9 Δεκεμβρίου 2011

ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

09 Δεκεμβρίου 2011, 11:36 » prezatv » εργοδοτες, δωρο, χριστουγεννων, εργασια
Δουλειά πιάνει λίγο πριν τις γιορτές η Επιθεώρη Εργασίας, καθώς μετά την εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Μιχάλη Χάλαρη ώστε οι εργοδότες να καταβάλουν το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Απαγορέυεται το Δώρο να καταβληθεί σε είδος. Μάλιστα όπου εντοπιστούν εργοδότες που παραβιάζουν τη νομοθεσία θα συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Το σύστημα υπολογισμού του Δώρου, όπως επισημαίνεται και στην εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα:

Στο αρ.1, παρ.2 προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Χριστουγέννων 2011 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 1-5-2011 μέχρι 31-12-2011.
Στο αρ.3 παρ.1 ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου 2011, συγκεκριμένης δηλαδή ημερομηνίας (ΑΠ 1485/07).
Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας ελύθη προ της 10ης Δεκεμβρίου, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως. Μεταγενέστερη της ημερομηνίας αυτής αύξηση αποδοχών δεν λαμβάνεται υπόψη.
Στο αρ.10 παρ.1 ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων θα γίνει μέχρι της 21ης Δεκεμβρίου. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) είναι δε το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του δώρου.
Κάθε εργοδότης λοιπόν που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας, με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.