27 Νοεμβρίου 2012

Στο 35% της ονομαστικής τιμής η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων

Μια εθελοντικού χαρακτήρα επαναγορά χρέους που προβλέπει την αυξημένη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους συμβούλους του. Η διαδικασία αυτή δίνει παράλληλα κίνητρα στις τράπεζες να βελτιώσουν την εικόνα του ισολογισμού τους μέσω στοχευμένης απομόχλευσης του ισολογισμού τους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην εθελοντική επαναγορά των ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών, σε τιμή που αντιστοιχεί κοντά στο 35% της ονομαστικής τιμής των τίτλων, και συγκεκριμένα στο υψηλότερο κλείσιμο της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου 2012. Καθώς η τιμή του 10ετούς ομολόγου είχε διαμορφωθεί τότε στα 34,40%της ονομαστικής αξίας συμπεραίνεται ότι αυτό θα είναι το ανώτερο εύρος της επαναγοράς.
Η επαναγορά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 13 Δεκεμβρίου, καθώς το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσει τη δική του συνεισφορά από το μηχανισμό στήριξης εάν δεν επιτύχει αυτή διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η διαδικασία επαναγοράς έχει ήδη σχεδιασθεί και αναμένεται να υπάρξει δημόσια προσφορά στην εβδομάδα που ξεκινά στις 3 Δεκεμβρίου. Η εθελοντική αυτή διαδικασία στοχεύει στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ενδιαφέρον αναμένεται να δείξουν και επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια που όλο το προηγούμενο διάστημα έκτισαν θέσεις στο ελληνικό χρέος αγοράζοντας τίτλους ακόμη και στο 12% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Αυτοί οι επενδυτές πολύ απλά μέσω της δημόσιας προσφοράς θα τριπλασιάσουν τις αποδόσεις τους.
Επιλέξιμο στα πλαίσια της δημόσιας προσφοράς θα είναι το 50% του συνολικού ιδιωτικού χρέους της Ελλάδας δηλαδή 31 δισ. ευρώ εκ συνόλου 62 δισ. ευρώ. Καθώς η επαναγορά χρέους θα χρηματοδοτηθεί είτε απευθείας με δάνειο του EFSF είτε με βραχυπρόθεσμους τίτλους εγγυημένους από τον EFSF με 10 δισ. ευρώ θα αποσυρθεί τελικά χρέος 28 δισ. ευρώ περίπου. Αν αφαιρεθεί το δάνειο της επαναγοράς τότε η καθαρή μείωση χρέους με πρόχειρους υπολογισμούς θα είναι κοντά στα 15 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τόκων του δανείου.
Βασικός στόχος του εν λόγω σχεδίου είναι να αποσυρθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 13 δισ. ευρώ, από τα 17 δισ. ευρώ ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Για να γίνει αυτό η απόφαση του Eurogroup προέβλεψε πως τη χορήγηση ενός κίνητρου προς τις τράπεζες.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τα εξής για το ζήτημα : «Το Eurogroup θεωρεί ότι στις υπό ανακεφαλαιοποίηση ελληνικές τράπεζες πρέπει να διενεργηθούν ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού liability management exercise όσον αφορά στους εναπομείναντες κατόχους χρέους μειωμένης εξασφάλισης remaining subordinated debt holders , ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών».
«Το subordinated debt είναι μόνο τα δάνεια των τραπεζών», διευκρίνισε στο in.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος για το σχετικό θέμα, αποκαλύπτοντας την πρόβλεψη της Ευρωομάδας για έμμεση παρέμβαση για τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Πιο απλά οι υπό ανακεφαλαιοποίηση ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο αποτύπωσης του subordinated debt δηλαδή ομολόγων και ομολογιακών ή υβριδικών δανείων προκειμένου να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση και ως εκ τούτου τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Ωστόσο, το εάν αυτό θα είναι επικερδές θα εξαρτηθεί από τα πόσα ομόλογα θα ανταλλάξουν και το πώς τελικά θα διαχειριστούν το subordinated debt.
http://www.banksnews.gr/



Φως στις σκιές του χρηματοπιστωτικού τομέα

bank-collapseΚατά τη διάρκεια της πιστωτικής έκρηξης του 2006 και του 2007, ο Paul Tucker, τώρα αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, προσπαθούσε να προειδοποιήσει για τις σκιώδεις τράπεζες.Σε μια προφητική ομιλία του προειδοποίησε ότι η χρηματοδότηση «φαντομάς» - όπως ονόμασε το σκιώδες δίκτυο των μη-τραπεζικών φορέων χρηματοδότησης στο Λονδίνο - θα μπορούσε να δημιουργήσει συστημικούς κινδύνους.
Αυτή την εβδομάδα ο κ. Tucker έλαβε τελικά την ικανοποίηση του: το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέδωσε μία έκθεση που ζήτησε μεγαλύτερη εποπτεία για το παγκόσμιο σκιώδες τραπεζικό σύστημα αξίας $ 67 τρις.
Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Αλλά καθώς η FSB τελικά - καθυστερημένα – δείχνει την ισχύ της, αξίζει να αναρωτηθούμε γιατί οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν έξι χρόνια για να δράσουν.
Αρκετές δεκαετίες πριν, όταν οι άνθρωποι όπως ο κ. Tucker ξεκίνησαν την καριέρα τους, τα θεσμικά όργανα, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας είχαν ένα γενικό δόγμα: οι εργαζόμενοι μετακινούνται μεταξύ των υπηρεσιών, οι απόφοιτοι είχαν προσληφθεί από μια σειρά επιστημονικών κλάδων και ανώτεροι αξιωματούχοι αναμένονταν να παρακολουθούν την αγοράς με το ένστικτο αλλά και με τη χρήση οικονομικών μοντέλων.
Όμως, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1997, οι οικονομολόγοι  με τα διδακτορικά έγιναν πιο ισχυροί και η μακροοικονομική και νομισματική πολιτική ανάλυση μετατράπηκε σε ένα είδος ψυχολογικού φυλακίου μακριά από τη βρωμιά των αγορών και της χρηματοδότησης.
Αυτό έγινε εν μέρει επειδή η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών ανέλαβε την ευθύνη για την εποπτεία των τραπεζών. Αλλά ένας άλλος παράγοντας ήταν ότι οι οικονομολόγοι, όπως ο Sir Mervyn King, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, είχαν μικρή επιθυμία να αναλύσουν τα μυστικά μονοπάτια της χρηματοδότησης.
Η εγγύηση των δανειακών υποχρεώσεων ή τα δομημένα επενδυτικά οχήματα δεν φαίνεται να συνδέονται με την «πραγματική» οικονομία ή ακόμη και τη νομισματική πολιτική. Τουλάχιστον όχι στα μάτια των υψηλού κύρους οικονομολόγων.
Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προσπάθησαν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα. Όταν ο κ. Tucker, για παράδειγμα, έγινε επικεφαλής των αγορών στην Τράπεζα της Αγγλίας πριν από μια δεκαετία, κατάλαβε ότι οι διεεργασίες των CDOs και των SIVs ήταν αυτές που επηρεάζουν τη ροή των πιστώσεων. Μάλιστα πρότεινε ότι μια ανάλυση των «οχημάτων χρηματοδότησης» θα πρέπει να ενσωματωθεί στις συζητήσεις των νομισματικών μεγεθών, όπως το Μ4.
Αλλά αντιμετώπιζε τουλάχιστον δύο μεγάλα εμπόδια.
Κατ 'αρχάς, δεν ήταν σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για την ανάλυση, πόσο μάλλον αστυνόμευση, αυτού του μη-τραπεζικού κόσμου. Γιατί, ενώ η FSA παρακολουθούσε τις  εργασίες των τραπεζών σε όλα τα επίπεδα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η παρακολούθηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής σταθερότητας, των CDOs και SIVs παραβλέφθηκε.
Δεύτερον - και πιο σιωπηρό - η νοοτροπία ήταν τόσο εδραιωμένη που ο κ. Tucker δεν μπορούσε καν να επικοινωνήσει τους φόβους του. Ήξερε ότι  η φράση «μη-τραπεζική χρηματοδότηση» ακουγόταν βαρετή, γι 'αυτό προσπάθησε να βρει εναλλακτικές λύσεις. Αλλά απέτυχε να τραβήξει την προσοχή.
Πράγματι, μέχρι ο Paul McCulley, ανώτερος αξιωματούχος της Pimco, να επινοήσει  τον όρο «σκιώδες τραπεζικό σύστημα» στο οικονομικό συνέδριο του Jackson Hole  τον Αύγουστο του 2007 το θέμα δεν συγκινούσε – από κει και πέρα οι φορείς χάραξης πολιτικής είχαν τελικά έναν τρόπο να συζητήσουν τα σχήματα αυτά, όπως τα CDOs και τα δομημένα επενδυτικά οχήματα. Παρέχοντας ένα πιασάρικο τίτλο, με άλλα λόγια, βοήθησε ο ίδιος να αλλάξει την πολιτική συζήτηση.
Ειρωνικά, πολλοί χρηματοδότες τώρα γκρινιάζουν ότι η φράση «σκιώδες τραπεζικό σύστημα» έχει γίνει πολύ συναρπαστική. Ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής συμφωνούν: σε μερικές γλώσσες ο όρος ακούγεται υπερβολικά αρνητικός και χρησιμοποιείται σε μια ευρεία έννοια αλυσιτελώς. Ως αποτέλεσμα, ο αγώνας για μια νέα ονομασία έχει αρχίσει.
Αλλά, αν μη τι άλλο, αυτή η στροφή στη συζήτηση δείχνει ότι ορισμένοι έχουν κατανοήσει ότι οι λέξεις (ή η έλλειψη τους) μπορεί να καθορίσουν τις προτεραιότητες της πολιτικής. Άλλα έχουν μάθει και άλλα μαθήματα.
Αυτές τις μέρες, για παράδειγμα, η νέα Επιτροπή Δημοσιονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας  προσπαθεί να λάβει μια ολιστική άποψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ανώτεροι αξιωματούχοι, όπως ο Andy Haldane διεξάγουν μια πρωτοποριακή  έρευνα που σπάει τα στεγανά και συνδυάζει την οικονομική και χρηματοοικονομική ανάλυση με άλλους τομείς, όπως η ζωολογία.
Και ο ίδιος ο κ. Tucker έδωσε πρόσφατα μια στοχαστική ομιλία στους οικονομολόγους στην Οξφόρδη, ζητώντας περισσότερη μέτρα με σκοπό να αλλάξει η μυστικοπαθής νοοτροπία.
Αλλά ενώ αυτό είναι αξιέπαινο, παραμένει θλιβερό ότι το πρόβλημα της μυστικοπάθειας και του απυρόβλητου σε ορισμένα συστήματα δεν έχει αλλάξει. Αντίθετα, είναι εγγενές σε κάθε μεγάλο, πολύπλοκο σύστημα.
Έτσι, το ερώτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε οι επενδυτές τώρα είναι τι άλλα ζητήματα συνεχίζουν να μη λαμβάνουν τη δέουσα προσοχή. Τι γίνεται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τις συντάξεις ή την οικονομική υποδομή;
Ή είναι κάτι άλλο που αγνοούμε επειδή είναι έξω από το νοητικό μας χάρτη μας; Όποιος έχει ιδέα ας τις στείλει στις ρυθμιστικές αρχές Ην. Βασιλείου, ΗΠΑ και ευρωζώνης, κατά προτίμηση με ένα πιασάρικο τίτλο...


Ευνοϊκότερο το νέο καθεστώς για υψηλά εισοδήματα από ενοίκια


Από το πρώτο ευρώ θα φορολογούνται τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται αυτοτελώς με κλιμακωτούς συντελεστές:
– 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ.
– 33% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ.
Με το νέο σχέδιο, κάποιος που έχει αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια ύψους 15.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία το ποσό των 2.190 ευρώ. Με το υφιστάμενο καθεστώς ο φόρος ήταν μικρότερος κατά 950 ευρώ, δηλαδή κατέβαλλε στην εφορία 1.240 ευρώ.
Αντίθετα, ευνοϊκότερο είναι το νέο καθεστώς για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα από ενοίκια. Συγκεκριμένα, φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια 100.000 ευρώ θα πληρώσει με το νέο σύστημα στην εφορία το ποσό των 30.240 ευρώ ενώ μέχρι σήμερα πλήρωνε 32.420 ευρώ.
Αλλαγές έρχονται και στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου, εφόσον προκύψει υπεραξία αυτή θα φορολογείται με συντελεστή 20%. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι στις μεταβιβάσεις ακινήτων επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% στη διαφορά μεταξύ πώλησης και της τιμής κτήσης. Η διαφορά αυτή θα φορολογείται με την εφαρμογή των παρακάτω συντελεστών παλαιότητας:
– 0,90 για διακράτηση από 1 έως 5 έτη.
– 0,80 για διακράτηση από 5 έως 10 έτη.
– 0,75 για διακράτηση από 10 έως 15 έτη.
– 0,70 για διακράτηση 15 έως 20 έτη.
– 0,65 για διακράτηση 20 έως 25 έτη.
– 0,60 για διακράτηση 25 ετών.
Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται και σε περιπτώσεις δωρεάς ή γονικής παροχής.



Hμερομηνία :  27/11/12   
Copyright:  http://www.kathimerini.gr

Οι επενδυτές συνεχίζουν να πληρώνουν τη Γερμανία για να τη... δανείζουν


Αντλήθηκαν 2,73 δισ. με αρνητική απόδοση 0,0085% κατά τη χθεσινή δημοπρασία
Με αρνητικά επιτόκια συνεχίζει να δανείζεται η Γερμανία, καθώς παρά την κρίση φαίνεται ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για σχετικώς ασφαλείς τοποθετήσεις εντός της Ευρωζώνης. Χθες, η γερμανική κυβέρνηση άντλησε 2,73 δισ. ευρώ από την έκδοση 12μηνων εντόκων γραμματίων με μέση απόδοση στο -0,0085%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,8 φορές έναντι 2,4 στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Αυτό, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, δείχνει πως οι επενδυτές πληρώνουν για να έχουν το προνόμιο να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στο καταφύγιο που ονομάζεται γερμανικό χρέος.
Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος ότι οι τιμές των γερμανικών ομολόγων ενισχύθηκαν για πρώτη φορά μετά έξι ημέρες χθες, πριν από την έναρξη του Eurogroup, καθώς αναμένεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα αποτύχουν και πάλι να καταλήξουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών bunds υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς μάλιστα έκθεση του GfK προαναγγέλλει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία θα υποχωρήσει τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά ύστερα από επτά μήνες. Οι φόβοι για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και η επιβράδυνση της ανάπτυξης εντός των συνόρων επιβάρυναν το κλίμα στους κόλπους των καταναλωτών. Ετσι, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει τον ερχόμενο μήνα στις 5,9 μονάδες, έναντι 6,1 τον Νοέμβριο - στοιχείο αναθεωρημένο έναντι της αρχικής εκτίμησης για 6,3 μονάδες. Ηταν η πρώτη πτώση του σχετικού δείκτη μετά τον Μάιο, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν νωρίτερα υποχώρησή του στις 6,2 μονάδες, έναντι της αρχικής εκτίμησης του GfK για τον Νοέμβριο. Περαιτέρω επιβάρυνση αναμένεται να επιφέρουν οι εκλογές στην Καταλωνία, στις οποίες τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν αυτονομιστικά κόμματα, κάτι «όχι θετικό για την αγορά», σύμφωνα με τους αναλυτές.
Είναι πάντως άξιο λόγου να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το GfK, οι παραδοσιακά συγκρατημένοι ως καταναλωτές Γερμανοί αναμένεται να αψηφήσουν κρίση και αβεβαιότητα και καταρτίζουν ήδη σχέδια αγορών. Η «ασυνήθιστη», όπως τη χαρακτηρίζει οικονομολόγος του GfK, συμπεριφορά είναι αντίθετη με ό,τι συνέβαινε σε περιόδους ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης στο παρελθόν, και δη την ώρα που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι «σφίγγουν το ζωνάρι». Τελευταία φορά, δε, που παρατηρήθηκε ανάλογο φαινόμενο ήταν το 2006, ενόψει της προγραμματισμένης σημαντικής αύξησης του ΦΠΑ από 16% σε 19%. Σήμερα, αυτό που φαίνεται να ενθαρρύνει τους Γερμανούς καταναλωτές είναι η εύρωστη αγορά εργασίας της χώρας και οι σταθεροί ή και αυξανόμενοι μισθοί - κάτι που και πάλι έρχεται σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία αναμένεται να διαμορφωθούν αυξημένες κατά 1,5% σε ονομαστική βάση τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, στα 80,4 δισ. ευρώ. Η μέτρια, κατά κοινή παραδοχή, αύξηση οφείλεται κυρίως στις ενισχυμένες τιμές, καθώς οι πωλήσεις αναμένεται να αλλάξουν ελάχιστα σε πραγματική βάση. Ο μέσος Γερμανός καταναλωτής θα δαπανήσει 285 ευρώ σε χριστουγεννιάτικα δώρα, ήτοι περίπου 9% περισσότερα από πέρυσι. Ομως, σε χαρακτηριστικά γερμανικό στυλ, τα δώρα θα είναι κατά κύριο λόγο «χρήσιμα»...

Eurogroup statement on Greece

The Eurogroup recalls that a full staff-level agreement has been reached between Greece and the Troika on updated programme conditionality and that, according to the Troika, Greece has implemented all agreed prior actions.
The Eurogroup in particular welcomes the updated assessment of the Troika that Greece has implemented in a satisfactory manner a wide ranging set of reforms, as well as the budget for 2013 and an ambitious medium term fiscal strategy 2013-16.
The Eurogroup noted with satisfaction that the updated programme conditionality includes the adoption by Greece of new instruments to enhance the implementation of the programme, notably by means of correction mechanisms to safeguard the achievement of both fiscal and privatisation targets, and by stronger budgeting and monitoring rules. Greece has also significantly strengthened the segregated account for debt servicing. Greece will transfer all privatizations revenues, the targeted primary surpluses as well as 30% of the excess primary surplus to this account, to meet debt service payment on a quarterly forward-looking basis. Greece will also increase transparency and provide full ex ante and ex post information to the EFSF/ESM on transactions on the segregated account.
The Eurogroup again commended the authorities for their demonstrated strong commitment to the adjustment programme and reiterated its appreciation for the efforts made by the Greek citizens. The Eurogroup noted that the outlook for the sustainability of Greek government debt has worsened compared to March 2012 when the second programme was concluded, mainly on account of a deteriorated macro-economic situation and delays in programme implementation
The Eurogroup considered that the necessary revision in the fiscal targets and the implied postponement of a primary surplus target of 4.5% of GDP from 2014 to 2016 calls for a broader concept of debt sustainability encompassing lower debt levels in the medium term, smoothing of the current financing hump after 2020 and easing of its financing.
The Eurogroup was informed that Greece is considering certain debt reduction measures in the near future, which may involve public debt tender purchases of the various categories of sovereign obligations. If this is the route chosen, any tender or exchange prices are expected to be no higher
than those at the close on Friday, 23 November 2012.
The Eurogroup considers that, in recapitalising Greek banks, liability management exercises should be conducted in respect of remaining subordinated debt holders so as to ensure a fair burden sharing.
Against this background and after having been reassured of the authorities' resolve to carry the fiscal and structural reform momentum forward and with a positive outcome of the possible debt buy-back operation, the euro area Member States would be prepared to consider the following initiatives:
•A lowering by 100 bps of the interest rate charged to Greece on the loans provided in the context of the Greek Loan Facility. Member States under a full financial assistance programme are not required to participate in the lowering of the GLF interest rates for the period in which they receive themselves financial assistance.
•A lowering by 10 bps of the guarantee fee costs paid by Greece on the EFSF loans.
•An extension of the maturities of the bilateral and EFSF loans by 15 years and a deferral of interest payments of Greece on EFSF loans by 10 years. These measures will not affect the creditworthiness of EFSF, which is fully backed by the guarantees from Member States.
•A commitment by Member States to pass on to Greece's segregated account, an amount equivalent to the income on the SMP portfolio accruing to their national central bank as from budget year 2013. Member States under a full financial assistance programme are not required to participate in this scheme for the period in which they receive themselves financial assistance.
The Eurogroup stresses, however, that the above-mentioned benefits of initiatives by euro area
Member States would accrue to Greece in a phased manner and conditional upon a strong implementation by the country of the agreed reform measures in the programme period as well as in the post-programme surveillance period.
The Eurogroup is confident that, jointly, the above-mentioned initiatives by Greece and the other euro area Member States would bring Greece's public debt back on a sustainable path throughout this and the next decade and will facilitate a gradual return to market financing. Euro area Member States will consider further measures and assistance, including inter alia lower co-financing in structural funds and/or further interest rate reduction of the Greek Loan Facility, if necessary, for achieving a further credible and sustainable reduction of Greek debt-to-GDP ratio, when Greece reaches an annual primary surplus, as envisaged in the current MoU, conditional on full implementation of all conditions contained in the programme, in order to ensure that by the end of the IMF programme in 2016, Greece can reach a debt-to-GDP ratio in that year of 175% and in 2020 of 124% of GDP, and in 2022 a debt-to-GDP ratio substantially lower than 110%.
As was stated by the Eurogroup on 21 February 2012, we are committed to providing adequate support to Greece during the life of the programme and beyond until it has regained market access, provided that Greece fully complies with the requirements and objectives of the adjustment programme.
The Eurogroup concludes that the necessary elements are now in place for Member States to launch the relevant national procedures required for the approval of the next EFSF disbursement, which amounts to EUR 43.7 bn. EUR 10.6 bn for budgetary financing and EUR 23.8 bn in EFSF bonds earmarked for bank recapitalisation will be paid out in December. The disbursement of the remaining amount will be made in three sub-tranches during the first quarter of 2013, linked to the implementation of the MoU milestones (including the implementation of the agreed tax reform by January) to be agreed by the Troika.
The Eurogroup expects to be in a position to formally decide on the disbursement by 13 December, subject to the completion of these national procedures and following a review of the outcome of a possible debt buy-back operation by Greece.





ekathimerini.com , Tuesday November 27, 2012 (03:04)  

Posts Tweets Archive Last Eurogroup for Greece resulted in a non-agreement The European Parliament made a bold step towards European democracy France's credit downgrade, medium term borrowing costs and 'competitiveness' What makes a free society: On the heteronomy of the eurocrisis The entropy of the Greek society Greek austerity: Change can only come from the Greeks not from the troika A European Commissioner to veto national budgets: We are being alienated from our own institutions Separatism and European Federalism: Two compatible tendencies There is no such thing as 1 + 1 = 2 Not all European Federalists are Progressive Get Updates! Suscribe by email using the form below or choose your preferred medium. RSS Feed @Protes_Stavrou Google+ Facebook Profile Last Eurogroup for Greece resulted in a non-agreement

As is often the case with the eurocrisis, after yet another high-level meeting European politicians will parade before the public some 'decisive' agreement they have reached. The last episode in this series is the November 27 Eurogroup statement on Greece . For an inattentive reader the text appears to present a political agreement that sets the basis for a gradual but definite solution to the diplomatic dimension of the Greek crisis. In other words, one not paying attention to the actual wording of the text will discern that Euro-area leaders have managed to make a first step in overcoming the shortcomings of decision-making at the European level combined with the architectural flaws of the monetary union. While today and perhaps the days ahead, we will once again witness an orgy of pompous remarks on how critical this latest decision is; we must remain indifferent to the plethora of misleading commentary which will aim at obfuscating the plain fact that no tangible agreement was ever reached. A judicious interpretation of the actual text reveals that there 'might' be a change in certain parameters, 'provided' that some strict and rigid conditions have been met. The only aspect of the bailout programme to Greece which is clearly reinforced is the monitoring of the implementation of the Memorandum of Understanding, but this too was effectively agreed in prior.

As a matter of fact let us read through the text, starting from the issue of supervision. The Eurogroup statement notes that (emphasis mine):

The Eurogroup noted with satisfaction that the updated programme conditionality includes the adoption by Greece of new instruments to enhance the implementation of the programme , notably by means of correction mechanisms to safeguard the achievement of both fiscal and privatisation targets, and by stronger budgeting and monitoring rules . Greece has also significantly strengthened the segregated account for debt servicing. Greece will transfer all privatizations revenues , the targeted primary surpluses as well as 30% of the excess primary surplus to this account, to meet debt service payment on a quarterly forward-looking basis. Greece will also increase transparency and provide full ex ante and ex post information to the EFSF/ESM on transactions on the segregated account.

Ignoring the fig leaf of 'transparency' that was added to the above paragraph, this part of the text suggests two things:

  1. The conditionality of the programme has been strengthened which means that non-elected technocrats will have a stronger say on Greek internal affairs. Also it is tacitly understood that if for whatever reason, be it external shocks, internal economic weaknesses, or even failure of the Greek government to implement the measures it agreed to, the now-common horse trading at the Eurogroup or European Council will start anew, reinvigorating the sentiment of uncertainty over the case of Greece. Payments may be delayed once again, new measures may be required to meet whatever chimerical targets and in general we will all bear witness to the kind of European politics that has thus far exacerbated the crisis, rather than contribute to its effective and benign solution.
  2. All the looting of Greek public property, under the corporate-capitalist doctrine of ad hoc privatizations (which have absolutely nothing to do with genuine free markets), will be conducted for the sake of servicing the debt; a debt whose legitimacy remains in question as there has never been a thoroughgoing audit to see what part of it was the product of corruption, while also a great portion of it derives from the funds the Greek state has provided to the domestic banking system (putting the entire bill on the citizen/taxpayer). The serious political and moral objections to such an outright injustice notwithstanding, it is crystal clear that this is an economically unproductive or even counter-productive approach, for it channels valuable funds into areas that can yield no returns whatsoever and which may only succeed in restraining the real economy and in preserving the zombified status of Greek banks.

Proceeding into the nub of the issue, the actual non-agreement, we read the following in the Eurogroup's statement (emphasis mine):

Against this background and after having been reassured of the authorities' resolve to carry the fiscal and structural reform momentum forward and with a positive outcome of the possible debt buy-back operation, the euro area Member States would be prepared to consider the following initiatives:

  • A lowering by 100 bps of the interest rate charged to Greece on the loans provided in the context of the Greek Loan Facility. Member States under a full financial assistance programme are not required to participate in the lowering of the GLF interest rates for the period in which they receive themselves financial assistance.
  • A lowering by 10 bps of the guarantee fee costs paid by Greece on the EFSF loans.
  • An extension of the maturities of the bilateral and EFSF loans by 15 years and a deferral of interest payments of Greece on EFSF loans by 10 years. These measures will not affect the creditworthiness of EFSF, which is fully backed by the guarantees from Member States.
  • A commitment by Member States to pass on to Greece's segregated account, an amount equivalent to the income on the SMP portfolio accruing to their national central bank as from budget year 2013. Member States under a full financial assistance programme are not required to participate in this scheme for the period in which they receive themselves financial assistance.

The Eurogroup stresses , however, that the above-mentioned benefits of initiatives by euro area Member States would accrue to Greece in a phased manner and conditional upon a strong implementation by the country of the agreed reform measures in the programme period as well as in the post-programme surveillance period.

The adequacy of the list of proposed measures is of no interest to us within the context of this article, for it is evident that these are mere points for consideration and further bargaining. From the wording of this part of the Eurogroup statement it is readily apparent that ambiguity and vagueness have been intentionally introduced to allow a great deal of flexibility to all parties involved in the Greek bailout, in an effort to keep the pressure on the Greek government without making any actual commitments. Towards that end, the last paragraph of the above quote is quite explicit in the caveats it introduces. To recognize them requires no legal shrewdness nor hermeneutic creativity, but a mere sense of suspicion that stems from the realization of the inconclusiveness of European politics in general and Eurocrisis (mis-)management in particular.

More periodic reviews will follow, additional divergences in opinion will appear, new obstacles will arise along the way. Greece as well as the rest of the Eurozone are in fact suffering from a systemic incompetence of the political order of Europe, found in the overall complexity of institutional and structural flaws in the EU in general and the Euro area in particular.

From my side, I am convinced that we are nowhere near a political solution. In the meantime we see the entropy of the Greek society , while the eurocrisis deepens in many other countries until it eventually reaches the European core. Without a radical shift in approach, European politics will remain part of the problem rather than the solution to it.

ΠΗΓΗ : Protesilaos Stavrou

I specialize in European Union politics and political economy with an emphasis on the ongoing crisis in the euro area. I am a Left-Libertarian, a Cynic and a radical subjectivist. The opinions Ι express on this website and my other social media profiles are strictly personal and do not reflect the views of any employers, organizations or institutions that are, have been, or may be affiliated with me. Feel welcome to view my full profile or to check my contact information .

Λαγκάρντ: Μετά την επαναγορά του χρέους, η απόφαση από το ΔΝΤ

«Σημαντικές οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις»
Στα βασικά σημεία της συμφωνίας στο Eurogroup αλλά και στo επόμενo βήμα που θα κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρεται η Κριστίν Λαγκάρντ, με γραπτή δήλωσή της που δόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup για την περαιτέρω στήριξη του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και που θα συμβάλουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του χρέους της», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό βασίζεται στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τονίζει ότι «οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν επαναγορά ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων (SMP) στην Ελλάδα, τη μείωση των επιτοκίων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF), τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την αναβολή των πληρωμών των τόκων για το EFSF».
Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «στο σύνολό τους, αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη πορεία και θα διευκολύνουν τη σταδιακή επιστροφή (της Ελλάδας) στις αγορές. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω σημαντικών μέτρων μείωσης του χρέους -εκ των προτέρων- κατά 20% του ΑΕΠ. Επιπλέον, χαιρετίζω τη δέσμευση από τους Ευρωπαίους εταίρους να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση του χρέους για την Ελλάδα, σε σχέση με την τρέχουσα πορεία του χρέους της».
Καταλήγοντας, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «από την στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως για την εφαρμογή του προγράμματος επαναγοράς χρέους, θα είμαι σε θέση να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος».

26 Νοεμβρίου 2012

"Έρχεται" τον Ιανουάριο η νέα αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Hellas Airlines


Νέα άφιξη στον αεροπορικό κλάδο –και μάλιστα ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, με έδρα το Βόλο– αναμένεται το 2013. Σύμφωνα με...
την Εξπρές, η νεοσύστατη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Hellas Airlines θα ξεκινήσει πτήσεις εσωτερικού τον Ιανουάριο με δύο αεροσκάφη και εξωτερικού το Μάιο του ίδιου έτους με την προσθήκη τριών αεροσκαφών. Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, η εταιρία, που συστάθηκε επίσημα στις 2 Νοεμβρίου 2012, θέτει σε λειτουργία το 5ετές επενδυτικό της πρόγραμμα.

Όπως τονίζει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της εταιρίας Βασίλης Ραλάκης, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας προβλέπεται τζίρος ύψους 55 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα επενδυθεί στην εξάπλωση της εταιρίας. Σε πλήρη ανάπτυξη, εξυπηρετώντας Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Ρόδο, Σκιάθο και Ρώμη, Μαδρίτη, Λονδίνο, Μόσχα, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Τελ Αβίβ, αναμένεται να βρεθεί τη διετία 2014-2015. Ωστόσο, «κλειδί» της στρατηγικής της θα είναι οι υπηρεσίες cargo που θα παρέχει επιστρατεύοντας αεροπλάνα τύπου combi (το μισό είναι επιβατικό και το μισό είναι φορτηγό αεροπλάνο).
Η διαφορετικότητα της εταιρίας (μότο της είναι το «the different airline») έγκειται εν πολλοίς στην τιμολογιακή πολιτική της. Οι τιμές των εισιτηρίων θα παραμένουν σταθερές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και δεν θα υπάρχουν βεβαρημένες χρεώσεις για κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται μία βαλίτσα, καθώς και lunch box, παρόλο που πάγια τακτική των low cost είναι οι συγκεκριμένες παροχές να έχουν επιπλέον χρέωση. Ακόμα, η εταιρία θα συνδέει απευθείας προορισμούς του εξωτερικού (π.χ. Ισπανία-Αγγλία), ώστε «ένα ελληνικό αεροπλάνο να ταξιδεύει σε όλα τα αεροδρόμια».


http://www.thestival.gr/

"Ζαχαρία ζεις στις καρδιές μας" έγραφε το συγκινητικό πανό για τον αδικοχαμένο 16χρονο










Ιδιαίτερα φορτισμένο ήταν το κλίμα στο γήπεδο του Πλατανιά σήμερα το απόγευμα...

καθώς πριν λίγες μέρες "έφυγε" από τη ζωή ο 16χρονος, Ζαχαρίας Καραντωνάκης, που αγωνιζόταν στις ακαδημίες του Πλατανιά.
Πριν την έναρξη του αγώνα των Κρητικών με τον Παναθηναϊκό, ένα πανό που έγραφε "Ζαχαρία ζεις στις καρδιές μας" αναρτήθηκε στο κέντρο του γηπέδου. Επιπλέον, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου νεαρού, ενώ και τα δύο γκολ που πέτυχαν οι νεοφώτιστοι (Ουκάρ και Αναστασάκος) τα αφιέρωσαν στον Ζαχαρία.

Μάλιστα, μετά το τέλος του αγώνα, ο νέος προπονητής του Πλατανιά, Άγγελος Αναστασιάδης αφιέρωσε τη νίκη της ομάδας του στη μνήμη του.


Πληροφορίες: novasports

Προσλήψεις στον Σύνδεσμο ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης


Ο Σύνδεσµος ΟΤΑ Νοµού Θεσσαλονίκης ανακοινώνει προσλήψεις, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου...
ορισµένου χρόνου 8 μήνες, συνολικά εξήντα (60) ατόµων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Συνδέσµου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα γραφεία της υπηρεσίας, Σύνδεσμος ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Φράγκων 6-8, 54626 Θεσσαλονίκη. Πρισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310508800.

Υποβολή αιτήσεων έως: Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012.
Ωρες υποβολής αιτήσεων: καθημερινά 9.00 με 13.00.
Λεπτομέρεις ΕΔΩ.


http://www.thestival.gr/

Τέλος οι φοροαπαλλαγές. Δείτε τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο


Τέλος στις φοροαπαλλαγές βάζει το προτεινομενο φορολογικό νομοσχέδιο...

που τις κόβει μαχαίρι σε όσους έχουν παιδιά και στεγαστικά. Βάσει των ρυθμίσεων, διατηρούνται μόνο οι εκπτώσεις φόρου 10% για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, έξοδα διατροφής μεταξύ πρώην συζήγων και δωρεές προς το δημόσιο, τους ΟΤΑ και κοινωφελή ιδρύματα. Σύμφωνα με "Τα Νέα", με τον τρόπο αυτό, κάθε φορολογούμενος με στεγαστικό δάνειο που κέρδιζε μέχρι φέτος 100 ευρώ εξαιτίας της προβλεπόμενης φοροαπαλλαγής για το 10% των τόκων του δανείου του έως 1.000 ευρώ, επιβαρύνεται με την εφαρμογή των νέων διατάξεων με έξτρα φόρο 100 ευρώ.
Ανάλογες επιβαρύνσεις προκύπτουν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ασφάλιστρα.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι το ποσό του φόρου που προκύπτει μειώνεται 10% για κάθε καταβαλλόμενη από τις παρακάτω δαπάνες:
Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν, κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες και υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.
Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ. Επομένως η μείωση φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ και μόνο εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν το 5% του  φορολογούμενου εισοδήματος.
Το ποσό της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο, του οποίου αποτελεί φορολογητέο εισόδημα και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη.
Τα ποσά -άνω των 100 ευρώ- που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, κοινωφελή ιδρύματα, καθώς και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία.

Διαβάστε τις αλλαγές που εξετάζονται στη φορολογία ακινήτων

Τον τελικό «λογαριασμό» ύψους 3 δισ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2013 υπογράφουν, εντός της εβδομάδος, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης. Το πακέτο των αλλαγών στα ακίνητα «κλείδωσε» στην τελευταία σύσκεψη...

των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση την Παρασκευή, παίρνοντας τον δρόμο προς τις ηγεσίες τους, προκειμένου να βάλουν τις τελικές «πινελιές» και κυρίως να αποφασίσουν πώς θα επιβληθεί ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Τα σενάρια που καλούνται να εξετάσουν οι αρχηγοί είναι τρία όσον αφορά τη νέα κλίμακα φορολόγησης των ακινήτων, με απόδοση από 700 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, αφού είναι ανοιχτό εάν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο ή εάν θα θεσπιστεί στα 50.000 ευρώ ή στα 100.000 ευρώ.
Το βασικό σενάριο
Το επικρατέστερο πάντως προβλέπει, με βάση τις εκτιμήσεις και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, ότι τελικά το αφορολόγητο όριο θα «κλειδώσει» στα 50.000 ευρώ και ότι η κλίμακα θα έχει από 6 έως 8 συντελεστές, που θα κυμαίνονται από 0,05% έως και 2%-2,5%.
Στην περίπτωση φυσικά που το αφορολόγητο «κλείσει» στα 50.000 ευρώ, τότε ένας στους δυο ιδιοκτήτες δεν θα κληθεί να πληρώσει τον νέο φόρο, ενώ το ποσοστό αυτών που δεν θα επιβαρυνθούν θα αυξηθεί εάν ληφθεί υπόψη ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πιέζουν για αυξημένο αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά.
Από την άλλη πλευρά, δεδομένο είναι ότι από τον νέο φόρο δεν θα γλιτώσουν οι εκτός σχεδίου εκτάσεις, όμως στις καλλιεργούμενες θα ισχύσουν συντελεστές απομείωσης των αντικειμενικών τιμών, προκειμένου να μη θιγούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Ειδική κλίμακα με 10 συντελεστές σχεδιάζεται και για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, που θα φορολογούνται ανάλογα με χρήση του ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανία, κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.), ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουν νέα οικονομικά προβλήματα οι επιχειρήσεις και θιγούν οι θέσεις απασχόλησης.
Ο λογαριασμός
Με βάση τους υπολογισμούς του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και των συνεργατών του, ο νέος ενιαίος φόρος μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων, κυρίως δε την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, αναμένεται να αποδίδει κάθε χρόνο 2 δισ. ευρώ.
Το 2013, πάντως, οι ιδιοκτήτες θα καταβάλουν 3 δισ. ευρώ στην εφορία για τα ακίνητά τους, από τα οποία 1,2 δισ. ευρώ θα προέλθει από το «χαράτσι» που επιβάλλεται ήδη μέσω της ΔΕΗ, ενώ περίπου 800 εκατ.- με 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011.
Νέο αφορολόγητο όριο
Εκτός όμως από τον νέο φόρο στα ακίνητα, το πόρισμα των στελεχών του υπουργείου που αναμένει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, προβλέπει ακόμη τα εξής:
* Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
* Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
* Μείωση κατά 33% του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές, με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στα 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τα 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τα 600.000 ευρώ με 10%.
Πηγή: Realnews

Χειρόφρενο από σήμερα στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης – Χωρίς αστικά από 1 Δεκεμβρίου;


Διακόπτει επ' αόριστον από σήμερα το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης την εκτέλεση των δρομολογίων στο νομό…
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μαργαριτόπουλος, τα ταμεία... άδειασαν και υπάρχει αδυναμία προμήθειας καυσίμων.
«Η εταιρία ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την αδυναμία της να προσφέρει συγκοινωνία», επισήμανε στον «Αγγελιοφόρο» ο κ. Μαργαριτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι θα συνεχίσουν να εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια της γραμμής Αθηνών και τα μαθητικά.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στον ΟΑΣΘ. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης, προειδοποιεί ότι τα δρομολόγια θα σταματήσουν την 1η Δεκεμβρίου εφόσον το αρμόδιο υπουργείο δεν δώσει στον ΟΑΣΘ μέρος των οφειλομένων που ανέρχονται στα 35,5 εκ. ευρώ. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σήμερα, οπότε και ο κ. Στεφανίδης θα έχει επικοινωνία με τη ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών.

http://www.thestival.gr/

Η ρωσική αρκούδα «βολιδοσκοπεί» ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Eπιθεώρηση δικτύου

Αναρτήθηκε απο ΕΠΙ Ο.ΣΥ. Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 | 6:00 μ.μ.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών στους τομείς ενέργειας και μεταφορών της Ελλάδας. Μετά τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ  και τα ΕΛΠΕ, ρωσικές εταιρείες «βολιδοσκοπούν» το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αντιπροσωπεία τους βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, επιθεωρώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και υποδομές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και με το υπουργείο Μεταφορών.
Το πρώιμο ενδιαφέρον των Ρώσων και ειδικότερα, της RZD δεν αποτελεί καινούργια είδηση. Ανά περιόδους, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Στις 11 Απριλίου του 2012, ο πρόεδρος των RZD, Vladimir Yakunin (φωτο) είχε δηλώσει στο πρακτορείο Interfax: «Εξετάζουμε την είσοδο στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, είμαστε σε επαφές με τους Έλληνες συναδέλφους μας.

Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα αλλάζει, έχουν πολλά προβλήματα από μόνοι τους, όσες επαφές έχουν γίνει, έχουν γίνει ανεπίσημα».
Ο κ. Yakunin, έχοντας μακρά θητεία σε καίριες θέσεις στην κυβέρνηση της Ρωσίας, τα τελευταία επτά χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του κολοσσιαίου οργανισμού των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πάντως, σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, θεωρούν ότι «οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για τον ΟΣΕ, γιατί θέλουν να πιέσουν την Ελλάδα να πάρουν τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ!».
Το προφίλ των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, οι οποίοι… ιδιωτικοποιούνται
Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ρωσίας (RDZ), είναι μια 100% κρατική εταιρεία, και αποτελεί ένα «μεγαθήριο» του εν λόγω κλάδου. Το 2011 μετέφερε 992,4 εκατ. επιβάτες και 1,2 δισ. τόνους εμπορευμάτων.
Η RZD έχει αναλάβει έργα για την κατασκευή και αναβάθμιση δικτύων σε χώρες, όπως η Αρμενία, η Κορέα και η Λιβύη, ενώ συνάμα, εντός του 2012, υπέγραψε συμφωνία με τους σέρβικους σιδηροδρόμους για την αναβάθμιση του δικτύου της χώρας, ύψους 800 εκατ. δολαρίων.
Πριν από μερικούς μήνες, ο πρόεδρος των RDZ Vladimir Yakunin ανακοίνωσε ότι, εντός του 2013, η ρωσική κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει ποσοστό έως 5% των ρωσικών σιδηροδρόμων, το οποίο – εφόσον εκδηλωθεί σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον – μπορεί να φτάσει έως το 25%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των RZD, η ιδιωτικοποίηση μπορεί να ξεκινήσει, εφόσον ψηφιστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, συνέστησε ο κ. Yakunin, «είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των υποδομών των ρωσικών σιδηροδρομικών, ώστε να καταστούν ελκυστικότεροι για τους ιδιώτες».

Το Δημόσιο χρωστά 80,5 εκατ. στον ΟΑΣΘ που απειλεί με χειρόφρενο

Αναρτήθηκε απο ΕΠΙ Ο.ΣΥ. Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 | 5:00 μ.μ.

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς λεωφορεία είναι οι Θεσσαλονικείς από την 1η Δεκεμβρίου. Οι οδηγοί του ΟΑΣΘ ετοιμάζονται να «τραβήξουν χειρόφρενο», λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των οφειλών του Δημοσίου που οδηγούν τον οργανισμό σε οικονομική ασφυξία.
Το σενάριο αυτό είχε παίξει και πριν από μερικούς μήνες, όταν ο ΟΑΣΘ απειλούσε με «χειρόφρενο» στην περίπτωση που το Δημόσιο δεν εκταμίευε μέρος των οφειλών του, οι οποίες τότε ανέρχονταν τότε στα 64 εκατ. ευρώ.
Συνολικές οφειλές 80,5 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Χρήστο Στεφανίδη σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, το κράτος χρωστά στον Οργανισμό περί τα 35,5 εκατ. ευρώ, με αποφάσεις της διαιτησίας, οι οποίες είναι υποχρεωτικά εκτελεστέες για το 2011 και 2012, ενώ παράλληλα υπάρχουν οφειλές 45 εκατ. από το οριστικό κλείσιμο των ετών 2010 και 2011.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, έχουν ενημερωθεί με επιστολές, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και τα αρμόδια υπουργεία (Μεταφορών, Οικονομικών), αλλά και οι φορείς της πόλης.
Ωστόσο, το υπουργείο Μεταφορών, απαντώντας στο αίτημα του Οργανισμού για την καταβολή των οφειλών, μεταθέτει το πρόβλημα στην Τρόικα, αφού όλοι αναμένουν την εκταμίευση της δόσης των 31,5 ευρώ.
Επ’ αυτού ο πρόεδρος του Οργανισμού αναφέρει ότι «όταν άφησαν την τιμή του εισιτηρίου στα 0,80 λεπτά, έπρεπε να το επιδοτούν με 10,5 εκατ. και μας έδιναν μόνο 8 εκατ. ευρώ.
Επόμενο ήταν κάθε μήνα να υπάρχει κενό 2,5 εκατ. ευρώ. Εδώ οι δαπάνες είναι ανταποδοτικές, κάθε μήνα είναι 15 εκατ. ευρώ και με το εισιτήριο αυτό εισπράττουμε περίπου 5,5-6 εκατ. ευρώ».
Στον «αέρα» η μισθοδοσία Νοεμβρίου
Προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται  και στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, στον «αέρα» βρίσκεται η καταβολή δεδουλευμένων του α’ 15ημέρου του Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα δεν καταβάλλεται και το μέρισμα των μετόχων του Οργανισμού για το Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Παράλληλα, ο Οργανισμός έχει υπερβεί το πιστωτικό όριο και σε ορισμένους από τους πιστωτές του. «Αν δεν μου δίνουν πετρέλαιο, τι θα βάλω στα λεωφορεία για να κινηθούν; Είναι λυπηρό ο μοναδικός συγκοινωνιακός φορέας της πόλης να φτάνει σε αυτή την κατάντια, την ώρα που 15 χρόνια προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας», τόνισε ο κ. Στεφανίδης.
http://epiosyinfo.blogspot.gr/

22 Νοεμβρίου 2012

Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού.

ΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 16 Νοεμβρίου 2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αρ.Πρωτ.: Δ33/5042999/ΕΞ2012/12
Α) ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Β) ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜ. ΥΠΟΥΡΓ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γ) ΓΕΝ. ΓΡΑΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Δ) ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Θέμα: Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) του άρθρου 29 και της περίπτ. β της παραγράφου 8 του άρθρου 36 του Ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015» (Α΄ 152), όπως ισχύει.
β) Της περιπτ. α της παρ. 2 του άρθρου 73 του Ν. 2960/2001 (Α΄ 265), όπως ισχύει,
γ) του άρθρου 26 παρ. 1 του Ν. 2362/1995 «Περί Δημόσιου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (Α΄ 247),
δ) του άρθρου 90 του Κώδικα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98).
ε. Τις διατάξεις του Ν. 2238/94, όπως ισχύουν (Κ.Φ.Ε.).
στ. Τις διατάξεις του Ν. 2523/97, όπως ισχύουν.
ζ. Τις διατάξεις του Ν.Δ. 356/1974 (ΦΕΚ 90 Α΄).
η. Τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43 Α΄).
2. Τις αριθ. 1011787/65/0015/ ΠΟΛ. 1018/2008 Α.Υ.Ο. (Β΄ 161) και 1019446/113/0015/ ΠΟΛ. 1034/14-2-2008 ΑΥΟ (Β΄ 307) όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.
3. Την υπ’ αριθμ. Υ48/9-7-2012 απόφαση του Πρωθυπουργού περί καθορισμού αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα (ΦΕΚ 2105/τ.Β/9.7.2012) και την αριθ. 07927 ΕΞ/24-9-2012 (Β΄ 2574) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη.
4. Το γεγονός, ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (δικαιούχους και καταναλώσεις πετρελαίου) και εκτιμάται, ότι θα ανέλθει το 2012 στα 80 εκατ. ευρώ, το 2013 στα 270 εκατ. ευρώ, το 2014 και εφεξής στα 300 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω δαπάνη θα βαρύνει την εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ειδ. φορέας 23-200, ΚΑΕ 2732). Κατά την επόμενη πενταετία η εν λόγω δαπάνη θα καλύπτεται από τις πιστώσεις που θα εγγράφονται προς τούτο στον ανωτέρω προϋπολογισμό.
5. Την ανάγκη χορήγησης επιδόματος θέρμανσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), λόγω της αύξησης της τελικής τιμής του προϊόντος αυτού, αποφασίζουμε:

Αρθρο 1
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.
1. Χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 της παρούσας.
Ειδικά, για τους έγγαμους δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 61 του Κ.Φ.Ε.
2. Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
3. Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:
α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.
β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
γ) Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται.
δ) Η επαγγελματική στέγη.
ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.
στ) Οι κάτοικοι εξωτερικού.
Για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος λήξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

`Αρθρο 2
Κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
α. Εισοδηματικά:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011 , ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
Για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αυτών χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων.
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα κατά την διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.
β. Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων, κατά τον ΚΦΕ τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους, που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτή προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου - Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Στην περίπτωση κατά την οποία, μετά την υποβολή του αιτήματος χορήγησης επιδόματος, τροποποιηθούν τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου - Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, δεδομένου ότι ο δικαιούχος είχε υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2009 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα να πληρούνται τα κριτήρια περιουσίας του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται από το δικαιούχο νέα αίτηση μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την τροποποίηση και ακολουθείται η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 4 και 5 της παρούσας.

Αρθρο 3
Καθορισμός του ύψους του επιδόματος.
1. Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΝΟΜΟΙ
ΖΩΝΗ Α
Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας
ΖΩΝΗ Β
Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
ΖΩΝΗ Γ
Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, `Αρτας
ΖΩΝΗ Δ
Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού

2. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό.
Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία.
Α΄ ΖΩΝΗ
25
3.000
Β΄ ΖΩΝΗ
15
1.800
Γ΄ ΖΩΝΗ
8
960
Δ΄ ΖΩΝΗ
5
600

Σε οριακές περιπτώσεις προσδιορισμού κλιματικής ζώνης μιας κατοικίας επιλέγεται η ευνοϊκότερη ζώνη για τον αιτούντα.
3. Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,28 ευρώ.
4. Στις περιπτώσεις αλλαγής κλιματικής ζώνης κατά την διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, στην νέα ζώνη μεταφέρεται το εν απομείναν ποσοστό της κλιματικής ζώνης της προηγούμενης κατοικίας.

Αρθρο 4
Διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους.
1. Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα των παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας, για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούν από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30 Απριλίου κάθε έτους μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.
Στην περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συμπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμβάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη.
2. α) Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
- ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
- το ονοματεπώνυμό του,
- ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του,
- ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
- ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
- η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
- αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
- η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
- η Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ,
- τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)
β) Παράλληλα οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τα ακόλουθα στοιχεία:
- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
γ) Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτησή δηλώνουν, το Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
δ) Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών υποβάλλει νέα αίτηση.
ε) Αρχικές ή τροποποιητικές αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, απορρίπτονται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με σχετική αιτιολογία.
στ) Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια περίοδο θέρμανσης.
ζ) Τα μέλη διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), υποχρεούνται στην υποβολή των φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 73 παραγρ. 2 του 2960/01 και τις διατάξεις της αριθ. 1019446/113/0015/ ΠΟΛ. 1034/14-2-2008 ΑΥΟ (ΦΕΚ 307/Β΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
η) Όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε (5) ετών.

Αρθρο 5
Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης του επιδόματος.
1. Η Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30) της Γ.Γ.Π.Σ. ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα δικαιούχα φυσικά πρόσωπα και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος, ενώ ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία από δική της υπαιτιότητα.
Τα εισαγόμενα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και ηλεκτρονικού ελέγχου από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις, με σκοπό να χορηγηθεί ως επίδομα θέρμανσης το κατά περίπτωση νόμιμο ποσό, στους νόμιμους δικαιούχους, με βάση τα κριτήρια των άρθρων 2 και 3 της παρούσας.
2. Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν. 2362/95 (Α΄ 247) περί δημόσιου λογιστικού και εντός είκοσι (20) ημερών από την μεταγενέστερη των ημερομηνιών υποβολής της αίτησης του δικαιούχου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 6 της παρούσας και την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης από τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.
Η Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30). της Γ.Γ.Π.Σ. επεξεργάζεται περιοδικά τα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, τα διασταυρώνει με άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και στη συνέχεια δημιουργεί:
α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή, με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Α.Φ.Μ.) τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό επιδόματος.
Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται.
β) Συγκεντρωτική κατάσταση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδόματος θέρμανσης, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.
3. Η ανωτέρω συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στη 24η Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου του Γ.Λ. Κράτους, η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών» με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30), στη Δ/νση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.
4. α. Οι σχετικές για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, υπό ειδικό φορέα 23-200 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» και ΚΑΕ 2732 - «Επίδομα θέρμανσης».
β. Για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης η ειδική εντολή πληρωμής της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
5. α. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών, επί Γραφείου Συμψηφισμών του Γ.Λ. Κράτους.
β. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
i) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, που εκδίδεται με μέριμνα της Δ24-Δ/νσης Λογαριασμών του Δημοσίου.
ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παραγρ. 2 του παρόντος άρθρου.
iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού 200.
6. Η Δ24- Δ/νση Λογαριασμών του Δημοσίου, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δε θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
7. Σε περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος θέρμανσης υπολείπεται του δικαιούμενου, λόγω περιορισμένης αγοράς ποσότητας πετρελαίου, το υπόλοιπο καταβάλλεται τμηματικά και κατ αναλογία με την πραγματοποίηση των επόμενων αγορών πετρελαίου θέρμανσης από τον δικαιούχο.
8. Η δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης δεν υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
9. To επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε καμιά είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο.
10. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Αρθρο 6
Έλεγχος δικαιούχων
1 Η Γ.Γ.Π.Σ. μετά την, κατά τις παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 5 της παρούσας, επεξεργασία και έλεγχο των υποβαλλόμενων αιτήσεων και των στοιχείων που επεξεργάζεται από το πληροφοριακό σύστημα πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), δημιουργεί στο TAXIS καταστάσεις σε ηλεκτρονική μορφή ανά αρμόδια Δ.Ο.Υ., που περιλαμβάνουν τους αιτούντες για τους οποίους προκύπτουν αμφιβολίες ως προς τη νομιμοποίησή τους, τη νομιμότητα των συναλλαγών ή τα δικαιούμενα ποσά.
2 Οι κατά τα ανωτέρω δημιουργούμενες καταστάσεις διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., προκειμένου οι Υπηρεσίες αυτές να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους για την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών.
3 Οι Δ.Ο.Υ. μετά την διενέργεια του ελέγχου, προβαίνουν σε συμπλήρωση των καταστάσεων με τις διαπιστώσεις τους και τις αποστέλλουν, έστω και τμηματικά στη Γ.Γ.Π.Σ. για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας πληρωμής των δικαιούχων.
4 Ο έλεγχος των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης διενεργείται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Δ/νσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3492/2006 (Α΄ 210).

Αρθρο 7
Επανεξέταση αιτήσεων χορήγησης επιδόματος και αποτελεσμάτων επεξεργασίας.
1. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση επανεξέτασης στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στην οποία θα τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης.
2. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διαβιβάζει τα αιτήματα επανεξέτασης των ενδιαφερόμενων στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή των άρθρων 1, 2 και 3 της παρούσας.
3. Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μετά τον έλεγχο και σε περίπτωση αποδοχής μέρους ή του συνόλου του αιτήματος, προβαίνουν αυτοδίκαια ή υποδεικνύουν στον ενδιαφερόμενο τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες και η Γ.Γ.Π.Σ. επανεκκαθαρίζει την αίτηση.

Αρθρο 8
Καταλογισμός ανοικείως λαβόντων και επιβολή προστίμων.
1. Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα, που αναγράφουν ψευδή στοιχεία στην αίτηση τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.
2. Στις περιπτώσεις μη νόμιμης είσπραξης επιδόματος θέρμανσης ή είσπραξης ποσού επιδόματος μεγαλύτερου του δικαιούμενου, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου απ΄ αυτόν οργάνου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
3. Όσον αφορά τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. εφαρμογή έχουν τα πρόστιμα της παραγρ. 9 του άρθρου 147 του Ν. 2960/01 .

Αρθρο 9
Έναρξη ισχύος
Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν από την δημοσίευση της.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2012

12 Νοεμβρίου 2012

Έναρξη της υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων Ε9 έτους 2012 και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης 2010-11


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 31/10/2012, τίθεται σε παραγωγική λειτουργία η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2012.

Μέσω της εφαρμογής αυτής, δίνεται η δυνατότητα στα Φυσικά πρόσωπα όχι μόνο να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2012, αλλά και να προβούν σε έλεγχο της ατομικής περιουσιακής τους κατάστασης για τα έτη 2010 και 2011 πραγματοποιώντας τις απαραίτητες διορθώσεις

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε9 έτους 2012, εφόσον επήλθαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2011.

Αύξηση του πλαφόν εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων ΙΚΑ (πριν την 1/1/1993)

Αύξηση του πλαφόν εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων ΙΚΑ (πριν την 1/1/1993)
Του Β.Πρασσά

Μέχρι σήμερα υπήρχε πλαφόν 2432,25€ στις εισφορές των εργαζομένων που είχαν ασφαλιστεί για 1η φορά πριν το 1993. Συγκεκριμένα υπήρχε ημερήσιο πλαφόν επί της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ (97,29€). Δηλαδή πέραν του συγκεκριμένου ποσού δεν υπολογίζονταν εισφορές. Για τους νέους ασφαλισμένους το πλαφόν εισφορών ήταν 5543,55€ μηνιαία (χωρίς δηλαδή υπολογισμό ανά ημέρα). Πλέον το πλαφόν των παλαιών ασφαλισμένων εξισώνεται με αυτό των νέων. Δηλαδή αντί για 97,29€ ανά ημέρα (97,29 Χ 25 = 2432,25€), το πλαφόν μετατρέπεται μηνιαία (ανεξαρτήτου ημερών ασφάλισης) στα 5543,55€, όσο δηλαδή και των νέων ασφαλισμένων.

Με την εξίσωση του πλαφόν των παλαιών ασφαλισμένων με τους νέους θα υπάρξει απώλεια από το καθαρό εισόδημα για όσους λαμβάνουν αποδοχές μεγαλύτερες των 2432,25€.
Παράδειγμα: Εργαζόμενος με 30 έτη εργασίας και αποδοχές 3500€ είχε μέχρι σήμερα παρακράτηση εισφορών 401,32€ (2432,25 Χ 16,5%). Με τη νέα ρύθμιση θα του γίνεται παρακράτηση = 577,50€.

Αναλυτικότερα η διάταξη:

I) Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών

1. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τους ασφαλιζόμενους από 1.1.1993 μισθωτούς που προβλέπεται στην περίπτωση α΄ της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν.2084/1992 (Α΄ 165), όπως αυτή έχει αντικατασταθεί με την παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3232/2004 (Α΄ 48), ισχύει από 1.1.2013 και για τους υπαχθέντες στην ασφάλιση μέχρι 31.12.1992 μισθωτούς των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Όπου από γενική ή καταστατική διάταξη προβλέπεται μεγαλύτερο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, αυτό διατηρείται.

Τα γνωστά και άγνωστα χαράτσια που επιβάλλει το Μνημόνιο

Σε βαριά ατμόσφαιρα και με την ένταση στο κατακόρυφο η επόμενη μέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου φέρνει μια νέα δυσκολότερη καθημερινότητα, που κρύβει πολλαπλές εκπλήξεις. Εξαιτίας του κατεπείγοντος χαρακτήρα που δόθηκε στη διαδικασία είναι αρκετά αυτά που ξέρουμε αλλά και τα άγνωστα σημεία του πολυνομοσχεδίου. Εσχάτως, απρόβλεπτη θρυαλλίδα αποτέλεσε και η διάταξη με την οποία οι υπάλληλοι της Βουλής θα υπόκεινταν στις ίδιες μισθολογικές μειώσεις με το υπόλοιπο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια ώρα, νοικοκυριά και αγορά στενάζουν ενώ την αδυναμία των φορολογούμενων να τακτοποιήσουν τις όποιες οφειλές τους και προς την εφορία αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, οφειλές συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενώ ήδη από τον Αύγουστο είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα άλλα 2,98 δισ. ευρώ χρεών.
Δηλαδή, μόλις σε ένα δίμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο «φούσκωσαν» απότομα κατά 6,2 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 10,169 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο εκτινάχθηκαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 53,8 δισεκατομμυρίων ευρώ
Μια μικρή γεύση αυτών που ψηφίστηκαν χθες:

Μειώνεται από 11% σε 6% ο κατ' αποκοπή συντελεστής επιστροφής φόρου των αγροτών.
Αυξάνεται ο συντελεστής ΕΦΚ, του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από εικοσιένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε εξήντα έξι (66) ευρώ ανά χιλιόλιτρο για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Αυξάνεται η φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών, με κύριο στόχο τα «στριφτά». Απαγορεύεται και η δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού «για σκοπούς έρευνας αγοράς».
Παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής για την πραγματοποίηση ελέγχων σε πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις, νομικών και φυσικών προσώπων για όλες τις φορολογίες μέχρι τις 31.12.2012.
Καταργούνται από 1-1-2013 διατάξεις που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες επιδοτήσεις ανεργίας και ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις ανεργίας («Συνεταιριστικά Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ», Μ.Α.Β.Ε. «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ», TVX Hellas AE, «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ», Ολυμπιακή κλπ).
Θεσπίζεται από 1-1-2014 επίδομα μακροχρονίως ανέργου, για τους ανέργους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί τα 200 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι αλλά όχι πέραν των 12 μηνών. Τα όρια ηλικίας των δικαιούχων ορίζονται από 20 ετών μέχρι 66.
Καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από ένα νέο ενιαίο οικογενειακό επίδομα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί. Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (α) έως 6.000 ευρώ θα λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (β) με 6.001 έως 12.000 ευρώ θα λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, (γ) από 12.001 έως 18.000 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο το 1/3 του επιδόματος.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: 40 ευρώ το μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, 80 ευρώ για δύο τέκνα, 130 ευρώ για τρία τέκνα και 180 ευρώ για τέσσερα τέκνα. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα 60 ευρώ.
Θεσπίζεται πιλοτικό Πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα ισχύσει από 1.1.2014 αλλά δεν προσδιορίζονται το ύψος των παροχών κι τα κριτήρια χορήγησης.
Η καταχώριση και οποιαδήποτε μεταβολή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) καθώς και η χορήγηση αντιγράφων ή πιστοποιητικών, προϋποθέτει την καταβολή τέλους που αποτελεί έσοδο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κατά ποσοστό 80% και έσοδο της οικείας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. κατά ποσοστό 20%.
Αλλαγές επέρχονται για επαγγελματικούς κλάδους όπως περιπτερούχοι, εφημεριδοπώλες, ταξί, εκτελωνιστές, βυτιοφόρα, φορτοεκφορτωτές, ξεναγοί, λογιστές, φοροτεχνικοί, ορκωτοί εκτιμητές, ενεργειακοί επιθεωρητές, ΙΙΕΚ, κολλέγια κλπ.
Η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη γίνεται, εκτός από τα φαρμακεία, και από σούπερ-μάρκετ τροφίμων, παντοπωλεία κλπ.
Επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης έως 35% στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής.

Σε δημόσιο και ΔΕΚΟ καταργούνται από 1-1-2013 υπολείμματα δώρων και επιδομάτων αδείας για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ.
Αναστέλλονται από 1-1-2013 και μέχρι το τέλος του 2016, τα Κίνητρα Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Επεκτείνεται από 1-1-2013 στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ το βαθμολογικό και μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Επιβάλλονται αναδρομικά, από 1-8-2012, οι μειώσεις επί των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια. Θα αναζητηθούν και θα κρατηθούν σαν «αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές» από το μισθό τους.
Μειώνεται στο μισό (κατά 50%) η αντιμισθία προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Καταργείται και η καταβολή αποζημίωσης στους αιρετούς για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων κλπ.
Καταργείται, από 1-1-2013, το χρονοεπίδομα που καταβάλλεται στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
Πλαφόν τα 1900 ευρώ μέσες αποδοχές στις ΔΕΚΟ.
Αναστέλλονται κατά ένα χρόνο οι δύο τελευταίες δόσεις της έκτακτης παροχής στους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς , που αφορούσαν στα έτη 2012 και 2013. Αντίστοιχη χρονική μετακίνηση ισχύει και για τους συνταξιούχους δικαστικούς.
Μειώνονται εκ νέου οι αποδοχές των γενικών γραμματέων υπουργείων κλπ στα 3000 ευρώ το μήνα.
Καταργούνται για όλους τα δώρα
Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης
Μειώνεται η σύνταξη με βάση τον μειωμένο βασικό μισθό των εν ενεργεία υπαλλήλων και κρατικών λειτουργών
Αυξάνονται οι εισφορές ΟΓΑ και σε όλα τα Ταμεία, στο ύψος των εισφορών του ΙΚΑ
Επιβάλλεται "χαράτσι" 1 ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία
Επιβάλλεται «εισιτήριο» 25 ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
Δεν θα παίρνουν σύνταξη όσοι απολύονται από το δημόσιο (για διαφθορά κλπ)
Στα 67 η σύνταξη των στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων που φεύγουν με 15ετία
Στα 58 η συνταξιοδότηση με βαρέα και ανθυγιεινά
Σύνταξη στα 60 με ΒΑΕ στο δημόσιο (οδοκαθαριστές κ.λπ)
Στα 62 με 40 έτη η σύνταξη στον ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κλπ. Στο δημόσιο θα ισχύσει από το 2020.
Μειώνεται το εφάπαξ στο ΤΑΠΙΤ, στο ΤΠΔΥ, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο ΤΑΥΤΕΚΩ, στο ΕΤΑΑ, στο ΤΕΑΠΑΣΑ, και των Υπαλλήλων ΙΚΑ, ΟΓΑ και δικηγόρων του δημοσίου.
Μαζικές μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και ιδιωτικού δικαίου) από τα τέλη του 2012 και ανά τρίμηνο, προς άλλα υπουργεία, περιφέρειες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ. Ο υπό μετάταξη υπάλληλος μεταφέρει το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιό του σε νέα συναφή θέση της ειδικότητας τους, ενώ αν δεν παρουσιαστούν στη νέα θέση τους απειλούνται με υποβιβασμό (οι μόνιμοι) ή απόλυση (οι ιδιωτικού δικαίου και οι ευρισκόμενοι σε διαθεσιμότητα).
Διαθεσιμότητα επί ένα χρόνο με μειωμένο μισθό (θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους) για μονίμους πολιτικούς υπαλλήλων του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι θέσεις των οποίων καταργούνται. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητάς τους να μετατάσσονται εκουσίως ή υποχρεωτικά ή να μεταφέρονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου οπουδήποτε στο δημόσιο. Επίσης μπορεί να υπάγονται σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης. Αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Η υπηρεσιακή σχέση των υπαλλήλων αυτών, εφόσον δεν μεταταχθούν ή μεταφερθούν, λύεται με τη λήξη του καθεστώτος της διαθεσιμότητας.
Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2016 ο κανόνας περιορισμού των προσλήψεων «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο δημόσιο.
Τίθενται αυτοδικαίως σε αργία υπάλληλοι εφόσον τους ασκηθεί ποινική δίωξη για κλοπή ή υπεξαίρεση (κοινή ή της υπηρεσίας), για παράβαση καθήκοντος κλπ. Επίσης, εάν εκδοθούν σε βάρος τους δικαστικές καταδίκες, ένταλμα προσωρινής κράτησης ή με περιοριστικούς όρους, εάν τους επιβληθεί η πειθαρχική ποινή παύσης κλπ. Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στα καθήκοντα του, εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο ετέθη σε αργία.
Προβλέπονται μεταθέσεις εκπαιδευτικών, με δαπάνη του Δημοσίου από σχολείο σε σχολείο σε όλη την επικράτεια με απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Θα καθοριστεί διαδικασία με κριτήρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η υπηρεσία σε σχολεία με δυσμενείς όρους διαβίωσης και λειτουργίας, η συνυπηρέτηση, η ανάγκη συνοίκησης συζύγων, η εντοπιότητα, η προστασία τέκνων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την διενέργεια των μεταθέσεων.

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

http://www.e-forologia.gr/