14 Αυγούστου 2012

Η Κύπρος περιμένει νέο δάνειο από τη Ρωσία

Μπεζβέρχι Κιρίλλ
9.08.2012, 14:35
 Εκτυπώστε το άρθρο Ενημερώστε το φίλο σας για το Email  Προσθέστε στο μπλογκ
флаг Республики Кипр флаг России Кипр Россия Кипр
© Κολάζ: Η Φωνή της Ρωσίας

Η Κύπρος εξακολουθεί να ελπίζει στη ρωσική βοήθεια. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αυτού του νησιώτικου κράτους Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η Λευκωσία ελπίζει σε επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών με τη Μόσχα για την παραχώρηση νέου δανείου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν βιάζεται να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε η Ελλάδα, η Ισπανία και πολλές άλλες προβληματικές χώρες της Ευρώπης. Και αυτό, κατά την άποψη εμπειρογνωμόνων, δεν είναι τυχαίο.
Η εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους και την στήριξη των προβληματικών εθνικών τραπεζών η Κυπριακή Δημοκρατία τα πραγματοποιεί όχι χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας. Ουσιαστικά στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η Κύπρος πετυχαίνει να ακροβατεί στο χείλος της πτώχευσης ακριβώς χάρη στη ρωσική στήριξη. Πέρυσι η Μόσχα είχε παραχωρήσει στη Λευκωσία διακρατικό δάνειο 2,5 δισεκ. ευρώ, το οποίο, κατά την άποψη του Διευθυντή του Οικονομικού Τμήματος του Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών Ρωσίας Μαρσέλ Σάλιχοφ, έχει αποτελέσει σοβαρή υποστήριξη στην οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Τους τελευταίους 6 μήνες, το δάνειο που είχε παραχωρήσει η Ρωσία, στήριξε τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Και ουσιαστικά, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την παραχώρησή τους στις κυπριακές τράπεζες, που είχαν πληγεί εξαιτίας του κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Το επιτόκιο το χορηγημένο τότε ρωσικό δάνειο ήταν πολύ βολικό για τους Κυπρίους – μόλις 4%. Για σύγκριση, η ΕΕ, σύμφωνα με κάποιες φήμες, πρότεινε δάνειο με επιτόκιο 15%. Να τείνει χείρα βοήθειας η Ρωσία αποφάσισε λόγω των στενών οικονομικών σχέσεων με την Κύπρο. Το θέμα σχολιάζει ο Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Αγορών Κεφαλαίου του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Γιάκοφ Μίρκιν:
- Η Κύπρος έχει πολύ σοβαρές οικονομικές, χρηματοπιστωτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι κέντρο, μέσα από το οποίο έρχονται επενδύσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Επενδύσεις κυρίως άμεσες – ποσοστό περίπου 30-35%. Οι Κύπριοι ομόλογοι έχουν βάσιμους λόγους να υποθέτουν ότι η Ρωσία μπορεί να έχει σοβαρό ενδιαφέρον για την οικονομική σταθερότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από άποψη μεγέθους κυπριακής οικονομίας το περσινό δάνειο από μέρους της Ρωσίας ήταν πολύ σημαντικό – αποτελεί περίπου το 15% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της Κύπρου. Ωστόσο υπό το φως των τεράστιων «τρυπών» στον προϋπολογισμό των κυπριακών τραπεζών, αυτό το ποσό αποδείχτηκε ανεπαρκές. Η Κύπρος ζητά άλλα 5 δισεκ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ της χώρας. Η Λευκωσία, ας σημειωθεί, διεξάγει συνομιλίες για τη λήψη βοήθειας και από μέρους της ΕΕ. Όμως λόγω του ότι η ΕΕ ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια απαιτεί από τους δανειζόμενους της σκλήρυνση της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής, το δάνειο από τη Ρωσία για τους Κυπρίους είναι πολύ πιό ελκυστικό, πιστεύει ο Γιάκοφ Μίρκιν:
- Η οικονομική βοήθεια που παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι συναρτημένη με τους σοβαρούς όρους για την εξυγίανση των κρατικών οικονομικών και του τραπεζικού τομέα. Ίσως, εδώ υπολογίζουν ότι τα δάνεια, που θα μπορούσαν να ληφθούν από τη Ρωσία, δεν θα είναι συναρτημένα με τόσο σκληρούς όρους.
Πάντως, από την ημέρα της λήψης από την Κυπριακή Δημοκρατία πέρυσι του ρωσικού διακρατικού δανείου η πιστοληπτική αξιολόγηση του κράτους αυτού επιδεινώθηκε σημαντικά. Σήμερα η αξιολόγηση της φερεγγυότητας της Κύπρου σε ό,τι αφορά τα κρατικά της ομόλογα, σύμφωνα με την εκδοχή του Standard&Poor’s, βρίσκεται στο επίπεδο «BB», δηλαδή το κερδοσκοπικό. Γι΄αυτό το λόγο, κατά την άποψη μιας σειράς αναλυτών, οι Κύπριοι αυτή τη φορά δεν μπορούν να υπολογίζουν σε εξίσου βολικούς όρους, όπως του προηγούμενου δανείου. Σε αντίθεση από την ΕΕ η Μόσχα δεν έχει παρόμοιους μοχλούς εξουσίας, για να αναγκάσει την Κύπρο να προχωρήσει σε οικονομική λιτότητα. Γι΄αυτό οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η Ρωσία μπορεί να το αντισταθμίσει αυτό, ζητώντας πολύ υψηλό επιτόκιο για το δάνειο, το οποίο μπορεί να φανεί ακόμα και υψηλότερο, από αυτό που θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου