10 Οκτωβρίου 2011

Γιατί είναι άδικη η έκτακτη εισφορά

Άρθρα

Τι δεν πρόσεξαν? (τουλάχιστον) οι εμπνευστές της, που ισχύει σε όλα τα ευνομούμενα κράτη.

Άρθρο του φοροτεχνικού Γιώργου Δ. Χριστόπουλου, εκπροσώπου τύπου της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και της Ε.Φ.Ε.Ε.Α όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 10 Ιουλίου 2011.

Η έκτακτη εισφορά όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, είναι εντελώς άδικη και αυθαίρετη καθώς επιβάλλεται χωρίς τον κρατούντα σε όλες τις χώρες κανόνα της «προοδευτικότητας του φόρου». Πιστεύουμε ότι κατ’ ελάχιστο έπρεπε να εναρμονίζεται με την κλίμακα φόρου εισοδήματος που θέσπισε με τον ν. 3842/2010, πέρσι η Κυβέρνηση, «ως ενιαία για όλα τα εισοδήματα, τιμαριθμοποιημένη και προοδευτική», για δικαιότερη φορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων σε σχέση με την προηγούμενη. ή στην χειρότερη των περιπτώσεων να δημιουργεί μια νέα κλίμακα. (βλ. πιο κάτω, πως θα έπρεπε να εναρμονίζεται, στην αντιστοίχηση που κάναμε πάνω σε αυτή και τι διακήρυττε «ο νομοθέτης» στην Εισηγητική Έκθεση* ως προς την νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων). Αντί αυτού του κανόνα, βάσει των όσων ήδη αποφασίστηκαν και ενέκρινε η τρόικα:

Επιβάλλεται έως το 2015 έκτακτη εισφορά (εισφορά αλληλεγγύης την ονομάζει η κυβέρνηση) στα εισοδήματα, η οποία θα επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 1% έως 4%, ενώ 5% θα είναι για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα:

Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.001-20.000

Εισφορά 2% για εισοδήματα από 20.001-50.000

Εισφορά 3% για εισοδήματα από 50.001-100.000

Εισφορά 4% για εισοδήματα από 100.001 και άνω

Συνεπώς η έκτακτη εισφορά εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος χωρίς καμιά κλιμάκωση. Δηλαδή:

α) αφενός δεν αφαιρείται (καταργείται) το αφορολόγητο όριο, στον υπολογισμό και αφετέρου,

β) δεν μεσολαβούν ενδιάμεσα κλιμάκια, αντίστοιχα με την κλίμακα που ισχύει σήμερα και με την οποία γίνεται η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων.

Έτσι με τον ίδιο συντελεστή φορολογεί όλο το ποσό αθροίζοντας φορολογητέα και αφορολόγητα ποσά. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 26.000 ευρώ ετησίως θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 520 ευρώ (26.000 Χ 2% = 520 ευρώ), ενώ αν λειτουργούσε κατά ανάλογο τρόπο, με την κλίμακα φόρου εισοδήματος και η οποία βασίζεται στην αρχή της προοδευτικότητας του φόρου, για το ίδιο εισόδημα 26.000 ευρώ, θα έπρεπε να είναι 320 ευρώ.

Στον πίνακα που ακολουθεί, γίνεται σύγκριση της έκτακτης εισφοράς, -όπως υπολογίζεται στο σχέδιο νόμου- με αντίστοιχο υπολογισμό βάση της ισχύουσας κλίμακας, όπου στα ενδιάμεσα κλιμάκια, ο ισχύων φορολογικός συντελεστής, για κάθε επί μέρους κλιμάκιο, λαμβάνεται μειωμένος στο 10%, δηλαδή ο συντελεστής 18%, λαμβάνεται 1,8%, ο συντελεστής 24%, λαμβάνεται 2,4%, κ.ο.τ.κ. )





*Από την Εισηγητική Έκθεση του νόμου 3842/2010:

Οι βασικές αλλαγές του νέου φορολογικού πλαισίου έχουν ως εξής:

• εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα

• Οι αλλαγές που φέρνει η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόσθετο βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στη δίκαιη ανακατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων.

• Με τη νέα ενιαία κλίμακα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ωφελούνται οι εννιά στους δέκα φορολογουμένους.


http://www.taxheaven.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου