25 Αυγούστου 2011

Τρεις καλλιέργειες που μυρίζουν… μεγάλα κέρδη


Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για πωλήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων εμφανίζουν οι πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες ρίγανης, μέντας και λεβάντας που ανήκουν στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, με τις στρεμματικές αποδόσεις να υπερδιπλασιάζονται όταν αυτές γίνονται με βιολογικά κριτήρια.
Και οι τρεις καλλιέργειες εξάλλου πέραν των μεγάλων προοπτικών ανάπτυξης που παρουσιάζουν στη βιομηχανία τροφίμων, στη φαρμακοβιομηχανία και την αρωματοποιία με την παρασκευή αιθέριων ελαίων, επιδοτούνται με μεγάλα ποσά ενίσχυσης από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις πλουσιότερες χώρες σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, γεγονός που ανοίγει νέους και αρκετά προσοδοφόρους δρόμους στις αγροτικές καλλιέργειες, αν υπάρξει η απαιτούμενη οργάνωση για να αξιοποιηθούν.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο θεωρούνται μικρές, αλλά το μέγεθός τους δεν είναι περιοριστικό όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά.
Αλλωστε, οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών φυτών που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το δίπτυχο της επιτυχίας σύμφωνα με τους γνώστες του τομέα, που ειδικεύονται στις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, είναι αφενός η συνεργασία μέσω ομάδων παραγωγών και η ποιότητα με βιολογικές μεθόδους.
Οπως υπογραμμίζει στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες η Ελένη Μυρωνίδου, γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα είναι μεγάλες, με την προϋπόθεση βέβαια του σωστού σχεδιασμού.
Παρά εξάλλου το γεγονός ότι η καλλιέργεια των φυτών αυτών στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης.
Ρίγανη
Εσοδα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα τον χρόνο
Mε την οικονομική απόδοση στη ρίγανη να είναι υπερδιπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να προσεγγίσουν τα 1.000 ευρώ.
Η συγκομιδή της ρίγανης ξεκινάει από το 2ο έτος. Η συλλογή γίνεται όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθηση, με χορτοκοπτικό μηχάνημα και σε ύψος 8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Δεν πρέπει να συγκομίζεται η ρίγανη μετά από βροχή, αλλά πρέπει να περάσει μια βδομάδα περίπου.
Η ποσότητα που συλλέγεται μεταφέρεται για ξήρανση είτε σε χώρο με σκιά είτε σε ξηραντήριο.
Σε διαφορετική περίπτωση, αφήνεται στο χωράφι για μια μέρα να στεγνώσει και μετά δένεται σε μπάλες ή αλωνίζεται με θεριζαλωνιστική σιταριού που έχει υποστεί μετατροπές. Η απόδοση σε χλωρή μάζα φτάνει τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα που αντιστοιχεί σε 100-150 κιλά ξηρό βάρος ανά στρέμμα.
Η τιμή της ξηρής δρόγης κυμαίνεται από 1,8 ευρώ έως 2,3 ευρώ όταν αφορά σε συμβατική καλλιέργεια και μπορεί να φτάσει τα 6,5 ευρώ όταν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια.
Η ρίγανη ευδοκιμεί εξίσου σε ψυχρές και θερμές περιοχές. Προτιμά περιοχές ηλιόλουστες. Τα θερμοκρασιακά όρια ανάπτυξής του κυμαίνονται από 4-33 0C, με άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης τους 18-22 0C.
Σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και έντονη ηλιοφάνεια παρατηρείται υψηλότερη περιεκτικότητα αιθέριου ελαίου. Καλύτερο pH ανάπτυξης θεωρείται το 6,8 αλλά αναπτύσσεται καλά και σε μεγαλύτερα pH.
Προτιμά ξηρικά, χαλικώδη, ασβεστούχα εδάφη που αποστραγγίζονται καλά. Υψηλή ποσότητα αζώτου ευνοεί τη μεγάλη ανάπτυξη του φυτού αλλά επιφέρει μείωση της περιεκτικότητας σε αιθέριο έλαιο.
Η καλλιέργεια της ρίγανης είναι ξηρική και χρειάζεται πότισμα κατά την εγκατάσταση στο χωράφι αλλά και μετά τη συγκομιδή ώστε να αντεπεξέλθουν τα φυτά καλύτερα από το σοκ. Γενικά όμως όσο πιο συχνά ποτίζουμε, τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο.
Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία, όπως ο καπνός, που ετοιμάζονται είτε τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου (φθινοπωρινή εγκατάσταση) είτε μέσα Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου (ανοιξιάτικη εγκατάσταση).
Τα φυτικά μέρη της και τα αιθέρια έλαια της ρίγανης χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως ως αρτύματα από τη βιομηχανία τροφίμων.
Το αιθέριο έλαιό της παρουσιάζει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά διαφόρων μικροοργανισμών και αναστέλλει την ανάπτυξη μυκήτων.
Παρουσιάζει ισχυρή τοξική δράση εναντίον ιών και καρκινογόνων κυττάρων, καθώς και αντιοξειδωτική δραστηριότητα που σχετίζεται ιδιαίτερα με την παρουσία της καρβακρόλης και της θυμόλης, αλλά και γλυκοσιδίων, φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων.
Τα 500 κιλά το στρέμμα μπορεί να φτάσει η απόδοση
11,5 ευρώ το κιλό πωλείται η βιολογική λεβάντα
Η αποξηραμένη λεβάντα που προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια φθάνει να πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες, όταν πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια.
Η απόδοση σε χλωρό βάρος τον πρώτο χρόνο είναι 50-100 κιλά ανά στρέμμα, τον δεύτερο 200-250 κιλά ανά στρέμμα και τον τρίτο 300-350 κιλά ανά στρέμμα. Πλήρη παραγωγή έχουμε τον τέταρτο χρόνο (400-500 κιλά ανά στρέμμα), ενώ αν γίνει συλλογή μόνο της ταξιανθίας η απόδοση σε ξηρό βάρος κυμαίνεται στα 35-45 κιλά ανά στρέμμα. Η δε διαφορά ανάμεσα στη βιολογική και συμβατική καλλιέργεια λεβάντας, γίνεται αντιληπτή από το γεγονός ότι ενώ η τιμή της βιολογικής λεβάντας φτάνει τα 11,5 ευρώ, η τιμή της “συμβατικής” αποξηραμένης λεβάντας δεν υπερβαίνει τα 3,5 ευρώ το κιλό.
Η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερα σε ξηροθερμικές συνθήκες και ανθίζει από αρχές Ιουλίου έως και τον Αύγουστο. Παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, αλλά δεν αντέχει τους παγετούς την περίοδο της άνοιξης.
Η απόδοση της καλλιέργειας εξαρτάται από το μικροκλίμα, το οποίο επηρεάζεται από το υψόμετρο, την τοπογραφία, το γεωγραφικό πλάτος κ.λπ.
Κατάλληλα εδάφη θεωρούνται τα ελαφρά χαλικώδη και ασβεστούχα που αποστραγγίζονται καλά. Αριστη τιμή pH για την ανάπτυξή της είναι το 7,1. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η καλλιέργειά αν υπάρχει το φυτό Tussilago farfara (χαμολεύκα), διότι πιστεύεται ότι δηλητηριάζονται τα φυτά της λεβάντας.
Η λεβάντα καλλιεργείται σε ξηρικά χωράφια. Η συλλογή πραγματοποιείται με δρεπάνια ή κλαδευτήρια ή με ειδικές μηχανές συλλογής λεβάντας.
Η συλλογή πραγματοποιείται στο στάδιο της πλήρους άνθησης όταν προορίζονται για παραγωγή αιθέριου ελαίου.
Η συγκομιδή ξεκινά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αν η συλλογή γίνει όψιμα έχουμε ελάττωση του οξικού λιναλυλεστέρα, ενώ αν γίνει πρώιμα περιορίζεται η απόδοση σε αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, όπως σε ποτά, παγωτά, στην κοσμετολογία, στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και στον αρωματισμό χώρων. Πρόσφατα, η αρωματοθεραπεία έγινε πολύ δημοφιλής, όπου το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται ως μυοχαλαρωτικό.
Επίσης, χρησιμοποιείται για την προστασία των ρούχων από τον σκόρο. Εχουν αναφερθεί πολλές θεραπευτικές δράσεις της, όπως ηρεμιστική, σπασμολυτική, αντι-ιική, τοπική αναισθητική και αντιβακτηριδιακή. Το αιθέριο έλαιο έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας αδιάλυτο στο δέρμα σε αντίθεση με άλλα αιθέρια έλαια.
Μέντα
Μεγαλύτερες απαιτήσεις και πολλαπλάσια κέρδη που ξεπερνούν τις 3.500 ευρώ ανά στρέμμα
Μπορεί η καλλιέργεια της μέντας -όντας αρδευτική- να έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και υψηλότερο κόστος παραγωγής από τις ξηρικές καλλιέργειες της ρίγανης και της λεβάντας, παρ’ όλα αυτά οι αποδόσεις σε έσοδα είναι πολλαπλάσιες, φθάνοντας να ξεπερνούν τις 3.500 ευρώ ανά στρέμμα.
Είναι όμως αρδευόμενη καλλιέργεια και απαιτεί συχνά ποτίσματα. Μάλιστα, την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστούν έως και 3 ποτίσματα τη βδομάδα.
Η μέντα ευδοκιμεί σε περιοχές θερμές και ψυχρές. Καλύτερη ανάπτυξη σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και δροσερό καλοκαίρι. Απαιτούνται εδάφη καλά αποστραγγιζόμενα, με αρκετή υγρασία, γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία και μέσης σύστασης. Καλύτερο pH ανάπτυξης 6,5-7,5. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ελαφρώς όξινα εδάφη.
Στη διάρκεια του χρόνου γίνονται δύο συλλογές της μέντας. Η πρώτη συλλογή γίνεται με την έναρξη της άνθησης (συνήθως αρχές Ιουλίου) και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Απόδοση 1.500-2.000 κιλά ανά στρέμμα σε χλωρό βάρος. Συλλέγεται μηχανικά και ξεραίνεται σε θερμοκρασία 45 0C. Ο λόγος χλωρής προς ξηρή μάζα είναι (2,5-3):1, που σημαίνει ότι αποδίδει περί τα 500 κιλά ξηρής δρόγης. Η τιμή πώλησης για μέντα τριμμένη συμβατικής καλλιέργειας κυμαίνεται μεταξύ 2-2,5 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή της βιολογικής μέντας κινείται στα επίπεδα των 6-7 ευρώ το κιλό.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με:
- Ριζώματα: Είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος πολλαπλασιασμού της μέντας. Τα ριζώματα είναι βλαστοί υπόγειοι που αναπτύσσονται οριζόντια τα οποία φέρουν γόνατα, οφθαλμούς και φύλλα (σαν λέπια). Χρησιμοποιούνται ειδικές εκριζωτικές μηχανές για την εξαγωγή των ριζωμάτων. Μετά την εξαγωγή τους τεμαχίζονται σε μήκη 10-15 cm και φυτεύονται σε βάθος 6-7 cm. Από 1 στρέμμα παίρνουμε ριζώματα για 8-10 στρέμματα. Η εγκατάσταση της φυτείας με ριζώματα στο χωράφι γίνεται τον μήνα Οκτώβριο.
- Μοσχεύματα: Κόβονται από το μητρικό φυτό πριν την άνθηση. Η διαδικασία παραλαβής των μοσχευμάτων είναι ίδια με εκείνη που αναφέρθηκε στο αντίστοιχο κεφάλαιο για τη λεβάντα.
Αποστάσεις φύτευσης: 60-80 cm μεταξύ των γραμμών και 20-30 cm μεταξύ των φυτών.
Η μέντα παρουσιάζει σπασμολυτική και ηρεμιστική δράση λόγω του αιθέριου ελαίου αλλά πιθανά και των φλαβονοειδών. Χρησιμοποιείται σαν τοπικό ήπιο αναισθητικό, αλλά εφαρμόζεται εξωτερικά για ρευματισμούς, νευραλγίες κ.ά. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία σε γλυκά, καραμέλες, τσίχλες, παγωτά, οδοντόκρεμες, σε ποτά κ.λπ. Είναι πολύ καλό μελισσοτροφικό φυτό. Το κόστος αγοράς των φυτών
Ορισμένα είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών πολλαπλασιάζονται δύσκολα, ή και καθόλου με σπόρο, γι’ αυτό και επιλέγονται άλλοι τρόποι πολλαπλασιασμού, όπως η δημιουργία μοσχευμάτων (λεβάντα) ή ο πολλαπλασιασμός με ριζώματα (μέντα).
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι παραγωγοί επιλέγουν την αγορά έτοιμων φυτωρίων από το εμπόριο.
Το κόστος αγοράς φυτού είναι 0,12-0,2 ανά φυτό και προερχόμενα από ιστοκαλλιέργεια 0,28-0,35 ανά φυτό. Με μια τυπική πυκνότητα φύτευσης, περίπου 4.000 φυτών ανά στρέμμα, η δαπάνη για το φυτικό υλικό εγκατάστασης κυμαίνεται από 480 έως 800 ευρώ ανά στρέμμα. Οταν δε προέρχονται από ιστοκαλλιέργεια το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 1.120-1.400 ευρώ.
Στις πολυετείς καλλιέργειες το κόστος για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού βαρύνει κυρίως τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας, καθόσον τα επόμενα χρόνια ο παραγωγός μπορεί από τις έτοιμες φυτείες να δημιουργήσει το δικό του πολλαπλασιαστικό υλικό.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Μυρωνίδου Ελένη MSc, Dr. Παπαδοπούλου Αικατερίνη Γεωπόνοι Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Tηλ. 2341350100-2
Κώστας Νάνος
Πηγή: ethnos.gr

24 Αυγούστου 2011

Τρείς έκτακτες εισφορές σε ένα εκκαθαριστικό .............!!!!


6602DC4D68BD8CE8323944DF36984562
Τρεις έκτακτες εισφορές σε ένα εκκαθαριστικό ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών απαιτώντας σε ορισμένες περιπτώσεις την πληρωμή της πρώτης δόσης – όχι κάτω από 300 ευρώ- έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου ορίζει ότι οι έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης και αντικειμενικών δαπανών όπως και το τέλος επιτηδεύματος θα αποτυπώνονται σε ένα ραβασάκι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και η πληρωμή του έξτρα φόρου θα μπορεί να γίνει μέχρι και σε έξι μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες όμως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.
Αν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στο μήνα Αύγουστο, η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011, η δεύτερη μέχρι 31 Οκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η επόμενη 31 Δεκεμβρίου κλπ.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικά οφειλόμενου ποσού του εκκαθαριστικού σημειώματος, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των 300 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που η ΓΓΠΣ δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά τη παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., κατά περίπτωση, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση. Η Δ.Ο.Υ. θα προβεί σε διαγραφή ή σε νέα εκκαθάριση, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από τη ΓΓΠΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν βεβαιώνεται το συνολικό ποσό του εκκαθαριστικού σημειώματος που τελικά οφείλεται, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει 27 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγο του.

Οι έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο και θα αποτυπώνονται στο εκκαθαριστικό …γίγας είναι:

Εισφορά αλληλεγγύης: Επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% έως και 4%.

Η εισφορά για όσους έχουν δηλώσει εισοδήματα μεταξύ 12.000-20.000 ευρώ θα είναι από 121 έως 200 ευρώ, για εισοδήματα πάνω από 20.000 και ως 50.000 ευρώ, διαμορφώνεται σε 408-1.000 ευρώ, για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα κυμανθεί από 1.500 έως 3.000 ευρώ και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, από 4.000 ευρώ και πάνω.

Τέλος επιτηδεύματος: Από 300 ευρώ θα πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με μπλοκάκι, ακόμη και όσοι είχαν πέρυσι το μπλοκάκι τους σε αδράνεια.

Έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες: Επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε όσους κατέχουν επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες.

23 Αυγούστου 2011

Εμείς ΔΕΝ έχουμε δρόμους και στις ΗΠΑ...... έρχονται οι νέοι ηλιακοί...δρόμοι που παράγουν ρεύμα και λιώνουν τον πάγο το χειμώνα!


20-08-2011


Οι «ηλιακοί δρόμοι» είναι το όνειρο που φιλοδοξεί να κάνει πραγματικότητα η αμερικανική εταιρεία Solar Roadways. Τις τελευταίες ημέρες, δέχτηκε σημαντική ώθηση, καθώς έλαβε επιχορήγηση 750.000 δολαρίων από την κρατική υπηρεσία αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ, ώστε να κατασκευάσει ένα χώρο στάθμευσης στο Άινταχο, ο οποίος θα καλύπτεται από φωτοβολταϊκά και θα μπορεί να φορτίζει τα ηλεκτρικά οχήματα, καλύπτοντας παράλληλα και τις ανάγκες του χώρου σε φωτισμό κτλ.
Παρόλο που η εταιρεία σκοπεύει να «ντύσει» με φωτοβολταϊκά τους αυτοκινητόδρομους, το συγκεκριμένο έργο είναι η αρχή ώστε να επεκταθεί σταδιακά προς την κατεύθυνση αυτή. Πέρυσι, η Solar Roadways είχε ολοκληρώσει ένα πρωτότυπο εμβαδού 3χ3μ. του οδοστρώματος που αναπτύσσει. Τα panels του είναι σε θέση να παράγουν 7,6 κιλοβατώρες ανά ημέρα, αλλά είναι και θερμαινόμενα ώστε να λιώνουν τον πάγο όπου χρειάζεται.
Όπως είναι φυσικό, το όλο σύστημα θα συνδέεται με το τοπικό δίκτυο και θα προσφέρει ενέργεια στις γύρω κατοικίες. Πλέον, η εταιρεία μπορεί να κινηθεί πιο δυναμικά, αφού θα δοκιμάσει στην πράξη μέρος της τεχνολογίας της, στα πλαίσια της κατασκευής του χώρου στάθμευσης, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και στους ίδιους τους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
Πηγή: neaenergia.gr

Επιτέλους ......'Πράσινη ενέργεια΄ στις μικρές νησίδες του Αιγαίου με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες!


20-08-2011


Το Φαρμακονήσι και η Καλόλιμνος εισέρχονται σε μια νέα καθαρή...ενεργειακά περίοδο με τη χρήση ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό!

Με τη χρήση της "πράσινης" ενέργειας οι δύο αυτές νησίδες καταστάθηκαν αυτάρκεις σε ηλεκτρικό καθ' όλο το 24ωρο.
Στο μεν Φαρμακονήσι κατασκευάστηκαν πέντε ανεμογεννήτριες οι οποίες θα συνεργάζονται με τρεις συστοιχίες φωτοβολταϊκών συλλεκτών και θα προσφέρουν στο φυλάκιο του Στρατού ενέργεια ισχύος 22,5 kw.
Με αντίστοιχη ισχύ θα τροφοδοτούν το φυλάκιο στην Καλόλιμνο οι τρεις ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα με επίσης τρεις συστοιχίες φωτοβολταϊκών συλλεκτών.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού επέλεξε να υιοθετήσει στα δύο αυτά μικρά νησιά, στα οποία διατηρείται φρουρά στρατιωτικών καθ' όλο το έτος, και τις δύο μορφές παραγωγής ενέργειας, με προφανή σκοπό να υπάρχει αλληλοκάλυψη και να μην ξεμένουν ποτέ από ηλεκτρικό οι φύλακες του Αιγαίου. Ανεμογεννήτριες για το χειμώνα και φωτοβολταϊκά για το καλοκαίρι. Η ηλεκτρική ενέργεια έως τώρα εξασφαλιζόταν με τη χρήση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών. Γεγονός που δημιουργούσε αυξημένες ανάγκες για τη μεταφορά καυσίμων, αλλά και κίνδυνο διακοπής ρεύματος με συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των φυλακίων.
Επισημαίνεται ότι το χειμώνα οι δύο αυτές νησίδες παραμένουν αποκομμένες από τα μεγάλα νησιά του συμπλέγματος για χρονικά διαστήματα μακρά λόγω κυρίως των κακών καιρικών συνθηκών που απαγορεύουν την προσέγγισή τους από θαλάσσια μέσα. Αυτός ήταν και ο λόγος που το ΓΕΣ αποφάσισε και κατασκεύασε ταυτόχρονα μονάδες αφαλάτωσης στις δύο νησίδες. Έως τώρα η αυτάρκειά τους σε νερό επιτυγχανόταν με υδροφόρες του Πολεμικού Ναυτικού. Διαδικασία χρονοβόρα και με κόστος. Επιτελείς εκτιμούν ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα γίνει απόσβεση του κόστους εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών τόξων.
Η ηγεσία του Στρατού είναι αποφασισμένη να προωθήσει την κατασκευή ανάλογων έργων προκειμένου να καταστούν αυτάρκεις σε ηλεκτρικό και πόσιμο νερό τόσο φυλάκια όσο και στρατιωτικές μονάδες περισσότερων νησίδων και νησιών του ανατολικού Αιγαίου, έστω και αν αυτά κατοικούνται (όπως το Αγαθονήσι).
Πηγή: ΡΟΔΙΑΚΗ
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ στην Ελλάδα πατώντας εδώ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δείτε το βίντεο για τον ΟΑΣΘ!


18-08-2011


Η Θεσσαλονίκη έχει το μοναδικό προνόμιο σε όλη την Ευρώπη να είναι η μοναδική πόλη άνω του ενός εκατομμυριού κατοίκων χωρίς μέσα σταθερής τροχιάς.
Τα λεωφορεία είναι οι "βασιλιάδες" των συγκοινωνιών και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για την καλυτέρευση του δικτύου με νέα οχήματα, λεωφορειολωρίδες κλπ. 
Δείτε το βίντεο με τα νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ:
http://www.ypodomes.com


Επιχειρήσεις με προοπτική σε γεωργία, ναυτιλία και τουρισμό

assets_LARGE_t_420_1822996_type11495
Σκληρή δουλειά, προσωπικός χρόνος, προσεκτική επιλογή του τομέα της
επιχειρηματικής δράσης. Το… “τρίπτυχο” της επιτυχίας για κάθε νέο που επιθυμεί
να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση βασίζεται πρώτα στον ίδιο και, έπειτα, στην
ιδέα που θα του δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση τους ανταγωνιστές του.
Αν και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα διανύει την πλέον δύσκολη περίοδο των
τελευταίων ετών, οι κατάλληλες κινήσεις και η συνειδητοποίηση ότι η ίδρυση μιας
επιχείρησης είναι μια απόφαση ζωής και όχι διέξοδος από την κρίση μπορούν να
βελτιώσουν τις προοπτικές των επίδοξων επιχειρηματιών και να αποτελέσουν διέξοδο
από την κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε. Ο κ. Εμμανουήλ Κονδύλης, καθηγητής
Επιχειρηματικότητας και Ηγεσίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αναλύει στο “Εθνος -
Εργασία” το ιδεώδες της καινοτομικής επιχειρηματικότητας και τους κλάδους -
πρωταγωνιστές της στην Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει ότι η επιχειρηματικότητα
αποτελεί το “κλειδί για ανάκαμψη της οικονομίας και ανάπτυξη”.
- Κύριε Κονδύλη, πού βρίσκεται η ελληνική επιχειρηματικότητα σήμερα σε
σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης;
Στη ναυτιλία που δεν εξαρτάται από το ελληνικό περιβάλλον τα πάμε πολύ καλά.
Σε οτιδήποτε άλλο είμαστε πολύ κάτω των δυνατοτήτων μας. Η γραφειοκρατία, το
ασταθές φορολογικό πλαίσιο και οι μη ευέλικτες εργασιακές σχέσεις δεν μας
αφήνουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Φωτεινές εξαιρέσεις υπάρχουν, με μικρές
σχετικά, αλλά δυναμικές εταιρείες που διακρίνονται διεθνώς (π.χ. Folli Follie,
Apivita). Πάντως, στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία ίδρυσης
μιας επιχείρησης είμαστε στην 149η θέση (από 183 χώρες) και στην 154η στην
προστασία των επενδυτών.
- Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να
βελτιωθεί το επίπεδο της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών;
Για να βελτιωθεί το επίπεδο παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών το ελάχιστο που
μπορεί να γίνει είναι να επιτρέψει η πολιτεία την απρόσκοπτη λειτουργία των
επιχειρήσεων με μείωση της γραφειοκρατίας και δημιουργία σταθερού φορολογικού
περιβάλλοντος, με χαμηλό επίπεδο φόρων για τις επιχειρήσεις.
Οι Ελληνες επιχειρηματίες υστερούν σε οργάνωση – συλλογική δράση, ενώ
διακρίνονται για τη δημιουργικότητά τους, η οποία, όμως, σε μεγάλο βαθμό
σπαταλιέται για την επιβίωσή τους, σε ένα όχι και τόσο θετικό επιχειρηματικό
κλίμα. Ο εξαγωγικός προσανατολισμός και η διεθνής παρουσία είναι σχεδόν
απαραίτητα στοιχεία για όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιχειρηματική
δραστηριότητα.
- Είναι εύκολο να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά οι νέοι
σήμερα;
Η δραστηριοποίηση των νέων επιχειρηματικά είναι σήμερα εξαιρετικά δύσκολη,
καθώς αντιμετωπίζεται περισσότερο ως διέξοδος “πίεσης” (push) για επαγγελματική
αποκατάσταση, μη υπαρχούσης εναλλακτικής απασχόλησης, παρά “πόλος έλξης” (pull)
από το επιχειρηματικό ιδεώδες.
- Κατά πόσο υπάρχουν σήμερα πραγματικά καινοτόμες ιδέες στην ελληνική
αγορά;
Η καινοτομία σχετίζεται με τη δημιουργική αντίληψη και ανάλυση καταστάσεων.
Είναι η ικανότητα να σκεφτόμαστε έξω από τα πλαίσια – όρια (out of the box
thinking). Η καινοτομία μπορεί να είναι:
  • Το λανσάρισμα στην αγορά ενός νέου ή βελτιωμένου προϊόντος ή υπηρεσίας.
  • Η χρησιμοποίηση μιας νέας παραγωγικής διαδικασίας.
  • Η είσοδος σε νέες αγορές.
Καινοτόμες ιδέες στην ελληνική αγορά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε
όλους τους κλάδους. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο επιχειρηματικό και,
γενικά, στο οικονομικό κλίμα και όχι στις ιδέες. Κλάδοι που έχουμε συγκριτικό
πλεονέκτημα είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός και τα αγροτικά – βιολογικά
προϊόντα.
-Υπάρχει κάποια βελτίωση και επίσπευση των διαδικασιών με τις νέες
ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση;
Η νέα υπηρεσία ίδρυσης επιχειρήσεων φαίνεται ότι εξαλείφει τη γραφειοκρατία
και λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Με το νέο σύστημα θα απαιτείται μια ημέρα
για την ίδρυση μιας εταιρείας, ένα σημείο επαφής του επιχειρηματία με το
Δημόσιο, αντί για οκτώ, και μια διαδικασία αντί για 15. Εκτιμάται ότι η νέα
υπηρεσία μειώνει τον χρόνο σύστασης εταιρείας σε μία ημέρα, μειώνοντας το κόστος
ίδρυσης κατά 50% έως 60%.
Οπως έχει προαναγγελθεί, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο εξυπηρέτησης από 100
υποκαταστήματα επιμελητηρίων και από επιλεγμένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των
μικρότερων δήμων, καθώς και τους 3.200 συμβολαιογράφους της χώρας.
- Ποιος ο ρόλος του πανεπιστημίου στην καλλιέργεια επιχειρηματικής
συνείδησης και ποιος ο ρόλος των γραφείων διασύνδεσης και
σταδιοδρομίας;
Τα πανεπιστήμια πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καλλιέργεια
επιχειρηματικής κουλτούρας με την εισαγωγή νέων μαθημάτων ή αναδιαμόρφωση των
ήδη προσφερομένων με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, επισκέψεις φοιτητών σε
εταιρείες και πρόσκληση ομιλητών από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Στα γραφεία διασύνδεσης χρειάζεται, ομοίως, εντατικοποίηση στη διοργάνωση
συμπληρωματικών σεμιναρίων για την τόνωση της επιχειρηματικής αντίληψης των
φοιτητών. Η επαφή των φοιτητών με τον επιχειρηματικό κόσμο, μέσα από συνέδρια,
ημερίδες, πρακτική άσκηση, τους ανοίγει ορίζοντες και τους παρακινεί να
εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις
συνεχείς αυξανόμενες απαιτήσεις γνώσεων και δεξιοτήτων της επιχειρηματικής
αγοράς.
Συνειδητή επιλογή και όχι λύση ανάγκης η
επιχειρηματικότητα
Η ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα θα πρέπει να αποτελεί συνειδητή
επιλογή του νέου και να μην αποτελεί “λύση ανάγκης” επειδή δεν βρίσκει εργασία.
Τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να έχουν απαντηθεί από έναν νέο προκειμένου να
δραστηριοποιηθεί στον επιχειρηματικό στίβο είναι:
  • Για ποιους λόγους θέλω να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση;
  • Είμαι σε θέση να δημιουργήσω μια νέα επιχείρηση;
  • Τι τρόπο ζωής αναζητώ;
  • Ποιο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να
    δουλέψω;
Μια επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να αποφέρει χρήματα, ασφάλεια,
ανεξαρτησία, αλλά και την αίσθηση “ολοκλήρωσης”, ικανοποίησης. Ωστόσο, όλα αυτά
απαιτούν σκληρή δουλειά. Ο επιχειρηματίας αφιερώνει σημαντικό μέρος του
προσωπικού του χρόνου, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της ψυχής του, προκειμένου να
υλοποιηθεί με επιτυχία η επιχειρηματική του ιδέα. Η μεγάλη πλειονότητα των νέων
επιχειρήσεων, διεθνώς, κλείνει σε λιγότερο από μία πενταετία, λόγω συνήθως
υπερεκτίμησης των υπαρχουσών δυνατοτήτων και υποεκτίμησης των απαιτούμενων
γνώσεων, ικανοτήτων, κεφαλαίων. Πάντως, η εκπαίδευση σε θέματα
επιχειρηματικότητας ωφελεί όλους, ασχέτως του αν οι ίδιοι ιδρύσουν ή όχι
επιχειρήσεις, γιατί προσφέρει έναν θετικό, πραγματιστικό, δημιουργικό και
ευέλικτο τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Η ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας
είναι πρωταρχική ανάγκη για την επιβίωσή μας και την έξοδό μας από τη σημερινή
κρίση.
Κατερίνα Κυρίτση
Πηγή: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ blog ....

      Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που προσπαθούν, παλεύουν με τον δικό τους τρόπο να κάνουνε την ζωή μας βατή. Να μας αφυπνίσουνε από τα προβλήματά μας. Να αντιδράσουμε με οποιοδήποτε τρόπο σε όλα αυτά που συμβαίνουν σε εμάς χωρίς εμάς.
      Τα χαρακτηριστικά των διαχειριστών αυτού του blog είναι αυτά που όλοι μας έπρεπε να έχουμε. Να αγωνιζόμαστε με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη. Συμβάλετε στις αναρτήσεις τους ειδικά εσείς που εργάζεστε στον ΟΑΣΘ για να βάλετε το δικό σας λιθαράκι.
      Μία φωνή ακούγεται λίγο έως και καθόλου. Πολλές φωνές ακούγονται δυνατά και μπορούν να φέρουν κάποια αλλαγή.
      Και μην ξεχνάμε ότι εάν δεν τακτοποιήσουμε τα του Οίκου μας τότε πώς θα τακτοποιήσουμε τα της χώρας μας !!
 -------

-------
mamma Theano

Προθεσμία 15 ημερών σε 900.000 φορολογουμένους που χρωστούν.


Προθεσμία 15 ημερών σε 900.000 φορολογουμένους που χρωστούν.

Προθεσμία δεκαπέντε ημερών δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 900.000 φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη 41 δισ. ευρώ προειδοποιώντας ότι, αν στο μεσοδιάστημα δεν ρυθμιστούν οι οφειλές, από τον Σεπτέμβριο επιστρατεύονται κατασχέσεις για τους οφειλέτες μικροποσών και Αυτόφωρο για όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ.

Τα ραβασάκια της Εφορίας, όπως δημοσιεύουν τα Νέα, άρχισαν να φτάνουν ακόμα και σε όσους χρωστούν ποσά της τάξεως των 500 ευρώ.

Η προθεσμία των 15 ημερών είναι η τελευταία που θα δοθεί, προειδοποιούν από το υπουργείο Οικονομικών, αν και παραδοσιακά υπάρχει μια ελαστικότητα ολίγων ημερών πριν κοινοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις ακινήτων και απαιτήσεων εις χείρας τρίτων.

Με αυτά τα μέτρα κινδυνεύουν όσοι χρωστούν έως 150.000 ευρώ, διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Για τους μεγαλοοφειλέτες, με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τον Σεπτέμβριο έρχεται Αυτόφωρο και φυλακή, καθώς η σχετική διάταξη νόμου έχει ήδη ενεργοποιηθεί από την 1η Αυγούστου.

Εντός των ημερών αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη λογιστών, ελεγκτικών εταιρειών και δικηγόρων, οι οποίοι θα αμείβονται με προμήθεια έναντι των χρεών που θα καταφέρνουν να οδηγήσουν στα γκισέ της Εφορίας.

Η είσπραξη των χρεών θα παραμείνει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εφοριών αλλά οι ιδιώτες θα αναλάβουν να εντοπίσουν τους οφειλέτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους οδηγήσουν στην πόρτα της Εφορίας.

Πηγή Newsbeast.gr

Επτά σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας

Monday August 22, 2011 06:00 AM

ΣE επτά σημεία επικεντρώνονται οι σημαντικότερες αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι οποίες επέρχονται με τον νόμο για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος...
ΣE επτά σημεία επικεντρώνονται οι σημαντικότερες αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι οποίες επέρχονται με τον νόμο για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.

Τα εργασιακά θα τεθούν στο «επίκεντρο» των επαφών της κυβέρνησης με την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας θα βρίσκονται στην Αθήνα από τη Δευτέρα.
Οι μεταβολές που αναμένονται είναι οι εξής: 
1. Αυξάνεται από δύο σε τρία χρόνια το διάστημα της απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (έως και τρεις ανανεώσεις ενδιάμεσα). Μετά την τριετία η σύμβαση τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.
2. Εφαρμόζεται σε εξάμηνη βάση το ελαστικό 10ωρο αντί της πληρωμής υπερωριών, με συμφωνία ακόμη και μέρους των εργαζομένων (το 15% σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων και το 25% σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων).
3. Μειώνονται κατά 20% οι μισθοί για την απασχόληση (για διάστημα έως δύο ετών) νέων ηλικίας έως 25 ετών.
4. Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις (μέσω ανταλλαγής πληροφοριών με την εφορία, τις τράπεζες κ.ά.) και καθιερώνονται ενιαίες ποινές, πρόστιμα αλλά και εκπτώσεις 30%-80% (ανάλογα με την παράβαση) για όσους συμμορφώνονται. Το πρόστιμο για καθεμία παράβαση θα κυμαίνεται από 500 μέχρι 50.000 ευρώ. Θα μπορεί να επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για διάστημα μέχρι τριών ημερών και αν διαπιστωθεί αδήλωτη εργασία, δύο φορές μέσα σε μία διετία, για άλλες 3 έως 10 ημέρες. Κάθε εργοδότης που παραβαίνει τα χρονικά όρια εργασίας, την καταβολή δεδουλευμένων, την αμοιβή, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ή την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον 900 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.
5. Οι εργοδότες υποχρεούνται (έναντι προστίμων) να αναγγέλλουν στον ΟΑΕΔ σε 8 ημέρες κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, πέραν των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τις διατάξεις της νομοθεσίας του ΟΑΕΔ, για αναγγελία πρόσληψης και καταγγελία σύμβασης μισθωτού.
6. Από το φθινόπωρο οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν σε κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ τις καταστάσεις προσωπικού και όλες τις μεταβολές σε μισθούς και ωράρια. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνεται πλήρης και άμεση καταγραφή για:
• Την κινητικότητα του προσωπικού των επιχειρήσεων, δηλαδή απολύσεις, προσλήψεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις.
• Τις συγκεντρωτικές καταστάσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας, των συνθηκών εργασίας σε αυτές καθώς και της υπερωριακής απασχόλησης.
• Τις αλλαγές σε μισθούς και ωράρια εργασίας, ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση (με το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ) της υποχρεωτικής αναγγελίας των μεταβολών.
7. Απαγορεύεται και θα είναι άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας εργαζόμενης, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή στον τοκετό, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για την καταγγελία.

Καταρρέει η πλήρης απασχόληση


Με ταχύτατους ρυθμούς καταρρέει το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης στη χώρα μας, όπου η αναζήτηση μιας κανονικής δουλειάς με κανονικό μισθό τείνει να μετατραπεί σε κυνήγι θησαυρού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για τις νέες προσλήψεις και τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011. Ειδικότερα παρουσιάζεται έκρηξη των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καταδεικνύοντας τη… ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Σε αυτά τα πλήρως ανησυχητικά στοιχεία για την «ποιότητα» της απασχόλησης στη χώρα μας, πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το 2010 χαρακτηρίστηκε από έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που όπως δείχνει συνεχίζεται και το 2011, όπου σημειώνουν αυξητικό ρυθμό. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 11% ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 27,67% ενώ στάσιμες έμειναν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης (-0,34%). Παράλληλα, μειώθηκε κατά 5,56% ο αριθμός των επιχειρήσεων που προέβησαν σε προσλήψεις προσωπικού.

Στοιχεία


Μάλιστα, υπάρχει δραματική αύξηση των σχέσεων πλήρους απασχόλησης που μετατρέπονται σε καθεστώς ελαστικής απασχόλησης. Αναλυτικά, οι ποσοστιαίες αυξήσεις είχαν ως εξής: συμβάσεις μερικής απασχόλησης αύξηση 165,58%, εκ περιτροπής απασχόλησης κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους, +667,67% και εκ περιτροπής απασχόλησης με μονομερή απόφαση του εργοδότη +5.071,70%. Είναι λοιπόν προφανές πως τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας που ίσως ξεπερνούν πλέον στην πραγματικότητα το 20%, λειτουργούν ως μοχλός "ανάδειξης" των ελαστικών μορφών εργασίας σε νέο εργασιακό πρότυπο της μνημονιακής Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι, υπό την απειλή της ανεργίας, η οποία βρίσκεται εκτός ελέγχου, δέχονται να εργάζονται με ένσημα 3-4 ημερών καθώς και λιγότερες ώρες.
Με βάση όλα τα στοιχεία είναι εμφανής η μετατροπή ολοένα και περισσότερων υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Το 2010 μετατράπηκαν 26.253 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 54,6% αυξημένος σε σχέση με το 2009. Hδη τους πέντε πρώτους μήνες του 2011 έχουν μετατραπεί 24.641 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης είτε σε συμβάσεις μερικής είτε σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Συμβάσεις


Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2010 αντιπροσώπευαν το 66,9% και το πρώτο πεντάμηνο του 2011 το 60,2%. Από την άλλη πλευρά, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 26,1% το 2010 και σε 31,1% το πρώτο πεντάμηνο του 2011. Τέλος, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 6,9% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2010 και το 8,7% των νέων συμβάσεων εργασίας κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2011.
Πηγή www.express.gr

18 Αυγούστου 2011

tromaktiko: Προσπαθούν (πάλι) να μας χρεοκοπήσουν

Κάθε κερδοσκόπος που… σέβεται τον εαυτό του, έχει φροντίσει εγκαίρως να διαμορφώσει τις κατάλληλες σχέσεις με τους... πυλώνες επιρροής που θα του επιτρέψουν να πετύχει τον αντικειμενικό στόχο του: Να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του, ποντάροντας στη χρεοκοπία μιας χώρας, λόγω της διεθνούς κρίσης. Τέτοιοι πυλώνες επιρροής είναι πρωτίστως τα ΜΜΕ, καθώς και κατ’ επίφαση έγκυροι οικονομικοί αναλυτές και καθηγητές πανεπιστημίων. Τους τελευταίους μήνες, οι κερδοσκόποι είχαν ποντάρει μεγάλα ποσά στην προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας, προσδοκώντας ότι θα συμπαρέσυρε και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Οι δε κινήσεις τους ήταν μεθοδικές. Μεγάλα δικηγορικά γραφεία, οικονομικοί αναλυτές και φυσικά ΜΜΕ, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, προπαγάνδιζαν νυχθημερόν μια τέτοια, ακραία εξέλιξη. Με τη Συμφωνία των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου, και τη δέσμευση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, ακόμη και… επιλεκτικώς χρεοκοπημένα, τα CDS δεν ενεργοποιήθηκαν. Κάτι που πρακτικά σήμαινε ότι οι κερδοσκόποι έχασαν τα χρήματά τους. Επέλεξαν λοιπόν να ασκήσουν παράπλευρη πίεση στην Ιταλία και την Ισπανία, να προκαλέσουν σύγχυση στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, και πλέον, να ξαναστρέφουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα. Η Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα έπρεπε να είχαν χρεοκοπήσει… προ πολλού, επικαλείται σήμερα δυσοίωνες προβλέψεις οικονομολόγων, για να στοιχειοθετήσει την εκτίμηση ότι και το 2012, η οικονομία της χώρας μας θα συνεχίσει να κινείται με υφεσιακούς ρυθμούς. Μέχρι εδώ, το ρεπορτάζ της εφημερίδας φαντάζει ακριβές. Και εκεί, ξεκινά το φλερτ με τους κερδοσκόπους. Η Wall Street Journal προβλέπει ότι οι αγορές θα στρέψουν και πάλι την προσοχή τους στην Ελλάδα, και ουσιαστικά προτρέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να άρει τη συμμετοχή του στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς βασική πρόβλεψη του προγράμματος είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2012. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος συνεχίζεται. Όχι μονάχα για να μην χάσουν οι κερδοσκόποι τα χρήματά τους, αλλά και για να… χρεοκοπήσει η ευρωζώνη πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
www.statesmen.gr

17 Αυγούστου 2011

Μπορεί να τυφλώσει τα τουρκικά F16 και το κρατούν στο... συρτάρι! (08:28)

τουρκικα, κρατουν, tourkika, kratoun title=
Η αποκάλυψη για ερευνητικό πρόγραμμα πέντε επιστημόνων σχετικά με τη σχεδίαση...
ενός πρωτοποριακού συμπλέγματος ραντάρ-υπερόπλου,που ανεξήγητα μένει στα συρτάρια,δυστυχώς δεν είναι η μόνη περίπτωση.

Όπως αποκαλύπτε το Onalert,δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που από ελληνικά μυαλά και χέρια έχουν προκύψει σημαντικές ιδέες και ανακαλύψεις οι οποίες πάντα δεν προχωρούν στην υλοποίηση με φθηνές δικαιολογίες.

Η φθηνότερη όλων είναι η προσπάθεια να παρουσιαστούν -από ένα σημείο και μετά κι αφού όλα τα επιχειρήματα έχουν καταρριφθεί- ως γραφικοί οι εμπλεκόμενοι μ΄ αυτές τις ανακαλύψεις και τα προγράμματα!

Σ΄ αυτό το απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2003, αποκαλύπτεται ότι Έλληνες τεχνικοί της ΠΑ και της ΕΑΒ,είχαν όχι απλά σχεδιάσει,αλλά και κατασκευάσει πρωτότυπα ηλεκτρονικού συστήματος που τύφλωνε κάθε εχθρικό μαχητικό αεροσκάφος σε απόσταση 35 ναυτικών μιλίων!



Η ομάδα των Ελλήνων τεχνικών δούλευε το πρόγραμμα επί τέσσερα χρόνια και στο τέλος του 2002 κι ενώ κανείς δεν τους πίστευε και δεν τους βοήθησε,ήρθε η μεγάλη στιγμή της δοκιμής.

Στο Κρητικό πέλαγος, δύο αρχαία Α-7 , φόρεσαν το σύστημα που είχαν σχεδιάσει οι Έλληνες τεχνικοί. Απέναντί τους βρίσκονταν δύο F-16 Block 50. Η αναμέτρηση ήταν άνιση. Όμως όταν άρχισε η δοκιμή, οι χειριστές των F-16, διαπίστωσαν ότι πράγματι δεν μπορούσαν να δουν τίποτα στα ραντάρ τους!

Όταν οι δοκιμές τελείωσαν το ποσοστό επιτυχίας των F-16 ήταν το απογοητευτικό 17%!!!

Στο απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύουμε το πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο μέχρι σήμερα ερευνητικό πρόγραμμα της ΠΑ και τονίζεται ότι θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω αξιοποίησης συναφή προγράμματα.

Όπως σωστά θα μαντέψατε,το πρόγραμμα παρέμεινε καλά κλεισμένο σε συρτάρια. Η επίσημη δικαιολογία που ψελλίζουν κάποιοι είναι ότι το σύστημα προκαλούσε παρεμβολές σε άλλα συτήματα του αεροσκάφους που το φόραγε. Και αυτό δηλαδή δεν θα μπορούσε να διορθωθεί ή τέλος πάντων να διερευνηθούν τρόποι ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα;

Απλά δεν υπάρχει θέληση και θάρρος. Τέτοιες υποθέσεις …χαλάνε τη σούπα πολλών. Οι Έλληνες δεν πρέπει να δημιουργούν,αλλά μόνο να αγοράζουν. Γιατί όπως αποδεικνύεται αν τους αφήσουν να δημιουργούν …θα κόψουν τα ψώνια.
Πηγή: 24wro.blogspot.com

Aγνόησα την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι επίκειται πραξικόπημα, λέει ο Γκορμπατσόφ (15:00)

πραξικοπημα, προειδοποιηση, praksikopima, proeidopoiisi title=
Σχεδόν 20 χρόνια συμπληρώθηκαν από την 19η Αυγούστου 1991, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των... τριών ημερών κατά του τότε ηγέτη της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο 80χρονος σήμερα πολιτικός, μίλησε στην εφημερίδα Rossiyskaja Gazeta, λέγοντας ότι ποτέ δεν πίστεψε ότι ήταν ηλίθιοι για να με ρίξουν, ενώ παραδέχεται ότι είχε αγνοήσει τη σχετική προειδοποίηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ.

Εμπνευστές εκείνου του πραξικοπήματος ήταν ο αντιπρόεδρος Γενάντι Γιανάγιεφ, ο αρχηγός της KGB Βλαντιμίρ Κριούτσκοφ και οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών.

Οι πραξικοπηματίες έθεσαν τον Γκορμπατσόφ σε κατ' οίκον περιορισμό, δίνοντας όμως παράλληλα την ευκαιρία να αναδειχθεί ένας άλλος ηγέτης: ο Μπόρις Γιέλτσιν, ο οποίος έγινε ο ήρωας, ανεβαίνοτας σε ένα τεθωρακισμένο και βγάζοντας πύρινους λόγους κατά των πραξικοπηματιών, αποθεωνόταν.

Για τον διάδοχό του Γιέλτσιν, ο Γκορμπατσόφ λέει: Ήταν διψασμένος για εξουσία. Θα έπρεπε να τον είχα στείλει πρεσβευτή σε κάποια μπανανία, να καπνίζει ναργιλέ, και να περνάει όμορφα και ήσυχα.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γκορμπατσόφ σημειώνει ότι οι ηγέτες της Δύσης δεν ήθελαν να καταρρεύσει η ΕΣΣΔ, γιατί ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της διάλυσης.

Μάλιστα, συνεχίζει, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους.
 
Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.coΜ

Επαναπροσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ

Επαναπροσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ Εγκύκλιο με την οποία επαναπροσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3996/2011 «Για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας»....

Εγκύκλιο με την οποία επαναπροσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3996/2011 «Για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας». Με την αναπροσαρμογή των εισοδημάτων, τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος γίνονται αυστηρότερα, ενώ για πρώτη φορά στις εισοδηματικές προϋποθέσεις των δικαιούχων τίθεται πέραν του πραγματικού και «το τεκμαρτό εισόδημα», όπως καθώς και «το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου». Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας με τις παλαιότερες ρυθμίσεις έπαιρναν ΕΚΑΣ, συνταξιούχοι με εισόδημα από 50.000, έως και 400.000 ευρώ τον χρόνο. Με τη νέα κλίμακα το ποσό του ΕΚΑΣ κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ. Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, πρέπει να είναι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα και να έχουν συμπληρώσει την 1η Ιανουαρίου 2011 το 60ό έτος της ηλικίας τους. Ακόμη, το συνολικό καθαρό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα θα πρέπει να μην υπερβαίνει, τα 8.472,09 ευρώ Από το εισόδημα αυτό, αφαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν, στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες και στα προνοιακά βοηθήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 9.884,11 ευρώ και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα τα 15.380,90 ευρώ. Τέλος το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο κατά τον μήνα που προηγείται εκείνου της έναρξης ισχύος του νόμου ή - προκειμένου για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και μέχρι τις 31/12/2011 - το δικαιούμενο κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης ποσό συντάξεων (κύριων και επικουρικών) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 850 ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα εκτός από τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας και παιδιών που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται όριο ηλικίας. Για τους δικαιούχους που συμπληρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος την 1.1.2011, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου συμπλήρωσαν το 60ο έτος. Αναλυτικά, τα ποσά τα οποία θα καταβάλλονται με τη νέα κλίμακα είναι τα εξής: α) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ύψους 230,00 ευρώ κατά μήνα. β) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι του ποσού των 8.472,09 ευρώ, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται ως εξής: Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ επίδομα ύψους, 172,50 ευρώ κατά μήνα. Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ επίδομα 115,00 ευρώ. Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ, επίδομα 57,50 ευρώ Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη δικαιούνται ΕΚΑΣ ίσο με τα 2/3 του πλήρους ποσού. Χορηγείται επίσης, για πρώτη φορά, ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ κατά μήνα με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια στους συνταξιούχους γήρατος και θανάτου των φορέων κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ) και του ΝΑΤ που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και πληρούν το ηλικιακό όριο των 60 ετών και - Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να κυμαίνεται από 8.472 έως 9.200 ευρώ. - Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.500 ευρώ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Στην περίπτωση συνδικαιούχων σύνταξης θανάτου - δικαιούχων του ΕΚΑΣ, το ποσό του επιδόματος επιμερίζεται στους συνδικαιούχους κατά τα ίδια ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης που προβλέπονται από τη νομοθεσία του κάθε ασφαλιστικού φορέα. Προβλέπεται επίσης, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2012 τα ποσά του ΕΚΑΣ μπορούν να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με βάση την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους αναπροσαρμογής.

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/8145

Ο πιο "καυτός" σεφ του πλανήτη! | Sigma Live

Ο πιο "καυτός" σεφ του πλανήτη! | Sigma Live

Βυθίζει με απόλυτη φυσικότητα τα χέρια του, σε μία κατσαρόλα με καυτό λάδι και μαγειρεύει τηγανητό κοτόπουλο χωρίς να καίγεται.

Ο 50χρονος σεφ κινείται στα όρια και προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα, σε όσους έχουν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν.

Ο Kann Trichan από την Ταϊλάνδη, με το προσωνύμιο ''Superhands'', είναι κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ και ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής. Είναι μία διασημότητα με τους ντόπιους και τους τουρίστες, να συρρέουν στην υπαίθρια κουζίνα του.

Όταν βάζει τα γυμνά του χέρια μέσα στο καυτό λάδι, αισθάνεται την αλλαγή της θερμοκρασίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καίγεται. ''Μπορώ να τηγανίσω ρύζι, κοτόπουλο και ότι άλλο επιθυμεί ο πελάτης, μόνο με τα χέρια μου'', δηλώνει ο 50χρονος.

Ο Trichan ανακάλυψε το μοναδικό ταλέντο του, πριν από επτά χρόνια μετά από ένα τυχαίο περιστατικό. Ο πατέρας του μαγείρευε στην εξοχή, όταν ένα φρούτο έπεσε από τα δέντρο και βρέθηκε μέσα στην καυτή κατσαρόλα. Το λάδι πετάχτηκε παντού και κάλυψε το πρόσωπο και τα χέρια του Trichan. Ως δια μαγείας, δεν έπαθε εγκαύματα, ενώ δεν είχε καν κοκκινίλες.

Προς έκπληξη της οικογένειάς του, την επόμενη του ατυχήματος, πήγε κανονικά στη δουλειά του και συνέχισε την καθημερινότητα του.

Το ατύχημα αυτό, στάθηκε η αφορμή για μία καριέρα σε πολλές χώρες, στις οποίες ταξιδεύει και επιδεικνύει το πρωτότυπο ταλέντο του.

Η οικογένεια του δηλώνει περήφανη και τον προτρέπει να συνεχίσει να καταπλήσσει τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή με μοναδικό σκοπό να δοκιμάσουν τα πασίγνωστο κοτόπουλο του Trichan.

http://www.sigmalive.com/news/perierga/390302

H Ρωσίδα που δεν καταλαβαίνει από κρύο | Sigma Live

H Ρωσίδα που δεν καταλαβαίνει από κρύο | Sigma Live
Θυσία για την επιστήμη και τις φάλαινες έγινε η 36χρονη Ρωσίδα Natalia Avseenko η οποία αψηφώντας το πολικό ψύχος και τους -1,5 βαθμούς Κελσίου της παγωμένης θάλασσας στην περιοχή Murmansk Oblast στην ακτή της Λευκής Θάλασσας κοντά στον Αρκτικό Κύκλο αποφάσισε να γδυθεί και να πέσει στο νερό.
Ο μέσος άνθρωπος θα μπορούσε να είχε πεθάνει εάν βρισκόταν για περισσότερο από πέντε λεπτά γυμνός σε πολικές θερμοκρασίες, ωστόσο η Ρωσίδα δύτρια χρησιμοποιώντας τεχνικές διαλογισμού για να κρατά την αναπνοή της κατάφερε να παραμείνει κάτω από το νερό δέκα λεπτά και σαράντα δευτερόλεπτα χρονική περίοδο που έγινε ένα με τις φάλαινες.
Έτσι οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν τη συμπεριφορά τους όταν συνυπάρχουν με έναν άνθρωπο σε τέτοιες συνθήκες. Τονίζεται ότι κολυμπούν ελεύθερες περίπου 100.000 φάλαινες καθώς η φαλαινοθηρία έχει σκοτώσει πολλές από αυτές.
http://www.sigmalive.com/news/perierga/393485

Πλωτό θέρετρο απίστευτης χλιδής | Sigma Live

Πλωτό θέρετρο απίστευτης χλιδής | Sigma Live ο Κατάρ είναι αναμφισβήτητα μία από τις ισχυρότερες οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο και δε χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει τον πλούτο της, με έργα όπως το το πανάκριβο πλωτό θέρετρο ''Amphibious 1000''.
Το ημι-βυθισμένο θέρετρο πάει την πολυτέλεια σε άλλο επίπεδο, κάνοντας και τους πιο απαιτητικούς να τα χάσουν με τα σχέδια που θα κοσμούν σε λίγο καιρό την ακτή του Κατάρ.
Το κόστος κατασκευής ιλιγγιώδες, καθώς υπολογίζουν ότι θα αγγίξει τα 465 εκατομμύρια δολάρια.
Σχεδιασμένο από τον ιταλικό οίκο Giancarlo Zema Design Group, θα περιλαμβάνει τέσσερα γιγάντια ξενοδοχεία με υποθαλάσσια δωμάτια, τα οποία θα μοιάζουν με υπερπολυτελή γιότ.
Επίσης, θα υπάρχουν 80 αυτόνομες πλωτές σουίτες, οι οποίες θα ονομάζονται ''μέδουσες''. Η κάθε σουίτα θα έχει τέσσερις ορόφους και ένα υποβρύχιο σαλόνι-ενυδρείο.
Υδρογονοκίνητα σκάφη, νέας τεχνολογίας, θα μεταφέρουν τους επισκέπτες σε κάθε σημείο της πλωτής πολιτείας, η οποία θα έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με το Palm Island, του Ντουμπάι.
''Είναι σαν μία μεγάλη υδρόβια ζωή που επεκτείνεται από τη στεριά στη θάλασσα'' δήλωσε ο Giancarlo Zema.
Θα περιλαμβάνει μουσείο, πλωτές διαβάσεις πεζών, εστιατόρια με πανοραμική θέα, εκθέσεις, ενυδρεία και ένα τούνελ από γυαλί που θα οδηγεί στο υποβρύχιο παρατηρητήριο στο κέντρο του θαλάσσιου πάρκου.
Το θέρετρο έχει σχεδιαστεί για να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη φύση.
http://www.sigmalive.com/news/perierga/407752

Η μαγεία της φούσκας | Sigma Live

Η μαγεία της φούσκας | Sigma Live βιετναμικής καταγωγής 49χρονος Καναδός έχει κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση ως ο μάγος της φούσκας.Τα επιτεύγματα του μοναδικά. Ένα από αυτά; Πρόσφατα τοποθέτησε ελέφαντα βάρους εννέα τόνων μέσα σε μια φούσκα!
Bubble master blows away Chinese fans by Stefanelonikitelo
Ο Φαν Γιάνγκ γεννήθηκε στο λιμάνι Χάι Φονγκ του Βιετνάμ. Εκεί έκανε τις πρώτες φούσκες της ζωής του, πριν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς μαζί με τους γονείς του για τον Καναδά.
Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, στην περίπτωση του Φαν Γιάνγκ η ξενιτιά δεν επέδρασε αρνητικά. Κάθε άλλο μάλιστα. Έκανε το χόμπι του τέχνη, η οποία στην εθισμένη σε φαντασμαγορικά σόου Δύση, του απέφερε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Γιάνγκ διαθέτει δική του εκπομπή στην αμερικανική τηλεόραση, το "Γκαζίλιον Μπάμπλ Σόου".
Έχει εφεύρει ειδικό εξοπλισμό με τον οποίο δημιουργεί τις τεράστιες φούσκες του. Όσον αφορά την πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί, αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό.
Προ ημερών ο Φαν Γιάνγκ βρέθηκε στην Κίνα, δίνοντας φουσκο-παραστάσεις στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και στο Γκοατζού.
http://www.sigmalive.com/news/perierga/408255

10 Αυγούστου 2011

Αντιμετωπίστε τον θυμό των παιδιών

Πώς να βοηθήσετε παιδιά προσχολικής ηλικίας να ελέγχουν αποτελεσματικά το θυμό τους; Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Σταματώ
Γυρίζω την … πλάτη και φεύγω απ΄ ότι μου προκαλεί θυμό μέχρι να ηρεμήσω. Μετρώ ως το δέκα και παίρνω βαθιές αναπνοές.

Σας προτείνουμε, έπειτα από αυτό το βήμα, να συζητήσετε με τα παιδιά και να βρείτε διάφορους τρόπους (τεχνικές) με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν το θυμό τους (π.χ. να ζωγραφίσουν, να ακούσουν μουσική, να διαβάσουν το αγαπημένο τους παραμύθι κ.ά.) και να τους σχεδιάσουν. Κρεμάστε αυτές τις τεχνικές στο δωμάτιο τους για να τους θυμίζετε πως έχουν αποφασίσει να αντιμετωπίζουν το θυμό τους.

Μιλώ
Λέω τι συμβαίνει, τι δεν μου αρέσει και μου προκαλεί θυμό. Αυτό το βήμα πραγματοποιείται όταν τα παιδιά έχουν ηρεμήσει και είναι σε θέση να σας μιλήσουν. Αν δεν έχουν ηρεμήσει μην τα πιέζεται για συζήτηση. Δώστε τους το χρόνο που χρειάζονται.

Εξηγώ
Εξηγώ πώς θα ήθελα να είχε εξελιχθεί η κατάσταση για να μη θυμώσω.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν τα παραπάνω βήματα ελέγχου του θυμού με τους εξής τρόπους:

1. Να συγκρατείτε οι ίδιοι το θυμό σας γιατί αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν.

2. Να διαβεβαιώνετε τα παιδιά σας ότι ο θυμός είναι κάτι το φυσιολογικό και όλοι οι άνθρωποι κάποιες στιγμές θυμώνουν. Γι αυτό χρειάζεται να μάθουμε να τον ελέγχουμε αποτελεσματικά.

3. Να συζητάτε με τα παιδιά σας τις τεχνικές αντιμετώπισης του θυμού που συζητήσατε μαζί τους και να τους χρησιμοποιείτε με κάθε ευκαιρία.

4. Να παραμένετε ήρεμοι όταν τα παιδιά σας θυμώνουν και να μην αντιδράτε επιθετικά.

5. Να βοηθάτε τα παιδιά σας να εκφράζουν λεκτικά τι τα θυμώνει και πώς θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση.

6. Να αγκαλιάζετε και να χαϊδεύετε τα παιδιά σας, όταν είναι θυμωμένα, διότι η σωματική επαφή τα ηρεμεί.

Πηγή: mikroskopionews.blogspot.com

Fed και ΕΚΤ έβαλαν «φρένο» στο βέρτιγκο των αγορών

Την ψυχραιμία τους έδειξαν να ανακτούν, χθες, οι επενδυτές, με αρκετούς να θεωρούν ότι τα επίπεδα στα οποία υποχώρησαν οι τιμές των μετοχών τις προηγούμενες ημέρες αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες. Αν και η συνεδρίαση στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης ξεκίνησε με μεγάλες απώλειες, ακολουθώντας τις «βουτιές» σε Wall Street και Ασία, σταδιακά οι τιμές ανέκαμψαν. Ενδεικτική ήταν η διακύμανση που καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, όπου ο DAX αρχικά υποχωρούσε 6,89% (!) και τελικά κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με οριακές απώλειες (0,1%).

Στην αντιστροφή του κλίματος λειτούργησε θετικά η προσδοκία για ανάληψη πρωτοβουλίας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η διοίκηση της οποίας συνεδρίαζε, χθες, το απόγευμα. Ελπίζοντας σε κάποιο νέο μέτρο στήριξης της οικονομίας, οι επενδυτές έσπευσαν να τοποθετηθούν στη Wall Street, οδηγώντας τον Dow Jones και πάλι πάνω από τις 11.000 μονάδες και τον Nasdaq στο +3,5%. Τελικά, όμως, το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Διοίκηση της Fed δεν έκρυβε τις ευχάριστες εκπλήξεις στις οποίες ήλπιζαν οι επενδυτές.

Τα στελέχη της διοίκησης παραδέχονται ότι οι δείκτες για την κατάσταση στην αγορά εργασίας εξελίσσονται χειρότερα από ό,τι αναμενόταν και η ανάπτυξη είναι αισθητά χαμηλότερη των προσδοκιών. Εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα «τρέξει» τα προσεχή τρίμηνα βραδύτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως και προειδοποιούν ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης. Ως αντίδραση, όμως, σε όλα αυτά, απλώς αντικατέστησαν τη φράση περί διατήρησης των μηδενικών επιτοκίων «για παρατεταμένη περίοδο» (δηλαδή για τις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις, όπως έχει εξηγήσει ο Πρόεδρος Μπερνάκι) με μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση: Τα μηδενικά επιτόκια θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2013.

Απογοήτευση

Ήταν η λιγότερο εντυπωσιακή κίνηση μεταξύ εκείνων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Επιπλέον τρία από τα μέλη της Διοίκησης διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη απόφαση, προτείνοντας να διατηρηθεί η φράση περί «παρατεταμένης περιόδου». Η αντίδραση των επενδυτών ήταν αρνητική, με τους δείκτες να χάνουν τα προηγούμενα κέρδη τους και να κινούνται σε αρνητικό επίπεδο (ο Dow έφτασε να υποχωρεί πάνω από 2%, «δοκιμάζοντας» τις 10.600 μονάδες). Τα χαμηλά επίπεδα των τιμών, όμως, προσέλκυσαν αγοραστές με αποτέλεσμα οι δύο τελευταίες ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street να χαρακτηριστούν από ακραίες διακυμάνσεις.

Mισή ώρα μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος, ο Dow Jones υποχωρούσε 1,9%, αλλά τελικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 4%! O Nasdaq ενισχύθηκε 5,3% και ο S&P-500 4,75%, με τον επιμέρους δείκτη των τραπεζών να σημειώνει άλμα 8,2%.

EΚΤ: «Παρεμβαίνουμε»

Η νευρικότητα αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στις αγορές της Ευρώπης. Οι αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ συνεχίστηκαν και χθες, με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ να παραδέχεται για πρώτη φορά δημοσίως ότι «παρεμβαίνουμε στη δευτερογενή αγορά». Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε να αποκαλύψει τους τίτλους που αγοράζει η κεντρική τράπεζα ή τα ποσά που διαθέτει. Εκτιμήσεις αναλυτών κάνουν λόγο για αγορές αξίας τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ημερησίως, σε πράξεις των 20-25 εκατ. ευρώ. Η ΕΚΤ δεν είχε αγοράσει ομόλογα αξίας μεγαλύτερης των 2 δισ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση το τελευταίο εξάμηνο.

Οι μαζικές αυτές αγορές κατάφεραν να οδηγήσουν το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας στο επίπεδο του 5%. Οι αναλυτές προειδοποιούν, όμως, ότι η ενίσχυση των τιμών στα ομόλογα ίσως αποδειχθεί προσωρινή, όπως συνέβη και με τα ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα που η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικούς τίτλους, το κόστος δανεισμού υποχώρησε πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά λίγους μήνες αργότερα επέστρεψε στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα.

Για να έχουν αποτέλεσμα οι αγορές ομολόγων σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να υπερβούν αισθητά τα 75 δισ. ευρώ, που μέχρι σήμερα έχει διαθέσει η ΕΚΤ για ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα. Ακόμη κι έτσι, όμως, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι σύντομα οι επενδυτές θα «ελέγξουν» την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ, που κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται, καθώς ήδη είναι γνωστό ότι τέσσερα μέλη της διοίκησης διαφωνούν.

Πανικός

Αυτές οι διαφωνίες είναι που τροφοδοτούν τον πανικό στις αγορές. Την ώρα που η αμερικανική οικονομία απειλείται από νέα ύφεση (το παραδέχεται πλέον ακόμα και η Fed) και η κρίση χρέους έχει μεταδοθεί στο σύνολο της ευρω-περιφέρειας, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, καθώς υπάρχουν έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό τους ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί. Και αν υπάρχει κάτι που απεχθάνονται οι επενδυτές, είναι η αβεβαιότητα.

Τριετή ομόλογα ΗΠΑ

Με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει καταβάλει ποτέ δανείστηκε χθες το αμερικανικό Δημόσιο μέσω τριετών ομολόγων. Στην πρώτη δημοπρασία μετά την υποβάθμιση από την S&P, το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 0,5% ενώ το επιτόκιο που αντιστοιχεί στα δεκαετή ομόλογα υποχώρησε χθες κάτω από το 2,2% για πρώτη φορά μετά το 2009.

Κόστος δανεισμού

Το κόστος ασφάλισης έναντι ενδεχομένου χρεοκοπίας (CDS) της Γερμανίας ξεπέρασε χθες, για πρώτη φορά, το αντίστοιχο βρετανικό, φθάνοντας τις 85 μονάδες βάσης.

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα υποχώρησε, χθες, το κόστος δανεισμού για το σουηδικό Δημόσιο. Η απόδοση που αντιστοιχεί στα δεκαετή ομόλογα βρέθηκε κάτω από το 2,2%, καθώς οι επενδυτές θεωρούν τη Στοκχόλμη τον πλέον φερέγγυο δανειολήπτη παγκοσμίως.

Οι χθεσινές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ οδήγησαν το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ακόμα και στο 5,07% και της Ισπανίας ακόμα και στο 4,987%.

Αρνητικές ειδήσεις

Γερμανία

Μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο

Η απροσδόκητη αύξηση των εισαγωγών, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών (αν και λιγότερο του αναμενόμενου), έγινε αιτία να μειωθεί το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Ιούνιο. Το α΄ τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,5%, αλλά πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι το β΄ τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί σε 0,5%.

Βρετανία

Στα ύψη το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούνιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2010 ανήλθε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Βρετανίας τον Ιούνιο. Το έλλειμμα διευρύνθηκε σε 8,873 δισ. στερλίνες, από 8,467 δισ. στερλίνες, ενώ οι αναλυτές πρόβλεπαν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 8,1 δισ. στερλίνες. Η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μειώθηκε το β΄ τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009.

Κίνα

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008 ο πληθωρισμός

Με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας τριετίας αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Ιούλιο, περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ επιβραδύνθηκαν οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγικότητας στη χώρα, σε 14%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση τους κατά 14,6%. Η Κίνα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει φέτος τον ετήσιο στόχο 4%.

ΗΠΑ

Μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο

Μειώθηκε κατά 0,3% η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ το κόστος ανά μονάδα εργασίας αυξήθηκε κατά 2,2%, με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο. Η μείωση της παραγωγικότητας και η αύξηση του κόστους εργασίας αυξάνουν τις πιθανότητες για περαιτέρω απολύσεις εργαζομένων.

Σοβιέτ... έγινε η Ε.Ε.

Με τη Σοβιετική Ένωση παρομοίασε την Ε.Ε. ο πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας, Ρίτσαρντ Σουλίκ, σχολιάζοντας τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. «Ουδείς πριν από το δημοψήφισμα για την εισδοχή μας στην Ε.Ε. μας είχε πει ποτέ ότι η Σλοβακία θα πλήρωνε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για τις ελληνικές συντάξεις και τις ιταλικές δεν -ξέρω- τι. Είναι σαν τη Σοβιετική Ένωση. Αλλά δεν ενταχθήκαμε ποτέ σε μια τέτοια ένωση», υποστήριξε ο ιδρυτής και πρόεδρος του νεοφιλελεύθερου κόμματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη, που ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία. Άμεση ήταν η αντίδραση της πρωθυπουργού Ιβέτας Ραντίκοβα, που παραδέχθηκε ότι οι δηλώσεις θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωσή του.

Συμβούλιο-τιμωρός των ασώτων

Τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Σταθερότητας στην Ευρωζώνη, που θα επιβάλλει κυρώσεις σε «άσωτα» κράτη-μέλη πρότεινε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ζήτησε επίσης την εφαρμογή τεστ ανταγωνιστικότητας, που μεταξύ άλλων θα ελέγχουν το βαθμό ευελιξίας της αγοράς εργασίας των κρατών-μελών.

Η διατραπεζική θυμίζει περίοδο Lehman Brothers

Τα 145 δισ. ευρώ ξεπέρασαν χθες οι καταθέσεις overnight των εμπορικών τραπεζών στην ΕΚΤ για πρώτη φορά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Πρόκειται για ακόμα μια ένδειξη απώλειας της εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών, γεγονός που παραδέχθηκε και το μέλος της Διοίκησης της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι. Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η κατάσταση στη διατραπεζική θυμίζει όλο και περισσότερο την περίοδο αμέσως μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, όταν οι τράπεζες απέφευγαν να δανείσουν η μία την άλλη και προτιμούσαν να διατηρούν τα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις overnight να ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ.
Πηγή: Ημερησία
http://www.imerisia.gr

Επεκτείνεται έως το 2024 το rollover στα ομόλογα

Επεκτείνεται έως το 2024 το rollover στα ομόλογα Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/08/2011 09:16

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Με μεγάλο ζητούμενο την επίσπευση -και επιτυχή έκβαση- του ελληνικού rollover, καθώς και την ταχεία επικύρωση των νέων αρμοδιοτήτων του EFSF, υπό το βάρος των πρωτοφανών πιέσεων στις διεθνείς χρηματαγορές, κορυφώνονται οι αγωνιώδεις διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανόν το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων να επεκταθεί χρονικά, καλύπτοντας τις λήξεις από το 2020, τουλάχιστον έως το 2024, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για επιμήκυνση ομολόγων αξίας 135 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει αφενός γιατί οι αρχικοί υπολογισμοί, όταν σχεδιαζόταν το πρόγραμμα, εξειδικεύονται σήμερα με σαφή καταμέτρηση των ομολόγων και των λήξεών τους τα επόμενα χρόνια και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις. Ο σχεδιασμός όμως για επέκταση του προγράμματος μπορεί να λειτουργήσει και ως δικλίδα ασφαλείας στο ενδεχόμενο να αποδειχθεί τελικά μικρότερη η συμμετοχή των ομολογιούχων στο πρόγραμμα, δηλαδή εάν κάποιοι ομολογιούχοι με τίτλους που λήγουν το 2020 να μην επιθυμούν τελικά να συμμετάσχουν. Υπενθυμίζεται πως ένας καταρχήν στόχος ήταν το ποσοστό συμμετοχής να διαμορφωθεί στο 90%.

Σύμφωνο

Οι τεχνικές πτυχές του σχεδίου ανταλλαγής ομολόγων, το οποίο μένει να καθοριστεί και να αποσταλεί ως ένα σύμφωνο κατανόησης στις τράπεζες -ελληνικές και ξένες- μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά και το πώς μπορεί να επισπευσθεί η διαδικασία επικύρωσης των νέων αρμοδιοτήτων του EFSF βρέθηκαν στο επίκεντρο χθεσινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο Ε. Βενιζέλος, αντάλλαξε απόψεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον επίτροπο Όλι Ρεν, τον επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών Τσ. Νταλάρα, τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ε.Ε. Β. Γκρίλι και τον επικεφαλή του ΕFSF Κλ. Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι εξελίξεις στις αγορές καθιστούν ακόμη πιο σημαντική την επίσπευση της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. «Έχει ιδιαίτερη σημασία να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις για το νέο ρόλο του EFSF... που είναι στην περίπτωση της Ελλάδας ένας κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα μέσω των εγγυήσεων που παρέχει», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και παρέμβασης του EFSF είναι συγκεκριμένες και χειροπιαστές, αρκεί όμως να συνοδεύονται από την αναγκαία πολιτική διορατικότητα και αποφασιστικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: Ημερησία http://www.imerisia.gr

Φροντίδα για λιπαρή επιδερμίδα


Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι επιδερμίδας: Λιπαρή, ευαίσθητη, ξηρή, επιδερμίδα με συνδυασμό των προηγούμενων τύπων και τραυματισμένη από τον ήλιο. Η λιπαρή επιδερμίδα είναι ένας από τους τύπους επιδερμίδας που χρειάζονται την περισσότερη φροντίδα.

Η παραγωγή λίπους στο δέρμα εξαρτάται από ορμονικούς παράγοντες. Το λιπαρό δέρμα έχει μια όψη σαν να γυαλίζει, οι πόροι είναι ανοιχτοί και η επιδερμίδα είναι επιρρεπής σε σπυράκια. Γενικότερα το δέρμα γίνεται πιο ξηρό καθώς μεγαλώνουμε. Η παραγωγή λίπους αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μειώνεται με το χρόνο.

Γενικές συμβουλές για φροντίδα της λιπαρής επιδερμίδας:

1. Πλένετε το πρόσωπο σας δυο με τρεις φορές την ημέρα και όχι παραπάνω. Πάρα πολλές πλύσεις απλά θα υποκινήσουν το δέρμα σας να παράγει περισσότερο λίπος. Χρησιμοποιείτε πάντα ζεστό νερό και σαπούνι. Το ζεστό νερό διαλύει την λιπαρότητα της επιδερμίδας καλύτερα από το χλιαρό ή το κρύο νερό.

2. Χρησιμοποιήστε ειδικές ενυδατικές κρέμες και καλλυντικά για λιπαρή επιδερμίδα. Το ντεμακιγιάζ θα πρέπει να γίνεται με ειδικά προϊόντα με βάση το νερό. Επίσης τα καλλυντικά θα πρέπει να μην περιέχουν λίπος.

3. Για ένα καλό καθαρισμό του πρόσωπου χρησιμοποιήστε μια μάσκα καθαρισμού 2 με 3 φορές την εβδομάδα και καθαρίζετε το πρόσωπό σας καλά με τα ακροδάχτυλά σας με απαλές κυκλικές κινήσεις. Ξεπλύνετε καλά ώστε οι πόροι του δέρματος να είναι καθαροί.

4. Θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό καθώς μπορεί το δέρμα σας να είναι αφυδατωμένο αλλά λόγω της λιπαρής επιδερμίδας να μην φαίνεται. Προσπαθήστε να πίνετε περίπου 1,5 λίτρο νερό ημερησίως.

5. Μειώστε τα λιπαρά στη διατροφή σας. Αυξήστε την κατανάλωσή φρέσκων λαχανικών και φρούτων.

6. Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα κάνει τους πόρους να διαστέλλονται με αποτέλεσμα να εμφανίζεται περισσότερο λίπος στην επιδερμίδα.

7. Λιπαρές περιοχές στην επιδερμίδα σας τρίψτε τις με ξίδι μηλίτη.

8. Η γυμναστική κάνει καλό αφού βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την ροή αίματος στην επιδερμίδα σας.

http://www.rotise.gr/arthra/emfanisi/frontida-gia-lipari-epidermida.html#ixzz1UboJ5ZRI

Φροντίδα για λιπαρή επιδερμίδα


Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι επιδερμίδας: Λιπαρή, ευαίσθητη, ξηρή, επιδερμίδα με συνδυασμό των προηγούμενων τύπων και τραυματισμένη από τον ήλιο. Η λιπαρή επιδερμίδα είναι ένας από τους τύπους επιδερμίδας που χρειάζονται την περισσότερη φροντίδα.

Η παραγωγή λίπους στο δέρμα εξαρτάται από ορμονικούς παράγοντες. Το λιπαρό δέρμα έχει μια όψη σαν να γυαλίζει, οι πόροι είναι ανοιχτοί και η επιδερμίδα είναι επιρρεπής σε σπυράκια. Γενικότερα το δέρμα γίνεται πιο ξηρό καθώς μεγαλώνουμε. Η παραγωγή λίπους αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μειώνεται με το χρόνο.

Γενικές συμβουλές για φροντίδα της λιπαρής επιδερμίδας:

1. Πλένετε το πρόσωπο σας δυο με τρεις φορές την ημέρα και όχι παραπάνω. Πάρα πολλές πλύσεις απλά θα υποκινήσουν το δέρμα σας να παράγει περισσότερο λίπος. Χρησιμοποιείτε πάντα ζεστό νερό και σαπούνι. Το ζεστό νερό διαλύει την λιπαρότητα της επιδερμίδας καλύτερα από το χλιαρό ή το κρύο νερό.

2. Χρησιμοποιήστε ειδικές ενυδατικές κρέμες και καλλυντικά για λιπαρή επιδερμίδα. Το ντεμακιγιάζ θα πρέπει να γίνεται με ειδικά προϊόντα με βάση το νερό. Επίσης τα καλλυντικά θα πρέπει να μην περιέχουν λίπος.

3. Για ένα καλό καθαρισμό του πρόσωπου χρησιμοποιήστε μια μάσκα καθαρισμού 2 με 3 φορές την εβδομάδα και καθαρίζετε το πρόσωπό σας καλά με τα ακροδάχτυλά σας με απαλές κυκλικές κινήσεις. Ξεπλύνετε καλά ώστε οι πόροι του δέρματος να είναι καθαροί.

4. Θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό καθώς μπορεί το δέρμα σας να είναι αφυδατωμένο αλλά λόγω της λιπαρής επιδερμίδας να μην φαίνεται. Προσπαθήστε να πίνετε περίπου 1,5 λίτρο νερό ημερησίως.

5. Μειώστε τα λιπαρά στη διατροφή σας. Αυξήστε την κατανάλωσή φρέσκων λαχανικών και φρούτων.

6. Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα κάνει τους πόρους να διαστέλλονται με αποτέλεσμα να εμφανίζεται περισσότερο λίπος στην επιδερμίδα.

7. Λιπαρές περιοχές στην επιδερμίδα σας τρίψτε τις με ξίδι μηλίτη.

8. Η γυμναστική κάνει καλό αφού βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την ροή αίματος στην επιδερμίδα σας.

http://www.rotise.gr/arthra/emfanisi/frontida-gia-lipari-epidermida.html#ixzz1UboJ5ZRI

Περιποίηση προσώπου


Ο καθαρισμός του προσώπου είναι το πιο σημαντικό στάδιο στην περιποίηση της επιδερμίδας σας. Γι αυτό μη ξεχνάτε να καθαρίζετε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ. Και θυμηθείτε: ο πιο σημαντικός καθαρισμός της επιδερμίδας, είναι ο βραδινός! Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για ένα λαμπερό και υγιές πρόσωπο!

Χρησιμοποιείτε πάντα ειδικό προϊόν ντεμακιγιάζ στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

Μη παραλείπετε ποτέ, μετά το γαλάκτωμα ή το σαπούνι, την τονωτική λοσιόν η οποία τονώνει την επιδερμίδα και εξισορροπεί το ph της.

Αφαιρέστε εύκολα και γρήγορα με ειδικό προϊόν ντεμακιγιάζ, τα αδιάβροχα ή μακράς διάρκειας προϊόντα από μάτια και χείλη.

Η επιδερμίδα στην περιοχή των ματιών είναι πολύ λεπτή και εύθραυστη γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε ειδική κρέμα.

Αν έχετε ξηρή επιδερμίδα προτιμήστε μια κρέμα με πλούσια υφή που θα σας προσφέρει ελαστικότητα και προστασία κατά των πρόωρων γραμμών έκφρασης.

Αν στην επιδερμίδα σας έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια γήρανσης, χρησιμοποιήστε συστηματικά κρέμα νυκτός η οποία είναι πλούσια σε ενυδατικά και αντιγηραντικά συστατικά.

Αν έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης στην επιδερμίδα του προσώπου σας, καταπολεμήστε τα χρησιμοποιώντας κρέμα σύσφιξης με βάση τη ρετινόλη.

Αν σας προβληματίζουν οι γραμμές έκφρασης στο πρόσωπό σας χρησιμοποιήστε κρέμα πλούσια σε αντιρυτιδικά συστατικά.

Οι περισσότερες γυναίκες, στην καθημερινή τους περιποίηση, αμελούν κάποια σημεία του προσώπου τα οποία προδίδουν την ηλικία μας. Ένα από αυτά είναι η περιοχή που βρίσκεται δίπλα στους λοβούς των αυτιών. Μην ξεχνάτε στην καθημερινή σας περιποίηση να χρησιμοποιείτε την κρέμα σας και σε αυτό το σημείο.

Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της κρέμας ματιών είναι το Α και το Ω για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αφιερώστε 1 λεπτό παραπάνω τοποθετώντας μια μικρή ποσότητα κρέμας στο σημείο που είναι γνωστό ως «πόδι της χήνας». Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας πάντα τον παράμεσο, απλώστε την κρέμα με κυκλικές κινήσεις από έξω προς τα μέσα πάνω στο κόκαλο, ακολουθώντας τη φορά του φρυδιού, μέχρι να απορροφηθεί.

Μη χρησιμοποιείτε την κρέμα ματιών στην περιοχή των βλέφαρων. Η θερμοκρασία που δημιουργείται με την κίνηση των ματιών, βοηθά το προϊόν να απλωθεί στην περιοχή που χρειάζεται. Διαφορετικά η χρήση της κρέμας πάνω στα βλέφαρα μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στα μάτια.

Κάντε απολέπιση 1 φορά την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα και να δείξει η επιδερμίδα σας πιο φωτεινή, λαμπερή και υγιής.

Δώστε extra ενυδάτωση και τροφή στην επιδερμίδα σας, χρησιμοποιώντας μια μάσκα ενυδάτωσης όσο συχνά θέλετε.

Αν έχετε μικτό δέρμα προσώπου χρησιμοποιήστε στα σημεία που είναι πιο λιπαρό μία μάσκα αργίλου και στο υπόλοιπο πρόσωπο μία μάσκα ενυδάτωσης.

Αν η επιδερμίδα σας είναι ανοιχτόχρωμη και ευαίσθητη ή έχει πανάδες χρησιμοποιήστε, χειμώνα – καλοκαίρι, αντηλιακή κρέμα.

10΄ πριν τη βραδινή σας έξοδο κάντε μία μάσκα αργίλου η οποία θα φωτίσει και θα αναζωογονήσει την επιδερμίδα του προσώπου σας.

Για τις νεαρές ηλικίες, όπου εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της εφηβείας (μαύρα στίγματα, σπυράκια, λιπαρότητα), χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα καθαρισμόυ με αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Συχνά, λόγω έλλειψης χρόνου παραμελούμε τη χρήση των ειδικών προϊόντων, όπως πίλινγκ και μάσκα. Συνδυάστε το μπάνιο σας και το λούσιμο των μαλλιών σας με την περιποίηση του προσώπου σας.
Σε καθαρή επιδερμίδα, και στο διάστημα που περιμένετε για να αφαιρέσετε τη μάσκα ή τη μαλακτική κρέμα από τα μαλλιά, εφαρμόστε το πίλινγκ. Στη συνέχεια αφαιρέστε μάσκα ή μαλακτική μαλλιών και πίλινγκ ταυτόχρονα. Εφαρμόστε τη μάσκα προσώπου της επιλογής σας, κάντε το ντους σας και αφαιρέστε τη μάσκα και το αφρόλουτρο πάλι ταυτόχρονα. Θα κερδίσετε χρόνο και τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν!

http://www.rotise.gr/arthra/emfanisi/peripoiisi-prosopoy.html#ixzz1Ubnmm5cC

Λάρνακα: Το 2012 ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/08/2011 12:46


Εντός του 2012 αναμένεται να αρχίσουν τα έργα για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, τα οποία θα υλοποιήσει η κοινοπραξία Zenon. Τα σχέδια είδαν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά στο Συνέδριο «Larnaka 21 - Embracing the Future» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στη Λάρνακα ενώπιον επιχειρηματιών.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Μωϋσέως, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση και ο στρατηγικός επενδυτής έχουν καταλήξει και τώρα οι νομικοί σύμβουλοι των δύο μερών επεξεργάζονται τους όρους του συμβολαίου που θα υπογραφεί. Αναμένεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν καταλήξει και θα υπογραφεί το συμβόλαιο», είπε.

Το όλο έργο αναμένεται να στοιχίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα πραγματοποιηθεί μια ολική αναζωογόνηση της περιοχής. Αυτή η ανάπτυξη περιλαμβάνει την επέκταση και αναβάθμιση του λιμανιού και της μαρίνας καθώς και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με ξενοδοχεία, οικιστικές μονάδες και αναπτύξεις ψυχαγωγίας. Με την ολοκλήρωσή της το 2018, η μαρίνα θα έχει χωρητικότητα 1000 σκαφών, ενώ το λιμάνι θα γίνει το κυρίως επιβατικό της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν παρουσιαστεί στο συνέδριο, στη νέα μαρίνα θα κατασκευαστεί το Yacht Club. Θα στεγάσει νέο κέντρο επιχειρήσεων από το οποίο θα γίνεται η διαχείριση της μαρίνας αλλά και ένα χώρο για εκδηλώσεις προς ενοικίαση. Προβλέπεται επίσης εστιατόριο σε roof garden.

Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι, θα γίνει μια παγκόσμια κλάσης αίθουσα επιβατών στο τέρμα της προκυμαίας. Ένα κτίριο σχεδιασμένο γύρω από τη ροή επιβατών και με εστίαση στη λειτουργικότητα και στη δημιουργία μιας συναρπαστικής πύλης προς την Κύπρο.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου θα τοποθετηθούν χαμηλού ύψους κτίρια, ενώ τα ψηλά κτίρια τα οποία έχουν ονομαστεί Πράσινα Κτίρια χωροθετούνται κατά μήκος της χερσονήσου του λιμανιού και θα αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη. Πρόκειται για ιδιαίτερα ψηλά αλλά συνάμα με ένα ελαφρύ άγγιγμα κτίρια με απαλή, αρμονική, οργανική αρχιτεκτονική τα οποία απευθύνονται στους επισκέπτες κρουαζιέρας.

Τα κτίρια αυτά θα φέρουν χαρακτηριστικά τελευταίας τεχνολογίας που εξασφαλίζουν αειφορία και κατανάλωση της μικρότερης δυνατής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν sky gardens και πισίνες και θα κατασκευαστούν μεταξύ του λιμανιού και της μαρίνας με προοπτική επέκτασης στις άλλες περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

Όλη η χερσαία ανάπτυξη ξεπερνά τις 200 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει πάρκα, εστιατόρια, χώρους αναψυχής, πολλούς δημόσιους ανοικτούς χώρους, καταστήματα, πλατείες και χώρους εκδηλώσεων. Προβλέπεται επίσης μεγάλο ενεργειακό κέντρο το οποίο θα χρησιμοποιεί το νερό της θάλασσας για τις ανάγκες των διάφορων αναπτύξεων.

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=139142

Κυπριακή Οικονομία Νοτιότερα του «ευρωπαϊκού Νότου» η Κύπρος Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/08/2011 07:16


Νοτιότερα του ευρωπαϊκού Νότου κινούνται τις τελευταίες βδομάδες οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για προσφυγή της χώρας σε διακρατικό δανεισμό.

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων αυξάνονται δραματικά τις τελευταίες βδομάδες παρά τη μείωση που άρχισε να παρουσιάζεται στα ομόλογα των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων ανήλθαν χθες στο 16,2% και των δεκαετών στο 10,69%, παγιώνοντας τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές χρήματος.

Από τις 21 Ιουλίου, όταν ανακοινώθηκε το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου παρουσιάζει αύξηση 206 μονάδες βάσης σε αντίθεση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που παρουσιάζουν μείωση.

Η αύξηση αντιστοιχεί, θεωρητικά, με πρόσθετο κόστος €20 εκ. περίπου για κάθε δισεκατομμύριο που θα δανειστεί η Κύπρος το επόμενο διάστημα.

Η απόδοση του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου παρουσιάζει μείωση 228 μονάδες βάσης και του ελληνικού 108 μονάδων βάσης. Μείωση παρουσιάζεται και στα ισπανικά (-0,76%), πορτογαλικά (-0,94%) και ιταλικά (-0,26%) ομόλογα.

Η μείωση οφείλεται εν μέρει στις επιδράσεις του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας αλλά και στην ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που περιλαμβάνει πλέον πέραν των τριών χωρών του μηχανισμού και τις Ιταλία και Ισπανία, όχι όμως την Κύπρο.

Η απότομη άνοδος των κυπριακών ομολόγων σχετίζεται με τις αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή αγορά – που ανάγκασαν την ΕΚΤ να παρέμβει – αλλά και με την απότομη επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών.

Η εκτόξευση του ελλείμματος σε πρωτοφανή επίπεδα το πρώτο εξάμηνο (€637 εκ.) έχει εντείνει τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση, ενώ η καταστροφή στο Μαρί έχει αλλάξει τα μακροοικονομικά και πιστοληπτικά δεδομένα προς το χειρότερο.

Οι υποβαθμίσεις από τους Moody’s και τους Standard and Poor’s έχουν θορυβήσει τους ξένους πιστωτές, που εντοπίζουν πλέον ως πρόσθετο πρόβλημα την πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη χώρα και την αδυναμία λήψης μέτρων εξυγίανσης.

Τα δεδομένα που επικρατούν στις διεθνείς αγορές προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που υποστηρίζει όμως ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Με μικρές εξαιρέσεις, η κυβέρνηση δανείζεται φέτος από την εγχώρια αγορά, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει τους επόμενους μήνες.

Η κατάσταση όμως έχει προβληματίσει και τους εγχώριους πιστωτές, που βρίσκονται σε δίλημμα αν θα πρέπει να δανείσουν το κράτος, δεδομένου του ρίσκου που δημιουργεί το διογκούμενο έλλειμμα.

Το κρίσιμο τεστ για το νέο υπουργό Οικονομικών θα είναι το Φθινόπωρο, όταν θα κληθεί να πείσει τους πιστωτές να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια €1,1 δισ. περίπου που λήγουν στις αρχές του 2012.

Το υπουργείο ευελπιστεί πάντως ότι η λήψη μέτρων θα δώσει στο κράτος τα εφόδια για να πείσει τους εγχώριους και ξένους πιστωτές να καλύψουν τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε διακρατικό δανεισμό.

«Η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε νέο δανεισμό», ανέφερε στη StockWatch ο επικεφαλής του γραφείου διαχείρισης δημοσίου χρέους, Φαίδωνας Καλοζώης.

«Θα περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και θα καθίσουμε με τον νέο υπουργό να επανασχεδιάσουμε το δανειακό μας πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Της Γεωργίας Χαννή

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=139159

8 Αυγούστου 2011

Ενίσχυση του δολαρίου λόγω του μεγαλύτερου «ατού» του που είναι η ρευστότητα


• Βουτιά για το ευρώ μετά τα απαισιόδοξα μηνύματα της ΕΚΤ
• Γιατί το γιεν ανταποκρίνεται στην παρέμβαση της BoJ;
• Καλές οι επιδόσεις της στερλίνας σε σχέση με τα νομίσματα υψηλού ρίσκου
• Ελβετικό φράγκο: Προβληματισμό προκαλεί η παρέμβαση της SNB
• Γιατί ο χρυσός υποχωρεί όταν οι χρηματαγορές καταρρέουν
• «Γκρεμίστηκε» το πετρέλαιο, «σπάζοντας» σημαντική επίπεδα στήριξης

Οι κεφαλαιαγορές μετέβησαν από το στάδιο αποστροφής ρίσκου στο πρώιμο στάδιο μιας κρίσης πανικού. Το ζήτημα είναι αν αυτή η κατάσταση θα έχει διάρκεια. Στις 6 Μαΐου του 2010 η κατάρρευση των κεφαλαιαγορών αποδείχτηκε «στιγμιαία». Αυτή τη φορά συντρέχουν σημαντικοί θεμελιώδεις και δημοσιονομικοί παράγοντες καθώς και παράγοντες ρευστότητας που οδήγησαν σε αυτή την καταιγίδα. Και αυτή η κατάσταση αναμφίβολα αναιρεί την πεποίθηση ότι οι αγορές μπορούν να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις και να ενισχυθούν καθώς και ότι πάντα θα υπάρξει μια χείρα βοηθείας από τους ιθύνοντες για τη διάσωση των επενδυτών.
Στην παρούσα φάση η αγορά έχει επίγνωση ότι μεμονωμένες κρίσεις τείνουν να παγκοσμιοποιηθούν, όπως είναι το τέλος των μέτρων στήριξης και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό το δολάριο κέρδισε σημαντικό έδαφος με τον δείκτη Dow Jones FXCM Dollar Index να «τρέχει» με 2,1%, αν και η απόδοσή του διέφερε συγκριτικά με τα ανταγωνιστικά νομίσματα. Εξαιρετική ήταν η απόδοση του αμερικανικού νομίσματος απέναντι στα δολάρια Αυστραλία, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας σημειώνοντας το ισχυρότερο ράλι σε διάστημα πολλών ετών. Αντίθετα η απόδοσή του σε σχέση με τα πιο σταθερά νομίσματα ευρώ, στερλίνα και ελβετικό φράγκο ήταν πιο συγκρατημένη. Το αμερικανικό νόμισμα μπορεί να χάσει γρήγορα τον ρόλο του ως επενδυτικό καταφύγιο και αποθεματικό νόμισμα. Όταν η αγορά αναζητά ρευστότητα, τότε οι επενδυτές επιστρέφουν στα αμερικανικά ομόλογα, τις χρηματαγορές και το δολάριο.

Στην αγορά συγκεντρώνονται όλες οι προϋποθέσεις για να ξεσπάσει μια κρίση ρευστότητας. Κρίσιμη είναι και η σημερινή ημέρα, όπου ανακοινώνονται οι νέες θέσεις απασχόλησης εκτός αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ. Και η ανακοίνωση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ακόμα καταλύτης μιας κρίσης πανικού. Η καλύτερη εκδοχή αντίδρασης στην ανακοίνωση είναι μια «φυσική» ανάκαμψη λόγω profit taking, αν και η προσπάθεια αυτή δεν νομίζω ότι θα έχει διάρκεια.
ΕΥΡΩ: Μετά την «επίλυση» του ελληνικού ζητήματος εντός της ΕΕ, η κρίση χρέους είναι εμφανές ότι μετατοπίζεται προς τον «πυρήνα» της Ευρωζώνης και οι αξιωματούχοι δεν δείχνουν σαφείς προθέσεις να καταλήξουν σε μια κοινή λύση αντιμετώπισης. Χθες η ΕΚΤ επανέφερε σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, «παγώνοντας» την όποια αύξηση των επιτοκίων. Κυκλοφόρησε μια φήμη για αγορά ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων. Ωστόσο, η αντίδραση σε αυτή ήταν τι γίνεται αναφορικά με την αγορά ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίες δέχονται τα πυρά των κερδοσκόπων;
ΓΙΕΝ: Η παρέμβαση μιας Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος ισοδυναμεί με την αποτυχία. Κι αυτό καθώς με τα χρήματα που διαθέτουν δεν μπορούν να «πολεμήσουν» επ’ αόριστον την αποστροφή ρίσκου της αγοράς. Αν συνεχιστεί το carry trade, τότε όλα τα νομισματικά ζεύγη του γιεν θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν.
ΣΤΕΡΛΙΝΑ: Η απόφαση της BoE, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν επηρέασε την στερλίνα. Το νόμισμα σημείωσε καλές αποδόσεις έναντι των νομισμάτων υψηλής απόδοσης, ενώ βρέθηκε στο έλεος ισχυρών κεφαλαιακών ροών προς τα επενδυτικά καταφύγια.
ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ: Μεταξύ των δύο παρεμβάσεων, της BoJ και της SNB, η δεύτερη ήταν αυτή με τη μεγαλύτερη επίδραση. Ωστόσο, η επίδραση της παρέμβασης στο ελβετικό φράγκο αν και εντυπωσιακή δεν είχε διάρκεια.
ΧΡΥΣΟΣ: Η καλύτερη επένδυση ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, στην αποστροφή ρίσκου και στην υποτίμηση των νομισμάτων, ο χρυσός, χθες έκλεισε στο «κόκκινο» καθώς οι επενδυτές επιχείρησαν να αντλήσουν κέρδη από τις επενδύσεις με ισχυρές αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τις ζημιογόνες τοποθετήσεις τους.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπό την πεποίθηση ότι θα μειωθεί η ζήτηση πετρελαίου, το αμερικανικό αργό υποχώρησε χθες σε χαμηλό 3 μηνών, διαγράφοντας τα κέρδη του 2011. Τα futures του αργού σημείωσαν βουτιά 5,8%, «γκρεμίζοντας» σημαντικά επίπεδα στήριξης. Ειδικότερα χθες το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου υποχώρησε στα 86,63 δολάρια/βαρέλι.

http://www.myfxcentral.gr/Market-Commentary/krisi-panikou-stis-agores-sosibio-gia-to-dolario-5170.html