17 Μαρτίου 2014

Σε τι είστε καλύτερος; – Κάντε το τεστ για να μάθετε ποιο είναι το δυνατό σας σημείο


Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει και άλλες τόσες απόψεις υπάρχουν αναφορικά με τα εγκεφαλικά ημισφαίρια το ποια χρησιμοποιεί ο κάθε άνθρωπος.
Τα εγκεφαλικά ημισφαίρια είναι τα δύο τμήματα στα οποία χωρίζεται μορφολογικά αλλά και από άποψη λειτουργιών ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Τα δύο ημισφαίρια δεν έχουν συμμετρική λειτουργία, δηλαδή το καθένα φιλοξενεί κέντρα για διαφορετικές δεξιότητες και αντιληπτικές ικανότητες.
Επίσης είναι γνωστό ότι το κάθε ημισφαίριο ελέγχει την «χιαστί» αντίθετη πλευρά του σώματος· δηλαδή, το δεξί ημισφαίριο δέχεται τα ερεθίσματα από το αριστερό τμήμα του σώματος, και ελέγχει τις κινήσεις αυτού του τμήματος. Το αντίστροφο ισχύει για το αριστερό.
Στο βίντεο που ακολουθεί καλείστε να κάνετε μερικές κινήσεις προκειμένου να βρείτε το ημισφαίριο που υπερισχύει σε εσάς ενώ παρακάτω ακολουθούν και οι διευκρινίσεις.
Αν οι περισσότερες απαντήσεις ήταν «Α», τότε υπερισχύει το αριστερό ημισφαίριο:
Στο αριστερό ημισφαίριο γίνονται κυρίως οι λεκτικές, αναλυτικές και λογικές νοητικές διεργασίες. Είναι υπεύθυνο για την αντίληψη του χρόνου, την ομιλία, τη γραφή, την αντίληψη του λόγου, τον συμβολισμό, τη λεκτική μνήμη, την αναλυτική σκέψη. Επίσης για την επικοινωνία με λέξεις κατά κυριολεξία, την επεξεργασία των ακουστικών ερεθισμάτων και της αφηρημένης πληροφορίας, την πρόκληση ελεγχόμενης συμπεριφοράς και τη δευτερογενή ερμηνεία συμπεριφοράς. Σε αυτό εκτελούνται διαδικασίες σχετικές με τα μαθηματικά και τη γραμματική.
Αν οι περισσότερες απαντήσεις ήταν το «Β», τότε υπερισχύει το δεξί ημισφαίριο:
Το δεξί ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για την οπτική αντίληψη του χώρου, την κατανόηση των μεταφορικών εννοιών και του χιούμορ, συσχέτιση, σύνθεση λεγομένων, συναισθηματική φόρτιση και μελωδία λόγου, οπτική μνήμη, την επικοινωνία, τόσο με τόνο φωνής όσο και με εκφράσεις του προσώπου και εξωλεκτική κινησιολογία («γλώσσα του σώματος»). Επίσης για την προσοχή, την διάκριση πολύπλοκων ακουστικών τόνων, την πρόκληση παρορμητικής συμπεριφοράς, τα αισθήματα, τις συγκινήσεις, την δημιουργικότητα, την φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου