6 Ιουνίου 2011

Σύγκριση Πορτογαλίας - Ελλάδας

Κάποιοι μας λένε ότι, δήθεν, χώρες όπως η Πορτογαλία διαπραγματεύτηκαν  καλύτερα από εμάς τους όρους για  τη χρηματοδότησή τους. Ας είμαστε  απόλυτα ειλικρινείς και ας συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Πορτογαλία.
Η Πορτογαλία μπήκε στο  μνημόνιο με χρέος 90% του ΑΕΠ, εμείς  με 130% του ΑΕΠ και έχει αυξηθεί. Μπήκε με έλλειμμα 9% του ΑΕΠ, δηλαδή 10 δις ευρώ, ενώ εμείς μπήκαμε  με έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ, δηλαδή 36 δις  ευρώ.
Η Πορτογαλία με δαπάνες 50% του ΑΕΠ, εμείς με 53%. Με δαπάνες τόκων 4% του ΑΕΠ, εμείς με 6,7%.
Με συνολικά έσοδα  στο 42% του ΑΕΠ, εμείς στο 37%. Με έσοδα  από έμμεσους φόρους στο 14% του ΑΕΠ, εμείς στο 11%. Και με έσοδα από  άμεσους φόρους στο 9% του ΑΕΠ, ενώ  εμείς κάτω από 8%.
Η Πορτογαλία έπρεπε να μειώσει  το έλλειμμά της 2,4 δις το πρώτο έτος, δηλαδή 1,4% του ΑΕΠ της, ενώ εμείς 14 δις το πρώτο έτος, δηλαδή 5,5% του  ΑΕΠ μας.
Ως προς τα μισθολογικά, η Πορτογαλία μπήκε στο μνημόνιο με κατώτατο μισθό 565 ευρώ το μήνα, εμείς με 862 ευρώ το μήνα, δηλαδή κατά 50% μεγαλύτερο.
Ο μέσος μισθός στο  Δημόσιο σε 12μηνη βάση είναι στην Πορτογαλία 1.600 ευρώ μεικτά, ενώ στην Ελλάδα είναι 2.100 ευρώ μεικτά, 31% μεγαλύτερος. Επίσης, βεβαίως, και η Πορτογαλία, εφάρμοζε ήδη πολύ πριν το μνημόνιο σχέδιο ανασυγκρότησης  σχεδόν εδώ και 10 χρόνια, από την εκλογή του κ. Μπαρόζο το 2002. Αλλά και ο Σόκρατες έκανε τη μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση εδώ και πολλά χρόνια.
Να τελειώνουμε, λοιπόν, με τα παραμύθια για τους «ξένους», που δήθεν διαπραγματεύονται καλύτερα, ή για τις συνωμοσίες των εταίρων μας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Να τελειώνουμε με τη λογική ότι κάποιος άλλος φταίει, όταν δεν βάζουμε εμείς τάξη στα  του οίκου μας. Επιτέλους, ας αναλάβουμε εμείς, οι Έλληνες, την ευθύνη για τη δική μας χώρα. Αυτό είναι που καλείται να κάνει ο Ελληνικός λαός και όλοι μας, μαζί.   Πριν μερικούς μήνες, κάποιοι πρόβαλαν ως δήθεν παράδειγμα προς μίμηση την Ιρλανδία, που δεν υπέγραψε μνημόνιο. Τη συνέχεια, την γνωρίζουμε.
Οι διαφορές μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας όπως τις περιέγραψε εχθές ο Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου