25 Μαΐου 2011

Στις πλατείες όλης της χώρας βγαίνουν την Τετάρτη χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» Έλληνες


Αθήνα
Μετά την Ισπανία, το κίνημα των «Αγανακτισμένων» πολιτών έφτασε και στην Ελλάδα, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας οργανώνονται, μέσω Facebook, το απόγευμα της Τετάρτης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος (6.μ.μ) μετρά ήδη περί τις 14.000 συμμετοχές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι δηλώνουν ότι το απόγευμα (6 μ.μ) θα βρίσκονται στον Λευκό Πύργο (πάνω από 18.000 συμμετοχές), αλλά και στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα (7 μ.μ.).

Ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώνονται μέσω Facebook και σε άλλες πόλεις, όπως τα Γιάννενα, η Αρτα, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Ζάκυνθος και η Κομοτηνή.

«Η λέξη Αγανακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας» γράφουν οι διαχειριστές της ομάδας «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα».

«Δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες» τονίζουν.


Newsroom ΔΟΛ
Επιστήμη-Τεχνολογία:  Περισσότερες

Πίσω στη Γη ο Ιταλός αστροναύτης που τράβηξε δεκάδες φωτογραφίες της Ελλάδας


Η Ελλάδα λουσμένη στο φως στις 25 Μαρτίου 2011. Ο Νέσπολι περνούσε γύρω στα 250 χλμ πάνω από τα κεφάλια μας
Η Ελλάδα λουσμένη στο φως στις 25 Μαρτίου 2011. Ο Νέσπολι περνούσε γύρω στα 250 χλμ πάνω από τα κεφάλια μας   (Φωτογραφία:  ESA )

Μόσχα, Ρωσία
Ο Ιταλός Πάολο Νέσπολι, αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και διάσημος πλέον φωτογράφος, επέστρεψε στη Γη τα ξημερώματα της Τρίτης, έπειτα από έξι μήνες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Χιλιάδες Έλληνες έχουν θαυμάσει φωτογραφίες του Αιγαίου και άλλων περιοχών που αναρτούσε τακτικά ο Νέσπολι στο λογαριασμό του στο Flickr. Αρκετές είχαν δημοσιευτεί και στο in.gr, στο πλαίσιο συνεργασίας με την ESA.


Διαβάστε το ιστολόγιο της ESA  και επισκεφθείτε την ελληνική πύλη του οργανισμού.

Ο Νέσπολι (ένθετη αριστερά), μηχανικός πτήσης στον ISS, επέστρεψε στη Γη μαζί με την Αμερικανίδα αστροναύτη Κάθριν Κόλμαν και το Ρώσο κοσμοναύτη Ντμίτρι Κοντράτιεφ. Οι τρεις τους επιβιβάστηκαν σε ρωσικό Soyuz που αναχώρησε από τον σταθμό αργά τη Δευτέρα (ώρα Ελλάδας) και έπεσε με αλεξίπτωτο στη στέπα του Καζακστάν στις 05.27 την Τρίτη.

Άφησαν πίσω τους τα άλλα τρία μέλη του πληρώματος του ISS, καθώς και το εξαμελές πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Endeavour, το οποίο πραγματοποιεί την τελευταία αποστολή της καριέρας του.

Ο στόλος της NASA θα παροπλιστεί οριστικά μετά την τελευταία αποστολή του Atlantis τον Ιούλιο, οπότε θα ολοκληρωθεί και η συναρμολόγηση του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου, κόστους άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Οι μεταφορές φορτίων θα ανατεθούν στην ESA και τις διαστημικές υπηρεσίες της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, ενώ τη μεταφορά προσωπικού θα αναλάβουν αποκλειστικά τα ρωσικά Soyuz.
Newsroom ΔΟΛ

Το Top 10 των παράξενων - Το μανιτάρι που λάμπει, η τυραννοβδέλλα και η εξωτική τους «παρέα»


Το παράξενο μανιτάρι M.luxaeterna λάμπει στο σκοτάδι με κιτρινοπράσινο φως (Πηγή: Cassius V. Stevani/IQ-USP)
Το παράξενο μανιτάρι M.luxaeterna λάμπει στο σκοτάδι με κιτρινοπράσινο φως (Πηγή: Cassius V. Stevani/IQ-USP) 
Ουάσινγκτον
Το μικρόβιο που τρώει τη σκουριά στο κατάστρωμα του Τιτανικού, ένα μανιτάρι που λάμπει στο σκοτάδι, καθώς και η τρομερή «βασιλική τυραννοβδέλλα», είναι μερικά από τα εξωτικά πλάσματα στο Top 10 των ειδών που ανακαλύφθηκαν το 2010, σύμφωνα με τη λίστα Αμερικανών ερευνητών.

Η λίστα του Διεθνούς Ινστιτούτου Εξερεύνησης Ειδών, το οποίο υπάγεται στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, περιλαμβάνει περυσινές ανακαλύψεις από τη Βραζιλία, τη Μαδαγασκάρη, τη Νότιο Αφρική, το Περού, τις Φιλιππίνες, τη Δυτική Αφρική, το Όρεγκον των ΗΠΑ, τα νησιά Μασκαρέν του Ινδικού, τον Κόλπο του Μεξικού και το Βόρειο Ατλαντικό.
Το λιγότερο ελκυστικό νέο είδος είναι η «τυραννοβδέλλα» (Tyrannobdella rex) που ανακαλύφθηκε γαντζωμένη μέσα στο ρουθούνι ενός κοριτσιού από το Περού. Έχει μήκος μικρότερο από πέντε εκατοστά, φέρει όμως μια πανίσχυρη σιαγόνα με αναλογικά τεράστια δόντια.

Ακόμα πιο παράξενο είναι το βακτήριο που ανακαλύφθηκε από Καναδούς και Ισπανούς ερευνητές στο ναυάγιο του Τιτανικού. Στο κατάστρωμα και τα κιγκλιδώματα του τραγικού υπερωκεάνιου, η «αλομονάδα του Τιτανικού» (Halomonas titanicae) τρέφεται με οξείδια του σιδήρου.

«Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το βακτήριο θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στη διαχείριση παλιών πλοίων και εξεδρών εξόρυξης πετρελαίου που βρίσκονται στο βυθό» επισημαίνει η ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, οι βιολόγοι ανακάλυψαν ένα μανιτάρι του δάσους (Mycena luxaeterna) που εκπέμπει διαρκώς ένα έντονο, κιτρινοπράσινο φως. Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας ή βιοφθορισμού έχει παρατηρηθεί ως σήμερα σε περίπου 70 είδη μυκήτων.

Το φετινό Top 10 περιλαμβάνει ακόμα έναν μύκητα, ένα μανιτάρι του Όρεγκον που ζει κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Από τον κόσμο των εντόμων, οι ερευνητές ξεχώρισαν μια κατσαρίδα της Νοτίου Αφρικής (Saltoblattella montistabularis) που μετακινείται πηδώντας σαν ακρίδα.

Στο Αρχιπέλαγος Μασκαρέν του Ινδικού Ωκεανού, η μεγάλη ανακάλυψη ήταν ένα νέο είδος γρύλου (Glomeremus orchidophilus), που είναι και ο μοναδικός επικονιαστής της σπάνιας ορχιδέας Angraecum cadetti.

Στη Μαδαγασκάρη, τέλος, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πέρυσι την «αράχνη του Δαρβίνου» (Caerostris darwini) με μετάξι δύο φορές ισχυρότερο από ό,τι σε άλλα είδη. Οι ιστοί της είναι εξαιρετικά μεγάλοι -ένας από αυτούς βρέθηκε να εκτείνεται από τη μία όχθη ενός ποταμού έως την άλλη, σε απόσταση 25 μέτρων.
Newsroom ΔΟΛ

24 Μαΐου 2011

Οι φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο

Tank Man, Jeff Widener (Associated Press)
Βρισκόμαστε στο Πεκίνο του 1989. Λίγο πριν καταρρεύσουν πολλά κομμουνιστικά καθεστώτα στον κόσμο, Κινέζοι φοιτητές βγαίνουν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά στην πλατεία Τιενανμέν και ζητούν μεταρρυθμίσεις. Τα τανκς απομακρύνουν τον κόσμο, αλλά ένας άνθρωπος παραμένει μπροστά από τις ερπύστριες κουνώντας ειρηνικά τις… σακούλες που κρατά. Κανείς ποτέ δεν έμαθε το όνομά του, αλλά ο άνδρας που ανέκοψε την πορεία των τανκς έγινε γρήγορα παγκόσμιο σύμβολο που εκφράζει την ικανότητα του καθενός να κάνει την διαφορά.

V-J Day, Times Square, 1945, Alfred Eisenstaedt O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις έχει τελειώσει, οι Ιάπωνες σηκώνουν λευκή σημαία και οι Αμερικανοί στρατιώτες γιορτάζουν την λήξη καταφθάνοντας στην Νέα Υόρκη και πανηγυρίζοντας στους δρόμους της. Ένας από αυτούς φιλά την όμορφη νοσοκόμα και γίνεται παγκοσμίως γνωστός χάρη στον φακό του Eisenstaedt. Ωστόσο, αυτό το φιλί δεν κρύβει μια ιστορία αγάπης, όπως πολλοί ρομαντικοί θα φαντάζονταν, αλλά τον ενθουσιασμό ενός ναύτη, ο οποίος φιλούσε εκείνη την ημέρα όποια γυναίκα έβλεπε μπροστά του, για να καταλήξει στο ιστορικό εξώφυλλο του περιοδικού Life. Ποιος είπε ότι κι αυτό δεν είναι ρομαντικό;


Η εκτέλεση ενός Vietcong, Eddie Adams, 1968

Στο νότιο Βιετνάμ, το 1968, ο αρχηγός των βιετναμέζικων κρατικών δυνάμεων Ngoc Loan τραβάει την σκανδάλη και εκτελεί εξ επαφής τον άμαχο, όσο ο Eddie Adams απαθανατίζει την στιγμή. Αργότερα, αποδεικνύεται πως ο άμαχος είναι ένας Vietcong που προ ολίγου είχε βοηθήσει στην δολοφονία δεκάδων μελών της αστυνομίας. Ήδη, όμως, η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε κατατάξει τον Loan στην κατηγορία των απάνθρωπων δολοφόνων και συνέδεσε την φωτογραφία με την ωμή φρίκη του πολέμου. Ο Loan δεν κατάφερε έκτοτε να φτιάξει την ζωή του. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν κάθε ημέρα έβρισκε και άλλο ένα βαμμένο τοίχο με υβριστικά μηνύματα έξω από το σπίτι του; Ο φωτογράφος Eddie Adams φέρεται να δήλωσε: «Ο Loan σκότωσε τον Vietcong με το όπλο του. Εγώ σκότωσα τον Loan με την φωτογραφική μου μηχανή».
Che Guevara, Alberto Korda, 1960 Ο Ερνέστο παρίσταται στην κηδεία των θυμάτων μιας έκρηξης το 1960, όταν ήταν περίπου 30 ετών και ο φωτογράφος Alberto Korda πατάει το κλικ χωρίς να φανταστεί πως το αποτέλεσμά του θα γίνει η διασημότερη φωτογραφία του κόσμου και το πιο μοσχοπουλημένο προϊόν του 20ου αιώνα. Η αγέρωχη μορφή του Τσε τυπώθηκε πάνω σε μπλουζάκια, σε μπρελόκ, σε κούπες, σε αναμνηστικά για να εκφράσει τους επαναστάτες όλου του κόσμου, μετατρεπόμενο όμως σε κατ’ εξοχήν εμπορικό αντικείμενο από αυτά που σίγουρα θα μισούσε ο ίδιος ο Τσε.



Διαφήμιση της Benetton, Therese Frare, 1990
Σε αυτή την τεράστιας δύναμης λήψη, ο ακτιβιστής David Kirby περνά τις τελευταίες επώδυνες στιγμές του, καταβεβλημένος από το σύνδρομο του AIDS, ενώ η οικογένειά του θρηνεί γύρω του. Μετά από έναν χρόνο, η Benetton περιλαμβάνει την φωτογραφία στην νέα της εκστρατεία που μοναδικό σκοπό έχει να σοκάρει, και τα καταφέρνει συγκεντρώνοντας ποικίλα σχόλια.

Afghan Girl, Steve McCurry, 1984 Γνωστό ως «το κορίτσι από το Αφγανιστάν» -καθώς η ταυτότητά της έμεινε άγνωστη μέχρι το 2002, οπότε και αυτό-αποκαλύφθηκε-, η Sharbat Gula έγινε σύμβολο του διαρκούς αγώνα των μεταναστών σε όλη την Γη. Ο φωτογράφος έχει δηλώσει πως, βρισκόμενος στον καταυλισμό, τα βήματά του τον πήγαν από μόνα τους προς την κοπέλα, σαν να τον μαγνήτισε κάποια δύναμη. Πολύ πιθανόν να ήταν το υπέροχο βλέμμα της, που εκφράζει μέσα από την ομορφιά του όλο τον βουβό πόνο ενός λαού σε "εξορία" και αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα εξώφυλλα του περιοδικού National Geographic στην ιστορία της κυκλοφορίας του.


Sudanese girl and Vulture, Kevin Carter, 1993
Ο φωτοδημοσιογράφος Nick Carter βρίσκεται στο Σουδάν στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής αποστολής των NY Times. Όταν ακούει περίεργους ήχους σε μία κοντινή ανοιχτή έκταση, πλησιάζει και αντικρίζει το θέαμα ενός εξουθενωμένου κοριτσιού από το Σουδάν που προσπαθεί να φτάσει στο κέντρο σίτισης του ΟΗΕ που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά. Ένα όρνιο έχει σταθεί λίγα μέτρα μακριά της και περιμένει να πεθάνει για να ορμήξει. Ο φωτογράφος περιμένει υπομονετικά να βρει το κατάλληλο κάδρο, το απαθανατίζει και στην συνέχεια διώχνει το όρνιο. Η φωτογραφία κερδίζει το Pulitzer αλλά όλοι αναρωτιούνται γιατί ο Carter δεν βοήθησε το κορίτσι να φτάσει στο κέντρο, χαρακτηρίζοντάς τον ως το «δεύτερο αρπακτικό» του σκηνικού. Ο Carter αυτοκτονεί μετά από λίγα χρόνια, υπό το βάρος των σκηνών που παρακολούθησε στην Αφρική.

Phan Thi Kim Phuc, Nick Ut, 1972 (Associated Press)
Στο χωριό Trang Bang του Βιετνάμ, οι βόμβες ναπάλμ σκάνε και τα παιδάκια τρέχουν πανικόβλητα και τραυματισμένα. Το γυμνό κοριτσάκι της φωτογραφίας έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα και ο φωτογράφος, αφού αποτυπώσει το συγκλονιστικό στιγμιότυπο μεταφέρει το κοριτσάκι και μερικά ακόμη παιδιά σε κοντινό νοσοκομείο, όπου χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να επουλωθούν τα τραύματά τους. Ταυτόχρονα, ο φωτογράφος Nick Ut έχει κερδίσει το Pulitzer, ενώ πλέον το κοριτσάκι που επιβίωσε, εργάζεται για την Unesco.

Lone Jewish Woman, Oded Balilty, 2007 (Associated Press)
Άλλη μια βραβευμένη φωτογραφία, αυτή την φορά από τον 21ο αιώνα, αποτυπώνει την δύναμη, την πίστη και την μοναχικότητα ενός και μόνο ανθρώπου που μάχεται απέναντι στον «Γολιάθ». Η ανακοίνωση για το Pulitzer αναφέρει: «Απονέμεται στον Oded Balilty για την δυνατή φωτογραφία μιας εβραίας γυναίκας που εμποδίζει τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες απομακρύνουν αποίκους από την δυτική όχθη». Περισσότερα λόγια είναι περιττά.

Pentagon Flower, 1967, Mark Riboud
Ο πόλεμος ΗΠΑ-Βιετνάμ έχει αρχίσει και η αμερικανική νεολαία αντιτίθεται, πραγματοποιώντας ειρηνική πορεία προς το Πεντάγωνο. Εκεί συναντά στρατιώτες παρατεταγμένους, με τα όπλα τους στραμμένα προς τους διαδηλωτές. Μια γυναίκα πλησιάζει και αφήνει ένα λουλούδι στην κάννη του όπλου ενός στρατιώτη. Έκτοτε, γίνεται σήμα κατατεθέν της αντιπολεμικής συνείδησης του αμερικανικού λαού αλλά και όλου του κόσμου.

Δημοσίευση |19 Μαΐου 2011

Source www.in2life.gr  

23 Μαΐου 2011

Για την Κρήτη και μόνο... την λατρεύω και ας μην έχω πάει ποτέ....

.............

    Υπάρχει και κάτι άλλο στην Kρήτη, υπάρχει κάποια φλόγα – ας την πούμε ψυχή – κάτι πιο πάνω από τη ζωή κι από το θάνατο, που είναι δύσκολο να το ορίσεις, δηλαδή, να το περιορίσεις. Υπάρχει αυτή η περηφάνια, το πείσμα, η παλικαριά, η αψηφισιά και μαζί τους κάτι άλλο, ανέκφραστο κι αστάθμητο, που σε κάνει να χαίρεσαι που είσαι άνθρωπος. Να χαίρεσαι, μα και συνάμα να σου δίνει μεγάλη ευθύνη. Γιατί, ενώ νιώθεις πως έχεις χρέος να κάμεις ό,τι μπορείς για να σώσεις αυτό το λαό, εκείνος βλέπει την προσπάθειά σου με ειρωνεία και περιφρόνηση. Δεν έχει την ανάγκη κανενός για να σωθεί. Σώζει, δε σώζεται. Ένα μονάχα σου μένει τότε: να δοκιμάσεις να γίνει άξιος αυτού του λαού, να κερδίσεις τη δύναμη της δικής του ψυχής, που ποτέ δεν καταδέχτηκε ν’απατήσει τον εαυτό του ‘η τους άλλους, και που πάντα τολμάει ν’ αντικρίζει, πρόσωπο με πρόσωπο, τη Θεά εκείνη που δεν κάνει χατίρια και δεν κάθεται στα πόδια κανενός, την αγέλαστη κι αδιάκριτη Θεά, την ευθύνη.

Nίκος Kαζαντζάκης
Λογοτεχνικό Θεμέλιο
Εκδ. Δελφοί

Σε ένα υγιές κράτος

Τα έθνη απαθανατίζονται από τους ίδιους τους πολίτες τους.

Σε ένα υγιές κράτος, οι άνθρωποι δένονται μεταξύ τους όχι με επιβολή δύναμης και αστυνόμευση, αλλά με αόρατα νήματα αγάπης και συμπάθειας.
Σήμερα όλοι οι δεσμοί σταδιακά εξαφανίζονται. Πρωτίστως εξαφανίζεται η αγάπη και ο σεβασμός προς την κυβέρνηση, ύστερα προς την Πατρίδα, ύστερα προς τους συμπολίτες, και στο τέλος εξαφανίζονται και οι δεσμοί που έχουν τα μέλη μιας οικογένειας.
Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση και ο λαός, σταδιακά γίνονται αντιμέτωποι και αναπόφευκτα έρχονται σε σύγκρουση. Χρόνο με το χρόνο, ο κρατικός μηχανισμός καταρρέει. Επινοούνται πολλοί νόμοι. Αλλά ούτε οι νέοι, ούτε οι παλαιοί νόμοι δεν εφαρμόζονται: τα όργανα του...κράτους απλώς «πουλάνε» τους νόμους για να εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα.
Το αίσθημα του πατριωτισμού σταδιακά σβήνει. Μετά η Πατρίδα πωλείται λιανικώς, αλλά και χονδρικώς, αρκεί μόνο να υπάρχουν αγοραστές. Οι προδότες φέρνουν τους εχθρούς για να τους παραδώσουν την Πατρίδα.
Η αγάπη και η συμπάθεια μεταξύ συμπολιτών αντικαθίσταται από το μίσος. Πολλοί εγκαταλείπουν την πατρίδα όπου και όπως μπορούν, οι απομείναντες πολεμούν μεταξύ τους.
Στο τέλος καταστρέφεται και ο τελευταίος κρίκος της κοινωνικής συνοχής, η οικογένεια. Χωρίζουν γονείς. Τα παιδιά μισούν τους αδελφούς τους ακόμα και τους γονείς τους.
Στην ουσία ένα αποδυναμωμένο κράτος γίνεται άθυρμα των συνεκτικότερων κοινωνικά κρατών και καταστρέφεται. Αυτό, κατά βάση, δεν είναι αποτέλεσμα πνευματικού κενού, όπως θα νόμιζε κάποιος, αλλά είναι ο καρπός αντικρατικών και αντεθνικών τάσεων, που γεννιούνται ή εμφυτεύονται σταδιακά στις νέες γενιές, που αντικαθιστούν τις παλαιές.
Οι ταλαντούχοι άνθρωποι δεν προβάλλονται και δεν αξιοποιούνται, αλλά σταδιακά ούτε και γεννιούνται στην παρακμιακή κοινωνία, και στο τιμόνι της κοινωνίας, του πολιτισμού και του καθημερινού βίου έρχονται άνθρωποι κάτω του μέσου επιπέδου. Νέες ανακαλύψεις δεν γίνονται και οι επιστήμη πεθαίνει. Οι βιβλιοθήκες και τα μουσεία δεν έχουν επισκέπτες και μένουν σαν τάφοι που χάσκουν. Η μάθηση και η φοίτηση γίνονται απλώς και μόνον χάριν της απόκτησης..... πτυχίων και διπλωμάτων, που δίνουν κύρος, οικονομική άνεση και επαγγελματική ανέλιξη. H λογοτεχνία πεθαίνει και οι τέχνες δεν ελκύουν τους πολίτες. Η όρεξη για διάβασμα και πνευματική ενασχόληση μειώνεται και σβήνει. Στα βιβλιοπωλεία ανθεί η πορνογραφία, η υπο-κουλτούρα και το φτηνό ανάγνωσμα. Τα μυαλά των ανθρώπων αποδυναμώνονται τόσο πολύ, που το παραμικρό διάβασμα για πνευματική εμβάθυνση φέρνει πόνο και ψυχική καταπίεση και όχι χαρά και ικανοποίηση.
Μαζί με τις πνευματικές δυνατότητες και αναζητήσεις, πεθαίνουν η ενέργεια, η θέληση και η επιχειρηματικότητα.
Η τέχνη, η βιομηχανία και το εμπόριο φυτοζωούν, γιατί ελλείπουν τα άτομα που έχουν όρεξη να εργαστούν, κι αυτό οφείλεται αφενός στο ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη γνώση, και αφετέρου στο ότι ανθεί η τεμπελιά και ο παρασιτισμός. Αν βρεθούν εκείνη την στιγμή ξένοι, τότε ο γηγενής παρακμιακός πληθυσμός θα βρεθεί σε οικονομική κρίση και μετά σε εξάρτηση. Όταν δεν υπάρχουν ξένοι, τότε η οικονομία και η βιομηχανία καταρρέουν, ο λαός βρίσκεται σε στέρηση, αρχίζουν τα δάνεια, ανθίζει η κερδοσκοπία. Στο τέλος, θα υπάρξει υπογεννητικότητα, θα γεράσει ο πληθυσμός και θα έρθει ο θάνατος.
Εξαιτίας της παρακμιακής του κατάστασης, ο άνθρωπος χάνει κάθε σταθερότητα. Έχει συνεχή «δίψα» για φτηνιάρικη διασκέδαση και στις γρήγορες εναλλαγές τοπίων και εικόνων: υιοθετεί άνευ λόγου διάφορες μόδες για διάφορα πράγματα. Όλα αυτά έρχονται να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην πνευματικότητα των ανθρώπων. Τότε είναι που γεννιούνται οι διάφοροι τρόποι «διασκέδασης», τάσεις για καταναλωτισμό, για πολυτέλεια, για ευμάρεια κ.α. Οι άνθρωποι γίνονται καταναλωτές και φανατικοί θιασώτες διαφόρων τάσεων και παιγνίων, ιδίως τζόγου και ομαδικών αθλημάτων. Πίνουν, γίνονται λαίμαργοι, ανθούν τα ναρκωτικά και η πορνεία.
Εξαφανίζονται οι ανθρώπινες φιλίες. Ανθούν ο εγωισμός και το μίσος. Εξαφανίζεται η τιμιότητα. Το ψέμα και η διαστρέβλωση είναι κάτι το συνηθισμένο και αποδεκτό.

Σας θυμίζουν τίποτα όλα τα παραπάνω ;
 

Οι «περίεργες» ιστορίες της απογραφής

web only
23/05/2011  13:23
 
 
Αύριο τελειώνει η απογραφή του πληθυσμού και κατοικιών, με τους 55.000 απογραφείς να βρέθηκαν, αρκετές φορές, μπροστά σε «περίεργες» καταστάσεις, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Πολλά νοικοκυριά μας υποδέχονταν σαν φιλικούς επισκέπτες. Μας πρότειναν για κέρασμα δεκάδες γλυκά, καφέδες, αναψυκτικά και σε κάποιες περιπτώσεις, μας έστρωσαν και το τραπέζι για φαγητό», διηγούνται η Κάλια, η Στέλλα και η Μύριαμ, τρεις νεαρές απογραφείς.  «Πολλοί ηλικιωμένοι, για να σπάσουν τη μοναξιά τους και για να γεμίσουν το χρόνο τους, μας εξιστορούσαν περιστατικά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και από την κατοχή. Μέχρι και ιστορίες από την καταστροφή της Σμύρνης ακούσαμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», αναφέρουν χαμογελώντας και συμπληρώνουν, «μας εκμυστηρεύτηκαν επίσης, δεκάδες κουτσομπολιά, προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες, που μας έφεραν αρχικά σε δύσκολη θέση, αλλά εκ των υστέρων συνειδητοποιήσαμε ότι όλα αυτά τελικά έχουν αρκετή πλάκα. Τα διηγούμαστε στις παρέες μας και γελάμε πολύ».

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ηλικιωμένης, από το Παγκράτι, πολύ καθώς πρέπει και ευγενική, απαντώντας στην ερώτηση για την οικογενειακή της κατάστασή είπε χαιρέκακα: «Έχω δύο παιδιά, αλλά τα έχω αποκληρώσει εδώ και καιρό. Μην τους το πείτε πριν πεθάνω, για να με προσέχουν», αφήνοντας άφωνη την Κάλια. Ευκατάστατη κυρία, με οικογένεια, πολύ φιλική και ευχάριστη, όταν ήρθε η στιγμή να απαντήσει στην ερώτηση για το επίπεδο της μόρφωσής της, σοβάρεψε απότομα και ανέφερε σχεδόν ψιθυριστά: «Είμαι απόφοιτος δημοτικού, αλλά λέω ότι έχω τελειώσει τη Φιλοσοφική. Στην πολυκατοικία είναι όλοι πανεπιστημιακής μόρφωσης και αισθανόμουν κάπως μειονεκτικά. Καταλαβαίνετε».

Σε μία άλλη περίπτωση, κυρία μέσης ηλικίας, απογράφοντας τα παιδιά της, ανέφερε, «Η κόρη μου είναι έγκυος, αλλά δεν το λέμε, γιατί είναι ανήλικη και δεν ξέρουμε ποιος είναι ο πατέρας». Δεν ήταν λίγοι και οι μετανάστες, οι οποίοι ήλπιζαν ότι μετά το πέρας της απογραφής, θα μπορούσαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Ένας μάλιστα, μετά το τέλος της διαδικασίας, ρώτησε: «Τώρα θα μπορώ να ψηφίζω;». Τέλος, πολύ αστεία φάνηκε στις νεαρές απογραφείς, η αντίδραση ενός ηλικιωμένου, ο οποίος δεν ήθελε να απογραφεί και απαντώντας από το θυροτηλέφωνο, φώναξε σε πολύ έντονο ύφος: «Να φύγετε! Δεν μένει κανείς εδώ». Αυτά ήταν λίγα από τα περιστατικά με τα οποία ήρθαν «αντιμέτωποι» οι απογραφείς, προσπαθώντας να ολοκληρώσουν το τεράστιο έργο της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών 2011.

Η απογραφή ξεκίνησε στις 10 Μαΐου, πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την επικράτεια και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου. Πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια, με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, στοιχεία απαραίτητα για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Ο απογραφέας φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του. Σε περίπτωση αμφιβολίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την ΕΛΣΤΑΤ στους τηλεφωνικούς αριθμούς 213 135 2138-40.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο! ...........

SOS! Βοηθείστε το Καστελόριζο! ...........

Για τους σοβαρότατους λόγους που αναφέρει κατωτέρω o Θεόδωρος Καρυώτης παρακαλείστε να στείλετε ταχυδρομικώς μία οποιαδήποτε κάρτα στο Καστελλόριζο, στη δ/νση:
Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο, Μεγίστη 851 11 Καστελόριζο, Δωδεκάνησα Ελλάδα

Megisti Municipality or Elementary School Megisti , 851 11, Kastelorizo , Dodekanisa , GREECE.

Παρακαλείστε να......
διαβάσετε το κατωτέρω κείμενο του Καθηγητή Καρυώτη για να αντιληφθείτε τη σημασία της αποστολής.

Στόχος, να κατακλυσθεί το Ελληνικό Καστελλόριζο με κάρτες από όλον τον απανταχού Ελληνισμό.

Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

From: Marios Evriviades

From: Theodore Kariotis

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ! ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ!!!

ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΕΛΛΗΝΕΣ...... ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ !!!
Μια κάρτα δεν κοστίζει, αξίζει ... ΜΙΑ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΡΤΑ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ!!!!!!

Παρά την σπουδαιότητα του Καστελόριζου οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ανησυχητικές. Από τον Νοέμβριο υπάρχουν πληροφορίες πως η Τουρκία αμφισβητεί νομικά το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου φαίνεται πως συναινεί στις προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων που θέλουν να αποκόψουν την ζωτική, επί χάρτου, θαλάσσια ένωση Ελλάδας και Κύπρου, αφού θεωρεί το νησί «ιδιαίτερη περίπτωση» και είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα με γελοίες δικαιολογίες του τύπου «να αποφύγουμε την επιβάρυνση της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης με νέα δύσκολα ζητήματα»

Καλούμε όλους τους Έλληνες, Ελλάδας, Κύπρου και Διασποράς, να στείλουν μια αποκριάτικη, πασχαλιάτικη, ή οποιαδήποτε άλλη κάρτα ή επιστολή στο Καστελόριζο. Επιμένουμε όπως σταλεί ταχυδρομικώς, ούτως ώστε να αναγκαστούν τα πλοία να μεταφέρουν τα μηνύματα φυσικά (και όχι ηλεκτρονικά) στο νησί. Να φανεί έμπρακτα και απτά το ενδιαφέρον μας για το μικρό αλλά τόσο σημαντικό κομμάτι αυτό του Ελληνισμού. Μια υλοποιημένη και όχι άυλη παρουσία μας σηματοδοτεί πολλά. Μια μικρή θυσία, να αγοράσουμε, να γράψουμε και να ταχυδρομήσουμε μια κάρτα, θα αναδείξει στους πάντες πως αυτό το νησί που δένει Ελλάδα και Κύπρο δεν το ξεχνάμε, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Τούρκο στρατοκράτη να το επιβουλεύεται.

Στείλτε τις κάρτες σας στις ακόλουθες διευθύνσεις:

Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο


Μεγίστη 851 11 Καστελόριζο Δωδεκάνησα Ελλάδα

Καλούνται επίσης οι Ομογενείς και οι φοιτητές μας να στείλουν κάρτα από όλες τις γωνιές του πλανήτη:

Βλέποντας το Καστελόριζο από ένα χάρτη της ανατολική Μεσογείου, θα δείτε πως το νησί αποτελεί ένα κόμπο που δένει γεωπολιτικά την Ελλάδα με την Κύπρο μας. Χωρίς το Καστελόριζο, τα χωρικά ύδατα των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, θα τέμνονταν κάθετα από ένα θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, καθιστώντας την δυνατότητα κοινής ελλαδοκυπριακής συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου, όπως επίσης και την δυνατότητα ενεργοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, αδύνατη.

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), αν τύχει σωστής πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον, θα μπορεί να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν την χώρα και να την βγάλουν από τα αδιέξοδα που την οδηγούν επιλογές υποτέλειας τύπου ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδη του Πανεπιστημίου της Πάτρας, «αν αξιοποιηθούν οι περιοχές νότια της Κρήτης, τα ευρήματα στη Δυτική Ελλάδα, το Καστελόριζο και η λεκάνη "Ηρόδοτος", που εκτείνεται μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, τότε καλύπτεται η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης για 50 χρόνια» [1]. Ο καθένας μας λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί την τοποστρατηγική σπουδαιότητα του Καστελόριζου, χωρίς το οποίο Ελλάδα και Κύπρος δεν θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη.

Αναφερθήκαμε ήδη στην σπουδαιότητα της πρόσφατης συμφωνίας καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Η Κύπρος έχει ήδη κάνει παρόμοιες κινήσεις επί Τάσσου Παπαδόπουλου με την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Απορήσαμε γιατί η Ελλάδα δεν κάνει παρόμοια κίνηση αφού η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, δεν αποτελεί μόνο οικονομική προτεραιότητα, αλλά αποτελεί εθνική ανάγκη για την επιβίωση του Ελληνισμού στον γεωπολιτικό χάρτη, και αυτό διότι τα χωρικά μας ύδατα συμπίπτουν, και αυτό οφείλεται στις δυνατότητες που μας παρέχει η ευλογία της ύπαρξης του Καστελόριζου [2].

Ο Στρατηγικός Αναλυτής Καθηγητής Νίκος Λυγερός, ο οποίος διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, γράφει τα εξής σημαντικά για το Καστελόριζο:

«Η εξέταση των δεδομένων μέσω της τοποστρατηγικής ανάλυσης επιτρέπει την υπέρβαση της γεωμετρίας του χώρου και εξηγεί τη χρονική επιλογή της διεξαγωγής της μάχης. Για όσους δεν το συνειδητοποιούν ακόμα, το Καστελόριζο είναι χώρος μιας μάχης όχι μόνο από μόνο του, αλλά ολόκληρη η περιοχή, ειδικά αυτή που ανήκει στον ελληνικό χώρο, δηλαδή η δυτική του πλευρά, λόγω της Συνθήκης Παρισίων του 1947. Στην πραγματικότητα, το θέμα της ΑΟΖ θα ασκήσει de facto μια πίεση σε αυτήν την περιοχή και θα πρέπει να επιλέξουμε αν αυτός ο χώρος θα είναι ανάλογος του Μαραθώνα ή των Θερμοπυλών. Αυτή η πρόσβαση στην επιλογή είναι πρόβλημα βούλησης και βέβαια πρωτοβουλίας εκ μέρους μας. Σε κάθε περίπτωση τα τοποστρατηγικά δεδομένα υπάρχουν, το πλαίσιο γεωστρατηγικής υπάρχει. Όλος ο προβληματισμός είναι η προετοιμασία μας. Αλλιώς θα επαναλάβουμε το λάθος της Συνθήκης Σεβρών του 1920, η οποία μετατράπηκε τελικά σε Συνθήκη Λωζάνης του 1923, η οποία μέσω του προσχήματος των Στενών, καθόρισε την μοίρα της Ίμβρου και της Τενέδου, δίχως να δοθεί σημασία στα συγκεκριμένα νησιά.

» Η περίπτωση του Καστελόριζου είναι ακόμη πιο σημαντική, διότι επιτρέπει με λανθασμένους χειρισμούς την επαφή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, και μηδενίζει ταυτόχρονα το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Το να δίνουμε έμφαση μόνο στο νησί, δίχως να εξετάζουμε τις επιπτώσεις των πιέσεων πάνω στην συγκεκριμένη περιοχή και να μην προσπαθούμε να καταλάβουμε τα τοποστρατηγικά δεδομένα θεωρώντας ότι δεν προσθέτουν τίποτα στις γνώσεις στις οποίες οφείλουμε τη σημερινή κατάσταση είναι δείγμα αδράνειας.» [3]

Δυστυχώς, παρά την σπουδαιότητα του Καστελόριζου όσον αφορά την ΑΟΖ και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ανησυχητικές. Από τον Νοέμβριο υπάρχουν πληροφορίες πως η Τουρκία αμφισβητεί νομικά το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, και συνεπώς προσπαθεί να τα αποσυνδέσει από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και να τα παρουσιάσει ως αποκομμένες νησίδες [4]. Σύμφωνα με τον 'Ριζοσπάστη', οι Τούρκοι, με την ανοχή του ΝΑΤΟ, μεθοδεύουν δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρεται να έχει αποδεχθεί να εξαιρεθεί το Καστελόριζο από τη γενικότερη διαπραγμάτευση Ελλάδας-Τουρκίας για την οριοθέτηση των δικαιωμάτων της κάθε χώρας [5].

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, λοιπόν, φαίνεται πως συναινεί στις προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων που θέλουν να αποκόψουν την ζωτική, επί χάρτου, θαλάσσια ένωση Ελλάδας και Κύπρου, αφού θεωρεί το νησί «ιδιαίτερη περίπτωση» και είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα με γελοίες δικαιολογίες του τύπου «να αποφύγουμε την επιβάρυνση της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης με νέα δύσκολα ζητήματα» [6].

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Εμείς αυτό δεν θα το ανεχθούμε! Θα στείλουμε λαϊκό μήνυμα σε δικούς μας υποτελείς και ξένους επιβουλείς. Αρχής γενομένης με αυτά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, και με την ελπίδα να συνεχίσει και μέσα στο 2011, ο 'Εμπροσθοφύλακας' ξεκινά την εκστρατεία «Εγώ αυξάνω την γεωπολιτική μου ισχύ». Στέλνουμε μια κάρτα στο Δημαρχείο ή στο Σχολείο του Καστελόριζου, ανυψώνουμε την σημασία του ακριτικού νησιού μας στην συνείδηση των ελλήνων.

Καλούμε όλους τους Έλληνες, Ελλάδας, Κύπρου και Διασποράς, να στείλουν μια χριστουγεννιάτικη, πρωτοχρονιάτικη, ή οποιαδήποτε άλλη κάρτα ή επιστολή στο Καστελόριζο. Επιμένουμε όπως σταλεί ταχυδρομικώς, ούτως ώστε να αναγκαστούν τα πλοία να μεταφέρουν τα μηνύματα φυσικά (και όχι ηλεκτρονικά) στο νησί. Να φανεί έμπρακτα και απτά το ενδιαφέρον μας για το μικρό αλλά τόσο σημαντικό κομμάτι αυτό του Ελληνισμού. Μια υλοποιημένη και όχι άυλη παρουσία μας σηματοδοτεί πολλά. Μια μικρή θυσία, να αγοράσουμε, να γράψουμε και να ταχυδρομήσουμε μια κάρτα, θα αναδείξει στους πάντες πως αυτό το νησί που δένει Ελλάδα και Κύπρο δεν το ξεχνάμε, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Τούρκο στρατοκράτη να το επιβουλεύεται.

Στέλνοντας μια κάρτα στους συμπατριώτες μας που κατοικούν στο ακριτικό νησί του Καστελόριζου δείχνουμε με ένα απλό και φιλικό τρόπο, αλλά εξόχως έμπρακτο και συμβολικό, την ευγνωμοσύνη και τη συμπαράστασή μας. Δεν ξεχνάμε την Κυρά της Ρω. Δεν ξεχνάμε τους αγώνες των Καστελορίζιων το 1821 και την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Αναγνωρίζουμε πως η παρουσία τους στο νησί αυτό δεν αποτελεί μόνο απλή περίπτωση διαβίωσης, αλλά ταυτόχρονα είναι εξέχουσας σημασίας για την γεωπολιτική και οικονομική συνεκτικότητα των δύο κρατών του Ελληνισμού.

Στείλτε λοιπόν μια κάρτα! Στείλτε μια κάρτα, πείτε το στους φίλους και στους συγγενείς σας, ανακοινώστε το σε ιστολόγια και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Καλέστε και άλλους συμπολίτες μας να πράξουν το ίδιο. Εμείς δημιουργούμε ρεύμα υπέρ των συμφερόντων του Ελληνισμού, εμείς πολλαπλασιάζουμε την γεωπολιτική και τοποστρατηγική ισχύ του Καστελόριζου αναβαθμίζοντας το στην συλλογική, εθνική μας μνήμη και στις καρδιές μας.

Οι συμβολικές μας πράξεις κατατροπώνουν τις νέο-οθωμανικές γελοιότητες περί αμφισβήτησης και στέλνουμε ένα πανίσχυρο μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης προς δικούς μας και προς ξένους επιβουλείς: Οι μεν, ΜΗΝ ξεχνάτε το Καστελόριζο! Οι δε, ΜΗΝ αγγίζετε το Καστελόριζο!

Στείλτε τις κάρτες σας στις ακόλουθες διευθύνσεις:

Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο

Μεγίστη 851 11 Καστελόριζο Δωδεκάνησα Ελλάδα

Καλούνται επίσης οι Ομογενείς και οι φοιτητές μας να στείλουν κάρτα από όλες τις γωνιές του πλανήτη:

Megisti Municipality or Elementary School
Megisti 851 11 Kastelorizo Dodekanisa
GREECE



ιλούν στο protothema.gr Έλληνες εξπέρ στην ασφάλεια Κτυπούν με e-mail που ο καθένας μας ανοίγει…

Κτυπούν με e-mail που ο καθένας μας ανοίγει…

web only
18/05/2011  06:15
1
Πηγή http://www.protothema.gr/technology/article/?aid=122721
 
Απροστάτευτα  απέναντι στους χάκερς είναι τα δίκτυα δεκάδων οργανισμών, υπουργείων και  εταιριών στη χώρα μας καθώς δεν  διαθέτουν εκσυγχρονισμένα συστήματα  ασφαλείας.  Αυτό λένε δύο Έλληνες  που εργάζονται σήμερα στον τομέα ασφαλείας λογισμικών συστημάτων.

Το ισχυρότατο πρόσφατο χτύπημα στη SONY και η εισβολή των χάκερς σε 77 εκατομμύρια λογαριασμούς και το χτύπημα που ακολούθησε στη Nintendo αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο ευάλωτα είναι τα δίκτυα μεγάλων και πανίσχυρων εταιρειών παγκοσμίως, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο προσωπικά δεδομένα πελατών τους. 

Μέσα σε λίγες  ώρες οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες κατάφεραν  να σπάσουν κωδικούς που είχαν  καταχωρηθεί στο Play Station Network και να υποκλέψουν ονόματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα αλλά και αριθμούς πιστωτικών καρτών. Οι Έλληνες χρήστες της υπηρεσίας ανέρχονται σε περίπου 210.000 ενώ τουλάχιστον 10.000.000 άτομα από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 20.000 Έλληνες, είχαν καταχωρίσει τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών.  

«Έχει ξεκινήσει  πόλεμος στις εταιρίες»  

Τα τελευταία  χρόνια, οι πραγματικά «τρομακτικές»  επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον δικτυακών τόπων, πήραν μορφή  χιονοστιβάδας. Οι «χάκερς» κατάφεραν  να πλήξουν καίρια ακόμα και κυβερνητικές ιστοσελίδες με χαρακτηριστική ευκολία. Στην χώρα μας το φαινόμενο εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς ενώ πολλοί είναι οι Έλληνες χάκερς που πραγματοποίησαν ισχυρά χτυπήματα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εισβολή Ελλήνων στο CERN; 

Την ώρα που  το πείραμα του «Big Bang» ξεκινούσε στη Γενεύη, μία ομάδα Ελλήνων χάκερ κατάφερε να «σπάσει» το σύστημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής (CERN) και να προκαλέσει μεγάλα ερωτήματα, ως προς την ασφάλεια του μεγαλύτερου πειράματος στον κόσμο.  


Δύο Έλληνες  που γνωρίζουν τα μυστικά του hacking και διοργανωτές του Συνεδρίου AthCon για τα συστήματα ασφαλείας που πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Αγγλία στον τομέα ασφάλειας των λογισμικών συστημάτων μιλούν στο protothema.gr για τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει λάβει το λεγόμενο κίνημα των χάκερς.  

«Η SONY είναι η τελευταία εταιρεία μέσα σε ένα μήνα που έχει πέσει θύμα χάκερς. Έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος σε μεγάλες εταιρείες, η πρώτη που το έπαθε είναι η RSA, εταιρεία κολοσσός στην ασφάλεια. Κλέψανε πιστωτικές κάρτες και προσωπικά δεδομένα. Υπάρχει μια κοινότητα που πουλάει αυτά τα στοιχεία τα οποία όπως καταλαβαίνετε είναι πανάκριβα».  

Επίθεση με e-mail 

«Μια βάση δεδομένων  που έχει 100 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες μπορείτε να φανταστείτε για τι αντίτιμο μπορεί να πουληθεί. Γενικότερα επικρατεί ένα black market μεταξύ χάκερς. Υπήρξε εταιρεία από την οποία εκλάπησαν 20 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες και η κυβέρνηση τους έβαλε τόσο μεγάλο πρόστιμο που να κινδυνεύουν να πέσουν έξω. Το λογικό είναι ότι αν έχουν κλαπεί κάρτες από τη SONY τότε θα υποστούν μεγάλες ποινικές ρήτρες», αναφέρει ο κ. Χρήστος Παπαθανασίου, σύμβουλος ασφαλείας μεγάλης αγγλικής τράπεζας.  

«Η SONY δεν θέλει να δημοσιεύσει πώς κατάφεραν να μπούνε στα λογισμικά της. Αυτή η επίθεση έγινε στέλνοντας email σε καίρια πρόσωπα στην επιχείρηση τα οποία είναι πολύ πειστικά και φαίνονται ότι προέρχονται από την ίδια τη SONY. 

Όταν θα σταλεί για παράδειγμα ένα email σε μορφή pdf ή κάποιο document το οποίο θα είναι πολύ πειστικό θα το στείλω σε όλους τους εργαζομένους μιας εταιρείας. Αν κάποιος ανοίξει το έγγραφο εγώ αυτομάτως αποκτώ πρόσβαση συστημάτων. Από τη στιγμή που έχω πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ο οποίος είναι μέσα στο δίκτυο της εταιρείας μετά είναι game over. Μετά είναι πανεύκολο το να φτάσω στο server που έχει τα προσωπικά δεδομένα.  


Για παράδειγμα, αν κάποιος σας έστελνε το email ότι δολοφονήθηκε ο Μπιν Λάντεν ποιος δεν θα το άνοιγε; Όποιος και να το άνοιγε, θα μπορούσε ο χάκερ να μπει μέσα. Χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους πειστικές μεθόδους μπορούνε και εισβάλλουν σε εταιρικά δίκτυα. 

Υπάρχουν και περιπτώσεις που μπαίνουν σε στρατιωτικές βάσεις και κλέβουν έγγραφα», επισημαίνει ο κ. Κυπριανός Βασιλόπουλος, σύμβουλος ασφαλείας της εταιρείας Trustwave Spiderlabs που προσφέρει υπηρεσίες προστασίας από hacking σε διεθνείς διαγωνισμούς.  

Το πανευρωπαϊκό συνέδριο ασφάλειας του Διαδικτύου, το AthCon διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στην Αθήνα. Πρόκειται για μια συνάντηση πρώην και νυν χάκερς που προσπαθούν να αναδείξουν τα κενά ασφαλείας στα διάφορα συστήματα ενώ ταυτόχρονα ερευνητές  ανταλλάσουν γνώσεις και απόψεις για το παγκόσμιο φαινόμενο. 

Τα  μεγαλύτερα χτυπήματα  των Ελλήνων χάκερς 

1) Το 2008 ομάδα Ελλήνων χάκερ έσπασε τα συστήματα ασφαλείας, μέσω του διαδικτύου, του περιβόητου πειράματος CERN και απέκτησε πρόσβαση στο δίκτυο των υπολογιστών, τα πρώτα λεπτά της λειτουργίας του επιταχυντή. Οι χάκερς αποκάλεσαν «σχολιαρόπαιδα», «άσχετους» και «γραφικούς» τους υπεύθυνους ασφαλείας του πειράματος αναρτώντας κείμενο στα ελληνικά, που προειδοποιούσε για τα κενά ασφαλείας στην λειτουργία του CERN. 

2)  Τον Φεβρουάριο του 2000, Έλληνες «χάκερ» προκάλεσαν πανικό στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όταν το δίκτυο στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Αριζόνα δέχτηκε συνδυασμένη επίθεση από υπολογιστές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης. Λίγους μήνες αργότερα, το ελληνικό Πεντάγωνο έγινε κι αυτό στόχος πολλαπλών επιθέσεων από υπολογιστές άλλων χωρών, χωρίς να αναφερθούν συλλήψεις ή ζημιές. 

3) Τον Σεπτέμβριο  του 2009, πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο  ριφιφι στην showbiz όταν χάκερς παρεισέφρησαν σε προσωπικούς υπολογιστές επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, εκδοτών και καλλιτεχνών, server δισκογραφικών εταιρειών και εφημερίδων και υπέκλεψαν φωτογραφίες και υλικό Ελλήνων καλλιτεχνών, τεράστιες λίστες με prive αριθμούς κινητών της high και glamourous society, συμβόλαια τραγουδιστών, συμβόλαια ποδοσφαιριστών και στοιχεία από μεγάλες δισκογραφικές. 

4) Τον Φεβρουάριο  του 2011, χάκερς ανέβασαν στην  κεντρική ιστοσελίδα του υπουργείου  Υγείας ανακοίνωση συμπαράστασης  στους μετανάστες απεργούς πείνας  και στους φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους. Ηλεκτρονική επίθεση έχει γίνει επίσης στα υπουργεία Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών αλλά και στον ΟΑΣΑ.

Πόσο «φιλανθρωπικές» είναι πράγματι οι διαθέσεις του Josef Ackerman (γόνος και αυτός του «περιούσιου λαού») για την Ελλάδα;


Ένας μεγάλος άλυτος γρίφος παραμένει για τα τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, η στάση της πανίσχυρης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank απέναντι στην ελληνική κρίση, αλλά και στο «δράμα του ευρώ» των τελευταίων μηνών: από τη μια η τράπεζα εμφανίζεται σε ρόλο «ευεργέτη» της χώρας, ταυτόχρονα όμως προκαλούν πολλές συζητήσεις τα τεράστια κέρδη πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, τα οποία προήλθαν σχεδόν αποκλειστικά από συναλλαγές επενδυτικής τραπεζικής.
Η τράπεζα που έχει επικριθεί στην επίσημη έκθεση του κοινοβουλίου της Ισλανδίας για το ρόλο της στην πτώχευση της χώρας, είναι βέβαιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ότι έχει «πολύ περιορισμένη έκθεση» στην Ελλάδα με τη μορφή τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα ή άλλες χρηματοδοτήσεις. Βέβαιο είναι, επίσης, ότι έχει πρωτοστατήσει, μέσω του τμήματος αναλύσεών της, στη δημιουργία του διεθνούς πανικού για την Ελλάδα, αφού οι αναφορές της επί μήνες ήταν από τις πλέον καταστροφολογικές.
Χαρακτηριστικότερη, ίσως, του πνεύματος καταστροφολογίας που επκρατούσε στις αναλύσεις της D.B. στις αρχές του χρόνου, ήταν η ανάλυση που προέβλεπε ότι «εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, τότε το πιστωτικό κραχ του 2007-2009 θα είναι το Κεφάλαιο 1 μιας ευρύτερης ανάλυσης, με τίτλο: «Πώς Χρεοκόπησε ο Καπιταλισμός»! Στην ανάλυση αυτή, σύμφωνα με το κείμενο της DB, το κεφάλαιο 2 θα είχε τίτλο «Θεμελιώδης κρίση των κρατικών ομολόγων  – Ελλάδα», το Κεφάλαιο 3: «Η κατάρρευση της Ελλάδας», το Κεφάλαιο 4: «Η χρεοκοπία Πορτογαλίας και Ισπανίας», το Κεφάλαιο 5: «Εξεγέρσεις στην Ευρώπη», το Κεφάλαιο 6: «Η Ιταλία εκδιώκεται από τη ζώνη του ευρώ», το Κεφάλαιο 7: « Στο ευρώ μόνοι τους Γαλλία και Γερμανία» και τα Κεφάλαιο 8 και 9 « Πολιτική αναταραχή» και «Πόλεμος»!
Βέβαιο είναι, εξάλλου, ότι ο ισχυρός άνδρας της DB, Γιόζεφ Άκερμαν, επισκέφθηκε σε κρίσιμο χρόνο την Αθήνα, λίγο πριν ληφθούν οι αποφάσεις για το διεθνή μηχανισμό στήριξης, και είχε επαφές με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, για το περιεχόμενο των οποίων ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά. Ό,τι και αν ειπώθηκε σε αυτές τις συναντήσεις, η συνέχεια είναι γνωστή: η Γερμανία τήρησε τη γνωστή αδιάλλακτη στάση της έναντι της Ελλάδας, οδηγώντας τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την Ευρωζώνη σε πρωτοφανή κρίση.
Στο τελευταίο στάδιο της κρίσης, ο κ. Άκερμαν εμφανίζει… φιλανθρωπικές διαθέσεις έναντι της Ελλάδας, καθώς ήταν ένα από τα μεγάλα αφεντικά του γερμανικού χρηματοοικονομικού συστήματος, που είχαν συνάντηση πρόσφατα με τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, στην οποία εκδήλωσαν τη διάθεση προσφοράς τους προς τη χώρα, με ελαφρώς νεφελώδης δεσμεύσεις για βοήθεια, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης.
Όμως, αυτό που σχολιάζεται ευρύτατα στους τραπεζικούς κύκλους, είναι ότι περιέργως η DB, σε μια περίοδο πρωτοφανούς αναταραχής στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και τα χρηματιστήρια, αλλά και την ώρα που το ευρώ υποχωρούσε όλο και χαμηλότερα, εξαιτίας των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, κατάφερε να εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο του 2010 υπερκέρδη, προερχόμενα μάλιστα από την επενδυτική τραπεζική!
Ακόμη πιο περίεργο, αν όχι ύποπτο, είναι ότι την ίδια περίοδο τεράστια κέρδη από συναλλαγές στις αγορές εμφάνισαν και οι μεγάλοι ανταγωνιστές της DB από τις ΗΠΑ (Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc.), που είναι γνωστό ότι δεν έχουν μείνει αμέτοχες στο μεγάλο σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων και του ευρώ.
Το ερώτημα που απασχολεί την τραπεζική κοινότητα είναι, πώς, σε τέτοια δύσκολη περίοδο για τις αγορές, κατάφερε η γερμανική κορυφαία τράπεζα να εμφανίσει αύξηση των κερδών της κατά 48%, η οποία προήλθε κατά 90%, σύμφωνα με αναλυτές, από την επενδυτική τραπεζική, ένα τομέα που διπλασίασε τις αποδόσεις του.
Μήπως, αναρωτιούνται πολλοί στην τραπεζική αγορά, αυτά τα υπερκέρδη, που δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν από long θέσεις σε μετοχές και ομόλογα, παρήχθησαν από υποτιμητική κερδοσκοπία στο ευρώ, τα ελληνικά και άλλα περιφερειακά ομόλογα της Ευρωζώνης, είτε με θέσεις της ίδιας της DB, είτε, κυρίως, με τεράστιες ροές χρηματοδοτήσεων προς τα κερδοσκοπικά hedge funds που έχουν πρωτοστατήσει σε αυτό το παιχνίδι;
Σε αυτά τα ερωτήματα δύσκολα μπορούν να δοθούν απαντήσεις, καθώς ελάχιστοι, σε ένα πολύ κλειστό «ιερατείο», γνωρίζουν τις πραγματικές κινήσεις που είχαν αυτές τις τρελές αποδόσεις για την Deutsche Bank. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποθέτουν, όλο και πιο βάσιμα, ότι η κορυφαία γερμανική τράπεζα, όπως και οι μεγάλες αμερικανικές, ίσως έχουν συστήσει μια «ανίερη συμμαχία» κατά του ευρώ, από την οποία αποκομίζουν τεράστια κέρδη, την ώρα που αναδιανέμεται βίαια από την κρίση η παγκόσμια τραπεζική πίτα. Ταυτόχρονα, όμως, οι επιδιώξεις μιας τέτοιας συμμαχίας δεν θα ήταν εντελώς άσχετες και με τις επιδιώξεις των αντίστοιχων κυβερνήσεων: η Ουάσιγκτον πασχίζει να αποφύγει την «κουρελοποίηση» του δολαρίου και το Βερολίνο επιδιώκει την αποδυνάμωση του ευρώ, για να συνεχίσει ακάθεκτη τις εξαγωγές της η γερμανική βιομηχανία.
Τα σενάρια και οι εικασίες για μια τέτοια «ανίερη» συμμαχία κατά του ευρώ και των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, δεν παίρνουν αφορμές μόνο από τα ύποπτα κέρδη της Deutsche Bank από την επενδυτική τραπεζική, την ώρα που κλονίζονται οι ευρωπαϊκές αγορές: οι προσεκτικοί παρατηρητές των διεθνών τραπεζικών εξελίξεων έχουν προσέξει από καιρό, ότι ο Ότμαρ Ίσινγκ, μια εμβληματική προσωπικότητα του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, έχει από καιρό «μετακομίσει» στην Goldman Sachs, ως υψηλός σύμβουλος, και ήταν εξαρχής ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της παροχής διεθνούς στήριξης στην Ελλάδα…
.
Πηγή: Banks News – 07.05.10
.
Σχόλιο:
.
Όλο και πληθαίνουν αυτοί που αναρωτιούνται, αν όλα αυτά έγιναν εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης.
Αν ναι, τότε πόσο απέχει αυτό από πράξη εθνικής προδοσίας;  Πότε θα βγει ο πρωθυπουργός της χώρας να δώσει ΠΙΣΤΕΥΤΕΣ εξηγήσεις, και όχι …παρερμηνείες;
.
Τα γεγονότα φανερώνουν μια άνευ προηγουμένου εθνική τραγωδία, που θα μπορούσε να αποδοθεί μόνο σε δύο εκδοχές: Η μία (η ευνοϊκή, αλλά πολύ ασθενής) είναι , να αναγκάστηκε η κυβέρνηση να ενεργήσει όπως ενήργησε διότι γνωρίζει κάποια πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν στον λαό, λόγω φόβου πρόκλησης πανικού. Και η άλλη, να εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία ξένων συμφερόντων. Αν ισχύει η πρώτη, τότε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν, πως το πολίτευμα της χώρας είναι «προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία» και ότι θα πρέπει να ενημερώνεται η Βουλή για οτιδήποτε αφορά το δημόσιο συμφέρον. Στη δεύτερη περίπτωση, έστω και με την ύπαρξη απλών ενδείξεων (και εδώ έχουμε μάλλον αποδείξεις), θα πρέπει να αναλάβει δράση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το δικαίωμα που του παρέχει το άρθρο 48 του Συντάγματος, παράγραφος 2, που αφορά περιπτώσεις άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας.
.
Μήπως είμαι υπερβολικός; Δεν είναι όμως ολοφάνερο, πως οι δυο Γιώργηδες (Παπανδρέου & Παπακωνσταντίνου) ξεκίνησαν αμέσως μετά της εκλογές μια κούρσα οικονομικής απαξίωσης της χώρας μας, με μια μεθοδολογία, που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και έκανε μια κλίκα κερδοσκόπων πλουσιότερους;
.
Και μια προσωπική παρατήρηση:
.
Έχω ζήσει πάνω από τριάντα χρόνια στο εξωτερικό και ο τομέας δράσης μου ήταν κυρίως τα χρηματοοικονομικά, σε επίπεδο μάλιστα κορυφής.  Άρα, αυτό που θα πω, βασίζεται σε προσωπική διαπίστωση και όχι σε εικασίες:
.
Όλη η κοινωνία το γνωρίζει, και εντούτοις παραμένει κοινό μυστικό, πως όπου υπάρχει συσσώρευση πλούτου (με θεμιτά ή ακόμη και αθέμιτα μέσα), κάπου εκεί κοντά βρίσκονται, σχεδόν πάντα, και οι εκπρόσωποι του «περιούσιου λαού». Αυτό, μολονότι θα μπορούσε να θεωρηθεί αρχικά αδιάφορο, αποκτά εντούτοις βαρύνουσα σημασία, όταν συνειδητοποιήσει κανείς πως τα εν λόγω άτομα εξυπηρετούν όχι απλά προσωπικά, αλλά κυρίως συλλογικά συμφέροντα, με γνώμονα μόνο φυλετικά κριτήρια. Όταν λάβει μάλιστα κανείς υπόψη και το γεγονός πως, βάση θρησκευτικών αντιλήψεων, «δεν υπάρχει περιορισμός στην εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου για την απόκτηση κέρδους, αρκεί να μη βλάψουν αδερφό», τότε αυτό ίσως μας βοηθήσει να καταλάβουμε την απειλή που αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας!
.
Και καταλήγοντας, η ποιο αποτελεσματική μέθοδος παραπληροφόρησης και προπαγάνδας γι’ αυτούς ήταν πάντα η μέθοδος: «απόκρυψη δια της πληροφόρησης». Έτσι ήρθαν στο προσκήνιο και οι λεγόμενες συνωμοσιολογίες, οι οποίες είναι τις περισσότερες φορές «παραποιημένες αλήθειες» και λειτουργούν μέσα στα πλαίσια αυτής της μεθόδου προπαγάνδας. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να προκαλέσουν σύγχυση, ώστε να μη μπορεί να διακρίνει κανείς την ΑΛΗΘΕΙΑ!
.
Κάποιοι θα ρωτήσουν τώρα: «Γιατί αποτελούν απειλή;» Και η απάντηση:
.
Διότι οι στόχοι τους είναι ιμπεριαλιστικοί, και διότι αποβλέπουν στην Παγκόσμια Δεσποτεία! Παλαιότερα είχαν χρηματοδοτήσει το αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας –με τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους- προκειμένου να αποκτήσουν μια κεντρική εθνική υπόσταση, αλλά καθώς είδαν ότι ο κόσμος …«κοιμάται» και πόσο εύκολο ήταν γι αυτούς να αποκτήσουν και τον παγκόσμιο έλεγχο, άλλαξαν τα σχέδιά τους και μετέφεραν τις φιλοδοξίες τους σε άλλα επίπεδα. Σήμερα αποτελούν τον τρίτο πόλο, που διεκδικεί την παγκόσμια κυριαρχία, και χρησιμοποιούν ως μηχανισμό επικράτησης αυτό το οποίο ελέγχουν απόλυτα: Τις αγορές!
 
Πηγή http://alkimosarchive.wordpress.com/2010/05/12/deutsche-bank/ 
.

Αυτά που δεν μας είπαν ποτέ: ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ – Γιατί υποδουλώθηκε η χώρα. Η μεγάλη μελέτη.

Δημοσιεύουμε σήμερα την συνοδευτική επιστολή της μελέτης με αποδέκτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές.
Η μελέτη έγινε με εθελοντική εργασία επιφανών επιστημόνων χωρίς κρατική ή κομματική αλληλεξάρτηση. Συμμετείχαν Έλλαδιτες και Έλληνες του εξωτερικού (ομογενείς).
Δείτε με απλά λόγια πως μία χώρα με μοναδικά πλεονεκτήματα κερδοφορίας, ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ (γιατί για κατάντια πρόκειται) ζημιογόνος και επαίτης. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση ιδιαίτερα όταν κάποιος μελετήσει τις αναλύσεις που οδηγούν σε κάθε συμπέρασμα. Πραγματικά χρειάστηκε προσπάθεια για να καταστραφεί η Ελληνική οικονομία και να υποδουλωθεί η Εθνική υπόσταση.
Όπως θα παρατηρήσετε, η αναφορά έχει γραφτεί με απλά λόγια, κατανοητά από όλους. Δεν ασχολείται με σκάνδαλα, δεν έχει κραυγές ή αφορισμούς. Μόνο στοιχεία και αυτονόητες διαπιστώσεις.
Εντοπίζει τις ακριβείς αιτίες του προβλήματος για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση. Όχι κλισέ τύπου “ο αυξημένος δημόσιος τομέας” ή “αυτοί που έφαγαν τα λεφτά”.
Με μία ανάγνωση θα έχετε στα χέρια σας τις διαπιστώσεις που όμως οδηγούν απ’ ευθείας στους ενόχους. Πίσω από κάθε συγκεντρωτική αναφορά κρύβονται συγκεκριμένες αποφάσεις, νομοσχέδια που έχουν Υπουργικές υπογραφές, υπογραφές δημοσίων λειτουργών και ημερομηνίες που ταυτοποιούν εύκολα τους υπευθύνους. Είναι εκατοντάδες.
Η ίδια ομάδα επεξεργάζεται και το τελικό κείμενο της “λύσης”, με απλές προτάσεις και άμεση εφαρμογή.
Δεν αντέξαμε στον πειρασμό να προσθέσουμε ορισμένα δικά μας σχόλια (σε παρενθέσεις ώστε να είναι ορατά). Συμφωνούμε απόλυτα με τα πορίσματα και τις επόμενες ημέρες θα αναλύσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν. Απέδειξαν ότι είναι Ζωντανοί. Απέδειξαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν την πατρίδα πάνω από το τομάρι τους. Απέδειξαν ότι υπάρχουν Έλληνες που μπορούν να φέρουν την ελπίδα και τις τελικές λύσεις κάνοντας το θεωρητικό δεδομένο της “Νέας Μεταπολίτευσης” άμεσα εφαρμόσιμο.
Σήμερα όπως είπαμε δημοσιεύουμε ΜΟΝΟ την εισαγωγική, μα περιεκτική επιστολή.
Προς
Αξιότιμο Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αρχηγούς κομμάτων
Βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου
Κύριε Πρόεδρε,
Όλοι οι Έλληνες σήμερα και εσείς προσωπικά  έχουμε ένα ερώτημα.
Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Μια ομάδα αναλυτών με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του λογιστηρίου του κράτους αποφασίσαμε να δώσουμε μια απάντηση σ’ αυτό  το ερώτημα.  Αποδεχόμαστε πλήρως την κριτική που θα ακουστεί ως προς την προσέγγιση και την ακρίβεια των αριθμών μας. Όποιος επιθυμεί να την αμφισβητήσει όμως ας το κάνει με στοιχεία. Σας εγγυόμαστε ότι κανείς δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει τα συμπεράσματα.
Η επιστολή άλλωστε κοινοποιείται και στους πολιτικούς αρχηγούς της σημερινής βουλής από σεβασμό στο δημοκρατικό πολίτευμα. Ας βάλουν τους αναλυτές τους να αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία τους,( αυτά που δεν τόλμησαν ποτέ να φέρουν στο φως της δημοσιότητας για να προστατεύσουν τους υπαίτιους που δυστυχώς φαίνεται ότι αποτελούν τον πυλώνα του πολιτικού συστήματος και χρήζουν «προστασίας».)
(Δεν θα συμπεριλάβουμε τα «σκάνδαλα» αφού κάθε μία από τις αιτίες έχει πίσω της ακριβείς αποφάσεις με υπουργικές υπογραφές. Συγκεκριμένες υπογραφές που ταυτοποιούνται με πρόσωπα ανάλογα την ημερομηνία.) Όπως θα δείτε μεταφέρουμε τα συμπεράσματα σε απλή γλώσσα, χωρίς κραυγές και αφορισμούς αφού κύριος αποδέκτης είναι όχι το πολιτικό σύστημα αλλά οι Έλληνες πολίτες που έχουν συνηθίσει να ακούν «περίτεχνες αναφορές» γραμμένες από διάφορους «σοφούς».
Τέσσερεις είναι οι κυρίες αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα  σ’ αυτό  το σημείο με σειρά βαρύτητας.
1.   η  κακοδιαχείριση των συνταξιοδοτικών ταμείων
2    η  κακοδιαχείριση του αναπτυξιακού πυλώνα της   οικονομίας
3.    η  φοροδιαφυγή
4     η χρηματοδότηση των τραπεζών με €43 δισεκατομμύρια
Το σημερινό χρέος της Ελλάδος είναι €300 δισεκατομμύρια.
Η  ανάλυση μας δείχνει ότι οι «επιχορηγήσεις» στα συνταξιοδοτικά ταμεία (εκτός των δημοσίων υπάλληλων ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το 1998 μέχρι το 2009 είναι €104 δισεκατομμύρια.
Με απλά λόγια τα ταμεία που έπρεπε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα από τις εισφορές των εργαζομένων και τις επενδύσεις τους, δεν είχαν και δεν έχουν τους πόρους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους – συντάξεις, ιατρική περίθαλψη κτλ. Έτσι το κράτος αναγκάστηκε να τα χρηματοδοτήσει. Το 2009 το ποσό της χρηματοδότησης  ήταν 30% του προϋπολογισμού. Παράρτημα 1: Αποτελέσματα ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το παράδοξο είναι ότι φτάσαμε στο σημείο όπου το Έλλειμμα των ταμείων είναι μεγαλύτερο από τους  τόκους. Παράρτημα 2 : Χορηγήσεις σε Ασφαλιστικά ταμεία & Τόκοι
Γιατί όμως φτάσαμε ως εδώ;
Είναι πολλές οι αιτίες που τα ταμεία έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει και πιστεύουμε ότι υπεύθυνοι διαχρονικά  είναι οι πολιτικοί,  διότι ενώ τους  εμπιστευτήκαμε να διαχειριστούν με ευθύνη τα λεφτά που ο εργαζόμενος, ο επιχειρηματίας, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αγρότης τους έδωσε, αντί αυτού χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς και οικονομικούς αυτοσκοπούς.

-          Μεγάλες απώλειες στο Χρηματιστήριο. μια μικρή ομάδα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε συνεργασία με τους πολιτικούς υποχρέωσε  άπειρους διευθυντές να παίξουν ένα παιχνίδι, όπου οι αντίπαλοι ήταν η ελίτ των διεθνών χρηματιστηριακών οίκων με καταστροφικές συνέπειες για τα ταμεία.( Μία Ελίτ διαχρονικά στο απυρόβλητο. Για κάθε απόφαση όμως υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, ποσά, υπογραφές και ημερομηνίες.)
-          Το ίδιο σενάριο σε μικρότερο βαθμό επαναλήφθηκε με τα δομημένα ομόλογα. Ομοίως.
-          Δάνεια από τα ταμεία στις Τράπεζες άτοκα ή με 2% όταν τα επιτόκια ήταν 25%.  Η πολιτεία διαχρονικά διαμόρφωσε μια επενδυτική πολιτική κομμένη και ραμμένη για το συμφέρων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και όχι των ταμείων. (Πάλι κάθε εκχώρηση με υπογραφές, ποσά και ημερομηνίες.)
-          Συνταξιοδότηση ατόμων χωρίς εισφορές, πολιτικές αποφάσεις για πελατειακή εξυπηρέτηση.

-          Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις την δεκαετία του ‘80 και ’00, ομοίως.


Συγχρόνως τα ταμεία έπρεπε να διαχειριστούν και τον κλάδο υγείας, όπου η διαφθορά στα νοσοκομεία και γενικά στο χώρο υγείας ήταν γνωστή. Και σ’ αυτή την περίπτωση κανένα αποτελεσματικό μέτρο δεν εφαρμόστηκε για να σταματήσει  την αιμορραγία.
Την ιδία στιγμή η πολιτεία και οι πολιτικοί φάνηκαν αδύναμοι η μάλλον έκλεισαν το μάτι σε χιλιάδες περιπτώσεις κατάχρησης των ταμείων από επιτήδειους, που νόμιζαν ότι με το να κλέψουν τα ταμεία με παράνομες συντάξεις ήταν «έξυπνοι». Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι έκλεβαν τα παιδιά τους;
Και τι έκανε η πολιτεία διαχρονικά; Αντί να στελεχώσουν τα ταμεία με άτομα που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν- με λίγες εξαιρέσεις -έβαλαν άσχετους και αχυράνθρωπους για να μπορέσουν να κάνουν αυτό που αυτοί ήθελαν. Ρωτήστε κύριε πρόεδρε ποια ποσά χαθήκαν από τα αποθεματικά του ΙΚΑ από το 1998 – 2008.
Κύριε πρόεδρε
Υπάρχει ένα μεγάλο διαχρονικό έγκλημα. Η πολιτεία με δανεισμό  €100 δισεκατομμύρια -μέχρι σήμερα -προσπαθεί να καλύψει και συνεχίζει να καλύπτει όλες τις ελλείψεις, παραλείψεις και σκόπιμες πράξεις (κακουργηματικές σε πολλές περιπτώσεις) του μεγαλυτέρου πολιτικοοικονομικού σκανδάλου της μεταπολίτευσης.
Και είναι ακόμα μεγαλύτερο το έγκλημα διότι αντί να το ομολογήσουν – δεδομένου ότι είναι γνωστό προ πολλού – έσπερναν ψεύτικες ελπίδες ότι χρήματα υπάρχουν προσπαθώντας ίσως να καλύψουν τη δικιά τους ενοχή την στιγμή που θα έβγαινε  η αλήθεια.
Για τις άλλες αιτίες,  το μοντέλο ανάπτυξης, φοροδιαφυγή και δάνεια στις τράπεζες. έχουμε απόψεις και όχι συμπεράσματα, αλλά θα μας κάνετε την τιμή να τις καταθέσουμε μια και έχουμε περάσει αρκετό χρόνο για να τις διαμορφώσουμε.
Η οικονομική ανάπτυξη τις χώρας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια  συγκεντρώθηκε σε έναν η  το πολύ δυο κλάδους και αυτή είναι η δεύτερη αιτία του μεγάλου χρέους. Σύνολο  €95 δισ. σε «δημόσιες επενδύσεις» ήταν στην πλειονότητα σε μη μελλοντικά παραγωγικές δραστηριότητες – δρόμους, κτίρια, γέφυρες. Παράρτημα 3. Δημόσιες Επενδύσεις
Αυτές οι επενδύσεις αν και δημιουργούσαν αύξηση του ΑΕΠ στη χρονιά που υλοποιούνταν τα έργα δεν είχαν καμία μελλοντική προοπτική. Ενδεικτικό πόσο μονόπλευρες ήταν αυτές οι επενδύσεις, είναι ότι η Ελλάδα ήταν το 2000- 2006  53η στον κόσμο για επενδύσεις στην Έρευνα και Τεχνολογία κάτω από την Μοζαμβίκη. Αυτή είναι η αλήθεια για τη μεγάλη ληστεία που βαφτίστηκε «ισχυρή Ελλάδα».
Έτσι λοιπόν κύριε πρόεδρε δημιουργήσαμε μια οικονομία που δεν παράγει τίποτα. Και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Το 1995 το ΦΠΑ σαν ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 13% και σήμερα είναι 10%. Βλέπετε δεν παράγουμε προστιθέμενη άξια.. Το αγοράζουμε και το πουλάμε. Παράρτημα 4. ΦΠΑ & Φόρος Εισοδήματος % ΑΕΠ
Η κύρια αιτία για την αποδυνάμωση της παραγωγικής βάσης είναι κατά την άποψη μας  οι πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με ένα κλειστό κύκλο οικονομικών παραγόντων που απαιτούσαν το μερίδιο του λέοντα. Μέχρι εδώ τίποτα διαφορετικό από άλλες χώρες. Στη δική μας περίπτωση όμως τα έπαιρναν όλα χωρίς να υπάρχει περίπτωση κάποιος άλλος να μπορεί να ανταγωνιστεί. Ήταν και είναι το μεγαλύτερο από τα «κλειστά επαγγέλματα». Χρησιμοποιώντας στοιχεία της ΕΕ και διεθνές μελέτες σε παρόμοιες περιστάσεις αυτό το μονό-  ολιγοπώλιο κόστισε στην οικονομία μας  μεταξύ  €20- 30 δισεκατομμύρια.  (σσΟ: Η πλέον φρικτή διαπίστωση είναι ότι αυτή η «Ελίτ», αυτός ο κλειστός κύκλος ουδέποτε λειτούργησε παραγωγικά για να δημιουργήσει έστω και μία υποδομή δημιουργίας. Πλούτιζε φτιάχνοντας δρόμους και έργα «συγχρηματοδοτούμενα». Πλούτιζε υπερτιμολογώντας τα. Πλούτιζε δίνοντας υπεργολαβίες σε κοινούς μαφιόζους και δουλέμπορους για να εκμηδενίζει το κόστος. Πλούτιζε από την εκμετάλλευση τους. Δεν χρειάστηκε ποτέ να επενδύσει σε έρευνα και ανάπτυξη, αρκούσε η κυριαρχία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με κάθε κόστος και κάθε τρόπο.)

Σημειώστε ότι κάθε παράγοντας βιομηχανικής παραγωγής εξοντώθηκε ή εξαναγκάστηκε σε μεταπρατική λειτουργία προκειμένου να επιβιώσει.
Φυσικά και άλλοι παράγοντες που τους δημιούργησε η πολιτεία συνετέλεσαν σ’ αυτή την συρρίκνωση :
  • Γραφειοκρατία φτιαγμένη έτσι που να διώχνει και όχι να έλκει επενδύσεις, καινοτομίες και δημιουργικότητα. Αλλά δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η άποψη μας για τον δημόσιο τομέα είναι ξεκάθαρη. Δημιουργήθηκε γιατί δεν υπάρχει ισχυρός ιδιωτικός τομέας. Όταν ο ιδιωτικός τομέας δεν προσφέρει ευκαιρίες, είναι λογικό για ένα πατέρα να προσπαθήσει να βολέψει το παιδί του στο μόνο «εργοδότη» που υπάρχει, στον πολιτικό. Έτσι οι πολιτικοί αναζητούν εξαρτημένους ψηφοφόρους και οι ψηφοφόροι αναζητούν  εξαρτημένους πολιτικούς. Αυτό δημιούργησε έναν γιγάντιο δημόσιο τομέα που έπρεπε να εφεύρει διαδικασίες ώστε να δικαιολόγηση την ύπαρξη του.
  • πανεπιστημιακούς που κρατούν ομήρους τα πανεπιστήμια, όπου η μεταφορά έδρας στον απόγονο ήταν και είναι το μόνο μέλημα και έτσι κάτι το καινούργιο ή καλύτερο έπρεπε να εξαφανιστεί
  • Και μια Δικαιοσύνη, που στα μάτια όλων και ιδίως των ξένων είναι αυθαίρετη και κατευθυνόμενη
Για την Φοροδιαφυγή την τρίτη αιτία θα ήμαστε σύντομοι γιατί το θεμα είναι απλό. Υπολογίσαμε ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια είναι του ύψους των €70 δισεκατομμυρίων.
Η άποψη μας είναι ότι η φοροδιαφυγή είναι ευθύνη αποκλειστικά και μόνο της πολιτείας. Η λύση στη φοροδιαφυγή είναι απλή. Πρέπει να βασίζεται σε δυο αρχές:
1.    να υπάρχει μια αίσθηση δικαίου (όλοι ίσιοι μπροστά στον εφοριακό)
2. και σοβαρές ποινές σε περίπτωση αδικήματος (είτε από τον φορολογούμενο είτε από τον εφοριακό),
Κι’ όμως κανείς πολιτικός όμως δεν την εφάρμοσε. Μάλλον δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν  ούτε τη μια ούτε την άλλη αρχή, διότι έπρεπε να πάρουν μέτρα εναντίον αυτών που τους υποστήριξαν και τους υποστηρίζουν.
Και κρατήσαμε το πιο παράλογο για το τέλος. Αθόρυβα η πολιτεία έχει δανείσει €43 δισεκατομμύρια στις τράπεζες τους τελευταίους 6 μήνες. Για να κάνει αυτό χρειάστηκε να δανειστεί σαν κράτος τα €43 δισεκατομμύρια. Σε μια νύχτα το χρέος αυξήθηκε 20%. Παράρτημα 5. Χρέος ευρώ και %ΑΕΠ.
Να σας υπενθυμίσω ότι όλες οι περικοπές και οι καινούργιοι φόροι που περιλαμβάνονται στην σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπουν αύξηση εσόδων €30 δισεκατομμυρίων συνολικά για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα έχουμε ήδη ξοδέψει και παραπάνω για τις τράπεζες. Και οι μέτοχοι;
Προσπαθήσαμε, κύριε πρόεδρε, να δώσουμε μια απάντηση πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Δυστυχώς την  απάντηση μπορεί να σας την είχε δώσει κάθε ένας από τους πολιτικούς που σας επισκέπτεται. Και θα έπρεπε να ήταν η εξής.
«Εάν είχαμε χειριστεί σωστά τα ταμεία συνταξιοδότησης, αν υπήρχε αίσθηση δίκαιου είτε στη φορολογία είτε στην δικαιοσύνη, αν είχαμε κάνει σωστές επενδύσεις και αν δεν είχαμε δώσει δάνεια € 43 δισεκατομμύρια  στις τράπεζες το 2009/2010 το χρέος του Ελληνικού κράτους θα ήταν ελάχιστο. Όχι €300 δισεκατομμύρια.
Και θα ήμασταν το παράδειγμα και όχι οι ζητιάνοι. Εμείς κύριε Πρόεδρε είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτή την καταστροφή»
Στο τελευταίο παράρτημα (Παράρτημα 6) δείχνουμε το έλλειμμα της χωράς εάν δεν υπήρχαν επιχορηγήσεις στα ταμεία. Εάν είχαμε βάλει και την φοροδιαφυγή η χώρα έχει πλεόνασμα. Μ’ αυτό θα θέλαμε να τελειώσουμε την επιστολή μας διότι μας επιτρέπει να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει  λύση και είναι εφικτή. Ίδη την επεξεργαζόμαστε.
Καταλαβαίνετε ότι εάν συμπεριλάβουμε και τις υποθέσεις που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη δικαιοσύνη με αιχμή του δόρατος την εμπλοκή των Γερμανικών εταιρειών και τη ζημία του δημοσίου τότε τα μεγέθη είναι αδιαμφισβήτητα. Δεν το κάνουμε γιατί οι συμβάσεις είναι ακόμη ομιχλώδεις ως προς τα τελικά μεγέθη. Το ίδιο και η περιβόητη σχέση με την Goldman Sachs της οποίας τους όρους ακόμα δε γνωρίζει το Ελληνικό δημόσιο, αφού δεν αναφέρθηκαν ούτε στην περιβόητη απογραφή!
Πλεονασματική λοιπόν η Ελλάδα, χωρίς να υπολογίσουμε ούτε το δυσανάλογο μέγεθος του δημοσίου τομέα, ούτε τη μη εκμετάλλευση των άφθονων φυσικών πόρων.
Χρειάστηκε πραγματικά προσπάθεια για να διολισθήσει μία χώρα σαν την Ελλάδα στα σημερινά μεγέθη. Το μέγεθος του εγκλήματος σας αφήνουμε να το αποτιμήσετε εσείς και οι συνάδελφοι σας. Εμείς πάντως ΔΕΝ θα σταματήσουμε
Μια παράκληση.
Μην αφήσετε να υπογράψουμε συνθήκη με την Τουρκία  για τα πετρέλαια. Θα είναι η χαριστική βολή των πολιτικών μας σε μια χώρα που πέτυχε πολλά – αν και με πολλά εμπόδια – χάρη στην δουλειά και υπομονή του ωραιότερου λαού του κόσμου.
Μετά τιμής
Οι Έλληνες Πολίτες ( Ελλάδας και Εξωτερικού)
ΥΓ. Πολλοί πολιτικοί θα πουν, δεν ήξερα ή δεν ήταν ευθύνη μου. Και οι δυο δικαιολογίες δεν ελαφρύνουν τη θέσεις τους. Οι πολιτικοί που πραγματικά πάλεψαν και ζήτησαν το καλό της χώρας μπήκαν στο περιθώριο χωρίς αξιώματα και τίτλους. Και τους αποκαλούν «γραφικούς». Κρίμα. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ


Παράρτημα 1. Αποτελέσματα ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης

Παράρτημα 2 : Χορηγήσεις σε Ασφαλιστικά ταμεία & Τόκοι

Επιχορηγήσεις: Χρηματοδότηση Ασφαλιστικών Ταμείων
Παράρτημα 3. Δημόσιες Επενδύσεις

Παράρτημα 4. ΦΠΑ & Φόρος Εισοδήματος % ΑΕΠ

Παράρτημα 5. Χρέος ευρώ και %ΑΕΠ.

Παράρτημα 6
 
Πηγή http://olympia.gr/2010/05/12/greek-debt-analysis/  

18 Μαΐου 2011

Διαθήκη Κροίσου εκτελείται 92 χρόνια μετά ....

Όταν ο Wellington Burt απεβίωσε το 1919 σε ηλικία 87 ετών, στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, κανείς από την οικογένεια του δεν είχε υπολογίσει τους όρους που είχε βάλει ο άνδρας στη διαθήκη του.
Ο Wellington ήταν ένας πραγματικός Κροίσος, μέσα στους 10 πλουσιότερους Αμερικανούς της εποχής του και πριν ταξιδέψει για τον άλλο κόσμο, έβαλε ως όρο στη διαθήκη, η περιουσία του να μην μοιραστεί πριν περάσουν 21 χρόνια από το θάνατο του τελευταίου εγγονού του.
Και αυτό έγινε καθώς το τελευταίο του εγγόνι, η Marion Lansill πέθανε. Έτσι λοιπόν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να εκπληρωθεί η διαθήκη
Εκτός από κάποια μικροεισοδήματα που άφησε στα παιδιά του, η υπόλοιπη περιουσία του δεσμεύτηκε με αυτό το πολύ περίεργο όρο.Οι μακρινοί του απόγονοι θα μοιραστούν την τεράστια περιουσία των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Είναι 12 τον αριθμό και αναμένεται να λάβουν από 3 έως 16 εκ. δολάρια έκαστος, ανάλογα με τη συγγενική σχέση.
Skai
 

Ποιος ήταν ο περιβόητος Οσάμα Μπιν Λάντεν – Η ιστορία ενός παγκόσμιου τρομοκράτη 02/05/2011 11:56

Του Μανώλη Κυπραίου
Το τέλος του Οσάμα Μπιν Λάντεν έκλεισε ένα κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο εκδίκησης και ανελέητου κυνηγητού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πανηγυρίζουν για τον θάνατό του, έναν θάνατο με συμβολική και μόνη σημασία, χωρίς κανέναν πλέον επιχειρησιακό αντίκτυπο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Και όσο οξύμωρο και να ακούγεται αυτό, ίσως ο θάνατός του να αποτελέσει και την τελευταία τρομοκρατική του επίθεση κατά των δυτικών που τόσο μισούσε. Τη στιγμή που το Ισλάμ βρίσκεται σε αναταραχή από τη Βόρειο Αφρική μέχρι τον Περσικό, οι ΗΠΑ έδωσαν έναν «μάρτυρα» στους ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Και αυτό πέρα από επιχειρησιακό κίνητρο αποτελεί και ηθικό.
Ναι μεν, ο άνθρωπος που σχεδίασε και εκτέλεσε την φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία είναι νεκρός, η οργάνωσή του όμως όχι. Και ίσως τα δύσκολα τώρα άρχισαν…
Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, γεννήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στις 10 Μαρτίου του 1957. Ο πατέρας του Μοχάμεντ Μπιν Αγουάντ Μπιν Λάντεν ήταν ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας με στενές διασυνδέσεις με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν το μοναδικό παιδί της δέκατης γυναίκας του πατέρα του, της Χαμίντα Αλ Ατάς, ενώ λίγο μετά τη γέννησή του ο Μοχάμεντ Μπιν Λάντεν χώρισε από τη μητέρα του και ο Οσάμα μετακινήθηκε στο σπίτι του πατέρα του ζώντας μαζί με τα τέσσερα ετεροθαλή αδέλφιά του, τρία αγόρια και ένα κορίτσι.
Σταδιακά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ασπάστηκε την ακραία μορφή του σουνιτικού Ισλάμ, τον Ουαχαμπισμό ενώ παράλληλα ο πατέρας του φρόντιζε για την όσο το δυνατό καλύτερη δυτική παιδεία του.
Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του έγινε στο καλύτερο σαουδαραβικό σχολείο, το “Al Thager Modern School”, ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευσή του έγινε στο Πανεπιστήμιο “King Abdulaziz” όπου πήρε πτυχίο στις οικονομικές επιστήμες.
 
(Το σημείο επιχείρησης των Αμερικανών στο Πακιστάν)
Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής του φοίτησης, έγραψε και μια συλλογή ποιημάτων.
Το 1974, σε ηλικία 17 ετών, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν παντρεύτηκε την πρώτη γυναίκα του την Ναϊγουα Γκανέμ στη Λαττάκια της Συρίας. Μέχρι το 2002, ο αρχηγός της «Αλ Κάιντα»είχε παντρευτεί τέσσερεις φορές και είχε 19 παιδιά. Άλλες πληροφορίες μιλούν για 26 παιδιά.
Ο Λάντεν και ο Ουαχαμπισμός
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν πίστευε, ως οπαδός του Ουαχαμπισμού, πως η μοναδική ιδεολογία που πρέπει να επικρατήσει είναι αυτή του Ισλάμ, η οποία εκφράζεται και εφαρμόζεται μέσω του ισλαμικού δικαίου, της Σαρία. Ο Σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός, ο παναραβισμός και η Δημοκρατία είναι ανθρώπινα ιδεολογήματα και πρέπει να καταστραφούν. Η επικράτηση της Σαρία και η εφαρμογή της, όπως πιστεύουν οι Ουαχαμπιστές, μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ένοπλης σύγκρουσης με του άπιστους, με την εφαρμογή «ιερού πολέμου» (Τζιχάντ). Ο ίδιος πίστευε πως πρότυπο ισλαμικής διακυβέρνησης ήταν αυτή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και πίστευε πως το συγκεκριμένο μοντέλο έπρεπε να εφαρμοστεί στις ισλαμικές χώρες.
Για αυτόν πρωταρχικός στόχος ήταν η εξαφάνιση του Ισραήλ από τα εδάφη της Μέσης Ανατολής καθώς και των υποστηρικτών του, κυρίως των ΗΠΑ. Παράλληλα θεωρούσε πως και οι αραβικές χώρες που συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν πλέον στόχος, παρά το γεγονός πως ήταν χώρες μουσουλμάνων. Μουσουλμάνων όμως που κατά τον Λάντεν ήταν προδότες.
Το σημείο όμως όπου ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ανέφερε πως «πολίτες, παιδιά και γυναίκες αποτελούσαν νόμιμο στόχο του ιερού πολέμου κατά των απίστων, όπως ανέφερε σε μηνύματά του, «ξεχείλισε το ποτήρι» με αποτέλεσμα να ανακηρυχτεί σε αιρετικό με θρησκευτικά διατάγματα (φάτουα) τόσο των σιϊτών, όσο και των σουνιτών. Δεδομένο πάντως που είχε καθαρά τυπική σημασία.
Η δράση του
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν από το 1979, εντάχθηκε στις δυνάμεις του Αμπντουλάχ Αζάμ και πολέμησε εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Το 1984, μαζί με τον Αζάμ ίδρυσαν την οργάνωση «Μακντάπ Αλ Χανταμάτ» η οποία συνέλλεγε χρήματα και όπλα από ολόκληρο τον αραβικό κόσμο για τον αγώνα των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν. Παράλληλα χρησιμοποίησε το μέρος που του αναλογούσε από την πατρική περιουσία του, βοηθώντας τον αγώνα κατά των Σοβιετικών, ενώ ανάπτυξε εξαιρετικές σχέσεις με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες βοηθούσαν τον αγώνα των ανταρτών κατά των Σοβιετικών, κατ’ υπόδειξη των ΗΠΑ.
Το 1988, ο Λάντεν φεύγει από τις δυνάμεις του Αζάμ και ιδρύει την «Αλ Κάιντα» (που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση «Αραβική Χερσόνησος»).
Σκοπός του ήταν να θέσει υπό τη διοίκηση μιας οργάνωσης όλους τους άραβες μαχητές που επιχειρούσαν στο πλευρών των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν και ήταν διάσπαρτοι σε διάφορες ομάδες.
Μετά την υποχώρηση και αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν, το 1989, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επέστρεψε στη σαουδική Αραβία, όπου έγινε δεκτός ως «Γαζού» (Ηρωας μαχητής του Ισλάμ) και τύγχανε ιδιαίτερης εκτίμησης από τη Σαουδαραβική Βασιλική Οικογένεια και άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου.
Όμως όλα άλλαξαν ένα χρόνο αργότερα με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βλέποντας πως το Σαουδαραβικό Βασίλειο δίνει «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ, έγινε έξαλλος, εξαπολύοντας μύδρους κατά της βασιλικής οικογένειας λέγοντας πως παραδίδει τα ιερά εδάφη στους άπιστους.
Οι εξελίξεις αυτές ήταν καθοριστικές για τη μελλοντική πορεία του Λάντεν. Αποφάσισε πως μετά την ήττα της Σοβιετικής Ενωσης, είχε έρθει ο καιρός να πολεμήσει εναντίον του νέου εχθρού του Ισλάμ, τη Δύση.
Η πρώτη του προσπάθεια να επιτεθεί σε στόχους των ΗΠΑ απέτυχε και στις 8 Νοεμβρίου του 1990, το FBI συλλαμβάνει μέλη της «Αλ Κάιντα»πριν εξαπολύσουν επιθέσεις.
Το 1992, η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ της σαουδαραβικής μοναρχίας και του Λάντεν φτάνουν στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν να εξοριστεί στο Σουδάν. Εκεί δημιουργεί μια νέα επιχειρησιακή βάση για την «Αλ Κάιντα», αλλά παράλληλα δημιουργεί και νέους φίλους. Στο Χαρτούμ αρχίζει να συνεργάζεται στενά με την Αιγυπτιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία σταδιακά ενσωματώνεται με την «Αλ Κάιντα»και μετατρέπεται στον επιχειρησιακό πυρήνα της. Εκεί γνωρίζει και τον Αλ Ζουαχίρι, ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ, μέντορά του και υπαρχηγό της «Αλ Κάιντα».
Το 1995 η Αιγυπτιακή Ισλαμική Τζιχάντ προσπαθεί να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Αυτό ήταν αρκετό για να ασκηθούν πιέσεις από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να διώξει από το έδαφός του Σουδάν η κυβέρνηση της χώρας τον Λάντεν και την Αλ Κάιντα.
Μετά από μερικούς μήνες ο Λάντεν και οι μαχητές του φεύγουν από το Σουδάν και καταλήγουν στο Αφγανιστάν όπου παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα. Ο Λάντεν αναπτύσσει στενή φιλία με τον ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά, Μοχάμεντ Ομάρ και αποφασίζουν να κινηθούν από κοινού κατά των εχθρών του Ισλάμ, σε οποιοδήποτε γεωγραφικό μήκος και πλάτος βρίσκονται. Παράλληλα οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες τους παρέχουν όλες τις διευκολύνσεις σε μέσα και υλικά, ώστε να δημιουργήσουν στρατόπεδα εκπαιδεύσεως για τη στρατολόγηση νέων μαχητών, ώστε να δημιουργεί μια οργανωμένη δύναμη, ικανή να εξυπηρετήσει την ασφάλεια του Πακιστάν ως παραστρατιωτική δύναμη κατά της Ρωσίας ή της Ινδίας.
Αν και ήταν πασιφανές πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν θα αποτελούσε μακροχρόνια έναν άμεσο και υπαρκτό κίνδυνο για τη Δύση, ελάχιστες προσπάθειες έγιναν από το 1995 έως το 2001 για την εξεύρεση και σύλληψή του ή τη δολοφονία του. Μερικές ανεπιτυχείς επιχειρήσεις έλαβαν χώρα από ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον του.
Μετά όμως τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όλα άλλαξαν. Σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος άρχισε να διώκει τον «αρχιτρομοκράτη» με τις επιπτώσεις των πράξεών του ακόμα να παραμένουν εν ενεργεία στην πολύπαθη χώρα του Αφγανιστάν. Η χώρα της Κεντρικής Ασίας βομβαρδίστηκε ανελέητα, δυνάμεις του ΝΑΤΟ αποβιβάστηκαν στο κράτος σκοπεύοντας να εξουδετερώσουν μια και καλή τον Λάντεν, την «Αλ Κάιντα» και τους Ταλιμπάν. Η «Αλ Κάιντα» όμως, έκανε συνεχώς αισθητή την παρουσία της μέσα από πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα, με κυριότερα αυτά στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, την Αίγυπτο, την Κένυα, την Τανζανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Και το οξύμωρο είναι πως, εννιά χρόνια μετά οι επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε τέλμα, οι μαχητές των Ταλιμπάν και της «Αλ Κάιντα» παραμένουν ισχυροί και πέρα από τα αστικά κέντρα, το υπόλοιπο έδαφος του Αφγανιστάν βρίσκεται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχό τους.
Επίλογος
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε μεταβιβάσει τη διοίκηση της «Αλ Κάιντα» σε νεώτερους διοικητές της οργάνωσης, γνωρίζοντας πως δεν έχει τη δυνατότητα να διοικήσει-αφού οι υπηρεσίες του μισού πλανήτη τον κυνηγούσαν-αφενός και αφετέρου σε περίπτωση που ο ίδιος απολέσει τη ζωή του να μην μπορεί να σταματήσουν οι επιχειρήσεις. Ούτως ή άλλως νεκρός η ζωντανός, για τους άνδρες των Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, η σημασία του ως πνευματικού ηγέτη και «φάρο» της εξέγερσης κατά των απίστων δεν άλλαξε.
Ιδιαίτερα τώρα όπου δεν εξευτελίστηκε όπως ο Σαντάμ Χουσείν, δεν πέρασε από δίκη παρωδία και πέθανε μαχόμενος με ένα Καλασνίκοφ στο χέρι, αυτό κάνει ακόμα ισχυρότερο το προφίλ του και τον καθιστά «πρότυπο μάρτυρα».
Και δεν πρέπει κανείς να υποτιμά την αξία της μορφής του Οσάμα Μπιν Λάντεν ό,τι κι αν ήταν, ότι κι αν έκανε. Αν για εμάς τους δυτικούς ήταν τόσο μισητός, άλλο τόσο αγαπητός ήταν για εκατομμύρια μουσουλμάνους. Και ιδιαίτερα οι Ταλιμπάν και η «Αλ Κάιντα»έχουν τώρα το ηθικό κίνητρο να εξαπολύσουν μαζικές επιθέσεις, έχοντας την υποστήριξη μεγάλου μέρους του μουσουλμανικού πληθυσμού, εντός και εκτός ισλαμικών κρατών.
Και δεν μένει παρά να το εξακριβώσουμε τις επόμενες εβδομάδες…

Αυτοκίνητο

Fiat 500 by Gucci
13/05/2011 11:13

Το πιο στυλάτο 500σαράκι μετά από το λανσάρισμα του στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο, ταξίδευσε ως το Παρίσι .
Παράλληλα, με την παρουσίαση του αυτοκινήτου η Gucci, διοργάνωσε ένα κοκτέιλ πάρτι στο εμπορικό κέντρο Avenue Montaigne όπου και παρουσιάστηκε η έκδοση του Fiat 500 by Gucci σε μαύρο χρώμα, το οποίο σχεδιάστηκε από την Creative Director της Gucci, Frida Giannini σε συνεργασία με το Centro Stile της Fiat. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν ενδύματα και αξεσουάρ από την συλλογή του 500 by Gucci.
Το λανσάρισμά του Fiat 500 by Gucci, συμπίπτει με την 150η επέτειο από την ενοποίηση της Ιταλίας, αλλά και με την 90η επέτειο της Gucci, και θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία αποκλειστικά μέσω internet στο http://www.500bygucci.com/ από την 1η Απριλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Μετά την παρουσίαση του Fiat 500 by Gucci στο Παρίσι και μετά την ευρωπαϊκή εμπορική παρουσίασή του, θα εμφανιστεί και σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε πόλεις όπως το Λονδίνο και το Τόκιο.

Πηγή: onsports.gr