Του Μανώλη Κυπραίου
Το τέλος του Οσάμα Μπιν Λάντεν έκλεισε ένα κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο εκδίκησης και ανελέητου κυνηγητού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πανηγυρίζουν για τον θάνατό του, έναν θάνατο με συμβολική και μόνη σημασία, χωρίς κανέναν πλέον επιχειρησιακό αντίκτυπο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Και όσο οξύμωρο και να ακούγεται αυτό, ίσως ο θάνατός του να αποτελέσει και την τελευταία τρομοκρατική του επίθεση κατά των δυτικών που τόσο μισούσε. Τη στιγμή που το Ισλάμ βρίσκεται σε αναταραχή από τη Βόρειο Αφρική μέχρι τον Περσικό, οι ΗΠΑ έδωσαν έναν «μάρτυρα» στους ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Και αυτό πέρα από επιχειρησιακό κίνητρο αποτελεί και ηθικό.
Ναι μεν, ο άνθρωπος που σχεδίασε και εκτέλεσε την φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία είναι νεκρός, η οργάνωσή του όμως όχι. Και ίσως τα δύσκολα τώρα άρχισαν…
Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, γεννήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στις 10 Μαρτίου του 1957. Ο πατέρας του Μοχάμεντ Μπιν Αγουάντ Μπιν Λάντεν ήταν ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας με στενές διασυνδέσεις με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν το μοναδικό παιδί της δέκατης γυναίκας του πατέρα του, της Χαμίντα Αλ Ατάς, ενώ λίγο μετά τη γέννησή του ο Μοχάμεντ Μπιν Λάντεν χώρισε από τη μητέρα του και ο Οσάμα μετακινήθηκε στο σπίτι του πατέρα του ζώντας μαζί με τα τέσσερα ετεροθαλή αδέλφιά του, τρία αγόρια και ένα κορίτσι.
Σταδιακά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ασπάστηκε την ακραία μορφή του σουνιτικού Ισλάμ, τον Ουαχαμπισμό ενώ παράλληλα ο πατέρας του φρόντιζε για την όσο το δυνατό καλύτερη δυτική παιδεία του.
Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του έγινε στο καλύτερο σαουδαραβικό σχολείο, το “Al Thager Modern School”, ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευσή του έγινε στο Πανεπιστήμιο “King Abdulaziz” όπου πήρε πτυχίο στις οικονομικές επιστήμες.
(Το σημείο επιχείρησης των Αμερικανών στο Πακιστάν)
Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής του φοίτησης, έγραψε και μια συλλογή ποιημάτων.
Το 1974, σε ηλικία 17 ετών, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν παντρεύτηκε την πρώτη γυναίκα του την Ναϊγουα Γκανέμ στη Λαττάκια της Συρίας. Μέχρι το 2002, ο αρχηγός της «Αλ Κάιντα»είχε παντρευτεί τέσσερεις φορές και είχε 19 παιδιά. Άλλες πληροφορίες μιλούν για 26 παιδιά.
Ο Λάντεν και ο Ουαχαμπισμός
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν πίστευε, ως οπαδός του Ουαχαμπισμού, πως η μοναδική ιδεολογία που πρέπει να επικρατήσει είναι αυτή του Ισλάμ, η οποία εκφράζεται και εφαρμόζεται μέσω του ισλαμικού δικαίου, της Σαρία. Ο Σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός, ο παναραβισμός και η Δημοκρατία είναι ανθρώπινα ιδεολογήματα και πρέπει να καταστραφούν. Η επικράτηση της Σαρία και η εφαρμογή της, όπως πιστεύουν οι Ουαχαμπιστές, μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ένοπλης σύγκρουσης με του άπιστους, με την εφαρμογή «ιερού πολέμου» (Τζιχάντ). Ο ίδιος πίστευε πως πρότυπο ισλαμικής διακυβέρνησης ήταν αυτή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και πίστευε πως το συγκεκριμένο μοντέλο έπρεπε να εφαρμοστεί στις ισλαμικές χώρες.
Για αυτόν πρωταρχικός στόχος ήταν η εξαφάνιση του Ισραήλ από τα εδάφη της Μέσης Ανατολής καθώς και των υποστηρικτών του, κυρίως των ΗΠΑ. Παράλληλα θεωρούσε πως και οι αραβικές χώρες που συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν πλέον στόχος, παρά το γεγονός πως ήταν χώρες μουσουλμάνων. Μουσουλμάνων όμως που κατά τον Λάντεν ήταν προδότες.
