13 Ιανουαρίου 2012

2012: Έτος ανεργίας και κοινωνικής αποσάθρωσης...


www.capital.gr - Κεφάλαιο στην ενημέρωση



της Ρούλας Σαλούρου
Ξεπέρασαν τις  903 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου, με τους νέους, ηλικίας μέχρι 34 ετών να παραμένουν τα μεγάλα θύματα της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, φέρνοντάς την πίσω, στη δεκαετία του ’50. Τα χθεσινά στοιχεία της Στατιστικής Αρχής που καταγράφουν ανεργία 18,2% τον Οκτώβριο του 2011 έναντι 13,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2010, κάθε άλλο παρά αποτέλεσα κεραυνό εν αιθρία. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ περιγράφουν για το νέο έτος ένα εφιαλτικό σενάριο, κράχ ανεργίας με περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται στην λίστα των ανέργων.

Έχοντας εισέλθει σε μια δεκαετία με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και εκρηκτική ανεργία βάσει όλων των επίσημων εκθέσεων,  το 2012, η Ελλάδα θα καταγράψει ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούν κάθε υπολογισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ,  το 2012 η ανεργία με βάση τα στατιστικά στοιχεία θα αγγίξει το 23%, εφόσον συμπεριληφθεί και η εφεδρεία. Βέβαια στην πραγματικότητα το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει   το 28%, με τον πραγματικό αριθμό των ανέργων να  αγγίξει τα 1,5 εκατομμύρια!

Παράλληλα, οι ειδικοί υπολογίζουν πως θα περάσουν χρόνια έως ότου η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης καταφέρουν να ορθοποδήσουν από την ύφεση ή την υποτονική ανάπτυξη, την υψηλή ανεργία και τα ελλείμματα.

Προβλέπουν δηλαδή, ότι η ανεργία θα παραμένει στα σημερινά εκρηκτικά επίπεδα, τουλάχιστον έως το 2014.
Ειδικά για την Ελλάδα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία θα βιώσει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η επίσημη ανεργία θα ξεπεράσει το 18% το 2012, ενώ στους νέους θα εκτοξευθεί αντίστοιχα ως το 44%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εκτίναξη της ανεργίας πάνω από 18% το 2011 σηματοδοτεί μια ανησυχητική εξέλιξη καθώς οι άνεργοι  είναι διπλάσιοι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009. Έτσι, το κραχ της ανεργίας μετατρέπεται σε κοινωνικό κραχ, με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων να υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές είναι  ανεξέλεγκτες.

Οι δραματικές αλλαγές αναμένονται να συνεχιστούν και στην αγορά εργασίας, με τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που ήδη  αναπτύσσονται με ρυθμό χιονοστιβάδας, εντός του 2012 να φεύγουν από κάθε έλεγχο. Άλλωστε, η μεγαλύτερη ευελιξία σε μια αγορά εργασίας δεν είναι άλλη από τη δεξαμενή ανεργίας που θα αριθμεί 1,5 εκατομμύρια ανέργους, σε 5 εκατομμύρια εργατικό δυναμικό! Η πλήρης απασχόληση αναμένεται να υποχωρήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ οι όποιες προσλήψεις θα αφορούν κυρίως μερική απασχόληση (δίωρη ή τετράωρη απασχόληση) και η εκ περιτροπής εργασία (τριήμερη ή τετραήμερη εργασία).

Αντίστοιχες με τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς και οι συνέπειες της φτώχειας που μέσα στο 2012, σε συνδυασμό με την εκρηκτικά υψηλή ανεργία εκτιμάται πως θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα συνθήκες κοινωνικής αποσάθρωσης. Από τα μέσα κιόλας του 2011, έκαναν την εμφάνισή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως την Αθήνα, οι νεόπτωχοι, άστεγοι που λόγω απότομης αύξησης κατέδειξαν ένα κοινωνικό πρόβλημα, αυτό των μακροχρόνια αστέγων, που μέχρι πρότινος δεν απασχολούσε την ελληνική πολιτεία.

Βάσει των εκτιμήσεων, η  φτώχεια εντός του νέου έτους θα πλήξει  πλέον και όσους είχαν μέχρι πρότινος, επαρκές βιοτικό επίπεδο.

http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου