29 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ 29-06-2015 (715)


 
                                                                                                            Αθήνα, 29 Ιουνίου 2015


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή 715η /29.6.2015 συνεδρίασή του, αποφάσισε:
α) να παραμείνει κλειστή, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 (ΦΕΚ Α’ 65) και τυχόν κατ’ εξουσιοδότηση αυτής απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών,
β) να παραμείνει κλειστή, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 (ΦΕΚ Α’ 65) και τυχόν κατ’ εξουσιοδότηση αυτής απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος,
γ) την αναστολή εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων για την ως άνω περίοδο,
δ) την αναστολή λειτουργίας της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,
ε) την αναστολή λειτουργίας του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ), εγκρίνοντας σχετική απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.



19 Ιουνίου 2015

Home The Download Blog 9 malware defenders 9 malware defenders Kick unwanted software to the curb with these toolkits.

16 Ιουνίου 2015

Η επώδυνη λιτότητα στην Ευρωζώνη τελείωσε

Η πραγματική ζωή δεν είναι ποτέ τέλεια, γι’ αυτό μπορούμε να αποκαλέσουμε επιτυχία μια κατάσταση στην οποία τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά παρά τα κάποια προβλήματα. Ετσι είναι σήμερα η Ευρωζώνη.

Αν δεν είχε μεσολαβήσει η ένταση με τη Ρωσία που έπληξε τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις και οδήγησε ακόμη και τη γερμανική οικονομία σε δύο τρίμηνα στασιμότητας, η ανάπτυξη θα είχε φθάσει στο 1,2% το 2014 αντί για 0,9%. Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις αυτές άρχισαν να εξανεμίζονται το φθινόπωρο και οι καταναλωτές να δαπανούν τα χρήματα που εξοικονομούν από το φθηνό πετρέλαιο, η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 1,5% στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015. Οι δείκτες καταδεικνύουν ήπια ανάπτυξη το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός ότι ο κίνδυνος μιας οικονομικής αυτοκτονίας της Ελλάδας δεν επιβαρύνει περισσότερο την Ευρωζώνη, καταδεικνύει πόσο έχει προχωρήσει η περιοχή από τις μαύρες ημέρες του 2011 και του 2012: ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σήμερα σχεδόν υπό έλεγχο καθώς οι Ντράγκι, Μέρκελ, Ραχόι και Ρέντσι έχουν κάνει καλή δουλειά τελευταία. Η δημοσιονομική πολιτική είναι ουδέτερη, η νομισματική πολιτική άκρως επεκτατική και αρχίζει να μεταφέρεται στην πραγματική οικονομία. Δεδομένου ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και ώς ένα βαθμό και η καταναλωτική υπερβαίνουν τον μακροπρόθεσμο μέσον όρο, εκτιμούμε πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος και το 2016 θα υπερβεί το 2,1% που ήταν ο μέσος όρος της περιόδου 2000-2008.

Τότε η τεχνητή ώθηση που δόθηκε στις κατασκευαστικές και στις δημόσιες δαπάνες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης χάρη στα χαμηλά επιτόκια φαίνεται πως υπερκάλυψε το σημαντικό βάρος που είχε προκαλέσει η κρίση της Γερμανίας μέχρι το 2005. Τα δημογραφικά στοιχεία κατατείνουν σε έναν ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τον οποίο τοποθετούμε περίπου στο 1,7%. Η Ευρωζώνη έχει πλησιάσει αυτόν τον ρυθμό εφόσον τα δύο τελευταία τρίμηνα ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,5%. Ορισμένοι παράγοντες υποδηλώνουν πως η ανάπτυξη μπορεί να παραμένει κάτω από το 1,7%. Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία το ΑΕΠ ήταν επανειλημμένως κατώτερο από τις προσδοκίες της αγοράς τα τελευταία χρόνια. Η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα μπορεί να εξακολουθήσει να πλήττει την ζήτηση, ενώ με την εμπιστοσύνη να παραμένει εύθραυστη, ίσως αρκούν κάποια εξωτερικά ή εσωτερικά σοκ για να αναβάλουν περαιτέρω την ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Πάντως σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Ευρωζώνη έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει τη δημοσιονομική αποκατάστασή της μετά την κατάρρευση της Lehman. Η λιτότητα ήταν επώδυνη αλλά τελείωσε. Η Ευρωζώνη είχε φούσκες ανάλογες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην αγορά ακινήτων και στην πιστωτική επέκταση σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία. Στο σύνολό της, όμως, είναι πολύ λιγότερο επιτακτική η ανάγκη για μείωση του δανεισμού των νοικοκυριών.

Επιπλέον, η Ευρωζώνη ωφελείται από τρεις ούριους ανέμους: η νομισματική πολιτική αποδίδει με κάποια καθυστέρηση. Δεν έχουμε δει ακόμη όλες τις ευεργετικές συνέπειες από την επιθετική πολιτική που εφήρμοσε η ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Η σταθμισμένη ισοτιμία του ευρώ παραμένει ακόμη κατά 8,5% κάτω από τον μέσο της περιόδου 2013-2014, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 0,5% σε διάστημα 4 ώς 6 τριμήνων. Παρά την πρόσφατη ανατίμησή του, η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται κατά 24 ευρώ το βαρέλι κάτω από τον μέσον όρο της διετίας 2013-2014. Κι ενώ έχει ήδη τονώσει την κατανάλωση από τα τέλη του περασμένου έτους και τις αρχές του τρέχοντος, αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά ακόμη 0,7%.



 15/6/2015
Πηγή:www.kathimerini.gr

http://www.e-forologia.gr/

Φορολογική αντιμετώπιση των παροχών, επιδοτήσεων και λοιπών παρεμφερών ποσών που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ.

Οδηγίες για την ορθή αναγραφή τους στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1). 
Με την υπ' αριθμ. ΔΕΑΦ Α  1079650  ΕΞ2015/10-6-2015 απόφαση της ΓΓΔΕ δίνονται διευκρινίσεις για τη φορολογική αντιμετώπιση των παροχών, επιδοτήσεων και λοιπών παρεμφερών ποσών που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ και την ορθή αναγραφή τους στο έντυπο Ε1.

Α. Τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται στους δικαιούχους, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του άνεργου δεν υπερβαίνει ετησίως τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, είναι εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο και δηλώνεται στους κωδικούς 661-662, για τον υπόχρεο και την σύζυγο αντίστοιχα, του έντυπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1).

Επιδόματα - βοηθήματα ανεργίας είναι τα εξής:
1.Επίδομα τακτικής ανεργίας
2.Επίδομα μακροχρόνια ανέργων
3.Ειδικό εποχικό βοήθημα
4.Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδόματος ανεργίας
5.Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο του ΟΑΕΔ, που λαμβάνουν οι επί τρεις μήνες άνεργοι, όταν δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης.
6.Ειδικό βοήθημα αποφυλακισμένων, το οποίο λαμβάνουν όσοι εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους.
7.Επιδότηση νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας - ΕΣΠΑ.
8.Βοήθημα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, το οποίο λαμβάνουν οι αυτοαπασχολούμενοι που αποδεδειγμένα διέκοψαν το επάγγελμά τους.

Β.  Τα ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους λόγω απώλειας του εισοδήματός τους και αντί του μισθού που θα κατέβαλαν οι εργοδότες τους ή τους δίδονται ως αμοιβή για παροχή εργασίας, χαρακτηρίζονται ως κανονικές αποδοχές και θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στους κωδ.301-302 για υπόχρεο-σύζυγο αντίστοιχα, αν ο φορέας έχει αποστείλει ηλεκτρονικό αρχείο βάσει της Απόφασης ΓΓΔΕ - ΠΟΛ. 1051/2015, ή  θα συμπληρώνεται από τους υπόχρεους στους κωδικούς 343-344 αν δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Τέτοια ποσά είναι:
1.Παροχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, που είναι η πληρωμή μέρους ανεξόφλητων αποδοχών, όταν οι εργοδότες περιέλθουν σε κατάσταση παύσεως εργασιών ή αναστολής πληρωμών, ή έχουν κηρυχτεί σε πτώχευση, ή έχουν τεθεί σε εκκαθάριση.   

2.Επίδομα διαθεσιμότητας, το οποίο είναι το 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, όταν ο εργοδότης θέσει τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα.
3.Αποδοχές ωφελούμενων Προγραμμάτων Κοινωφελούς εργασίας, οι οποίες δίδονται έναντι παρασχεθείσας εργασίας.

Γ. 1.  Η Ειδική Παροχή Προστασίας της Μητρότητας, η οποία καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ κατά το διάστημα που οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μητέρες έχουν λάβει 6 μήνες άδεια μετά από συμφωνία με τον εργοδότη τους, βάσει της γνωμοδότησης ΝΣΚ 278/2012, αποτελεί εισόδημα απαλλασσόμενο από το φόρο. Τα καταβληθέντα ποσά είτε εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στους κωδ.619-620 για την υπόχρεη ή την σύζυγο αν ο φορέας έχει αποστείλει ηλεκτρονικό αρχείο βάσει της Απόφασης ΓΓΔΕ- ΠΟΛ 1051/2015, είτε θα συμπληρώνονται από την υπόχρεη ή την σύζυγο στους κωδικούς 659-660 αν δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

2. Η Συμπληρωματική Παροχή  Μητρότητας, καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ σε ασφαλισμένες του ΙΚΑ αντί της μαιευτικής περίθαλψης, ως συμπληρωματική παροχή αυτής που χορηγείται από το ΙΚΑ ως επίδομα κυοφορίας και λοχείας. Με βάση την γνωμοδότηση του ΝΣΚ 375/2009 το επίδομα που δίδεται από το ΙΚΑ δυνάμει του άρθρου 39 του ν. 1846/1951, χορηγείται για κάλυψη δαπανών και δεν είναι εισόδημα. Κατ΄ ανάλογη εφαρμογή, η παροχή που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ ως συμπλήρωμα της περίπτωσης αυτής, δεν αποτελεί εισόδημα, δεν καλύπτει αντικειμενικές δαπάνες και συνεπώς δεν συμπληρώνεται στη δήλωση, επειδή καταβάλλεται εφάπαξ και η πηγή προέλευσής της εξαντλείται με τον τοκετό.

       Επομένως, δεν συμπεριλαμβάνονται στις αμοιβές για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση υποβολής αρχείου βεβαιώσεων με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (ΠΟΛ. 1051/19.02.2015).

Δ.    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την περίπτωση Θδ΄ του άρθρου 138 του ν. 4052/2012 (ΦΕΚ 41 Α΄/ 01-03-2012), οι άνεργοι του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και του ΓΕΝΕ εξομοιώνονται φορολογικά με τους άνεργους του ΟΑΕΔ.


 12/6/2015
http://www.e-forologia.gr/

Περιουσιολόγιο: Πώς θα δηλώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία τον Ιούλιο

5 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Σοκ για 6.500.000 φορολογούμενους που από τον επόμενο μήνα πρέπει να δηλώσουν στο Περιουσιολόγιο και το τελευταίο περιουσιακό τους στοιχείο (κινητό ή ακίνητο) καθώς και τα κρυμμένα χρήματά τους σε στρώματα και θυρίδες.
Αν δεν το κάνουν, στην περίπτωση που εντοπιστούν και δεν συμπεριλαμβάνονται στη δήλωση περιουσιολογίου, θα κατάσχονται!

Η εγκύκλιος για το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι πλέον έτοιμη και βρίσκεται στη φάση της συλλογής υπογραφών μεταξύ των υπηρεσιών. Με το νέο σύστημα όλοι θα δηλώσουν τα πάντα - από ακίνητα και καταθέσεις μέχρι δάνεια, οικονομικές απαιτήσεις από τρίτους και μετρητά που έχουν στο σπίτι ή σε θυρίδες. Αν παραλείψουν να δηλώσουν κάτι, κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, αφού θα κατάσχονται τη στιγμή που θα τα ανακαλύψει το κράτος!

Με τον τρόπο αυτό θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο όχι μόνο όσοι δήλωναν ελάχιστα ενώ αποκαλύπτεται πως είχαν πολλά, αλλά και όσους είχαν δηλώσει ειλικρινώς όλα τα εισοδήματά τους η Εφορία θα τους καλεί να βρουν τρόπο να αποδείξουν ότι τα μετρητά ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία προέρχονται από τα φορολογημένα εισοδήματά τους και μόνο - και όχι από άλλα που οι ελεγκτές θα θεωρήσουν πως ήταν κρυφά και αδήλωτα. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αναβρασμός γιατί βλέπουν και έναν άλλον μεγάλο κίνδυνο: μαζί με τα αδήλωτα εισοδήματα (π.χ. από πωλήσεις ακινήτων ή μαύρη εργασία) να φορολογηθούν και να νομιμοποιηθούν και χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για το «βρώμικο» χρήμα που καίει τα χέρια όσων το έχουν και δεν μπορούν να το κυκλοφορήσουν, η ασυλία με φόρο 30% -όπως προτάθηκε από την κυβέρνηση για να ισχύσει στη ρύθμιση για τις καταθέσεις στις τράπεζες- φαντάζει απίστευτα φθηνή και συμφέρουσα εφόσον ο κάτοχός τους δεν έχει πιαστεί στα πράσα να εγκληματεί.

«Θα νομιμοποιήσουμε και τους λαθρέμπορους», λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος αρνείται να βάλει την υπογραφή του, αλλά κρατά αποστάσεις και πιέζει να αλλάξει άρδην το σχέδιο που ετοιμάζεται.

Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζουν και επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που περιμένουν να δουν δημοσιευμένη την τελική πρόταση προτού βγουν στα κάγκελα.

Φοβούνται διαρροές...

Με το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το καλοκαίρι, δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πληρώσουν έξτρα φόρους. Στην παγίδα θα πέσουν όσοι αγόρασαν ή πούλησαν σπίτι σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική που δηλώθηκε στο συμβόλαιο, αλλά και όσα νοικοκυριά έχουν κρυμμένα μετρητά στο μαξιλάρι τους.

Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, οι 6.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν ακόμα και σε ερωτήσεις που δεν είχε διανοηθεί καν να περιλάβει ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» ο νομοθέτης. Εχοντας δηλώσει όλοι οι πολίτες με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουν και δεν έχουν, η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή απώλεια περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.

Πέραν όμως του φόβου για αυθαιρεσίες στους ελέγχους, που θα τις πληρώσουν όσοι πιαστούν στη φάκα για ήδη φορολογημένα λεφτά, επιφυλάξεις εκφράζονται από τους αρμοδίους και για τον κίνδυνο διαρροής άκρως ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων και δεδομένων.

Στο νέο περιουσιολόγιο θα αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές που δηλώνει στην περιουσία του ο φορολογούμενος, αλλά θα διασταυρώνονται online και με στοιχεία που θα διαβιβάζουν και οι ίδιες οι τράπεζες ή το Κτηματολόγιο και άλλοι φορείς στην Εφορία.

Έτσι, κάθε κίνηση των πολιτών θα καταγράφεται και θα ελέγχεται, δημιουργώντας μια τεράστια βάση δεδομένων που θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Μάλιστα, ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών έχει ετοιμάσει ήδη τη φόρμα με τις βασικές ερωτήσεις για το νέο περιουσιολόγιο. Με βάση τα πρώτα σχέδια που καταρτίστηκαν, η «ανάκριση» κατά τη συμπλήρωσή του θα είναι πιο σκληρή και από εκείνη του «πόθεν έσχες».

Σε αντίθεση με την κλασική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, την οποία συμπληρώνουν κάθε χρόνο σχεδόν 1.000.000 υπόχρεοι, για το νέο περιουσιολόγιο δεν θα απαιτείται η αναγραφή στοιχείων συγγενών (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας), αφού κάθε πολίτης θα υποβάλλει υποχρεωτικά τη δική του ατομική δήλωση.

Από κει και πέρα, όμως, οι ερωτήσεις σχεδιάζεται να είναι αμείλικτες. Για παράδειγμα:

  • Διαθέσιμα μετρητά: Ο φορολογούμενος θα καλείται να δηλώσει τι ποσά κατέχει σε μετρητά, σε ευρώ, δολάρια ή άλλο νόμισμα, σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν και να δικαιολογήσει την προέλευσή τους (π.χ. από ανάληψη τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.). Θα τονίζεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο πίνακας, ο φορολογικός έλεγχος θα θεωρεί ότι ο υπόχρεος δεν έχει καθόλου μετρητά. Αυτό σημαίνει ότι όταν αποκαλυφθούν (από έλεγχο, σε μελλοντική αγοραπωλησία ή με κατάθεση σε τράπεζα κ.λπ.) η Εφορία θα μπορεί να τα μπλοκάρει ως προϊόν παράνομου πλουτισμού, να τα δεσμεύει, να τα κατάσχει ή να τα φορολογεί με βάση δρακόντειους νόμους που έχει πλέον στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. 
  • Ακίνητα: Ως αξία κτήσης των ακινήτων πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο. Θα αποκαλύπτεται και θα διασταυρώνεται έτσι τι δαπάνησε ο αγοραστής και τι εισέπραξε ο πωλητής. Θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Θα δηλώνονται όμως και όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ειδική στήλη «Χώρα», η οποία θα περιλαμβάνεται στη φόρμα συμπλήρωσης στο Ιντερνετ. Θα εξετάζεται πότε αποκτήθηκε, πώς και με ποια τιμή κάθε ακίνητο, ποιο μέλος της οικογένειας είναι ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχει κτίσμα στα οικόπεδα ή αν έχουν πραγματοποιηθεί πρόσθετα έργα ή βελτιώσεις στο ακίνητο κ.λπ. 
  • Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα: Εκτός από τις γνωστές κατηγορίες που δηλώνονταν ως τώρα στο Ε1 ή στο «πόθεν έσχες» (π.χ. κυβισμός οχήματος, μήκος σκάφους, αριθμός κυκλοφορίας ή λιμένας νηολόγησης) θα ζητείται ακόμα και το πού σταθμεύουν τα οχήματα αυτά. Για παράδειγμα, για τα σκάφη θα δηλώνεται σε ποιο πάρκινγκ σκαφών σταθμεύουν όταν δεν βρίσκονται σε λιμάνι, αλλά και η ακριβής διεύθυνση για τα Ι.Χ. για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει πινακίδες για να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. 
  • Επενδύσεις: Μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις επενδύσεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Αναλυτικά θα δηλώνονται -σε άλλον πίνακα- και όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί που τηρούν οι επιτηδευματίες. 
  • Τραπεζικές θυρίδες: Θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ύπαρξή τους (με ένα «ναι» ή ένα «όχι») και θα κατανομάζεται η τράπεζα στην οποία τηρούνται. 
  • Τιμαλφή και έργα τέχνης: Θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή, ανά είδος ή τύπο του περιουσιακού στοιχείου, το έτος και το ποσό αγοράς, ποιο μέλος της οικογένειας είναι ο ιδιοκτήτης, πώς και από πού τα απέκτησε κ.λπ. 
  • Απαιτήσεις από τρίτους: Σε άλλον πίνακα θα δηλώνονται λοιπά περιουσιακά στοιχεία όπως οι απαιτήσεις από τρίτους (δάνεια κ.λπ.), αλλά και ποιο είναι το πρόσωπο που θα πρέπει να αποδώσει και πότε τα σχετικά ποσά. 
Επιπλέον:

  • Τα στοιχεία που θα αναγράφονται πρέπει να συνοδεύονται και από αποδεικτικά στοιχεία.
  • Ακίνητα που έχουν ήδη καταγραφεί στη δήλωση ακινήτων Ε9 δεν απαιτείται να ξαναγραφούν αναλυτικά. Απαιτείται όμως να αναγραφεί ο αντίστοιχος αύξων αριθμός με τον οποίο συσχετίζονται στους πίνακες Ε9. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συνυποβάλουν και τίτλους αγοράς, ιδιοκτησίας ή νομιμοποίησης - έστω κι αν τα ακίνητα έχουν ήδη δηλωθεί στο Ε9. 
Εξετάζεται ακόμα να ζητηθούν πλήρως ενημερωμένα βιβλιάρια καταθέσεων ή και βεβαιώσεις από τις κατονομαζόμενες τράπεζες, ότι δεν τηρούνται άλλοι λογαριασμοί πέραν αυτών που καταγράφονται αναλυτικά στους πίνακες.

Και όλα αυτά με τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών ότι τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο για φορολογικούς σκοπούς και δεν θα διαρρεύσουν σε τρίτους.

 15/6/2015
Πηγή: www.newmoney.gr

Εργόσημο, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσής του

Βάσει του άρθρου 74 Ν.4144/2013 (Αντικατέστησε τα άρθρα 20 & 21 του ν. 3863/2010, όπως ίσχυαν μετά την τροποποίησή τους από την παρ. 8 Α΄ του άρθρου 76 του ν. 3996/2011) και της εγκυκλίου ΙΚΑ 43/2013
το «Εργόσημο» είναι ειδική επιταγή αμοιβής και παρακράτησης εισφορών περιστασιακά απασχολούμενων.

Η έκδοση και εξαργύρωση του «Εργοσήμου» αντικαθιστά, κατά τρόπο αποκλειστικό, την χρηματική αποζημίωση των παρακάτω απασχολούμενων προσώπων για την εργασία που παρέχουν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ & ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ:
Α) Το κατ΄ οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν, είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, το οποίο υπάγεται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.. Ενδεικτικά υπάγονται οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες :
  • οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (ενδεικτικά : οικιακοί βοηθοί για οικιακή καθαριότητα και γενικό νοικοκυριό, οδηγοί), 
  • οι κηπουρικές εργασίες, 
  • η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών, 
  • η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης των ατόμων αυτών για συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες, 
  • οι υπηρεσίες που παρέχονται σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση (Σ.Υ.Δ.), 
  • η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσιοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας), 
  • οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, 
  • η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων, 
  • οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος). 
Β) Προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν, είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, το οποίο υπάγεται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., μη παρέχον την υπηρεσία αυτή ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλος εταιρείας.
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ – ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗΣ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ :
Υπόχρεος έκδοσης του «Εργοσήμου» είναι αποκλειστικά ο εργοδότης ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος αυτού.

Το «Εργόσημο» εκδίδεται υπό τύπο πολύπτυχης ή δίπτυχης επιταγής, αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη χρηματική αξία (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου») στην οποία περιλαμβάνονται το ποσό της αμοιβής του εργαζόμενου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού φορέα, εν προκειμένω υπέρ του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ..

Δικαίωμα εξαργύρωσης έχει αποκλειστικά ο αποδέκτης του «Εργοσήμου», δηλαδή το πρόσωπο που παρέχει την εργασία και αμείβεται γι΄ αυτή με το «Εργόσημο».

Η έκδοση και εξαργύρωση του «Εργοσήμου» γίνεται από τους πιστοποιημένους φορείς (Ε.Λ.Τ.Α. – ΤΡΑΠΕΖΕΣ).

Κατά την εξαργύρωση του «Εργοσήμου», παρακρατούνται οι ασφαλιστικές κρατήσεις.

Ο εργοδότης απευθύνεται στον φορέα έκδοσης του «Εργοσήμου» (Ε.Λ.Τ.Α. – ΤΡΑΠΕΖΕΣ) με το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, Διαβατήριο ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης, τον Α.Μ.Κ.Α. και τον Α.Φ.Μ. του, όπως προκύπτουν από επίσημα σχετικά έγγραφα στοιχεία.

Σε περίπτωση που επιλέξει εξαργύρωση του «Εργοσήμου» με πίστωση λογαριασμού του εργαζόμενου πρέπει επίσης να προσκομίσει το Ονοματεπώνυμο, τον Α.Μ.Κ.Α. και τον Α.Φ.Μ. του απασχολούμενου.

Σε περίπτωση εξαργύρωσης του «Εργοσήμου» με μετρητά, το Ονοματεπώνυμο, ο Α.Μ.Κ.Α. και ο Α.Φ.Μ. του εργαζόμενου, προσκομίζονται από τον ίδιο κατά την στιγμή της εξαργύρωσης.

Δηλώνει το είδος της παρεχόμενης εργασίας και καταθέτει το ποσό του «Εργοσήμου» (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου»), το οποίο αντιστοιχεί στην αμοιβή του εργαζόμενου συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.

Προκειμένου να είναι εφικτή η έκδοση «Εργοσήμου» από εταιρείες, νομικά πρόσωπα ή διαχείριση πολυκατοικίας, καταχωρείται υποχρεωτικά ο Α.Μ.Κ.Α. – του νομίμου εκπροσώπου ή του διαχειριστή*.

*Σε περίπτωση που η διαχείριση πολυκατοικίας έχει ανατεθεί σε Εταιρεία Εξυπηρέτησης Πολυκατοικιών, καταχωρείται ο Α.Μ.Κ.Α. του συνιδιοκτήτη που η Γενική Συνέλευση των συνιδιοκτητών έχει ορίσει ως υπεύθυνο, διαμεσολαβητή μεταξύ της προαναφερθείσας εταιρείας και της συνιδιοκτησίας.

Το ποσό του «Εργοσήμου» δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5 €.
 
Ο χρόνος ισχύος του, ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής, το «Εργόσημο» δεν μπορεί να εξαργυρωθεί από τον εργαζόμενο, ακυρώνεται αυτομάτως από τον φορέα έκδοσης* και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη για πληρωμή παρεχόμενης σ΄ αυτόν υπηρεσίας.

*Στην περίπτωση αυτή, η χρηματική (ονομαστική) αξία του «Εργοσήμου» πιστώνεται από τον φορέα έκδοσης στον φορέα κοινωνικής ασφάλισης που αναγράφεται στο «Εργόσημο» (εν προκειμένω το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.) το δε ποσό επιστρέφεται στον εργοδότη, κατόπιν αιτήσεώς του στο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. τόπου κατοικίας.

«Εργόσημο» που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη, μπορεί να ακυρωθεί εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του με αίτημα του ιδίου στον φορέα έκδοσής του, οπότε το ποσό (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου») επιστρέφεται από τον φορέα έκδοσης (Ε.Λ.Τ.Α. – ΤΡΑΠΕΖΕΣ).

Οι ασφαλισμένοι προσερχόμενοι στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ ή τα Ε.Λ.Τ.Α. για την εξαργύρωση του «Εργοσήμου», πρέπει να προσκομίζουν Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, Διαβατήριο ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης,τον Α.Μ.Κ.Α. και τον Α.Φ.Μ. τους.

Η ορθότητα του Α.Φ.Μ. όσο και του Α.Μ.Κ.Α. πρέπει να προκύπτει από επίσημα σχετικά έγγραφα στοιχεία.

ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:
Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου των αμειβομένων με «Εργόσημο» προσώπων, υπολογίζονται σε ποσοστό 25% επί της αναγραφόμενης τιμής του «Εργοσήμου» και εμπεριέχονται στην αναγραφόμενη τιμή του «Εργοσήμου».

Η ασφάλιση χωρεί για τους Κλάδους Σύνταξης, Ασθένειας & Μητρότητας, στο Ε.Τ.Ε.Α. (τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ.) για επικουρική ασφάλιση, καθώς και στον τ. Ο.Ε.Κ. (εισφορά εργαζόμενου).

Τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών επιμερίζονται ανά κλάδο ασφάλισης, ως εξής:
Κλάδος Κύριας Σύνταξης 14, 45 %,
Κλάδος Ασθένειας σε είδος (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) 4, 65 %,
Κλάδος Ασθένειας & Μητρότητας σε χρήμα 0, 86 %,
Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) 4, 32 %
Κλάδος τ. Ο.Ε.Κ. (εισφορά εργαζόμενου) 0, 72 %

Oι ασφαλιστικές εισφορές αφορούν και τα δύο μέρη, δηλαδή εργοδότη (σε αναλογία 15,485% ) και εργαζόμενο (σε αναλογία 9,52%).
 
Με βάση τα προαναφερόμενα προκειμένου να υπολογισθεί η Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου»* δηλαδή το χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί από τον εργοδότη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο αυτού στους φορείς έκδοσης και εξαργύρωσης «Εργοσήμου» (Ε.Λ.Τ.Α., ΤΡΑΠΕΖΕΣ) το οποίο εμπεριέχει τις Ασφαλιστικές Εισφορές, πρέπει το Καθαρό, προσυμφωνηθέν μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, Ποσό Αμοιβής του δευτέρου να πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή 1,333.

*Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου» = Καθαρό Ποσό Αμοιβής + Ασφαλιστικές Εισφορές

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Αν για την παρεχόμενη εργασία έχει συμφωνηθεί καθαρό ποσό αμοιβής 600 €, τότε :

600 € Χ 1,333 = 800 € (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου»).
800€ Χ 25%(Ποσοστό Ασφάλισης) = 200 € (Ασφαλιστικές Εισφορές).
 
ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
(ΜΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΟΡΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ)

Οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.2084/1992 (ΦΕΚ 165/ τ.Α΄) δεν έχουν εφαρμογή για τα πρόσωπα που υπάγονται στο καθεστώς του «Εργοσήμου».

Συνεπώς Νέοι Ασφαλισμένοι (υπαχθέντες για πρώτη φορά στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα μετά την 1/1/1993) που παράλληλα ασφαλίζονται σε άλλο φορέα λόγω ιδιότητας ή παρεχόμενης εργασίας, δεν δύνανται να επιλέξουν φορέα ασφάλισης.

Συνεπώς δεν χορηγείται βεβαίωση για εξαίρεση από άλλον φορέα (π.χ. Ο.Α.Ε.Ε.) ούτε δεχόμαστε Βεβαιώσεις του Ν.2084/92 άλλων φορέων προκειμένου να εξαιρέσουμε από τους κοινούς κλάδους ασφάλισης.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΣΗΜΑ ΠΟΥ ΕΞΑΡΓΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 1/1/2013 ΚΑΙ ΕΦΕΞΗΣ
(Νέος τρόπος υπολογισμού ημερών ασφάλισης - Ν.4144/13)
 
Τα πρόσωπα για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές με το «Εργόσημο», δικαιώνονται τόσες ημέρες ασφάλισης, όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών που έχει παρακρατηθεί μέσω της εξαργύρωσης του «Εργοσήμου» με το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του έτους 2011 σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε..

Οι ημέρες ασφάλισης δεν μπορούν να υπερβούν τις 25 ημέρες ασφάλισης ανά ημερολογιακό μήνα ή τις 300 ημέρες ασφάλισης ανά έτος.
Οι ημέρες ασφάλισης ανάγονται στο μήνα εξαργύρωσης του «Εργοσήμου».

Ο τύπος που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης για «Εργόσημα» που εξαργυρώνονται από 1/1/2013 και εφεξής είναι :
Ποσό Ασφαλιστικών Εισφορών : 11,63 = Ημέρες Ασφάλισης (που έχει παρακρατηθεί μέσω «Εργοσήμου»)
 
 
Αναλυτικές οδηγίες για τα ανωτέρω καθώς και παραδείγματα ως προς τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης περιλαμβάνονται στις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Διεύθυνση Ασφάλισης –Εσόδων στην με αριθμ. 43/2013 Εγκύκλιο.
 
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ:
Παροχές ασθένειας σε χρήμα, δύναται να χορηγηθούν στους αμειβόμενους με «Εργόσημο» μετά την συμπλήρωση των παρακάτω χρονικών προϋποθέσεων, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.4144/2013, ήτοι από 18-04-2013.

 Συγκεκριμένα:
Α) Για χορήγηση Επιδόματος ασθένειας απαιτούνται εκατόν είκοσι (120) ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, το αμέσως προηγούμενο της αναγγελίας της ασθένειας ή το προηγούμενο δεκαπεντάμηνο, στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης, που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο.

Β) Για χορήγηση Εξόδων κηδείας απαιτείται η πραγματοποίηση εκατόν είκοσι (120) ημερών ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το προηγούμενο δεκαπεντάμηνο, μη συνυπολογιζομένων των ημερών ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

Γ) Για την χορήγηση των Επιδομάτων μητρότητας απαιτείται η πραγματοποίηση διακοσίων (200) ημερών ασφάλισης τα δύο (2) προηγούμενα έτη πριν την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού.
 
Για την συμπλήρωση των ανωτέρω χρονικών προϋποθέσεων απαιτείται οι ημέρες ασφάλισης να έχουν προκύψει μόνο από εξαργυρωμένα, μετά την 1/1/2013, «Εργόσημα».

Στις ημέρες αυτές μπορούν να συνυπολογισθούν και ημέρες ασφάλισης εκτός «Εργοσήμου».

ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) :
Για παροχές ασθένειας σε είδος, απαιτείται η συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

 15/6/2015

http://www.e-forologia.gr/ 

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ 2015
































ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΘΕΑΝΩ .... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

10 Ιουνίου 2015

Είναι ασφαλισμένο το όχημα σας; Ελέγξτε τώρα το συμβόλαιο σας

Βίκυ Γερασίμου

Αρχισυντάκτρια at Insurance World
Μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή έβαλε σε λειτουργία το Επικουρικό Κεφάλαιο για να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν και να επιβεβαιώνουν που είναι ασφαλισμένοι.
Κλικάροντας την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.hic.gr/hic/Check_ins.aspx , οι ασφαλισμένοι αξιοποιούν την παροχή του Επικουρικού Κεφαλαίου και εισάγοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ τους μπορούν να ελέγξουν αν το όχημά τους είναι καταχωρημένο στη βάση δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών. Από την ίδια πηγή αντλεί και η τροχαία πληροφορίες.
Στη συνέχεια επιλέγοντας στο πεδίο «αναζήτηση» εμφανίζονται τα εξής στοιχεία:
1.   Σε ποια εταιρεία είναι ασφαλισμένο το όχημα
2.   Μέχρι ποια ημερομηνία ισχύει η ασφαλιστική του κάλυψη
Στόχος είναι μέσα από την εφαρμογή αυτή να μπορούν οι ασφαλισμένοι να ελέγχουν τα συμβόλαια τους ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των πλαστών συμβολαίων στην αγορά και των ανασφάλιστων οχημάτων.
Σε περίπτωση που το όχημά σας εμφανίζεται σαν ανασφάλιστο επικοινωνήστε με τον ασφαλιστή σας και την ασφαλιστική σας εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι η ύπαρξη του ασφαλιστήριου συμβολαίου που φέρει μοναδικό αριθμό είναι η μοναδική βεβαίωση ότι είστε ασφαλισμένοι

Η γνώση οδηγεί στη σωστή ασφάλιση
Η επιλογή ασφαλιστηρίου συμβολαίου και ασφαλιστικής εταιρείας απαιτεί τη συμβολή εξειδικευμένου επαγγελματία, που μπορεί να προτείνει στον πολίτη τα προγράμματα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Στον ΟΔΗΓΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ (τον οποίο μπορείτε να δείτε κλικάροντας εδώ), μπορείτε να ενημερωθείτε για τους επαγγελματίες της αγοράς και να επικοινωνήσετε μαζί τους για την ασφαλιστική σας κάλυψη, τόσο στον κλάδο αυτοκινήτου όσο και στους υπόλοιπους τομείς.

http://insuranceworld.gr 

9 Ιουνίου 2015

Έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α.) από όλα τα Περιφερειακά-Τοπικά Υποκαταστήματα και Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 29/05/2015
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Αρ.Πρωτ.: Π31-31
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Ε.Ε.)


ΘΕΜΑ:


.
Σχετ.: Οι υπ΄ αριθμ. 56/04 και 86/04 εγκύκλιοι της Διεύθυνσής μας

Με τις ανωτέρω εγκυκλίους δόθηκαν οδηγίες για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α.), σχετικά με τις διαδικασίες διαχείρισής της (υποβολή αίτησης, έκδοση, αναδρομική ισχύς κ.λ.π.).
Με το παρόν έγγραφο παύουν να ισχύουν οι οδηγίες που είχαν δοθεί με τις ως άνω εγκυκλίους, ως προς την υποβολή της αίτησης έκδοσης Ε.Κ.Α.Α. αποκλειστικά στο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας των ασφαλισμένων και παρέχεται, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, η δυνατότητα υποβολής της σχετικής αίτησης σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Κατά συνέπεια, από τη λήψη του παρόντος, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση της Ε.Κ.Α.Α. σε οποιοδήποτε Περιφερειακό ή Τοπικό Υποκατάστημα ή Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

Πολύπλοκο και με παγίδες που κοστίζουν ακριβά στους φορολογουμένους το έντυπο Ε9

Πραγματικό γρίφο για τους φορολογουμένους αποτελεί το έντυπο Ε9, το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί από τους υπόχρεους μέχρι τις 30 Ιουνίου. 
Οσοι είχαν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση και όσοι υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά το Ε9 θα πρέπει να διαβάσουν αναλυτικά τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου, διότι τα λάθη κοστίζουν ακριβά. Ο,τι δηλωθεί στο Ε9 θα χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ενα μικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του φόρου, ενώ η διόρθωσή του δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2015 έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2014 είχε μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση. Παρακάτω παρατίθενται οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε9 υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

– Ποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2016;

– Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που από την 01/01/2015 και μετά έχει μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση, υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της μεταβολής αυτής, πλην της κληρονομιάς, για την οποία ο κληρονόμος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για αποποίηση της κληρονομιάς.
Ειδικά στις περιπτώσεις κληρονομικής διαδοχής η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός 30 ημερών από την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς.

Παραδείγματα κληρονομικής διαδοχής: Σε περίπτωση θανάτου τη 18/1/2015, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται εμπρόθεσμα από το τέκνο του θανόντος έως και την 30ή Ιουνίου 2015, διότι συνυπολογίζεται η τετράμηνη προθεσμία αποποίησης της κληρονομίας. Αν την 1/3/2015 το τέκνο συντάξει πράξη αποδοχής κληρονομιάς, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2015.

Στην πιο πάνω περίπτωση θανάτου τη 18/1/2015, εάν μέχρι και την 30/5/2015 δημοσιευθεί διαθήκη, δεν υποβάλλεται δήλωση από τον εξ αδιαθέτου κληρονόμο αλλά απευθείας από τον εκ διαθήκης κληρονόμο μέσα σε τριάντα ημέρες από την παρέλευση της προθεσμίας για αποποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον συνταχθεί πράξη αποδοχής της κληρονομιάς μέσα στην προθεσμία για αποποίηση, η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την πράξη αποδοχής της κληρονομιάς και όχι από την παρέλευση της προθεσμίας για αποποίηση.

Οι μεταβολές που πραγματοποιούνται από 01/01/2015 και μετά, δεν δηλώνονται πλέον από τους φορολογούμενους το επόμενο έτος από το έτος μεταβολής, αλλά άμεσα στο τρέχον έτος. Με αυτό τον τρόπο, μέσω της υποβολής Ε9 θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση της περιουσιακής κατάστασης με τις μεταβολές που έχουν επέλθει.

– Τι είδους μεταβολές δηλώνονται στο Ε9 έτους 2016;

– Θα πρέπει να δηλώνεται κάθε είδους μεταβολή όπως απόκτηση, σύσταση, πώληση κ.τ.λ. που πραγματοποιείται από 01/01/2015 και μετά, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιηθεί η περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.

– Μπορώ μέσω του Ε9 έτους 2016 να δηλώσω μία μεταβολή που έγινε εντός του έτους 2015, αλλά και να κάνω διορθώσεις της περιουσιακής κατάστασης για μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την 01/01/2015;

– Οχι δεν μπορείτε να το κάνετε μέσω της ίδιας δήλωσης. Στο Ε9 έτους 2016, υποβάλλετε δηλώσεις Ε9 μόνο για τις τρέχουσες μεταβολές που έγιναν εντός του έτους 2015. Εάν όμως ταυτόχρονα με τη μεταβολή που επήλθε εντός του 2015, διαπιστώσετε ότι πρέπει να προβείτε και σε άλλες διορθώσεις της περιουσιακής σας κατάστασης, που αφορούν μεταβολές παλαιοτέρων ετών, θα πρέπει να γίνουν απαραιτήτως.

9/6/2015
Πηγή: www.kathimerini.gr

''Έκλεισαν'' οι αυξήσεις στο ΦΠΑ - Ποια προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνονται

Αναπροσαρμογές στην πρόταση της για το ΦΠΑ εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή αποδεκτή φόρμουλα με τους πιστωτές σε ένα μέτρο που επηρεάζει όλους τους Έλληνες καταναλωτές.
Οι αναπροσαρμογές αυτές όμως, σε καμία περίπτωση, όπως διαμηνύουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε έσοδα ύψους 1,8 δις ευρώ όπως ζητούν οι δανειστές ή να υπερβαίνουν σημαντικά το εκτιμώμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα της ελληνικής πρότασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό, στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης γίνονται δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά το καθεστώς στο ΦΠΑ των νησιών. Σε αντίθεση με ότι προβλέπονταν στην αρχική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς, εξετάζεται τώρα να μην μεταβληθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά. Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τους κατοίκους στις περιοχές αυτές αλλά και για τον τουρισμό.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει οριακές μεταβολές στο ύψος των συντελεστών που έχει προτείνει με τον συντελεστή 23% να παραμένει, πάντως, αμετάβλητος. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που υπεβλήθη προς τους θεσμούς προβλέπει τρεις συντελεστές: 6% για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, 11% για εφημερίδες, και περιοδικά, φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος-νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια, και 23% για όλα τα υπόλοιπα. Η πρόταση αυτή οδηγεί σε αύξηση εσόδων περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα με τις οριακές αναπροσαρμογές στους συντελεστές αναμένεται να υπάρξουν και μεταβολές στις κατηγορίες των προϊόντων και υπηρεσιών που θα υπαχθούν σε αυτούς σε σχέση με την αρχική πρόταση.

Σε καμία περίπτωση πάντως, η ελληνική πλευρά, όπως διαμηνύεται, δεν θα δεχθεί την υπαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στον υψηλό συντελεστή 23% ( από 13% σήμερα ) που ζητούν στην πρότασή τους οι δανειστές. Κάτι τέτοιο θα επέφερε σημαντική επιβάρυνση σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και απορρίπτεται. Η πρόταση της κυβέρνηση εντάσσει το κόστος του ρεύματος στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ.

 8/6/2015
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.e-forologia.gr/