19 Οκτωβρίου 2011

Νέα ΚΑΠ 2014-2020



ImageΣταθερότητα πόρων και λιγότερη γραφειοκρατία για την πρόσβαση των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου στα καθεστώτα των κοινοτικών ενισχύσεων, εξασφαλίζει μέχρι το 2020 η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Ντάτσιαν Τσιόλος.ΦΑΚΕΛΟΣ | 17.10.2011-08:30
Με βάση τις νέες προτάσεις, η χρηματοδότηση της ΚΑΠ από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό παραμένει σταθερή και διαμορφώνεται στα 418,4 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020, ενώ οριακές είναι και οι μεταβολές στα ποσά που αφορούν τις περισσότερες χώρες μέλη. Σημειώνεται ότι το επίπεδο των άμεσων ενισχύσεων (Α΄ Πυλώνας) για το 2014 στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στα 2.253 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο είναι και σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τελικές επιλογές στις προτάσεις της Επιτροπής επηρεάστηκαν από την μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τον τελευταίο χρόνο την κίνηση των αγορών εμπορευμάτων και την αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων.
Με τις νέες προτάσεις τίθεται ως προτεραιότητα πολιτικής η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και ακολουθούν, η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και η ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, στους στόχους της μεταρρύθμισης προτάσσονται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η βελτίωση της βιωσιμότητας και η αύξηση της αποτελεσματικότητας.
Αυτό το οποίο αλλάζει με τη νέα ΚΑΠ είναι η υποχρέωση σταδιακής μετάβασης από το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων σε ένα καθεστώς «περιφεριοποίησης» των ενισχύσεων. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της ενιαίας ενίσχυσης θα είναι συγκεκριμένο και ίσο για όλους τους δικαιούχους σε κάθε περιφέρεια και στην περίπτωση της χώρας μας, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, θα κυμαίνεται μεταξύ 45 και 60 ευρώ το στρέμμα.
Η επιλογή του χρονοδιαγράμματος μετάβασης στο νέο καθεστώς ανήκει στο κράτος – μέλος, με την ελληνική πλευρά να προβληματίζεται προς το παρόν για το αν θα πρέπει η μετάβαση να είναι άμεση, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2014 ή σταδιακή μέχρι το 2019. Σε κάθε περίπτωση το 40% του τσεκ θα χορηγείται με το νέο καθεστώς.
Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει την ελληνική πλευρά είναι οι βοσκότοποι, οι οποίοι, εφ’ όσον ενταχθούν στο σύνολό τους στο σύστημα της επιδότησης θα «κλέβουν» από τις παραγωγικές γαίες κάπου το 1/3 των ενισχύσεων. Εκτιμάται μάλιστα ότι έτσι ο μέσος όρος του «τσεκ» μειώνεται από τα 57 στα 37 ευρώ το στρέμμα.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα ΚΑΠ αφήνει σημαντικά περιθώρια επιλογών στα κράτη – μέλη, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι είναι καιρός και η χώρα μας να διαμορφώσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας, αφήνοντας πίσω την αδιέξοδη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων με βάση την πελατοκεντρική αντίληψη που χαρακτηρίζει την λειτουργία των κομμάτων εξουσίας.
 
Τα στρέμματα  στο επίκεντρο
Σε εκτατικά μετατρέπονται τα δικαιώματα ενισχύσεων, δεν μετράνε τα «κεφάλια»
Δυνατότητα για σταδιακή μετάβαση προσφέρει η Κομισιόν
Image«Μια νέα εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τους αγρότες με στόχο την επισιτιστική επάρκεια, τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και την οικονομική ανάπτυξη» προτείνει η νέα μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, όπως είπε ο επίτροπος Ντατσιάν Τσιόλος παρουσιάζοντας τις προτάσεις του.
Ουσιαστικά τα ιστορικά δικαιώματα θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από στρεμματικές ενισχύσεις, ομοιόμορφες σε επίπεδο κράτους ή περιφερειών. Έτσι, η καλλιεργούμενη έκταση αναδεικνύεται σε βασικό στοιχείο υπολογισμού των ενισχύσεων. Η συνδεδεμένη ενίσχυση συνεχίζει να υπάρχει, για όσα κράτη το επιθυμούν, ενώ για πρώτη φορά εισάγεται μια ειδική πενταετής ενίσχυση για τους νέους αγρότες και ένα ειδικό προαιρετικό καθεστώς για τους «μικρούς γεωργούς».
Βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι ότι το 30% των άμεσων ενισχύσεων πλέον εξαρτάται από την τήρηση τριών απλών οικολογικών αγροτικών πρακτικών. Στόχος είναι η ευρωπαϊκή γεωργία να γίνει πιο οικολογική, και η ΚΑΠ να αποκτήσει μια νέα βάση νομιμοποίησης απέναντι στους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Όσον αφορά τα δικαιώματα, όπως είπε ο επίτροπος Γεωργίας, «πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα των ιστορικών αναφορών που είναι αναχρονιστικό. Προτείνω να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο μοντέλο, που θα συνδέεται με την αγροτική έκταση και θα ξεκινάει με το 2014 ως έτος αναφοράς». Έτσι οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις ενίσχυσης ως τις 15 Μαΐου 2014 για να θεμελιώσουν τα νέα δικαιώματα.
Πάντως η εφαρμογή του νέου συστήματος θα γίνει σταδιακά, με ορίζοντα το 2019. Στόχος είναι να επιτευχθεί «σύγκλιση ανάμεσα στις χώρες και τις περιφέρειες», σύμφωνα με τον επίτροπο. Όπως αναφέρεται στις προτάσεις της Κομισιόν «όλα τα δικαιώματα ενίσχυσης που θα ενεργοποιηθούν το 2019 σε ένα κράτος-μέλος ή σε μία περιφέρεια θα πρέπει να έχουν ενιαία αξία ανά μονάδα, μέσω μιας σύγκλισης προς τη μονάδα αυτή, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη μεταβατική περίοδο, γραμμικά. Για να αποφευχθούν δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για τους αγρότες, τα κράτη-μέλη που χρησιμοποιούσαν το ιστορικό μοντέλο, θα μπορούν να λάβουν μερικώς υπόψη ιστορικούς παράγοντες κατά τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου συστήματος».
 
Μετρημένες στα δάχτυλα  οι απώλειες για την Ελλάδα
Πάνω από τα 2 δισ. ευρώ διατηρείται ο εθνικός φάκελος
ImageΚατά μόλις 3,6% θα μειωθούν τα κονδύλια που παίρνει η Ελλάδα αν εφαρμοστούν ως έχουν οι προτάσεις της Κομισιόν. Έτσι δεν επιβεβαιώνονται οι φόβοι για μεγάλη απώλεια πόρων για την ελληνική γεωργία. Ωστόσο θα υπάρξουν ανακατατάξεις ως προς τι παίρνει ποια καλλιέργεια και ποια περιφέρεια. Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι νωρίς να δοθούν, όπως παρατήρησε ο κ. Τάσος Χανιώτης. Συγκεκριμένα η Ελλάδα το 2014 θα λάβει 2,253 δισ. ευρώ, ποσό που θα μειωθεί στα 2,173 δισ. ευρώ ως το 2017. Αντίστοιχα, για τις άμεσες ενισχύσεις, η εθνική οροφή τίθεται στα 2,099 δισ. ευρώ το 2014, ποσό που θα μειωθεί σταδιακά ως τα 2,015 δισ. ευρώ ως το 2017 και έπειτα θα παραμείνει σταθερό.
Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το πλαφόν στις μεγάλες εκμεταλλεύσεις (που εισπράττουν ενισχύσεις από 150.000 ευρώ και πάνω) δεν χάνονται για τη χώρα, αλλά μεταφέρονται από τον Πρώτο στο Δεύτερο Πυλώνα για να αξιοποιηθούν εκεί. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το ποσό αυτό για την Ελλάδα ανέρχεται στα 158 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τέλος με το νέο σύστημα καταργείται η «διαφοροποίηση», που διοχέτευε πόρους από τον Πρώτο στο Δεύτερο Πυλώνα.
 
Προσοχή στην αναπροσαρμογή
Οι ελάχιστες απώλεις για την Ελλάδα οφείλονται στο γεγονός ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της ΚΑΠ διατηρείται ονομαστικά στα ίδια επίπεδα, έχοντας «προίκα» 418,4 δισ. ευρώ για τον Πρώτο και το Δεύτερο Πυλώνα μαζί. Σε αυτά τα ποσά θα προστεθούν 17,1 δισ. ευρώ για νέες πολιτικές για την ασφάλεια των τροφίμων, τα άπορα άτομα, την καινοτομία και τη δημιουργία ενός αποθεματικού για τις κρίσεις στο γεωργικό τομέα.
Επίσης, ευνοεί την Ελλάδα το σύστημα που επιλέχτηκε για την ανακατανομή των άμεσων ενισχύσεων ανάμεσα στα παλιά και τα νέα κράτη-μέλη. Στόχος της Κομισιόν είναι ως το 2020 να κλείσει το ένα τρίτο της ψαλίδας που χωρίζει τα κράτη-μέλη από το 90% του κοινοτικού μέσου όρου των ενισχύσεων.
Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, δεν αποκλείεται η αναπροσαρμογή των παραπάνω ποσών, με δεδομένη και τη δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «για οποιοδήποτε από τα έτη 2014-2020, δεν μπορεί σε αυτό το στάδιο να αποκλειστεί η εφαρμογή δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ωστόσο αυτό δεν θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις της μεταρρύθμισης καθ’αυτές, αλλά από άλλους παράγοντες, όπως είναι η εκτέλεση των άμεσων ενισχύσεων ή μελλοντικές εξελίξεις στις αγορές αγροτικών προϊόντων». Κάτι τέτοιο θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναπόφευκτα όμως θα επηρεάσει τα χρήματα που λαμβάνει η χώρα μας. Πάντως δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την οικονομική κατάσταση την οποία βιώνει αυτή την περίοδο η Ελλάδα.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΡΩΝ
Μπορεί η διαφοροποίηση να καταργείται, αλλά τα κράτη-μέλη θα μπορούν να μεταφέρουν ως και 10% των πόρων του Πρώτου Πυλώνα, στο Δεύτερο, κόβοντας αντίστοιχα από τις άμεσες ενισχύσεις. Η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το κάθε κράτος ως τον Αύγουστο του 2013.
Παράλληλα, δημιουργείται ένα εθνικό απόθεμα που θα χρηματοδοτείται με έως και 3% από τα κονδύλια των άμεσων ενισχύσεων. Τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτούν κατά προτεραιότητα τους νέους αγρότες αλλά και αγρότες σε περιοχές που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακά ή αναδιαρθρωτικά προγράμματα, με στόχο να μην εγκαταλειφθεί η γη. Αν κάποια δεδομένη χρονιά περισσεύουν χρήματα στο εθνικό απόθεμα, αυτά θα επιστρέφουν στις άμεσες ενισχύσεις.
 
 
Τα κράτη-μέλη έχουν τώρα τον λόγο στην κατανομή
Διαίρεση της χώρας σε ζώνες βάσει αντικειμενικών κριτηρίων για όσους επιλέξουν το περιφερειακό μοντέλο
ImageΑν και οι νέες ενισχύσεις φιλοδοξούν να είναι πιο ομοιόμορφες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να  τις φέρουν στα μέτρα τους, έχοντας λόγο σε καίρια θέματα. Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν τη στρεμματική ενίσχυση σε περιφερειακό επίπεδο και να αποφασίσουν αν επιθυμούν συνδεδεμένες ενισχύσεις και με ποια χρηματοδότηση, και αν θα δώσουν έξτρα ενίσχυση στις μειονεκτικές περιοχές. Ακόμα στα κράτη ανατίθεται να ορίσουν ποιοι είναι οι «μικροί γεωργοί», τι στήριξη θα λάβουν οι νέοι αγρότες, αλλά και πώς ορίζεται η ελάχιστη «γεωργική δραστηριότητα».
Ως την 1η Αυγούστου του 2013, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσουν το περιφερειακό μοντέλο, ορίζοντας στρεμματικές ενισχύσεις διαφορετικού ύψους σε κάθε περιφέρεια. Οι περιφέρειες αυτές, που κατά βάση δεν θα συμπίπτουν με τις διοικητικές περιφέρειες, θα πρέπει να ορίζονται «σύμφωνα με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια όπως τα αγρονομικά και τα οικονομικά τους χαρακτηριστικά ή η θεσμική και διοικητική τους δομή».
Στη συνέχεια τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαιρέσουν την εθνική οροφή ανάμεσα στις περιφέρειες αυτές, πάλι με αντικειμενικά κριτήρια. Μάλιστα οι περιφερειακές οροφές θα μπορούν να τροποποιούνται από έτος σε έτος, σύμφωνα με προκαθορισμένα κριτήρια, όπως «οι γεωργικές τους δυνατότητες ή περιβαλλοντικά κριτήρια».
Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά το κάθε κράτος θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου, ποια προϊόντα θα στηρίξει, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο να ξαναπαίρνουν συνδεδεμένη ενίσχυση, εφόσον υπάρξει η βούληση.
Το κάθε κράτος θα πρέπει ως την 1η Αυγούστου «του έτους που προηγείται του πρώτου έτους εφαρμογής» της συνδεδεμένης, να αποφασίσει τι ποσοστό θα αφιερώσει για τη συνδεδεμένη. Μέγιστο όριο είναι το  5% της εθνικής οροφής. Το 2016, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, με ισχύ από το 2013, αυξάνοντας, μειώνοντας ή καταργώντας τελείως τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
 
Κίνητρα για νεοεισερχόμενους,  τσεκ 500-1.000 ευρώ για «μικρούς»
Το «μπαλάκι» στα κράτη-μέλη για τον ορισμό του ενεργού αγρότη
ImageΜια από τις πιο ελπιδοφόρες καινοτομίες που προτείνει η Κομισιόν είναι η θέσπιση μιας ειδικής ενίσχυσης που θα δίνεται στους νέους αγρότες για τα πέντε πρώτα χρόνια μετά την εγκατάστασή  τους. Αυτό είναι κάτι πέρα από τη στήριξη των νέων αγροτών στο πλαίσιο του Δεύτερου Πυλώνα. Έτσι η νέα ΚΑΠ ίσως τα καταφέρει καλύτερα στο θέμα της ανανέωσης των αγροτών, όπου τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα πολιτικών ήταν πολύ περιορισμένα.
Το κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να αφιερώσει ως και 2% της εθνικής του οροφής για τις ενισχύσεις των νέων αγροτών, αν και όπως παρατήρησε ο κ. Χανιώτης, το ποσοστό που θα χρειαστεί τελικά, θα είναι πολύ μικρότερο. Η ενίσχυση θα είναι ετήσια και, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του κανονισμού, «τα κράτη-μέλη θα υπολογίζουν κάθε χρόνο το ποσό της πληρωμής(…), πολλαπλασιάζοντας ένα ποσό που θα αντιστοιχεί με το 25% της μέσης αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που έχει ο αγρότης, με τον αριθμό των δικαιωμάτων που έχει ενεργοποιήσει». Στην Ελλάδα, που έχει μικρό αγροτικό κλήρο, ο μέγιστος αριθμός δικαιωμάτων για τον υπολογισμό αυτό, θα είναι 25.
Μια δεύτερη καινοτομία είναι η θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος για τους μικρούς γεωργούς. Το σκεπτικό είναι να απλουστευθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι γεωργοί που θα ενταχτούν σε αυτό το καθεστώς δεν θα παίρνουν άλλες ενισχύσεις, αλλά μόνο ένα ποσό κατ’ αποκοπή, που θα είναι από 500 ως 1.000 ευρώ, ενώ θα υπόκεινται σε λιγότερους έλεγχους. Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν, θα πρέπει να κάνουν τη σχετική αίτηση ως τις 15 Οκτωβρίου 2014. Στα κράτη-μέλη εναπόκειται να ορίσουν ποιοι είναι οι «μικροί γεωργοί».
Τέλος, όσον αφορά τους ενεργούς αγρότες, ως προϋπόθεση τίθεται οι άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν να είναι τουλάχιστον το 5% του μη αγροτικού τους εισοδήματος. Τα κράτη-μέλη πάντως μπορούν να ορίσουν ποια είναι η ελάχιστη αγροτική δραστηριότητα που πρέπει να ασκεί κάποιος προκειμένου να θεωρείται αγρότης.
 
«Πράσινες» υποχρεώσεις θα ισχύσουν για εκμεταλλεύσεις άνω των 30 στρμ.
Πολυκαλλιέργεια, διατήρηση βοσκοτόπων και ακαλλιέργητο περιθώριο
Βασικός στόχος της νέας ΚΑΠ είναι να δώσει κίνητρα για μια πιο οικολογική γεωργία. Στόχος της νέας πολιτικής είναι να ανταμείβει τα περιβαλλοντικά «δημόσια αγαθά». Έτσι, το 30% των άμεσων ενισχύσεων πλέον θα εξαρτάται από τρεις γεωργικές πρακτικές:
α) διαφοροποίηση των καλλιεργειών,
β) διατήρηση των μόνιμων βοσκότοπων και
γ) περιοχές οικολογικής εστίασης.
Διαφοροποίηση σημαίνει ότι οι αγρότες που έχουν αρόσιμες καλλιέργειες σε πάνω από 30 στρέμματα, θα πρέπει να καλλιεργούν τρία διαφορετικά προϊόντα. Το κάθε προϊόν θα πρέπει να καλλιεργείται σε έκταση όχι μεγαλύτερη ή μικρότερη από το 5% με 70% του χωραφιού. Η διαφοροποίηση δεν θα εφαρμόζεται σε εκτάσεις που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για χορτονομές, είναι σε αγρανάπαυση ή καλλιεργούνται με φυτά που καλύπτονται από το νερό για σημαντικό μέρος του έτους, π.χ. ορυζώνες.
Σίγουρο είναι ότι η νέα αυτή απαίτηση της Κομισιόν θα αλλάξει το χάρτη των καλλιεργειών σε περιοχές με μεγάλη αγροτική ιδιοκτησία.
Όσον αφορά τις «περιοχές οικολογικής εστίασης», σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να αφήνουν ακαλλιέργητο το 7% των επιλέξιμων εκταρίων τους. Αυτό για έναν αγρότη με 30 στρέμματα, πρακτικά, σημαίνει να μην καλλιεργεί το χωράφι του σε απόσταση 1,70 μέτρων από την άκρη του. Πάντως μέσα στο 7% περιλαμβάνονται πεζούλες, δέντρα, ρέματα και άλλα στοιχεία του τοπίου, που ούτως ή άλλως μένουν ακαλλιέργητα.
Όσο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, «περιοχή οικολογικής εστίασης» πρακτικά σημαίνει το 7% του χωραφιού να παραμένει σε φυσική κατάσταση, κι όχι φυσικά να κόβονται δέντρα, όπως τονίστηκε.
Τα νέα αυτά μέτρα δεν σημαίνουν ότι θα καταργηθούν τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα στο δεύτερο πυλώνα, απλά οι απαιτήσεις τους θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρές, όπως επεσήμανε ο κ. Χανιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
 
 Τέσσερις θεματικές οριζόντιες δράσεις
Θεματικά υπο-προγράμματα τεσσάρων κατηγοριών έχουν τη δυνατότητα να θεσπίσουν τα κράτη-μέλη. Με βάση την πρόταση της Επιτροπής, έχοντας ως κύριο κορμό τις ανάγκες μίας συγκεκριμένης κατηγορίας αγροτών ή μίας περιοχής, το κράτος μπορεί να συγκεντρώσει δράσεις από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης σε ένα «πακέτο» που θα το δίνει ως επενδυτική λύση στον ενδιαφερόμενο. Για τους νέους αγρότες, π.χ., εκτός από πριμ πρώτης εγκατάστασης μπορεί να δίνει ενίσχυση και για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και για εκπαίδευση-κατάρτιση ή ακόμα και Σχέδιο Βελτίωσης.
Στη δεύτερη «ομάδα» ανήκουν οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες εκτός από τα παραπάνω μπορούν να ενταχθούν με ενίσχυση σε κάποιο σύστημα ποιότητας ή σε επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ίδρυση Ομάδας Παραγωγών. Για τις ορεινές περιοχές προβλέπεται αντίστοιχη οριζόντια δράση, όπου προστίθενται μέτρα δασώσεων και αποκατάστασης των φυσικών μειονεκτημάτων (εξισωτική αποζημίωση).
Τέλος, ανάλογα με τις ανάγκες μιας περιοχής μπορεί να εφαρμοστεί οριζόντια δράση για «περιορισμένες εφοδιαστικές αλυσίδες», όπως τις αναφέρει η Κομισιόν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια του περιφερειακού «καλαθιού» και να χρηματοδοτεί την εμπορία και τη διακίνηση τοπικών προϊόντων μέσω του Leader ή ακόμα και την ανάπλαση ενός χωριού.
Συμμετοχή
Είναι ευνόητο ότι για όλα τα παραπάνω χρειάζεται να δραστηριοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες, μαζί με το κράτος-μέλος για να εφαρμοστούν. Βέβαια, οι κάθε είδους ενισχύσεις δεν θα είναι στο 100%, αλλά θα πρέπει ο κάθε επενδυτής και ο κάθε φορέας να συνεισφέρει με ένα ποσοστό, ανάλογα με τη δράση, προκειμένου να ενταχθεί προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Θέλει έμπνευση και ευελιξία ο επόμενος «Μπαλτατζής»
Ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει την ίδρυση Ομάδων
Στις διαπραγματευτικές και, φυσικά, στις οικονομικές ικανότητες του κάθε κράτους-μέλους εναπόκειται το αν θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που του δίνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για τα αναπτυξιακά προγράμματα του Β΄ Πυλώνα, δηλαδή τον διάδοχο του… «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Μπορεί τα διαθέσιμα κονδύλια να μειώνονται αισθητά –σε πραγματικές τιμές– αφού δεν ισχύει η τιμαριθμική προσαρμογή που ίσχυε στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, αλλά όλοι ξέρουμε ότι κάθε φορά γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα φτωχότερα και τα πλουσιότερα μέλη για το πώς θα μοιραστεί η «πίτα». Η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας έχει και θετικά και αρνητικά σημεία: Η οικονομική ύφεση θα τη βοηθήσει να ζητήσει περισσότερα αναλογικά κονδύλια από τους εταίρους, αλλά θα την εμποδίσει να διαθέσει αρκετά «κρατικά» χρήματα. Σχετικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020:
● Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις επιλογές των κρατών μελών. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα την περίοδο 2007-2013 επέλεξε να μην συμπεριλάβει την ενίσχυση της ίδρυσης ομάδων παραγωγών στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», πράγμα που έχουν κάνει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα είναι η ευκαιρία να το εντάξει στο νέο Πρόγραμμα.
● Διατηρούνται κάποιες βασικές δράσεις, με ορισμένες διαφοροποιήσεις, παρόλο που εντάσσονται και στο σχήμα των «πράσινων» ή των άλλων έξτρα ενισχύσεων.
● Το Leader ισχυροποιείται κι άλλο, ενώ φαίνεται ότι εγκαταλείπονται οριστικά τα ΟΠΑΑΧ και ο «3ος άξονας», που ενσωματώνεται στο Leader.
● Είναι σαφής η στροφή προς χρηματοδοτικά εργαλεία για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, δηλαδή επιδότηση επιτοκίου για δάνεια ή εγγυητικές επιστολές.
 
Ανέφικτη δημιουργία ταμείου ασφάλισης αγροτικού εισοδήματος;
Απαιτεί τριμερή συμμετοχή από Ευρώπη, Ελλάδα και αγρότες
Τριμερή χρηματοδότηση θα απαιτεί η υλοποίηση ενός νέου Ταμείου Ασφάλισης των γεωργών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή της μεγάλης διακύμανσης των τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων. Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και όπως το εξήγησε ο κ. Χανιώτης, ένα τέτοιο ταμείο αλληλοβοήθειας θα πρέπει να χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, αλλά και από αγρότες. Πράγμα που, ειδικά στην Ελλάδα, δεν φαίνεται ότι θα περπατήσει, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι αγρότες είναι απρόθυμοι να καταβάλουν ακόμα και την εισφορά στον ΕΛΓΑ.
Αντίστοιχα, ένα ταμείο ασφάλισης για την αντιμετώπιση φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, μπορεί να φαίνεται απαραίτητο, αλλά πρέπει να προσδιοριστεί ποιους κινδύνους θα διασφαλίζει. Η ξηρασία, ο παγετός, οι βροχές και το χαλάζι είναι φαινόμενα που ήδη αποζημιώνονται άμεσα ή με πρόγραμμα ΠΣΕΑ από τον ΕΛΓΑ της κάθε χώρας.
Το θετικό των προτάσεων της Κομισιόν είναι ότι από τον δεύτερο Πυλώνα μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις για καταστροφές καλλιεργειών και για απώλεια ζωικού κεφαλαίου από ασθένειες. Ειδικότερα, είναι τρεις οι δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον επόμενο «Μπαλτατζή»: και εντάσσονται στην ενότητα «Διαχείριση κινδύνου»: (α) Οικονομικές ενισχύσεις απευθείας σε παραγωγούς για απώλειες λόγω κλιματικής αλλαγής, (β) Οικονομικές ενισχύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια αγροτών και κρατών, που αποδίδουν στη συνέχει αποζημιώσεις σε παραγωγούς, (γ) εργαλείο σταθεροποίησης του εισοδήματος, με τη μορφή ενισχύσεων σε αγρότες που έχουν σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους (πάνω από 30%). Οι ενισχύσεις θα καταβάλλονται από Αμοιβαίο Κεφάλαιο στο οποίο θα συμμετέχουν αγρότες, κράτος-μέλος και Ε.Ε. Πόροι μπορούν να εξασφαλιστούν και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης.
 
Οι ομάδες παραγωγών καλούνται να παίξουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή διατροφική αλυσίδα
Τέλος οι ποσοστώσεις σε ζάχαρη και γάλα το 2015
Την παρένθεση των ποσοστώσεων της ζάχαρης κλείνει με μάλλον άτακτο τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η πρόταση της Κομισιόν στον κανονισμό για τις νέες Κοινές Οργανώσεις Αγοράς προβλέπει ότι θα ισχύουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Αντίθετα, η κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος και η απελευθέρωση των νέων φυτεύσεων αμπελώνων ήταν κάτι που το περιμέναμε και είχε ήδη ανακοινωθεί επισήμως και ημιεπισήμως από τις Βρυξέλλες. Έτσι, για το γάλα προτείνεται η λήξη των ποσοστώσεων στις 31 Μαρτίου του 2015, ενώ για τις νέες φυτεύσεις αμπελώνων το 2015, με επιλογή ανάλογα με το κράτος μέλος για το τέλος του 2018. Η τελευταία εμπορική περίοδος που θα ισχύσουν οι ποσοστώσεις παραγωγής ζάχαρης και γάλακτος στην Ε.Ε. είναι η χρονιά 2014/2015, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μεταβατική περίοδο.
Στο κείμενο των θέσεών της για τα τρόφιμα αναφέρεται ότι «Η γεωργία, που αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας, είναι σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη και ελάχιστα δομημένη. Για να ενισχυθεί η θέση των γεωργών, η Επιτροπή προτείνει τη στήριξη των οργανώσεων των παραγωγών και των διακλαδικών οργανώσεων, καθώς και τη δημιουργία απευθείας δικτύων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές (χωρίς πολλούς μεσάζοντες). Επιπλέον, οι ποσοστώσεις για τη ζάχαρη, που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, δεν θα συνεχιστούν μετά το 2015».
 
Στήριξη κρασιού
Ειδικό καθεστώς στρεμματικής ενίσχυσης για τους αμπελουργούς θεσπίζει με ξεχωριστό κανονισμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρότασή της για τη νέα ΚΑΠ. Φαίνεται ότι το «ρεύμα» για άμεσες ενισχύσεις στα οινοστάφυλα όχι μόνο δεν κόβεται, αλλά πλέον ενθαρρύνεται και αποκτά ξεχωριστή υπόσταση στην Ε.Ε. Μετά την Ελλάδα, όλο και περισσότερα κράτη-μέλη προσανατολίζονται στην εφαρμογή στρεμματικών ενισχύσεων, με κονδύλια μέσα από τον εθνικό φάκελο του καθενός. Ο λόγος είναι, βέβαια, ότι η παραγωγή κρασιού εντός Ευρώπης χάνει χρόνο με το χρόνο σε ανταγωνιστικότητα.
Πάντως, τα επιμέρους μέτρα των εθνικών φακέλων διατηρούνται, όπως
αναδιάρθρωση αμπελώνων, επενδύσεις, απόσταξη υποπροϊόντων οίνου, χρήση συμπυκνωμένου γλεύκους και προώθηση. Παραμένει και ο πράσινος τρύγος, τον οποίο είναι ευκαιρία να εφαρμόσει και η Ελλάδα από τη νέα περίοδο.
 
Στο κυνήγι επιλέξιμων βοσκοτόπων ρίχνονται κτηνοτρόφοι και... γεωργοί
ImageΤη μεγαλύτερη ανατροπή στο ύψος των ενισχύσεων για τους Έλληνες αγρότες θα τη φέρει η ένταξη των βοσκοτόπων στο καθεστώς της βασικής ενίσχυσης. Όπως εξήγησε ο κ. Χανιώτης στις 12 Δεκεμβρίου, τα ειδικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων, με τη νέα ΚΑΠ, θα πρέπει να μετατραπούν σε στρέμματα και αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Το να «πατήσουν» π.χ. τα εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε επιλέξιμη γη για ενίσχυση θα σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να δηλωθεί στο ΟΣΔΕ όποια ραχούλα και βουνοπλαγιά έχει απομείνει ανεκμετάλλευτη.
Κι επειδή τα διαθέσιμα χρήματα είναι περιορισμένα, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπολογίζεται ότι εκεί που οι Έλληνες αγρότες παίρνουν τώρα κατά μέσο όρο 570 ευρώ το στρέμμα, με την ένταξη όλων των «βοσκοτόπων» στο σύστημα της βασικής ενίσχυσης θα παίρνουν 370 ευρώ το στρέμμα. Με αυτή την έννοια, ο στόχος της Κομισιόν για σύγκλιση των επιδοτήσεων μεταξύ των κρατών μελών επιτυγχάνεται, χωρίς καν να εφαρμόσει την οριζόντια μείωση. Όμως αυτό θα δημιουργήσει πολύ μεγάλες ανατροπές στο εισόδημα όσων λαμβάνουν μέχρι τώρα την ενιαία ενίσχυση.
Ο ρόλος τώρα της ελληνικής πλευράς είναι να θέσει το θέμα ως μία από τις πιο μεγάλες αλλαγές που θα φέρει η νέα ΚΑΠ στους Έλληνες αγρότες και να διεκδικήσει από τώρα μία μεταβατική λύση.
Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να θεωρείται επιλέξιμος κάθε είδους «βοσκότοπος» και εκεί θα πρέπει να ασκήσει σοβαρή πολιτική το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Θα προκύψουν μια σειρά από προβλήματα: Οι κτηνοτρόφοι δεν θα βρίσκουν εκτάσεις να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματα, στους δήμους θα οργιάσουν τα πελατειακά μισθωτήρια και ορισμένα νησιά θα βρεθούν να δηλώνουν βοσκοτόπους μέχρι και στις... παραλίες.
 
info: http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/index_en.htm Ανακοίνωση της Επιτροπής με θέμα «Η ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020»

Μαχαίρι στις αγροτικές επιδοτήσεις

Πράσινο μαχαίρι κατά 30% φέρνει, από το 2014 και μετά, στην ενίσχυση που εισπράττουν οι έλληνες παραγωγοί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), εφόσον αυτοί δεν τηρούν συγκεκριμένα περιβαλλοντικά κριτήρια.

Μαχαίρι στις αγροτικές επιδοτήσεις Αυτό προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάζεται και επισήμως σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία από τα 2,1 δισ. ευρώ που θα εισπράξει η Ελλάδα το 2014, πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, το 30%, δηλαδή 630 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν αποκλειστικά σε όσους εφαρμόζουν «πράσινες» πρακτικές επωφελείς για το περιβάλλον.
Το καθεστώς που εισάγει η νέα ΚΑΠ (2014-2019), φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα ξέραμε για τις κοινοτικές ενισχύσεις. Καταργεί οριστικά το μοντέλο «εισπράττω ένα ποσό, είτε παράγω είτε όχι» που καθιερώθηκε την τελευταία δεκαετία και «σπάει» την ενίσχυση που παίρνει σήμερα ο παραγωγός σε επτά κομμάτια: το 30% θα εισπράττουν όσοι εφαρμόζουν περιβαλλοντικές πρακτικές, έως 10% οι μικροί παραγωγοί, έως 2% οι νεοεισερχόμενοι παραγωγοί ηλικίας έως 40 ετών, έως 5% θα δίνεται προαιρετικά από τα κράτη-μέλη ως συνδεδεμένη ενίσχυση με τον όγκο της παραγωγής, έως 5% επίσης θα δίνεται προαιρετικά σε περιοχές με μειονεκτήματα όπως οι ορεινές, έως 3% ως εθνικό απόθεμα.
Ότι ποσοστό απ αυτά περισσεύει, θα αποτελεί από το 2014 και μετά τη βασική ενίσχυση του παραγωγού, η οποία και δεν θα ξεπερνά το 45% των χρημάτων που παίρνει σήμερα. Μάλιστα, μόνο το μισό της βασικής αυτής ενίσχυσης θα συνεχίσει να δίνεται με βάση το σημερινό σύστημα, δηλαδή τον μέσο όρο των επιδοτήσεων της περιόδου 2000-2002. Το άλλο 50% θα δίνεται με βάση το όριο που θα ορίσει η κάθε χώρα για καθεμιά από τις περιφέρειες.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Έστω, για παράδειγμα, αγρότης που εισπράττει σήμερα από ενισχύσεις 10.000 ευρώ ετησίως. Αν δεν εφαρμόσει το νέο, απαιτητικό μοντέλο για το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ, από το 2014 θα εισπράττει μόνο 7.000 ευρώ (μείον 30%). Αν δεν είναι δικαιούχος καμιάς εκ των νέων τύπων ενισχύσεων που καθιερώνονται, θα εισπράττει μόνο 4.500 ευρώ.

Κερδισμένοι και χαμένοι
Κερδισμένοι από τη νέα ΚΑΠ είναι οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, όσοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές Natura, οι νέοι αγρότες έως 40 ετών και όσοι διατηρούν μονίμως σε αγρανάπαυση το 7% της έκτασής τους. Επίσης, όσοι μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν ενισχύσεις, όπως οι καλλιεργητές φρούτων (δενδρώδεις καλλιέργειες). Χαμένοι είναι όσοι συνεχίζουν να εφαρμόζουν συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας καθώς και όλοι όσοι καλλιεργούν σιτηρά και γενικά αροτραίες καλλιέργειες.
Πηγή: TA NEA

Μαθητής στην Ηγουμενίτσα έκλεβε κρουασάν

Μαθητής έκλεβε, επειδή δεν είχε να τα αγοράσει, κρουασάν από σούπερ μάρκετ της Ηγουμενίτσας και τα έτρωγε επί τόπου. Κρυβόταν σε μια γωνιά και φεύγοντας άφηνε το περιτύλιγμα.
Το έκανε αρκετές φορές, ωσότου εντοπίστηκε από τις κάμερες ασφαλείας του σούπερ μάρκετ. Βέβαια, δεν κινήθηκε καμία διαδικασία σε βάρος του, αφού οι υπεύθυνοι του καταστήματος αντιλήφθηκαν ότι ο μικρός πεινούσε και δεν είχε χρήματα να αγοράσει τα κρουασάν.

Ορισμένοι θέλουν την Ελλάδα "αποικία"

Ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης προωθούν σχέδια ώστε η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει επιφορτιστεί να παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, να αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές της ΕΕ.
Η διεύρυνση αυτή των αρμοδιοτήτων θα αφορά την επιτήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος της Αθήνας, την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Πολλοί είναι ωστόσο......στην ΕΕ –σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο- που θέλουν να δουν τη χώρα να παραχωρεί μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την πρόταση, που κινείται στον ίδιο άξονα με την Ολλανδία που προτείνει «κηδεμονία» για τις χώρες που ζητούν οικονομική βοήθεια, η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θα ενισχυθεί με εκατοντάδες στελέχη.
Η ομάδα εργασίας, της οποίας ηγείται ο Γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ, θα αποκτήσει επιπλέον εξουσίες και θα μπορούσε να έχει τον τελικό λόγο στις αποκρατικοποιήσεις για παράδειγμα.
Η ριζοσπαστική αυτή πρόταση, την οποία απορρίπτουν ορισμένοι αξιωματούχοι ως μια νέα μορφή αποικιοκρατίας και ενδεχομένως να μην προχωρήσει λόγω ισχυρών αντιδράσεων, είναι ενδεικτική των εντεινόμενων πιέσεων για αυστηρότερη επιτήρηση της Αθήνας, και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν τη χώρα να παραχωρεί μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Το μέγεθος της παρέμβασης είναι χωρίς προηγούμενο φέρεται να δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο. «Αν υπήρχε ένα ιστορικό υπεύθυνης διαχείρισης, όπως στην Ιρλανδία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

Αλλοι αξιωματούχοι, που αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πρόταση για μεγαλύτερη εποπτεία της Ελλάδας, είπαν ότι υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη για την επιβολή αυστηρότερης επιτήρηση στην Αθήνα.
Μια άλλη πηγή είπε ότι έχει εκφραστεί η επιθυμία να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σώμα που θα αναλάβει μέρος της δουλειάς των επιθεωρητών της τρόικας.

«Χρειάζεσαι κάποιον που να μιλάει ελληνικά αλλά που δεν είναι με το μέρος των Ελλήνων» είπε η πηγή, σύμφωνα πάντα με το Reuters. «Οι εξουσίες τους θα συνδέονταν με τους όρους του δανείου. Η παρουσίαση (της ιδέας) θα πρέπει να γίνει με προσοχή - να παρουσιαστεί τεχνική βοήθεια ή κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να τους ποδοπατήσεις όλους» φέρεται να δηλώνει.
Μια τέτοια εξόφθαλμη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Κομισιόν, η οποία επιθυμεί μεν να έχει μεγαλύτερο ρόλο στην διαμόρφωση των εθνικών προϋπολογισμών, αλλά θέτει την εφαρμογή τους εκτός των αρμοδιοτήτων της.

Η ιδέα αυτή απηχεί επίσης την πρόταση του Γερμανού Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν ηγετικό ρόλο στην είσπραξη των φόρων και στις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Ωστόσο, αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποίησε ότι η ιδέα θα αντιμετωπίσει εντονότατη αντίσταση από την Αθήνα, το Δουβλίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που θα καθιστούσε την πρόταση ανεφάρμοστη, καθώς προϋποθέτει την συναίνεσή τους.

Το Reuters παρατηρεί τέλος ότι ο ίδιο αξιωματούχος σχολιάζει: «Η παραχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα δράσης είναι μια ιδέα που υπήρχε γενικά. Αλλά οι Έλληνες δεν θα το δεχόντουσαν ποτέ και ούτε θα έπρεπε».

Κομισιόν: Νομικά ανέφικτο σενάριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για την Ελλάδα.
«Αυτό το σενάριο δεν έχει εξεταστεί ποτέ από την Επιτροπή» δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Η Επιτροπή δεν έχει λάβει ποτέ τέτοιο αίτημα από κανένα κράτος μέλος».

«Η ομάδα εργασίας έχει διοικητικές αρμοδιότητες με στόχο να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει η τρόικα και να απορροφήσουν καλύτερα τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε μάλιστα ότι βάσει των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι νομικά ανέφικτη η εκχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα εργασίας.
«Οι διοικητικές αρμοδιότητες δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να υπερκεράσουν την νομοθετική εξουσία στην Ελλάδα ή αλλού» δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Αυτό δεν είναι πολιτικά ορθό, ούτε νομικά εφικτό με βάση τις ισχύουσες Συνθήκες».

Μπύρα Viagra!

Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης ίσως υπάρχει και άλλη πιο κομψή και διακριτική λύση, από την κατάποση του μπλε χαπιού, ένα μπουκάλι μπύρας ίσως «κάνει» τη δουλειά. Μια βρετανική εταιρεία παρήγαγε μία μπύρα με μία ελαφριά δόση Viagra.Η νέα μπύρα επονομαζόμενη Royal Virility Performance (Βασιλική Ανδρική Απόδοση), δημιουργήθηκε με αφορμή τον επικείμενο πριγκιπικό γάμο και φυσικά για τον εορτασμό αυτού, και αν και δημιουργήθηκαν αρκετές μπύρες με το συγκεκριμένο θέμα, αυτή θα κλέψει τις εντυπώσεις για ευνόητους λόγους.
Πίνοντας μόνο τρία μπουκάλια, άλλωστε γάμος χωρίς γλέντι.., ισοδυναμεί με τη δόση ενός χαπιού Viagra, το οποίο ως γνωστόν ενισχύει την ανδρική επίδοση στο σεξ.
Ο 7.5 τοις εκατό περιεκτικότητας σε αλκοόλ ξανθός ζύθος, περιέχει ακόμα κάποια επιπρόσθετα αφροδισιακά, μερικά εκ των οποίων είναι συστατικά από χορτάρι horny goat γνωστό για την αύξηση της λίμπιντο και σοκολάτα.
Οι δημιουργοί της μπύρας, BrewDog, έχουν στείλει αρκετά μπουκάλια στον πρίγκιπα Ουίλιαμ, για το γαμήλιο βράδυ.
Μόνο 40 μπουκάλια μπύρας θα παραχθούν αρχικά και θα δοθούν προς πώληση την ημέρα του πριγκιπικού γάμου, 29 Απριλίου δηλαδή, στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Όλα τα κέρδη θα πάνε για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο ίδρυμα Centrepoint, που έχει και την υποστήριξη του πρίγκιπα. Δυστυχώς ο κάθε αγοραστής θα έχει τη δυνατότητα αγοράς μόνος ενός μόνο μπουκαλιού εξαιτίας των «ισχυρών» αποτελεσμάτων της.
Εν τω μεταξύ μόλις το προηγούμενο μήνα, η Pfizer κυκλοφόρησε σε μορφή τσίχλας το μπλε χαπάκι, με την ονομασία Viagra Jet, και αυτό γιατί οι αγορές του Viagra σε Λατινική Αμερική και Βραζιλία είναι οι μεγαλύτερες. Η εν λόγω θαυματουργή τσίχλα, διατίθεται μόνο στο Μεξικό και πιθανότατα να διατεθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής
http://medicalnews.gr

Άνδρας και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Παρά το γεγονός ότι επικρατεί η άποψη ότι η μειωμένη (ή υποτονική) σεξουαλική επιθυμία είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται … κυρίως στις γυναίκες, η αλήθεια είναι ότι και ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών «ταλαιπωρείται» από αυτό. Πράγματι, στις ημέρες μας όλο και περισσότεροι άνδρες φαίνεται να αναζητούν βοήθεια σε ειδικούς σεξουαλικής υγείας για τη δυσλειτουργία αυτή. Γράφει ο Θάνος Ασκητής
Η έλξη που νιώθει ο άνδρας για τη γυναίκα αποτελεί το ξεκίνημα της σεξουαλικής του συμπεριφοράς και επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Ένας άνδρας επιθυμεί μια γυναίκα μέσω των αισθήσεων, της όρασης, της ακοής, της όσφρησης, της αφής και της γεύσης. Για παράδειγμα, ένας άνδρας ελκύεται από μια γυναίκα όχι μόνο από την εξωτερική της εμφάνιση, αλλά από τη φωνή της, τη μυρωδιά της και την αίσθηση που έχει το άγγιγμά της. Όταν ο άνδρας εκφράσει στη γυναίκα ότι την ποθεί, τότε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα προετοιμάζουν τη συνέχεια της σεξουαλικής συμπεριφοράς του.
Συγκεκριμένα στο μυαλό μπορεί να δημιουργηθεί μια φαντασίωση ως αποτέλεσμα των παραπάνω αισθήσεων και το σώμα «συνεχίζει» τη διαδικασία αυτή με την έναρξη της σεξουαλικής διέγερσης, που στον άνδρα φαίνεται με το ξεκίνημα της στύσης.
Υπάρχουν φορές όμως όπου αυτή η διαδικασία μπορεί να «παρεμποδιστεί». H μειωμένη ερωτική επιθυμία δεν είναι ένα πρόβλημα που «βασανίζει» μόνο τις γυναίκες αλλά πλήττει και πολλούς άνδρες. Η σεξουαλική αυτή δυσλειτουργία μπορεί να εμφανίζεται στη σεξουαλική ζωή του άνδρα είτε περιστασιακά είτε με σταθερότητα. Η επιθυμία, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, αφορά τη διάθεση του ατόμου να ξεκινήσει, να εμπλακεί δηλαδή σε σεξουαλική δραστηριότητα. Η ερωτική επιθυμία εκδηλώνεται κυρίαρχα με συγκεκριμένα ερεθίσματα και φαντασιώσεις.
Κατά τη διαταραχή της μειωμένης (ή υποτονικής) σεξουαλικής επιθυμίας υπάρχει μείωση ή ακόμα και απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων και διάθεσης για σεξουαλική δραστηριότητα. Την κατάσταση αυτή την αισθάνεται ως πρόβλημα είτε ο ίδιος ο άνδρας είτε η σύντροφός του. Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να περιλαμβάνει όλη τη σεξουαλική διαδικασία ή μπορεί να εστιάζεται μόνο στη συγκεκριμένη σύντροφο. Για παράδειγμα ένας άνδρας μπορεί να μην έχει σεξουαλική επιθυμία με τη γυναίκα του αλλά να επιθυμεί άλλες γυναίκες.
Τα αίτια που ευθύνονται για τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι ποικίλα και πολυπαραγοντικά.
Καταρχάς, μπορεί να έχουν σχέση με ψυχολογικούς παράγοντες. Τα αίτια αυτά μπορεί να αφορούν ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ειδικότερα η κατάθλιψη φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τη μειωμένη ερωτική επιθυμία αφού η ίδια η νόσος δημιουργεί ανηδονία, έλλειψη ευχαρίστησης στο άτομο, προκαλώντας άσχημη διάθεση και απώλεια επιθυμίας να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμη και σεξουαλική επαφή!
Επιπλέον, άλλα ψυχολογικά αίτια είναι ο φόβος της αποτυχίας, το άγχος του άνδρα για να έχει καλή επίδοση, οι αυξημένες προσδοκίες (για παράδειγμα να καταφέρει να έχει η σύντροφος οργασμό σε κάθε επαφή), η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι ηθικές αναστολές λόγω αυστηρών θρησκευτικών πεποιθήσεων, προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού, πένθος λόγω απώλειας αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα, προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες της σεξουαλικής ζωής κ.ά.
Ακόμη, οργανικές ασθένειες, όπως διαβήτης, καρδιολογικές ασθένειες, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατικά προβλήματα, νευρολογικές παθήσεις. Χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία καθώς το άτομο νιώθει πόνο, αδυναμία και αισθάνεται άσχημα με τη σωματική του εικόνα.
Μειωμένη ερωτική επιθυμία μπορεί να προκληθεί σαν παρενέργεια από τη λήψη διαφόρων φαρμάκων, όπως τα αντιυπερτασικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, κατασταλτικά του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α. Επίσης, μπορεί να ευθύνεται η κατάχρηση αλκοόλ και άλλων εθιστικών ή ναρκωτικών ουσιών.
Τέλος, ορμονικοί παράγοντες, όπως μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, ανωμαλίες της υπόφυσης και του υποθάλαμου στον εγκέφαλο και υποθυρεοειδισμός.
Επιπλέον, άλλα σεξουαλικά προβλήματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία, η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να προκαλέσουν, σε δευτερογενή μορφή, υποτονική σεξουαλική επιθυμία. Ένας άνδρας που έχει χρόνια διαταραχή της στύσης και κάθε φορά που δοκιμάζει να κάνει σεξ αποτυγχάνει είναι πιθανό να μειώσει τη σεξουαλική του επιθυμία.
Ο άνδρας με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία εγκλωβίζεται σε ποικίλα δυσάρεστα συναισθήματα. Μπορεί να νιώθει στεναχώρια, απογοήτευση, να αισθάνεται ανίκανος ως άνδρας και να έχει πολύ θυμό για τον εαυτό του. Αυτή η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες γενικότερα στη ζωή του ατόμου.
Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που κλείνονται στον εαυτό τους, σταματούν να φλερτάρουν και να διεκδικούν τη σχέση και το σεξ. Δεν είναι απίθανο ακόμη και να μειώνουν τις κοινωνικές τους εξόδους και επαφές και να οδηγούνται στη μοναξιά και στην απομόνωση. Ως συνέπεια μπορεί να αναπτύξουν και κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.
Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό και αισιόδοξο να αναφερθεί ότι στις ημέρες μας το πρόβλημα της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας μπορεί να λυθεί! Είναι ωφέλιμο ο άνδρας να μην «κουκουλώνει» το πρόβλημα, αλλά να το αναγνωρίσει και να κινητοποιηθεί για να διεκδικήσει λύση, να ζητήσει δηλαδή βοήθεια σε εξειδικευμένους επιστήμονες. Μπορεί να απευθυνθεί σε ουρολόγο – ανδρολόγο και ψυχολόγο ή ψυχίατρο με ειδίκευση στη σεξουαλική υγεία. Στην εποχή μας κάθε σεξουαλικό πρόβλημα μπορεί να θεραπευτεί!
Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας (210 7.78.98.90) &
Αργύρης Θεοδωρόπουλος
Ψυχολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)
Η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και οι Δυσλειτουργίες της».
Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr

Τα τσάκρας και η επίδρασή τους στην υγεία

Τα τσάκρας είναι στρόβιλοι ενέργειας, που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Αντιστοιχούν σε περιοχές του ενδοκρινικού συστήματος, του … νευρικού πλέγματος του φυσικού σώματος και στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος. Η γνώση των τσάκρας και η ανάλυσή τους βοηθά το άτομο να κατανοήσει τον εαυτό του ως ένα πολυδιάστατο ον, να ταξινομήσει τη συμπεριφορά του και τον τρόπο λειτουργίας του, να ενισχύσει τη δυνατότητά του για αλλαγή, για εξέλιξη.

Τα τσάκρας

Επηρεάζουν αντιλήψεις, αισθήματα, επιλογές του ατόμου
Επηρεάζουν τη ροή και το είδος των σκέψεων που έχει
Επηρεάζουν τις ενέργειες που μπορεί να συγκεντρώσει προκείμενου να δράσει πάνω σε αυτές τις σκέψεις και να τις εκδηλώσει
Επηρεάζουν τη σχέση ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο
Μπλοκαρισμένα ονομάζουμε τα τσάκρας όταν η ενέργεια δεν ρέει ελεύθερα μέσα από αυτά, όταν η ενέργεια του ατόμου παγώνει σε κάποιο ή κάποια τσάκρας. Τότε παρουσιάζεται και μια έλλειψη αρμονίας μεταξύ των τσάκρας.
Όταν τα τσάκρας είναι μπλοκαρισμένα και δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ τους τότε υπάρχουν συγκεκριμένες πλευρές της προσωπικότητας του ατόμου, συγκεκριμένες στάσεις, συμπεριφορές, που απορροφούν όλη του την ενέργεια. Δεν υπάρχει ανάπτυξη της προσωπικότητας, δεν υπάρχει εξέλιξη. Επαναλαμβάνονται συγκεκριμένα σενάρια κάθε λεπτό της ζωής του. Το άτομο είναι φυλακισμένο, δυστυχισμένο αλλά και ανήμπορο να δράσει.
Το μπλοκάρισμα των τσάκρας απεικονίζεται και στην ανάπτυξη και τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του φυσικού του σώματος.
Πηγή: iatronet.gr

Παίξτε… άμυνα στο πιάτο σας!

«Ήρθε ο χειμώνας και ο κοσμάκης τα ‘χει χάσει» λέει το λαϊκό άσμα. Και πράγματι, μαζί με τα πρώτα … κρύα εκδηλώνεται και η αγωνία μας για τις ασθένειες που κάνουν την εμφάνισή τους αυτή την εποχή, όπως είναι η γρίπη και διάφορες ιώσεις. Επειδή όμως, ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας μέσω σωστών διατροφικών επιλογών μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις «απειλές» του χειμώνα.
Ακολουθούν 7 τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν αποτελεσματικά σε αυτή μας την προσπάθεια:
Λάχανο: Ένα από τα αγαπημένα λαχανικά του χειμώνα, περιέχει γλουταθειόνη, μια ένωση που παίζει σημαντικό ρόλο στην ακεραιότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς έχει συνδεθεί με τη σωστή λειτουργία των λεμφοκυττάρων.
TIP: Δοκιμάστε λάχανα διαφόρων ποικιλιών (λευκό, κόκκινο, κινέζικο) στις σαλάτες σας αλλά και για να φτιάξετε ζεστές, θρεπτικές σούπες.
Αμύγδαλα: Μόλις μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα μπορεί να σας προσφέρει βασικά εφόδια για την προστασία του οργανισμού σας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσικής μας άμυνας, ενώ παράλληλα το μαγνήσιο που περιέχουν μας προστατεύει κι αυτό από ανεπιθύμητους εισβολείς.
TIP: Φάτε μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα σαν σνακ ή προσθέστε τα στο δημητριακά του πρωινού σας.
Γκρέιπφρουτ: Ως «επίτιμο» μέλος της ομάδας των εσπεριδοειδών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία, σε υψηλή πρόσληψη, φαίνεται πως μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε γρηγορότερα από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του σώματός μας.
TIP: Εάν η γεύση του σας φαίνεται πικρή, αναμείξτε το χυμό του με χυμό πορτοκάλι και εάν θέλετε έξτρα προστασία, επιλέξτε χυμό πορτοκάλι με έξτρα βιταμίνη C.
Γιαούρτι: Τα προβιοτικά που περιέχει συνεισφέρουν στην καλή υγεία και στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του εντέρου. Επιπλέον, μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12, που είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
TIP: Προτιμήστε γιαούρτι μειωμένων λιπαρών για να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και προσθέστε σε αυτό φρούτα, δημητριακά ή ξηρούς καρπούς για να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο σνακ.
Σκόρδο: Κλείνει στη σύνθεσή του πολύτιμα συστατικά με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, όπως είναι η αλλισίνη. Μεταξύ των «εχθρών» που μπορεί να καταπολεμήσει το σκόρδο είναι και το H. pylori, ένα βακτηρίδιο που σχετίζεται με την εμφάνιση έλκους στο στομάχι.
TIP: Η αλλισίνη δημιουργείται από δύο ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο οι οποίες ενώνονται όταν «σπάσει» η σκελίδα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει το σκόρδο να κόβεται η να συνθλίβεται πριν το προσθέσουμε στο φαγητό.
Σπανάκι: Το διατροφικό όπλο του Ποπάι είναι πλούσιο σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, με κυριότερο το φυλλικό οξύ, το οποίο εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και, όπως κι οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό.
TIP: Καταναλώστε το ωμό σε πράσινες σαλάτες ή χρησιμοποιήστε το ως βασικό συστατικό στις συνταγές σας, μαγειρεύοντας για παράδειγμα το παραδοσιακό σπανακόρυζο.
Μπρόκολο: Μελέτες έχουν δείξει πως ένα συγκεκριμένο φυτοχημικό που βρίσκουμε στο μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B.
TIP: Ο πιο υγιεινός τρόπος να απολαύσετε το μπρόκολο είναι είτε ωμό είτε στον ατμό, καθώς με το βράσιμο μπορεί να «χαθούν» ορισμένα από τα υδατοδιαλυτά συστατικά του.

Πηγή: nutrimed.gr

17 Οκτωβρίου 2011

Η τροπολογία για την παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς από το μισθό


 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ στο σχέδιο νόμου «ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012-2015»

Α. Αιτιολογική Έκθεση:

Α.. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 της προτεινόμενης τροπολογίας προστίθενται νέοι παράγραφοι 6,7,8 και 9 στο άρθρο 29 του ν. 3986/2011. Ειδικότερα:

α) Με την παράγραφο 6 ρυθμίζεται ο τρόπος παρακράτησης έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που διενεργείται από τους εργοδότες στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, οι συνταξιούχοι από φορείς κύριας ασφάλισης, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία και με εξαίρεση το εισόδημα της περίπτωσης θ' της παραγράφου 5 του άρθρου 6, προκειμένου η ειδική εισφορά αλληλεγγύης να προεισπράττεται τμηματικά (κάθε μήνα).

β) Με την παράγραφο 7 καθορίζεται ότι η παρακράτηση που διενεργείται στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα εφαρμοσθεί για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2012 μέχρι και 31.12.2014.

γ) Με την παράγραφο 8 εισάγεται ρύθμιση προκειμένου η ειδική εισφορά αλληλεγγύης των οικ. ετών 2012-2015 (χρήσεις ετών 2011-2014) να βεβαιώνεται με βάση τους τίτλους βεβαίωσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 74 του ΚΦΕ και να εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των αντίστοιχων οικονομικών ετών. Εισάγεται επίσης ρύθμιση προκειμένου στα εκκαθαριστικά σημειώματα οικονομικών ετών 2013-2015 (χρήσεις ετών 2012-2014) να εμφανίζονται και τα ποσά που παρακρατούνται έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

δ) Με την παράγραφο 9 εισάγεται ρύθμιση με την οποία διευκρινίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων, ως έκτακτος φόρος, δεν εκπίπτει από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο της κλίμακας του άρθρου 9 του ΚΦΕ.

Β.. Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 της τροπολογίας προβλέπεται τα ποσά παρακράτησης που διενεργούνται στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, να εμφανίζονται στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών που χορηγούνται στους μισθωτούς όπως γίνεται και με τον παρακρατούμενο ΦΜΥ.

Γ..Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 της τροπολογίας προστίθενται νέοι παρ.8 και 9 στο άρθρο 31 του ν.3986/2011. Ειδικότερα:
α) Με την παρ.8 εισάγεται ρύθμιση προκειμένου για το οικ. έτος 2012 και επόμενα (χρήσεις ετών 2011 και επόμενες) το τέλος επιτηδεύματος φυσικών προσώπων που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα να βεβαιώνεται με βάση τους τίτλους βεβαίωσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 74 του ΚΦΕ και να εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των αντίστοιχων οικονομικών ετών. Για τις επιχειρήσεις της παρ.4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (ΟΕ, EE κλπ) καθώς και για τις επιχειρήσεις του άρθρου 101 (ΑΕ, ΕΠΕ κλπ) προβλέπεται το τέλος επιτηδεύματος των ανωτέρω ετών να επιβάλλεται και να βεβαιώνεται με διαδικασία που καθορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
β) Με την παρ.9 εισάγεται ρύθμιση με την οποία διευκρινίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος, ως έκτακτος φόρος, δεν εκπίπτει από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο της κλίμακας του άρθρου 9 του ΚΦΕ των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και επίσης δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων του άρθρου 101 και της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ.

Δ.. Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 της τροπολογίας καταργείται η παράγραφος 7 του άρθρου 6 του ΚΦΕ., δηλαδή η απαλλαγή ποσού εισοδήματος 30.000 ευρώ που είχαν επιτηδευματίες μέχρι 35 ετών για τρία έτη.

Ε.. Με την παράγραφο 5 προβλέπεται προσθήκη στην παράγραφο 3 του άρθρου 70 α του ΚΦΕ με την οποία ορίζεται η αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής αυτού του άρθρου, προκειμένου για φορολογικές διαφορές που υπερβαίνουν το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ.

ΣΤ.. Με την παράγραφο 6 της προτεινόμενης τροπολογίας, εισάγεται συνοπτική διαδικασία μισθώσεως ακινήτου από δημόσιους φορείς, επιταχύνεται η διαδικασία μεταστέγασης υπηρεσιών που πρόκειται να συστεγασθούν, τηρώντας παράλληλα κανόνες δημοσιότητας και διαφάνειας και επιτυγχάνοντας ιδιαίτερα σημαντική μείωση των καταβαλλόμενων μισθωμάτων, στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία που καθιστά επιτακτικό λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος την άμεση περιστολή των δαπανών στους προϋπολογισμούς των φορέων της γενικής κυβέρνησης και τη διασφάλιση πολύτιμων πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού.





Β. Προτεινόμενη Ρύθμιση
Άρθρο ...

1. Στο άρθρο 29 του ν.3986/2011 (ΦΕΚ ΑΊ52) προστίθενται νέοι παράγραφοι 6, 7, 8 και 9 ως εξής:
«6. Στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, οι συνταξιούχοι από φορείς κύριας ασφάλισης, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία και με εξαίρεση το εισόδημα της περίπτωσης θ' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ, διενεργείται παρακράτηση από τους εργοδότες ή από τους φορείς που καταβάλλσυν κύριες συντάξεις έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ίδιου άρθρου. Η παρακράτηση διενεργείται κατά την καταβολή και υπολογίζεται με συντελεστή μετά από προηγούμενη αναγωγή του μισθού ή της σύνταξης ή του ημερομισθίου ή της αμοιβής που ορίζεται με άλλη βάση, σε ετήσιο καθαρό εισόδημα που ορίζεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 29 του ν.3986/2011.
Για την απόδοση των ποσών αυτών που παρακρατήθηκαν εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 1,2 και 4 του άρθρου 59 του ΚΦΕ όπως ισχύουν. Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζεται ο τρόπος παρακράτησης και ο τρόπος αναγωγής των αμοιβών αυτών σε ετήσιο εισόδημα και γενικά ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

7.    Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2012 μέχρι και 31,12.2014.

8.    Οι διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 4 και των περιπτώσεων α' και γ' της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων που επιβάλλεται και βεβαιώνεται στο οικονομικό έτος 2011. Για τα οικονομικά έτη 2012-2015 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του παρόντος άρθρου βεβαιώνεται με βάση τους τίτλους βεβαίωσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 74 του ΚΦΕ και εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος κάθε οικονομικού έτους. Στα ανωτέρω εκκαθαριστικά σημειώματα οικονομικών ετών 2013-2015 εμφανίζονται και τα παρακρατούμενα ποσά της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να καθορίζεται ο ειδικότερος τρόπος αποτύπωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τη χρήση 2011 στο εκκαθαριστικό σημείωμα και ο ειδικότερος τρόπος καταβολής αυτής.

9.    Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων του παρόντος άρθρου δεν αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο της κλίμακας του άρθρου 9 του ΚΦΕ.»

2.    Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 83 του ΚΦΕ προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
«Ειδικά για τις διαχειριστικές χρήσεις 2012 έως και 2014 στην ίδια βεβαίωση αναγράφονται και τα παρακρατούμενα ποσά της παραγράφου 6 του άρθρου 29 του ν.3986/2011 (ΦΕΚ ΑΊ 52).»

3.    Στο άρθρο 31 του ν.3986/2011 (ΦΕΚ ΑΊ52) προστίθενται νέοι παράγραφοι 8 και 9 ως εξής:
«8. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και για το οικονομικό έτος 2012 και επόμενα, το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται με βάση τους τίτλους βεβαίωσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 74 του ΚΦΕ και εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος κάθε οικονομικού έτους. Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία για την επιβολή και βεβαίωση του τέλους επιτηδεύματος στα νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 και της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ για τα ανωτέρω έτη καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας. 9. Το τέλος επιτηδεύματος του παρόντος άρθρου δεν αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο της κλίμακας του άρθρου 9 του ΚΦΕ των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των νομικών προσώπων του άρθρου 101 και της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ.»

4.    Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 6 του ΚΦΕ καταργούνται. Η κατάργηση έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 01.01.2011 και μετά.

5.    Στην παράγραφο 3 του άρθρου 70 Α του ΚΦΕ προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής: «Κατ' εξαίρεση του προηγουμένου εδαφίου, εφόσον η διαφορά υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, η Επιτροπή του παρόντος άρθρου είναι αποκλειστικά αρμόδια για διοικητική επίλυση της διαφοράς.»

6α. Στο τέλος του άρθρου 3 του ν. 3130/2003 προστίθεται νέα παράγραφος 3, ως εξής:
« 3. Εφόσον κρίνεται δημοσιονομικά σκόπιμη η συγκέντρωση της στέγασης δημοσίων υπηρεσιών προς εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών και προς επίτευξη μισθώματος κατά 50% τουλάχιστον μικρότερου του συνόλου των ήδη επιμέρους καταβαλλομένων μισθωμάτων ακολουθείται η διαδικασία της παρούσας παραγράφου, μετά από εισήγηση του κατά νόμον (άρθρο 3 Β του ν.2362/1995, όπως ισχύει) Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών του οικείου φορέα και έγκριση του Υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού:

α) Η κατά τόπον αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία δημοσιεύει πρόσκληση με περιεχόμενο αυτό που προβλέπεται στο άρθρο 7 του παρόντος νόμου. Η πρόσκληση δημοσιεύεται περιληπτικά στον δικτυακό τόπο των προς στέγαση δημόσιων υπηρεσιών ή της Προϊσταμένης ή εποπτεύουσας Αρχής αυτών, διαφορετικά, σε περίπτωση μη υπάρξεως δικτυακού τόπου, σε μία ημερήσια Αθηναϊκή εφημερίδα, όταν η δημοσίευση αφορά μίσθωση στη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής ή σε μία τοπική εφημερίδα, όταν αφορά μίσθωση εκτός αυτής. Με την πρόσκληση ορίζονται τα σχετικά με την υποβολή των προσφορών και την εξέταση αυτών και των προσφερομένων ακινήτων ως προς την καταλληλότητα, την θέση, την επιφάνεια, τις ειδικότερες συνθήκες και το ύψος του μισθώματος,
β) Οι προσφορές και τα προσφερόμενα ακίνητα, κατά τον προσδιοριζόμενο με την πρόσκληση χρόνο, εξετάζονται ενώπιον τριμελούς επιτροπής που ορίζεται από την Προϊσταμένη Αρχή ή τον Προϊστάμενο των προς στέγαση υπηρεσιών, μεταξύ άλλων και ως προς την αναγκαία προϋπόθεση της
επιτεύξεως μισθώματος συνολικά μέχρι το ήμισυ του ήδη καταβαλλόμενου για την στέγαση των ίδιων υπηρεσιών.
γ) Τα πρακτικά εγκρίνονται από τον Υπουργό Οικονομικών και τον κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργό.»

β. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν. 3130/2003 προστίθεται περίπτωση ζ' ως εξής:
«ζ) εφόσον μεταστεγαστεί η στεγασμένη υπηρεσία για τους λόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του νόμου αυτού».
γ. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 3130/2003, που φέρει τον τίτλο «Μεταβατικές διατάξεις», προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Μισθώσεις, οι συμβάσεις των οποίων λύονται πρόωρα, σύμφωνα με την περίπτωση ζ' της παραγράφου 1 του άρθρου 19, διέπονται από τον παρόντα νόμο ασχέτως του χρόνου σύναψής τους.»

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2011





ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1. Με την παράγραφο 1 της τροπολογίας τροποποιείται το άρθρο 29 του ν. 3986/2011, που έχει ως εξής:

«Άρθρο 29
Ενδικη εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα

1.    Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρω των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014 και δηλώνονται με τις δηλώσεις των αντίστοιχων οικονομικών ετών 2011-2015.

2.    Για την επιβολή της εισφοράς, λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Το τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κ.Φ.Ε.. Εξαιρούνται και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα της περίπτωσης θ' της παραγράφου 5 του άρθρου 6, της παραγράφου 1 του άρθρου 14 και της περίπτωσης γ" της παραγράφου 4 του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε.. Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

3.    Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται ως εξής:
α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις εκατό (1%) επί ολόκληρου του ποσού.
β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.
γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) επί ολόκληρου του ποσού.
δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.
ε) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 2, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων
Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων και των προσώπων των περιπτώσεων α και β' της παρ. 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (ΑΛ 40), η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%) επί ολόκληρου του ποσού.
Το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς να μην υπολείπεται του καθαρού εισοδήματος που απομένει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία υπολογίστηκε με την εφαρμογή του αμέσως προηγούμενου συντελεστή.

4.    α)    Η εισφορά του παρόντος βεβαιώνεται οίκοθεν από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για τη φορολογία του φυσικού προσώπου ή της σχολάζουσας κληρονομιάς με βάση τους τίτλους βεβαίωσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 74 του Κ.Φ.Ε.
β) Για τον υπολογισμό της εισφοράς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται στον υπόχρεο.
γ) Η προθεσμία άσκησης της προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής που προκύπτει από την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων.

5.    α)    Η εισφορά που επιβάλλεται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου καταβάλλεται σε έξι (6) ίσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της εισφοράς και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη, αντίστοιχα. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των τριακοσίων (300) ευρώ, εκτός της τελευταίας. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του οφειλόμενου ποσού, παρέχεται έκπτωση πέντε τοις εκατό (5%).
β) Υπόχρεος σε καταβολή της εισφοράς είναι το φυσικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου βεβαιώνεται αυτή. Για τους έγγαμους, εφόσον συντρέχει περίπτωση της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Κ.Φ.Ε., η οφειλή για εισφορά που αναλογεί στα εισοδήματα τους βεβαιώνεται χωριστά και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει κάθε σύζυγο. Σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου, οι κληρονόμοι του ευθύνονται για την καταβολή της εισφοράς, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να ρυθμίζεται η ειδικότερη διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη των εισφορών και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.»

2. Με την παράγραφο 2 της τροπολογίας τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου 83 του ν. 2238/1994 (ΚΦΕ), που έχει ως εξής:
2. Όσοι παρακρατούν φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε αυτούς από τους οποίους έγινε η παρακράτηση, βεβαίωση, στην οποία αναγράφουν το φορολογούμενο εισόδημα και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται στους δικαιούχους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του οικείου οικονομικού έτους.»

3. Με την παράγραφο 5 της τροπολογίας τροποποιείται το άρθρο 31 του ν. 3986/2011, που έχει ως εξής:
«Άρθρο 31
Επιβολή τέλους επιτηδεύματος

1.    Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β' ή Γ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται ως εξής:
α) Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε τετρακόσια (400) ευρώ ετησίως.
β) Για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως.
Η περιοχή του Νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
2.    Σης περιπτώσεις λειτουργίας υποκαταστημάτων, επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύματος τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών λογίζεται ως μήνας.
3.    Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησης του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65 ο έτος της ηλικίας.
4.    Για την εν γένει διαδικασία επιβολής και βεβαίωσης του τέλους επιτηδεύματος εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994).
5.    Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η ειδικότερη διαδικασία για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που υποβάλλονται και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
6.    Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται για τους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιτήδευμα ή ελεύθερο επάγγελμα, αντίστοιχα, κατά την 1.1.2011 και μετά.
7.    Ειδικά για το οικονομικό έτος 2011, το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται σε τριακόσια (300) ευρώ και για τις δύο κατηγορίες επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών της παραγράφου 1. Για το ανωτέρω έτος, το τέλος επιτηδεύματος συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του παρόντος νόμου. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι παράγραφοι 2 έως 5 του παρόντος άρθρου. Με την κανονιστική απόφαση της παραγράφου 5 καθορίζεται και η ειδικότερη διαδικασία για τη διαπίστωση των εξαιρέσεων της παραγράφου 3 από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2011, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.»



5.    Με την παράγραφο 5 της τροπολογίας τροποποιείται το άρθρο 70Α του ν. 2238/1994 (ΚΦΕ), που έχει ως εξής:
«3. Δεν θίγονται τα υφιστάμενα όργανα και οι ισχύουσες διαδικασίες για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών.»

6.    Με τις περιπτώσεις α της παραγράφου 6 της τροπολογίας τροποποιείται το άρθρου 3 του ν. 3130/2003, που έχει ως εξής:
«Άρθρο 3
Τρόποι διενέργειας μισθώσεων
1.    Οι παραπάνω Μισθώσεις ακινήτων διενεργούνται με δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό (δημοπρασία), μετά από αίτηση της ενδιαφερόμενης για τη στέγαση υπηρεσίας ή της προϊσταμένης αυτής αρχής, σύμφωνα με τους όρους των επόμενων άρθρων.
2.    Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτων χωρίς δημοπρασία, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Στέγασης, εφόσον:
α) συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη. Η μίσθωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των δώδεκα μηνών με δυνατότητα παράτασης μέχρι ίσο χρονικό διάστημα, ή
β) το προς μίσθωση ακίνητο είναι ιδιοκτησίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β" βαθμού, δημόσιας επιχείρησης και οργανισμού (Δ.Ε.Κ.Ο.), Ανώνυμης Εταιρείας της οποίας η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στο Δημόσιο ή εθνικού κληροδοτήματος που εποπτεύεται από το Δημόσιο, ή
γ) συντρέχουν κατεπείγουσες στρατιωτικές ανάγκες λόγω γενικών ασκήσεων ασφάλειας της χώρας, για όσο χρόνο διαρκούν οι ανάγκες αυτές, ή
δ) πρόκειται για τη στέγαση υπηρεσιών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α.) σε παραμεθόριες περιοχές, ή
ε) πρόκειται για την επέκταση ήδη εγκατεστημένης υπηρεσίας σε μη μισθωμένους χώρους του ίδιου ή παρακείμενου ακινήτου, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν την επιφάνεια του ήδη μισθωμένου ακινήτου. Η μίσθωση συνάπτεται για όσο χρόνο διαρκεί η κύρια μίσθωση, ή
στ) συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη μίσθωσης καταλυμάτων ενισχυτικών δυνάμεων, αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Η μίσθωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες, ή
ζ) έχει λήξει η μίσθωση ακινήτου για στέγαση Δημόσιας Υπηρεσίας, έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονες δημοπρασίες για τη μίσθωση άλλου ακινήτου και έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση έξωσης της στεγασμένης υπηρεσίας, ή
η) πρόκειται για μίσθωση κατοικιών ή δωματίων ξενοδοχείων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του γενικού γραμματέα Περιφέρειας, με διάρκεια μίσθωσης τεσσάρων χρόνων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθορίζεται το ανώτατο μηνιαίο μίσθωμα και η αναπροσαρμογή του.»


7. Με την περίπτωση β της παραγράφου 6 της τροπολογίας τροποποιείται η παράγραφος 1 του άρθρου 19 του ν. 3130/2003, που έχει ως εξής:
«Άρθρο 3
Τρόποι διενέργειας μισθώσεων
1.    Οι παραπάνω Μισθώσεις ακινήτων διενεργούνται με δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό (δημοπρασία), μετά από αίτηση της ενδιαφερόμενης για τη στέγαση υπηρεσίας ή της προϊσταμένης αυτής αρχής, σύμφωνα με τους όρους των επόμενων άρθρων.
2.    Κατ" εξαίρεση επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτων χωρίς δημοπρασία, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Στέγασης, εφόσον:
α) συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη. Η μίσθωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των δώδεκα μηνών με δυνατότητα παράτασης μέχρι ίσο χρονικό διάστημα, ή
β) το προς μίσθωση ακίνητο είναι ιδιοκτησίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β" βαθμού, δημόσιας επιχείρησης και οργανισμού (Δ.Ε.Κ.Ο.), Ανώνυμης Εταιρείας της οποίας η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στο Δημόσιο ή εθνικού κληροδοτήματος που εποπτεύεται από το Δημόσιο, ή γ) συντρέχουν κατεπείγουσες στρατιωτικές ανάγκες λόγω γενικών ασκήσεων ασφάλειας της χώρας, για όσο χρόνο διαρκούν οι ανάγκες αυτές, ή
δ) πρόκειται για τη στέγαση υπηρεσιών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α.) σε παραμεθόριες περιοχές, ή
ε) πρόκειται για την επέκταση ήδη εγκατεστημένης υπηρεσίας σε μη μισθωμένους χώρους του ίδιου ή παρακείμενου ακινήτου, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν την επιφάνεια του ήδη μισθωμένου ακινήτου. Η μίσθωση συνάπτεται για όσο χρόνο διαρκεί η κύρια μίσθωση, ή
στ) συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη μίσθωσης καταλυμάτων ενισχυτικών δυνάμεων, αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Η μίσθωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες, ή
ζ) έχει λήξει η μίσθωση ακινήτου για στέγαση Δημόσιας Υπηρεσίας, έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονες δημοπρασίες για τη μίσθωση άλλου ακινήτου και έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση έξωσης της στεγασμένης υπηρεσίας, ή
η) πρόκειται για μίσθωση κατοικιών ή δωματίων ξενοδοχείων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του γενικού γραμματέα Περιφέρειας, με διάρκεια μίσθωσης τεσσάρων χρόνων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθορίζεται το ανώτατο μηνιαίο μίσθωμα και η αναπροσαρμογή του.»



8. Με την περίπτωση γ της παραγράφου 6 της τροπολογίας τροποποιείται η παράγραφος 1 του άρθρου 29 του ν. 3130/2003, που έχει ως εξής:
«Άρθρο 29
Μεταβατικές διατάξεις
1. Μισθώσεις, οι συμβάσεις των οποίων έχουν συναφθεί ή που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύναψης τους με την έκδοση από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της απόφασης έγκρισης των πρακτικών μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο σύναψης τους.»




ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗ
Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 75 παρ. 2 του Συντάγματος)
Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015».

Α. Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας ρυθμίζονται τα ακόλουθα:
Ι.α. Προβλέπεται η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011, από το εισόδημα των μισθωτών, των συνταξιούχων φορέων κύριας ασφάλισης, των αξιωματικών και του κατώτερου πληρώματος του εμπορικού ναυτικού, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Η παρακράτηση αυτή εφαρμόζεται για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2012 μέχρι και 31.12.2014.

β. Οι διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 4 (για έκδοση χωριστού εκκαθαριστικού σημειώματος) και των περιπτώσεων α' και γ' της παραγράφου 5 (σχετικά με τον τρόπο πληρωμής) του ανωτέρω άρθρου εφαρμόζονται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων που επιβάλλεται και βεβαιώνεται στο οικονομικό έτος 2011. Για τα οικονομικά έτη 2012-2015 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης βεβαιώνεται με βάση τους τίτλους βεβαίωσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 74 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) και εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος κάθε οικονομικού έτους. Στα ανωτέρω εκκαθαριστικά σημειώματα οικονομικών ετών 2013-2015 εμφανίζονται και τα παρακρατούμενα ποσά.

γ. Ορίζεται ότι, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και για το οικονομικό έτος 2012 και επόμενα, το τέλος επιτηδεύματος του άρθρου 31 του ν.3986/2011, βεβαιώνεται με βάση τους τίτλους βεβαίωσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 74 του Κ.Φ.Ε. και εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος κάθε οικονομικού έτους. Παρέχεται, επίσης, εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να καθορίσει, με απόφαση του τη διαδικασία για την επιβολή και βεβαίωση του τέλους επιτηδεύματος στα νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 και της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. για τα ανωτέρω έτη καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

2.    Καταργούνται οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε., σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονταν από τον φόρο εισοδήματος τα κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ των νέων επιτηδευματιών για τα τρία (3) πρώτα χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης , εφόσον αυτοί δεν είχαν συμπληρώσει κατά τον χρόνο έναρξης το 35ο έτος της ηλικίας τους. Η κατάργηση έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 01.01.2011 και μετά.

3.    Ορίζεται ότι, για την διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών που υπερβαίνουν το ποσό των 300.000 ευρώ, αποκλειστικά αρμόδια είναι η πενταμελής Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70 Α του Κ.Φ.Ε

4.    α.    Θεσπίζεται συνοπτική διαδικασία μισθώσεων ακινήτων από το Δημόσιο, στις περιπτώσεις που κρίνεται δημοσιονομικά σκόπιμη η συγκέντρωση της στέγασης δημοσίων υπηρεσιών προς εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών και προς επίτευξη μισθώματος κατά 50% τουλάχιστον μικρότερου του συνόλου των ήδη επιμέρους καταβαλλομένων μισθωμάτων.
β. Εφόσον μεταστεγαστεί η στεγασμένη υπηρεσία κατά τα ανωτέρω, το Δημόσιο μπορεί να προβεί σε λύση της προηγούμενης μίσθωσης, πριν από τη συμβατική λήξη της, χωρίς υποχρέωση αποζημίωσης του εκμισθωτή.

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται επί του κρατικού προϋπολογισμού τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

1.    Ενδεχόμενη ετήσια μείωση δαπάνης από τη συγκέντρωση της στέγασης δημοσίων υπηρεσιών, εφόσον επιτυγχάνεται μίσθωμα κατά 50% τουλάχιστον μικρότερο του συνόλου των ήδη επιμέρους καταβαλλομένων μισθωμάτων, χωρίς υποχρέωση αποζημίωσης των προηγούμενων εκμισθωτών.

2.    Ετήσια αύξηση εσόδων από το οικονομικό έτος 2012 και μετά, από την κατάργηση της φοροαπαλλαγής των νέων επιτηδευματιών για τα τρία (3) πρώτα χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης τους. Το ύψος της αύξησης εσόδων από την αιτία αυτή δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί διότι εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός υπαγόμενων προσώπων, ύψος κερδών αυτών κ.λπ).

3.    Διασφάλιση και επίσπευση είσπραξης δημοσίων εσόδων, λόγω της καθιέρωση5 της παρακράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τα εισοδήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων κ.λπ.







ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2103332655, 2103332686, 2103332904
ΠΡΟΣΘΗΚΗ - ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟ:
«ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012-2015»

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ:

Ρυθμίζονται διαδικαστικά θέματα είσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος καθώς και συνοπτική διαδικασία μίσθωσης ακινήτου από δημόσιους φορείς

Α: ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

1. Αναγκαιότητα

1.1 Ποιο πρόβλημα επιχειρεί να αντιμετωπίσει η προτεινόμενη ρύθμιση;

Ο τρόπος παρακράτησης έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που διενεργείται από τους εργοδότες στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, οι συνταξιούχοι από φορείς κύριας ασφάλισης, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία και με εξαίρεση το εισόδημα της περίπτωσης θ' της παραγράφου 5 του άρθρου 6. Και κυρίως η παρούσα δημοσιονομική συγκυρία που καθιστά επιτακτικό λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος την άμεση περιστολή των δαπανών στους προϋπολογισμούς των φορέων της γενικής κυβέρνησης και τη διασφάλιση πολύτιμων πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού 1.2. Αναφέρατε τους στόχους που επιδιώκει η αξιολογούμενη ρύθμιση συμπεριλαμβάνοντας επιπλέον τυχόν ποσοτικοποιημένα και ποιοτικά στοιχεία των επιδιωκόμενων στόχων και αποτελεσμάτων
Η τμηματική προείσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ρύθμιση διαδικαστικών - τυπικών θεμάτων είσπραξης, και η μείωση των καταβαλλόμενων μισθωμάτων από το Δημόσιο.

2. Καταλληλότητα
2.1 Αναφέρατε, εάν υπάρχουν, προηγούμενες προσπάθειες αντιμετώπισης του ίδιου ή παρόμοιου προβλήματος στην Ελλάδα και περιγράψτε αναλυτικά τα επιτυχή και τα προβληματικά σημεία των προσπαθειών αυτών.
2.3 Απαριθμήστε αναλυτικά τα διατάγματα και τις κανονιστικές πράξεις που πρέπει να εκδοθούν, προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως η αξιολογούμενη ρύθμιση και περιγράψτε για κάθε μία από αυτές τυχόν θέματα που πρέπει να προσεχθούν κατά την εφαρμογή της.
Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για τον τρόπο παρακράτησης και αναγωγής των αμοιβών αυτών σε ετήσιο εισόδημα και γενικά ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για τη διαδικασία για την επιβολή και βεβαίωση του τέλους επιτηδεύματος στα νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 και της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ για τα ανωτέρω έτη καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

3. Αξιολόγηση συνεπειών 3. Συνέπειες στην Οικονομία
3.1. Αναφέρατε αναλυτικά ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων αφορά η αξιολογούμενη ρύθμιση
Η παρούσα τροπολογία αφορά όλους τους μισθωτούς που αποκτούν μηνιαίο μισθό, τους συνταξιούχους από φορείς κύριας ασφάλισης, τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από
ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, τους αξιωματικούς, το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα.
3.2. Αναφέρατε αναλυτικά την επίδραση της αξιολογούμενης ρύθμισης οτη δομή της αγοράς
3.7 Προσδιορίστε ειδικότερα και μετρήστε αναλυτικά και ξεχωριστά το κόστος και τα οφέλη που θα προκύψουν από την προτεινόμενη ρύθμιση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Δεν επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
3.8.    Προσδιορίστε αναλυτικά τα οφέλη ή την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, που αναμένεται να προκληθούν από την εξεταζόμενη ρύθμιση.
Όπως στην επισυναπτόμενη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
3.9.    Προσδιορίστε αναλυτικά τυχόν συνέπειες της προτεινόμενης ρύθμισης στην εθνική οικονομία
Με τις ρυθμίσεις της παρούσας τροπολογίας θεσπίζονται περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα για της περιστολή των δημοσίων δαπανών και τη δημοσιονομική εξυγίανση της εθνικής μας οικονομίας σύμφωνα με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

4. Συνέπειες στην κοινωνία και στους πολίτες
4.1. Αναφέρατε τις προσδοκώμενες συνέπειες της προτεινόμενης ρύθμισης στην κοινωνία γενικά και στις επηρεαζόμενες κοινωνικές ομάδες ειδικά
Η τμηματική σε μηνιαία βάση προείσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τους εργοδότες στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, οι συνταξιούχοι από φορείς κύριας ασφάλισης, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία.
4.3.    Περιγράψτε ξεχωριστά και αναλυτικά τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν για τον πολίτη από την προτεινόμενη ρύθμιση
Γραφειοκρατική διευκόλυνση του πολίτη και τμηματική καταβολή της εισφοράς που αναλογεί στο εισόδημα ή τη σύνταξή του.
4.4.    Αναφέρατε τα σημεία της προτεινόμενης ρύθμισης, τα οποία επιφέρουν βελτίωση των υπηρεσιών του Κράτους προς τον πολίτη
4.5.    Αναφέρατε τα σημεία της προτεινόμενης ρύθμισης, που απλουστεύουν τις διοικητικές διαδικασίες

5.    Συνέπειες στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον
Από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν προκύπτουν συνέπειες για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

6.    Συνέπειες στη Δημόσια Διοίκηση και την απονομή της Δικαιοσύνης
6.1.    Περιγράψτε ξεχωριστά και αναλυτικά τις αναμενόμενες συνέπειες της αξιολογούμενης ρύθμισης για τη βελτίωση της λειτουργίας και της αποδοτικότητας της Δημόσιας Διοίκησης.
6.2.    Αναφέρατε τις αναμενόμενες συνέπειες της αξιολογούμενης ρύθμισης στον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης


7.    Νομιμότητα
7.1. Αναφέρατε το πλαίσιο διατάξεων του Συντάγματος στο οποίο ενδεχομένως εντάσσεται η προτεινόμενη ρύθμιση
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις υπάγονται στο άρθρο 78 «Φορολογία».
7.2.    Αναφέρατε τυχόν νομολογία των εθνικών δικαστηρίων και ιδίως του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά θέματα συναφή με την προτεινόμενη ρύθμιση
Δεν αφορά στην παρούσα ρύθμιση.
7.3.    Αναφέρατε τις σχετικές διατάξεις και προβλέψεις του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων που έχει κυρώσει η Ελλάδα, όπως επίσης και τυχόν νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Δεν αφορά στην παρούσα ρύθμιση.

8. Αρμοδιότητα
8.1.    Αναφέρατε τα υπουργεία που είναι συναρμόδια για τον σχεδιασμό και την προώθηση της αξιολογούμενης ρύθμισης, αιτιολογώντας ειδικά τους λόγους συναρμοδιότητας
Αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομικών
8.2.    Αναφέρατε τις οργανικές μονάδες με τις οποίες υπήρξε συνεργασία του επισπεύδοντος υπουργείου κατά το στάδιο προετοιμασίας της εξεταζόμενης ρύθμισης
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Γενική Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος
8.3.    Αναφέρατε αναλυτικά τις υπηρεσίες, που θα είναι αρμόδιες για την εφαρμογή κάθε ξεχωριστής δράσης που προέρχεται από την εξεταζόμενη ρύθμιση
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Γενική Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος, Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, Κτηματικές Υπηρεσίες και η Επιτροπή της παρ. 3 του άρθρο 70Α του Κ.Φ.Ε.
9. Τήρηση Νομοτεχνικών Κανόνων και Κωδικοποίηση
9.1. Αναφέρατε τους νομοτεχνικούς κανόνες, οι οποίοι εφαρμόστηκαν κατά τη σύνταξη της προτεινόμενης διάταξης, με αναφορά στο εγχειρίδιο οδηγιών της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕ.Ν.Ε.)
Τηρήθηκαν οι οδηγίες που έχει θέσει η ΚΕΝΕ για την κατάρτιση νομοσχεδίων.
9.2.    Προσδιορίστε τις διατάξεις που τροποποιεί, αντικαθιστά ή καταργεί η προτεινόμενη ρύθμιση και ιδίως αναφέρατε εάν υπάρχει ήδη κώδικας ρυθμίσεων συναφών με την προτεινόμενη
Επισυνάπτεται σχετικός κατάλογος τροποποιούμενων-καταργούμενων διατάξεων.
9.3.    Αναφέρατε τις εν γένει βελτιώσεις που επιφέρει η προτεινόμενη ρύθμιση στην έννομη τάξη και ειδικά τις διατάξεις που κωδικοποιεί ή απλουστεύει
10. Διαφάνεια - Κοινωνική συμμετοχή
10.1.    Αναφέρατε αναλυτικά τους κοινωνικούς εταίρους και εν γένει τα ενδιαφερόμενα μέρη που κλήθηκαν να λάβουν μέρος στην διαβούλευση για την προτεινόμενη ρύθμιση
Το παρόν έγγραφο επέχει θέση δημόσιας διαβούλευσης, δεδομένου ότι η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης δεν μπορεί να διεξαχθεί με πληρότητα μέχρι το χρονικό σημείο της επιβαλλόμενης από τις παρούσες συνθήκες κατάθεσης της τροπολογίας προς ψήφιση.
10.2.    Περιγράψτε αναλυτικά τον τόπο, τον χρόνο και τη διάρκεια της διαβούλευσης, τους συμμετέχοντες σε αυτήν, και τη διαδικασία διαβούλευσης που επελέγη
Δεν αφορά στην παρούσα διάταξη.
10.3.    Αναφερθείτε στα αποτελέσματα της διαβούλευσης, αναφέροντας επιγραμματικά τις κυριότερες απόψεις που εκφράστηκαν υπέρ και κατά της προτεινόμενης ρύθμισης ή επιμέρους θεμάτων της
Δεν αφορά στην παρούσα διάταξη.
http://www.taxheaven.gr