10 Μαρτίου 2011

Οι νεραγκούλες φέρνουν την άνοιξη

neragoules-386
Οι τελευταίες ημέρες του χειμώνα αποκτούν χρώμα με τα άνθη τους… Οι νεραγκούλες αρχίζουν να ανθίζουν και σας προκαλούν να τις αξιοποιήσετε στο ανθοδοχείο, στο μπαλκόνι, στον κήπο.
Το γεγονός ότι ανθίζουν νωρίς, τις τελευταίες μέρες του χειμώνα ή τις πρώτες της άνοιξης, πριν από τα περισσότερα ανοιξιάτικα βολβώδη είδη, τους προσφέρει αναμφισβήτητα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν αποτελεί, όμως, το μοναδικό λόγο για να τοποθετήσετε τις νεραγκούλες (Ranunculus asiaticus) στη λίστα με τα αγαπημένα σας φυτά. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν τα πανέμορφα άνθη τους, που βγαίνουν μονά ή διπλά, σε λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Μπορείτε να τα αξιοποιήσετε είτε σε ανθικές συνθέσεις σε ανθοδοχεία είτε σε δοχεία φύτευσης.
Όποια ποικιλία κι αν επιλέξετε, μπορείτε να τη διατηρήσετε τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι. Η εποχή φύτευσης των κονδύλων τους αρχίζει στη μέση του φθινοπώρου και τελειώνει στις αρχές του χειμώνα. Ωστόσο, αν κατοικείτε σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, είναι προτιμότερο να τις φυτέψετε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, με τίμημα βέβαια την οψιμότερη ανθοφορία τους. Κατά τη φύτευση, φροντίστε να τοποθετήσετε τους κονδύλους μέσα στο χώμα σε βάθος ίσο με το διπλάσιο του ύψους του.
Οι νεραγκούλες μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ποικίλους τύπους εδαφικών μιγμάτων. Προτιμήστε, όμως, ένα μίγμα από χώμα κήπου, τύρφη και ποταμίσια άμμο. Αν δεν είναι εύκολο να το βρείτε, απλά προμηθευτείτε ένα από τα τυποποιημένα εδαφικά μίγματα για βολβώδη φυτά, τα οποία πωλούνται σε φυτώρια και ανθοπωλεία. Για να δημιουργήσετε συνθήκες καλής αποστράγγισης, πριν τοποθετήσετε το μίγμα στη γλάστρα ή τους κονδύλους στις τρύπες στο χώμα του κήπου, τοποθετήστε ένα στρώμα χοντρής άμμου.
Βασική προϋπόθεση για πλούσια ανθοφορία είναι ο ήλιος. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι ο ήλιος θα τις βλέπει αρκετές ώρες κάθε ημέρα. Από τη στιγμή, πάντως, που οι πρώτοι βλαστοί ξεπροβάλλουν από το χώμα, δεν θα χρειαστεί να κάνετε πολλά. Μονάχα ελαφρύ σκάλισμα στο χώμα μία φορά κάθε δέκα μέρες και πότισμα. Για να απομακρυνθείτε από τον κίνδυνο να σαπίσουν οι ρίζες τους, αποφύγετε να ρίχνετε νερό κοντά στα σημεία από όπου εκπτύσσονται τα φύλλα και τα λουλούδια τους. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να ποτίζετε περιμετρικά.
Όταν η ανθοφορία τους τελειώσει, κόψτε σύρριζα τα ανθικά στελέχη και τα φύλλα και βγάλτε τους κονδύλους από το έδαφος. Καθαρίστε τους καλά από το χώμα, πασπαλίστε τους προληπτικά με μικρή ποσότητα μυκητοκτόνου και φυλάξτε τους μέσα σε χάρτινα σακουλάκια με άμμο μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Αν τους κλείσετε σε πλαστικά σακουλάκια, φροντίστε να ανοίξετε τρεις τέσσερις τρύπες, έτσι ώστε να αερίζονται.


Της γεωπόνου Χριστίνας Χρόνη
oikia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου