10 Οκτωβρίου 2011

Μέχρι τέλος του μήνα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από βροχοπτώσεις στο βαμβάκ

Μέχρι τέλος του μήνα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από βροχοπτώσεις στο βαμβάκι καθώς και άλλες εκκρεμότητες του 2010 ύψους 50 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ (5/10/2011 14:28)

Μέχρι τέλος του μήνα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από βροχοπτώσεις στο βαμβάκι καθώς και άλλες εκκρεμότητες του 2010 ύψους 50 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ Έως το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από τον ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν το 2010 και ακόμα εκκρεμούν. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ΕΛΓΑ μέχρι το τέλος του μήνα έχει προγραμματίσει την πληρωμή όλων των εκκρεμοτήτων του για το 2010 με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που πρόκειται να δοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς να πλησιάζει τα 50 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι η συνολική δαπάνη μόνο για τις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις του προηγούμενου έτους ανέρχεται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ. Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου έχει ήδη κοινοποιηθεί στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ το σύνολο των πορισμάτων για τις ζημιές στο βαμβάκι.
Η γενικότερη όμως οικονομική δυσπραγία είναι κατά πολλούς ο λόγος ο οποίος οδήγησε σε αυτή την καθυστέρηση. Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για το θέμα, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου ανέφερε ότι «ο στόχος είναι να αρχίσουν οι πληρωμές από τα μέσα Οκτωβρίου».

Πράσινο σκουλήκι

Όσον αφορά την διαδικασία της αποζημίωσης των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι μέσα από τα ΠΣΕΑ, αυτό που ΄3χει γίνει γνωστό είναι ότι οι επιστήμονες της επιτροπής έχουν καταθέσει στο υπουργείο την τεκμηριωμένη μελέτη τους για τις αποζημιώσεις από το πράσινο σκουλήκι. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δεσμεύσει τα 10 εκατ. ευρώ, που είναι το ύψος της δαπάνης, από το υπουργείο Οικονομικών και έχει συμπληρώσει τον φάκελο για να τον προωθήσει στην Κομισιόν για να πάρει έγκριση. Αν φύγει τέλος του μήνα ο φάκελος από το ΥπΑΑΤ τότε μέχρι τέλος του Νοεμβρίου η Κομισιόν πρέπει να έχει απαντήσει. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να επισυμανθεί είναι ότι ακόμα ο φάκελος δεν έχει σταλεί.

Ν.Δ.

Στο θέμα των καθυστερήσεων των αποζημιώσεων αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του και ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας, κ. Γιώργος Καρασμάνης τονίζοντας ότι: «Τη στιγμή που σε όλες τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής (2011) σοδειάς βαμβακιού, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξακολουθούν να εμπαίζουν τους βαμβακοπαραγωγούς με το θέμα των αποζημιώσεων για την περσινή σοδειά (2010), για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους από τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι»
Δείτε εδώ την δήλωση του κ. Καρασμάνη όπως δημοσιεύθηκε από τον ΑγροΤύπο
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου