7 Νοεμβρίου 2013

OIKONOMIA Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013 - 14:46 Απροσδόκητη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ Πηγή:www.capital.gr

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε, απροσδόκητα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν η κεντρική τράπεζα να κρατήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Νοεμβρίου 2013, ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2013.

Τέλος, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.

Πλέον η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi για ενδείξεις σε σχέση με τα μελλοντικά σχέδια της κεντρικής τράπεζας.

Ελάχιστοι αναλυτές είχαν προβλέψει μια μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, επικαλούμενη την πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ακόμα πιο μακριά από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ (κάτω αλλά πλησίον του 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση του Bloomberg μόλις τρεις αναλυτές σε σύνολο 70 είχαν προβλέψει μείωση των επιτοκίων.

Το ευρώ βρέθηκε να σημειώνει μεγάλες απώλειες έναντι των ανταγωνιστών του μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

Ειδικότερα, το κοινό νόμισμα κινείται με απώλειες άνω του 1% έναντι του δολαρίου, ενώ έναντι της λίρας και του γεν υποχωρεί 1% στις 0,8327 λίρες και 132,04 γεν.


http://www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου