Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 18:04
ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΗΝΑ ....... ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΟΔΕΨΟΥΝ ΛΕΦΤΑ...
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=81507
ΚΟτόπουλα στη «μάχη» κατά των κουνουπιών προτίθεται να χρησιμοποιήσει η ΤΕΔΚ του νομού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος που έχει εκπονήσει για το σκοπό αυτό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα εγκατασταθούν κλωβοί με κοτόπουλα σε περιοχές με έντονο το υδάτινο στοιχείο, προκειμένου μέσω των αναλύσεων δειγμάτων αίματος από τα πτηνά, να ανιχνεύεται η ενδεχόμενη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου σε πρώιμα στάδια. Σε περίπτωση που ο ιός ανιχνευθεί θα πρέπει στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί από το έδαφος και τον αέρα ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες μετάδοσής του στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τον Γεωπόνο της ΤΕΔΚ Λάζαρο Παρασκευαΐδη, η παραπάνω μέθοδος αποτελεί τμήμα μόνο του προγράμματος που έχει δημιουργηθεί και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια εναέριων ακμαιοκτονιών λόγω της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητάς τους κατά της επιδημίας του ιού τού Δυτικού Νείλου. Η συγκριμένη μεθοδολογία έχει εφαρμοστεί, άλλωστε, πειραματικά με υψηλά ποσοστά επιτυχίας στο νομό Θεσσαλονίκης ενώ στηρίχτηκε σε τεχνογνωσία που έλαβε η ΤΕΔΚ κατά την επίσκεψη στελεχών της στη Φλόριδα των ΗΠΑ. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της μεθόδου της ακμαιοκτονίας, δηλαδή της καταπολέμησης των ενήλικων εντόμων, σχολίασε πως είναι απαραίτητη καθώς τα τελευταία είναι φορείς του ιού που εμφανίστηκε εντός του 2010 στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο κ. Παρασκευαΐδης παρουσίασε τα στοιχεία αυτά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενόψει της άνοιξης και της προετοιμασίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών τη θερινή περίοδο. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας και ζήτησε από το υπουργείο Υγείας την άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την αδειοδότηση της εκπόνησης του προγράμματος της ΤΕΔΚ και την έγκριση της εισαγωγής νέων και αποτελεσματικότερων, όπως είπε, βιοκτόνων σκευασμάτων.
«Με τις νέες ρυθμίσεις που προβλέπει ο «Καλλικράτης» για τον τρόπο ανάθεσης έργων, όπως είναι η καταπολέμηση των κουνουπιών, θα χρειαστούν 4 - 6 μήνες για να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης της όποιας εμφάνισης επιδημιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου