23 Δεκεμβρίου 2015

Επίδομα – Δώρο εορτών Χριστουγέννων


6/12/15 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Με το συγκεκριμένο άρθρο επιχειρείται μια ως επί το πλείστον πιο λεπτομερής προσέγγιση όλων των διαδικασιών που ακολουθούνται για τον υπολογισμό του Επιδόματος (όπως αποκαλείται εργατικά) – Δώρου Εορτών Χριστουγέννων και όλων των ειδικών περιπτώσεων  που διαφέρουν από τα συνηθισμένα. Σο τέλος του άρθρου παρατίθεται και ο Πίνακας Υπολογισμού του Δώρου για μια πιο επακριβής απεικόνιση όλων όσων αναφέρονται παρακάτω.
Α. ΠΡΟΣΩΠΑ
Α.1 ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο Ν. 1082/1980 και η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας 19040/1981 ρυθμίζουν τον υπολογισμό των Επιδομάτων Εορτών. Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, Επιδόματα Εορτών καταβάλλονται σε όλους τους μισθωτούς που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε οποιοδήποτε εργοδότη. Για τον υπολογισμό του ποσού των Επιδομάτων Εορτών λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών (δηλαδή το μηνιαίο μίσθωμα, ημερομίσθιο, ωρομίσθιο κλπ) και όχι η ιδιότητά τους ως υπάλληλοι ή εργατοτεχνίτες. Συγκεκριμένα το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για όσους αμείβονται με μισθό και με 25 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο.
Α.2 ΛΟΙΠΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων δικαιούνται σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης 19040/1981 και οι εξής:
  1. Οι Νομικοί Σύμβουλοι και Δικηγόροι των πάσης φύσεως Νομικών Προσώπων και επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων που αμείβονται με μισθό.
  2. Οι μισθωτοί των γεωργοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων (βουστασίων, λαχανοκήπων, ανθοκήπων, πτηνοτροφείων και λοιπών) εφόσον οι σχέσεις τους διέπονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή άλλες πράξεις, από αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 7 της απόφασης 19040/1981 ή υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α.
  3. Το προσωπικό των γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών που ασκούνται από το Δημόσιο, τις Ανώνυμες Εταιρίες, τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, ανεξάρτητα από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. ή από τον καθορισμό των αποδοχών τους με συλλογικές συμβάσεις και λοιπές πράξεις.
  4. Οι μισθωτοί που τελούν σε κατάσταση στρατεύσεως με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 της απόφασης 19040/1981.
Α.3 ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Σύμφωνα με το άρθρο 11 της 19040/1981 απ.Υπ.Οικ. και Υπ.Εργ. δεν δικαιούνται Δώρο Εορτών οι παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων:
  1. Οι εργαζόμενοι κατ’ οίκον σε κωμοπόλεις με πληθυσμό κάτω από 6.000 κατοίκους.
  2. Οι εργάτες θάλασσάς
  3. Οι φορτοεκφορτωτές λιμένων και ξηράς που διέπονται από ειδική νομοθεσία
  4. οι μισθωτοί που αμείβονται με ποσοστά, εκτός από τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 5 της ανωτέρω υπουργικής απόφασης.
  5. Οι εργάτες γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων εκτός από τους μισθωτούς των γεωργοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο (αρ.7 απ.19040/1981).
Β. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Β.1 ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ - ΠΛΗΡΩΜΗ
Β.1.1 ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται ολόκληρο εφόσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον υπόχρεο εργοδότη διήρκεσε καθ΄ όλη τη χρονική περίοδο από 1/5 έως 31/12 κάθε έτους. Για όσους μισθωτούς η σχέση εργασίας δεν διήρκεσε όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δίνεται τμήμα του Επιδόματος - Δώρου Εορτών Χριστουγέννων ανάλογο με τη διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Συγκεκριμένα, δίνεται ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα του δώρου, χωρίς βέβαια να αφαιρούνται οι Κυριακές και εορτές που περιλαμβάνονται μέσα σε αυτά τα διαστήματα.
Για την εξεύρεση του χρονικού διαστήματος της εργασιακής σχέσης αφαιρούνται οι ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας του μισθωτού, οι ημέρες αδείας άνευ αποδοχών καθώς και οι ημέρες ασθενείας για τις οποίες ο μισθωτός έλαβε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο. Συνεπώς δεν αφαιρούνται από τον υπολογισμό του χρονικού διαστήματος οι ασθένειες κατά τις οποίες δεν παρέχεται επίδομα ασθενείας από το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο. Οι δικαιολογημένες απουσίες από την εργασία όπως πχ ο χρόνος αποχής λόγω κυοφορίας ή λοχείας (αναλύεται στο Β.3.4), οι άδειες των σπουδαστών για συμμετοχή στις εξετάσεις, ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας εφόσον υποβάλλεται γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής του Ι.Κ.Α. κλπ. υπολογίζονται κανονικά στο χρονικό διάστημα καταβολής του Επιδόματος - Δώρου Εορτών Χριστουγέννων. 


Β.1.2 ΧΡΟΝΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται στους δικαιούχους μέχρι την 21η Δεκεμβρίου. Νοείται βέβαια ότι δεν υπάρχει δέσμευση για τον εργοδότη να καταβάλει το Δώρο νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία, η οποία αποτελεί και το μόνο ανώτερο χρονικό όριο καταβολής. Το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται υποχρεωτικά σε χρήμα. Ο εργοδότης, για να διασφαλίσει τις περιπτώσεις αποχώρησης των μισθωτών, έχει το δικαίωμα να μην καταβάλει ολόκληρο το Δώρο, αλλά να παρακρατήσει ποσό που αντιστοιχεί στο διάστημα από 21/12 έως 31/12. Ωστόσο υποχρεούται να  το καταβάλει το υπόλοιπο μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
Β.2 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ - ΔΩΡΟΥ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης 19040/1981 το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά τη 10η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου. Σε περιπτώσεις που η εργασιακή σχέση λύεται πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονται την ημέρα που λύεται η εργασιακή σχέση. Καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών του μισθωτού.
Τακτικές αποδοχές με βάση τις διατάξεις ή με βάση τις  δικαστικές αποφάσεις θεωρούνται:
  • Ο συμβατικός ή ο νόμιμος μισθός ή ημερομίσθιο
  • Οποιαδήποτε παροχή σε χρήμα ή σε είδος η οποία καταβάλλεται τακτικά κάθε μήνα ή κατά επανάληψη περιοδικά κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα.
  • Το επίδομα αδείας
  • Η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και τις εξαιρέσιμες εορτές, όπως και η αμοιβή για την νυχτερινή απασχόληση εφόσον καταβάλλονται από τον εργοδότη σαν συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας τακτικά κάθε μήνα, ή κατ΄ επανάληψη περιοδικά, κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα.
  • Η αξία χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως
  • Η πρόσθετη αμοιβή για παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα
  • Τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τους τρίτους
  • Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια της ασθένειας ή άδειας.
  • Η αμοιβή της νόμιμης υπερωριακής εργασίας, εφόσον παρέχεται τακτικά
  • Η αμοιβή από προμήθειες
  • Το επίδομα τακτικότητας (μη απουσίας)
  • Το επίδομα κατοικίας
  • Η αποζημίωση εκτός έδρας όταν καταβάλλεται τακτικά.
  • Το επίδομα ισολογισμού, εφόσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο (αναλύεται στο Β.3.2).
Οι πρόσθετες αποδοχές οι οποίες έχουν την έννοια της τακτικότητας προσαυξάνουν όπως προαναφέρθηκε το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων με τον παρακάτω τύπο:
καταρχήν διαιρούμε το συνολικό ποσό των πρόσθετων αποδοχών που έλαβε ο εργαζόμενος κατά το χρονικό διάστημα από 1/5 έως 31/12 με τον αντίστοιχο αριθμό των ημερών του διαστήματος αυτού για τις οποίες ο εργαζόμενος διατήρησε αξίωση αποδοχών. Το παραπάνω ημερομίσθιο που προκύπτει προστίθεται στο ημερομίσθιο βάσει του οποίου υπολογίζεται το δώρο. Για μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, ο υπολογισμός γίνεται με την διαίρεση του συνολικού ποσού των πρόσθετων αποδοχών δια του αριθμού 8. Στην συνέχεια το ποσό που προκύπτει προστίθεται στο μηνιαίο μισθό που αποτελεί το δώρο.

Το συνολικό ποσό του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, σύμφωνα με το άρθρο 6 της απόφασης 19040/1981, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τον ένα μισθό για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό ή τα 25 ημερομίσθια αντίστοιχα για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Β.3 ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

Β.3.1 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ
Όπως προαναφέρθηκε, στις αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίζονται τα Δώρα Εορτών, συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς το Δώρο Εορτών πρέπει να είναι προσαυξημένο με την αντίστοιχη αναλογία του Επιδόματος Αδείας. Ο συντελεστής προσαύξησης του Δώρου Εορτών είναι 0,04166 (0,5/12 = 0,04166 όπου 0,5 είναι το επίδομα αδείας που είναι ο μισός μισθός και όπου 12 είναι οι μήνες του έτους στους οποίους επιμερίζεται το επίδομα). Ευνόητο είναι ότι σε περίπτωση που δεν χορηγήθηκε επίδομα αδείας. Δεν θα γίνει προσαύξηση του δώρου εορτών με την αναλογία του επιδόματος αδείας.
Β.3.2 ΕΠΙΔΟΜΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Το Επίδομα Ισολογισμού εφ΄ όσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο σε εργαζόμενο που αμείβεται με μηνιαίο μισθό και χορηγήθηκε στο διάστημα από 1/5 έως 31/12 προσαυξάνει το Δώρο Χριστουγέννων με τον εξής τρόπο: Επίδομα Ισολογισμού : 8 και το ποσό που προκύπτει προστίθεται στο Δώρο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι και στην προσαύξηση του επιδόματος ισολογισμού υπολογίζεται η προσαύξηση 0,04166 (αναλογία επιδόματος αδείας).
Β.3.3 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ – ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Σε περίπτωση σύναψης Σ.Σ.Ε ή Δ.Α. ή Υπ.Απόφ. που προβλέπει αύξηση αποδοχών με αναδρομική ισχύ πριν από την ημερομηνία λήξης της σύμβασης, θα πρέπει να καταβληθεί η διαφορά που προκύκτει και στο ποσό του Δώρου.
Β.3.4 ΆΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
Η άδεια μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν διασπά τη συνέχεια της εργασιακής σχέσης. Επομένως θεωρείται σαν πραγματικός χρόνος απασχόλησης και συνυπολογίζεται για τη χορήγηση των Δώρων Εορτών. (Εγγρ.2763/1995 Υπ.Εργασίας)
Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Ν.3655 (03/04/2008) δημιουργείται “Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας” η οποία χορηγείται από τον Ο.Α.Ε.Δ. και σύμφωνα με την οποία “ο Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό”. Αυτό συνεπάγεται ότι για το διάστημα απουσίας της εργαζομένης που κάνει χρήση της αδείας μητρότητας από τον Ο.Α.Ε.Δ., ο εργοδότης δεν έχει καμία οικονομική υποχρέωση για χορήγηση Δώρου Εορτών.
Β.3.5 ΆΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ - ΔΩΡΟΥ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Β.3.5.1 ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ
Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο, το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών τους για το διάστημα από 1/5 έως 31/12. Συγκεκριμένα διαιρούμε τις συνολικές αποδοχές που έλαβε ο μισθωτός το παραπάνω χρονικό διάστημα, δια του αριθμού των ημερών που εργάσθηκε στο παραπάνω διάστημα. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με τα ημερομίσθια του Επιδόματος - Δώρου Εορτών Χριστουγέννων (βλ. Πίνακα Υπολογισμού) που δικαιούται ο μισθωτός ανάλογα βέβαια με τη διάρκεια της εργασιακής του σχέσης μέσα στα διαστήματα αυτά. 
Β.3.5.2 ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
α) Ο εργαζόμενος που απασχολείται καθημερινά με μειωμένο ωράριο θα λάβει ως Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων ότι και ο πλήρης απασχολούμενος βάσει όμως των μειωμένων, αναλόγως προς τον χρόνο απασχόλησής του, αποδοχών.
β) Ο εργαζόμενος με πλήρες ημερήσιο ωράριο αλλά λιγότερες ημέρες εργασίας την εβδομάδα, θα λάβει ως Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια και ½ του ημερομισθίου για κάθε 8 μη πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια.
γ) Ο εργαζόμενος με μειωμένο ωράριο εργασίας και με μειωμένες ημέρες εργασίας την εβδομάδα θα λάβει ως Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια. Το ημερομίσθιο σε αυτή την περίπτωση είναι μειωμένο ανάλογα με τις ώρες εργασίας κάθε ημέρα.
Β.3.5.3 ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι μισθωτοί οι οποίοι απασχολούνται σε περισσότερους από έναν εργοδότη και αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας, δικαιούνται να λάβουν Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων από όλους τους εργοδότες. Το Δώρο σε αυτές τις περιπτώσεις υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών ή το μέσο ημερομίσθιο των αμοιβών και είναι ανάλογο του χρονικού διαστήματος που απασχολούνται σε κάθε εργοδότη.
Β.3.5.4 ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ Η ΠΟΣΟΣΤΑ
Ο υπολογισμός του Επιδόματος - Δώρου Εορτών Χριστουγέννων για τα πρόσωπα της ανωτέρω κατηγορίας γίνεται βάσει του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών ή του μέσου ημερομισθίου των αμοιβών. Ο τρόπος υπολογισμού του μέσου όρου αποδοχών είναι ο ίδιος που περιγράφηκε στις παραπάνω κατηγορίες. (άρ.4 της 19040/1981)
Β.3.5.5 ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ, ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ, ΖΥΘΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ, ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΙΩΝ, ΤΑΒΕΡΝΩΝ, ΚΑΦΕΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΩΝ, ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των παραπάνω ειδικοτήτων, οι οποίοι αμείβονται με ποσοστά, υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό ημερομίσθιο της ασφαλιστικής κλάσης του Ι.Κ.Α. στην οποία υπάγονται.

Β.3.5.6 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ, ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΛΠ.
Όσοι απασχολούνται σε δημόσια έργα, Δημοτικά και Κοινοτικά έργα, σε εποχιακές εργασίες και με σχέση ορισμένου χρόνου ή για την εκτέλεση ορισμένου έργου, δικαιούνται να λάβουν ως Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων, 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημέρες εργασίας που πραγματοποιούν στη χρονική περίοδο 1/5 έως 31/12.
Β.3.5.7 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Η Ν.Π.Δ.Δ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Ο υπολογισμός του Επιδόματος - Δώρου Εορτών Χριστουγέννων για τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων και για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς δεν γίνεται με βάση τις διατάξεις της απόφασης 19040/1981 που αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά βάσει των διατάξεων που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων σε αυτές τις περιπτώσεις υπολογίζεται μόνο επί του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος και όχι επί του συνόλου των αποδοχών τους.
Β.3.5.8 ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Οι Ωρομίσθιοι καθηγητές  οι οποίοι συνδέονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου (σχολικό έτος) και οι αποδοχές αλλά και  οι ώρες της ημερήσιας απασχόλησης τους δεν είναι σταθερές αμείβονται σύμφωνα με την αρ. 19040/1981 κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Συγκεκριμένα ως επίδομα εορτών Πάσχα θα καταβληθούν 2 ημερομίσθια για κάθε 13 που πραγματοποιήθηκαν και ως επίδομα εορτών Χριστουγέννων, 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 που πραγματοποιήθηκαν μέσα στις χρονικές περιόδους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του Αρ.1. Ως ημερομίσθιο εξάλλου θα ληφθεί υπόψη το μέσο ημερομίσθιο που βρίσκεται από τη διαίρεση του συνόλου των αμοιβών αυτών, με τον συνολικό αριθμό των ημερών που περιλαμβάνονται στα χρονικά διαστήματα της παρ.2 του Αρ.1 και κατά τις οποίες ο εργαζόμενος εργάστηκε ή διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του.
Β.3.5.9 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΣΧΕΡΕΙΩΝ ΕΙΧΑΝ ΑΡΓΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ 1/5 ΕΩΣ 31/12 ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΩΡΟΥ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 19040/1981, ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΡΟΠΟ:
α) στο μισό, αν είχαν αργήσει συνέχεια και ολοκληρωτικά για χρόνο μεγαλύτερο από ένα μήνα και όχι όμως μεγαλύτερο από δύο μήνες.
β) στα 2/3 αυτού, εάν είχαν αργήσει συνέχεια και ολοκληρωτικά για χρόνο μεγαλύτερο από δύο μήνες.
Β.3.5.10 ΝΑΥΤΙΚΟΙ
Για τους Ναυτικούς το Επίδομα -  Δώρο Εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα έχει καταργηθεί από 01/01/2003 με την υπ’ αριθμ.3525 απόφ.κύρωσης του Γ.Ε.Ν. και ενσωματώθηκε στην Άδεια η οποία καθορίζεται από την εκάστοτε Σ.Σ.Ε που ανήκουν οι παραπάνω εργαζόμενοι.
Εξαίρεση αποτελούν οι ναυτικοί που αμείβονται με βάση τις Σ.Σ.Ε των Πληρωμάτων Πορθμείου Εσωτερικού  και των Πληρωμάτων Ακτοπλοϊκών Επιβατηγών Πλοίων. Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους ως Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται ο μισθός ενός μηνός. Το ποσό του Δώρου υπολογίζεται επί των πράγματι καταβαλλόμενων παγίως και σταθερών αποδοχών πλην αντιτίμου τροφής και υπερωριών.

