18 Νοεμβρίου 2011

Επανάσταση στη θερμομόνωση με μία… πινελιά

  Ελλη Ισμαηλίδου
Καινοτόμες «ψυχρές βαφές» μειώνουν τη θερμοκρασία των κτιρίων χωρίς χρήση κλιματισμού
Αυτόματη ψύξη των κτιρίων εύκολα, οικολογικά και οικονομικά… μακριά από ενεργοβόρα air condition και ακριβά συστήματα κλιματισμού; Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η απάντηση στον εν λόγω γρίφο βρίσκεται στις λεγόμενες «ψυχρές βαφές», δηλαδή σε ειδικά χρώματα που έχουν τη δυνατότητα να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, μειώνοντας την επιφανειακή θερμοκρασία της στέγης και συνακόλουθα την εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων. Οι εν λόγω βαφές παράγονται μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ευρώπη και ήδη έχουν οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα που μειώνουν τη θερμοκρασία του κτιρίου κατά 1-2 βαθμούς. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες μελέτες η παραγόμενη θερμομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της χρήσης του κλιματισμού ως και 40%, δεδομένο διόλου ευκαταφρόνητο εν μέσω κρίσης. «Οι λεγόμενες "ψυχρές στέγες" αποτελούν στην ουσία ένα πολύ απλό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο η οροφή ενός κτιρίου βάφεται με ειδική βαφή που εμφανίζει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα και κατ' επέκταση αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εν λόγω τεχνολογία θεωρείται από τις πλέον καινοτόμες αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργεια για λόγους οικολογικούς αλλά και… οικονομικούς», εξηγεί ο κ. Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως τονίζει, το Φεβρουάριο του 2009 ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ψυχρών Στεγών με σκοπό να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε φορείς και να υποστηρίξει κατασκευαστές αναλόγων προϊόντων. «Υπό την εποπτεία του Συμβουλίου διενεργήθηκαν πειράματα πιλοτικής εφαρμογής των "ψυχρών στεγών" στην Ευρώπη και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της στέγης μειώνεται κατά 28-30 βαθμούς, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου ελαττώνεται 1-2 βαθμούς, ενώ η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται κατά 10-40%. Αυτό μας οδηγεί σε σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τη δυνατότητα μείωσης της θερμοκρασίας μιας ολόκληρης πόλης και την καταπολέμηση του φαινομένου της "θερμικής αστικής νησίδας"», προσθέτει ο κ. Σανταμούρης.
Μείωσαν το air condition κατά 40%
Υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν πέντε πιλοτικές εφαρμογές του συστήματος της «ψυχρής στέγης» στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη Γαλλία. Στις εν λόγω εφαρμογές έγινε καταγραφή δεδομένων που αφορούν την ενεργειακή συμπεριφορά και το εσωτερικό περιβάλλον του κτιρίου, πριν και μετά την εφαρμογή του ψυχρού υλικού και αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται κατά 10-40%. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο κτίρια, ένα σχολικό συγκρότημα στον Δήμο Καισαριανής Αττικής και ένα κτίριο του ΤΕΙ Κρήτης, στα προάστια του Ηρακλείου. Τα αποτελέσματα, όπως εξηγεί η κυρία Ειρήνη Ταμπάκη, πολιτικός μηχανικός στην τεχνική υπηρεσία Δήμου Καισαριανής, ήταν θεαματικά. «Το σχολείο επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως κατασκευάστηκε το 1980 και συνεπώς δεν έχει καμία ουσιαστική μόνωση. Χρησιμοποιείται από 120 μαθητές και 15 ενήλικες και ψύχεται μέσα από συμβατικά συστήματα κλιματισμού, όπως μικρές μονάδες air condition. Χάρη στην "ψυχρή στέγη" καταγράψαμε μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς, ενώ παρατηρήθηκε ελάττωση της χρήσης air condition κατά 40%! Αυτό σημαίνει ότι εν μέσω κρίσης εξοικονομούνται πολύτιμα χρήματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν αλλιώς», αναφέρει η κυρία Ταμπάκη. Στην ερώτηση αν η ψυχρή στέγη λειτουργεί «αντίστροφα» το χειμώνα, οδηγώντας σε πιθανή περαιτέρω ψύξη του κτιρίου η κυρία Ταμπάκη είναι κατηγορηματική: «Η ακτινοβολία που ανακλάται ανήκει σε τέτοιο φάσμα που πρακτικά δεν επιφέρει καμία διαφορά τους χειμερινούς μήνες. Πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι η ένταση και η γωνία της ακτινοβολίας το Χειμώνα είναι πολύ διαφορετική, συνεπώς η αποβαλλόμενη θερμότητα δεν επηρεάζει τη θερμοχωρητικότητα του κτιρίου», καταλήγει. Αντίστοιχα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στο κτίριο του ΤΕΙ Κρήτης. Η μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας έφτασε τους 1,5 βαθμούς το καλοκαίρι ενώ η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας αποτιμάται ως 19,8%.
Πάρτε τη μόνωση στα «χέρια» σας
Για τη μετατροπή της στέγης του σπιτιού σας σε «ψυχρή στέγη» δε θα χρειαστείτε τίποτα παραπάνω από τα συμβατικά εργαλεία κάθε ελαιοχρωματιστή. «Η εφαρμογή γίνεται με επάλειψη, όπως με κάθε άλλη βαφή. Απαιτείται απλώς ένα καλό καθάρισμα με απλά υλικά οικιακής χρήσης, όπως η σαπουνάδα, και στη συνέχεια εφαρμόζεται το υλικό το οποίο στεγνώνει μέσα σε λίγες ώρες», εξηγεί ο χημικός μηχανικός και διευθυντής επιχείρησης που εμπορεύεται ψυχρές βαφές, κ. Αντώνης Περδίκης.
Όπως τονίζει ο κ. Περδίκης η ελληνική αγορά είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη στον τομέα της παραγωγής «ψυχρών βαφών», χάρη στη διασύνδεση της αγοράς με την πανεπιστημιακή έρευνα και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). «Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου επιστήμονες και επιχειρηματίες συνεργάζονται με επιτυχία στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι εν μέσω κρίσης και ενώ τα συμβατικά χρώματα εμφανίζουν πτώση ζήτησης κατά 30-40%, τα "ψυχρά" έχουν αυξηθεί κατά 80-90%!» αναφέρει ο ίδιος.
Info
-Οι «ψυχρές βαφές» κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορείτε να τις προμηθευτείτε από μεγάλα χρωματοπωλεία και αλυσίδες.
-Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνικές εταιρίες που ειδικεύονται στην «πράσινη» αναμόρφωση κτιρίων. Μία από τις τεχνικές που εφαρμόζουν ευρέως είναι η επίστρωση «ψυχρών υλικών» σε ταράτσες και στέγες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης «πράσινης αναβάθμισης» υφισταμένων κτιρίων.
-Οι «ψυχρές βαφές» κοστολογούνται κατά 20-40% ακριβότερες από τις συμβατικές. Κυμαίνονται από 2-5 ευρώ/ τ.μ., ενώ οι αντίστοιχες συμβατικές κοστολογούνται στα 1-3 ευρώ/ τ.μ.
-Πριν λάβετε την τελική απόφαση συνεκτιμήστε την εξοικονόμηση ενέργειας και το αντίστοιχο κόστος της, καθώς και το είδος του κτιρίου που θα βαφεί (οικία, βιομηχανικός χώρος, εξοχική κατοικία κλπ).