15 Ιουνίου 2012

Πως μια ελληνική τράπεζα «μόλυνε» την Κύπρο

PDF Print E-mail
Thursday, 14 June 2012 17:44

Στο στόχαστρο του Reuters μπαίνει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, με το πρακτορείο να επιχειρεί να φωτίσει την υπόθεση «Λαϊκή Τράπεζα» και τα προβλήματα που προκάλεσαν οι λανθασμένοι χειρισμοί στην κυπριακή οικονομία.
«Όπως πολλοί Έλληνες αυτή την περίοδο, έτσι κι Ανδρέας Βγενόπουλος βρίσκεται σε μπελάδες». Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας έχτισε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας την τελευταία εικοσαετία, σημειώνει το Reuters, χαρακτηρίζοντας «κόσμημα» την κυπριακή τράπεζα.
Ωστόσο, στη συνέχεια το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει. Το 2010, η Marfin Investment Group, κατέγραψε ζημιές ύψους 1,8 δις. ευρώ κι έκτοτε κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο στην Αθήνα. Πως τα αρχικά MIG αντιπροσωπεύουν πλέον τη φράση Money is Gone (τα χρήματα χάθηκαν).
Εν τω μεταξύ, η Marfin Popular Bank ενεπλάκη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με τον Ανδρέα Βγενόπουλο να αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία, σημειώνει το Reuters.
Καθώς η Ελλάδα οδεύει προς την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου και η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά στο να ζητήσει εξωτερική βοήθεια από την Ε.Ε., η ιστορία του Βγενόπουλου και της Marfin, βοηθά στο να δοθεί μια εξήγηση για το πώς Ελλάδα και Κύπρος έφτασαν σε αυτό το σημείο, εκτιμά το Reuters.
Το κουβάρι ξετυλίγεται
Τον περασμένο Νοέμβριο, οι κυπριακές αρχές πίεσαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο να παραδώσει την προεδρία της τράπεζας Marfin. Η τράπεζα μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank, ενώ τον περασμένο Μάιο τέθηκε υπό τον έλεγχο του κράτους.
Η νέα διοίκηση της τράπεζας αποκάλυψε μεγάλη έκθεση  σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων δανείων προς επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν μετοχές του ομίλου MIG.  Αυτό  κατέστησε την τράπεζα εξαιρετικά ευάλωτη στη μοίρα της MIG.
«Θεωρώ ότι υπήρξαν ξεκάθαρα πολλές αποφάσεις, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν μη συνετές», δήλωσε στο Reuters ο Μιχάλης Σαρρής, πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και πρόεδρος της κρατικής πλέον τράπεζας.
Εν τω μεταξύ, κορυφαία τραπεζικά στελέχη αποκαλύπτουν πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ετοιμάζεται να ζητήσει λεπτομερή έρευνα για το τι πήγε στραβά με τη Marfin , αλλά και για τις παραλείψεις των κυπριακών εποπτικών αρχών.
Οι αναλύσεις που αφορούν την ελληνική κρίση, επικεντρώνονται στην κυριότερη αιτία για τα προβλήματα της χώρας, που δεν είναι άλλη από τα δισεκατομμύρια χρέη που έχει φορτωθεί στην πλάτη της η Αθήνα, η οποία έως τώρα έχει διασωθεί δύο φορές.
Λιγότερη προσοχή αποδίδεται στις τράπεζες της χώρας, οι οποίες θα ενισχυθούν με 30-50 δις. σε εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Όπως εξηγεί ο Μανώλης Μπεντενιώτης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε έλλειψη  ουσιαστικού ρυθμιστικού ελέγχου στο τραπεζικό σύστημα.
Πολλές φορές τα δάνεια εκδίδονταν με βάση ένα δίκτυο προσωπικών σχέσεων, με αποτέλεσμα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μην έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
«Αυτή είναι η εξέλιξη ενός συστήματος που λειτουργούσε σύμφωνα με τις διασυνδέσεις, την πολιτική και οικονομική επιρροή και στο τέλος κατέληξε να υπερισχύει», τονίζει ο κ. Μπεντενιώτης.
Η κλίμακα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Marfin, δημιουργεί δυσκολίες στην κυπριακή κυβέρνηση.
Στις 17 Μαΐου, η κυπριακή βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο στήριξης της τράπεζας. Οι Κύπριοι φοβήθηκαν ότι αν δεν βρεθούν νέοι ιδιώτες επενδυτές, η τράπεζα μπορεί να ανάγκαζε την Κυπριακή Δημοκρατία , μια από τις μικρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, να καταφύγει στη διάσωση. Το απαιτούμενο ποσό αντιπροσωπεύει το ένα δέκατο του ΑΕΠ της χώρας.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κούλιας, δήλωσε στο εθνικό κοινοβούλιο πως είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση, ενώ κατηγόρησε γι αυτό τον Ανδρέα Βγενόπουλο.
«Πως γίνεται οι κυπριακές αρχές να ξεγελάστηκαν από έναν άνθρωπο που πήρε τα κεφάλαια των Κύπριων καταθετών, τα μετέφερε στην Ελλάδα κι επέστρεψε αέρα κοπανιστό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κύπριος βουλευτής.
Α. Βγενόπουλος: Έπεσα στην παγίδα
Ο κ. Βγενόπουλος, σημειώνει το Reuters, αρνείται κάθε κατηγορία. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο υποστηρίζει ότι οι εποπτικές αρχές της Κύπρου επιδόθηκαν σε μία εκστρατεία ώστε να τον σπιλώσουν και πως η  αποχώρησή του από τη Marfin δεν υπήρξε αποτέλεσμα πιέσεων αλλά ήταν δική του απόφαση.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι πήρε μέρος  ένα «πραξικόπημα» που οργάνωσε ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης.
«Το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας μου είναι το γεγονός ότι κράτησα την τράπεζα στη Κύπρο, και τελικά έπεσα σε παγίδα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βγενόπουλος.
Από την πλευρά του ο κ. Ορφανίδης αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Βγενόπουλου. Η Τράπεζα της Ελλάδος εν τω μεταξύ, σχολιάζει ότι έχουν καταστεί διαθέσιμες στο ελληνικό κοινοβούλιο «όλες οι σχετικές πληροφορίες» και ότι δεν επιτρέπεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Κύπρο στις 4 Μαίου, ο Ανδρέας Βγενόπουλος υποστήριξε ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει για τη σχέση ανάμεσα στη MIG και τη Marfin.
Όπως υποστήριξε ο κ. Βγενόπουλος, αυτά τα δάνεια δόθηκαν από την τράπεζα ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις πολύ καλών πελατών, ο καθένας εκ των οποίων είχε στενή σχέση με την τράπεζα και από τους οποίους η Marfin είχε κερδίσει πολλά χρήματα. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι κανένα δάνειο δεν δόθηκε σε φίλους του, σε συγγενείς του ή στον ίδιο.
Τα μεγαλύτερα άμεσα προβλήματα της πρώην τράπεζας Marfin προέκυψαν μετά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
«Υπήρξε μεγάλη πιστωτική επέκταση, μεγάλη συγκέντρωση ρίσκου σε ένα μόνο όργανο», σχολιάζει ο κ.. Σαρρής, κι αυτό καταδεικνύει σύμφωνα με τον ίδιο, ότι τα όργανα της τράπεζας δεν δούλεψαν σωστά.
Ωστόσο ο δανεισμός της τράπεζας προς την Ελλάδα μπορεί να ενέτεινε το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο κ. Σαρρή, ο πιο σημαντικός παράγοντας που αποθαρρύνει τους επενδυτές στον να βοηθήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, είναι η ανησυχία για περαιτέρω ζημιές στην Ελλάδα.
Το χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα ανέρχεται σε 12 δις., ενώ χρηματοδοτούνται τα 6-7 δις. Το κενό πρέπει να καλυφθεί από τους Κύπριους καταθέτες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Marfin προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας δανεισμό, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αγορά μετοχών της MIG και άλλων εταιρειών, ενώ τόνισε ότι επιθυμεί την διερεύνηση αυτών των συμφωνιών.
Το υπό εξέταση ζήτημα είναι αν οι υπεύθυνοι της τράπεζας έδρασαν μη ενδεδειγμένα ή αν απλά ρίσκαραν περισσότερο από όσο έπρεπε, είτε χρησιμοποιώντας τα δάνεια για να χρηματοδοτήσουν εταιρείες που συνδέονται με τη Marfin, είτε αποτυγχάνοντας να λάβουν επαρκείς εγγυήσεις.
"Οι αγορές των μετοχών πραγματοποιήθηκαν με δάνεια. Το ρίσκο έγκειται στο γεγονός ότι τα δάνεια διασφαλίστηκαν με τις ίδιες τις μετοχές. Ωστόσο αυτό καθιστά αδύναμες τις εγγυήσεις, καθώς οι τιμές των μετοχών μπορεί να υποχωρήσουν. Είναι ακόμα λιγότερο  σοφό, όταν οι εταιρείες συνδέονται μεταξύ τους», υπογραμμίζει ο κ΄. Σαρρής.
Κορυφαίοι τραπεζίτες στην Κύπρο αλλά και κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, συμφωνούν ότι η Marfin ήρθε πολύ κοντά στους μετόχους της MIG,  προκαλώντας αντικρουόμενα συμφέροντα και ενδεχόμενη παραβίαση των τραπεζικών κανόνων, υποστηρίζει το Reuters.
Ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι η Λαϊκή Τράπεζα ενδεχομένως να πουλήσει τις δύο ελληνικές τράπεζες που της ανήκουν. «Υπάρχει πολύς καπνός, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει και φωτιά», δήλωσε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιος για την έκτασή της.
 

14 Ιουνίου 2012

Top 5 Banks in 2011 Top 1000 World Bank Ranking

http://www.thebankerdatabase.com/static/ 

Top 5 Banks in 2011 Top 1000 World Bank Ranking   

Bank Name Latest FYE Tier One Assets Profits ROA CAR Financial Records
Bank of America 31-Dec-11 $159,232 mn $2,136,577 mn $-230 mn -0.01% 7.45% 24 years
JP Morgan Chase & Co 31-Dec-11 $150,384 mn $2,265,792 mn $26,749 mn 1.18% 6.64% 24 years
Industrial Commercial Bank of.. 31-Dec-11 $140,027 mn $2,456,294 mn $43,217 mn 1.76% 5.70% 23 years
HSBC Holdings 31-Dec-11 $139,590 mn $2,555,579 mn $21,872 mn 0.86% 5.46% 24 years
Citigroup 31-Dec-11 $131,874 mn $1,873,878 mn $14,654 mn 0.78% 7.04% 24 years

Graphs generated using data from The Banker Database





The Top 1000 Ranking

The good times are back – but not for everyone.
After just one year’s de-leveraging in The Banker’s Top 1000 World Bank ranking last year, assets are growing again, by 6.4%, to cross the $100 trillion mark for the first time. And profits are soaring, up 77% to $709bn for the 2010 financial year, just $80bn short of the pre-crisis peak in 2007. In total, 105 banks returned to profit in this year’s ranking from last year’s losses, whereas only 14 have tipped from profit to loss.

Αλλαγής πλεύσης στην οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη;

2012-06-13 09:40 Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, μετά την απόφαση για την Ισπανία, το οποίο αναμένεται να απαντηθεί σύντομα, είναι εάν βρισκόμαστε ενώπιον μια αλλαγής πλεύσης της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη ή εάν επικράτησε ο νόμος του ισχυρότερου.
Ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΤΧΣ είναι απολύτως σαφής. Προβλέπει ότι εάν μια χώρα υποβάλει αίτημα διάσωσης, τότε αφενός το αιτιολογεί, αφετέρου τίθεται σε καθεστώς μνημονίου, δηλαδή υπό την αυστηρή επιτήρηση των υπολοίπων. Η λέξη μνημόνιο μπορεί να διατηρήθηκε για νομικούς λόγους στη δήλωση του Eurogroup, αλλά στην ουσία δεν είναι αυθεντικό μνημόνιο, αφού δεν συνοδεύεται από κανένα μέτρο, πέραν εκείνων για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα κληθεί να λάβει η Μαδρίτη.
Το επιχείρημα που πρόβαλαν κάποιοι εταίροι και η ισπανική κυβέρνηση για να αιτιολογήσουν αυτήν τη διακριτική συμπεριφορά σε σχέση με τα σκληρά μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι ότι η Μαδρίτη ζήτησε ενίσχυση για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και όχι για δημοσιονομική στήριξη. Το οποίο είναι παντελώς αβάσιμο.
Κι αυτό γιατί η Ισπανία τις τελευταίες μέρες στην ουσία δεν μπορούσε να βγει στις αγορές, που σημαίνει ότι εάν δεν έμπαινε σε καθεστώς στήριξης δεν θα μπορούσε να δανειστεί.
Επιπλέον  και η Ιρλανδία ζήτησε στήριξη για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά της επιβλήθηκε σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας με ενεργό εμπλοκή του ΔΝΤ.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών έθεσε το θέμα ευθέως στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου, ζητώντας σύμφωνα με κοινοτικές πηγές να εξεταστεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup η τροποποίηση του ιρλανδικού προγράμματος, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και στο πρόγραμμα της χώρας του και να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση.
Άλλωστε είναι το τρίτο «δώρο» που δίνεται στη Μαδρίτη μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Το πρώτο ήταν η χαλάρωση του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος το 2012 κατά μισή μονάδα, το δεύτερο η επιμήκυνση κατά 12 μήνες του στόχου για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ (θα γίνει το 2014 αντί για το 2013) και το τρίτο είναι η στήριξη με 100 δισ. ευρώ χωρίς πρόσθετα μέτρα, δηλαδή με ένα λάιτ μνημόνιο.
Είναι προφανές ότι οι ισπανικές εξελίξεις δημιουργούν πλέον ένα κλίμα που ευνοεί διεκδικήσεις από την πλευρά των άλλων χωρών. Διεκδικήσεις προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για την προώθηση προγράμματος με στόχο την έξοδο από την ύφεση. Η διεκδίκηση αυτή πρέπει να γίνει με σοβαρή διαπραγμάτευση και  με υποβολή προτάσεων σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.taxnews.info/

Τεκμήρια δαπανών διαβίωσης


2012-06-13 10:49

Τεκμήρια δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το οικονομικό έτος 2012

        Το εισόδημα κάθε φορολογουμένου διακρίνεται σε δύο είδη, το πραγματικό εισόδημα και το τεκμαρτό. Πραγματικό είναι το εισόδημα που πραγματικά απόκτησε ο φορολογούμενος, κατά την περίοδο για την οποία υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης, και προσδιορίζεται βάσει πραγματικών στοιχείων, όπως οι βεβαιώσεις αποδοχών, το εισόδημα που προκύπτει από τα βιβλία της επιχείρησης που εκμεταλλέυεται, οι τόκοι καταθέσεων, η πρόσοδος από ενοίκια ακινήτων, και κάθε άλλο εισόδημα, το οποίο προκύπτει από πραγματικά στοιχεία. Σε αντίθεση με το πραγματικό εισόδημα, το τεκμαρτό προκύπτει από υπολογισμούς που γίνονται βάσει άλλων δεδομένων, όπως είναι οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες, η απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου ή ακόμα και η κατοχή ενός περιουσιακού στοιχείου.

Τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης για το οικονομικό έτος 2012 είναι τα ακόλουθα:

α) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετρα­γωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας
β) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, που εκτιμάται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα
γ) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκι­νήτου ιδιωτικής χρήσης
δ) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία
ε) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκά­λους και λοιπό προσωπικό
στ) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη με βάση σκάφη α­ναψυχής ιδιωτικής χρήσης
ζ) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για αεροσκάφη, ελι­κόπτερα και ανεμόπτερα
η) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, εξωτερικής δεξαμε­νής κολύμβησης
θ) Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη
Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
        Για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που καταβάλλεται σε οικιακούς βοηθούς, δασκάλους κλπ. οι κατώτατες αμοιβές είναι για το διάστημα 1η Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου του περασμένου έτους, 33,04 ευρώ το ημερομίσθιο του άγαμου χωρίς προϋπηρεσία και 739,56 ευρώ για μισθό. Για το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους το ημερομίσθιο διαμορφώνεται σε 33,57 ευρώ και ο μισθός στα 751,39 ευρώ. Για την τεκμαρτή δαπάνη των ιδιωτικών σχολείων απαιτούνται αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ για να μην εφαρμοστεί η αντικειμενική δαπάνη για σκάφη αναψυχής, απαιτείται δήλωση ακινησίας που πιστοποιείται από βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

ΔΩΡΕΑΝ υπολογισμός τεκμηρίων... πατήστε εδώ

Πώς να αντιμετωπίσετε τα νέα τεκμήρια

        Το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης, που προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
 α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
 β) είναι φυλακισμένοι,
 γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
 δ) είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας,
 ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές,
 στ) είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και
 ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
     Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
Tα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης μπορούν να καλυφθούν με ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών.

Παράδειγμα

Έστω ότι άγαμος φορολογούμενος απέκτησε το 2011 εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 17.000 ευρώ.
Το ίδιο έτος αγόρασε αυτοκίνητο 1.500 κυβικών εκατοστών αξίας 20.000 ευρώ στις 30/6/20011 και για τους 6 μήνες κυριότητας έχει τεκμαρτή δαπάνη 2.900 ευρώ.
Ο φορολογούμενος είναι κύριος ενός διαμερίσματος 80 τμ, το οποίο έχει τεκμαρτή δαπάνη για όλο το 2011 το ποσό των  3.200 ευρώ.
Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για άγαμο το έτος 2011 είναι 3.000 ευρώ.
Ο φορολογούμενος το οικονομικό έτος 2012 θα υπαχθεί στο τεκμήριο κτήσης περιουσιακών στοιχείων συν τεκμηρίων διαβίωσης. Θα φορολογηθεί δηλαδή για εισόδημα 29.100 ευρώ, εκτός αν δικαιολογήσει τη διαφορά των 12.100 ευρώ.
Το 2010 ο πιο πάνω φορολογούμενος δήλωσε εισόδημα από μισθούς 22.000 ευρώ.
Μπορεί κατά συνέπεια ο φορολογούμενος να δικαιολογήσει την πιο πάνω διαφορά επικαλούμενος ανάλωση κεφαλαίου που σχηματίστηκε το 2010, το οποίο ανέρχεται σε: 22.000 - 5.400* = 16.600 ευρώ, ποσό με το οποίο καλύπτεται πλήρως η διαφορά των 12.100 ευρώ.
* (5.400 ευρώ είναι η τεκμαρτή δαπάνη του 2010 για το διαμέρισμα ποσό των  2.400 ευρώ συν 3.000 ευρώ που είναι η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για άγαμο)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στον κωδ. 787  του Ε1 θα πρέπει να μπει το ποσό των 12.100 ευρώ και όχι το ποσό των 16.600 ευρώ που προέκυψε από την κατάσταση ανάλωσης κεφαλαίου.

Aνάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών... πατήστε εδώ


Διαβάστε περισσότερα: http://www.taxnews.info/

11 Ιουνίου 2012

ΔΕΗ: Ενημέρωση των καταναλωτών για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).
Με ανακοίνωση της η ΔΕΗ ενημερώνει ότι έχουν μεταβιβασθεί στο Υπουργείο Οικονομικών οι οφειλές από το τέλος ακινήτων του 2011. Αναλυτικότερα,...
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την εξόφληση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) έτους 2011 μέσω των λογαριασμών ρεύματος, η ΔΕΗ ενημερώνει τους πελάτες της για τα ακόλουθα:

· Στα τέλη Απριλίου, έληξε η περίοδος εμπρόθεσμης εξόφλησης και των τελευταίων λογαριασμών που εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ, περιλαμβάνοντας ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011. Για το λόγο αυτό, στις 30 Απριλίου 2012, η ΔΕΗ – σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις σχετικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών – διαβίβασε όλες τις οφειλές πελατών της για καθυστερούμενα ποσά ΕΕΤΗΔΕ που είχαν ενσωματωθεί σε προηγούμενους λογαριασμούς ρεύματος για είσπραξη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Προς τούτο, δεδομένου ότι τυχόν ανεξόφλητη οφειλή ΕΕΤΗΔΕ πρέπει μετά την 1η Μαΐου να διευθετείται μέσω των ΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών, σε κάθε περίπτωση πελάτη που είχε οφειλή από ΕΕΤΗΔΕ, η ΔΕΗ κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία (30.4.12) πίστωσε το λογαριασμό του με αντίστοιχο ποσό της οφειλής του, προκειμένου να μηδενισθεί η οποιαδήποτε σχετική χρέωση ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η ως άνω πίστωση – για όσους πελάτες όφειλαν ΕΕΤΗΔΕ –εμφανίζεται διακριτά στους λογαριασμούς που εκδίδονται μετά την 1η Μαΐου 2012.

· Στις περιορισμένες περιπτώσεις πελατών, οι λογαριασμοί των οποίων περιελάμβαναν καθυστερούμενες οφειλές ΕΕΤΗΔΕ και εξοφλήθηκαν εκπρόθεσμα μετά την 30η Απριλίου 2012, σημειώνεται ότι, το ποσό που τυχόν κατεβλήθη και αντιστοιχούσε στην οφειλή του ΕΕΤΗΔΕ θα επιστραφεί (πιστωθεί) στους πελάτες αυτούς με τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

· Εάν οιοσδήποτε εκ των ως άνω πελατών επιθυμεί να του επιστραφεί το ως άνω ποσό νωρίτερα από την έκδοση του επόμενου λογαριασμού του, μπορεί – εφόσον ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομά του – ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ και να εισπράξει άμεσα το σχετικό ποσό (με την προσκόμιση ενός πρόσφατου λογαριασμού και την ταυτότητά του).

· Για τη διευκόλυνσή τους οι ανωτέρω πελάτες – πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ – είναι προτιμότερο να έχουν σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, τηλεφωνώντας στον αριθμό που αναγράφεται στο λογαριασμό τους στη θέση Πληροφορίες.

Η ΔΕΗ ζητεί την κατανόηση για τα όποια πρακτικά προβλήματα προέκυψαν αναπόφευκτα κατά την εφαρμογή ενός μέτρου έκτακτης ανάγκης, που η Πολιτεία υιοθέτησε για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος, και θέλει να διαβεβαιώσει το σύνολο των πελατών ότι εξ αρχής κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στην αποστολή αυτή, που σε μια δύσκολη συγκυρία της ανατέθηκε από την Πολιτεία, καθώς και για την ελαχιστοποίηση των σχετικών προβλημάτων.

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2012
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

7 Ιουνίου 2012

χαλκιδική: 20 λόγοι που επιστρέφουμε


Σαν preview του παραδείσου
Στις ακτές της ζούμε μία προς μία τις καλοκαιρινές εμπειρίες στον υπερθετικό βαθμό: διαμονή σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία με παροχές που αρμόζουν σε VIPs, φαγητό σε πολυβραβευμένα εστιατόρια και παραλίες που μοιάζουν preview του παραδείσου. Ακόμα κι αν νομίζουμε πως γνωρίζουμε μία προς μία τις γωνιές της, η Χαλκιδική καταφέρνει πάντα να μας συναρπάσει. Και πάντα μας κάνει να απαρνηθούμε όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου μαζί.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ :
http://arttravel.gr/
ΟΑΕΔ: Υλοποιούνται δύο νέα προγράμματα για ανέργους
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει η διοίκηση του ΟΑΕΔ την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με εξαρτημένη εργασία πλήρους απασχόλησης.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει στην ΕΞΠΡΕΣ ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων-ανέργων στο πρόγραμμα κατάρτισης, με τη χρήση της επιταγής κατάρτισης λόγω των πολυάριθμων αιτήσεων που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απευθυνόταν σε 18.000 ανέργους, ωστόσο ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι θα αυξηθούν στις 36.000-37.000, καθώς οι αιτήσεις που δέχθηκε ο Οργανισμός ξεπέρασαν τις 130.000.

Αναλυτικότερα, το πρώτο πρόγραμμα αφορά ανέργους έως 35 ετών που είναι πτυχιούχοι ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Για να υπαχθεί όμως μια επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει να μην έχει προβεί σε μείωση προσωπικού τρεις μήνες πριν καταθέσει την αίτησή της.

Οι ενδιαφερόμενοι πτυχιούχοι θα πρέπει:

1. Να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα (από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ) που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο για τις ανάγκες του προγράμματος.

2. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

3. Να είναι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα, έως και 35 ετών.

4. Οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ.

5. Οι πτυχιούχοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ, στην περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου, και βεβαίωση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων στην περίπτωση που υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου.

Όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, η συγκεκριμένη επιταγή χορηγείται στον επιδοτούμενο λόγω τακτικής ή μακροχρόνιας ανεργίας ταυτόχρονα με την εγκριτική απόφαση τακτικής ή μακροχρόνιας ανεργίας. Η κατάρτιση υλοποιείται από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), τα οποία παρέχουν στους καταρτιζόμενους και τη δυνατότητα πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης. Αυτό που αποτελεί καινοτομία για το πρόγραμμα είναι ότι οι άνεργοι θα εξαργυρώνουν μόνοι τους τις υπηρεσίες κατάρτισης που τους προσφέρει το υπουργείο. Ουσιαστικά, ο άνεργος που τελικά θα επιλεγεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα λάβει από τον ΟΑΕΔ μια επιταγή αξίας 700 ευρώ. Από αυτά, τα 500 θα είναι δικά του και με τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα πληρώσει το κέντρο που θα του παράσχει την κατάρτιση.


05/06/2012

5 Ιουνίου 2012

Εθελοντική εργασία και δωρεάν διακοπές


Τι θα απαντούσατε στην πρόταση για δωρεάν καλοκαιρινές διακοπές, σε συνδυασμό με την προσφορά εθελοντικής εργασίας για λίγες ώρες; Κι όταν λέμε διακοπές, εννοούμε γνωριμία με την Ινδία, τους παγετώνες της Ισλανδίας, τα τουρκικά παράλια ή ακόμα και τη Ρωσία και την Κένυα.
Η πρόταση διατυπώνεται από τη μη κυβερνητική οργάνωση ELIX, που αποτελεί έναν από τους βασικούς φορείς διαχείρισης εθελοντικών προγραμμάτων στο εξωτερικό, τα οποία συνδυάζονται με τις διακοπές. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται μόλις στα 100 ευρώ και καλύπτει τη διαμονή, την πλήρη σίτιση και την 24ωρη υποστήριξη απο εκπαιδευμένους ομαδάρχες.
Η Ελισάβετ Κοροβέση, έλαβε μέρος στο πρόγραμμα διακοπών και εθελοντικής εργασίας και περιγράφει την εμπειρία της στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Μέσω αυτού του προγράμματος, περνάς ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο σου, προσφέρεις κοινωνικό έργο, συνάπτεις σχέσεις με άτομα από άλλες χώρες, που σε προσκαλούν μετά στη χώρα καταγωγής τους... το προτείνω ανεπιφύλακτα, όχι μόνο στους νέους, αλλά και σε ανθρώπους όλων των ηλικιών».
Διακοπές, εθελοντική εργασία, εκδρομές, περιηγήσεις, γνωριμία με ανθρώπους και κουλτούρες από όλον τον κόσμο συνδυάζονται αρμονικά στα προγράμματα που προσφέρει η ELIX.www.elix.org.gr

http://www.e-dimosio.gr/

Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Ξεχάστε όσα ξέρατε! 10 οδηγίες επιβίωσης!ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Αποσπάσματα από το άρθρο του Doug Copp στο ‘ Triangle of Life’, επιμέλεια έκδοσης από τον Larry Linn του MAA Safety Committee , 13/4/04
Το όνομά μου είναι Doug Copp. Είμαι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης ( American Rescue Team International, ARTI), η πιο έμπειρη ομάδα διάσωσης του κόσμου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ’ αυτό το άρθρο θα σώσουν ζωές στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στη πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης.



Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο. Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ ‘τρίγωνο της ζωής’...

Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί. Την επόμενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρείστε τα ‘τρίγωνα’ που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιο κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.


ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

1. Σχεδόν όλοι που απλά ‘βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι’ όταν καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.

   
2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.




3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.

 

4.Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε μία μεγάλη καρέκλα.



6.. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιφτείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!




7. Ποτέ να μη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ’ αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.


 

8.Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.

 

9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φραντσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.



 

10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν καταρρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικό υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί. Διαδώστε αυτό το μήνυμα και σώστε ζωές…
 
 
Παράταση προθεσμίας υποβολής ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθ.62
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι στην υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά ταυτόχρονα να επιτευχθεί ο στόχος της όσο το δυνατό μεγαλύτερης υποβολής δηλώσεων ηλεκτρονικά και να μειωθεί εν τέλει ο μέσος χρόνος εκκαθάρισης αυτών ορίζεται ότι:

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, ανεξάρτητα αν η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία λήγει στις 15 Ιουνίου 2012, παρατείνεται ως εξής:

α. Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 2 Ιουλίου 2012.

β. Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 16 Ιουλίου 2012.


1/6/2012