14 Αυγούστου 2012

Aποστολή στο παρελθόν με σκέψεις για το μέλλον

Oι Ρώσοι διασώστες ξεκίνησαν για να διανύσουν τη διαδρομή της Πρώτης Αποστολής στην Καμτσάτκα του Βίτους Βέριγκ. Οι συμμετέχοντες από τη «Ρωσική Ένωση Διασωστών» σκοπεύουν να επαναλάβουν το εγχείρημα, που πραγματοποίησε πριν από 285 χρόνια ο διάσημος περιηγητής.

Τα μέλη της αφιέρωσαν τη σημερινή αποστολή στην 20ετία της Υπηρεσίας Ερευνών – Διάσωσης της Ρωσίας, εξήγησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Διασωστών Γιούρι Βορομπιόφ:
Για να προσδώσουμε χαρακτήρα στο γεγονός αυτό θυμηθήκαμε ότι 285 χρόνια πριν ο Βίτους Βέριγκ με απόφαση του αυτοκράτορα Πέτρου του Πρώτου πραγματοποίησε ένα πραγματικό κατόρθωμα για εκείνη την εποχή διανύοντας την απόσταση από την Αγία Πετρούπολη ως την Καμτσάτκα. Σκοπός της αποστολής ήταν καταρχάς να μελετηθεί η Ρωσική Αυτοκρατοτία από τη μία άκρη ως την άλλη και κατά δεύτερον να διευκρινιστεί εάν υπάρχει μεταξύ της Αμερικής και της Ευρασίας πορθμός, εάν συνδέονται ή όχι αυτές οι δύο ήπειροι. Αυτό ήταν σημαντικό και από γεωγραφικής και από κρατικής άποψης.
Η αποστολή του Βέριγκ διέσχισε το έδαφος της Ρωσίας από τη Δύση ως την Ανατολή σε τρία χρόνια. Ούτε οδικές, ούτε σιδηροδρομικές αρτηρίες υπήρχαν τότε. Χρειάστηκε να μετακινηθούν με άλογα και συχνότερα πεζή να βαδίσουν σε μονοπάτια, που έδειχναν οι ντόπιοι κάτοικοι, είτε ακόμη και να κολυμπήσουν σε νερά. Για να συντομεύσουν το χρόνο οι μετέχοντες στη σημερινή αποστολή αποφάσισαν να την πραγματοποιήσουν με τη λογική της σκυταλοδρομίας. Χώρισαν ολόκληρη τη διαδρομή σε τέσσερα τμήματα και ταυτοχρόνως ξεκίνησαν από τέσσερις πόλεις της βορειοδυτικής Ρωσίας, των Ουραλίων, της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής. Συνέκριναν τις λεπτομέρειες της αποστολής με τα ημερολόγια, που συνέτασσε κατά τη διάρκεια της Πρώτης Αποστολής στην Καμτσάτκα ο συνοδοιπόρος του Βέριγκ Πιοτρ Τσάπλιν. Αυτές οι σημειώσεις ανακαλύφθηκαν στο αρχείο του Πολεμικού Ναυτικού, εξηγεί ο Γιούρι Βορομπιόφ:
Τις είδα και τις κράτησα στο χέρι μου. Είναι προσεκτικά καταγεγραμμένο, κυριολεκτικά καθημερινά, ολόκληρο το ταξίδι του Βέριγκ από την Πετρούπολη ως την Καμτσάτκα. Εκεί καταγράφονται όλα όσα έβλεπαν τα μέλη της αποστολής. Θέλουμε διανύοντας την ίδια διαδρομή, να δημοσιεύσουμε όχι μόνο αυτές τις σημειώσεις, αλλά και τις δικές μας παρατηρήσεις, όσων διασχίζουν και βλέπουν τη σημερινή Ρωσία.
Τα μέλη της αποστολής θα μετακινούνται με αυτοκίνητα, όμως εκεί, που αυτό είναι αδύνατο, θα χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες, άλογα και βάρκες. Θα ολοκληρωθεί η αποστολή στις 8 Σεπτεμβρίου στη ρωσική Άπω Ανατολή και στην πόλη Πετροπάβλοφσκ-Καμτσάτσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου