26 Απριλίου 2011

Πώς γίνεται η εξαγορά πλασματικών χρόνων σε 15 περιπτώσεις

Τρία χρόνια ανασφάλιστης εργασίας μπορούν να αναγνωρίσουν ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων (όπως εκδότες, δημοσιογράφοι και μηχανικοί)
«Παράθυρο» για την αναγνώριση -με...εξαγορά, στις περισσότερες περιπτώσεις- 4 χρόνων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και έως 9 στο Δημόσιο το 2011, «ανοίγει» η κυβέρνηση στους ασφαλισμένους και στις ασφαλισμένες που θίγονται από το νέο Aσφαλιστικό ή αδυνατούν να συμπληρώσουν τις αυστηρότερες προϋποθέσεις (επιπλέον έτη ασφάλισης και αυξημένα όρια ηλικίας) για τη συνταξιοδότησή τους.

Aυτές οι κατηγορίες ωφελούνται από τις τελικές διατάξεις για τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης που θεσμοθετήθηκαν το 2010 (με το ν. Λοβέρδου- Kουτρουμάνη και το ν. Παπακωνσταντίνου, για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, αντίστοιχα) και το συμπληρωματικό νομοσχέδιο για το ΣEΠE, το οποίο προωθεί για ψήφιση στη Bουλή η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης. Mε τις αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων που το 2015 θα φτάνουν τα 7 στον ιδιωτικό τομέα και τα 12 στο Δημόσιο (7 έτη που ισχύουν για όλους + 5 έτη για όσους έχουν 3 παιδιά) οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλισμένες θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με χαμηλότερα -έως 7 στον ιδιωτικό τομέα και έως 13 στο Δημόσιο- όρια ηλικίας απ' ό,τι προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Ποιοι επωφελούνται

Tα νέα πλασματικά χρόνια μπορούν να τα «αξιοποιήσουν» όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1-1-2011 με τις δυσμενέστερες προϋποθέσεις του νέου Aσφαλιστικού νόμου (δηλ. τους «πιάνουν» οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των απαιτούμενων χρόνων ασφάλισης). Για όσα χρόνια καταβάλλεται αντίτιμο υπάρχει κέρδος στο ποσό της σύνταξης (η οποία προσαυξάνεται) ενώ η αναγνώριση χωρίς εξαγορά συμπληρώνει μόνο τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

Aντιθέτως, δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, είτε για να γλιτώσουν χρόνια εργασίας είτε για να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα -σε μικρότερη ηλικία:

Oσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι και 31/12/2010 (ασφαλισμένοι του Δημοσίου και των ειδικών Tαμείων με 25 χρόνια, επιστήμονες -ελεύθεροι επαγγελματίες με 35έτη, ακόμη κι αν δεν είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, μητέρες με ανήλικα και 5.500 ημέρες ασφάλισης ή όσες ορίζουν τα καταστατικά των επιμέρους ταμείων).

Oσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2011 και εφεξής με βάση διατάξεις που δεν τροποποιήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν από το 1992 (35ετία χωρίς όριο ηλικίας).

Oσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα μπορούν να αναγνωρίσουν, αν τους χρειάζονται, κάποιους περιορισμένους χρόνους (στρατό, πλασματικό χρόνο οι γυναίκες για τη γέννηση παιδιού εφόσον δεν συνταξιοδοτούνται ως μητέρες ανηλίκων, επιδοτούμενη ανεργία και ασθένεια) υποβάλλοντας αίτηση μέχρι τις 31/12/2013. Oι ασφαλισμένοι και οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας θα ακολουθούν τις, κατά περίπτωση, απαιτούμενες χρονικές και ηλικιακές προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι και 31/12/2010 για τη συνταξιοδότησή τους.

Χωρίς προσωρινή σύνταξη

Mπορεί να κερδίζουν χρόνια, αλλά θα χάνουν σε ό,τι αφορά το χρόνο είσπραξης της σύνταξής τους όσοι αναγνωρίζουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης. Tο νομοσχέδιο τους εξαιρεί(!) από τις κατηγορίες των ασφαλισμένων για τους οποίους τα Tαμεία θα υποχρεούνται να εκδίδουν προσωρινή σύνταξη, τουλάχιστον στο 80% της οριστικής ή στο 90% της κατώτατης σύνταξης.

Για τους άλλους ασφαλισμένους τα Tαμεία υποχρεούνται να εκδίδουν την απόφαση για προσωρινή σύνταξη μέσα σε χρονικό διάστημα 45 ημερών από την υποβολή της αίτησης που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν 1599/1986 (ΦEK A `75) σχετικά με το χρόνο ασφάλισης στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται εντός 75 ημερών, σε περίπτωση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση.

Αναλυτικά παραδείγματα

Mε βάση την κωδικοποίηση που έκανε για την «HτΣ» ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Nομοθεσία IKA», Δ. Mπούρλος και τα παραδείγματα του δικηγόρου Διον. Pίζου, οι αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων έχουν πολλές «ταχύτητες» ευνοώντας περισσότερο τους δημοσίους υπαλλήλους και ως προς τους αναγνωριζόμενους χρόνους και ως προς τα κόστη των αναγνωρίσεων. Xαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα και ο πίνακας με τις βασικές αναγνωρίσεις:

Δημόσιος υπάλληλος, κατηγορίας ΠE, πατέρας δύο παιδιών από τα οποία το ένα ανήλικο, έχει σήμερα συνολικά 19 έτη ασφάλισης, 15 στο Δημόσιο και 4 στο IKA και βασικό μισθό 950 ευρώ. O ασφαλισμένος αυτός μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως πατέρας ανήλικου τέκνου και να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 52 ετών με πλήρη σύνταξη. Για το σκοπό αυτό αλλά και για προσαύξηση στη σύνταξή του, μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 7 έτη το 2011 (4 από σπουδές και 3 από τα παιδιά). Tο συνολικό κόστος των εξαγορών θα είναι 6.100 ευρώ περίπου για τα 7 έτη, 72 ευρώ, περίπου, το μήνα.

Iδιωτικός υπάλληλος, με πτυχίο AEI, πατέρας δύο παιδιών από τα οποία το ένα ανήλικο, έχει σήμερα συνολικά 19 έτη ασφάλισης, όλα στο IKA και μισθό 2.000 ευρώ. O ασφαλισμένος αυτός δεν μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ούτε ως πατέρας ανηλίκου, ούτε με τις γενικές διατάξεις αφού θα πρέπει να φτάσει κοντά στα 10.500 ένσημα. Θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί με 40 έτη στα 60. Mπορεί, ωστόσο, να εξαγοράσει 7 έτη συνολικά μετά το 2015 (4 σπουδές και 3 από τα παιδιά) με κόστος 13.800 ευρώ περίπου, 165 ευρώ ανά μήνα.

Mητέρα δημόσιος υπάλληλος, απόφοιτος λυκείου, με δύο παιδιά ανήλικα σήμερα, έχει συνολικά 22 έτη ασφάλισης όλα στο Δημόσιο και μισθό 800 ευρώ. H ασφαλισμένη του παραδείγματος μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εφόσον αναγνωρίσει τα τρία έτη των παιδιών και συμπληρώσει 25ετία εντός του 2011. Θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 52 με πλήρη σύνταξη. Tο ποσό της εξαγοράς θα είναι 65 ευρώ, περίπου, για κάθε μήνα, 2.300 ευρώ συνολικά.

Από 4 έως 7 έτη

Aνώτατο όριο αναγνωρίσεων είναι τα 7 χρόνια. Aπό την 1-1-2011 μπορούν να αναγνωρίσουν:

4 έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το έτος 2011.

5 έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το έτος 2012.

6 έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το έτος 2013.

7 έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το έτος 2014 και εφεξής.

Πώς γίνεται η εξαγορά σε 15 περιπτώσεις

Πέραν του χρόνου πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι έχουν δυνατότητα να αναγνωρίσουν επιπλέον 12 + 3 πηγές για αναγνωρίσεις που είναι:

1. O χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας

2. O χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.

3. O χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες.

4. O χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες.

5. O χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 έτη.

6. O χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης μεταδευτεροβάθμιου Iνστιτούτου Eπαγγελματικής Kατάρτισης ή διπλώματος Σχολής Ξεναγών, καθώς και ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση πτυχίου, μετά την συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες τεχνικές και επαγγελματικές σχολές ή σε μονάδες της δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης από την έναρξη ισχύος του ν.576/1977 και μετά ή στο Eνιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο, ο οποίος είναι ίσος με τον κατά το χρόνο αποφοίτησης επίσημο χρόνο σπουδών της οικείας σχολής.

7. O χρόνος χωρίς ασφάλιση σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, μετά την υπαγωγή, για πρώτη φορά, στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή το Δημόσιο και ο οποίος δεν μπορεί να είναι λιγότερος από έναν πλήρη ημερολογιακό μήνα σε κάθε περίπτωση κενού ασφάλισης μεταξύ περιόδων ασφάλισης.

8. O προβλεπόμενος από την EΓΣΣE χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας (119 ημέρες).

9. O χρόνος απεργίας.

10. O πλασματικός χρόνος για τα παιδιά, 1 έτος για το πρώτο παιδί και 2 έτη για κάθε επόμενο και μέχρι τα 3 (3 συνολικά χρόνια για δύο παιδιά και 5 για 3).

11. O χρόνος μαθητείας μέχρι 2 έτη.

12. O χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας των ασφαλισμένων του OAEE πριν την εγγραφή στα μητρώα του TEBE, του TAE ή του TΣA για τον οποίο δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. O χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 έτη και λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης λόγω γήρατος. Δεν δικαιούνται να αναγνωρίσουν το χρόνο αυτό όσοι ασφαλίστηκαν για το ίδιο διάστημα σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο καθώς και όσοι με δική τους αίτηση έλαβαν εξαίρεση νόμιμα για οποιαδήποτε αιτία από την ασφάλιση του οικείου φορέα (πρώην TEBE, TAE, TΣA) για το διάστημα του οποίου ζητείται η αναγνώριση.

13. O χρόνος ανασφάλιστης εργασίας (έως 3 χρόνια) για εκδότες και συντάκτες εφόσον δεν είχαν αναγνωρίσει 3 χρόνια στο παρελθόν (το ποσοστό εξαγοράς φτάνει το 16% επί των αποδοχών στα ταμεία κύριας ασφάλισης).

14. O χρόνος επαγγελματικής απασχόλησης των μηχανικών στο εξωτερικό και στην Eλλάδα μετά την απόκτηση του πτυχίου τους και πριν από την απόκτηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Δικαίωμα αναγνώρισης έχουν όσοι, συνυπολογιζόμενου και του χρόνου αυτού, θεμελιώνουν δικαίωμα από 1-1-2011 και ο χρόνος που αναγνωρίζεται δεν μπορεί να είναι περισσότερος από 3 χρόνια. H εξαγορά του χρόνου που αναγνωρίζεται γίνεται με την καταβολή, για κάθε μήνα, ποσού εξαγοράς υπολογιζόμενου με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) για τους φορείς κύριας ασφάλισης και έξι τοις εκατό (6%) για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, επί του 25πλασίου του HAE, όπως ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

15. O χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης που εξέτισαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 2510/1997 για το στρατιωτικό αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας του Στρατιωτικού Ποινικού Kώδικα στρατεύσιμοι που αρνήθηκαν την εκπλήρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας επικαλούμενοι τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. O αναγνωριζόμενος χρόνος συνυπολογίζεται για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και κατ' εξαίρεση για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του και έχει πραγματοποιήσει 3.600 ημέρες εργασίας.

(πηγή: Ημερησία)

Πλασματικά έτη: Ταχύτερη συνταξιοδότηση µε 12 βήµατα

Για όσους θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από την 1/1/2011
Η δυνατότητα εξαγοράς έως πέντε πλασµατικών ετών για τη γέννηση παιδιών και στον ιδιωτικό τοµέα φέρνει νέα δεδοµένα στα πλασµατικά έτη που οδηγούν σε ταχύτερη συνταξιοδότηση.

Η σχετική ρύθµιση εντάχθηκε στο υπό ψήφιση σχέδιο νόµου του υπουργείου Εργασίας για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ (Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας). Επισηµαίνεται ότι τα νέα πλασµατικά χρόνια µπορούν νατααξιοποιήσουν όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από την 1η/1/2011.

Ετσι από την 1η/1/2011 µπορούν να αναγνωρίσουν:

- 4 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2011.

- 5 έτη, όσοι θεµελιώνουνσυνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2012.

- 6 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2013.

- 7 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2014 και εφεξής.

Μετά και την προσθήκη της εξαγοράς πλασµατικών για τους γονείς και στον ιδιωτικό τοµέα, τα πλασµατικά χρόνια είναι τα εξής:

1. O χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας. Ο στρατός υπολογίζεται µε βάση τον τελευταίο µισθό (20%), ενώ για όσους θεµελιώνουν από το 2011 έως και το 2014 παρέχεται έκπτωση 30%. Πέραν αυτής τηςχρονολογίας, το κόστος περιορίζεται στο 50%.

2. O χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.

3. O χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και µέχρι 300 ηµέρες.

4. O χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και µέχρι 300 ηµέρες.

5. O χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και µέχρι 2 έτη.

6. O χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός µόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής, ή διπλώµατος επαγγελµατικής κατάρτισης µεταδευτεροβάθµιου ινστιτούτου επαγγελµατικής κατάρτισης ή διπλώµατος σχολής ξεναγών, καθώς και ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση πτυχίου µετά την συµπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας σε µέσες τεχνικές και επαγγελµατικές σχολές ή σε µονάδες της δευτεροβάθµιας τεχνικής επαγγελµατικής εκπαίδευσης από την έναρξη ισχύος του ν. 576/1977 και µετά ή στο ενιαίο πολυκλαδικό λύκειο, ο οποίος είναι ίσος µε τον κατά το χρόνο αποφοίτησης επίσηµο χρόνο σπουδών της οικείας σχολής.

7. O χρόνος χωρίς ασφάλιση σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, µετά την υπαγωγή, για πρώτη φορά, στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή το ∆ηµόσιο και ο οποίος δεν µπορεί να είναι λιγότερος από έναν πλήρη ηµερολογιακό µήνα σε κάθε περίπτωση κενού ασφάλισης µεταξύ περιόδων ασφάλισης.

8. O προβλεπόµενος από την EΓΣΣE (Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας) χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης καιλοχείας (119 ηµέρες).

9. O χρόνος απεργίας.

10. O πλασµατικός χρόνος για τα παιδιά: ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόµενο και µέχρι τα τρία (συνολικά τρία χρόνια για δύο παιδιά και πέντε για τρία). Η αναγνώριση πλασµατικού χρόνου γίνεται µε τις ίδιες προϋποθέσεις και από τον άνδρα και από τη γυναίκα µε καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του 25πλάσιου ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική). ∆ηλαδή περίπου 1.500 έως 1.800 ευρώ για κάθε χρόνο εξαγοράς.

Σύµφωνα µε τη σχετική διάταξη, στους ασφαλισµένους των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρµοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, καθώς και του Ναυτικού Αποµαχικού Ταµείου (ΝΑΤ) αναγνωρίζεται πλασµατικός χρόνος για κάθε παιδί ο οποίος ανέρχεται σε ένα έτος ή 300 ηµέρες ασφάλισης για το πρώτο παιδί και σεδύο έτη ή 600 ηµέρες ασφάλισης για κάθε επόµενο και µέχρι το τρίτο. Ο χρόνος που αναγνωρίζεται λαµβάνεται υπόψη τόσο για τη θεµελίωση τουσυνταξιοδοτικού δικαιώµατος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, υπό την προϋπόθεση ότι οι ασφαλισµένοι έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον 3.600 ηµέρες ή 12 έτη ασφάλισης.

Αν συντρέχει ασφάλιση σε περισσότερους του ενός φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή στο ∆ηµόσιο, το δικαίωµα αναγνώρισης του ανωτέρω χρόνου ασκείται σε έναν µόνο φορέα κύριας και σε έναν επικουρικής ασφάλισης, κατ’ επιλογήν. Ο εν λόγω αναγνωριζόµενος χρόνος δεν συνυπολογίζεται για τη συµπλήρωση του απαιτούµενου χρόνου ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση των µητέρων ανηλίκων ή ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών και χήρων πατέρων ανηλίκων ή ανάπηρων παιδιών, των κατά περίπτωση απαιτούµενων ηµερών ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα, του προβλεπόµενου από καταστατικές διατάξεις χρόνου για συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης, καθώς και για τη θεµελίωση δικαιώµατος συνταξιοδότησης ή προσαύξηση της σύνταξης µε τις ειδικές διατάξεις των Ν. 3717/2008,3371/2005 και 3762/2008. Η αναγνώριση του ανωτέρω πλασµατικού χρόνου γίνεται µε αίτηση των ενδιαφεροµένων και την καταβολή για κάθε µήνα ποσού εξαγοράς υπολογιζόµενου µε ποσοστό 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% της επικουρικής επί του 25πλασίου του ηµεροµισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για την αναγνώριση καταβάλλονται είτε εφάπαξ εντός τριµήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%, είτε σε µηνιαίες δόσεις, ο αριθµός των οποίων είναι ίσος µε τους αναγνωριζόµενους µήνες. Σε περίπτωση θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης, πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε µήνα από τη σύνταξη και µέχρι την εξόφληση ποσό ίσο µε το 1/4 της σύνταξης. Η σύνταξη καταβάλλεται από την ηµεροµηνία που ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις του ασφαλιστικού φορέα.

11. O χρόνος µαθητείας µέχρι 2 έτη.

12. O χρόνος αποδεδειγµένης άσκησης επαγγελµατικής δραστηριότητας των ασφαλισµένωντου OAEE (Οργανισµός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών) πριν από την εγγραφή στα µητρώα του TEBE, του TAE ή του TΣA, για τον οποίο δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. O χρόνος αυτός δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 5 έτη και λαµβάνεται υπόψη τόσο για τη θεµελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώµατος λόγω γήρατος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης λόγω γήρατος.

∆εν δικαιούνται να αναγνωρίσουν τον χρόνο αυτό όσοι ασφαλίστηκαν για το ίδιο διάστηµα σε άλλο ασφαλιστικό οργανισµό κύριας ασφάλισης ή στο ∆ηµόσιο. Σηµειώνεται ότι µε διάταξη που έχει συµπεριληφθεί στο νοµοσχέδιο για το ΣΕΠΕ, οι εκδότες και δηµοσιογράφοι µπορούν να αναγνωρίσουν έως τρία έτη ανασφάλιστης εργασίας. Οιεκδότες θα πληρώνουν 3.150 ευρώ για κάθε έτος, ενώοι δηµοσιογράφοι από 3.150 ευρώ και πάνω(το 16% του τελευταίου µισθού).

(πηγή: Τα Νέα)

Τι προβλέπει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα δηλαδή πρόσωπα που δεν είναι έμποροι και βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς δόλο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και εφ όσον πληρούνται οι ανάλογες προϋποθέσεις να απαλλαγούν από μέρος ή και από το σύνολο των χρεών τους

Ο νόμος προβλέπει ουσιαστικά τρία βήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΒΗΜΑ 1o: ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Ξεκινάμε με μια αίτηση προς κάθε Τράπεζα στην οποία έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να μας χορηγήσει αναλυτική κατάσταση των οφειλών μας προς αυτή.

Οι Τράπεζες οφείλουν μέσα σε πέντε ημέρες να απαντήσουν και να αποστείλουν έγγραφο που με απλό τρόπο να αναγράφει την ολική οφειλή, κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα. Ο νόμος προβλέπει ποινή έως 10.000 ευρώ σε περίπτωση καθυστέρησης εφόσον ο δανειολήπτης καταγγείλει την καθυστέρηση στη Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή.

Στη συνέχεια ο οφειλέτης-δανειολήπτης με τη βοήθεια και τη μεσολάβηση Δικηγόρου ή άλλου φορέα από αυτούς που κατονομάζονται στο νόμο, συντάσσει την πρότασή του στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δηλαδή ουσιαστικά προτείνει στην Τράπεζα πόσα χρήματα και με ποιον τρόπο μπορεί να αποπληρώνει από εδώ και πέρα.

Αν η Τράπεζα δεχτεί την πρόταση του δανειολήπτη, η διαδικασία σταματά εδώ και συντάσσεται πρακτικό συμβιβασμού που επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη.

ΒΗΜΑ 2ο: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Στην περίπτωση που αποτύχει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο δικηγόρος που μεσολάβησε συντάσσει σχετικό έγγραφο και ξεκινά η διαδικασία ενώπιον του Ειρηνοδικείου.

Ο οφειλέτης καταθέτει αίτηση στο Ειρηνοδικείο του τόπου της κατοικίας του προσκομίζοντας στοιχεία που να δείχνουν:

- Την περιουσιακή κατάσταση του και του/της συζύγου του (Προσοχή: λαμβάνονται υπ’ όψιν τα εισοδήματα του/της συζύγου αλλά δεν κινδυνεύει η προσωπική περιουσία του/της συζύγου παρά μόνο του προσώπου που πήρε το δάνειο και του εγγυητή του δανείου).

- Την κατάσταση των πιστωτών του και των οφειλών του σε αυτούς

- Ένα λογικό σχέδιο διευθέτησης των οφειλών

- Τη βεβαίωση του δικηγόρου περί αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού

- Υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των ανωτέρω στοιχείων

- Αφού κατατεθεί η αίτηση μέσα σε έξι μήνες γίνεται η συζήτηση της υπόθεσης.

Στον πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης, επιδίδεται η αίτηση στους πιστωτές. Στον δεύτερο μήνα οι πιστωτές απαντούν αν αποδέχονται το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών ενώ μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις. Στο πρώτο ήμισυ του τρίτου μήνα ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει το τροποποιημένο σχέδιο. Στις επόμενες 20 ημέρες απαντούν οι πιστωτές αν αποδέχονται το τροποποιημένο σχέδιο, ενώ στη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου δημιουργείται φάκελος που ενημερώνεται με τις εξελίξεις.

Αν πετύχει ο δικαστικός συμβιβασμός, δεν γίνεται δίκη και ο Ειρηνοδίκης επικυρώνει απλά τον συμβιβασμό.

ΒΗΜΑ 3ο: ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Αν αποτύχει και ο δικαστικός συμβιβασμός, ο Ειρηνοδίκης λαμβάνοντας υπ’ όψη του τα εισοδήματα του οφειλέτη, τη δυνατότητα συνεισφοράς του/της συζύγου του και τις βιοτικές ανάγκες του ίδιου και των προστατευόμενων από αυτών μελών της οικογενείας του, βγάζει απόφαση και υποχρεώνει τον οφειλέτη να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα 4 ετών μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές και εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της ρύθμισης, απαλλάσσεται από το υπόλοιπο των χρεών.

Στην περίπτωση που υπάρχουν εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες όπως μακροχρόνια ανεργία, σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα, ο Ειρηνοδίκης μπορεί, κατά την κρίση του πάντα, να αποφασίσει την καταβολή μικρού ύψους ή και πλήρη απαλοιφή του χρέους.

www.eisodima.gr: Καλλιέργεια τρούφας: Κέρδη έως και 6.000 € ανά στρ...

www.eisodima.gr: Καλλιέργεια τρούφας: Κέρδη έως και 6.000 € ανά στρ...: "Ενα προϊόν -εμπορικά τουλάχιστον- αντάξιο με το χαβιάρι, αποτελεί μια νέα πρόταση για εναλλακτική αγροτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Πρόκε..."

Τι ισχύει με τις εγγυήσεις καταθέσεων

Τρίτη, 12 Απρίλιος 2011 13:45

Μάθετε από που θα αποζημιωθείτε και πόσο στην περίπτωση που κάποια τράπεζα «βαρέσει κανόνι» και έχετε εκεί τις καταθέσεις σας - Τι γίνεται στην περίπτωση που είστε δανειολήπτης.

1. Τι σχέση έχει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) με το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚ);

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) ιδρύθηκε το 2009 και είναι διάδοχος του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚ).

2. Ποιος είναι ο σκοπός του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

α) Η καταβολή αποζημίωσης στους καταθέτες των πι στωτικών ιδρυμάτων που ευρίσκονται σε αδυναμία να εκ­πληρώσουν τις προς αυτούς υποχρεώσεις τους και

β) η καταβολή αποζημίωσης στους επενδυτές-πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που ευρίσκονται σε αδυνα μία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς αυτούς.

3. Ποιο είναι το όριο κάλυψης των καταθέσεων και μέχρι πότε ισχύει;

Το σύνολο των καταθέσεων του ιδίου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Το όριο αυτό ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση. Αυτό ισχύει μέχρι 31/12/2011 και η ισχύς μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

4. Ποιο είναι το όριο κάλυψης των επενδυτικών υπηρεσιών;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει όλους τους επενδυτές-πελάτες των συμμετεχόντων στο Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων του ΤΕΚΕ πιστωτικών ιδρυμάτων για τις καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, έως ποσού 30.000 ευρώ, για το σύνολο των απαιτήσεων επενδυτή-πελάτη ανεξάρτητα από τις καλυπτό μενες επενδυτικές υπηρεσίες, αριθμού λογαριασμών, νομίσματος και τόπου παροχής της υπηρεσίας.

5. Ακούμε για εγγύηση 20.000, 50.000, 100.000 ευρώ στις καταθέσεις. Τι ισχύει και μέχρι πότε;

Στα τέλη του 2008 πενταπλασιάστηκε το όριο κάλυψης που παρέχει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) από 20.000 σε 100.000 ευρώ και ισχύει μέχρι την 31/12/2011. Η ισχύς της διάταξης αυτής μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες εγγυήσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης.

6. Τι σημαίνει κατάθεση;

Ως καταθέσεις ορίζονται τα πιστωτικά υπόλοιπα των κατατεθειμένων σε λογαριασμούς κεφαλαίων ή τα πιστωτικά υπόλοιπα προσωρινού χαρακτήρα που προκύπτουν κατά τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές και τα οποία το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να επιστρέψει, καθώς και οι υποχρεώσεις για τις οποίες το πιστωτικό ίδρυμα έχει εκδώσει παραστατικούς τίτλους.

7. Τι σημαίνει καλυπτόμενη επενδυτική υπηρεσία;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει τους κινδύνους από την κακή εκτέλεση, κυρίως, των χρηματιστηριακών συναλλαγών και ενεργοποιείται εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιο πιστωτικό ίδρυμα αδυνατεί να αποδώσει στους επενδυτές-πελάτες τις καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες (μη διαθέσιμα κεφάλαια που του οφείλει είτε να τους παραδώσει χρηματοπιστωτικά μέσα που τους ανήκουν).

8. Οι καταθέσεις σε ξένα νομίσματα (πχ δολάρια ΗΠΑ) καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Ναι. Το όριο της αποζημίωσης των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

9. Οι επενδυτικές υπηρεσίες σε ξένα νομίσματα καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Ναι. Το όριο της αποζημίωσης των 30.000 ευρώ ισχύει ανά επενδυτή και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από το νόμισμα ή του αριθμού λογαριασμών και τόπου παροχής της υπηρεσίας.

10. Τι γίνεται στην περίπτωση των κοινών καταθετικών λογαριασμών;

Στις περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων από κοινού (κοινός λογαριασμός) το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση του κάθε δικαιούχου του λογαριασμού και, συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

11. Τι γίνεται στην περίπτωση των συνδικαιούχων της ίδιας απαίτησης από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες;

Προκειμένου περί επενδυτών-πελατών των συμμε τεχόντων, στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι συνδικαιούχοι της ίδιας απαίτησης από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, το τμήμα της απαίτησης που αναλογεί σε κάθε επενδυτή-πελάτη νοείται ως χωριστή απαίτηση έναντι του πιστωτικού ιδρύματος, και, συνυπο λογιζομένων των λοιπών απαιτήσεων του έναντι του ιδί ου πιστωτικού ιδρύματος από καλυπτόμενες επενδυτι κές υπηρεσίες, αποζημιώνεται μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ.

12. Ποια πιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχουν λάβει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα. Επίσης στο Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα εκτός από τα πιστωτικά Ιδρύματα που ήδη συμμετείχαν στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών στο οποίο και εξακολουθούν να συμμετέχουν.

13. Τα πιστωτικά ιδρύματα KEDR BANK ATHENS, INTESA SAN PAOLO BANK ALBANIA, T.C ZIRAAT BANKASI A.S. συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), όπως και όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχουν λάβει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα.

14. Γιατί οι κυπριακές τράπεζες δεν συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) αφού λειτουργούν στην Ελλάδα;

Οι κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα) δεν συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) της Ελλάδος διότι προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων της Κύπρου. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να απευθυνθείτε στις ίδιες τις τράπεζες για να σας πληροφορήσουν σχετικά.

15. Οι γαλλικές, βρετανικές, γερμανικές κλπ. τράπεζες χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης σε ποιο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων συμμετέχουν;

Τα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν έδρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία κ.α.) δεν συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) της Ελλάδος αλλά συμμετέχουν υποχρεωτικά στα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων της έδρας τους. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ίδιες τις τράπεζες για να σας πληροφορήσουν σχετικά.

16. Τι γίνεται με τους ανήλικους συνδικαιούχους μιας κατάθεσης;

Οι ανήλικοι δεν διαφοροποιούνται, εν προκειμένω, ως καταθέτες για τα δικαιώματα από την προστασία των καταθέσεών τους. Τα δικαιώματα όμως αυτά τα ασκούν οι έχοντες την γονική μέριμνα.

17. Οι προθεσμιακές καταθέσεις καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Οι προθεσμιακές καταθέσεις καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

18. Οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου και οι καταθέσεις Όψεως καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου και οι καταθέσεις Όψεως καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

19. Τα ομόλογα καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Οι επενδυτές αυτοί εξαιρούνται από το σκέλος αποζημίωσης καταθετών (όριο 100.000 ευρώ) αλλά αποζημιώνονται από το επενδυτικό σκέλος του φορέα (όριο 30.000 ευρώ).

20. Ta repos καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Τα repos εξαιρούνται από την έννοια των καταθέσεων. Ωστόσο, οι απορρέουσες από τα repos απαιτήσεις, καλύπτονται από το σύστημα αποζημίωσης επενδυτών του ΤΕΚΕ.

21. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια καλύπτονται από το Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια δεν αποτελούν καταθέσεις.

22. Τα επενδυτικά προϊόντα των τραπεζών όπως συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα, swaps καλύπτονται από το Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Τα επενδυτικά προϊόντα δεν αποτελούν καταθέσεις.

23. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει επενδυτικές επιλογές;

Το ΤΕΚΕ δεν καλύπτει επενδυτικές επιλογές αλλά την ευθύνη του πιστωτικού ιδρύματος να εκτελέσει τις εντολές του επενδυτή και να έχει εγγράψει τους τίτλους αυτούς στον κατάλληλη μερίδα του Συστήματος Αυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ).

24. Μια Ανώνυμη Εταιρεία, ΕΠΕ ή ΟΕ τι όριο κάλυψης έχει σε περίπτωση πτώχευσης πιστωτικού ιδρύματος;

Οι εταιρείες αυτές είναι νομικά πρόσωπα με δικαιώματα και υποχρεώσεις αυτοτελώς και λογίζονται ως ένας καταθέτης.

25. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανήκει στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν συμμετέχει στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ).

26. Που να απευθυνθώ για πληροφορίες σχετικά με το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Τα συμμετέχοντα στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να ενημερώνουν τους καταθέτες και επενδυτές-πελάτες για την παρεχόμενη από το ΤΕΚΕ κάλυψη. Η πληροφόρηση των πελατών γίνεται κατ' αρχήν με την ελεύθερη διάθεση στα κεντρικά γραφεία και τα υπο καταστήματα των συμμετεχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικών αναλυτικών ενημερωτικών φυλλαδίων τα οποία είναι διατυπωμένα με τρόπο σαφή στην ελληνική γλώσσα με πληροφορίες όπως το ανώτατο όρια κάλυψης, τα καλυπτόμενα νομίσματα, τις εξαιρούμενες κατηγορίες καθώς και για τις προϋποθέσεις και διατυπώσεις καταβολής της αποζη μίωσης.

27. Πόσο γρήγορα μπορώ να πάρω την αποζημίωσή μου σε περίπτωση πτώχευσης πιστωτικού ιδρύματος και από ποιον φορέα;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καταβάλει τις σχετικές αποζημιώσεις που αφορούν μη διαθέσιμες καταθέσεις εντός τριμήνου από την ημέρα που οι καταθέσεις κατέστησαν μη διαθέσιμες. Σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις η διαδικασία μπορεί να παραταθεί μέχρι δύο φορές για τρεις μήνες την κάθε φορά.
Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 3775/2009 (ΦΕΚ 122 Α' 21-7-2009) που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την Κοινοτική Οδηγία 2009/14/ΕΚ, από 31 Δεκεμβρίου του 2010, στην Ελλάδα, όπως και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, η αποζημίωση των καταθετών θα καταβάλλεται εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις κατέστησαν μη διαθέσιμες. Επιπροσθέτως, η προβλεπόμενη παράταση για την προθεσμία καταβολής των αποζημιώσεων, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες.

28. Γνωρίζετε ποια είναι τα καλά πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) δεν έχει την αρμοδιότητα να αξιολογεί πιστωτικά ιδρύματα.

29. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) έχει αποζημιώσει ποτέ καταθέτες;

Μέχρι σήμερα το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) χρειάστηκε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καταβολής αποζημίωσης στους καταθέτες της Αραβοελληνικής τράπεζας, η οποία τέθηκε σε εκκαθάριση το 1994 και ανταποκρίθηκε έγκαιρα και με πλήρη επιτυχία στο έργο αυτό.

30. Ποιο είναι το μέγεθος του αποθεματικού του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Το σύνολο των διαθέσιμων και άμεσα ρευστοποιήσιμων κεφαλαίων του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), στο τέλος του 2009, ήταν 1.249,1 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των συσσωρευμένων πόρων που διαχειρίζεται το ΤΕΚΕ ανέρχεται σε 2.295,6 εκατ ευρώ. Πέρα από το ανωτέρω ποσό, ο νόμος προβλέπει και άλλους πόρους από τους οποίους το ΤΕΚΕ μπορεί να αντλήσει τα τυχόν απαιτούμενα συμπληρωματικά κεφάλαια.

31. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) είναι Δημόσιος φορέας;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), είναι Ν.Π.Ι.Δ. και εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομικών. Το ΤΕΚΕ δεν αποτελεί δημόσιο οργανισμό ή δημόσιο νομικό πρόσωπο και ευρίσκεται εκτός δημόσιου τομέα.

32. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) παρακολουθεί τους λογαριασμούς των καταθετών;

Το ΤΕΚΕ δεν έχει καμία πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Το ΤΕΚΕ καταρτίζει κατάλογο καταθετών με βάση τα στοιχεία που του υποβάλλονται από το πιστωτικό ίδρυμα για το οποίο υπάρχει η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, ή Δικαστικής Αρχής ότι δεν είναι ικανό να επιστρέψει τις καταθέσεις του στους δικαιούχους.

33. Εχω κατάθεση σε υποκατάστημα ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρωπαικής Ενωσης (π.χ. Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Είναι εγγυημένες οι καταθέσεις μου;

Το όριο της αποζημίωσης των 100.000 ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

34. Εχω κατάθεση σε υποκατάστημα ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος σε χώρα εκτός Ευρωπαικής Ενωσης (π.χ. Αίγυπτος Αλβανία, Σερβία). Είναι εγγυημένες οι καταθέσεις μου ;

Το όριο της αποζημίωσης των 100.000 ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

35. Οι ξεχωριστοί λογαριασμοί καταθέσεων της πελατείας Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Ναι, αρκεί οι πραγματικοί δικαιούχοι να είναι οι επενδυτές και όχι οι ΕΠΕΥ.

36. Εάν έχω δάνεια σε ένα πιστωτικό ίδρυμα τι συμβαίνει σε περίπτωση πτώχευσής του;

Οι δανειακές υποχρεώσεις θεωρούνται υποχρέωση του καταθέτου και συμψηφίζονται, στο μέτρο που είναι κι αυτές ληξιπρόθεσμες.

Σε συνεργασία με το eranistis.gr

Αναδημοσίευση: Reporter.gr
Δανειοληπτης κερδισε δικαστικη διαμαχη με τραπεζα !
Το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε ένα δανειολήπτη κερδίζοντας τη δικαστική διαμάχη από την τράπεζα,η οποία πλέον του οφείλει 6000 ευρώ για ηθική βλάβη,επεδή παρέδωσε τα δεδομένα του σε εισπρακτική εταιρεία,χωρίς την έγκριση του.

Να κι ένα ευχάριστο νέο, όπου ένας δανειολήπτης κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με την τράπεζα, η οποία πλέον του οφείλει 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη, επειδή παρέδωσε τα δεδομένα του σε εισπρακτική εταιρεία, χωρίς την έγκριση του.


Όπως γράφει σε ρεπορτάζ του ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε το δανειολήπτη, καθώς θεώρησε ότι όντως προσβάλλεται η προσωπικότητα του οφειλέτη, όταν οι τράπεζες παραδίδουν χωρίς δισταγμό τα στοιχεία του σε εταιρείες ρύθμισης οφειλών, χωρίς τη γραπτή άδεια του οφειλέτη.

Οι καταναλωτικές οργανώσεις κάνουν λόγο για μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση, καθώς ενδεχομένως να σταματήσει η κατάσταση που έχει παγιωθεί πια, όπου οι εισπρακτικές εταιρείες ενοχλούν κατ' εξακολούθηση τους οφειλέτες των τραπεζών.

Όπως αναφέρει στον Αγγελιοφόρο ο δικηγόρος Δημήτρης Αλβανός, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι εισπρακτικές εταιρείες δεν έχουν δικαίωμα να παίρνουν τηλέφωνο τον οφειλέτη πάνω από μια φορά την ημέρα, ούτε και να τον ενοχλούν στον χώρο εργασίας του.

Το ωράριο επικοινωνίας είναι 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ, ενώ σε περίπτωση που εκφράσει ενόχληση ο οφειλέτης είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν.

