8 Μαρτίου 2012

Δικτυωθείτε μέσω της... ΔΕΗ!

 
Δίκτυα κάθε λογής υπάρχουν παντού γύρω μας και υπήρχαν πολύ πριν γνωρίσουμε τα δίκτυα των υπολογιστών. Νερό, τηλέφωνο, ηλεκτρικό ρεύμα, σιδηρόδρομος και πολλά άλλα δίκτυα διατρέχουν την Ελλάδα και τα σπίτια μας εδώ και χρόνια. Θα μπορούσαμε άραγε να τα εκμεταλλευτούμε; Με την τεχνολογία Powerline, μπορούμε! Τι θα λέγατε εάν μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα υπάρχοντα δίκτυα του σπιτιού σας προκειμένου να συνδέσετε δύο ή περισσότερους υπολογιστές, αλλά και συσκευές όπως τηλεοράσεις, DVD players και παιχνιδομηχανές;

Ακούγεται υπερβολικά καλό για να 'ναι αληθινό, αλλά είναι απίστευτα εύκολο! Η τεχνολογία που τα κάνει όλα αυτά πραγματικότητα ονομάζεται Powerline και πολλές φορές τη συναντάμε και με τον όρο HomePlug. Αυτό που κάνει είναι εξαιρετικά απλό. Εκμεταλλεύεται την υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού σας (τα καλώδια του ρεύματος και τις πρίζες) προκειμένου να μεταφέρει... δεδομένα!

Με άλλα λόγια, στην πρίζα που μέχρι πρότινος βάζατε ένα φωτιστικό ή την τηλεόρασή σας, μπορείτε πλέον να λαμβάνετε και δεδομένα από ένα τοπικό δίκτυο! Το μόνο που χρειάζεστε για να γίνουν όλα αυτά, είναι δύο (ή περισσότερες, ανάλογα με τα δωμάτια που θέλετε να καλύψετε) συσκευές Powerline.

Πρόκειται για μικρές συσκευές που μοιάζουν με ηλεκτρική πρίζα με τη διαφορά ότι διαθέτουν και υποδοχή LAN (RJ45), ίδια δηλαδή με αυτήν της κάρτας δικτύου του υπολογιστή σας. Η όλη διαδικασία εγκατάστασης είναι εξαιρετικά απλή και σε γενικές γραμμές (ενδέχεται να διαφέρει ελαφρά ανάλογα με τη μάρκα της συσκευής Powerline) έχει ως εξής:
 
 
 
   
Βήμα 1ο: Αγοράστε ένα "starter kit" το οποίο περιέχει δύο συσκευές Powerline. Στα καταστήματα Multirama μπορείτε να βρείτε το πολύ καλό kit της εταιρείας LevelOne (LevelOne PowerCon PLI-2030 Starter Kit, κωδικός 0309668) το οποίο υποστηρίζει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως 200Mbps και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη μεταφορά σήματος high definition.
 
   
Βήμα 2ο: Θα βρείτε δύο θέσεις μνήμης. Εάν είναι κατειλημμένες θα πρέπει να αφαιρέσετε το ένα module τουλάχιστον πιάνοντάς το από τα άκρα και σύροντάς το προς τα έξω. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να το σηκώσετε ελαφρά προς τα πάνω. Με τον ίδιο τρόπο, σύρετε το νέο module μνήμης μέχρι να "κουμπώσει" έχοντας ως οδηγό τη σχετική εγκοπή. Ξαναβιδώστε το καπάκι.
 
   
Βήμα 3ο: Ανάλογα με το που θέλετε να φτάσει το δίκτυό σας, τοποθετήστε τη δεύτερη συσκευή Powerline στο αντίστοιχο δωμάτιο. Εφόσον παραμένετε στο ίδιο ρολόι της ΔΕΗ (ένα διαμέρισμα καλύπτεται πάντα από ένα ρολόι), το σήμα μεταφέρεται κανονικά.

Η δεύτερη συσκευή μπορεί να είναι το modem/router σας, ένας δεύτερος υπολογιστής, μία παιχνιδομηχανή, ή και ένα access point που στη συνέχεια θα "απλώσει" το ασύρματο σήμα του. Εάν θέλετε να ενώσετε πολλαπλά δωμάτια μέσω του δικτύου της ΔΕΗ, απλά αγοράστε επιπλέον συσκευές Powerline.
 
   
Βήμα 4ο: Συνδέστε την πρώτη συσκευή στον υπολογιστή σας, ανοίξτε τον και απλά ακολουθήστε τις οδηγίες εγκατάστασης. Εάν το δίκτυό σας είναι ρυθμισμένο ώστε να αποδίδει αυτόματα διευθύνσεις IP, είναι πιθανόν να μην χρειαστεί να κάνετε απολύτως τίποτα.

Όπως και να 'χει, μπορείτε να τρέξετε το σχετικό πρόγραμμα εγκατάστασης και ρύθμισης και να ορίσετε διευθύνσεις IP, καθώς και διάφορες άλλες παραμέτρους για τις συσκευές Powerline, με σημαντικότερη -ίσως- τη δυνατότητα ρύθμισης του QoS (Quality of Service) μέσω αυτής της ρύθμισης (εφόσον προσφέρεται) μπορείτε να καθορίσετε την προτεραιότητα της κίνησης στο δίκτυό σας, και έτσι για παράδειγμα, να δώσετε απόλυτη προτεραιότητα στη μεταφορά video ώστε να βλέπετε ταινίες από τον υπολογιστή στην τηλεόρασή σας χωρίς διακοπές ή κολλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου