27 Ιουλίου 2011

Συνταγές: Χταπόδι στιφάδο

χταπόδι στιφάδο
Κάπου στο πίσω του μυαλού σας, όλοι έχετε το καλοκαίρι. Είναι αυτή η εποχή του χρόνου. Αναμνήσεις από διακοπές, παραλίες, ήλιο, θάλασσα, και ουζερί. Στη νέα μας συνταγή συναντάμε έναν πολύ διάσημο μεζέ, το χταπόδι. Αυτή τη φορά δεν είναι ψητό, αλλά στιφάδο με καραμελωμένα κρεμμυδάκια. Καλή απόλαυση σε όλους, και σε περίπτωση που νηστεύετε, αυτό το χταπόδι στιφάδο είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. χταπόδι (καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια)
15 μικρά κρεμμύδια (καθαρισμένα)
1 κούπα λευκό κρασί
1 κούπα ντοματοπολτό
3 κ.σ ξύδι
3 κ.σ μέλι
5 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι και σε μέτρια φωτιά, το αφήνουμε να βγάλει όλα τα υγρά του. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για 15 με 20 λεπτά περίπου (ανακατεύουμε συχνά, για να μην κολλήσει).
Προσθέτουμε το ξύδι και όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε. Αφού περάσουν 5 με 10 λεπτά προσθέτουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και το ντοματοπολτό.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι. Ανακατεύουμε και  αλατοπιπερώνουμε.
Όταν η σάλτσα μας έχει χυλώσει και το χταπόδι είναι μαλακό, προσθέτουμε το μέλι, και αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη στη φωτιά.
Σερβίρεται ζεστό αλλά και παγωμένο αποτελεί έναν τέλειο μεζέ.
Πηγή  http://www.foodzine.gr/home