14 Απριλίου 2014

Άρθρο: Με μια Ματιά - Ο Περασμένος Μήνας

02/04/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Ο Περασμένος Μήνας

Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης

Πρόλογος
          Καλημέρα και καλό μήνα για δεύτερη φορά! Είμαστε πάλι μαζί για να παρουσιάσουμε μέσα από την «Ματιά» του μήνα, τα νέα που μας απασχόλησαν τον μήνα που έκλεισε. Ξέρω ότι τον προηγούμενο μήνα σας είχα υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσω σε αυτό το άρθρο να είμαι πιο λακωνικός, αλλά δυστυχώς οι φίλοι μας στο υπουργείο Οικονομικών φροντίζουν για το αντίθετο!!
          Πολλά και διάφορα τα θέματα και αυτόν τον μήνα, ο οποίος πέρα από τα νέα, μας πρόσφερε ένα τριήμερο (αυτό της Καθαρής Δευτέρας), το ξακουστό καρναβάλι της Πάτρας και ένα εν δυνάμει για όσους είχαν την τύχη, τετραήμερο (της 25ης Μαρτίου). Επόμενος σταθμός το Άγιο Πάσχα, που μέχρι να το καταλάβουμε, θα έρθει, θα περάσει (ελπίζω να περάσουμε κι όλοι εμείς καλά) και θα φύγει κι αυτό, για να δώσει με την σειρά του την σκυτάλη στις καλοκαιρινές διακοπές.
          Αρκετά όμως με την φλυαρία.. Ας δούμε τι μας απασχόλησε τον προηγούμενο μήνα.
 
Το ανέκδοτο του περασμένου μήνα
          Θα ήθελα να ξεκινήσω με μία αναφορά σε μία από τις ματιές του περασμένου μήνα.
          Είχαμε πληροφορηθεί από δημοσίευση του «Πρώτου Θέματος», ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα με το οποίο όλες οι ειδοποιήσεις και πράξεις της διοίκησης, που αφορούν έναν φορολογούμενο, θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω e-mail. Και για τον λόγο αυτό, κάθε φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να ορίσει μέσα στην μερίδα του στο taxisnet έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέχρι το τέλος του Μαΐου. Και ότι οι «παραβάτες» θα χρεωθούν με ένα πρόστιμο της τάξεως των εκατό (€ 100,00) ευρώ!!
          Μετά από αυτή την δημοσίευση, αλλά και άλλες αντίστοιχες στα λοιπά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να την διαψεύσει, όχι μία, αλλά δύο φορές.. Επίσημα λοιπόν, με δελτίο τύπου που εξέδωσε την 01/03/2014, αναφέρει ότι τέτοια δημοσιεύματα δεν είναι αληθή και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και βέβαια δεν τίθεται θέμα προστίμου για αυτούς που δεν θα πράξουν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Και για όσους μπορεί να μην διάβασαν το δελτίο τύπου, ο κος Θεοχάρης ανεπίσημα, μέσω του γνωστού σε όλους μέσου κοινωνικής δικτύωσης twitter έρχεται να «τιτιβίσει» το ίδιο ακριβώς πράγμα!
          Άρα μην ακούσω κανέναν να πει ότι δεν γνώριζε κάτι για το θέμα.. Θεωρώ ότι το υπουργείο Οικονομικών το ξεκαθάρισε με αρκετούς τρόπους!!
 
Τα πήραν όλα και έφυγαν..
          Σύμφωνα με πληροφορίες του Realnews, μέσω της Γ.Γ.Π.Σ. είναι έτοιμο το σύστημα που θα δίνει την δυνατότητα στο υπουργείο Εργασίας να διασταυρώνει τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και να προχωρά άμεσα σε διαδικασίες κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και η Γ.Γ.Π.Σ. ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο θα γίνεται η διασύνδεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με την Γ.Γ.Π.Σ., ώστε να υπάρχει η δυνατότητα του ΚΕΑΟ να παρακολουθεί τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να προβαίνει σε κατασχέσεις μέχρι το ύψος της κατά περίπτωση οφειλής, σε ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές.
          Μία άλλου είδους κατάσχεση περιουσίας είναι αυτή των καταθέσεων των οφειλετών. Σε περιπτώσεις οφειλών, θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά το κατασχετήριο στις τράπεζες, ώστε να γίνεται ανάληψη του ποσού της οφειλής από τον λογαριασμό του καταθέτη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα enikos.gr αυτή η διαδικασία θα κρατά το πολύ δέκα έξι (16) ημέρες και βάσει νόμου, δεν προβλέπεται η προειδοποίηση του οφειλέτη, προκειμένου ο τελευταίος να μην έχει την δυνατότητα να κάνει ανάληψη των χρημάτων του από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Το σύστημα αυτό λειτουργεί πιλοτικά ήδη σε τέσσερις εφορίες, χωρίς προβλήματα, με πρόβλεψη να επεκταθεί και στις 65 εφορίες.
 
Ο.Α.Ε.Ε. και βοήθημα ανεργίας
          Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ο.Α.Ε.Ε. στις 04/03/2014 μας πληροφορεί ότι με τις διατάξεις της αρ. Φ.10035/οικ.1239/63/27.1.2014 (ΦΕΚ 290/τ.Β΄/10-2-2014) απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επεκτείνει την χορήγηση του βοηθήματος ανεργίας και σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και έχουν ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, είναι δε ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.
          Με την εγκύκλιο αρ. 7/25.2.2014 της Διεύθυνσης Ασφάλισης δίνονται οι σχετικές οδηγίες για το ύψος της βοήθειας και την διάρκεια καταβολής του, οι προϋποθέσεις, η προθεσμία υποβολής της αίτησης κα.
 
Το ΙΚΑ και το σήριαλ της ΑΠΔ..
          Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το Γενικό Έγγραφο Ε40/144/4.3.2014 διευκρινίζει ότι οι εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και ειδικότερα αυτοί που κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4225/2014, έχουν υποχρέωση απεικόνισης στην Α.Π.Δ των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Τ.ΑΠ.Ι.Τ. και Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω, θα πρέπει να υποβάλλουν τις ΑΠΔ χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τις ανωτέρω αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής των μηχανογραφικών συστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι υπόχρεοι εργοδότες θα μπορέσουν να στείλουν τις εν λόγω ασφαλιστικές εισφορές με Συμπληρωματική ΑΠΔ (κωδ. 04), αλλά αφού πρώτα θα έχουν προηγηθεί οι σχετικές οδηγίες από το ΙΚΑ.
          Οι κανονικές ΑΠΔ ωστόσο, θα πρέπει να υποβληθούν για τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων (εκτός Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α.) μισθολογικής περιόδου 12/2013 και 1/2014 μέχρι τις 14/3/2014 και για τους εργοδότες Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. μισθολογικής περιόδου 12/2013 μέχρι τις 31/3/2014. Η δε καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να γίνει εντός των κατά νόμο οριζόμενων προθεσμιών.
 
«Κλείνει» το θέμα των ομαδικών απολύσεων;;;
          Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να δώσει ένα τέλος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων με μια υπουργική απόφαση, η οποία θα αναθέτει την αρμοδιότητα για τις ομαδικές απολύσεις στον Γενικό Γραμματέα Απασχόλησης, απαγκιστρώνοντας τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Ο Γενικός Γραμματέας θα έχει τον τελευταίο λόγο, εγκρίνοντας ή όχι τις ομαδικές απολύσεις κάθε φορά. Βέβαια όλο αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα και τα επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι με τον τρόπο αυτό, φεύγει η αρμοδιότητα από ένα πολιτικό πρόσωπο και αρμόδιος να αποφασίσει θα είναι ένας τεχνοκράτης, όπως είναι (ή θα έπρεπε να είναι) οι γενικοί γραμματείς.
 
Μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις
Μέσα από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. μπορείτε πλέον να κατεβάσετε το βοηθητικό πρόγραμμα Excel για να μπορέσετε να δημιουργήσετε το αρχείο xml που απαιτείται για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Αυτό απαιτείται σε περίπτωση που δεν θα επιλέξετε να την καταχώρηση μέσω της φόρμας εισαγωγής που παρέχει η αντίστοιχη εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. Το αρχείο μπορείτε να το κατεβάσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/documents_epixeiriseis/MYF.xlsm
Προσοχή: Το αρχείο χρησιμοποιεί μακροεντολές, οι οποίες θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένες προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά.
          Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο λένε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα διευκρινίσεις αλλά και αλλαγές που αφορούν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην τριμηνιαία υποβολή των εν λόγω καταστάσεων, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά στην Γ.Γ.Π.Σ. μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που έπεται το τρίμηνο που αφορούν και θα αφορούν όλα τα έσοδα και τα έξοδα ανεξαρτήτως ορίου ποσού.
 
Ποιες αποδείξεις μαζεύουμε για το 2014
          Το υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 07/03/2014 προσδιορίζει το είδος των αποδείξεων που θα πρέπει να μαζέψουν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν την μείωση του φόρου. Αναλυτικά, ο υφυπουργός Οικονομικών κος Μαυραγάνης ορίζει ότι για το 2014 οι αποδείξεις για τα είδη διατροφής και τα καύσιμα θα υπολογίζονται στο 100% της αξίας τους.
          Οι φορολογούμενοι προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση του φόρου, θα πρέπει να μαζέψουν και να προσκομίσουν τόσες αποδείξεις όσες αντιστοιχούν σε ποσό 10% του δηλωθέντος και φορολογηθέντος ατομικού εισοδήματός τους και μέχρι του ποσού των € 10.500,00. Θα γίνονται αποδεκτές μόνο εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και θα λογίζονται συνολικά για τους δύο συζύγους, αλλά θα επιμερίζονται ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημά τους. Συγκεκριμένα, οι αποδείξεις θα πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών από τις παρακάτω κατηγορίες:
  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός
  • Ένδυση και υπόδηση
  • Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
  • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
  • Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)
  • Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια
  • Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)
  • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
  • Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).
 
Η κοινωνική ευθύνη των μεγάλων εταιρειών
          Το υπουργείο Ανάπτυξης με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 03/03/2014 ενημερώνει ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκή Οδηγία, οι μεγάλες εταιρίες και επιχειρηματικούς ομίλους είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν στο εξής, εκτός από τους ισολογισμούς τους, και στοιχεία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ως τέτοια νοούνται, η δραστηριότητά τους στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής πολιτικής, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της δωροδοκίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο και τα επαγγελματικά προσόντα των μελών των οργάνων διοίκησής τους.
          Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των νέων κανόνων, όχι όμως και οι εταιρείες δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι οι εισηγμένες σε χρηματιστήρια, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες καθώς και όσες έχουν σημαντικό δημόσιο ρόλο εξαιτίας του μεγέθους του κύκλου των εργασιών τους και του εταιρικού τους κύρους.
          Ο τρόπος με τον οποίο θα δημοσιοποιούνται τα σχετικά στοιχεία δεν είναι δεσμευτικός, αλλά δίνεται η ευχέρεια στις επιχειρήσεις να επιλέξουν αυτές τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνουν.
 
Μείωση του τέλους Α.Π.Ε. για τις βιομηχανίες μέσης τάσης
          Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη 06/03/2014 την απόφαση, με την οποία εξισώνονται οι χρεώσεις της ενεργοβόρου Μέσης Τάσης με την Υψηλή για το Ειδικό Τέλος Εκπομπής Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).
          Οι πελάτες Μέσης Τάσης με συνολική ετήσια κατανάλωση ανά παροχή μεγαλύτερη από 13GWh, θα χρεώνονται στο εξής σύμφωνα με τις μοναδιαίες χρεώσεις της Κατηγορίας Πελατών Υψηλής Τάσης, κατ΄ αντιστοιχία και με την εξίσωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), που προηγήθηκε νομοθετικά. Έτσι, με αυτό τον τρόπο παύει να υφίσταται ο διαχωρισμός μεταξύ βιομηχανικών καταναλωτών και ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης.
 
Φόρος υπεραξίας ακινήτων
          Όπως μας είχε πληροφορήσει το «Βήμα της Κυριακής» το υπουργείο Οικονομικών με χοροστάτες τον υπουργό Οικονομικών κο Ι. Στουρνάρα και τον υφυπουργό Οικονομικών κο Γ. Μαυραγάνη προσπαθούν να δώσουν μια λύση για την βόμβα που είναι έτοιμη να σκάσει από στιγμή σε στιγμή στον χώρο της κτηματαγοράς και αντίστοιχα στα έσοδα του Κράτους.
          Έτσι λοιπόν, οι αλλαγές που σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή τις προσεχείς ημέρες είναι οι παρακάτω:
  1. Δεν θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν πριν από το 1994.
  2. Εισάγονται συντελεστές αποπληθωρισμού (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) που αντικαθιστούν τους συντελεστές απομείωσης. Έτσι, θα είναι πιο δίκαιη η επιβολή του φόρου καθώς φορολογούνται τα πραγματικά κέρδη αποπληθωρισμένα και όχι οι ονομαστικές αξίες. Παραμένει όμως το πρόβλημα να θεωρείται ότι ο πωλητής έχει εισπράξει τουλάχιστον την αντικειμενική αξία του ακινήτου, πράγμα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει, αφού θα πουλήσει πολύ χαμηλότερα. Άρα στην περίπτωση αυτή ο πωλητής θα φορολογηθεί επί ανύπαρκτων κερδών πράγμα που είναι άδικο.
  3. Θα υπολογίζεται πλασματικά η άγνωστη τιμή κτήσης με μαθηματικό τύπο που θα βασίζεται στον πληθωρισμό.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις της τρόικας, η οποία δεν επιθυμεί καμία εξαίρεση από τον φόρο ακινήτων. Ο συντελεστής θα διατηρηθεί στο 15%. Θα διατηρηθεί επίσης, η απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως € 25.000,00 και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια.
          Και για την επιβεβαίωση των παραπάνω, στην ιστοσελίδα capital.gr θα διαβάσουμε ότι η τρόικα παρουσιάζει ενστάσεις στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον φόρο υπεραξίας από τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
          Οι ενστάσεις αυτές εντοπίζονται στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών όπου αναφέρει ότι η τιμή κτήσης θα πρέπει να διορθώνεται και να προσαρμόζεται σε μια τιμή κτήσης η οποία θα έχει ενσωματώσει τον πληθωρισμό από το έτος κτήσης του ακινήτου έως και το έτος πώλησής του. Με αυτό τον τρόπο η νέα αξία κτήσης θα είναι μεγαλύτερη, άρα η υπεραξία από την πώληση μικρότερη, που θα οδηγήσει και σε μικρότερο φόρο. Και αυτή ακριβώς είναι η ένσταση της τρόικας, που θέλει την αξία κτήσης να είναι η πραγματική, χωρίς να «πληθωριστεί» και άρα να υπάρξει μεγαλύτερη υπεραξία, που θα φέρει μεγαλύτερο φόρο.
          Επίσης, η τρόικα δεν επιθυμεί ούτε την πλήρως απαλλαγή από τον φόρο των ακινήτων τα οποία έχουν διακρατηθεί από τον ιδιοκτήτη τους για πάνω από 25 χρόνια, με την αιτιολογία ότι αυτή η κίνηση θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων.
          Σκληρό το πόκερ για σκληρά νεύρα, με την αγορά των ακινήτων να είναι για τρίτο συνεχή μήνα στα «τάρταρα»..!!
 
15% των οφειλετών εντάχθηκαν στις διατάξεις περί ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών του ν.4152/2013
          Σύμφωνα με δημοσιοποίηση στοιχείων από την Γ.Γ.Δ.Ε. για τον μήνα Ιανουάριο του 2014, 224.000 οφειλέτες έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από το σύνολο των 1.500.000 περίπου οφειλετών προς το δημόσιο.
          Το πότε θα σπεύσει και το υπόλοιπο 85% των οφειλετών για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είναι κάτι που θα έχει ενδιαφέρων να παρακολουθήσουμε!
 
Όλα τα ειδοποιητήρια στο Taxisnet
          Η ιστοσελίδα του capitol.gr μας ενημερώνει ότι κάθε είδους ειδοποιητήριο, ακόμη και αυτά που αφορούν σε κατασχετήρια και πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών, θα αναρτώνται στην ιδιαίτερη μερίδα του κάθε φορολογούμενου στο taxisnet.
          Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να μπαίνει στην μερίδα του στο taxisnet με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης και να ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εάν υπάρχει κάποια από τις παρακάτω ειδοποιήσεις, που χρίζουν προσοχής:
  • ειδοποιητήρια για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών
  • κατασχετήρια ακινήτων που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές
  • προσκλήσεις ελέγχου
  • κάθε είδους ειδοποίηση που αφορά τον φορολογούμενο, όπως μηνύματα για επικαιροποίηση στοιχείων του κ.α.
Από την ηλεκτρονική επίδοση ειδοποιητηρίων θα αρχίζουν να τρέχουν και οι προθεσμίες για την πληρωμή του εκάστοτε χρέους και λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Άρα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις εν λόγω αναρτήσεις.
 
Συμψηφισμός ΦΠΑ με το Δημόσιο
          Διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή στις 30/03/2014 από το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που θα οφείλουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον ΦΠΑ που τους οφείλει το Δημόσιο, όπως μας ενημερώνει σχετικά η ιστοσελίδα newsbeast.gr. Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα ο συμψηφισμός του ΦΠΑ ισχύει μόνο μεταξύ των ιδιωτών και των υπουργείων και των φορέων κεντρικής διοίκησης.
          Το επιλήψιμο ίσως αυτής της διάταξης είναι ότι ο συμψηφισμός του ΦΠΑ δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι θα πραγματοποιείται για συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν από την ψήφιση το νόμου και μετά. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα όσον αφορά την ρευστότητα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
          Αρμόδια υπηρεσία που θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της διαδικασίας του συμψηφισμού θα είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
 
Προς κατάργηση οι Οικονομικοί Επιθεωρητές
          Θυμίζουμε δημοσίευμα της ιστοσελίδας enikos.gr η πρόεδρος των Οικονομικών Επιθεωρητών κα Χριστίνα Ράμμου με δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι θέλει να καταργήσει την υπηρεσία των Οικονομικών Επιθεωρητών, η οποία λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια.
          Όπως υποστηρίζει η ίδια, αν καταργηθεί η υπηρεσία, θα πάψουν να ελέγχονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών κάτι που θα οδηγήσει στην συγκάλυψη και την διόγκωση της διαφθοράς.
 
Το ΙΚΑ ζήλεψε και έκανε σήριαλ τις Α.Π.Δ.
          Πρώτο επεισόδιο στις 10/03/2014 όπου το ΙΚΑ με δελτίο τύπου έρχεται να πληροφορήσει ότι, οι εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων οι οποίοι υπέβαλαν Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 1/2014 με Κωδικό Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.) που δεν συμπεριλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές κλάδου ασφάλισης υπέρ ΕΤΕΑ, έχουντην δυνατότητα υποβολής Συμπληρωματικής (04) Α.Π.Δ. και για τη μισθολογική περίοδο 1/2014, των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΤΕΑ, όπως περιγράφεται στη σχετική εγκύκλιο 17/14 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (υποβολή συμπληρωματικής Α.Π.Δ. ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΤΕΑ μισθολογικής περιόδου 12/2013), με προθεσμία υποβολής Α.Π.Δ. (01) και (04) τις 14/03/2014 για τις κοινές επιχειρήσεις και 31/03/2014 για το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.
          Στο δεύτερο επεισόδιο βλέπουμε ότι με το γενικό έγγραφο του ΙΚΑ Ε40/173/14.03.2014 η υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. για τις μισθολογικές περιόδους 12/2013 και 01/2014 για τις κοινές επιχειρήσεις παρατείνεται πέραν τις 14/03/2014 και ως νέα προθεσμία ορίζεται αυτή στις 28/03/2014. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει αδυναμία προσαρμογής των μηχανογραφικών συστημάτων για την ένταξη των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Ε.Τ.Ε.Α., Τ.Α.Π.Ι.Τ. και Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω., στην Α.Π.Δ. του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο άλλη παράταση δεν θα δοθεί.
          Για το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. δεν αλλάζει κάτι, με την καταληκτική ημερομηνία να παραμένει στις 31/03/2014.
          Όσον αφορά την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, αυτές θα πραγματοποιηθούν εντός των οριζόμενων από το νόμο προθεσμιών.
          Το αν θα υπάρξει και τρίτο επεισόδιο ή θα περιοριστεί μόνο στο “sequel”, μένει να το δούμε προς το τέλος του μήνα!
          Αν πάλι έχετε απορίες οποιασδήποτε φύσης που αφορούν τις εν λόγο Α.Π.Δ., τότε σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΙΚΑ στις 13/03/2014, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και να απευθύνετε τα ερωτήματά τους, μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στο σύνδεσμο «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», με επιλογή θέματος «Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών».
 
Τα Δελτία Τύπου καλά κρατούν!
          Το υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 10/03/2014, ευγενικά θυμίζει στους άμισθους υπάλληλούς του (βλέπε λογιστικά γραφεία και λογιστήρια εταιρειών), ότι μέχρι τις 28/03/2013 θα πρέπει να έχουν στείλει ηλεκτρονικά τις δηλώσεις βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων,  αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1039/03.02.2014.
          Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει γιατί με την νέα μεθοδολογία που θα ισχύσει για την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έτους 2014, οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης των εισοδημάτων που προέρχονται από τις ανωτέρω βεβαιώσεις προ-συμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο. Ο τελευταίος θα μπορεί μόνο να δηλώνει τυχόν διαφορές σε διαφορετικούς κωδικούς και ταυτόχρονα θα πρέπει να  δηλώνει και από που προέρχεται η διαφορά αυτή.
Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρουμε ότι η δήλωση τυχόν διαφορών θα συνεπάγεται και λόγο για περαιτέρω έλεγχο των αντίστοιχων δηλώσεων και πολύ πιθανόν κάποιο πρόστιμο προς την επιχείρηση η οποία δεν έστειλε ή έστειλε στοιχεία λανθασμένα.
 
Μη συνεργάσιμα κράτη και κράτη με προνομιακή καθεστώς φορολόγησης 2014
          Με τις υπ’ αριθ. Δ12 1039188 ΕΞ 2014/4.3.2014  Καθορισμός των κρατών που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 65 του Ν.4172/2013 και ΔΟΣ Γ 1039110 ΕΞ 2014/4.3.2014 Καθορισμός των μη συνεργάσιμων κρατών με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, καθορίστηκαν για το έτος 2014 τα μη συνεργαζόμενα κράτη και τα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
          Σύμφωνα με τον ΚΦΕ 4172/2013 όταν σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε., μία επιχείρηση στην Ελλάδα καταβάλλει αμοιβές προς αυτές τις επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα για δαπάνες, τότε το σύνολο αυτών των δαπανών δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της Ελληνικής επιχείρησης,  εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή.
Εφόσον όμως, υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν αποκλείει την έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος αυτού του κράτους – μέλους.
 
Σύστημα εισροών – εκροών και οι νέες ποινές
          Η ιστοσελίδα της «Ναυτεμπορικής» μας είχε πληροφορήσει ότι οι πρατηριούχοι που δεν θα συμμορφωθούν με την υποχρέωση τους να εγκαταστήσουν σύστημα εισροών – εκροών ή δεν συμμορφωθούν πλήρως, τότε θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα που θα κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά και με ποινικές ευθύνες και το ενδεχόμενο αφαίρεσης της άδειάς τους!
          Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση σε περίπτωση παράβασης όπως, «αποθήκευση, διακίνηση ή εμπορία υγρών καυσίμων, μέσω δεξαμενών ή αντλιών πρατηρίων υγρών καυσίμων, που δεν συνδέονται με σύστημα εισροών εκροών, ή που το σύστημα εισροών εκροών δεν έχει εγκατασταθεί, πέραν των προβλεπομένων ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή του πρατηρίου διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου υγρών καυσίμων. Εφόσον διαπιστωθεί συνυπαιτιότητα καθʼ οιονδήποτε τρόπο από πλευράς του εγκαταστάτη στη διάπραξη των ανωτέρω παραβάσεων, επιβάλλεται και σε αυτόν αυτοτελώς το ανωτέρω διοικητικό πρόστιμο, πέραν των προβλεπομένων ποινικών κυρώσεων».
          Πρόστιμο για τις παρακάτω περιπτώσεις από € 5.000,00 σκαρφαλώνει στις € 25.000,00:
  • Πλημμελής διατήρηση αναλυτικού ημερολογίου αναβαθμίσεων του λογισμικού ή αναβάθμιση μη δηλωθείσα.
  • Πλημμελής καταγραφή στα αρχεία/βάση δεδομένων του συστήματος των αλλαγών στο λογισμικό του συστήματος.
  • Πλημμελής προστασία των δεδομένων πινάκων αναγωγής στους 15oC καθώς και του λογισμικού αναγωγής.
  • Πλημμελής λήψη μέτρων για τον έλεγχο και ταυτοποίηση του λογισμικού.
Ενώ από τις € 25.000,00 στα € 50.000,00 διαμορφώνεται το πρόστιμο σε περίπτωση που έχει εγκατασταθεί λογισμικό που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις που απαιτεί η νομοθεσία και έχει γίνει ψευδής δήλωση ότι τις πληρεί.
Τα παραπάνω πρόστιμα θα επιβάλλονται με απόφαση του διευθυντή της υπηρεσίας, στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διενέργησαν τον έλεγχο. Η έκθεση ελέγχου θα πρέπει να κατατεθεί από τα εν λόγω όργανα στην υπηρεσία τους εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών και εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της έκθεσης ελέγχου θα πρέπει να κοινοποιηθεί στον παραβάτη η απόφαση επιβολής προστίμου.
Ο παραβάτης έχει προθεσμία υποβολής ενδικοφανής προσφυγής εντός τριάντα (30) ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της απόφασης επιβολής προστίμου, ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δια του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση.
 
Αγρότες και ειδικό καθεστώς ΦΠΑ
          Αν νομίζετε ότι αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη πολύ ψωμί, τότε είστε γελασμένοι!
          Με την υπ’ αριθ. εγκύκλιο Δ15Α 1043447 ΕΞ 11.3.2014 που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να δώσει νέες διευκρινίσεις για τους αγρότες και την τήρηση βιβλίων.
Για να μην σας κουράζω, με λίγα λόγια αναφέρει ότι οι αγρότες που δεν πληρούν κάποιο από τα κριτήρια που απαιτούνται για την απαλλαγή τους από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων (θυμίζουμε: για όσους κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών μέχρι 15.000,00 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 5.000,00 ευρώ) και ενταχθούν σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων (εσόδων – εξόδων), έχουν δυνατότητα μη τήρησης των βιβλίων αυτών, εφόσον δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται να τηρούν βιβλία. Σημειώνεται ότι, η δυνατότητα αυτή δεν απαλλάσσει τους συγκεκριμένους αγρότες από τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την έκδοση στοιχείων.
Η δήλωση της υποχρεωτικής ένταξης σε βιβλία που υποβάλλουν στην Δ.Ο.Υ. δεν τους στερεί το δικαίωμα που παρέχεται σ' αυτούς από τις διατάξεις της απόφασης ΠΟΛ.1055/17.2.2014 να μην τηρούν απλογραφικά βιβλία, όταν δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων.
Αυτό ισχύει αναδρομικά και για τους αγρότες που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ πριν από την 01/01/2014, εφόσον ισχύουν τα παραπάνω.
Τα συμπεράσματα δικά σας..!!
          Για κάτι επιπλέον που αφορά τους αγρότες, έρχεται να μας ενημερώσει η ΠΟΛ.1079/19.03.2014, αλλά και τα γνωστά «τιτιβίσματα» του κου Θεοχάρη, όπου δίνεται παράταση στους αγρότες που υποχρεώνονται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ως εξής:
  • Η δήλωση έναρξης ή μεταβολής για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ μπορεί να γίνει εμπρόθεσμα έως και της 15/04/2014.
  • Η υποβολή της δήλωσης αποθεμάτων μπορεί να υποβληθεί έως και τις 30/05/2014    και να πραγματοποιηθεί η έκπτωση φόρου που προκύπτει από αυτή, με την περιοδική δήλωση του δεύτερου τριμήνου του 2014. Έως αυτή την ημερομηνία μπορούν να θεωρούνται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. οι καταστάσεις απογραφής.
 
Ο Ο.Α.Ε.Δ. στα χνάρια του Taxisnet..
          Από το γραφείο τύπου του Ο.Α.Ε.Δ. έρχεται μια ανακοίνωση που μας ενημερώνει ότι όσες επιχειρήσεις θέλουν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός, θα πρέπει να βγάλουν κλειδάριθμο, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ιστότοπο του Ο.Α.Ε.Δ. Για την έκδοσή του θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης. Τα δικαιολογητικά είναι τα παρακάτω:
  1. Οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσκομίσουν την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.
  2. Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης.
  3. Εξουσιοδότηση με γνήσιο υπογραφής από δημόσια αρχή ή πληρεξούσιο, σε αυτόν που θα διενεργήσει την διαδικασία.
  4. Σε περίπτωση ύπαρξης υποκαταστημάτων, τότε θα πρέπει να δηλώνονται και να καταχωρίζονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία του κάθε υποκαταστήματος, όπως διεύθυνση, τηλέφωνο κτλ.
Να δω στο τέλος πόσους κωδικούς θα πρέπει να μαζέψει η κάθε επιχείρηση!
 
Χωρίς πιστοποιητικό για τα μισθώματα από τις Δ.Ο.Υ. οι μεταβιβάσεις ακινήτων
          Το υπουργείο Οικονομικών με την υπ’ αριθ. Δ12Α 1044256 ΕΞ/ 11.3.2014 απόφασή του, μας ενημερώνει ότι έχουν καταργηθεί οι διατάξεις του Ν.2238/1994, που αναφέρονταν στο άρθρο 81 και προέβλεπε ότι για να προχωρήσουν οι συμβολαιογράφοι στην σύνταξη συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων, θα έπρεπε να τους είχαν προσκομίσει νωρίτερα πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ, από το οποίο να προκύπτει ότι τα μισθώματα του ακινήτου που μεταβιβάζεται ή υποθηκεύεται δηλώθηκαν στη φορολογία εισοδήματος κατά την τελευταία διετία πριν από τη μεταβίβαση ή την εγγραφή της υποθήκης.
 
Σχετικά με το τραπεζικό απόρρητο
          Μετά από ερώτημα της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, όπως πληροφορούμαστε από το «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)», ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, με την υπ’ αριθ. 1/11.3.2014 γνωμοδότησή του διευκρινίζει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την άρση του τραπεζικού απορρήτου κατά την διενέργεια φορολογικών ελέγχων.
          Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με αυτή την γνωμοδότηση, για την άρση του απορρήτου και την παροχή στοιχείων των τραπεζών θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 15 του νόμου 4174/2013 και όχι οι διατάξεις του καταργημένου άρθρου 66 του νόμου 2238/1994, όπως αυτές συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 8 του νόμου 3943/2011.
 
Και οι υποχρεώσεις για τους εργοδότες (άρα λογιστές) δεν σταματούν ποτέ!
          Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας 18754/7633/011/12.3.2014 προκύπτει μία ακόμα υποχρέωση για τους άμισθους υπαλλήλους του κράτους, τους λογιστές.. Αυτή της υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων εργοδοτών Ε.Τ.Ε.Α.
          Με λίγα λόγια, διαβάζοντας το άρθρο 63, παρ.7 του ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α΄), θα δούμε ότι οι εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς που υπάγονται στην ασφάλιση των οργανισμών ΤΕΑΙΤ και ΤΑΠΙΤ εκτός από την καταβολή εισφορών είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν στους παραπάνω οργανισμού σε ηλεκτρονική μορφή τη μισθολογική κατάσταση επί των αποδοχών της οποίας έχουν υπολογιστεί οι εισφορές, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την καταβολή των εισφορών.
          Κατ’ αντιστοιχία, για τους εργαζόμενους που ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑ και προκειμένου για την δημιουργία της ατομικής μερίδας τους, θα πρέπει να αποστέλλονται στο ΕΤΕΑ, σε ηλεκτρονική μορφή, το σύνολο της πληροφορίας σχετικά με την δήλωση της ασφάλισης (μισθολογικές καταστάσεις) και την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών (κατάθεση σε τράπεζα) μέχρι και την περίοδο 11ος/2013, για το σύνολο των εργαζομένων τους, πρώην ασφαλισμένων στους Τομείς ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΤΕΑΥΝΤΠ και ΤΕΑΧ του τ. ΤΕΑΙΤ και νυν ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ.
          Η αποστολή των στοιχείων αυτών θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΤΕΑ για τους εργοδότες του ΤΕΑΥΕΚ, ενώ για τους εργοδότες των λοιπών τομέων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Προθεσμία ορίζεται η 31/05/2014.
 
Ο «Μεγάλος Αδερφός» παρακολουθεί τα σκάφη αναψυχής..
          Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει την εφαρμογή μηχανογραφικού προγράμματος –μητρώου – στο οποίο θα καταχωρίζεται το σύνολο των στοιχείων των σκαφών αναψυχής που απαιτείται από τις αρμόδιες φορολογικές, τελωνειακές και ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
          Το μητρώο αυτό θα διασυνδέεται ηλεκτρονικά με τα αντίστοιχα πληροφορικά συστήματα για φορολογικούς, τελωνειακούς και ελεγκτικούς σκοπούς της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και θα καταχωρίζονται σε αυτό τα:
  • διεθνή διακριτικά του σκάφους
  • το όνομά του
  • το είδος του (ιδιωτικό, επαγγελματικό)
  • το έγγραφο εθνικότητας ή η άδεια εκτέλεσης πλόων
  • το είδος του εγγράφου εθνικότητας
  • τα στοιχεία ναυπήγησης
  • η πλοιοκτησία και τα ποσοστά της
  • τα στοιχεία του εκπροσώπου, του πλοιοκτήτη και της διαχειρίστριας εταιρείας
Τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής πρέπει να συμπληρώνουν ανά τριετία, από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο μητρώο, ελάχιστο αριθμό ημερών ναύλωσης ο οποίος ορίζεται σε 105 ημέρες όταν εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα, σε 75 ημέρες όταν εκναυλώνονται με πλοίαρχο και πλήρωμα και σε 25 ημέρες όταν πρόκειται για χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακά, ανεξάρτητα αν εκναυλώνονται με ή χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα.
Ο ελάχιστος αριθμός ημερών ναύλωσης μειώνεται για τα πλοία που έχουν συμπληρώσει ηλικία:
  • 5 ετών κατά 5%
  • 10 ετών κατά 10%
  • 15 ετών κατά 15%
  • 20 ετών κατά 20%
Το διάστημα που το επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, δεν εκτελεί σύμβαση ναύλωσης επιτρέπεται η ιδιοχρησιμοποίησή του από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή με αποκλειστικό σκοπό την αναψυχή, εφόσον αυτό δηλωθεί και καταχωρισθεί στο μητρώο. Σε αυτή την περίπτωση δεν χορηγείται απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τον ΦΠΑ, τους δασμούς ή επιβαρύνσεις των καυσίμων, των λιπαντικών και λοιπών αγαθών με τα οποία εφοδιάζονται τα πλοία αυτά.
 
Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικ. έτους 2014
          Με την δημοσίευση της ΠΟΛ.1051/06.03.2014 (ΦΕΚ Β’ 635/13.03.2014) καθορίζονται οδηγίες προς ναυτιλλομένους, όπως τα έντυπα, ο τρόπος υποβολής της δήλωσης, οδηγίες για την συμπλήρωση ορισμένων κωδικών και γενικότερα ο τύπος και το περιεχόμενο των δηλώσεων των φυσικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2014. Έναρξη ορίζεται η 20/03/2014και λήξη η 30/06/2014.
          Εγώ να ευχηθώ καλό κουράγιο σε όλους και ελπίζω αυτή την χρονιά τα συστήματα και οι εφαρμογές του taxisnet να μας βγάλουν όλους ψεύτες!
 
Βιβλία εσόδων-εξόδων και εισιτήρια εκδηλώσεων θα θεωρούν στην Εφορία οι εκλογικοί συνδυασμοί
          Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.grαπόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη για τη θεώρηση βιβλίου εσόδων- εξόδων, καθώς και εισιτηρίων εκδηλώσεων από τους συνδυασμούς στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, προβλέπει πως οι αρμόδιες Εφορίες πρέπει να θεωρούν τα διπλότυπα εισιτήρια εκδηλώσεων και το ειδικό βιβλίο (εσόδων- εξόδων) που προσκομίζουν οι περιφερειακοί και δημοτικοί συνδυασμοί. Σημειώνεται ότι πρόκειται για υποχρέωση που προβλέπεται από το 2010.
          Στην απόφαση διευκρινίζεται μεταξύ άλλων ότι οι συνδυασμοί θα πρέπει να τηρούν ειδικό βιβλίο στο οποίο θα καταχωρούνται υποχρεωτικά όλα τα έσοδα και οι δαπάνες τους. Το βιβλίο εσόδων- εξόδων θεωρείται, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από την αρμόδια Α' ΔΟΥ της έδρας της περιφέρειας, προκειμένου για τις περιφερειακές εκλογές και από την Α' ΔΟΥ της έδρας του οικείου δήμου, για τις δημοτικές εκλογές.
 
Το θέατρο του παραλόγου
          Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη «Ματιά», ότι το Ε.Τ.Α.Α. είχε «καλέσει» όλους τους εργοδότες να στείλουν στο ασφαλιστικό ταμείο, ηλεκτρονικά, το σύνολο της πληροφορίας σχετικά με την δήλωση της ασφάλισης (μισθολογικές καταστάσεις) και την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών (κατάθεση σε τράπεζα) μέχρι και την περίοδο 11ος/2013, για το σύνολο των εργαζομένων τους, πρώην ασφαλισμένων στους Τομείς ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΤΕΑΥΝΤΠ και ΤΕΑΧ του τ. ΤΕΑΙΤ και νυν ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ.
          Αυτή η απόφασή έχει δημιουργήσει γενικότερη δυσανασχέτηση, πράγμα που οδήγησε σε συνάντηση μεταξύ μελών της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών – Φοροτεχνικών με τον Διοικητή του Ε.Τ.Α.Α.
          Σύμφωνα με τα μέλη της Διαδικτυακής Ομάδας, τα βασικότερα σημεία που προέκυψαν από αυτή την συνάντηση είναι τα εξής:
  • Σημείο εκκίνησης της εν λόγω υποχρέωσης ορίζεται το έτος 1943!
  • Δεν προβλέπεται πρόστιμο για μη συμμόρφωση, αλλά όποια επιχείρηση δεν στείλει αυτά τα στοιχεία τότε ο Διοικητής θα δώσει εντολές ελέγχου.
  • Ο Διοικητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ θεωρεί ότι η εν λόγω εγκύκλιος αναφέρεται στις εταιρείες και όχι στους λογιστές.
Και πείτε μου τώρα εσείς ότι οι επιχειρηματίες θα καθίσουν να στείλουν όλες αυτές τις πληροφορίες, χωρίς να πασάρουν την δουλειά στους λογιστές τους..!
          Και παρόλα αυτά, το Ε.Τ.Ε.Α. με την υπ’ αριθ. πρωτ.20447/8557/011/19.3.2014 εγκύκλιό του έρχεται και αναφέρει ότι κάθε εργοδότης:
  • που αιτείται ασφαλιστικής ενημερότητας, υποχρεούται να αποστείλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΤΕΑ σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου, τις μισθοδοτικές καταστάσεις και τα παραστατικά πληρωμών που απαιτούνται.
  • υποχρεούται να αποστείλει στο ΕΤΕΑ σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου, όλες τις προβλεπόμενες καταστάσεις και παραστατικά που θα ζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ, προκειμένου αυτές να προβούν στους αναγκαίο έλεγχο.
Αν αυτή η εγκύκλιος δεν είναι ο ορισμός της έννοιας εκβιασμός, τότε πείτε μου ποιος είναι..!!
 
Οι ανασφάλιστοι – ασφαλισμένοι του 2014
          Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “ertopen.com” οι ασφαλισμένοι στο ταμείο του Ο.Α.Ε.Ε. οι οποίοι χρωστούν εισφορές και άρα δεν είναι ασφαλισμένοι, ανέρχονται σε 372.000 σε όλη την χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αν συνυπολογιστούν και τα μέλη των οικογενειών τους που και αυτά μένουν ανασφάλιστα, τότε μιλάμε για πάνω από 1.000.000 Έλληνες πολίτες που εν έτη 2014 είναι ανασφάλιστοι.
          Βάσει επίσημων στοιχείων του Ο.Α.Ε.Ε. σε ρύθμιση των χρεών τους βρίσκεται μόλις το 8% των οφειλετών. Και αυτό γιατί οι ρυθμίσεις είναι συγκεκριμένου αριθμού δόσεων ανεξαρτήτως ποσού, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε οφειλέτης θα πρέπει να πληρώνει ένα σχετικό μεγάλο ποσό δόσης, ακόμη κι αν δεν έχει εισόδημα ή αυτό έχει μειωθεί δραματικά.
          Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχοντας σύμμαχο την τη γνωμοδότηση που ετοιμάστηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ κ. Αντώνη Μανιτάκη και τον συνεργάτη του Λέκτορα Νομικής του ΑΠΘ κ. Καϊδατζή Ακρίτα, στην οποία υπογραμμίζεται ότι είναι αντισυνταγματικός ο αποκλεισμός τους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών, προσφεύγουν στα δικαστήρια.
          Επίσης, αντισυνταγματική είναι και η αύξηση των εισφορών από τη στιγμή που η χώρα εισήλθε σε ύφεση, δεδομένου ότι βάσει δυο προεδρικών διαταγμάτων,  (στο 258 του 05 και στο 5 του 2007) αναφέρεται ρητά ότι οι ασφαλιστικές εισφορές προκύπτουν από το μέσο κατακεφαλήν ΑΕΠ της χώρας.
          Μόνο αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, που από το 2008 που εισήρθε σε ύφεση, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν αυξηθεί κατά 25%.
 
Έλεγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου
          Το Υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 17/03/2014, έρχεται να απαντήσει σε δημοσιεύματα της «Κυριακής» ότι 1.700 υποθέσεις ελέγχου έχουν χαθεί.
          Έτσι λοιπόν, η Γ.Γ.Δ.Ε. ενημερώνει ότι από τις 1.747 υποθέσεις ελέγχου, οι 500 έχουν φτάσει στο τέλος. Κάποιες από αυτές τις 500 έχουν ολοκληρωθεί οριστικά και κάποιες βρίσκονται σε στάδιο δικαστικής προσφυγής μετά τον έλεγχο.
          Από τους παραπάνω ελέγχους έχουν βεβαιωθεί περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ, των οποίων η εισπραξιμότητα αγγίζει περίπου μόλις το 15%.
          Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να κάνει σαφές ότι ο μικρός αριθμός των διεκπεραιωμένων ελέγχων δεν οφείλεται σε ολιγωρία ή έλλειψης βούλησης, αλλά στην πολυπλοκότητα αυτών των ελέγχων, πράγμα που καθιστά τις διαδικασίες πιο αργές από οποιονδήποτε απλό τυπικό έλεγχο.
 
Πρόγραμμα επιδότησης νέων αγροτών
          Από τις 18/03/2014 έως και τις 16/05/2014 θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις – φακέλους υποψηφιότητας όσοι νέοι αγρότες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Μέτρο 112 Εγκατάσταση νέων αγροτών» ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ και πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι οποίες προϋποθέσεις, όροι, οι εμπλεκόμενοι φορείς, η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης, καθώς και οι υποχρεώσεις των επενδυτών αναφέρονται στην αριθμ. 704/2008 ΚΥΑ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στην αναλυτική Πρόσκληση του Μέτρου (ΦΕΚ 3255/Β΄/20.12.2013) καθώς και στην αριθμ. πρωτ. 26983/19-12-2013 (ΦΕΚ 3254/Β΄/20.12.2013) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
          Η προκήρυξη για το εν λόγω πρόγραμμα έχει την υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρηςκαι έχει ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 3255/Β΄/20.12.2013).
          Τα κριτήρια ένταξης είναι:
  • Ηλικία από 18 έως 40 ετών
  • Μόνιμη κατοικία σε περιοχή εφαρμογής του προγράμματος
  • Κατοχή γεωργικής εκμετάλλευσης ελάχιστου μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία μισής Μ.Α.Ε. (1 Μ.Α.Ε. = 1750 ώρες/ έτος)
  • Επαρκής επαγγελματική ικανότητα (είτε ανάληψη δέσμευσης για απόκτησή της εντός 36 μήνων από την έγκριση)
  • Υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου μέγιστης διάρκειας 5 ετών με αναλυτική περιγραφή δεσμευτικών στόχων
  • Ανάληψη συμβατικών δεκαετών μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης διαφέρει ανάλογα με την περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου. Αναλυτικά:
  • Την περιοχή μόνιμης κατοικίας: α) Ορεινή – 7.500 ευρώ, β) Μειονεκτική – 5.000 ευρώ, γ) Λοιπές περιοχές – 2.500 ευρώ
  • Τον προσανατολισμό παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση: α) Κτηνοτροφική – 7.500 ευρώ, β) Φυτική - 7.500 ευρώ, γ) Μικτή–Μελισσοκομία - 5.000 ευρώ.
  • Το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση: α) πάνω από το 120% του Εισοδήματος Αναφοράς - 5.000 ευρώ, β) 80-120% του Εισοδήματος Αναφοράς – 2.500 ευρώ.
 
Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία
          Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το έγγραφό της C(2014) 1500 final/12.03.2014 σχεδιάζει νέα στρατηγική για να βοηθήσει επιχειρήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, δίνοντας έτσι στους επιχειρηματίες μια δεύτερη ευκαιρία να ορθοποδήσουν αντί να κλείσουν. Ανησυχητικά είναι τα νέα, όπου κάθε χρόνο σχεδόν 200.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της πτώχευσης, πράγμα που θα οδηγήσει σε ανεργία περίπου 1.700.000 άτομα.
          Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στις εθνικές κυβερνήσεις να θεσπίσουν μέτρα που στηρίζουν την έγκαιρη αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, αντί να τις ωθούν σε εκκαθάριση, όπως συμβαίνει συχνά. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν:
  • διευκόλυνση των επιχειρήσεων ώστε να προβαίνουν σε αναδιάρθρωση προτού κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία αφερεγγυότητας ή δικαστική διαδικασία
  • παραχώρηση, στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ενός διαστήματος χάριτος έως και 4 μήνες ώστε να καταρτίζουν σχέδια αναδιάρθρωσης προτού ξεκινήσουν οι πιστωτές διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης παραγραφή των χρεών των επιχειρηματιών εντός 3 ετών μετά την πτώχευση.
Τα παραπάνω μέτρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις εθνικές κυβερνήσεις να θεσπιστούν μέσα σε ένα χρόνο και είναι αυτή που θα αξιολογήσει την πρόοδο και θα αποφασίσει εάν απαιτούνται νέα μέτρα ή όχι.
 
Παρακράτηση φόρου στις αμοιβές Δ.Σ.
          Το υπουργείο Οικονομικών με την επιστολή του αρ. πρωτ.: Δ12Α 1030493 ΕΞ 17.2.2014 έρχεται να απαντήσει σε ερώτημα εταιρείας για το πώς χαρακτηρίζεται ο μισθός μέλους Δ.Σ. και πως γίνεται η παρακράτηση φόρου.
          Το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής παρατίθεται παρακάτω:
  1. Με τις διατάξεις της περ. δ' της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167) ορίζεται, ότι για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες ως διευθυντής ή μέλος του Δ.Σ. εταιρίας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.
  2. Επίσης με τις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 60 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167), το μηνιαίο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των παροχών σε είδος και των εφάπαξ παροχών, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με βάση την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15 και του άρθρου 16 μετά από προηγούμενη αναγωγή σε ετήσιο. Ο φόρος που παρακρατείται σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων μειώνεται κατά ποσοστό ενάμισυ τοις εκατό (1,5%) κατά την παρακράτηση του.
  3. Συμφωνά με τα ανωτέρω ο μισθός μέλους Δ Σ. θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167).
 
Με εντολή Σαμαρά..!
          Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, κάνει γνωστό ότι από την 1η Ιουλίου 2014 θα προβεί σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζόμενους. Έτσι λοιπόν, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 3,9% στο σύνολό τους.
          Και επειδή οι εκλογές πλησιάζουν, το αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει χρήμα! Έχουμε και λέμε..
  • 500 εκατομμύρια ευρώ υπόσχεται ο Πρωθυπουργός ότι θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο συνανθρώπους μας, σε εκείνους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
  • Και οι ένστολοι θα πάρουν το «κατιτί» τους.
  • Για τους άστεγους, προβλέπεται ενίσχυση της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ για στέγαση και σίτιση.
  • Μέσα στο 2014, θα δοθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο σε επιστροφές παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Ελπίζω μόνο μετά τις εκλογές να μην ψάχνει τρόπους να τα πάρει πίσω, γιατί δεν θα υπάρχει ούτε σεντς..!!
Τα παραπάνω όμως, έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr όπου αναλυτικά αναφέρει ότι 525 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε 64.065 ένστολους, ενώ ετοιμάζονται οι λίστες με τους 940.000 δικαιούχους πολίτες, οι οποίοι θα είναι:
  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Χαμηλόμισθοι
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ
  • Άλλες ευπαθείς ομάδες
Το επίδομα θα ξεκινά από τα € 500,00 και θα φτάνει έως και τα € 1.000,00 ενώ σαν εισοδηματικό κριτήριο συζητείται για οικογένεια με 2 παιδιά ετήσιο εισόδημα το πολύ έως € 10.000,00. Άλλα πράγματα που θα ελέγχονται για την καταβολή του επιδόματος θα είναι α) η περιουσία, β) οι καταθέσεις και γ) η οικογενειακή κατάσταση.
Ένα ακόμη δημοσίευμα, αυτό της «Ημερησίας», μας πληροφορεί ότι κατά τη δίωρη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη και των Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη, «κλείδωσαν» σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις κατηγορίες δικαιούχων, οι οποίες είναι οι παρακάτω:
  • Άστεγοι, στους οποίους θα διατεθεί, μέσω των αρμόδιων φορέων, ποσό 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες στέγασης και σίτισης.
  • Ένστολοι, στους οποίους θα διατεθούν άπαξ περίπου 35 εκατ. ευρώ συνολικά, μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα των € 500,00 θα αφορά περίπου 68.000- 70.000 ένστολους.
  • Ανασφάλιστοι, για τους οποίους θα διατεθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη, για ένα έτος, της υγειονομικής περίθαλψής τους. Με το συγκεκριμένο κονδύλι, μπορούν να καλυφθούν 350.000- 400.000 άτομα, από τις εξής τέσσερις κατηγορίες:
    • Μακροχρόνια άνεργοι, που δεν καλύπτονται από άλλον ασφαλιστικό φορέα (εξετάζεται να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων που πρέπει να έχουν).
    • Υπερήλικες ανασφάλιστοι.
    • Επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, χωρίς κάλυψη από τον ΟΑΕΕ.
    • Επαγγελματίες με δραστηριότητα, αλλά με χρόνιες παθήσεις και με οφειλές στον ΟΑΕΕ.
Ελάχιστο ποσό επιδόματος θα είναι τα € 500,00, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και μπορεί να φτάσει τα € 1.000,00 για πολύτεκνες οικογένειες. Τα γενικά οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια (πλην περιουσιακών), αναμένεται να αρχίζουν από τις € 4.000,00 ανά έτος και να κλιμακώνονται έως τις € 10.000,00 - € 11.000,00ανά έτος για τις οικογένειες με δύο παιδιά.
Το σημαντικότερο από όλα αυτά είναι ότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το κοινωνικό αυτό μέρισμα – επίδομα, θα δοθεί εντός του Μαΐου.
 
Τα πάντα ισχύουν μέχρι να καταργηθούν..!
          Η Γ.Γ.Δ.Ε. με την υπ’ αριθμ. Δ6Γ 1043080 ΕΞ 6.3.2014 απόφασή της έρχεται να διευκρινίσει ότι «Τα έντυπα, οι υπεύθυνες δηλώσεις, οι δηλώσεις, οι πίνακες, οι αιτήσεις και τα πάσης φύσεως έγγραφα, που υποβάλλει ο φορολογούμενος, εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του ν. 4174/2013 (Α΄ 170), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4223/2013 (Α΄ 287), με τον τύπο και το περιεχόμενο που έχουν καθορισθεί με προηγούμενες αποφάσεις και χρησιμοποιούνται μέχρι να τροποποιηθούν, αντικατασταθούν ή καταργηθούν».
          Έτσι λοιπόν, οι διατάξεις του παραπάνω εδαφίου ισχύουν και για τη μορφή των φορολογικών δηλώσεων, τις πληροφορίες και τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται σε αυτές και τα τυχόν συνοδευτικά έγγραφά τους, καθώς και για τον τρόπο υπογραφής και υποβολής τους.
 
Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη 10.000 ανέργων
          Μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να πληροφορηθεί για τις προϋποθέσεις και τους όρους του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων 30-66 ετών.
          Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε την Παρασκευή 21/03/2014 και θα γίνεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, τους οποίους του παραλαμβάνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
          Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικότερα όλοι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
          Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέρχεται στο ποσό των 18 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών ασφάλισης το μήνα. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες.
 
Υποβολή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ οικ. έτους 2014
          Για όλους εσάς που δεν το έχετε ακούσει ή δεν το έχετε διαβάσει, υπάρχει η ΠΟΛ.1074/14.03.2014, η οποία αναφέρει ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες αποστολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για το οικονομικό έτος 2014 είναι οι κάτωθι:
  • Για αυτούς που κατά την λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν απλογραφικά βιβλία βάσει του Κ.Φ.Α.Σ. (ν.4093/2012) ή δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων του Κ.Β.Σ., μέχρι τις 30/04/2014 του επόμενου έτους.
  • Για αυτούς που κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν διπλογραφικά βιβλία βάσει του Κ.Φ.Α.Σ. (ν.4093/2012), το Δημόσιο, καθώς και στην περίπτωση λήξης της διαχειριστικής περιόδου λόγω θανάτου φυσικού προσώπου, μέχρι τις 30/05/2014 του επόμενου έτους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να γίνει ηλεκτρονική υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ είναι να έχουν υποβληθεί όλες οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (αρχικές ή τροποποιητικές) που αφορούν την διαχειριστική περίοδο, τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν την λήξη των ανωτέρω προθεσμιών.
 
Πρεμιέρα υποβολής φορολογικών δηλώσεων
          Από την Πέμπτη 20/03/2014 άνοιξε και η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τα γνωστά «τιτιβίσματα» του κου Θεοχάρη. Όπως ο ίδιος αναφέρει, οι τράπεζες έχουν ήδη στείλει τα στοιχεία των τόκων και τα λοιπά στοιχεία συντάξεων, φόρων κτλ. θα αποσταλούν από τα έως και τις 28/3/2014. Άντε και καλή αρχή!! Ή σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων: «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Ευχόμαστε μια καλή υποβολή. Κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να την κάνουμε ευκολότερη». Μένει να δούμε πόσο…!
          Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει και το δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 21/03/2014, όπου αναφέρει ότι η εφαρμογή της υποβολής του Ε1 άνοιξε στις 20/3/2014 όπως είχε δεσμευτεί η Γ.Γ.Δ.Ε. στις αρχές τις χρονιάς.
          Το ίδιο δελτίο τύπου συνιστά την αποφυγή της χρήσης της δυνατότητας αλλαγής των ποσών που δηλώνονται σε περίπτωση που για παράδειγμα ο εργοδότης δεν έχει ακόμη δηλώσει τα στοιχεία εισοδημάτων. Η διαδικασία αυτή, θα στείλει την δήλωση για έλεγχο, ενώ αν περιμένει ο φορολογούμενος την δήλωση του εργοδότη, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς θα υπάρχει συμφωνία των ποσών. Οι όποιες αλλαγές στοιχείων θα πρέπει να γίνονται μόνο σε περίπτωση αδυναμίας συνεννόησης (πχ εργοδότης σε πτώχευση ή εκκαθάριση που δεν ανταποκρίνεται).
          Επίσης, αναφέρει ότι όλοι οι εμπρόθεσμοι φορολογούμενοι που από την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης προκύπτει να πληρώσουν φόρο, θα μπορέσουν να τον πληρώσουν σε 3 διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο – Σεπτέμβριο – Νοέμβριο). Έτσι, με την οριστική υποβολή της δήλωσης, θα μπορεί να εκτυπωθεί η πράξη προσδιορισμού του φόρου με τον κωδικό πληρωμής.
          Τέλος, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, δεν έχει νόημα το να περιμένει κάποιος φορολογούμενος να στείλει την δήλωσή του την τελευταία στιγμή, αφού όποτε και να την στείλει εντός των οριζόμενων προθεσμιών, την πρώτη δόση θα την πληρώσει τον Ιούλιο.
          Ένα άλλο δελτίο τύπου που είδε το φώς στις 21/03/2014 είναι αυτό του Ο.Γ.Α. και που έχει άμεση σχέση με την υποβολή του εντύπου της φορολογικής δήλωσης Ε1.
          Ο Ο.Γ.Α. λοιπόν, μας ενημερώνει ότι παράλληλα με την έναρξη της εφαρμογής για την υποβολή του Ε1, ξεκίνησε και η υποβολή του εντύπου Α21 για τα Οικογενειακά Επιδόματα του έτους 2014.
          Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση – δήλωση Α21 μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του taxisnet, αφού όμως πρώτα θα έχει υποβάλλει την φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1). Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης – δήλωσης Α21, θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της αίτησής του μέσω της ειδικής εφαρμογής «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ο.Γ.Α.
          Επίσης, οι δικαιούχοι των Οικογενειακών Επιδομάτων του 2013, από τις 21/03/2014, μπορούν να εκτυπώνουν τη σχετική βεβαίωση που απαιτείται για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης (Ε1), βάζοντας τον ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ στην ειδική εφαρμογή «Εκτύπωση Βεβαίωσης Οικογενειακών Επιδομάτων για Φορολογική Χρήση», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ.
 
Υπεραξία από μεταβίβαση τίτλων
          Το υπουργείο Οικονομικών με την Δ12A 1049253 ΕΞ 17.3.2014 απόφασή του, έρχεται να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την μεταβίβαση τίτλων και την δήλωση υπεραξίας.
          Διαβάζοντας αυτή την απόφαση, βλέπουμε ότι κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των ακόλουθων τίτλων, καθώς και μεταβίβασης ολόκληρης της επιχείρησης, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, εφόσον δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα:
α) μετοχές σε εταιρεία εισηγμένη ή μη σε χρηματιστηριακή αγορά,
β) μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες,
γ) κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα,
δ) παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Ως μεταβίβαση σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο νοείται και η εισφορά των ανωτέρω τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας.
          Επίσης, στο άρθρο 43 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι το παραπάνω εισόδημα φορολογείται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο χρόνο καταβολής του εν λόγω φόρου. Άρα, δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής της δήλωσης υπεραξίας και πληρωμής του αντίστοιχου φόρου από τον δικαιούχο της ωφέλειας. Το αντίστοιχο εισόδημα ο δικαιούχος της ωφέλειας θα το δηλώσει στην φορολογική του δήλωση και θα φορολογηθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω. Όσοι όμως, έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου υπεραξίας και έχουν πληρώσει τον αντίστοιχο φόρο από μεταβιβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2014, τότε αυτός ο φόρος θα συμπεριληφθεί στην φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2015 ώστε να ληφθεί υπόψη στην εκκαθάριση.
          Τα ψιλά γράμματα αυτής της απόφασης έρχεται να αποσαφηνίσει ανάρτηση της «Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών» μέσω της ιστοσελίδας τους, όπου αναφέρουν ότι η ρύθμιση αυτή θα αυξήσει και την κλίμακα των λοιπών εισοδημάτων για την επιβολή του 1%-4% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
          Το όλο κλίμα δυσανασχέτησης περιγράφεται χαρακτηριστικά από την εξής πρόταση που αναφέρεται στην ανάρτησή τους: «Δυστυχώς, δεν εκπλησσόμαστε…»!!!
 
Αποδείξεις λιανικής πώλησης καυσίμων έως € 300,00
          Εδώ και δυόμιση μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα που αφορούσε στην έκδοση και υποβολή των αποδείξεων λιανικής πώλησης καυσίμων, αξίας έως € 300,00 που υπέχουν θέση τιμολογίου.
          Την λύση έρχεται να δώσει η ΠΟΛ.1078/17.03.2014, η οποία παρέχει οδηγίες για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Προβλέπεται λοιπόν, ότι οι λιανικές αποδείξεις μέχρι € 300,00 ισχύουν και ως τιμολόγια και θα υποβάλλονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις των πρατηριούχων ως σύνολο μαζί με τις άλλες αποδείξεις λιανικής ενώ το ίδιο ισχύει και για τους λήπτες των αποδείξεων.
 
Ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες
          Με δελτίο τύπου στις 19/03/2014 ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προμηνύει ότι το βασικό στοιχείο της ιδέας του πόθεν έσχες είναι μια αλγεβρική εξίσωση. Με λίγα λόγια η συνολική περιουσία κάποιου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε το προηγούμενο έτος, προσθέτοντας τα νέα εισοδήματά του και αφαιρώντας νέο κόστος διαβίωσης.
          Σύμφωνα με τον ίδιο, προσπάθειες γίνονται για την υλοποίηση ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής του «πόθεν έσχες», όπου θα γίνονται διασταυρώσεις με τα φορολογικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί. Έτσι, θα γίνεται αυτόματος έλεγχος των υπόχρεων και θα αποδεσμευτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίο θα εστιάσουν στην ουσία του αντικειμένου τους, δηλαδή τον έλεγχο.
          Λέτε να δούμε από την επόμενη χρονιά ένα ακόμη ηλεκτρονικό φακέλωμα, του οποίου την τροφοδότηση των στοιχείων θα την επιβαρυνθούμε όλοι εμείς;; Ο χρόνος θα δείξει..
 
Τρία ασφαλιστικά ταμεία
          Μέχρι το τέλος του έτους, όπως μας πληροφορεί το «Έθνος», θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενοποίησης πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης, σε τρία ενιαία ταμεία. Ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για τους αγρότες. Χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ.
          Τα τρία στάδια της υλοποίησης αυτής της μεταρρύθμισης είναι τα παρακάτω:
  • Στο πρώτο στάδιο, θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία, στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Το βασικό σενάριο θέλει στο ΙΚΑ να υπάρχει κι ένας ξεχωριστός κλάδος που θα καλύπτει τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τον δικό τους ασφαλιστικό φορέα. Ξεχωριστό ρόλο θα παίξει το ΝΑΤ.
  • Στο δεύτερο στάδιο, αναμένεται να υπάρξει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα ταμεία, με τη δημιουργία χωριστών και απολύτων διακριτών κλάδων στο εσωτερικό των τριών μεγάλων ταμείων.
  • Και τέλος, στο τρίτο στάδιο, προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης, που θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα Ταμεία. Σε αυτόν θα υπαχθούν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, διατηρώντας ωστόσο ξεχωριστές διευθύνσεις.
 
Φέτος ο πελαργός δεν θα φέρει εκκαθαριστικά δηλώσεων
          Μην περιμένετε για φέτος την εφορία να σας στείλει το εκκαθαριστικό της δήλωσής σας. Θα πρέπει να το τυπώσετε μόνοι σας ή καλύτερα θα πρέπει να το τυπώσει ο ταλαίπωρος λογιστής σας, αφού σύμφωνα με την ΠΟΛ.1051/06.03.2014 στην παράγραφο 4 θα διαβάσετε «Οι φορολογούμενοι θα εκτυπώνουν από το Taxisnet την πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν, στην οποία αναγράφεται ότι αποτελεί ακριβές αντίγραφο αυτής και φέρει ημερομηνία έκδοσης και ημερομηνία έκδοσης αντιγράφου και τη σήμανση για την εγκυρότητα της πράξης διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, μέσω του gsis.gr βάσει της Α.Υ.Ο 2837/0030/11.11.2003 (ΦΕΚ 1685/Β').
Επίσης, μπορούν να εκτυπώνουν την ταυτότητα οφειλής για την τρέχουσα δόση κάθε μήνα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τυχόν μη καταβληθείσες προηγούμενες δόσεις και οι αναλογούσες για αυτές προσαυξήσεις, από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση.
Η εκτύπωση των παραπάνω ειδοποιήσεων μπορεί να αντικαταστήσει την αντίστοιχη έντυπη ειδοποίηση που αποστέλλεται ταχυδρομικώς, και να χρησιμοποιηθεί στα πιστωτικά ιδρύματα για την εξόφλησή τους.
Η πρόσβαση στις συγκεκριμένες υπηρεσίες γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου www.gsis.gr. Η Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά την ανάρτηση των πράξεων προσδιορισμού φόρου στο λογαριασμό των φορολογούμενων, αποστέλλει ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».
Ενώ στο δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών στις 21/03/2014, θα διαβάσετε ότι με την οριστική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα βεβαιώνεται και ο φορολογούμενος θα μπορεί να τυπώνει την πράξη προσδιορισμού του φόρου με τον κωδικό πληρωμής προς χρήση του. Άρα, δεν θα σας σταλούν επιστολές με τις πράξεις αυτές.
 
Χειρόγραφες βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας (ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ)
          Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μας πληροφορεί με το γενικό έγγραφό της Ε57/4/24.3.2014 ότι μέχρι την ολοκλήρωση τωνοδηγιών για την απεικόνισή τους στην Α.Π.Δ και την μεταφορά των ασφαλιστικών εισφορών από Ε.Τ.Ε.Α, Τ.Α.Π.Ι.Τ και ΤΑΥΤΕΚΩ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα χορηγούνται προσωρινά, βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας με χειρόγραφη διαδικασία, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί χορήγησης βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας, στην περίπτωση που, εργοδότης υπέβαλε τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Ε.Τ.Ε.Α, Τ.Α.Π.Ι.Τ και ΤΑΥΤΕΚΩ στην Α.Π.Δ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενώ εκ παραδρομής οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν καταβληθεί στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία (Ε.Τ.Ε.Α, Τ.Α.Π.Ι.Τ και ΤΑΥΤΕΚΩ).
          Διευκρινίζει ότι σε κάθε περίπτωση το αίτημα για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας θα συνεχίσει να γίνεται μέσω του ΟΠΣ με την χρήση της onlineέκδοσης βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας.
          Σε περιπτώσεις που προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο από υποβληθείσες Α.Π.Δ (ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των Ε.Τ.Ε.Α, Τ.Α.Π.Ι.Τ και ΤΑΥΤΕΚΩ οι οποίες θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) θα πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση, η οποία θα εκδίδεται μετά από αίτηση του εργοδότη από το αρμόδιο Ταμείο, που θα βεβαιώνει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί ανά μισθολογική περίοδο.
 
Πληρωμή ενοικίων μέσω τραπεζών
          Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «capital.gr» τα σαΐνια του υπουργείου Οικονομικών σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στο εισόδημα από ενοίκια, προσανατολίζονται στο να κάνουν υποχρεωτική την εξόφληση του μηνιαίου μισθώματος μέσω τραπεζών, όταν αυτό είναι μεγαλύτερο των € 100,00 ή € 150,00. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της δήλωσης μικρότερου μηνιαίου μισθώματος από αυτό που πραγματικά ισχύει.
          Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα μπορούν να επικαλεστούν μη είσπραξη των ενοικίων και άρα δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν γι’ αυτά, εφόσον δεν θα έχουν πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Θα μπορέσουν δηλαδή να τα εκχωρήσουν στο δημόσιο. Βέβαια σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ.: Δ12Α 1049261 ΕΞ 18.3.2014 έπαψε να ισχύει από 01/01/2014 η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων και τόκων δανείων που ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994. Οπότε, μένει να δούμε ποια θα είναι η νέα διαδικασία με την οποία θα γίνεται αυτό.
          Το θέμα είναι τι θα καταφέρουν στην πραγματικότητα, αφού ούτως ή άλλως ο ενοικιαστής θα καταθέτει στην τράπεζα το μηνιαίο μίσθωμα που θα φαίνεται δηλωμένο, ενώ το παραπάνω συμφωνημένο θα καταβάλλεται με μετρητά στο χέρι..! Μήπως όλα γίνονται προς όφελος των τραπεζών, αφού θα διαχειρίζονται περισσότερο χρήμα και μήπως αυτό βολεύει και το υπουργείο Οικονομικών για να υπάρχει χρήμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς που θα μπορεί να κατάσχει σε περιπτώσεις οφειλών προς το δημόσιο;
          Όσον αφορά όμως τις κατασχέσεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 366/2014 απόφασή του αναφέρει ότι η κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών είναι αντισυνταγματική και το δημόσιο δεν μπορεί να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, εάν πρώτα δεν έχει ενημερώσει τον οφειλέτη, ώστε ο τελευταίος να μπορεί να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα ή να εξοφλήσει τα χρέη του.
          Λόγω λοιπόν της σπουδαιότητας του ζητήματος, η πενταμελής σύνθεσης του τμήματος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, με την παραπάνω απόφασή της, παρέπεμψε το ζήτημα στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ίδιου τμήματος για νέα κρίση και η υπόθεση θα συζητηθεί την 5η Μαΐου 2014, με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτριο Τομαρά.
 
Βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων, ελεύθερων επαγγελματικών και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις
          Με επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών στις 26/03/2014 προς τον υπουργό οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και τον υφυπουργό οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, ζητούσε την παράταση της υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών των μισθωτών και των βεβαιώσεων των ελεύθερων επαγγελματικών.
          Βέβαια, έμμεση απάντηση έδωσε ο κος Θεοχάρης σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, όπου διατύπωσε την άποψη ότι καμία παράταση δεν θα δοθεί φέτος για οποιαδήποτε προθεσμία αφορά σε υποβολή. Επίσης, και μέσω του γνωστού twitter σε σχετική ερώτηση, ενημέρωσε ότι δεν θα δοθεί καμιά παράταση και μάλιστα προέτρεψε όσους δεν προλαβαίνουν να στείλουν αρχείο με τα πλήρη στοιχεία, να το στείλουν με ότι στοιχεία έχουν μέχρι την λήξη της προθεσμίας και αργότερα να προβούν σε επικαιροποίηση αυτών των αρχείων.
          Με νεότερο «τιτίβισμα» ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κος Θεοχάρης ενημερώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόστιμο σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές αποστολές αρχείων των εν λόγω βεβαιώσεων, προφανώς στηριζόμενος στις νέες διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου, όπου αναφέρει ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις δεν έχουν πρόστιμο εφόσον η αρχική υποβολή ήταν εμπρόθεσμη.
 
Ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων
          Είστε ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος και το κυκλοφορείτε; Δεν θέλω να σας φοβήσω, αλλά σύμφωνα με το star.gr να περιμένετε μέσα στον Μάιο να σας έρθει «μπιλιετάκι» από την εφορία. Αυτά είναι τα λεγόμενατου προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) Γιάννη Χατζηθεοδοσίου,  μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.
 
Ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ)
          Ο Γ.Γ.Δ.Ε. κος Θεοχάρης με την ΠΟΛ.1080/19.03.2014 έρχεται να ρυθμίσει το θέμα των διορθώσεων λαθών ΕΕΤΑ από υπαιτιότητα των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ.
Έτσι λοιπόν, όταν από υπαιτιότητα των δήμων ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ εσφαλμένα στοιχεία ακινήτων, που αφορούν την επιφάνεια του ακινήτου, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης, οι διορθώσεις θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μόνο για τους υπόχρεους που υπέβαλαν αίτηση διόρθωσης λαθών στα στοιχεία του ακινήτου τους στον αρμόδιο δήμο μέχρι και τη 15η Μαΐου 2013. Όταν τα εσφαλμένα στοιχεία υπολογισμού του ΕΕΤΑ αφορούν την τιμή ζώνης, η διόρθωση αυτής πραγματοποιείται αποκλειστικά, εφόσον η τιμή ζώνης ήταν συμπληρωμένη εσφαλμένα στη βάση του ΔΕΔΔΗΕ και όχι περιπτώσεις που αυτή ήταν κενή.
Απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης από τον αρμόδιο δήμο, στην οποία περιλαμβάνονται τα εξής:
  1. Τα ορθά στοιχεία του ακινήτου
  2. Το ονοματεπώνυμο του κυρίου ή επικαρπωτή
  3. Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) αυτού
  4. Η αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ.
  5. Ρητή αναφορά ότι από υπαιτιότητα του δήμου δεν πραγματοποιήθηκαν οι διορθώσεις στο ΔΕΔΔΗΕ και αιτιολόγηση αυτής
  6. Ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης του πολίτη, με την οποία ζητά τη διόρθωση των στοιχείων του ακινήτου του και η οποία επισυνάπτεται σε φωτοτυπικό αντίγραφο, και ότι έχει πραγματοποιηθεί η διόρθωση των στοιχείων του ακινήτου για την επιβολή του ΤΑΠ, το οποίο καταβάλλεται με τα ορθά στοιχεία.
Η βεβαίωση αυτή κοινοποιείται στο ΔΕΔΔΗΕ και στη Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών.
          Σε περίπτωση υπαιτιότητας του ΔΕΔΔΗΕ, η απαλλαγή από το ΕΕΤΑ γίνεται με την εξής διαδικασία:
  1. Υποβολή αίτησης από τον φορολογούμενο προς τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.
  2. Βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕστην οποία ρητά αναφέρεται ότι την 1-5-2013, από υπαιτιότητα του ΔΕΔΔΗΕ, αντιστοιχήθηκε η παροχή σε γενικής χρήσης, λόγω μη συμπλήρωσης του πεδίου κωδικού χρήσης από τον πάροχο, και ότι η παροχή αυτή, τόσο πριν όσο και μετά την 1-5-2013, αντιστοιχεί σε κωδικό χρήσης 3 ή 4.
Κατόπιν της παραλαβής της αίτησης του υπόχρεου, ο αρμόδιος Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. αφού εξετάσει και αποδεχθεί τις αιτιάσεις αυτού, εκδίδει απόφαση διαγραφής της αρχικής βεβαίωσης του ΕΕΤΑ, συντάσσει ΑΦΕΚ διαγραφής της οφειλής και, εάν προκύψει ποσό προς επιστροφή, τούτο επιστρέφεται στο δικαιούχο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
 
Νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
          Στις 26/03/2014 υπογράφηκε η νέα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. με το άρθρο 3 να αναφέρει:
«Τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίζουν ότι όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν».
          Με λίγα λόγια ότι ίσχυε ισχύει και με την νέα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. με την ισχύ της να αρχίζει την 01/01/2014 και να λήγει την 31/12/2014 εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά. Με κοινή συμφωνία των μερών η ισχύς της παρούσας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. δύναται να παραταθεί για ένα ακόμη έτος, με τους ίδιους όρους.
 
Έκπτωση ασφαλιστικές εισφορές από μέλη ΟΕ-ΕΕ
Με την ερμηνευτική ΠΟΛ.1085/20.03.2014 το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δώσει λύση σχετικά με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών προσωπικών εταιρειών, σε περίπτωση που συμμετέχουν σε περισσότερες από μία προσωπικές εταιρείες.
Έτσι λοιπόν, στο άρθρο 3 παρ. 2 της παραπάνω πολυγραφημένης θα διαβάσουμε τα εξής:
«Περαιτέρω, σε συνέχεια της ΠΟΛ.1130/5.6.2013 διαταγής μας αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών από μέλη νομικών προσώπων της παρ.4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994. (προσωπικές εταιρείες κ.λπ.) σας γνωρίζουμε ότι όταν το μέλος της προσωπικής εταιρείας τηρεί βιβλία και στοιχεία του Κ.Φ.Α.Σ. λόγω άσκησης ατομικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος τότε υποχρεωτικά οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2013, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής επιχείρησης ή του ελευθέριου επαγγέλματος (δεν ισχύει σε περίπτωση αδράνειας της επιχείρησης). Το ίδιο ισχύει και για τις ασφαλιστικές εισφορές που ενώ αφορούσαν την χρήση του έτους 2012, έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα έως και τις 29.3.2013. Αν ο φορολογούμενος συμμετέχει σε περισσότερες από μία προσωπικές εταιρείες, γίνεται δεκτό, οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης να εκπίπτουν ως ανωτέρω, εξολοκλήρου από την εταιρία επιλογής του».
          Δεν διευκρινίζεται όμως τι γίνεται στην περίπτωση που έχουν γίνει ήδη οι εγγραφές των ασφαλιστικών εισφορών ενός μέλους στα βιβλία μιας ΟΕ για παράδειγμα, την στιγμή που αυτό το μέλος έχει και ατομική επιχείρηση (που σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της παραπάνω πολυγραφημένης θα έπρεπε να τις εκπέσει από την ατομική του επιχείρηση).
 
Ξεκίνησαν οι παρατάσεις..
          Και ενώ καθώς είχε προμηνύσει ο Γ.Γ.Δ.Ε. κος Θεοχάρης ότι για φέτος δεν θα δοθεί καμία παράταση στην υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης, με την ΠΟΛ.1073/17.02.2014 έρχεται να δώσει παράταση στην υποβολή των οριστικών δηλώσεων απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών από αμοιβές που καταβλήθηκαν σε αξιωματικούς και μέλη κατώτερου πληρώματος πλοίου.Έτσι έχουμε την ημερομηνία υποβολής να παρατείνεται από τις 31/03/2014 (όπως αυτή ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 59 του Ν.2238/1994), στις 30/04/2014.
 
Τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου
          Αργά το βράδυ του Σαββάτου 29/03/2014 η κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο (το περιεχόμενο του οποίου μας απασχόλησε όλο τον μήνα), το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Η ψήφισή του έγινε το βράδυ της Κυριακής 30/03/2014. Μερικά από τα βασικότερα σημεία του είναι τα παρακάτω:
  • Διάθεση κοινωνικού μερίσματος (καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα).
  • Χορήγηση εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης σε ένστολους (καταβάλλεται ολόκληρη, εφόσον οι συνολικές μεικτές τακτικές αποδοχές μηνός Ιανουαρίου 2014 των ανωτέρω στελεχών, δεν υπερέβαιναν τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ. Για αποδοχές πάνω από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ και μέχρι χίλια πεντακόσια σαράντα δύο (1.542) ευρώ, η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση μειώνεται κατά δώδεκα (12) ευρώ για κάθε ένα (1) επιπλέον ευρώ αποδοχών).
  • Κατάργηση της προϋπόθεσης του ορίου των εξόδων των € 9.250,00 για την φορολόγηση ελεύθερου επαγγελματία με την κλίμακα των μισθωτών και αντικατάστασής της από την προϋπόθεση ότι δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του.
  • Εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας εισηγμένων μετοχώνγια τις μετοχές που έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο εφόσον ο πωλητής συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5%.
  • Δεν θα επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στις αμοιβές των επιχειρήσεων για δικαιώματα (royalties), σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
  • Oι συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης.Σε περίπτωση που ο λήπτης αμοιβής σύμφωνα με την περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 62 είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1 ενεργείται μόνον εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ.
  • Το εισόδημα από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου που αποκτούν νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και δεν έχουν στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου.
  • Από το φόρο υπεραξίας ακινήτων θα εξαιρούνται ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995.
  • Σε ό,τι αφορά στα αποθεματικά εταιρειών από SaleandLeaseBack, παραμένουν αφορολόγητα για ισολογισμούς που κλείνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2015 η υπεραξία που αποκτάται φορολογείται ως έσοδο σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.
  • Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας), με ανώτατο όριο το ποσό ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, στην περίπτωση της μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων.
  • Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας), με ανώτατο όριο το ποσό ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, στην περίπτωση της μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων.
  • Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφ' όσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
  • Χορήγηση αποζημίωσης και επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στους μόνιμους και στους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας , σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και του ν.4172/2013 (Α΄167) και, στη συνέχεια, λύεται η εργασιακή τους σχέση λόγω κατάργησης της θέσης τους.
  • Οι εισφορές του Ο.Α.Ε.Ε. θα καταβάλλονται από τους υπόχρεους ασφαλισμένους μηνιαίως και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου στον οποίο ανάγονται, διαφορετικά από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα καθίστανται καθυστερούμενες και υπόκεινται σε επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
  • Σε περίπτωση που προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στον Ο.Α.Ε.Ε., ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε., για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης, χωρίς δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. υπολείπεται των εικοσιπέντε (25) ημερών ασφάλισης ανά μήνα.
 
Επίλογος
          Το ξέρω ότι σας κούρασα πάλι, αλλά είχα όλη την καλή διάθεση να μην το κάνω. Δυστυχώς, το υπουργείο Οικονομικών κάνει καλά αυτό που ξέρει, δηλαδή την παραγωγή ΠΟΛ, εγκυκλίων, δελτίων τύπου, έτσι για να μας κρατά σε εγρήγορση. Δεν θα δώσω υποσχέσεις για το μέγεθος της «Ματιάς» του επόμενου μήνα, γιατί πάλι μπορεί να διαψεύσω το εαυτό μου! Εύχομαι καλό μήνα και υπομονή… το Πάσχα πλησιάζει..!
 
Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax
http://www.power-tax.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου