28 Ιουλίου 2014

ευχομαι χρονια πολλα στον βαλαντη

σε αγαπω πολυ η νονα σου

24 Ιουλίου 2014

Εργασία στη Θεσσαλονίκη – Επιλογές από Ίντερνετ

Πώς θα ρυθμίσετε σε δόσεις τις πληρωμές των χαρατσιών που έρχονται ταυτόχρονα

Ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις όλους τους φόρους που επιβάλλονται αυτές τις μέρες στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους προβλέπει ο ισχύων Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Πρόκειται ουσιαστικά για την «πάγια ρύθμιση» με την οποία δίδεται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και των μη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.


Οι πέντε φόροι

Όποιος φορολογούμενος γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει τους φόρους που επιβάλλονται αυτές τις μέρες ταυτόχρονα στα εισοδήματα και την περιουσία του, δηλαδή τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και το Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (EN.Φ.Ι.Α.), στις πολύ λίγες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (σε 3 – 6 δόσεις), έχει το δικαίωμα να ρυθμίσει την εξόφλησή τους σε 12 μηνιαίες δόσεις ακόμη και πριν οι οφειλές του αρχίσουν να γίνονται ληξιπρόθεσμες. Μπορεί δηλαδή να επιμηκύνει σημαντικά το χρόνο εξόφλησης για όλα τα "χαράτσια" που καλείται να πληρώσει σχεδόν ταυτόχρονα.
Πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη

Παράδειγμα: Φορολογούμενος έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση κι έχει διαπιστώσει ότι, από την άμεση εκκαθάριση που έγινε μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET, το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει (φόρος εισοδήματος + ειδική εισφορά αλληλεγγύης + τέλος επιτηδεύματος + φόρος πολυτελούς διαβίωσης) είναι 4.500 ευρώ και ότι θα πρέπει να καταβάλει το ποσό σε τρεις δόσεις - 1.500 ευρώ μέχρι τις 31-7-2014, άλλα 1.500 ευρώ μέχρι τις 30-9-2014 και άλλα 1.500 ευρώ μέχρι τις 30-11-2014. Ο φορολογούμενος αυτός έχει πλέον το δικαίωμα να ζητήσει η εξόφληση του ποσού των 4.500 ευρώ να γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις με το να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» πριν λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, δηλαδή πριν τις 31-7-2014. Μπορεί, για παράδειγμα, να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» στις 28 Ιουλίου 2014 ώστε μέχρι τις 31 Ιουλίου 2014 να πληρώσει το 1/12 της οφειλής του, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 375 ευρώ, αντί το 1/3 που ισοδυναμεί με 1.500 ευρώ! Όμως το υπόλοιπο ποσό της κανονικής πρώτης δόσης (της δόσης που λήγει κανονικά στις 31-7-2014), δηλαδή το ποσό των 1.125 ευρώ (1500 ευρώ - 375 ευρώ) θα καταστεί αυτόματα, από την 1η-8-2014, ληξιπρόθεσμο και θα επιβαρύνεται με μηνιαίο τόκο 0,7% για όσο μένει ανεξόφλητο. Η εξέλιξη αυτή όμως δεν θα ζημιώσει και τόσο πολύ τον φορολογούμενο αφού η 2η από τις 12 μηνιαίες δόσεις, η οποία θα λήγει στις 31-8-2014 θα είναι λίγο μεγαλύτερη των 375 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε ο φορολογούμενος αντί να υποχρεωθεί να πληρώσει 4.500 ευρώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014 σε 3 δόσεις των 1.500 ευρώ εκάστη, θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το ποσό των 4.500 ευρώ σε 12 μηνιαίες δόσεις των 375 ευρώ εκάστη, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, με μικρή μηνιαία επιβάρυνση 0,7% για κάθε υπόλοιπο που θα γίνεται ληξιπρόθεσμο και μέχρι να αποπληρωθεί.

Η νέα αυτή μορφή «πάγιας ρύθμισης» διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις της ήδη νομοθετηθείσας (με το ν. 4152/2013) «πάγιας ρύθμισης», δηλαδή προβλέπει την επιβολή τόκων στα υπόλοιπα των οφειλών που καθίστανται εκ των υστέρων ληξιπρόθεσμα, καθώς και την υποχρέωση των ενδιαφερομένων να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ (αν είναι και επιτηδευματίες) της τελευταίας πενταετίας. Επιπλέον, εξακολουθεί να ισχύει ότι σε 24 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν μόνο οι οφειλές που προέρχονται από έκτακτη αιτία, δηλαδή τα χρέη από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής κ.λπ.
Αναλυτικά, η ισχύουσα νομοθεσία για την «πάγια ρύθμιση» όλων των ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο προβλέπει τα εξής:
Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση

1. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων στις Φορολογικές Αρχές ληξιπρόθεσμων, έως την ημερομηνία της αίτησης, οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή είσπραξης ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών. Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και οι τυχόν συμβεβαιωμένες υπέρ νομικών προσώπων και τρίτων καθώς και υπέρ του αλλοδαπού Δημοσίου στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά.

2. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του φορολογούμενου:

α) οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης,

β) οι μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές.

Φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται για την υπαγωγή

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικών δηλώσεων φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας, καθώς και των περιοδικών δηλώσεων (ΦΠΑ) που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης.
Αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση

1. Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη και για τις ως άνω οφειλές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής.

2. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στο σύστημα TAXISNET (ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr ή www.taxisnet.gr), για όσες περιπτώσεις αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και στις περιπτώσεις που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης ή απαιτούνται για την αξιολόγηση της αίτησης επιπλέον στοιχεία, πέραν αυτών που δύνανται να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

3. Η ρύθμιση ισχύει με την καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία διενεργείται εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή. Μόνη η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση δε συνεπάγεται την υπαγωγή του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης, εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

4. Κάθε αποδεικτικό στοιχείο ή έγγραφο απαραίτητο για την υπαγωγή στη ρύθμιση προσκομίζεται ή αποστέλλεται στην αρμόδια για την είσπραξη της οφειλής υπηρεσία ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή εντός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, τα οποία αξιολογούνται ελευθέρως. Η αρμόδια για την έγκριση του προγράμματος ρύθμισης υπηρεσία μπορεί να ζητά περαιτέρω πληροφορίες, στοιχεία ή έγγραφα καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Τρόπος καταβολής δόσεων

Η καταβολή των δόσεων διενεργείται με ευθύνη του οφειλέτη στους φορείς είσπραξης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του φορολογούμενου, όπως αυτοί ορίζονται στις οικείες κατ' εξουσιοδότηση της κείμενης νομοθεσίας αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με τη χρήση μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)» και αντιστοιχεί σε κάθε απόφαση ρύθμισης.
Αρμόδια όργανα της Διοίκησης

Αρμόδιος για την έγκριση της ρύθμισης, την εξέταση των δικαιολογητικών, την παρακολούθηση, την τήρηση των όρων, τη διαπίστωση της απώλειας και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία, ορίζεται ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ ή της Υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής. Στην περίπτωση συνολικής βασικής βεβαιωμένης οφειλής ανά οφειλέτη άνω του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.500.000 ευρώ), αρμόδια ορίζεται η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.
Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 15 ευρώ.
Λοιπά θέματα

Στο ίδιο πρόγραμμα ρύθμισης είναι δυνατόν να υπάγονται οφειλές για τις οποίες χορηγούνται μέχρι 12 δόσεις και οφειλές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 και μέχρι 24 δόσεις κατά περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή ρυθμίζονται κατά προτεραιότητα αυτές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 δόσεων

http://www.money-money.gr/

νοδικό γύρισμα στην Ευρώπη δια χειρός... ΡΜΙ

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες με πρωτοπόρο τον ευρωπαϊκό Νότο. Απροσδόκητη άνοδος του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ στην ευρωζώνη. Τα μηνύματα για την ανάπτυξη. Η εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ξεχωρίζει η Nokia στο +7,4%.
Αλλαγή σκηνικού καταγράφεται στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά την τελευταία θετική έκπληξη από το μέτωπο της οικονομίας. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, ενώ ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με ήπιες πτωτικές πιέσεις, καταγράφουν πλέον θετικό πρόσημο καθώς τα στοιχεία της Markit και οι δείκτες ΡΜΙ δείχνουν πως ο ιδιωτικός τομέας της ευρωζώνης ανεβάζει ταχύτητα, ακόμη και στη Γαλλία.
Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,26% στις 9778 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,4% στις 4393 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι αμετάβλητος στις 6.796 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,11% στις 10.776 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,66% στις 6483 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,07% στις 21.054 μονάδες.

Ο συνολικός ΡΜΙ της ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 54 ενώ οι αναλυτές "έβλεπαν" 52,8. Ο δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο τριών και πλέον ετών. Θετική έκπληξη αποτελούν τα στοιχεία για τη Γερμανία, ενώ ταχύτητα φαίνεται πως ανεβάζουν ακόμη και οι γαλλικές επιχειρήσεις. Η Markit εκτιμά πως τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης τρίτου τριμήνου 0,4% για την ευρωζώνη και 0,8% για τη Γερμανία.
Στο άκουσμα της είδησης κινείται ανοδικά και το ευρώ, που τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,3470 δολ. από 1,3450 δολ. πριν την κοινοποίηση των στοιχείων.
Πέρα από τα οικονομικά μεγέθη όμως, οι αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους και στο μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Απώλειες 1,7% καταγράφει η μετοχή της Unilever καθώς οι πωλήσεις τριμήνου αποδείχθηκαν κατώτερες των προσδοκιών. Πιέσεις δέχθηκε για τον ίδιο λόγο και η μετοχή της γερμανικής BASF.
Στην αντίποδα, η σουηδική Nokia  καταγράφει άλμα 7,4% καθώς ανακοίνωσε σημαντική διεύρυνση στα περιθώρια κερδοφορίας της.

http://www.euro2day.gr/ 

Εργοδοτική εισφορά ποσού 20 Ευρώ ανά εργαζόμενο για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) που αποτελεί πόρο του ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του Ο.Α.Ε.Δ..

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 17/7/2014
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Αρ. Πρωτ.: Ε40/573
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΔIΟIΚΗΣΗ

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ

ΤΜΗΜΑΤΑ: ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


ΘΕΜΑ:


ΣΧΕΤ.: Οι με αριθ. 49/2013, & 63/2013 εγκύκλιοι της Δ/νσης Ασφ/σης Εσόδων.
Με τα ανωτέρω σχετικά σας κοινοποιηθήκαν οι διατάξεις με τις οποίες συστάθηκε στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) ο « Ειδικός Λογαριασμός Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) και η Υ.Α. με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία είσπραξης, ελέγχου, διαχείρισης, διάθεσης και δικαιολόγησης των κονδυλίων του λογαριασμού αυτού.
Μεταξύ των άλλων πόρων του λογαριασμού ορίστηκε η ετήσια εργοδοτική εισφορά (20) ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καταβλητέα από τους εργοδότες οι οποίοι για τους εν λόγω εργαζόμενους καταβάλουν και εισφορές υπέρ του Ο.Ε.Ε.
Η εν λόγω εισφορά συνιστά ξεχωριστό λογαριασμό προς διαχωρισμό των λοιπών εισπρακτέων εισφορών υπέρ Ο.Ε.Ε. από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το οποίο υποχρεούται να αποδίδει άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των θερινών κατασκηνωτικών προγραμμάτων εκάστου έτους.
Μετά τα παραπάνω, στους υπόχρεους εργοδότες θα υπενθυμίζεται κατά την υποβολή της Α.Π.Δ., στο αποδεικτικό παραλαβής, ότι « η εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καταβλητέα από τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων & Οικοδομοτεχνικών Έργων, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) θα καταβληθεί ταυτόχρονα και παράλληλα με tic ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικής περιόδου 8/2014».
Διευκρινίζεται ότι για τους υπόχρεους εργοδότες δεν απορρέει άλλη υποχρέωση (υποβολή Α.Π.Δ. για την εν λόγω εισφορά) καθώς η απεικόνιση θα υλοποιηθεί σε Κεντρικό Επίπεδο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς εργοδοτών και σύμφωνα με στοιχεία υποβολής Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 8/2014.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Σχετικά με τη φαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων πολιτών και τους λογαριασμούς ιδιωτικών φαρμακείων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 23 Ιουλίου 2014
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αρ. Πρωτ.: οικ.27607
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

www.eopyy.gov.gr

Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών υγείας

Δ/νση: Φαρμάκου

Τμήμα: Φαρμακευτικής Πολιτικής


Θέμα:

Σχετικά με τη φαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων πολιτών και τους λογαριασμούς ιδιωτικών φαρμακείων.

Σχετικά: 1.Έγγραφο ΕΟΠΥΥ με αρ. πρώτ. 25118/8-7-2014.
Σε συνέχεια του ανωτέρω εγγράφου και σχετικά με τους λογαριασμούς των φαρμακείων διευκρινίζονται τα παρακάτω:
• Οι σχετικές συνταγές θα υποβάλλονται από τους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς κάθε μήνα (στις ίδιες ημέρες και στα ίδια σημεία υποβολής των συνταγών των ασφαλισμένων).
• Δεν απαιτείται ξεχωριστός φάκελος για την υποβολή των συνταγών αλλά οι συνταγές υποβάλλονται σε ξεχωριστό πακέτο μέσα στον ίδιο φάκελο του φαρμακείου μαζί με τις συνταγές του ΕΟΠΥΥ.
• Δεν απαιτείται η υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης για αυτές τις συνταγές.
• Απαιτείται η έκδοση ξεχωριστού τιμολογίου (όπως αυτό των φαρμάκων των ασφαλισμένων) με το αιτούμενο ποσό για αυτές τις συνταγές. Οι συνταγές εμβολίων και φαρμάκων δεν διαχωρίζονται και τιμολογούνται μαζί στο ίδιο τιμολόγιο.
• Από τους δικαιούχους γίνεται η παρακράτηση της νόμιμης συμμετοχής αλλά και του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή σύμφωνα με όσα προβλέπονται και για τους ασφαλισμένους του οργανισμού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας - ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - ΤοπΕΚΟ»


Ξεκινά στις 24-07-2014 η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας - ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - ΤοπΕΚΟ.
Το  Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8 : «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 – 2013.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης επιλέγοντας από τη σχετική στήλη.
 
Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Επίσης δικαιούχοι είναι και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που έχουν ιδρυθεί στα πλαίσια των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ κι επιθυμούν να προσλάβουν με το πρόγραμμα  μέλη τους ως εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.
 
Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.
 
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:
O  Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 και μέχρι την πρόσληψή τους ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, όταν πρόκειται για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2) για τις ανάγκες του προγράμματος.
O  Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
O  Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
O    Έχουν ωφεληθεί δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας – ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - ΤοπΕΚΟ» και διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής σε πρόγραμμα ΤοπΣΑ και ΤοπΕΚΟ από την αρμόδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη (ΑΣ).
 
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 15 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ηλικίας (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 18 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).
Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα  του μισθολογικού  κόστους.
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους τέσσερις (4) μήνες.
Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση χορηγείται βάσει του Κανονισμού 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Σημειώνεται ότι στον έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις.
 
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στην διεύθυνση www.oaed.gr όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και λοιποί όροι του προγράμματος.

Παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας,πέραν του έτους

Η προθεσμία που είχε δοθεί μέχρι 25/07/2014 με το ΔΕΣ 1092026 ΕΞ 2014 έγγραφό μας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής, παρατείνεται μέχρι την 26/09/2014.

Κατόπιν των ανωτέρω, τα φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες μπορούν, για τη διακοπή των εργασιών τους, σύμφωνα με τις 1030160/650/ΔΜ/ΠΟΛ.1068/19-3-2001, 1016769/389/ΔΜΒ/ΠΟΛ.1028/21-2-2003 και 1053873/867/ΔΜ/ΠΟΛ.1071/28-5-2009 εγκυκλίους, να υποβάλλουν στον υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου της Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, τη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, (έντυπο Μ4), μέχρι 26/09/2014.


24/7/2014

http://www.e-forologia.gr/

21 Ιουλίου 2014

Digital Weekly Magazine από την Financial-Academy.eu & derivatives.gr

 Τα νέα της εβδομάδος που πέρασε:
   
·         ·        Την Δευτέρα, η αξία της Alibaba εκτιμήθηκε στα $130 δισεκατομμύρια ενόψει της δημόσια εγγραφής της κινέζικης εταιρίας διαδικτυακού εμπορίου, σε σχέση με τα $170 δισεκατομμύρια που ήταν η αξία της στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με μια έρευνα. Η αναστάτωση στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρώπη υπενθύμισε την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, που είναι ευκαιρία επίσης για να αγοράσει κανείς. Το κοινωνικό δίκτυο Cynk, ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα $6 δισεκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Η Intel δοκιμάζει νέους τρόπους για να αντιμετωπίσει τους μικρούς προμηθευτές από την Κίνα που διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς των τάμπλετς. >> Σελίδα




Tα νέα της εβδομάδος που πέρασε:

Η.Π.Α.: Η Bank of America ανακοίνωσε κέρδη ύψους $2,29 δισεκατομμυρίων, ή $0,19 ανά μετοχή,
 και συνολικά έσοδα $21,75 δισεκατομμυρίων. Τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου περιλαμβάνουν
 πρόστιμο από μια καταδίκη, ύψους $4 δισεκατομμυρίων, ή $0,22 ανά μετοχή. Οι δικηγόροι της Bank of America
  και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συναντήθηκαν πρόσφατα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις
και να καταλήξουν σε έναν διακανονισμό για υποθήκες και χρεόγραφα αλλά δεν κατέληξαν στο μέγεθος και στο είδος της τιμωρίας, σύμφωνα με γνώστες του ζητήματος. Η τράπεζα προσφέρει $13 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων και ελάφρυνσης πελατών, αλλά το Υπουργείο ζητά μεγαλύτερη τιμωρία.

ΕΛΛΑΔΑ: Οι πιστωτές της Ελλάδας σκέφτονται να ελαφρύνουν το χρέος της Αθήνας με διάφορες αλλαγές, αλλά ελέγχοντας την οικονομική πολιτική της χώρας μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης. Η διευκόλυνση του χρέους της Ελλάδας, που ανέρχεται σε €320 δισεκατομμύρια ($434 δισεκατομμύρια), ή σχεδόν το 174% του ΑΕΠ της, είναι μια ερώτηση που προβληματίζει τις χώρες της Ευρωζώνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Νοέμβριο του 2012. Παρ’ όλο που το ΔΝΤ επιμένει σε ελάφρυνση χρέους, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες σε ρυθμίσεις με όρους αποπληρωμής. Αυτές θα έκαναν το χρέος λίγο μεγαλύτερο μακροπρόθεσμα, αλλά θα έκαναν την αποπληρωμή του ευκολότερη. Το ΔΝΤ ανέφερε πως δεν θα αλλάξει κανέναν από τους όρους αποπληρωμής όσον αφορά το δικό του πεδίο, γιατί αυτό θα ήταν παραβίαση των όρων του.

PIMCO: Έξι μήνες μετά την απότομη παραίτηση τον Ιανουάριο του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Pimco και ιδρυτή της, Bill Gross, η εταιρία προσπαθεί να αποφύγει το τέλος για την μεγαλύτερη εταιρία ομολόγων. Ο κύριος λόγος έντασης: οι πελάτες εγκαταλείπουν την Pimco, που διαχειρίζεται $1,97 τρισεκατομμύρια, και, συγκεκριμένα, το fund του Gross. Το fund, το μεγαλύτερο στον κόσμο για ομόλογα, ανακοίνωσε εκροές $4,5 δισεκατομμυρίων τον Ιούνιο. Η εταιρία αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα και στα αμοιβαία κεφάλαιά της εδώ και 13 μήνες. Η βεβαιότητα πως η νέα δομή της ηγεσίας της Pimco θα επιτύχει είναι απαραίτητη γιατί μερικοί επενδυτές ανέφεραν ότι το αν θα αποσύρουν τα λεφτά τους θα κριθεί από το πώς θα λειτουργήσει η νέα διεύθυνση.

ΚΙΝΑ: Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας σταμάτησαν ένα πειραματικό πρόγραμμα, λόγω κυρώσεων από την κεντρική τράπεζα της χώρας, που βοηθούσε τους πολίτες να μεταφέρουν τεράστια χρηματικά ποσά στο εξωτερικό παρά τους ελέγχους κεφαλαίου από την κυβέρνηση. Η ακύρωση, που μάλλον είναι προσωρινή, ήρθε αφού το πρόγραμμα κατακρίθηκε από την κρατική τηλεόραση, υπογραμμίζοντας την πολιτική ευαισθησία της μεταφοράς των καταθέσεων των πλούσιων Κινέζων στο εξωτερικό. Οι ειδικοί ανέφεραν πως η κριτική θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες της Κίνας να προστατεύσει το οικονομικό σύστημα. Μεγάλες εμπορικές τράπεζες όπως η Bank of China, η Industrial & Commercial Bank of China και η China Citic Bank εμπόδισαν το πρόγραμμα επίσης. Η ακύρωση ήρθε όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας, η People's Bank of China, άρχισε να ερευνά κατηγορίες ότι η Bank of China χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος των πελατών της.

Φιλικά,

18 Ιουλίου 2014

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΤΥ γιατι η ζωή έχει και τις χαρές της . Οχι μόνο λύπες.....



Διασκεδαστικο παιχνιδι με μπαλονια και βελακια!

παιχνιδι εξωτερικου χωρου φε Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά αρκεί εμείς οι μεγάλοι να φροντίσουμε να είναι οι συνθήκες ασφαλείς καθώς τα βελάκια μπορούν να γίνουν επικίνδυνα εάν κάτι πάει στραβά. Ξεκινάμε λοιπόν … Διαβάστε περισσότερα…

Θεματικο παρτυ: Μπαρμπι στην παραλια!

παρτυ μπαρμπι παραλια φε Το συγκεκριμένο πάρτυ δεν είναι από τα πάρτυ που μας στέλνουν οι αγαπημένοι μας αναγνώστες, αλλά ένα θεματικό πάρτυ το οποίο βρήκαμε ψάχνοντας στο διαδίκτυο και μας άρεσε πολύ καθώς συνδυάζει την πολυαγαπημένη μπάρμπι των … Διαβάστε περισσότερα…

7Ιουλ-13Ιουλ:ποιοι διασημοι εχουν γενεθλια;

genethlia7julfe Ο Τομ Χανκς (αγγλικά: Tom Hanks), γεννημένος στις 9 Ιουλίου 1956 είναι Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ο Χανκς δούλεψε στην τηλεόραση και σε οικογενειακές κωμωδίες, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός με την ταινία Μπιγκ (Big) το … Διαβάστε περισσότερα…

5 ιδεες για παρτυ που “μυριζουν” θαλασσα!

5 καλοκαιρινες ιδεες για παρτυ fe Τα καλοκαιρινά πάρτυ είναι τα καλύτερα αφού όλοι έχουν καλύτερη διάθεση και ο καιρός επιτρέπει να γίνουν στον κήπο, στην εξοχή και γιατί όχι στην παραλία! Οι ιδέες για ένα καλοκαιρινό πάρτυ δεν είναι ποτέ … Διαβάστε περισσότερα…

Η βαπτιση και τα γενεθλια της μικρης Νικης με θεμα τη SarahKay!

vaptisi-sarah-kay-fe Το σημερινό μας πάρτυ είναι διπλό καθώς πρόκειται για γενέθλια και βάπτιση μαζί και μας έρχεται από τα Ιωάννινα. Μας το έστειλε η Μαρία, μαμά δύο μικρών κοριτσιών, της Χρύσας και της Νίκης και φίλη … Διαβάστε περισσότερα…

Το παρτυ της Μαριας με θεμα την Αλικη στη Χωρα των Θαυματων!

παρτυ με θεμα την Αλικη στη Χωρα των Θαυματων φ Τη Μαρία μας τη γνωρίσατε όσοι παρακολουθείτε το site μας από το πολύ όμορφο πάρτυ-μπαλαρίνα με το οποίο γιόρτασε πέρυσι τέτοιο καιρό τα γενέθλιά της. Φέτος θα δείτε ένα εξίσου εντυπωσιακό παρτυ με θεμα την … Διαβάστε περισσότερα…

TeleioParty.gr: ενα νeο e-shop με ειδη για παρτυ!

teleio-party-fe Στο ελληνικό διαδίκτυο ανακαλύψαμε τελευταία το teleioparty.gr, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με είδη για πάρτυ που σίγουρα θα σας ενδιαφέρει! Ας δούμε όμως πώς μας το παρουσιάζουν οι ίδιοι οι άνθρωποί του αλλά και τι υπέροχα … Διαβάστε περισσότερα…

Παρτυ ή βαπτιση με ναυτικο θεμα για κοριτσια!

βαπτιση με ναυτικο θεμα για κοριτσια φ Ποιος είπε πως ένα πάρτυ ή μια βάπτιση με ναυτικό θέμα προορίζεται αποκλειστικά για αγόρια;  “Παίζοντας” λίγο με τα χρώματα που θα χρησιμοποιησετε για τη διακόσμηση, τα γλυκά και τις μπομπονιέρες ή τα δωράκια του … Διαβάστε περισσότερα…

Ενα πολυ χαριτωμενο μπαρμπεκιου!

μπαρμπεκιου καλοκαιρινο φε Τον τελευταίο καιρό όλοι αρχίζουν και μιλάνε για τη Βραζιλία και τους Βραζιλιάνους! Θα το κάνουμε κι εμείς αλλά όχι βεβαίως για να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο. Θα μιλήσουμε για μπaρμπεκιου! Την αφορμή μας τη δίνει μία … Διαβάστε περισσότερα…

Παιδικο παρτυ στον κηπο με φουσκωτα και πλαστικα σπιτακια!

παιδικο παρτυ στον κηπο φ Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν σπίτι με κήπο, τότε είμαστε σίγουροι πως το καλοκαίρι θα είναι η αγαπημένη εποχή, όχι μόνο η δική σας, αλλά και των παιδιών σας! Και φυσικά δεν αμφιβάλλουμε … Διαβάστε περισσότερα…

Καλοκαιρινη προσκληση με φακελο “ζωακια του βυθου”!

καλοκαιρινη προσκληση f Το καλοκαίρι πλησιάζει και τα καλοκαιρινά πάρτυ έρχονται! Και μιας και το πάρτυ με θέμα τα ζωάκια του βυθού είναι ό, τι πιο καλοκαιρινό σαν θέμα, σας ετοιμάσαμε μια αντίστοιχη πρόσκληση που ελπίζουμε να σας … Διαβάστε περισσότερα…

Οδηγος βαπτισης για … πρωταρηδες!

οδηγος βαπτισης f Η βάπτιση είναι το πρώτο μυστήριο, σηματοδοτεί την εισαγωγή του πιστού στο σώμα της εκκλησίας και έχει και ένα τυπικό-διαδικαστικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή για να μην ταλαιπωρηθείτε. Οι διαδικασίες και τα … Διαβάστε περισσότερα…

Ενα πρωτοτυπο δωρο για ολες τις ηλικιες!Κουκλακια myminime!

πρωτοτυπο δωρο μικρογραφια myminime Ψάχνετε για ένα πρωτοτυπο δωρο το οποίο θα δείχνει πως το ψάξατε αρκετά και δεν αγοράσατε κάτι απλά για να βγείτε από την “υποχρέωση”; Εμείς σας έχουμε την πιο ψαγμένη λύση και το όνομα αυτής είναι myminime! … Διαβάστε περισσότερα…

Δωρεαν εκτυπωση: ρομαντικη προσκληση με φακελο!

ρομαντικη προσκληση F Αν θέλετε να εκτυπώσετε δωρεάν μια ρομαντικη προσκληση για ένα κοριτσίστικο πάρτυ γενεθλίων ή για κάποια άλλη εκδήλωση που ετοιμάζετε, το σημερινό μας post είναι για εσάς! Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες που ακολουθούν και … Διαβάστε περισσότερα…

Χαρτινες μπομπονιερες βαπτισης!

χαρτινες μπομπονιερες βαπτισης φ Αν ετοιμάζετε μια βάπτιση για τους επόμενους μήνες, σίγουρα θα σκέφτεστε τι είδους μπομπονιέρες να επιλέξετε. Εμείς σήμερα σας προτείνουμε μερικές πολύ όμορφες και πρωτότυπες χαρτινες μπομπονιερες βαπτισης που βρήκαμε σε ελληνικά και ξένα e-shops. … Διαβάστε περισσότερα…

Glow in the dark παρτυ για εφηβους!

Glow in the dark παρτυ για εφηβους f Είναι αλήθεια πως η επιλογή ενός θέματος για ένα πάρτυ εφήβων μπορεί να αποδειχθεί μια αρκετά δύσκολη υπόθεση (όσοι έχουν παιδιά στην εφηβεία είμαστε σίγουροι πως καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοούμε!!!). Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα … Διαβάστε περισσότερα…

Ενα παρτυ με θεμα τα angry birds για την Δεσποινα και τον Μανωλη!

παιδικο παρτυ angry birds dm fe Η Άννα, μια νέα φίλη του genethlia.gr,  διοργάνωσε τον προηγούμενο μήνα ένα πολύ όμορφο παρτυ με θεμα τα angry birds για τα γενέθλιά των παιδιών της, του Μανώλη και της Δέσποινας. Παρέα με πολλά angry … Διαβάστε περισσότερα…

Post navigation

Σελίδα12345


http://genethlia.gr/ 

Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2014-2015

------------ 
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 

Ηλεκτρονικό Σύστημα εισόδου δικαιούχων χρηστών για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα Κοιν. Τουρισμού 2014-2015.

Οι εργαζομενοι και οι ανεργοι καντε αιτηση πιο πανω 

Εαν και οι δυο εργαζονται να κανουν αιτηση και οι δυο και να καταχωρησουν και τα παιδια και οι δυο προσοχη διαβαστε την εγκυκλιο.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους μέχρι την 11.08.2014 και ώρα 12η μεσημβρινή, ημερα η οποια ειναι και καταλητικη για να καταθεσετε τα αποδεικτικα σας στο ΚΠΑ της περιοχής σας. Εαν δεν τα πάτε δεν έχει διακοπές εφόσον είστε στην λίστα των επιλεγμένων.

 

 

Συρρίκνωση και της γερμανικής οικονομίας το β’ τρίμηνο


PDF Εκτύπωση E-mail
Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε πάρα πολύ τον Μάιο και βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών, δείχνοντας έτσι πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης δυσκολεύτηκε να αναπτυχθεί την άνοιξη, μετά την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,8% σε εποχιακή βάση, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία της χώρας, Destatis, και βρίσκεται κάτω από τις προσδοκίες για στασιμότητα, την οποία είχαν προβλέψει οικονομολόγοι της Wall Street Journal. Οι αριθμοί του Απριλίου επίσης μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ προηγουμένως είχε ανακοινωθεί αύξηση 0,2%. Κατ’ επέκταση, οι οικονομολόγοι της Barclays τώρα αναμένουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας να αυξηθεί κατά 0,1% μόνο σε τριμηνιαία βάση μεταξύ Απριλίου αι Ιουνίου. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 0,4%, σημαντική δηλαδή μείωση σε σχέση με το ετήσιο ποσοστό 3,3%  του πρώτου τριμήνου.

Οδηγός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών και μεταβιβάσεων

Τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και όλα όσα προβλέπουν οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τους φόρους κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβιβάσεων ακινήτων περιγράφονται σε αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα όσα ισχύουν στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβιβάσεων ακινήτων περιγράφονται υπό μορφή απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα που υποβάλλουν οι πολίτες.

Το money-money.gr παρουσιάζει αναλυτικά τον οδηγό του υπουργείου Οικονομικών ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τί ισχύει πλέον στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβιβάσεων ακινήτων.
Α.- ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ - ΔΩΡΕΩΝ - ΓΟΝIΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

1. Ποιος είναι υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς;

Ο κληρονόμος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπος του (άρθρο 61 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών - Δωρεών - Γονικών παροχών, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2961/2001).

2. Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου κληρονομιάς;

Η δήλωση φόρου κληρονομιάς πρέπει να υποβληθεί μέσα σε έξι μήνες, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στην Ελλάδα, ή μέσα σε ένα χρόνο, αν ο κληρονομούμενος απεβίωσε στην αλλοδαπή ή οι κληρονόμοι ή οι κληροδόχοι διέμεναν κατά το χρόνο θανάτου στην αλλοδαπή. Η προθεσμία αρχίζει από το θάνατο του κληρονομουμένου ή τη δημοσίευση της διαθήκης ή τη δημοσίευση της τελεσίδικης απόφασης που κηρύσσει την αφάνεια ή το θάνατο του υπόχρεου σε δήλωση, αν αυτός δεν υπέβαλε δήλωση ή το διορισμό των κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών, των εκτελεστών διαθήκης, των συνδίκων πτώχευσης ή την αναγνώρισή τους, σε περίπτωση κληρονόμων σχολαζουσών κληρονομιών. Η κατά τα άνω εξάμηνη ή ετήσια προθεσμία μπορεί να παραταθεί για τρεις (3) κατ' ανώτατο όριο μήνες, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., αν συντρέχουν αποχρώντες λόγοι.

3. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται κατά την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς;

α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου

β) Αντίγραφο διαθήκης
γ) Κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής περί του είδους και του βαθμού συγγενείας προς τον κληρονομούμενο
δ) Πιστοποιητικό του Γραμματέα του Ειρηνοδικείου περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής
ε) Πιστοποιητικό για την ηλικία του επικαρπωτή, όταν για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η ηλικία αυτού
στ) Έγγραφο νομιμοποιήσεως, σε περίπτωση πληρεξουσίου
ζ) Τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης
η) Αποδεικτικά χρεών της κληρονομιάς (Σχετικό άρθρο 67 του Κώδικα).

4. Ποια είναι αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς;

Η Δ.Ο.Υ. της κατοικίας του κληρονομουμένου ή η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, αν ο κληρονομούμενος ήταν κάτοικος αλλοδαπής.
Αν όμως ο κληρονομούμενος είχε την κατοικία του στην αλλοδαπή, αλλά πέθανε στην Ελλάδα, αρμόδια είναι η Δ.Ο.Υ. του τόπου θανάτου.
Ως κατοικία του κληρονομουμένου θεωρείται αυτή που προκύπτει από το ΑΦΜ αυτού (άρθρο 66).

5. Ποιος είναι υπόχρεος υποβολής δήλωσης φόρου δωρεάς - γονικής παροχής;

Είναι οι συμβαλλόμενοι δωρητής - δωρεοδόχος, γονέας - τέκνο και, σε περίπτωση άτυπης δωρεάς, ο δωρεοδόχος (άρθρο 85).

6. Ποια είναι αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή δήλωσης φόρου δωρεάς- γονικής παροχής;

Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. της κατοικίας του δωρητή. Ως κατοικία του δωρητή θεωρείται αυτή που προκύπτει από το ΑΦΜ αυτού. (άρθρο 87).

7. Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου δωρεάς -γονικής παροχής;

Η δήλωση υποβάλλεται πριν από την κατάρτιση του συμβολαίου, το οποίο συντάσσεται με βάση θεωρημένο αντίγραφο της δήλωσης, και, προκειμένου για άτυπες δωρεές, μέσα σε έξι μήνες από την παράδοση του αντικειμένου της δωρεάς στο δωρεοδόχο (άρθρο 86).

8. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας;

Ο κληρονόμος (σύζυγος ή τέκνο του κληρονομουμένου) ή το τέκνο που αποκτά τη γονική παροχή ή ο σύζυγος αυτού ή τα ανήλικα τέκνα τους, να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες και βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων (και των λοιπών αντίστοιχων κληρονομιαίων ακινήτων) είναι 70 τ.μ. προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου (άρθρα 26 ενότητα Α' και 43 ενότητα Α').

9. Ποια είναι τα αφορολόγητα ποσά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αιτία θανάτου ή γονικής παροχής;

Η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 € για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 € για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 € για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 € για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα. Επίσης χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 € για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 100.000 € για κάθε έγγαμο κληρονόμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 € για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 € για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον στο δικαιούχο κληρονόμο ή κληροδόχο περιέρχεται ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.
Αντίστοιχη απαλλαγή παρέχεται και κατά τη γονική παροχή πρώτης κατοικίας. (άρθρα 26 ενότητα Α' και 43 ενότητα Α').

10. Γεωργικές απαλλαγές

Με το ν. 3842/2010 από 23-4-2010 καταργήθηκαν οι γεωργικές απαλλαγές και ο φόρος υπολογίζεται πλέον με βάση τα αφορολόγητα ποσά και τους φορολογικούς συντελεστές της αντίστοιχης κατηγορίας, όπως και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

11. Σε πόσες δόσεις καταβάλλεται ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών;

Ο βάσει δήλωσης φόρος καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 500 €.
Σε περίπτωση κληρονομιάς, αν ο κληρονόμος είναι ανήλικος, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 500 €, πλην της τελευταίας.

12. Ποιος είναι ο χρόνος φορολογίας για την κτήση αιτία θανάτου;

Κατά κανόνα χρόνος φορολογίας είναι ο χρόνος θανάτου. Ο χρόνος φορολογίας μετατίθεται σε μεταγενέστερο του θανάτου χρονικό σημείο αυτοδίκαια στις περιπτώσεις αναβλητικής αίρεσης, επιδικίας περί το κληρονομικό δικαίωμα ή περί την κληρονομιά, διαχωρισμού επικαρπίας από την κυριότητα κ.λ.π. ή με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στις περιπτώσεις του άρθρου 8 του Κώδικα (άρθρα 7 και 8).

13. Πότε παραγράφεται το δικαίωμα του δημοσίου για επιβολή φόρου κληρονομιάς ή δωρεάς, γονικής παροχής;

Παραγράφεται μετά την πάροδο 10 ετών αν υποβλήθηκε δήλωση, ή 15 ετών αν δεν υποβλήθηκε δήλωση. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω το δικαίωμα του δημοσίου είναι παραγραμμένο για όλες τις υποθέσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι 31-12-1994. (άρθρο 102 του Κώδικα όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 του ν. 3842/2010).

14. Ποια είναι τα αφορολόγητα όρια και οι φορολογικοί συντελεστές στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών;

α) Η αιτία θανάτου κτήση πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων καθώς και η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση ακινήτων ή εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων επί ακινήτων, μετοχών καθώς και λοιπών περιουσιακών στοιχείων (δηλ. όλων των περιουσιακών στοιχείων πλην μετρητών) υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τις πιο κάτω φορολογικές κλίμακες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄ : Στην κατηγορία αυτή υπάγονται: α) ο σύζυγος του κληρονομουμένου, β) το πρόσωπο το οποίο είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο κατά τις διατάξεις του ν. 3719/2008 και το οποίο λύθηκε με το θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών, γ) οι κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων), δ) οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού και ε) οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.
Κλιμάκια
(σε ευρώ)
Συντελεστής κλιμακίου
Φόρος κλιμακίου
(σε ευρώ)
Φορολογητέα περιουσία
(σε ευρώ)
Φόρος που αναλογεί
(σε ευρώ)
150.000
---
---
150.000
---
150.000
1%
1.500
300.000
1.500
300.000
5%
15.000
600.000
16.500
Υπερβάλλον
10%

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β΄: Στην κατηγορία αυτή υπάγονται: α) οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, β) οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επόμενων βαθμών, γ) τα εκούσια ή δικαστικά αναγνωρισθέντα τέκνα έναντι των ανιόντων του πατέρα που τα αναγνώρισε, δ) οι κατιόντες του αναγνωρισθέντος έναντι του αναγνωρίσαντος και των ανιόντων αυτού, ε) οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), στ) οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, ζ) οι πατριοί και οι μητριές, η) τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, θ) τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί - νύφες) και ι) οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί - πεθερές).
Κλιμάκια
(σε ευρώ)
Συντελεστής κλιμακίου
Φόρος κλιμακίου
(σε ευρώ)
Φορολογητέα περιουσία
(σε ευρώ)
Φόρος που αναλογεί
(σε ευρώ)
30.000
---
---
30.000
---
70.000
5%
3.500
100.000
3.500
200.000
10%
20.000
300.000
23.500
Υπερβάλλον
20%

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ΄: Στην κατηγορία αυτή υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομουμένου ή εξωτικός.
Κλιμάκια
(σε ευρώ)
Συντελεστής κλιμακίου
Φόρος κλιμακίου
(σε ευρώ)
Φορολογητέα περιουσία
(σε ευρώ)
Φόρος που αναλογεί
(σε ευρώ)
6.000
6.000
66.000
20%
13.200
72.000
13.200
195.000
30%
58.500
267.000
71.700
Υπερβάλλον
40%
   


β) Η αιτία γονικής παροχής κτήση μετρητών φορολογείται αυτοτελώς, με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) ενώ η αιτία δωρεάς κτήση μετρητών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) για δωρεοδόχους που υπάγονται στην Α' κατηγορία, είκοσι τοις εκατό (20%) για δωρεοδόχους που υπάγονται στη Β' κατηγορία και σαράντα τοις εκατό (40%) για δωρεοδόχους που υπάγονται στη Γ' κατηγορία..

15. Ποιο είναι το απαλλασσόμενο ποσό όταν κληρονόμος είναι σύζυγος ή ανήλικο τέκνο του κληρονομουμένου;

Μετά την 26-1-2010, όταν κληρονόμος είναι σύζυγος ή ανήλικο τέκνο του κληρονομουμένου, απαλλάσσεται από το φόρο κληρονομιάς αξία κληρονομιαίας περιουσίας μέχρι 400.000 € για κάθε κληρονόμο (με αντίστοιχο περιορισμό των κλιμακίων υπολογισμού του φόρου της Α' κατηγορίας).
Β.- ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

16. Ποιο είναι το αντικείμενο του φ.μ.α. και ποιος ο υπόχρεος για την καταβολή του φόρου;

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου με αντάλλαγμα και σύσταση εμπραγμάτου σε ακίνητο δικαιώματος καθώς και σε μεταβίβαση πλοίου με ελληνική σημαία επιβάλλεται φόρος στην αξία αυτών και υπόχρεος για την καταβολή του είναι ο αγοραστής.

17. Ποια είναι η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την υποβολή της δήλωσης;

Για κάθε μεταβίβαση ακινήτου οι συμβαλλόμενοι υποχρεούνται πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου, να υποβάλλουν κοινή δήλωση φ.μ.α. στη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το ακίνητο.

18. Ποια είναι η διαδικασία υποβολής της δήλωσης και καταβολής του φ.μ.α.;

Η δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίγραφα, ένα εκ των οποίων κρατείται από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. και το δεύτερο, αφού βεβαιωθεί για την ακρίβεια της αντιγραφής παραδίδεται στο συμβαλλόμενο.
Η καταβολή του φόρου πραγματοποιείται σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα Ε.Λ.Τ.Α. με τη χρήση κωδικού πληρωμής και αποδεικνύεται από αποδεικτικό καταβολής που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

19. Πώς καταβάλλεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων;

Στις περιοχές που εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, κατά την υποβολή της δήλωσης Φ.Μ.Α., ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράφει σε αυτή την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, βάσει της οποίας καταβάλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί. Σε περίπτωση που το τίμημα είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας, ο φόρος υπολογίζεται επί του τιμήματος.
Στις υπόλοιπες περιοχές που δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, κατά την υποβολή της δήλωσης, ο φορολογούμενος καταβάλει εξ ολοκλήρου το φόρο που αναλογεί με βάση την αξία που δήλωσε. Κατά την υποβολή της δήλωσης και μέσα σε προθεσμία δύο (2) ημερών, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. προσδιορίζει προσωρινά την αγοραία αξία του ακινήτου και ο αγοραστής έχει πλέον το δικαίωμα μέσα σε δίμηνη ανατρεπτική προθεσμία από την ημερομηνία παραλαβής της δήλωσης να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση σύμφωνα με την ορισθείσα προσωρινή αξία και να καταβάλει χωρίς πρόστιμο το μισό του αναλογούντος φόρου και το υπόλοιπο μισό τον επόμενο της βεβαίωσης μήνα. Σε περίπτωση που δεν υποβάλει την πιο πάνω συμπληρωματική δήλωση, ενεργείται έλεγχος από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. για τον προσδιορισμό της αξίας, χωρίς να τον δεσμεύει πλέον η προεκτίμηση και στη συνέχεια εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.
Κατά της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίησή της, ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέταση της πράξης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας από την Διεύθυνση
Επίλυσης Διαφορών και μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

20. Ποιοι είναι οι συντελεστές για τον υπολογισμό του Φ.Μ.Α.;

O φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σε 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου ή του εμπραγμάτου επί του ακινήτου δικαιώματος.
Ο ανωτέρω συντελεστής εφαρμόζεται σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες διενεργούνται από 1/1/2014 και μετά.
Ο Φ.Μ.Α. που προκύπτει κατά τα προεκτεθέντα μειώνεται στο μισό ή στο ένα τέταρτο ανάλογα με τη νομική μορφή της πραγματοποιούμενης μεταβίβασης ή την ιδιότητα των συμβαλλομένων προσώπων. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι οι ακόλουθες: α) Φ.Μ.Α. μειωμένος στο τέταρτο.
Οι περιπτώσεις που ο Φ.Μ.Α. μειώνεται στο τέταρτο είναι η αυτούσια διανομή ακινήτων μεταξύ των συγκυρίων, η διάλυση Ο.Ε., Ε.Ε. και Ε.Π.Ε. και η μεταβίβαση των ακινήτων της εταιρείας στα μέλη της κατά το λόγο της εταιρικής τους μερίδας καθώς και η απόληψη ακινήτων της εταιρείας από εταίρους που αποχωρούν από αυτή. β) Φ.Μ.Α. μειωμένος στο μισό.
Οι περιπτώσεις που ο Φ.Μ.Α. μειώνεται στο μισό είναι η ανταλλαγή ακινήτων ίσης αξίας, η υποχρεωτική ανταλλαγή οικοπέδων, η συγχώνευση Α.Ε. και Συνεταιρισμών, η αναγκαστική απαλλοτρίωση για δημόσια ωφέλεια καθώς και η συνένωση οικοπέδων.

21. Σε ποιες περιπτώσεις σύστασης ή τροποποίησης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας οφείλεται φ.μ.α.;

Σε κάθε περίπτωση σύστασης ή τροποποίησης οριζόντιας ή κάθετης θα πρέπει να ερευνάται αν συντελείται, άμεσα ή έμμεσα, μεταβίβαση εμπραγμάτων επί ακινήτων δικαιωμάτων μεταξύ συγκυρίων, είτε με μορφή διανομής, είτε ανταλλαγής, είτε πώλησης, είτε δωρεάς ιδανικών μεριδίων. Ενδεικτικά αναφέρονται:
- σύσταση σε οικόπεδο με υφιστάμενα κτίσματα.
- Σύσταση και στο μελλόκτιστο δικαίωμα υψούν με υφιστάμενα κτίσματα.
- Τροποποίηση σύστασης με απόσπαση μέρους οριζόντιας ιδιοκτησίας από εκείνη στην οποία ανήκε και μεταφορά της σε οριζόντια ιδιοκτησία άλλου συνιδιοκτήτη.
- Σύσταση με διανομή της ψιλής κυριότητας.
- Διανομή υφιστάμενη κάθετης ιδιοκτησίας σε οικόπεδο με κτίσματα.
- Κατάργηση υφιστάμενης σύστασης σε οικόπεδο με κτίσματα.

22. Τεκμήριο αποπερατωμένου κτίσματος- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εφαρμογής του;

α. Να μεταβιβάζονται ιδανικά μερίδια του οικοπέδου. β. Η μεταβίβαση να γίνεται με αντάλλαγμα.
γ. Να έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια ανέγερσης πολυκατοικίας, ή η σχετική αίτηση να έχει υποβληθεί το αργότερο σε 2 χρόνια από τη μεταβίβαση και
δ. Η ανέγερση των κτισμάτων να γίνει είτε από τον πωλητή των ποσοστών του οικοπέδου, είτε από τον εργολάβο ο οποίος ανέλαβε με αντιπαροχή την ανέγερση της πολυκατοικίας, είτε από τρίτο πρόσωπο το οποίο ενεργεί για λογαριασμό είτε του οικοπεδούχου είτε του εργολάβου.
Το ως άνω αμάχητο τεκμήριο δεν έχει εφαρμογή σε μεταβίβαση ιδανικού μεριδίου οικοπέδου σε πρόσωπα που αναλαμβάνουν κατ' επάγγελμα την ανέγερση ολόκληρης της πολυκατοικίας.

23. Δικαίωμα προσφυγής.

α) Ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί πράξη προσδιορισμού του φ.μ.α. (διοικητικός προσδιορισμός του φόρου) έχει δικαίωμα εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίηση της πράξης, να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέταση της πράξης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (άρθρο 63 ν. 4174/2013). Κατά της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή της σιωπηρής απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής λόγω παρόδου της προθεσμίας προς έκδοση της απόφασης (60 ημέρες από την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής), ο υπόχρεος δύναται να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου.
Επισημαίνεται ότι προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια απευθείας κατά οποιασδήποτε πράξης που εξέδωσε η Φορολογική Διοίκηση είναι απαράδεκτη.
β) Εφόσον, κατόπιν ελέγχου εκδίδεται πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, ο φορολ&

http://www.money-money.gr/