5 Νοεμβρίου 2015


Οι νόμιμοι χειρισμοί του εργοδότη λόγω ανάγκης περί μη απασχόλησης του προσωπικού




Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε αποδέκτες πλήθους ερωτημάτων για τις δυνατότητες που παρέχονται στον εργοδότη σχετικά με το προσωπικό του, σε περίπτωση που υπάρχει έντονη η ανάγκη περί μη απασχόλησής του.
Οφείλουμε ωστόσο να ενημερώσουμε άπαντες τους εργοδότες (και τους συναδέλφους λογιστές) ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει αυθαίρετες και μονομερείς (από την πλευρά του εργοδότη) άδειες προς το προσωπικό αν αυτό είναι αντίθετο. Αυτονόητο είναι φυσικά ότι δεν παρέχεται η δυνατότητα για χορήγησης προς τους εργαζομένους, αδείας άνευ αποδοχών η οποία δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη τους. Ούτε φυσικά επιτρέπονται μονομερείς μειώσεις ωραρίων χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Στη συνέχεια αναφέρονται όλες οι νόμιμες ενέργειες που μπορούν να λάβουν χώρα:
  • Κατ’ επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας (Ν.3846/2010, Ν.3899/2010). Αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εννέα (9) μήνες στο ίδιο ημερο­λογιακό έτος, μόνο εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπρο­σώπους των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 260/2006 και του ν. 1767/1988.
Σημείωση: Είναι αδύνατη η εφαρμογή εκ περιτροπής απασχόλησης σε εργαζομένους που ήδη εργάζονται με σύστημα μερικής απασχόλησης
  • Άδεια Άνευ Αποδοχών με κοινή συμφωνία. Διατάξεις που να ρυθμίζουν το θέμα της άδειας άνευ αποδοχών δεν υφίστανται. Συνιστάται, ωστόσο, εργοδότης και εργαζόμενος να υπογράφουν από κοινού σε ένα έντυπο ότι συμφωνούν στην χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών καθώς και τη διάρκειά της, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο από το Σ.ΕΠ.Ε. ή το ΙΚΑ. Η άδεια άνευ αποδοχών συνιστάται να χορηγείται μετά την εξάντληση της κανονικής άδειας ή να συμφωνείται η τύχη της κανονικής άδειας κατά τη χορήγηση της άδειας άνευ αποδοχών. Η συγκεκριμένη άδεια δεν λύει την εργασιακή σχέση ωστόσο απαλλάσσει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση εργασία για το διάστημα της αδείας ενώ συγχρόνως δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να του καταβάλλει μισθό.  Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι συνηθίζεται από το Ι.Κ.Α. να απαιτεί την κοινοποίηση του εγγράφου προς αυτό και μάλιστα να υπάρχει πρωτόκολλο για το κάθε έντυπο αδείας άνευ αποδοχών, πριν από την έναρξη της αδείας. Ωστόσο διευκρινίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ούτε στον Κανονισμό Ασφάλισης του Ι.Κ.Α. ούτε φυσικά σε κάποιο σχετικό νόμο, απόφαση, εγκύκλιο.
  • Χορήγηση κανονικής αδείας ύστερα από «αίτηση» του εργαζομένου. Με το άρθρο 6 του Ν.3846/2010, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.14 του άρθρου 1 του Ν.4093, ο νομοθέτης τροποποίησε τις προηγούμενες διατάξεις και επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται και σε περισσότερες των δύο περιόδων, από τις οποίες η μια πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες (2 εβδομάδες), επί πενθημέρου, ή προκειμένου περί ανηλίκων δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, μετά από έγγραφη αίτηση του μισθωτού προς τον εργοδότη. Η αίτηση αυτή για την οποία δεν απαιτείται έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, διατηρείται στην επιχείρηση επί πέντε (5) έτη και πρέπει να είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας κατά τον επιτόπιο έλεγχο. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής διέπονται κατά τα λοιπά, από τις διατάξεις της νομοθεσίας για την άδεια.
  • Χορήγηση κανονικής αδείας εξαιτίας σοβαρής ανάγκης της επιχείρησης. Με το άρθρο 6 του Ν.3846/2010, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.14 του άρθρου 1 του Ν.4093, ο νομοθέτης τροποποίησε τις προηγούμενες διατάξεις και επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του αυτού ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και των πέντε (5) εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή προκειμένου περί ανηλίκων των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών.
  • Μόνιμη μεταβολή σύμβασης από πλήρη απασχόληση σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Μια τέτοια ενέργεια επιφέρει μονιμότητα μεταβολής η οποία θα ισχύει για πάντα, αν δεν επέλθει κάποια μεταγενέστερη τροποποίηση (σε πλήρη απασχόληση). Για να μη θεωρηθεί μια τέτοια πράξη ως βλαπτική μεταβολή, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου και η υπογραφή του σε νέα (τροποποιητική) σύμβαση εργασίας.

Σήμερα η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

Σήμερα η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

Σήμερα αναμένεται να καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του υπουργείου Εργασίας, ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε δύο ημερομηνίες πίστωσης χρημάτων, εκ των οποίων η μία ήταν η ημερομηνία πίστωσης της κάρτας σίτισης, στις 30/10. Εκ παραδρομής, συνεχίζει η ανακοίνωση, αναφέρθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία ως ημέρα καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ η ορθή ημερομηνία καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων είναι 5η Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από το σχετικό δελτίο Tύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας στις 27/10/2015.

 5/11/2015
Πηγή : www.enikos.gr

Δεν αλλάζει το καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Νεφελούδης: Δεν αλλάζει το καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων διαβεβαίωσε ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την ΠΟΠ-ΟΤΑ, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούν για κατάργησή τους.


Ειδικότερα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Α.Νεφελούδη και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ ΟΤΑ) τέθηκε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών σε σχέση με τις φήμες που κυκλοφορούν για δήθεν κατάργησή τους.


«Για μια ακόμα φορά ο γ.γ του Υπουργείου διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη για την όποια αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Πηγή:www.in.gr
5/11/2015

Ταξινόμηση ΦΙΧ αγροτικών αυτοκινήτων.

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παπάγου, 30 Οκτωβρίου 2015
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Αρ.Πρωτ. Α2/58553/2961
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΟΔΙΚΩΝ ΕΜΠ/ΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ


ΘΕΜΑ:

Ταξινόμηση ΦΙΧ αγροτικών αυτοκινήτων.

ΣΧΕΤ.: 1. Έγγραφο του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Α.Π. Β2/3912/99322/22-9-2015, 2. Έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών με Α.Π. ΔΕΕΦ Β 1117592 ΕΞ 2015/4-9-2015, 3. Εγκύκλιος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Α.Π. Β2/3911/99315/21-9-2015 και ΑΔΑ: ΩΥΑΠ465ΦΘΗ-ΘΜΔ

Σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
Α. Τύπος χορηγούμενης βεβαίωσης της Α2/29542/5347/1991 υα για τα αγροτικά αυτοκίνητα
Κοινοποίηση της εγκυκλίου του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Κατάργηση απόδειξης πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων (τζίρος) για την ταξινόμηση φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ)».
Με το N.4336/2015 (Α΄ 94) καταργήθηκε ο έλεγχος της απόδειξης της πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ή για τη μεταβολή των όρων κυκλοφορίας αυτών. Για την εφαρμογή του νόμου κατά την έκδοση αδειών κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτων το πρώην Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε την τρίτη σχετική εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία για την έκδοση της προβλεπόμενης βεβαίωσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος και το είδος της αγροτικής επιχείρησης καθώς και τον τύπο του αγροτικού αυτοκινήτου του οποίου αιτείται ο ενδιαφερόμενος, βασιζόμενες στην αίτηση του ενδιαφερομένου.

Β. Ταξινόμηση ΦΙΧ αυτοκινήτου σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Β1. Ταξινόμηση ΦΙΧ αυτοκινήτου σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ΜΑΜΦΟ μέχρι 2.500 χιλιογράμμων ή 1.300 χιλιογράμμων ωφέλιμου φορτίου.
Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του N.1959/91 (Α΄ 123), όπως τροποποιήθηκε με τον N.2801/00 (ΦΕΚ Α΄), προβλέφθηκε η δυνατότητα χορήγησης άδειας κυκλοφορίας ΦΙΧ σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Κατ΄ εξουσιοδότηση της διάταξης αυτής εκδόθηκε η Α9/οικ/32508/2512/2001 (Β΄ 664) υα σύμφωνα με την οποία άδεια κυκλοφορίας ενός ΦΙΧ αυτοκινήτου με ΜΑΜΦΟ μέχρι 2.500 χιλιογράμμων ή 1.300 χιλιογράμμων ωφέλιμου φορτίου, χορηγείται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν χαρακτηρίζεται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, εφόσον το πρόσωπο αυτό αποκτά και δηλώνει αρμοδίως γεωργικό εισόδημα από οποιαδήποτε γεωργική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την παραπάνω υα, για τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας της χώρας ο αιτών:
- αποδεικνύει την ύπαρξη γεωργικού εισοδήματος με τους τρόπους που καθορίζονται στην με Α.Π. Α9/34898/3781/19-11-2012 (ΑΔΑ: Β4ΣΛ1-ΕΦ2) εγκύκλιό μας.
- υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι δεν έχει αποκτήσει αυτοκίνητο της κατηγορίας αυτής και
- καταβάλλει ολόκληρη την υπέρ του δημοσίου εισφορά εφάπαξ, όπως ισχύει κάθε φορά

Β2. Ταξινόμηση ΦΙΧ αυτοκινήτου σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ΜΑΜΦΟ 2.500 -4000 χιλιόγραμμα και άνω των 4.000 χιλιογράμμων.
Με αφορμή ερωτήματα και για την εξυπηρέτηση μεταφορικών αναγκών μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σας ενημερώνουμε ότι είναι δυνατή η ταξινόμηση φορτηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων, με ΜΑΜΦΟ 2.500 - 4000 χιλιόγραμμα και άνω των 4.000 χιλιόγραμμα σε κάθε φυσικό πρόσωπο, που δεν χαρακτηρίζεται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, εφόσον:
- υποβληθεί η βεβαίωση της Α2/29542/5347/1991 υα την οποία εκδίδει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας και βεβαιώνεται μεταξύ άλλων ότι ο ενδιαφερόμενος «είναι ή δεν είναι επαγγελματίας αγρότης σύμφωνα με τον Ν.3874/2010 ή ...... Απαραίτητη είναι η προσκόμιση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της σχετικής βεβαίωσης εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
(σχετική η Β2427/45573/12-4-2012 εγκύκλιος με ΑΔΑ Β4ΩΦΒ-ΗΙΡ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (περ.2.2.))
- καταβληθεί ολόκληρη η υπέρ του δημοσίου εισφορά εφάπαξ, όπως ισχύει κάθε φορά

Ακριβές αντίγραφο
H Γενική Γραμματέας ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
Χ. Σταθουλοπούλου
Θ. Πέρκα