Πηγή:E-magazino

Δύσκολο να το πιστέψεις....‏

Φέτος θα έχουμε την εμπειρία τεσσάρων ασυνήθιστων ημερομηνίων. 1/1/11, 1/11/11, 11/1/11, 11/11/11 και αυτό δεν είναι όλο ...
Πάρτε τα δύο τελευταία ψηφία του έτους κατά το οποίο γεννηθήκατε -
Τώρα προσθέστε την ηλικία που θα έχετε φέτος, και το αποτέλεσμα θα είναι 111 για όλους!
Για παράδειγμα, ο Χάρι γεννήθηκε το 1957 και 57 + 54 = 111 καλό, ε !!!
Αυτό είναι το έτος των χρημάτων!
Φέτος τον Οκτώβριο θα έχουμε 5 Κυριακές, 5 Δευτέρες και 5 Σάββατα.
Αυτό συμβαίνει μόνο κάθε 823 χρόνια.
Αυτά τα συγκεκριμένα έτη είναι γνωστά ως «Moneybags» ("σακούλες λεφτά")
H παροιμία, λέει, ότι αν στείλετε αυτό το μήνυμα, σε οκτώ καλούς φίλους θα εμφανιστούν χρήματα στις επόμενες τέσσερις ημέρες
όπως εξηγεί και το κινέζικο feng-shui.
Όσοι δεν συνεχίσουν την αλυσίδα δεν θα πάρουν, είναι ένα μυστήριο, αλλά αξίζει μια δοκιμή, καλή τύχη.

ΠΗΓΗ http://driversoasth601.blogspot.com/2011/04/blog-post_7952.html#more

O κορυφαίος των κορυφαίων πιλότων του ΝΑΤΟ είναι Έλληνας!

Σάββατο, 9 Απριλίου 2011
O κορυφαίος των κορυφαίων πιλότων του ΝΑΤΟ είναι Έλληνας!
ImageΜία ακόμα μεγάλη διάκριση για την Πολεμική Αεροπορία και την Ελλάδα στο πρόσωπο ενός ανθρώπου της, του επισμηναγού (Ι) Xαράλαμπου Εσκίογλου: Είναι ο μοναδικός πιλότος Αεροπορίας μέλους του ΝΑΤΟ που συμμετέχει στην ΤLP ως εκπαιδευτής, όπου εκλέχθηκε από τους συναδέλφους τους όλων των χωρών του ΝΑΤΟ, ως ο καλύτερος εκπαιδευτής σε αποστολές αέρος-αέρος (αερομαχίες) και ταυτοχρόνως, ο καλύτερος εκπαιδευτής σε αποστολές κρούσης αέρος-εδάφους!
Αλλά το πραγματικά εξαιρετικό (έστω και αν είναι σπανιότατο να εκλέγεται κορυφαίος εκπαιδευτής και στις αποστολές air-to-air και air-to-ground) είναι ότι ο Έλληνας πιλότος κερδίζει αυτή την διάκριση για tρίτη σειρά εκπαιδευόμενων στην TLP. Αυτό, απλώς δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία των ΤLPs και καταδεικνύει την ποιότητα των Ελλήνων πιλότων, αλλά και των Ελλήνων γενικότερα.
Γιατί κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και από ποια ιστορική διαδρομή ερχόμαστε...
Το Tactical Leadership Programme είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO) καθώς και η εξοικείωση και συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα και διαδικασίες. Πρόκειται για αποστολές ιδιαίτερα δύσκολες που απαιτούν εκτός από πνεύμα πολεμιστή και υψηλές διοικητικές ικανότητες, στις οποίες ο Έλληνας αξιωματικός επίσης πρώτευσε.
Εκτελούναι αποστολές εναέριας απαγόρευσης (AI: Aerial Interdiction), OCA, Slow Mover Protection/Attack, TST, αποστολές καταστροφής εχθρικής αεράμυνας (DEAD: Destruction of Enemy Air Defence), επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσης (No Flying Zone), αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS: Combat Air Support), PR και έρευνα και διάσωση μάχης (CSAR) σε συνθήκες ημέρας και νύχτας.
Παρ’όλα αυτά η τουρκική Αεροπορία ενθαρρυμένη από την «ασυλία» που της έχουν δώσει οι Έλληνες πολιτικοίκαι σήμερα έκαναν "εκδρομούλα" εντός ελληνικών συνόρων με επτά παραβιάσεις του ΕΕΧ και δύο παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΉ http://driversoasth601.blogspot.com/2011/04/o_09.html#more

18 Απριλίου 2011

Η απώλεια εισοδήματος φέρνει ψυχικές διαταραχές

Σύμφωνα με νέες μελέτες


Οι άνθρωποι που υφίστανται μείωση του εισοδήματός τους, είναι πιθανότερο να υποφέρουν από κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές και κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι όσοι ανήκουν στην χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά αποπειρών αυτοκτονίας και περισσότερες διαταραχές προσωπικότητας σε σχέση με όσους βρίσκονται στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Μια δεύτερη μελέτη, επίσης καναδική, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 63%.

Η πρώτη έρευνα, από ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, με επικεφαλής τον δρα Τζίτεντερ Σαρίν, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο ψυχιατρικό περιοδικό “Archives of General Psychiatry” του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες, οι οποίες επίσης είχαν διαπιστώσει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην απώλεια εισοδήματος ή γενικότερα στα χαμηλά εισοδήματα και στα ψυχικά προβλήματα (χωρίς να αποκλείεται πάντως, σε μερικές περιπτώσεις, η σχέση να είναι αντίστροφη, δηλαδή άτομα με προϋπάρχοντα ψυχικά προβλήματα να βγάζουν λιγότερα χρήματα).

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 35.000 ενήλικους σε διάστημα τριών ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χαμηλότερο εισόδημα (ιδίως αν είναι κάτω από περίπου 15.000 ευρώ το χρόνο) συνδέεται με μια μεγάλη γκάμα ψυχολογικών προβλημάτων, σε σχέση με όσους βγάζουν τουλάχιστον 52.000 ευρώ ετησίως, που εμφανίζουν πολύ λιγότερα προβλήματα προσωπικότητας, αντικοινωνικότητας κ.α.

Ο βρετανός οικονομολόγος Άντριου Όσβαλντ του πανεπιστημίου του Γουόργουικ, ο οποίος εδώ και χρόνια εξειδικεύεται στη σχέση εισοδήματος και ψυχικής υγείας, σχολίασε ότι η νέα έρευνα ενισχύει την πεποίθηση ότι το χαμηλό εισόδημα προκαλεί περισσότερες ψυχικές και νοητικές διαταραχές (και όχι το αντίστροφο), αν και, όπως είπε, είναι δύσκολο να αποδειχτεί με απόλυτη βεβαιότητα κάτι τέτοιο. «Αυτό που ξέρουμε ότι είναι υπάρχει πολύ στενή συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο πράγματα», επεσήμανε. Είναι πολύ πιθανό, από την άλλη, πρόσθεσε, ότι όταν αυξάνεται το εισόδημα ενός ανθρώπου, αυτό τον βοηθά να καταπολεμήσει τα όποια ψυχολογικά προβλήματά του, την κατάθλιψή ή το άγχος του, αν και ίσως όχι τις πιο σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητάς του.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνιολογίας Έραν Σορ του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, εξέτασαν (μετα-ανάλυση) μια σειρά από προηγούμενες έρευνες, που αφορούσαν περίπου 20 εκατ. ανθρώπους σε 15 χώρες, τα τελευταία 40 χρόνια. Μεταξύ άλλων, προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από τις προόδους στα συστήματα υγείας και πρόνοιας των ανεπτυγμένων κρατών, η σχέση ανάμεσα στην απώλεια της θέσης εργασίας-ανεργίας και τον αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο είναι η ίδια σε όλες τις χώρες.

Για πρώτη φορά, μια μελέτη δείχνει να υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στην ανεργία και τον πρόωρο θάνατο. Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον Σορ, απομόνωσαν την επίδραση άλλων προϋπαρχόντων -δυνητικά επιβαρυντικών για την υγεία- παραγόντων (χρόνιες ασθένειες, κάπνισμα, αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών κ.α.) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σχέση ανεργίας-πρόωρης θνησιμότητας ισχύει από μόνη της. Όπως είπαν, η βασική αιτία φαίνεται να είναι το άγχος που προκαλεί η ανεργία και οι συνέπειες της απώλειας της εργασίας για το γενικότερο κοινωνικο-οικονομικό «στάτους» του ανέργου, πράγμα που έχει ως συνέπεια την επιδείνωση της υγείας του και, τελικά, τον πιθανό πρόωρο θάνατό του.

Η έρευνα βρήκε ότι η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου πολύ περισσότερο στους άνδρες (78%) σε σχέση με τις γυναίκες (37%), ενώ ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για όσους μένουν άνεργοι πριν τα 50 τους.

πηγή Skai.gr

Βροχή από πεφταστέρια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής

18/04/2011 | 11:24
Μια νέα βροχή από «πεφταστέρια», τις Λυρίδες, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν οι ξενύχτηδες στο βόρειο ημισφαίριο -και στην Ελλάδα, τις επόμενες μέρες, με αποκορύφωμα τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής (έως και τα χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου), στο μέτρο που οι καιρικές συνθήκες διευκολύνουν την παρατήρηση του ουρανού.

Αυτή η βροχή διαττόντων, η ένταση της οποίας είναι μάλλον απρόβλεπτη, καθώς ποικίλει από χρόνο σε χρόνο, αν και γενικά δεν θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές του έτους, οφείλεται στη «διασταύρωση» της τροχιάς της Γης με τα απομεινάρια σωματιδίων σκόνης του κομήτη Θάτσερ (C/1861 G1).

Η βροχή φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου έχει πάρει και το όνομά της, και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο της Λύρας και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Οι Λυρίδες παρατηρούνται συνήθως από τις 16 έως τις 25 Απριλίου και ο ωριαίος ρυθμός πτώσης τους δεν ξεπερνά τις 15 έως 20 την ώρα κατά το αποκορύφωμα του φαινομένου στις 21-23 Απριλίου. Πέρα από αυτές τις τρεις νύχτες, οι Λυρίδες δεν παράγουν περισσότερα από ένα έως δύο μετέωρα την ώρα στο νυχτερινό ουρανό.

Κατά την κορύφωση, οι παρατηρητές έχουν την καλύτερη ευκαιρία παρατήρησης αργά τη νύχτα, λίγο πριν το πρώτο φως της αυγής. Επειδή πάντως η σελήνη, φέτος, θα είναι γεμάτη κατά τα τρία τέταρτα, το φως της θα «σκεπάζει» σε ένα βαθμό τα «πεφταστέρια», ανάλογα και με τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες.

Σποραδικά, οι Λυρίδες δημιουργούν «μπάλες φωτιάς», δηλαδή μετέωρα πιο φωτεινά και από τον πλανήτη Αφροδίτη. Η παρατήρηση των μετεώρων γίνεται καλύτερα με γυμνά μάτια, παρά με κιάλια ή με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, γιατί τα τελευταία περιορίζουν το οπτικό πεδίο στον ουρανό.

Οι Λυρίδες καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 687 πΧ από τους Κινέζους και αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια, με βάρος περίπου ενός γραμμαρίου. Αποτελούν τμήμα της ουράς ενός κομήτη, που πέρασε κοντά από τη γη το 1861 και τον ανακάλυψε ο αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης εκτιμάται ότι θα ξαναπεράσει κοντά από τον πλανήτη μας το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του έχουν παραμείνει στο διάστημα μετά το τελευταίο πέρασμά του, τον 19ο αιώνα, και συνεχίζουν κάθε χρόνο να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων. Κατά καιρούς, αλλά όχι συχνά, δημιουργούνται θεαματικά αποτελέσματα, όπως το 1803 (με 500 μετέωρα την ώρα) και, πιο πρόσφατα, το 1982 (μέχρι 100 μετέωρα ανά ώρα). Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η επόμενη θεαματική βροχή Λυρίδων θα λάβει χώρα το 2040-41.
 
Πηγή skai.gr

4 Απριλίου 2011

Η λύση του Κυπριακού περνάει από τη Μόσχα»

Πρώην διπλωμάτης (1975-1981), ο Βρετανός λέκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γουίλιαμ Μάλινσον, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ελλάδα, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του «Πικρές Ελιές» -που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις της Εστίας- ανατρέχει στην ιστορία της Κύπρου και τις ποικίλες περιπέτειες που ο λαός τής μαρτυρικής Μεγαλονήσου βίωσε, ενώ στη συνέντευξή του στην «Ε» μιλά και για το σήμερα, το Αιγαίο, το Καστελόριζο, τα πετρέλαια, την ελληνοκυπριακή προσέγγιση με το Ισραήλ και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Πρώην Βρετανός διπλωμάτης, ο Γουίλιαμ Μάλινσον καταγράφει στο βιβλίο του «Πικρές Ελιές» (εκδ. Εστία) μερικές πικρές αλήθειες για την Κύπρο Πρώην Βρετανός διπλωμάτης, ο Γουίλιαμ Μάλινσον καταγράφει στο βιβλίο του «Πικρές Ελιές» (εκδ. Εστία) μερικές πικρές αλήθειες για την Κύπρο Από τη διπλωματία γιατί φύγατε;
«Ισως παραήμουν ευθύς χαρακτήρας για διπλωμάτης. Αν και ο σοβαρότερος λόγος ήταν η αίσθηση ότι η Βρετανία είχε πάψει πλέον να είναι ανεξάρτητη, συνεπώς, στο υπόλοιπο της καριέρας μου, δεν θα δούλευα για την πατρίδα μου αλλά για την Αμερική...».
Και πώς φτάσατε στη συγγραφή ενός βιβλίου με θέμα την Κύπρο;
«Οταν βρέθηκα το 1994 με υποτροφία στην Ελλάδα για το διδακτορικό μου, που ήταν σχετικό με τον Ψυχρό Πόλεμο, ανακάλυψα ένα έγγραφο του 1975, υπαγορευμένο από τον επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, το οποίο έλεγε: "Πρέπει να διαιρέσουμε τους Ελληνες και τους Τούρκους". Δεν πίστευα στα μάτια μου, οπότε αποφάσισα να το ερευνήσω περισσότερο. Στην πορεία συνειδητοποίησα τη σημασία του θέματος της Κύπρου, παρότι οι Ελληνες μάλλον τείνουν να το αποφεύγουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα της παροχής των ντοκουμέντων για την Κύπρο, οι Ελληνες με δυσκόλεψαν περισσότερο από τους Βρετανούς!».
Για ποιο λόγο οι Ελληνες «ζορίζονται» με το θέμα της Κύπρου;
«Επειδή υπάρχουν πολλοί "σκελετοί στο ντουλάπι τους". Προσωπικότητες του δημόσιου βίου που έκαναν πολύ άσχημα πράγματα στο θέμα της Κύπρου και είναι ακόμη εν ζωή... Επίσης, η ελληνική ιντελιγκέντσια και οι πολιτικές τάξεις δεν θέλουν να αναφέρονται ιδιαίτερα στο θέμα, επειδή υπήρξαν φορές στο παρελθόν που η "κυπριακή ουρά έσερνε το ελληνικό σκυλί": η ιστορία του Μακάριου, η ιστορία της τουρκικής εισβολής, η ιστορία της χούντας κ.λπ. δημιούργησαν ένα κλίμα στην Ελλάδα όχι ευνοϊκό για δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την Κύπρο. Υπάρχει μια διάθεση να κρατιούνται χαμηλοί τόνοι κι ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο φόβος της Τουρκίας».
Φόβος για ποιο πράγμα;
«Για αύξηση της στρατιωτικής επιθετικότητας της Τουρκίας. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να συνδέσουν το θέμα της Κύπρου με το θέμα του Αιγαίου. Γι' αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει το ένα θέμα να επηρεάζει το άλλο. Ενώ, αντίθετα, η τουρκική επιθυμεί να εξετάζονται αυτά μαζί. Για να το πω πιο ωμά, χρησιμοποιώντας "ορολογία Κίσινγκερ", η τουρκική κυβέρνηση κρατάει την ελληνική από τα αρχ...α...».
Δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποφασίσει ένα πρωί να σηκώσει τους τόνους στο θέμα της Κύπρου, τι θα γίνει;
«Θα υπάρξει ένταση, ίσως υπάρξουν "καινούργια Ιμια", ίσως κάτι χειρότερο».
Αρα, λέτε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα φοβάται την Τουρκία.
«Δεν ακούγεται πολύ ευχάριστο, αλλά ναι».
Θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα διαφορετικά εάν, τα 37 χρόνια που μεσολάβησαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ελλάδα κυβερνιόταν από πιο ισχυρές προσωπικότητες, πολιτικούς, διπλωμάτες κ.λπ.;
«Θεωρώ ότι στο θέμα της Κύπρου, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε από την πλευρά της Ελλάδας μια έλλειψη επιμονής. Από τη μια είχες τη δημόσια ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου, μπλα-μπλα-μπλα, μετά την ήπια προσέγγιση του Καραμανλή στη Ρωσία, αλλά κάπως αυτά δεν συνδυάστηκαν ποτέ. Κι αυτό είναι χαρακτηριστικό της Ελλάδας: οι Ελληνες δεν δείχνουν διάθεση να ενεργήσουν ομαδικά, πριν φτάσει το τελευταίο λεπτό. Κυρίως για κομματικούς λόγους. Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, η Ελλάδα δεν ελέγχει απολύτως το τι συμβαίνει».
Για ποιο λόγο;
«Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα, αυτή τη στιγμή με το θέμα του πετρελαίου γίνονται πολλά στο παρασκήνιο με την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Τουρκία, όπως π.χ. το Καστελόριζο, με την Τουρκία να διεκδικεί τις περιοχές γύρω από αυτό, διεκδίκηση που φαινομενικά δεν έχει σχέση με την Κύπρο αλλά φυσικά εντάσσεται στη γενικότερη τουρκική εξωτερική πολιτική. Ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους αλλά σίγουρα θα την κάνουν στον επόμενο γύρο, διεκδικώντας πρόσβαση στα πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής: οι Ρώσοι. Οπότε, για να είμαι δίκαιος με τους Ελληνες, υπάρχουν διπλωμάτες που γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά γνωρίζουν επίσης ότι οι Αγγλοσάξονες υποστηρίζουν την Τουρκία περισσότερο από την Ελλάδα. Κι ότι αν τα πράγματα φτάσουν σ' ένα κρίσιμο σημείο, η Αμερική και η Βρετανία στο τέλος θα πάνε με το μέρος της Τουρκίας. Παράλληλα, η Ευρώπη είναι αδύναμη. Δεν έχει δείξει το κουράγιο που απαιτείται για να παίξει ρυθμιστικό ρόλο σε όλα αυτά».
Πρόσφατα, με αφορμή το πετρέλαιο, υπήρξε προσέγγιση Κύπρου-Ισραήλ.
«Νομίζω ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη προσέγγιση για να διαιρέσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Βέβαια, και ο Παπανδρέου "χόρεψε πολύ" με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Θεωρώ ότι ήταν ένας "χορός τακτικής"...».
...ο οποίος δεν βοήθησε την Ελλάδα;
«Οχι, επειδή εκνεύρισε τον Ερντογάν. Είναι καλή ιδέα να ερεθίζεις τον Ερντογάν; Εντάσσεται στα συμφέροντα της Ελλάδας να είναι πάρα πολύ κοντά στο Ισραήλ ή μήπως είναι καλύτερο να κρατά κάποιες αποστάσεις;».
Πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα την προσέγγιση Κύπρου-Ισραήλ;
«Προφανώς η Ελλάδα θέλει να διασφαλίσει ότι η Κύπρος δεν θα κάνει κάτι που θα προκαλέσει προβλήματα σε σχέση με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, όπως π.χ. συμβαίνει ήδη με το Καστελόριζο. Η Ελλάδα προς το παρόν δεν μπορεί να εξορύξει το δικό της πετρέλαιο, π.χ. στη Λήμνο, αφού η Τουρκία απειλεί. Συνεπώς η Ελλάδα ασφαλώς και θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το τι κάνει η Κύπρος, κρατώντας όμως το Αιγαίο "εκτός"».
Και η Τουρκία; Πώς θα διαχειριστεί τη νέα κατάσταση;
«Η Τουρκία, εξαιτίας αυτής της προσέγγισης και εξαιτίας των πετρελαίων, θα γίνει πιο εχθρική απ' ό,τι ήδη είναι. Θα προσπαθήσει να κερδίσει όσο περισσότερα μπορεί, και αυτό θα αυξήσει την ένταση».
Ποιος θα ήταν ο ιδανικός, κατά την άποψή σας, τρόπος χειρισμού της όλης κατάστασης από την Ελλάδα;
«Να υποστηρίξει αυτό που κάνει η Κύπρος. Βέβαια φοβάμαι ότι ίσως η Κύπρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την προσωρινή κόντρα Τουρκίας - Ισραήλ. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να έχουν μεταξύ τους στρατιωτικές συμφωνίες, ενώ η Αμερική και η Βρετανία δουλεύουν πολύ πολύ σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι οι ισραηλινοτουρκικές σχέσεις θα συνεχίσουν στο στρατιωτικό επίπεδο, αν και όχι δημοσίως. Και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η δημόσια εχθρότητα».
Δηλαδή, πιθανόν η Κύπρος να παγιδευτεί υπερεκτιμώντας αυτήν τη φαινομενική κόντρα Τουρκίας -Ισραήλ;
«Θα μπορούσε. Αλλά γεγονός είναι ότι η Κύπρος βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο: και αυτή τη φορά όχι μόνο για γεωπολιτικά παιχνίδια αλλά και για πετρελαϊκά. Και πάλι υπάρχει ένα γαϊτανάκι: Τουρκία, Κύπρος, Ισραήλ (που σημαίνει Λίβανος και Συρία), την ίδια στιγμή έχουμε κάποια "προβληματάκια" στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ δεν είμαι σίγουρος ότι η Αμερική και η Βρετανία έχουν καταλήξει σε μια δική τους πολιτική, αφού πιθανότατα περιμένουν να δουν πού θα "κάτσει η μπίλια" σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Ταυτόχρονα η γαλλο-γερμανική πολιτική είναι διαφορετική από την αγγλοσαξονική, ιδίως στη Βόρεια Αφρική, ενώ η Ρωσία δρα αργά, υπομονετικά, σταθερά και μεθοδευμένα, όπως πάντοτε έκανε στην ιστορία της, περιμένοντας ενδεχομένως να επωφεληθεί από την όλη σύγχυση που επικρατεί. Ιστορικά, οι Ρώσοι θεωρούσαν πάντοτε την πρόσβασή τους στη Μεσόγειο εξαιρετικά σημαντική. Μην ξεχνάτε ότι οι Ρώσοι εναντιώθηκαν απόλυτα στο σχέδιο Ανάν και θα το ξανακάνουν εάν δουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, τα οποία στην Κύπρο είναι τεράστια. Ημουν εκεί πριν από λίγες μέρες και μπορούσες να δεις τους Ρώσους παντού. Οι Ρώσοι είναι εκεί και περιμένουν. Απλώς οι Αμερικανοί παίζουν ντραφτ, όπου ενεργείς γρήγορα, ενώ οι Ρώσοι σκάκι, όπου σκέφτεσαι πολύ πριν κάνεις την κίνησή σου. Η Ρωσία είναι πολύ έξυπνη στην εξωτερική της πολιτική. Μερικές φορές, όταν θεώρησε αναγκαίο, υποστήριξε και την Τουρκία. Αλλά το μεγάλο πετρελαϊκό παιχνίδι που πλέον παίζεται συνδέεται με την Κύπρο. Αν δεις το χάρτη, η εικόνα είναι φρικτή».
Τι εννοείτε με το «φρικτή»;
«Εννοώ ότι είναι γεμάτη από αγωγούς πετρελαίου και αερίου. Ο ένας πηγαίνει στην νότια Ιταλία, ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να μην είναι έτοιμος, τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου δυστυχώς δεν υποστήριξε όσο θα έπρεπε. Οι Ρώσοι τα βλέπουν όλα αυτά και είναι θυμωμένοι. Επίσης, η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο αλλά αυτό είναι το όπλο της και μπορεί να απειλήσει να "κλείσει τη στρόφιγγα" εάν δει να απειλούνται τα συμφέροντά της στη Μεσόγειο. Η Ρωσία συνήθως υποστηρίζει την επίσημη θέση της κυπριακής κυβέρνησης. Η Ρωσία συνήθως δεν υποστηρίζει την ισραηλινή πολιτική εναντίον των Παλαιστινίων. Αυτό που θα ήθελε η Ρωσία, στον επόμενο "γύρο", σε λίγους μήνες, είναι να εκμεταλλευτούν οι ρωσικές εταιρείες το αέριο στα νερά της Μεσογείου. Τώρα υπάρχει μια αμερικανική εταιρεία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και μια ισραηλινή. Θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον: γερμανικές, γαλλικές, ρωσικές κ.ά. Συνεπώς η κυπριακή πλευρά θα πρέπει να έχει καλές σχέσεις με όλους. Θυμήσου τον Μακάριο, πώς ισορροπούσε ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση».
Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πιο δυναμική στο θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών της αποθεμάτων;
«Κατά την άποψή μου, η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από τη Ρωσία για πετρελαϊκές έρευνες. Παραδοσιακά, αφήνοντας έξω την ιδεολογία και τα υπόλοιπα, η Ρωσία έχει υπάρξει η λιγότερο εχθρική μεγάλη δύναμη απέναντι στην Ελλάδα. Η Ρωσία τώρα έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Ελλάδα. Στη διάρκεια της κρίσης η Ρωσία προσφέρθηκε να δώσει ένα μεγάλο φθηνό δάνειο, το οποίο ίσως οδηγούσε στην αποφυγή του ΔΝΤ. Ο Παπανδρέου είπε "όχι", απέρριψε την προσφορά, με τη δικαιολογία ότι θα βρισκόμασταν κάτω από τον έλεγχο των Ρώσων. Είναι άραγε βέβαιο ότι θα βρισκόμασταν κάτω από το ρωσικό έλεγχο με τον ίδιο τρόπο που βρισκόμαστε τώρα κάτω από τον έλεγχο του ΔΝΤ; Δεν είμαι αριστερός, απλώς προσπαθώ να ακολουθήσω την κοινή λογική. Συνεπώς, η διπλωματία της ελληνικής πλευράς με τη Ρωσία δεν μελετήθηκε τόσο στενά όσο θα έπρεπε και δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματική όσο θα μπορούσε. Και ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφθώ είναι η αγγλοσαξονική πίεση και ελληνικά ιδρύματα, όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, με τους κ. Βερέμη και Κουλουμπή, που εκφράζουν την αμερικανική θέση στην Ελλάδα».
Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Λιβύη κ.λπ. πώς μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα;
«Η Ελλάδα πάντοτε προσπαθούσε να ισορροπήσει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ. Τώρα, με τη συνεργασία της με το Ισραήλ, το πράγμα μπερδεύεται λιγάκι...»
Η Τουρκία μπορεί να ενδυναμωθεί από αυτές;
«Ναι, επειδή μπορεί να παρουσιαστεί ως ο εγγυητής της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει αυτό;
«Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να το κάνει αυτό. Αλλά δεν είναι στη Μέση Ανατολή».
Η Κύπρος είναι;
«Γεωγραφικά, ναι. Διανοητικά, όχι και τόσο. Βέβαια η Κύπρος μπορεί να παρουσιαστεί ως εστία σταθερότητας. Οπως έγινε με την κρίση στον Λίβανο: πόσο χρήσιμη αποδείχθηκε η Κύπρος, όπου συνέρρεαν οι πρόσφυγες κ.λπ.».
Για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. τι λέτε;
«Υποστηρίζω τη γαλλογερμανική θέση για μια ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη. Ασπάζομαι την άποψη του Ζισκάρ Ντ' Εστέν ότι η ένταξη της Τουρκίας θα είναι το τέλος της Ευρώπης. Αφού η Τουρκία δεν είναι στην Ευρώπη. Επειτα, πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζουν η Αμερική και η Βρετανία την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, όταν η Τουρκία κατέχει μέρος της Ευρώπης, το οποίο δεν αναγνωρίζεται; Αν και είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν θέλουν δύο επίσημα αναγνωρισμένα κράτη στην Κύπρο, γιατί τότε τι θα γίνει με τις Συνθήκες, τι θα γίνει με τις βάσεις τους στο νησί; Θέλουν μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση ενώ ο μεγαλύτερος φόβος τους, παρότι δεν θέλουν να το παραδεχτούν, είναι η Ρωσία. Συνεχίζουν να διακατέχονται από αυτή την εμμονή».
Συνεπώς, ο Ψυχρός Πόλεμος δεν έχει ακόμη τελειώσει;
«Ασφαλώς και όχι. Αλλωστε και ο Ψυχρός Πόλεμος δεν ήταν για την ιδεολογία, η οποία απλώς αποτελούσε τη δικαιολογία. Ηταν περί συμφερόντων οικονομικών. Κι αυτό συνεχίζεται με έναν πιο μαλακό τρόπο δημόσια αλλά με σκληρό στο παρασκήνιο. Οι Ρώσοι δεν ακούγονται πολύ τον τελευταίο καιρό κι αυτό είναι ενδιαφέρον. Ισως σύντομα στην Κύπρο κάποιες μοσχοβίτικες τρομπέτες ηχήσουν...»
Τους Βρετανούς, οι Κύπριοι πώς τους βλέπουν;
«Τους αρέσει ο βρετανικός τρόπος ζωής, οι βρετανικές ιδέες, η βρετανική οργάνωση, αλλά δεν εμπιστεύονται τις βρετανικές κυβερνήσεις. Και νομίζω ότι έχουν πολύ καλούς λόγους γι' αυτό. Γνωρίζουν ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με την αμερικανική. Οι Κύπριοι έχουν επίσης πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και πολύ υψηλό ποσοστό δαπανών για την παιδεία. Το 8% του προϋπολογισμού τους πηγαίνει στην εκπαίδευση ενώ στην Ελλάδα είναι, πόσο, 2-2,5%; Στην πραγματικότητα οι Κύπριοι είναι λίγο παραπάνω Ευρωπαίοι από τους Ελληνες. Δεν είναι Βαλκάνιοι, είναι κοσμοπολίτες. Επίσης, είναι πιο οργανωμένοι από τους Ελληνες ενώ και οι "πελατειακές σχέσεις" που διακρίνουν την ελληνική κοινωνία βρίσκονται στην Κύπρο σε χαμηλότερο επίπεδο· υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια».
Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από τη διαχρονική σχέση της με τη Βρετανία και την Αμερική;
«Γενικά, η Ελλάδα δεν υπήρξε τόσο ικανή όσο η Τουρκία στο να κερδίσει τη στρατηγική και πολιτική στήριξη της Βρετανίας και της Αμερικής ή ακόμη και της Γαλλίας και της Γερμανίας. Επειδή τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε μια κοινή πολιτική. Η Ελλάδα φοβάται να πάρει ρίσκα, να μπλοφάρει, ενώ η κατάσταση απαιτεί κάποια ρίσκα, έστω υπολογισμένα. Η Αμερική είναι στην άλλη άκρη του κόσμου, η Ρωσία είναι δίπλα της. Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Ρωσία και, αν χρειαστεί, την Κίνα, για να φτάσει σε λύση με την Τουρκία για την Κύπρο. Βέβαια χρειάζεσαι πολύ σπουδαία διπλωματία για να το πετύχεις αυτό. Η Τουρκία είναι καλύτερη στις διεθνείς δημόσιες σχέσεις, χρησιμοποιεί μεγάλα ξένα γραφεία για να υποστηρίζουν τις υποθέσεις της. Η Ελλάδα είναι πολύ διχασμένη, κοιτά πολύ το τώρα, δεν βλέπει σε βάθος χρόνου και δεν μπορεί να δουλέψει ομαδικά. Υπάρχει και το γνωστό ανέκδοτο με τους Ελληνες και τους Γιαπωνέζους: Ενας Ελληνας είναι θαύμα, ένας Γιαπωνέζος είναι ένας "καθυστερημένος". Δύο Ελληνες είναι δύσκολοι, δύο Γιαπωνέζοι είναι απλώς βλάκες. Είκοσι Ελληνες είναι καταστροφή, είκοσι Γιαπωνέζοι είναι ένα θαύμα...».
Αρα, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι η διχόνοια και ο ατομισμός.
«Και, σε επίπεδο κοινωνίας, η ξενομανία της. Η Ελλάδα έχει τάση να εισάγει οτιδήποτε ξένο, ανεξαρτήτως αν είναι καλό, κακό ή άσχημο. "Είναι ξένο, ω!, πρέπει να είναι καλό! πρέπει να είναι καλύτερο από τα δικά μας!". Δείτε την υπουργό Παιδείας, τη Διαμαντοπούλου: είναι ένα τέτοιο παράδειγμα στην εκπαίδευση· θα σκοτώσει την εκπαίδευση αν συνεχίσει έτσι! Προσπαθεί να αντιγράψει αγγλοσαξονικές αηδίες, να ρωτάς το μικρό παιδί "ποια είναι η ταυτότητά σου;" κ.λπ. Υπάρχει καλό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να εισαχθούν νέες ιδέες, χρειάζεται απλώς να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες. Υπάρχουν όμορφα πράγματα εδώ, όμως οι Ελληνες δεν είναι υπερήφανοι γι' αυτά, θαυμάζουν πολύ τα ξένα πράγματα. Αλλά αυτός ο θαυμασμός δείχνει κάτι: ότι δεν μπορείς να κάνεις τη διάκριση μεταξύ τού τι είναι πράγματι καλό και τι είναι κακό. Υιοθετούνται θεωρίες από το εξωτερικό στην Ελλάδα και "η πλάκα", πολλές φορές, είναι ότι η ρίζα αυτών των θεωριών βρίσκεται στην αρχαία Ελλάδα! Θα ήθελα να δω λίγο παραπάνω αυτοσεβασμό στους Ελληνες. Ακούω πολλούς να λένε: "Με το ΔΝΤ χάνουμε τον αυτοσεβασμό μας". Μα, αυτό έπρεπε να το σκεφτείς είκοσι, τριάντα χρόνια πριν, όχι τώρα! Τι διάολο έκανες τόσον καιρό;». *

Μήνυση για τραυματισμό από γαρίφαλα σε συναυλία Στην Αυστραλία


21/03/2011 | 10:23

Το νεοελληνικό έθιμο της ρίψης λουλουδιών σε λαϊκούς ερμηνευτές θα απασχολήσει την αυστραλιανή δικαιοσύνη!

Όλα ξεκίνησαν σε μια συναυλία του Νότη Σφακιανάκη στη Μελβούρνη το 2009. Μια ομογενής, η 39χρονη Αργυρώ Μιχελάκη, υποστηρίζει ότι εκείνο το βράδυ βγήκε να διασκεδάσει, αλλά έκτοτε η ζωή της έγινε εφιάλτης.

Σε μήνυση που κατέθεσε, υποστηρίζει ότι γλίστρησε στα γαρύφαλλα που πετούσαν οι θαυμαστές του τραγουδιστή, έπεσε και τραυματίστηκε. Διεκδικεί αποζημίωση για τα ιατρικά έξοδα, το εισόδημα που στερήθηκε αλλά και για τον πόνο και το σοκ που υπέστη.

"Αρκετός κόσμος πατούσε πάνω στα γαρύφαλλα με αποτέλεσμα το δάπεδο να γλιστράει και να είναι επικίνδυνο. Η πελάτισσά μου έπεσε, και έσπασε τον αστράγαλό της. Είναι ένα τραύμα που θα το κουβαλά σε όλη της την ζωή" είπε ο δικηγόρος της Άντριου Ντίμσι.

Η κ. Αργυρώ Μιχελάκη μήνυσε τους υπευθύνους του οργανισμού Melbourne and Olympic Parks Trust που διαχειρίζεται το στάδιο Hisense Arena όπου δόθηκε η συναυλία του Σφακιανάκη, καθώς και την εταιρία που την οργάνωσε Juggernaut Entertaiment.

H ομογενής υποστηρίζει ότι, τόσο οι υπεύθυνοι της αίθουσας όσο και οι οργανωτές της συναυλίας, ευθύνονται για τον τραυματισμό της γιατί επέτρεψαν στους θαμώνες να πετάνε γαρύφαλλα με αποτέλεσμα η ίδια να εκτεθεί σε κίνδυνο.

Ο Θόδωρος Κανατάς της εταιρίας Juggernaut Entertaiment δήλωσε ότι παλαιότερα οι θαμώνες έσπαγαν πιάτα. "Τώρα", συνέχισε, "πετάνε λουλούδια για να εκφράσουν τον θαυμασμό τους. Είναι μια παράδοση δεκαετιών".

Ο κ. Κανατάς μας είπε ότι ξαφνιάστηκε όταν ενημερώθηκε για τη μήνυση. "Εμείς υποστηρίζουμε ότι είμαστε αθώοι" τόνισε.

Για το όλο θέμα έδειξαν ενδιαφέρον και τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης που έγραψαν σχετικά ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Melbourne and Olympic Parks Trust εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την τοποθέτηση τραπεζιών και την ρίψη γαρύφαλλων σε αίθουσές του σε μελλοντικές εμφανίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών.

Από την έκβαση της δίκης θα εξαρτηθεί και αν οι ασφάλειες θέσουν ανάλογο όρο, δηλαδή απαγόρευση της ρίψης λουλουδιών, προκειμένου να ασφαλίζουν κάποιες εκδηλώσεις. 

Πηγή skai.gr



Εξομολόγηση … on the road!

01/04/2011 | 10:19 Τελευταία Ενημέρωση 10:21 01/04/2011

Οι αμαρτωλοί οδηγοί της Αυστραλίας έχουν τη δυνατότητα να εξομολογηθούν σε στυλ drive in, χάρη σ' έναν μοντέρνο καθολικό ιερέα!

«Πολλοί περνούν από την εκκλησία μου, αλλά λίγοι σταματούν», λέει ο καθολικός ιερέας από το Σάουθ Μέλμπουρν, Μπομπ Μαγκουάϊρ που προσθέτει πως η εκκλησία πρέπει να γίνει πιο σύγχρονη και να πλησιάσει το ποίμνιό της.

Ο καθολικός ιερέας αποφάσισε, καθώς έρχεται το Πάσχα, να στήσει ένα μικρό τροχόσπιτο έξω από την εκκλησία απ' όπου θα περνούν οι οδηγοί, θα ανοίγουν το παράθυρο του αυτοκινήτου τους και θα εξομολογούνται.

«Θα τους ράνω και με ροδόνερο, ως συμβολική ένδειξη καθαρισμού της ψυχής τους», είπε ο ιερέας και πρόσθεσε πως «ένα πράσινο φωτάκι που θα ανάβει, θα είναι ένδειξη ότι συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες τους και θα μπορούν να φύγουν». Η όλη διαδικασία θα διαρκεί περίπου ένα λεπτό.

Πηγή Skai.gr

Φρενοκομείον η Ελλάς

Τ
ελικά δεν έχασε μόνον η κυβέρνηση τη μπάλα. Την έχασε και ο λαός. Το 69% δηλώνει σε δημοσκόπηση ότι μας παραπλάνησε ο πρωθυπουργός και μας έβαλε στο ΔΝΤ.!!! Έχουμε μύτη, τελικά, οι Έλληνες. Δεν μας το λένε, αλλά το καταλάβαμε από μόνοι μας. Η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το παγκόσμιο κεφάλαιο και η λούμπεν μεγαλοαστική τάξη συνωμότησαν σε βάρος μας. Ζηλεύουν τις σπάνιες ομορφιές μας, την εφευρετικότητα και τον πλούτο μας και θέλουν να μας τα υφαρπάξουν. Θέλουν να πάρουν τα μνημεία και τις θάλασσες μας και σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός στέκεται αρωγός τους! Μας «παραπλάνησε», γαρ. Κάτι τέτοιες ώρες θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (τον πρεσβύτερο φυσικά και όχι το κακέκτυπό του). Έχουμε καταντήσει ένα απέραντο φρενοκομείο. Πώς γίνεται πάντοτε να φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς; Πώς γίνεται να πλειοδοτούμε στη ψευδολογία; Στην παγκόσμια ψυχολογία των μαζών πρέπει να μας αφιερώσουν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο. Είμαστε λαός των άκρων. Παθιαζόμαστε εύκολα. Πανηγυρίζουμε γρήγορα και απογοητευόμαστε γρηγορότερα. Πώς, λοιπόν, θα διατηρήσουμε την ευθυκρισία μας;
Την τελευταία εβδομάδα, οι ιμάμηδες της τηλεοπτικής δημοκρατίας αναφέρθηκαν πλειστάκις στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από το Δεκέμβριο του 2009 είχε ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τους ίδιους αυτό αποτελεί απόδειξη της συνωμοσίας! Πρόκειται για τα ίδια χαλκεία ειδήσεων που

κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι άργησε να ζητήσει βοήθεια! Ότι δεν ήξερε τι της γινόταν μέχρι τον Απρίλιο του 2010. Τελικά η κυβέρνηση «συνωμοτούσε» σε βάρος μας από την πρώτη στιγμή ή είχε άγνοια του κινδύνου μέχρι τον Απρίλιο του 2010; Προφανώς ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι πάντες γνωρίζουμε ότι στην πολιτική γίνονται πράγματα που δεν λέγονται και λέγονται πράγματα που δεν γίνονται. Τυχόν ανακοίνωση της έναρξης διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ ήδη από το Δεκέμβριο του 2009 θα ήταν καταστροφική για τον τόπο, καθώς θα δημιουργούσε κλίμα πανικού στις αγορές.
Το παραμύθι, όμως, πρέπει να τελειώσει τώρα πριν να είναι αργά. Η κυβέρνηση στον επικοινωνιακό τομέα δείχνει προφανή υστέρηση, τη στιγμή που δεν μπορεί να διαχειριστεί μια είδηση σαν την παραπάνω και αρνείται στο «να μη σχολιάζει το γεγονός». Την ίδια στιγμή, όπως κατ' επανάληψη έχουμε επισημάνει από τούτη τη φιλόξενη στήλη, οι ασκούμενες πολιτικές όχι μόνον δεν υποβοηθούν τη χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής, αλλά προδήλως την υπονομεύουν. Ο μόνος που φαινόταν μέχρι σήμερα να διατηρεί τη νηφαλιότητά του ήταν ο λαός. Η σιωπηρή πλειοψηφία που γνωρίζει ποιοι φταίνε για την κατάντιά μας και επιδεικνύει αξιοζήλευτη υπομονή και ανοχή, γιατί περιμένει από την κυβέρνηση να μας οδηγήσει σε απάνεμο λιμάνι. Και αυτήν την εμπιστοσύνη δεν δικαιούται να τη διαψεύσει κανείς…
• Το ανωτέρω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011.
artsplitter

Οι πρωθυπουργικές αντιφάσεις

Β
άζουμε σε τάξη τα του οίκου μας, έχουμε όμως ανάγκη από την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας, τόνισε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γαλλική Monde. Υποστήριξε πως αν η Ε.Ε. δεν προχωρήσει στην παράταση της αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων του δανείου των 110 δισ. ευρώ, το πρόβλημα δεν θα το έχει μόνον η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη. Και δίνοντας δραματικότερο τόνο συμπλήρωσε ότι: «Οι αγορές θα αντιδράσουν άμεσα. Οι δύο Σύνοδοι Κορυφής του Μαρτίου αποτελούν μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για την Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει τις αγορές». Ταυτόχρονα, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι θα γινόταν εις βάρος της αξιοπιστίας της χώρας, θα οδηγούσε στην κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα ζημίωνε τα ασφαλιστικά ταμεία και θα προκαλούσε μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε κράτη της ευρωζώνης.
Στις ανωτέρω σκέψεις, δυστυχώς, διαπιστώνονται πολλαπλές αντιφάσεις. Πρώτον, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ και η αναδιαπραγμάτευση του επιτοκίου αποτελούν αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο παίζουμε με τις λέξεις και δεν ενημερώνουμε την κοινωνία για την πραγματικότητα τόσο διακυβεύεται η αξιοπιστία μας εντός και εκτός συνόρων.

Δεύτερον, οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τη μη εμπρόθεσμη αποπληρωμή του ανωτέρω δανείου. Συνεπώς, τυχόν απόφαση της ΕΕ δεν πρόκειται να τις καθησυχάσει. Αυτό που περιμένουν είναι η συνολική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και η επίτευξη των συμβατικών δεσμεύσεων (δηλαδή όσα περιγράφονται στο περιλάλητο μνημόνιο). Τούτο, όμως, παραμένει δυσέφικτο, τη στιγμή που ήδη παρουσιάζεται υστέρηση στους βασικότερους δείκτες (για παράδειγμα υστέρηση 9,2% στα έσοδα). Τρίτη αντίφαση: για ποιο λόγο να αναδιαρθρωθεί μόνο το διακρατικό χρέος (δηλαδή να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των 110 δις); Γιατί να εξαιρεθεί το ιδιωτικό χρέος (δηλαδή τα υπόλοιπα 240 δις); Ένα από τα προβλήματα της χώρας είναι το υψηλό δημόσιο χρέος. Για ποιο λόγο να προβαίνουμε σε επιλεκτική ικανοποίηση των πιστωτών μας, δηλαδή να διασφαλίζουμε τα συμφέροντα των αλλοδαπών και ημεδαπών τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών και να ενθυμούμαστε την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης μόνον για να φεσώσουμε το Γάλλο και Γερμανό φορολογούμενο; Τις επιλεκτικές ευαισθησίες μας δεν τις κατανοούν οι Γερμανοί. Νομίζω, όμως, ότι δεν θα τις κατανοούσε και ο Ελληνικός λαός εάν πραγματικά γνώριζε τι συμβαίνει…
Το ανωτέρω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011.
artsplitter

διέγραψαν πρόστιμα 1 δισ.

Είκοσι ανώτατα στελέχη του ΥΠΟΙΚ διέγραψαν πρόστιμα 1 δισ.

Κυριακή Απρίλιος 03, 2011 09:15 μμ

Μια σημαντική πτυχή του σκανδάλου, που πέρασε στα χέρια των δικαστικών αρχών, είναι να αποδειχθεί αν και κατά πόσον οι συγκεκριμένοι δημόσιοι λειτουργοί, με παράνομες πράξεις, προκάλεσαν ζημία στο Δημόσιο, παρεμβαίνοντας ακόμη και στο έργο της Δικαιοσύνης!
Από τον Αύγουστο του 2007 γνώριζαν, ο τότε υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, οι υφυπουργοί Αν. Μπέζας και Ν. Λέγκας, αλλά και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιτζής, ως αποδέκτες σοβαρών και στοιχειοθετημένων καταγγελιών, την παράνομη δραστηριότητα 20 ανώτατων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, που με τη μέθοδο κυρίως της επανεξέτασης, κάτω από τις οδηγίες του τότε γενικού επιθεωρητή προϊσταμένου τους, διέγραφαν πρόστιμα σε δεκάδες ιδιώτες, εταιρείες και οργανισμούς. Η ζημία για τα δημόσια ταμεία από τη δραστηριότητα αυτή εκτιμάται ότι ανέρχεται σε μερικά δισ. ευρώ!

Η αναφορά - φωτιά επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών, για τις μεθοδεύσεις της «φάμπρικας διαγραφής οφειλών», που προκάλεσε την πρόσφατη εισαγγελική έρευνα για το ενδεχόμενο σοβαρών κακουργηματικών πράξεων, παρέμεινε για χρόνια στο συρτάρι αρμοδίων, που απέφυγαν να κινήσουν διαδικασία έρευνας. Το περιεχόμενό της αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής». Στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η αναφορά της επιθεωρήτριας έφτασε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που διαπίστωσε ότι πλήθος υποθέσεων δικής του αρμοδιότητας διεκπεραίωναν παράνομα και με άνωθεν εντολές συγκεκριμένοι επιθεωρητές, διαγράφοντας χωρίς να έχουν δικαίωμα τα πρόστιμα, παρέπεμψε αμέσως την υπόθεση στον εισαγγελέα και για πρώτη φορά γίνεται πλέον σε βάθος έρευνα για το θέμα.

Η επιθεωρήτρια απαριθμεί στην αναφορά της πλήθος μη σύννομων ενεργειών, στις οποίες προέβησαν συνάδελφοί της, με εντολή του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών.

Ο «ενορχηστρωτής» γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε τους επιθεωρητές, που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τη νομιμότητα αυτών των πράξεων, ότι όλα είναι νόμιμα και φυσικά όσα γίνονται είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με καταγγελίες, ο ίδιος διευκόλυνε πολλούς από τους ενδιαφερομένους και για τη διατύπωση της αίτησης, που στη συνέχεια σημείωνε στο έγγραφο σε ποιον επιθεωρητή ανατίθεται η επανεξέταση.

ΤΟ ΤΡΙΚ
Βάφτιζαν το έλλειμμα «θετική ζημιά»

Σε συγκεκριμένη αναφορά αναλύεται πώς διαστρεβλώνονταν από τα μέλη της συμμορίας τα στοιχεία μιας υπόθεσης με τέτοιον τρόπο, που ακόμη και γνώστες μπορούσαν να εξαπατηθούν. Ετσι επεδίωκαν η επανεξέταση να γίνει από τις λιγότερο εξειδικευμένες υπηρεσίες φροντίζοντας να χαρακτηρίσουν την κολάσιμη πράξη που επέσυρε το πρόστιμο από «έλλειμμα», «θετική ζημία».

Ετσι για παράδειγμα αν το «έλλειμμα» σε υποθέσεις ατασθαλιών σε ταμεία «βαφτιζόταν» ως «θετική ζημία» -με δεδομένο ότι τα όρια των δύο εννοιών δεν είναι ευδιάκριτα για τους μη ειδικούς-, ο περιφερειάρχης, στον οποίο παραπεμπόταν η υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 183 ΠΔ410/95 περί παραγραφής, ικανοποιούσε το αίτημα του ενδιαφερομένου.

Μια σημαντική πτυχή του σκανδάλου, που πέρασε στα χέρια των δικαστικών αρχών, είναι να αποδειχθεί αν και κατά πόσον οι συγκεκριμένοι δημόσιοι λειτουργοί, με παράνομες πράξεις, προκάλεσαν ζημία στο Δημόσιο, παρεμβαίνοντας ακόμη και στο έργο της Δικαιοσύνης! Πώς γινόταν αυτό; Οταν έχει επιβληθεί ένα πρόστιμο από έφορο ή ελεγκτή του ΣΔΟΕ και ο ενδιαφερόμενος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας ακύρωση, δεν έχει το δικαίωμα κανένας επιθεωρητής να διατάξει στο διάστημα έως την εκδίκαση τον επανέλεγχο της υπόθεσης, πολύ δε περισσότερο να αλλοιώσει, με οποιοδήποτε σκεπτικό, την αιτία για την ποινή. Αρμόδιο είναι μόνο το δικαστήριο.

Οι επιθεωρητές αγνόησαν σε πολλές υποθέσεις αυτές τις βασικές αρχές και όχι μόνο προχωρούσαν στην επανεξέταση, αλλά λέγεται ότι υπήρξαν και περιπτώσεις όπου εμφανίστηκαν στο δικαστήριο τα αποτελέσματα της... επανεξέτασης και ενδεχομένως παραπλάνησαν ακόμη και τους δικαστές παρουσιάζοντας την υπόθεση ως «περαιωθείσα».

Εξαφάνισε το υπομνημά μου
O προϊστάμενος με διέταζε να παρανομήσω

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από την αναφορά - καταγγελία της επιθεωρήτριας:

- «Ο κ. (...), ως εκ της θέσεώς του, μου δίνει εντολές οι οποίες δεν στηρίζονται στην ισχύουσα Νομοθεσία, είναι καταχρηστικές και πρωτόγνωρες για την Οικονομική Επιθεώρηση, δεν συνάδουν δε με αυτά που διακηρύσσει ο Πρωθυπουργός της Χώρας (αναφερόταν στον Κ. Καραμανλή), περί διαφάνειας, σεμνότητας, μηδενικής ανοχής στη διαφθορά, που πιστεύω ότι είναι και προσωπικές σας θέσεις», αναφέρεται στην αναφορά προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

«Ο προϊστάμενος με διέταξε, με επισημειώσεις του πάνω στα σχετικά έγγραφα, να προβώ σε ενέργειες οι οποίες δεν στηρίζονται σε διατάξεις νόμων. Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε 7 εντολές επανελέγχου, υποθέσεων καταλογισμού που μου είχε δώσει. Για τις δύο εκ των οποίων ενώ είχα καταθέσει υπόμνημα (συν. 1) για να συμπεριληφθεί στην έρευνα ανωνύμου καταγγελίας (...) αυθαιρέτως κατά την άποψή μου, δεν συμπεριελήφθη στην υπ' αριθ. ΕΜΠ.124/20-7-07 κατατεθείσα έκθεση...».

- «Παραθέτω απλά τις διατάξεις του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου της Οικονομικής Επιθεώρησης, από τις οποίες καταφανώς προκύπτει ότι η Διεύθυνσή μας δεν νομιμοποιείται για τη διενέργεια επανελέγχων. Με την άποψη αυτή βεβαίως συντάσσεται και ο προϊστάμενος του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και Αντιπρόεδρος του Ν.Σ.Κ. κ. Τσεκούρας, τον οποίο συμβουλεύτηκα».

«Το επιχείρημα της κ. (...), ότι η υπηρεσία μας είχε εκδώσει και πριν την εποχή του κ. (?) εντολή επανελέγχου, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι η συγκεκριμένη εντολή αφορούσε Ν.Π.Ι.Δ. που διαχειρίστηκε συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Κ. προγράμματα και επομένως σύμφωνα με την παρ. Γβ του άρθρου 3 του Π.Δ.211/96 ήταν εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων μας».

Μαζέψου γιατί θα σε μαζέψω
Εγώ «έφαγα» τον Ρεγκούζα, εσύ θα γλιτώσεις;

Είχα προγραμματίσει συνάντηση με τους Προϊσταμένους των Περιφερειακών Διευθύνσεων της Επιθεώρησης στην οδό Κολωνού 2 και κατόπιν με τους Επιθεωρητές για καθαρώς υπηρεσιακά και σοβαρά θέματα της Διεύθυνσής μου» περιγράφει σε άλλο σημείο της αναφοράς της η επιθεωρήτρια.

«Με πήρε τηλέφωνο (ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου) και ωρυόμενος μου είπε: ''Ετοίμασες κίνηση ορλοφικά, εγώ όμως θα την καταπνίξω, όπως και στην επανάσταση! Μαζέψου, γιατί θα σε μαζέψω! Εγώ έφαγα τον Ρεγκούζα και δεν θα φάω εσένα...».

Μια άλλη ατάκα του «ενορχηστρωτή» του πρωτοφανούς σκανδάλου του υπουργείου Οικονομικών είναι το αμίμητο που είπε σε συγκέντρωση επιθεωρητών, θέλοντας να τους εμφυσήσει υπερηφάνεια για το γεγονός ότι δεν είναι «όποιοι κι όποιοι»: «Μην ξεχνάτε ότι από το Σώμα των επιθεωρητών αναδείχθηκαν στη Γαλλία τρεις πρόεδροι Δημοκρατίας»!

Οι δώδεκα μεγάλες υποθέσεις
Ξεχωριστό κεφάλαιο με παράνομους επανελέγχους αποτελούν οι 12 μεγάλες υποθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από πρόστιμα που είχαν επιβάλει εφοριακοί και ελεγκτές του ΣΔΟΕ και ήρθαν εκ των υστέρων οι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών και με τη μέθοδο των επανελέγχων μείωσαν ή μηδένισαν τα πρόστιμα.

Μάλιστα σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξαν οικονομικοί έφοροι που εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις λέγοντας ότι «αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, είναι παράνομο».

Ηδη το «Εθνος της Κυριακής» με σειρά δημοσιευμάτων την τελευταία 2ετία αποκάλυψε πολλά στοιχεία με σημαντικές πτυχές του μεγάλου αυτού σκανδάλου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του συνόλου των παράνομων επανελέγχων σε όλη τη χώρα, κάτι που αναμένεται να εντοπίσει ο εισαγγελικός έλεγχος, με δεδομένο ότι είναι πολλές δεκάδες υποθέσεων μόνο στην Περιφέρεια Πειραιά.

Παρά τις «λαδιές»
Κάποιοι απ' αυτούς έχουν πάρει προαγωγή

Ορισμένοι από τους επιθεωρητές αρνούνταν να κάνουν επανεξέταση και το εξέφραζαν ευθαρσώς, επικαλούμενοι τους Νόμους, αλλά αυτή η αντίδρασή τους δεν ήταν χωρίς συνέπειες!

Για μια σειρά υποθέσεων και καταγγελιών προς έλεγχο δινόταν εντολή να μην εξετασθούν (!), ενώ ένας άλλος σημαντικός αριθμός υποθέσεων σκόπιμα κρατούνταν στο συρτάρι ή στέλνονταν σε... αναρμόδιες υπηρεσίες (!), ώσπου με τη χρονοτριβή επερχόταν η παραγραφή, παρά τις προειδοποιήσεις αρμόδιων υπαλλήλων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «είναι κοινό μυστικό στους διαδρόμους του υπουργείου ότι υπάρχουν και ελεγκτές με πολυτελή σπίτια στα βόρεια προάστια και άλλα περιουσιακά στοιχεία, που δύσκολα μπορούν να δικαιολογήσουν ότι προέρχονται από τον μισθό τους, γι' αυτό και θα βρεθούμε προ εκπλήξεων αν γίνει ένας ''ουσιαστικός έλεγχος'' περιουσίας και τραπεζικών καταθέσεων των εμπλεκομένων στις υποθέσεις των επανελέγχων».

Παρόλα αυτά οι περισσότεροι από τους επιθεωρητές που εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο και τις... «λαδιές» του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν ατιμώρητοι στις θέσεις τους, ορισμένοι μάλιστα έχουν... προαχθεί!

Πρόστιμα
Η «ατυχία» τους, όμως, συνδυάζεται και με το γεγονός ότι είχαν διαγράψει μια σειρά προστίμων του ΣΔΟΕ και σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου είναι ένας γνώστης όχι μόνο των τεχνασμάτων που κάλυπταν την παρανομία, αλλά και ο κατάλληλος άνθρωπος να κάνει επιτέλους κάθαρση, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ!

Η ατιμωρησία και η αποσιώπηση μέχρι σήμερα του σκανδάλου είχαν ως συνέπεια για τους λίγους που τόλμησαν να αντισταθούν, εκφράζοντας ήδη από το 2007 τις αντιρρήσεις τους, να έχουν υποστεί πλήθος ταλαιπωρίες, με πρόστιμα και κατακράτηση του μισθού τους για κατασκευασμένα πειθαρχικά παραπτώματα, παράνομες μειωμένες βαθμολογήσεις, οικονομική και ψυχική εξουθένωση, αλλά και δεκάδες μηνύσεις για συκοφαντία του προϊσταμένου, που τους ταλαιπωρούν να πηγαίνουν κάθε τόσο στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Πηγη Πηγή: ΕτΚ

ίδρυσης επιχείρησης σε μία μέρα

«Ξεκινά η λειτουργία της ίδρυσης επιχείρησης σε μία μέρα και σε ένα σημείο»

Monday April 04, 2011 12:30 AM


«Ξεκινά η λειτουργία της ίδρυσης επιχείρησης σε μία μέρα και σε ένα σημείο»

 Μια και μοναδική διαδικασία που διαρκεί περίπου μία ώρα και εξασφαλίζει τη σύσταση επιχείρησης και την άμεση έναρξη οικονομικής δραστηριότητας σε 1 ημέρα ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη, θα επιτυγχάνεται μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης που ξεκινάει τη λειτουργία της από σήμερα  Δευτέρα 04.04.2011.

Μέσα από ένα ευρύ δίκτυο σημείων επαφής για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνει 59 καταστήματα εμπορικών επιμελητηρίων, 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία και στην επόμενη φάση 52 επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, θα διεκπεραιώνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να αποκτήσουν οι εμπορικές εταιρείες νομική προσωπικότητα και οικονομική δραστηριότητα.

Με τον τρόπο αυτό, η ίδρυση, για παράδειγμα, μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, ΕΠΕ, γίνεται:

- σε ένα μόνο σημείο αντί για οκτώ,

- με μία και μοναδική διαδικασία αντί για 11,

- σε μία μέρα αντί για 38

Μοναδική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι οι ιδρυτές της εταιρίας να μην έχουν εκκρεμότητες με το ελληνικό δημόσιο (π.χ. να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα).

Σε αρχικό στάδιο, η Υπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ) αφορά Ανώνυμες Εταιρίες και Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης, οι οποίες θα απευθύνονται στους συμβολαιογράφους, καθώς και Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες, οι οποίες θα μπορούν να απευθύνονται κατευθείαν στα Επιμελητήρια και τα ΚΕΠ.

Για την εφαρμογή της ΥΜΣ ήταν απαραίτητη η ολοκλήρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου(ΓΕΜΗ), μιας μεγάλης βάσης ηλεκτρονικών δεδομένων που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής εμπορικής οντότητας.

Μέσα από τη ηλεκτρονική διασύνδεση των Υπηρεσιών μιας στάσης με το ΓΕΜΗ, όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν για πρώτη φορά έναν μοναδικό αριθμό μητρώου -τον αριθμό ΓΕΜΗ-, που θα αποτελεί την ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Πετυχαίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά, και χάρη στη μετάπτωση στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του ΓΕΜΗ όλων των στοιχείων που διαθέτει κάθε Επιμελητήριο για τα μέλη του, τη λειτουργία ενός ενιαίου μητρώου για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα την εκκαθάριση του μητρώου κάθε Επιμελητηρίου από ανενεργά μέλη.

Σε μια χώρα, που κατατάσσεται στην 149η θέση μεταξύ  183 χωρών στον σχετικό δείκτη αξιολόγησης των διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύσταση μιας επιχείρησης, η εφαρμογή της ΥΜΣ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις. Το όφελος για τον πολίτη, τον επιχειρηματία, τη δημόσια διοίκηση είναι σημαντικό, καθώς:

-   Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και τις διοικητικές επιβαρύνσεις: Για παράδειγμα, για τη σύσταση μιας απλής ομόρρυθμης εταιρίας τα βήματα που απαιτούνται για έναν επιχειρηματία μειώνονται από 9 σε 1, χωρίς να απαιτείται σε κανένα από αυτά απευθείας επαφή με το Δημόσιο, παρά μόνο στο τελικό σημείο μίας στάσης.

-   Μειώνουμε το κόστος σύστασης για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, καταργείται το τέλος προελέγχου επωνυμίας και τα τέλη δημοσίευσης στο ΦΕΚ για τις ΑΕ και ΕΠΕ. Για παράδειγμα, για σύσταση ΕΠΕ με κεφάλαιο 4.500 ευρώ στο ΕΒΕΑ υπάρχει το κόστος σήμερα είναι 786 ευρώ. Μετά τη λειτουργία της ΥΜΣ το κόστος δηλαδή μειώνεται κατά 235 Ευρώ (33% λιγότερο κόστος).

-   Αναδιοργανώνεται ο δημόσιος τομέας και περιορίζεται το διοικητικό κόστος: Οι υπάλληλοι που απελευθερώνονται από τα μέχρι σήμερα πολλαπλά σημεία εξυπηρέτησης για τη σύσταση επιχειρήσεων στο Δημόσιο, μπορούν πλέον να διατεθούν σε άλλες δραστηριότητες και υπηρεσίες.

-   Περιορίζεται η διαφθορά και η κακοδιοίκηση που ταλαιπωρούν τους πολίτες λόγω των πολύπλοκων και αδιαφανών διαδικασιών: Για πρώτη φορά στη χώρα μας η δημόσια διοίκηση συνεργάζεται και διαλειτουργεί για την ίδρυση μιας επιχείρησης μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, χωρίς εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα, παρά μόνο στο τελικό σημείο μίας στάσης. Παράλληλα, όλα τα τέλη αποπληρώνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος

-   Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας οικονομίας. Απελευθερώνουμε την επιχειρηματικότητα με την εισαγωγή νέων πρακτικών στο Δημόσιο τομέα με έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Παράλληλα, στο αμέσως προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται και περαιτέρω βήματα, όπως ένταξη στις ΥΜΣ και των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η ένταξη και των ατομικών επιχειρήσεων στις ΥΜΣ, η επέκταση της υπηρεσίας σε όλα τα ΚΕΠ καθώς και η δημιουργία διαδικτυακής υπηρεσίας μιας στάσης για τη σύσταση εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις ΥΜΣ και το ΓΕΜΗ ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να ενημερώνεται από σχετικό Διαδικτυακό Τόπο που προετοιμάζεται και θα τηρείται στην Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για την ανάπτυξη του ΓΕΜΗ και της Υπηρεσίας Μίας Στάσης, συνεργάστηκαν συνολικά 71 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και νομικά πρόσωπα.

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/7426