Το σημείο όμως όπου ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ανέφερε πως «πολίτες, παιδιά και γυναίκες αποτελούσαν νόμιμο στόχο του ιερού πολέμου κατά των απίστων, όπως ανέφερε σε μηνύματά του, «ξεχείλισε το ποτήρι» με αποτέλεσμα να ανακηρυχτεί σε αιρετικό με θρησκευτικά διατάγματα (φάτουα) τόσο των σιϊτών, όσο και των σουνιτών. Δεδομένο πάντως που είχε καθαρά τυπική σημασία.
Η δράση του
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν από το 1979, εντάχθηκε στις δυνάμεις του Αμπντουλάχ Αζάμ και πολέμησε εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Το 1984, μαζί με τον Αζάμ ίδρυσαν την οργάνωση «Μακντάπ Αλ Χανταμάτ» η οποία συνέλλεγε χρήματα και όπλα από ολόκληρο τον αραβικό κόσμο για τον αγώνα των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν. Παράλληλα χρησιμοποίησε το μέρος που του αναλογούσε από την πατρική περιουσία του, βοηθώντας τον αγώνα κατά των Σοβιετικών, ενώ ανάπτυξε εξαιρετικές σχέσεις με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες βοηθούσαν τον αγώνα των ανταρτών κατά των Σοβιετικών, κατ’ υπόδειξη των ΗΠΑ.
Το 1988, ο Λάντεν φεύγει από τις δυνάμεις του Αζάμ και ιδρύει την «Αλ Κάιντα» (που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση «Αραβική Χερσόνησος»).
Σκοπός του ήταν να θέσει υπό τη διοίκηση μιας οργάνωσης όλους τους άραβες μαχητές που επιχειρούσαν στο πλευρών των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν και ήταν διάσπαρτοι σε διάφορες ομάδες.
Μετά την υποχώρηση και αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν, το 1989, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επέστρεψε στη σαουδική Αραβία, όπου έγινε δεκτός ως «Γαζού» (Ηρωας μαχητής του Ισλάμ) και τύγχανε ιδιαίτερης εκτίμησης από τη Σαουδαραβική Βασιλική Οικογένεια και άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου.
Όμως όλα άλλαξαν ένα χρόνο αργότερα με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βλέποντας πως το Σαουδαραβικό Βασίλειο δίνει «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ, έγινε έξαλλος, εξαπολύοντας μύδρους κατά της βασιλικής οικογένειας λέγοντας πως παραδίδει τα ιερά εδάφη στους άπιστους.
Οι εξελίξεις αυτές ήταν καθοριστικές για τη μελλοντική πορεία του Λάντεν. Αποφάσισε πως μετά την ήττα της Σοβιετικής Ενωσης, είχε έρθει ο καιρός να πολεμήσει εναντίον του νέου εχθρού του Ισλάμ, τη Δύση.
Η πρώτη του προσπάθεια να επιτεθεί σε στόχους των ΗΠΑ απέτυχε και στις 8 Νοεμβρίου του 1990, το FBI συλλαμβάνει μέλη της «Αλ Κάιντα»πριν εξαπολύσουν επιθέσεις.
Η πρώτη του προσπάθεια να επιτεθεί σε στόχους των ΗΠΑ απέτυχε και στις 8 Νοεμβρίου του 1990, το FBI συλλαμβάνει μέλη της «Αλ Κάιντα»πριν εξαπολύσουν επιθέσεις.
Το 1992, η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ της σαουδαραβικής μοναρχίας και του Λάντεν φτάνουν στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν να εξοριστεί στο Σουδάν. Εκεί δημιουργεί μια νέα επιχειρησιακή βάση για την «Αλ Κάιντα», αλλά παράλληλα δημιουργεί και νέους φίλους. Στο Χαρτούμ αρχίζει να συνεργάζεται στενά με την Αιγυπτιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία σταδιακά ενσωματώνεται με την «Αλ Κάιντα»και μετατρέπεται στον επιχειρησιακό πυρήνα της. Εκεί γνωρίζει και τον Αλ Ζουαχίρι, ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ, μέντορά του και υπαρχηγό της «Αλ Κάιντα».
Το 1995 η Αιγυπτιακή Ισλαμική Τζιχάντ προσπαθεί να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Αυτό ήταν αρκετό για να ασκηθούν πιέσεις από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να διώξει από το έδαφός του Σουδάν η κυβέρνηση της χώρας τον Λάντεν και την Αλ Κάιντα.
Μετά από μερικούς μήνες ο Λάντεν και οι μαχητές του φεύγουν από το Σουδάν και καταλήγουν στο Αφγανιστάν όπου παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα. Ο Λάντεν αναπτύσσει στενή φιλία με τον ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά, Μοχάμεντ Ομάρ και αποφασίζουν να κινηθούν από κοινού κατά των εχθρών του Ισλάμ, σε οποιοδήποτε γεωγραφικό μήκος και πλάτος βρίσκονται. Παράλληλα οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες τους παρέχουν όλες τις διευκολύνσεις σε μέσα και υλικά, ώστε να δημιουργήσουν στρατόπεδα εκπαιδεύσεως για τη στρατολόγηση νέων μαχητών, ώστε να δημιουργεί μια οργανωμένη δύναμη, ικανή να εξυπηρετήσει την ασφάλεια του Πακιστάν ως παραστρατιωτική δύναμη κατά της Ρωσίας ή της Ινδίας.
Αν και ήταν πασιφανές πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν θα αποτελούσε μακροχρόνια έναν άμεσο και υπαρκτό κίνδυνο για τη Δύση, ελάχιστες προσπάθειες έγιναν από το 1995 έως το 2001 για την εξεύρεση και σύλληψή του ή τη δολοφονία του. Μερικές ανεπιτυχείς επιχειρήσεις έλαβαν χώρα από ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον του.
Μετά όμως τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όλα άλλαξαν. Σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος άρχισε να διώκει τον «αρχιτρομοκράτη» με τις επιπτώσεις των πράξεών του ακόμα να παραμένουν εν ενεργεία στην πολύπαθη χώρα του Αφγανιστάν. Η χώρα της Κεντρικής Ασίας βομβαρδίστηκε ανελέητα, δυνάμεις του ΝΑΤΟ αποβιβάστηκαν στο κράτος σκοπεύοντας να εξουδετερώσουν μια και καλή τον Λάντεν, την «Αλ Κάιντα» και τους Ταλιμπάν. Η «Αλ Κάιντα» όμως, έκανε συνεχώς αισθητή την παρουσία της μέσα από πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα, με κυριότερα αυτά στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, την Αίγυπτο, την Κένυα, την Τανζανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Και το οξύμωρο είναι πως, εννιά χρόνια μετά οι επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε τέλμα, οι μαχητές των Ταλιμπάν και της «Αλ Κάιντα» παραμένουν ισχυροί και πέρα από τα αστικά κέντρα, το υπόλοιπο έδαφος του Αφγανιστάν βρίσκεται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχό τους.
Επίλογος
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε μεταβιβάσει τη διοίκηση της «Αλ Κάιντα» σε νεώτερους διοικητές της οργάνωσης, γνωρίζοντας πως δεν έχει τη δυνατότητα να διοικήσει-αφού οι υπηρεσίες του μισού πλανήτη τον κυνηγούσαν-αφενός και αφετέρου σε περίπτωση που ο ίδιος απολέσει τη ζωή του να μην μπορεί να σταματήσουν οι επιχειρήσεις. Ούτως ή άλλως νεκρός η ζωντανός, για τους άνδρες των Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, η σημασία του ως πνευματικού ηγέτη και «φάρο» της εξέγερσης κατά των απίστων δεν άλλαξε.
Ιδιαίτερα τώρα όπου δεν εξευτελίστηκε όπως ο Σαντάμ Χουσείν, δεν πέρασε από δίκη παρωδία και πέθανε μαχόμενος με ένα Καλασνίκοφ στο χέρι, αυτό κάνει ακόμα ισχυρότερο το προφίλ του και τον καθιστά «πρότυπο μάρτυρα».
Και δεν πρέπει κανείς να υποτιμά την αξία της μορφής του Οσάμα Μπιν Λάντεν ό,τι κι αν ήταν, ότι κι αν έκανε. Αν για εμάς τους δυτικούς ήταν τόσο μισητός, άλλο τόσο αγαπητός ήταν για εκατομμύρια μουσουλμάνους. Και ιδιαίτερα οι Ταλιμπάν και η «Αλ Κάιντα»έχουν τώρα το ηθικό κίνητρο να εξαπολύσουν μαζικές επιθέσεις, έχοντας την υποστήριξη μεγάλου μέρους του μουσουλμανικού πληθυσμού, εντός και εκτός ισλαμικών κρατών.
Και δεν μένει παρά να το εξακριβώσουμε τις επόμενες εβδομάδες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου