5 Μαΐου 2011

ο «τραπεζίτης των φτωχών»

Από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπαγκλαντές

Απορρίφθηκε η τελευταία προσφυγή του Μοχάμαντ Γιουνούς για την «Τράπεζα των Φτωχών»


Ο Μοχάμαντ Γιουνούς, γνωστός και ως ο «τραπεζίτης των φτωχών», είναι ο ιδρυτής της Grameen Bank, της πρώτης τράπεζας στον κόσμο που εφαρμόζει τον μικρο-δανεισμό σε άτομα χωρίς καμία εγγύηση φερεγγυότητας
Ο Μοχάμαντ Γιουνούς, γνωστός και ως ο «τραπεζίτης των φτωχών», είναι ο ιδρυτής της Grameen Bank, της πρώτης τράπεζας στον κόσμο που εφαρμόζει τον μικρο-δανεισμό σε άτομα χωρίς καμία εγγύηση φερεγγυότητας 
Ντάκα, Μπανγκλαντές
Απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπαγκλαντές την τελευταία έφεση του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμαντ Γιουνούς κατά της απόλυσής του από τη θέση του διευθυντή της τράπεζας Grameen Bank, την οποία ίδρυσε ο ίδιος.

Ο 70χρονος Γιουνούς απολύθηκε με το επιχείρημα ότι ξεπέρασε το ηλικιακό όριο που ορίζει ο νόμος και αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Ο νόμος ορίζει ότι το ηλικιακό όριο για τους διευθυντές των εμπορικών τραπεζών είναι τα 60 χρόνια.

Έπειτα από σύντομη ακροαματική διαδικασία, στην οποία δεν ήταν παρών ο Γιουνούς, ο γενικός εισαγγελέας Μαχμπουμπέι Αλάμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την τελευταία προσφυγή του Μοχάμαντ Γιουνούς.

Ο 70χρονος οικονομολόγος, γνωστός και ως ο «τραπεζίτης των φτωχών» είναι ο ιδρυτής της Grameen Bank, της πρώτης τράπεζας στον κόσμο που εφαρμόζει τον μικρο-δανεισμό σε άτομα χωρίς καμία εγγύηση φερεγγυότητας.

Ο Γιουνούς, ως επικεφαλής του προγράμματος αγροτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Τσιταγκόνγκ επισκέφθηκε το 1974 μαζί με ομάδα φοιτητών την ύπαιθρο του Μπανγκλαντές που μαστιζόταν από λιμό και συγκλονίσθηκε από την εξαθλίωση του πληθυσμού.

Η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του και έδωσε το έναυσμα για την ίδρυση της Grameen Bank το 1976, η οποία εισήγαγε τον μικρο-δανεισμό στους φτωχούς ανθρώπους της υπαίθρου, με τη χορήγηση αρχικά πιστώσεων ύψους 27 δολαρίων. Εκατομμύρια άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, είναι σήμερα πελάτες της Grameen Bank, η οποία χορηγεί δάνεια συνολικού ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βοηθώντας τους φτωχότερους κατοίκους του Μπανγκλαντές, κυρίως τους αγρότες, η Grameen Bank, επεδίωξε να σπάσει τον φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης των φτωχότερων από τους τοκογλύφους. Οι αγρότες που έχουν πρόσβαση στις μικρο-πιστώσεις αγοράζουν εξοπλισμό και κερδίζουν αυτονομία.

Η ιδέα εξαπλώθηκε σε δεκάδες χώρες. Εκατομμύρια άνθρωποι κατόρθωσαν να ξεφύγουν από την εξαθλίωση αναπτύσσοντας ανεξάρτητη επαγγελματική δραστηριότητα χάρη στον μικρο-δανεισμό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου