Τον τελικό «λογαριασμό» ύψους 3 δισ. ευρώ που θα κληθούν να
πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2013 υπογράφουν, εντός της
εβδομάδος, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης. Το πακέτο των
αλλαγών στα ακίνητα «κλείδωσε» στην τελευταία σύσκεψη...
των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση την Παρασκευή, παίρνοντας τον δρόμο προς τις ηγεσίες τους, προκειμένου να βάλουν τις τελικές «πινελιές» και κυρίως να αποφασίσουν πώς θα επιβληθεί ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Τα σενάρια που καλούνται να εξετάσουν οι αρχηγοί είναι τρία όσον αφορά τη νέα κλίμακα φορολόγησης των ακινήτων, με απόδοση από 700 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, αφού είναι ανοιχτό εάν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο ή εάν θα θεσπιστεί στα 50.000 ευρώ ή στα 100.000 ευρώ.
Το βασικό σενάριο
Το επικρατέστερο πάντως προβλέπει, με βάση τις εκτιμήσεις και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, ότι τελικά το αφορολόγητο όριο θα «κλειδώσει» στα 50.000 ευρώ και ότι η κλίμακα θα έχει από 6 έως 8 συντελεστές, που θα κυμαίνονται από 0,05% έως και 2%-2,5%.
Στην περίπτωση φυσικά που το αφορολόγητο «κλείσει» στα 50.000 ευρώ, τότε ένας στους δυο ιδιοκτήτες δεν θα κληθεί να πληρώσει τον νέο φόρο, ενώ το ποσοστό αυτών που δεν θα επιβαρυνθούν θα αυξηθεί εάν ληφθεί υπόψη ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πιέζουν για αυξημένο αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά.
Από την άλλη πλευρά, δεδομένο είναι ότι από τον νέο φόρο δεν θα γλιτώσουν οι εκτός σχεδίου εκτάσεις, όμως στις καλλιεργούμενες θα ισχύσουν συντελεστές απομείωσης των αντικειμενικών τιμών, προκειμένου να μη θιγούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Ειδική κλίμακα με 10 συντελεστές σχεδιάζεται και για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, που θα φορολογούνται ανάλογα με χρήση του ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανία, κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.), ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουν νέα οικονομικά προβλήματα οι επιχειρήσεις και θιγούν οι θέσεις απασχόλησης.
Ο λογαριασμός
Με βάση τους υπολογισμούς του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και των συνεργατών του, ο νέος ενιαίος φόρος μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων, κυρίως δε την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, αναμένεται να αποδίδει κάθε χρόνο 2 δισ. ευρώ.
Το 2013, πάντως, οι ιδιοκτήτες θα καταβάλουν 3 δισ. ευρώ στην εφορία για τα ακίνητά τους, από τα οποία 1,2 δισ. ευρώ θα προέλθει από το «χαράτσι» που επιβάλλεται ήδη μέσω της ΔΕΗ, ενώ περίπου 800 εκατ.- με 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011.
Νέο αφορολόγητο όριο
Εκτός όμως από τον νέο φόρο στα ακίνητα, το πόρισμα των στελεχών του υπουργείου που αναμένει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, προβλέπει ακόμη τα εξής:
* Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
* Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
* Μείωση κατά 33% του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές, με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στα 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τα 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τα 600.000 ευρώ με 10%.
Πηγή: Realnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου