14 Ιουνίου 2012

Τεκμήρια δαπανών διαβίωσης


2012-06-13 10:49

Τεκμήρια δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το οικονομικό έτος 2012

        Το εισόδημα κάθε φορολογουμένου διακρίνεται σε δύο είδη, το πραγματικό εισόδημα και το τεκμαρτό. Πραγματικό είναι το εισόδημα που πραγματικά απόκτησε ο φορολογούμενος, κατά την περίοδο για την οποία υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης, και προσδιορίζεται βάσει πραγματικών στοιχείων, όπως οι βεβαιώσεις αποδοχών, το εισόδημα που προκύπτει από τα βιβλία της επιχείρησης που εκμεταλλέυεται, οι τόκοι καταθέσεων, η πρόσοδος από ενοίκια ακινήτων, και κάθε άλλο εισόδημα, το οποίο προκύπτει από πραγματικά στοιχεία. Σε αντίθεση με το πραγματικό εισόδημα, το τεκμαρτό προκύπτει από υπολογισμούς που γίνονται βάσει άλλων δεδομένων, όπως είναι οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες, η απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου ή ακόμα και η κατοχή ενός περιουσιακού στοιχείου.

Τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης για το οικονομικό έτος 2012 είναι τα ακόλουθα:

α) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετρα­γωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας
β) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, που εκτιμάται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα
γ) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκι­νήτου ιδιωτικής χρήσης
δ) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία
ε) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκά­λους και λοιπό προσωπικό
στ) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη με βάση σκάφη α­ναψυχής ιδιωτικής χρήσης
ζ) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για αεροσκάφη, ελι­κόπτερα και ανεμόπτερα
η) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, εξωτερικής δεξαμε­νής κολύμβησης
θ) Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη
Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
        Για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που καταβάλλεται σε οικιακούς βοηθούς, δασκάλους κλπ. οι κατώτατες αμοιβές είναι για το διάστημα 1η Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου του περασμένου έτους, 33,04 ευρώ το ημερομίσθιο του άγαμου χωρίς προϋπηρεσία και 739,56 ευρώ για μισθό. Για το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους το ημερομίσθιο διαμορφώνεται σε 33,57 ευρώ και ο μισθός στα 751,39 ευρώ. Για την τεκμαρτή δαπάνη των ιδιωτικών σχολείων απαιτούνται αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ για να μην εφαρμοστεί η αντικειμενική δαπάνη για σκάφη αναψυχής, απαιτείται δήλωση ακινησίας που πιστοποιείται από βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

ΔΩΡΕΑΝ υπολογισμός τεκμηρίων... πατήστε εδώ

Πώς να αντιμετωπίσετε τα νέα τεκμήρια

        Το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης, που προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
 α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
 β) είναι φυλακισμένοι,
 γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
 δ) είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας,
 ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές,
 στ) είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και
 ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
     Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
Tα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης μπορούν να καλυφθούν με ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών.

Παράδειγμα

Έστω ότι άγαμος φορολογούμενος απέκτησε το 2011 εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 17.000 ευρώ.
Το ίδιο έτος αγόρασε αυτοκίνητο 1.500 κυβικών εκατοστών αξίας 20.000 ευρώ στις 30/6/20011 και για τους 6 μήνες κυριότητας έχει τεκμαρτή δαπάνη 2.900 ευρώ.
Ο φορολογούμενος είναι κύριος ενός διαμερίσματος 80 τμ, το οποίο έχει τεκμαρτή δαπάνη για όλο το 2011 το ποσό των  3.200 ευρώ.
Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για άγαμο το έτος 2011 είναι 3.000 ευρώ.
Ο φορολογούμενος το οικονομικό έτος 2012 θα υπαχθεί στο τεκμήριο κτήσης περιουσιακών στοιχείων συν τεκμηρίων διαβίωσης. Θα φορολογηθεί δηλαδή για εισόδημα 29.100 ευρώ, εκτός αν δικαιολογήσει τη διαφορά των 12.100 ευρώ.
Το 2010 ο πιο πάνω φορολογούμενος δήλωσε εισόδημα από μισθούς 22.000 ευρώ.
Μπορεί κατά συνέπεια ο φορολογούμενος να δικαιολογήσει την πιο πάνω διαφορά επικαλούμενος ανάλωση κεφαλαίου που σχηματίστηκε το 2010, το οποίο ανέρχεται σε: 22.000 - 5.400* = 16.600 ευρώ, ποσό με το οποίο καλύπτεται πλήρως η διαφορά των 12.100 ευρώ.
* (5.400 ευρώ είναι η τεκμαρτή δαπάνη του 2010 για το διαμέρισμα ποσό των  2.400 ευρώ συν 3.000 ευρώ που είναι η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για άγαμο)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στον κωδ. 787  του Ε1 θα πρέπει να μπει το ποσό των 12.100 ευρώ και όχι το ποσό των 16.600 ευρώ που προέκυψε από την κατάσταση ανάλωσης κεφαλαίου.

Aνάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών... πατήστε εδώ


Διαβάστε περισσότερα: http://www.taxnews.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου