16 Μαρτίου 2016

Σε δόσεις οι συνδεδεμένες το Μάρτιο, Πάσχα τα πολλά


Δούσκα Ελένη|  15/03/2016 - 10:37 πμ
Στην εκπνοή του Απριλίου, µια βδοµάδα πριν το Πάσχα, οριακά στην καταληκτική προθεσµία που επιβάλει η κοινοτική νοµοθεσία, αναµένεται να πληρωθούν τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης, µαζί µε το πρασίνισµα.Αυτό διαµηνύουν στους αγρότες, που έχουν να λάβουν χρήµατα από αρχές του χρόνου, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επικαλούµενοι µάλιστα και τη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισµού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Με την ψυχή στο στόμα τέλος Απριλίου οριστικά δικαιώματα, υπόλοιπα ενιαίας, πρασίνισμα, εξισωτική νησιών

Την ίδια ώρα, οι τεράστιες εκκρεµότητες από παλιά προγράµµατα (βιολογικά, νιτρικά, καπνά, τεύτλα κλπ.) και ενισχύσεις, αλλά και επιστροφές πετρελαίου και ΦΠΑ, δεν βρίσκονται ούτε καν στο όποιο -έστω και µακροπρόθεσµο- πλάνο πληρωµών των αρµοδίων. Μόνο κάποιες «κουβέντες» για τέλη Απριλίου «ακούγονται» από τον οργανισµό για την πληρωµή της εξισωτικής του 2015 στα νησιά του Αιγαίου, στους δικαιούχους που έµειναν και επίσηµα εκτός πληρωµής, λόγω εξάντλησης των κονδυλίων. 

Χωρίς περισσότερες λεπτοµέρειες, υπάλληλοι των κατά τόπους υποκαταστηµάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενηµερώνουν τους εκατοντάδες αγρότες, των οποίων η ρευστότητα έχει εξαντληθεί εδώ και πολλούς µήνες, ότι «περιµένουν εντολή από το υπουργείο για να προχωρήσουν οι πληρωµές», ενώ και από τα κεντρικά του οργανισµού δεν ήταν λίγοι οι παραγωγοί που πήραν ως απάντηση ότι «δεν υπάρχει καµία ενηµέρωση, ούτε χρονοδιάγραµµα για νέες πιστώσεις, καθώς δεν υπάρχουν χρήµατα», σύµφωνα µε όσα µεταφέρονται στην Agrenda.



Γι’ αυτό και ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, κρατάει -ως φαίνεται- τις αποστάσεις του το τελευταίο διάστηµα σχετικά µε τις πληρωµές, αφού αποφεύγει να αναφερθεί επί του θέµατος, ενώ όταν ερωτάται καταφεύγει σε αοριστίες. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία απάντησή του στο βουλευτή ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου για το πότε σκοπεύει το υπουργείο να αποπληρώσει το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυση και το πρασίνισµα, στην οποία ο κ. Αποστόλου δήλωσε γενικά ότι «η αποπληρωµή θα πραγµατοποιηθεί το πρώτο εξάµηνο του 2016».

Η κοινοτική νοµοθεσία θα «σώσει» τις πληρωµές
Χωρίς επιπλέον εξηγήσεις, οι αρµόδιοι υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ, παραπέµπουν αγρότες και βουλευτές που ρωτούν για τις πληρωµές στην ανακοίνωση που έχει προ 10 ηµερών αναρτήσει ο οργανισµός, στην οποία σαφώς βέβαια αναφέρεται ότι  έχουν εξαντληθεί τα χρηµατοδοτικά όρια, ώστε να καλυφθούν οι οικονοµικές υποχρεώσεις από την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο.
Ωστόσο, την κατάσταση αναµένεται να «σώσει», όπως ανακοινώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «η κοινοτική νοµοθεσία, σύµφωνα µε την οποία µέχρι τις αρχές Απριλίου πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία µε την έκδοση των οριστικών ∆ικαιωµάτων Βασικής Ενίσχυσης, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειµένου να καταβληθεί το δεύτερο µέρος της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης και η πράσινη ενίσχυση. Οι πληρωµές αυτές προγραµµατίζεται να πραγµατοποιηθούν έως το τέλος Απριλίου».

Εν αναµονή των συνδεδεµένων, τέλος Μαρτίου για το βαµβάκι
Οι πρώτες πιστώσεις, που έχει λαµβάνειν µερίδα αγροτών, αφορούν κάποιες συνδεδεµένες, οι οποίες -όπως ανακοινώθηκε- θα γίνουν στα µέσα Μαρτίου. Ωστόσο, µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, δεν είχαν µπει λεφτά στους λογαριασµούς των δικαιούχων. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση, πρόκειται για 22,5 εκατ. ευρώ για καρτελάκια σκληρού (περίπου 9 εκατ. ευρώ), όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση (περίπου 5 εκατ. ευρώ), κτηνοτροφικά ψυχανθή (περίπου 7 εκατ. ευρώ) και σπαράγγια (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ).
Αναφορικά µε τη συνδεδεµένη στο βαµβάκι, κύκλοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, θεωρούν αρκετά πιθανό να ολοκληρωθεί η πληρωµή της µέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του οργανισµού (µαζί µε τις αντίστοιχες για τεύτλα (περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, ροδάκινα προς χυµό (περίπου 3 εκατ. ευρώ) και βιοµηχανική τοµάτα (περίπου 2,6 εκατ. ευρώ)).
Την ίδια ώρα, και προς «αποφυγήν» παρεξηγήσεων εις βάρος της αποτελεσµατικότητας της δράσης του οργανισµού, ο ΟΠΕΚΕΠΕ σπεύδει µε την ανακοίνωσή του να κάνει σαφές ότι «σε σχέση µε το Β’ Πυλώνα (εξισωτική, Νέοι Αγρότες, πρόωρη, αγροπεριβαλλοντικά) βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ένταξη των ανειληµµένων υποχρεώσεων από το προηγούµενο στο νέο ΠΑΑ, προϋπόθεση για την  καταβολή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου