27 Ιουλίου 2011

Το μοχίτο του μέλλοντος και αυτό που ξέρουμε στην υγειά μας..


Τα μοριακά κοκτέιλ είναι ένα από τα τελευταία επιτεύγματα στο χώρο της μοριακής αναμειξιολογίας (Molecular mixology) η οποία ασχολείται με τη δημιουργία νέων γεύσεων και υλικών με βάση τη μοριακή βιολογία – κλάδος της βιολογίας που μελετά τη δομή και την έκφραση της γενετικής πληροφορίας σε μοριακό επίπεδο.
Στις νέες εφαρμογές, οι πυκνότητες των ατμών, οι τεχνικές ξήρανσης, στιγμιαίας ψύξης ή καραμελοποίησης, καθώς και οι αφροί και τα ζελέ επηρεάζουν άμεσα την εμφάνιση, το άρωμα, τη γεύση και την υφή ενός κοκτέιλ. Για παράδειγμα, η ανάγκη προσθήκης ανθρακούχου αναψυκτικού αντικαθίσταται αποτελεσματικά με την προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ για την ψύξη των σορμπέ προτιμάται το υγρό άζωτο (Ν).
Πριν από δύο χρόνια, ο Ιμπεν Φρίμαν, ένας από τους καινοτόμους δημιουργούς κοκτέιλ με επιστημονικές μεθόδους, δημιούργησε το μοχίτο του μέλλοντος μέσω της μεθόδου της σφαιροποίησης. Η συγκεκριμένη τεχνική περιλαμβάνει αλγινικό νάτριο (φυσικός πολυσακχαρίτης με πηκτικές ιδιότητες που προέρχεται από τα τοιχώματα φυκιών) και το γνωστό ασβέστιο, τα οποία κατά την ένωσή τους έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν σκληρά ή μαλακά ζελέ. Ο Φρίμαν, λοιπόν, «παγίδευσε» με τη βοήθεια του υγρού αζώτου το δυόσμο και το μοσχολέμονο σε διαφανή σφαιρίδια και τα πρόσθεσε στο μείγμα που είχε ήδη ετοιμάσει με τα υπόλοιπα υλικά (λευκό ρούμι, ζάχαρη, νερό), στο οποίο αιωρούνταν φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα. Το αποτέλεσμα; Πλήρως εντυπωσιακό στην όψη και άκρως γευστικό για τους ουρανίσκους των πιο απαιτητικών καταναλωτών.
Αναδημοσίευση από Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (17/7/2011)

Αυτό που ξέρουμε 
 
Συστατικά

60 ml λευκό ρούμι Κούβας
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 μεζούρα Λάιμ
4 φυλλαράκια Δυόσμου
Σόδα
Οδηγίες
Χτυπάμε με ξύλινο γουδί τα φύλλα του δυόσμου και τη ζάχαρη με λίγες σταγόνες ρούμι στον πάτο ενός ψηλού ποτηριού.

Προσθέτουμε αρκετό πάγο, το ρούμι και το λάιμ.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σόδα.

Τέλος το γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε.....
 
 

Συνταγές: Χταπόδι στιφάδο

χταπόδι στιφάδο
Κάπου στο πίσω του μυαλού σας, όλοι έχετε το καλοκαίρι. Είναι αυτή η εποχή του χρόνου. Αναμνήσεις από διακοπές, παραλίες, ήλιο, θάλασσα, και ουζερί. Στη νέα μας συνταγή συναντάμε έναν πολύ διάσημο μεζέ, το χταπόδι. Αυτή τη φορά δεν είναι ψητό, αλλά στιφάδο με καραμελωμένα κρεμμυδάκια. Καλή απόλαυση σε όλους, και σε περίπτωση που νηστεύετε, αυτό το χταπόδι στιφάδο είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. χταπόδι (καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια)
15 μικρά κρεμμύδια (καθαρισμένα)
1 κούπα λευκό κρασί
1 κούπα ντοματοπολτό
3 κ.σ ξύδι
3 κ.σ μέλι
5 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι και σε μέτρια φωτιά, το αφήνουμε να βγάλει όλα τα υγρά του. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για 15 με 20 λεπτά περίπου (ανακατεύουμε συχνά, για να μην κολλήσει).
Προσθέτουμε το ξύδι και όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε. Αφού περάσουν 5 με 10 λεπτά προσθέτουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και το ντοματοπολτό.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι. Ανακατεύουμε και  αλατοπιπερώνουμε.
Όταν η σάλτσα μας έχει χυλώσει και το χταπόδι είναι μαλακό, προσθέτουμε το μέλι, και αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη στη φωτιά.
Σερβίρεται ζεστό αλλά και παγωμένο αποτελεί έναν τέλειο μεζέ.
Πηγή  http://www.foodzine.gr/home

Cuba libre, ΚΟΚΤΕΙΛ, ΡΟΥΜΙ......μου λένε ότι είναι τέλειο ... στην υγειά σου σε σένα που μου το είπες.


     H "Ελεύθερη Κούβα", σε απλή μετάφραση, αποτελεί πλέον ένα από τα πιο γνωστά ποτά στο κόσμο. Ένα κοκτέιλ γνωστό σε πολλούς και ως "Coke and Rum" αλλά και ως "Mentiroso" που σημαίνει "Απατηλός" στα ισπανικά, υποδηλώνοντας ότι η Κούβα δεν θα είναι πάντα ελεύθερη. Σύμφωνα με μαρτυρίες το ποτό έκανε την εμφάνιση του πριν το τέλος του κινήματος της ποτοαπαγόρευσης, όταν η Κούβα δέχτηκε τη βοήθεια των τότε "φίλων" Αμερικάνων για την απομάκρυνση των αποικιοκρατών Ισπανών από τη χώρα. Κάπου εκεί λοιπόν υπήρξε και ο συνδυασμός το απλού αλλά παράλληλα αρχοντικού ρούμι με λίγη δόση από lime και ενός νέου στοιχείου που δήλωνε τη δύναμη και θα εξέφραζε το πνεύμα ελευθερίας. 
Υλικά (1 ποτήρι)
40 ml λευκό κουβανέζικο ρούμι Bacardi Superior
1/4 lime
1/2 φλιτζ. κόλα
πάγο


Εκτέλεση

Κόβετε το κομμάτι lime στη μέση , το τοποθετείτε σε ψηλό ποτήρι και το λιώνετε με γουδοχέρι. Στη συνέχεια τοποθετείτε τα παγάκια μαζί με όλα τα άλλα υλικά στο ποτήρι. Τέλος ανακατεύετε καλά με το κουταλάκι ανάμειξης και το σερβίρετε αμέσως.

 Πηγή http://www.foodzine.gr/home/cuba-libre-video.html