Β.3.5.11 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εργαζόμενοι αλλοδαποί στην Ελλάδα που ακολουθούν το αλλοδαπό δίκαιο, μπορούν έστω κι αν ρυθμίζεται κατά διάφορο τρόπο ο υπολογισμός του δώρου από το δίκαιο της χώρας τους, να υπαχθούν στο ελληνικό δίκαιο ως προς την καταβολή του επιδόματος Δώρου και να λάβουν τις παροχές αυτές, σύμφωνα με αυτό (ΑΠ. 985/1982).

Γ. ΕΙΣΦΟΡΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ – ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Γ.1 ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ - ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ - ΔΩΡΟΥ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων υπόκειται σε όλες τις κρατήσεις και εισφορές που προβλέπονται για τους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς και λοιπούς οργανισμούς ή λογαριασμούς κοινωνικής πολιτικής. Ως προθεσμία καταβολής των εισφορών Ι.Κ.Α. επί του Επιδόματος - Δώρου Εορτών Χριστουγέννων, από τους υπόχρεους ορίζεται το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους ενώ για τα περισσότερα Λοιπά και Επικουρικά Ταμεία το τέλος Ιανουαρίου. Ειδικότερα για το Ι.Κ.Α. αναφέρουμε ότι το Δώρο Χριστουγέννων υπόκειται αυτοτελώς σε εισφορές για παλαιούς ασφαλισμένους (για όσους ασφαλίστηκαν πριν από την 01/01/1993) και νεοασφαλισμένους με την αλλαγή που έγινε και την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4093/2012 και σύμφωνα με το έγγραφο Ι.Κ.Α. Α20/251/38/1-3-2013 (Αρ. Εγκ.13) οι εισφορές υπολογίζονται επί του εναρμονισμένου ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών (ανεξαρτήτως ημερών ασφάλισης) το οποίο ανέρχεται στα 5.543,55 ευρώ ή 221,74 ημερήσιο ( x 25) για παλαιό ασφαλισμένο.
Παράδειγμα Παλαιού ασφαλισμένου : Έστω υπάλληλος  ο οποίος αμείβεται με 6000 ευρώ το μήνα και δικαιούται το  μέρος του Δώρου Χριστουγέννων επειδή δεν απασχολήθηκε σε ολόκληρο το κρίσιμο διάστημα από 1/5 έως 31/12. Π.χ. δικαιούται 15/25 του Δώρου. Το ανώτατο όριο στο οποίο θα υπολογιστούν εισφορές για το Δώρο βρίσκεται ως εξής: 15 ημερομίσθια Χ 221,74 = 3.326,10. Έτσι δεν υπολογίζονται εισφορές για το επιπλέον των 221,74 ευρώ ημερησίως ή 3.326,10 συνολικά.

Παράδειγμα Νέου ασφαλισμένου: Έστω υπάλληλος  ο οποίος αμείβεται με 6.000 ευρώ το μήνα και δικαιούται το  μέρος του Δώρου Χριστουγέννων επειδή δεν απασχολήθηκε σε ολόκληρο το κρίσιμο διάστημα από 1/5 έως 31/12. Π.χ. δικαιούται 15/25 του Δώρου. Το ανώτατο όριο στο οποίο θα υπολογιστούν εισφορές για το Δώρο είναι τα 5.543,25 ευρώ ανεξαρτήτως των πόσα ημερομίσθια δικαιούται ο εργαζόμενος ως αμοιβή.

Γ.2 ΑΠΔ
Το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων όπως προαναφέρθηκε υπόκειται σε εισφορές Ι.Κ.Α. και απεικονίζεται στην αναλυτική περιοδική δήλωση με τύπο αποδοχών 03 - Δώρο Χριστουγέννων.
Γ.3 Φ.Μ.Υ.
Το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων υπόκειται σε κρατήσεις Φ.Μ.Υ. σύμφωνα με την φορολογική κλίμακα του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Ν. 2238/1994 όπως αυτή θεσπίστηκε για το έτος 2014 με την παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 4110/2013 και με τις ΠΟΛ.1085/20.3.2014 (κοινοποίηση διατάξεων των άρθρων 1,3,6,7,8  του Ν.4110/2013) καθώς και την ΠΟΛ.1010/25.1.2013 (παρακράτηση φόρου και ειδ. εισφ. αλληλεγγύης).
Γ.4 ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΑΞΙΩΣΕΩΣ – ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Διατάξεις Νόμων, Διαταγμάτων, Υπουργικών Αποφάσεων, Συλλογικών Συμβάσεων, Διαιτητικών Αποφάσεων, Εσωτερικών Κανονισμών και λοιπών σχετικών πράξεων, οι οποίες προβλέπουν ευνοϊκότερους από την απόφαση 19040/1981 όρους παροχής επιδομάτων εορτών, υπερισχύουν.
Η παραγραφή αξιώσεως του Επιδόματος - Δώρου Εορτών Χριστουγέννων υπάγεται στα πέντε έτη, γιατί το Δώρο αποτελεί τακτικό μισθό (Α.Κ. άρθρα 250, 251, 253). Τέλος, για οι εργοδότες που δεν καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων επισύρονται εκτός από αστικές κυρώσεις και ποινικές που προβλέπονται από την παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.2336/1995.
Οι διατάξεις που αναφέρονται στην καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων (όπως και στο Δώρο Πάσχα) θεωρούνται ότι είναι δημοσία τάξης και έτσι δεν επιτρέπεται (είναι άκυρη κάθε ρητή η σιωπηρή συμφωνία) η παραίτηση του μισθωτού από αξίωση για Δώρο Εορτών (Αρ.Π. 293/1962).
Δ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ - ΠΙΝΑΚΕΣ
Δ.1 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ - ΔΩΡΟΥ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Δ.1.1 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΜΜΙΣΘΟΥ
Βοηθός λογιστή απασχολείται σε μια επιχείρηση από 1/5/2014 έως 22/10/2014 με μηνιαίο μισθό 1.000,00 ευρώ. Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα έλαβε επίδομα ισολογισμού ίσο με 730,00 ευρώ. Επιπλέον, είχε ασθένεια 7 ημέρες, από τις οποίες μόνο για τις 4 ημέρες έλαβε επίδομα Ι.Κ.Α..

Ο υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στην παραπάνω περίπτωση γίνεται με τον παρακάτω τρόπο:
Υπολογισμός ημερών για τις οποίες δικαιούται Δώρο Χριστουγέννων:
Οι ημερολογιακές ημέρες για το διάστημα 1/5 έως 22/10 είναι 175. Από αυτές τις 175 ημέρες αφαιρούμε μόνο τις ημέρες ασθενείας για τις οποίες ο εργαζόμενος έλαβε επίδομα από το Ι.Κ.Α., δηλαδή αφαιρούμε 4 ημέρες. Συνεπώς οι ημέρες υπολογισμού του Δώρου είναι 171. Ο συντελεστής υπολογισμού του Δώρου που προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα για τις 171 ημέρες είναι 18.
Τακτικές αποδοχές για τον υπολογισμό του Δώρου:
Μηνιαίες μεικτές αποδοχές 1.000,00 ευρώ
Αναλογία επιδόματος ισολογισμού 730,00 / 8 = 91,25 ευρώ
Σύνολο τακτικών αποδοχών Δώρου Χριστουγέννων 1.091,25 ευρώ
Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων:
1. Διαιρούμε τις αποδοχές του Δώρου 1.091,25 με το 25 για να προκύψει το ημερομίσθιο (1.091,25 /25 = 43,65)
2. Πολλαπλασιάζουμε στην συνέχεια με τον συντελεστή του Δώρου ο οποίος προέκυψε παραπάνω και είναι ίσος με 18 (43,65 x 18 = 785,70).
3. Το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται με την αναλογία του επιδόματος αδείας και συγκεκριμένα με τον συντελεστή 0,04166 (785,70 x 0,04166 + 785,70= 818,43).
Συνεπώς το τελικό ποσό του δώρου Χριστουγέννων για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο είναι ίσο με 818,43 ευρώ.
Δ.1.2 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΥ
Ημερομίσθιος απασχολείται σε μια επιχείρηση από 1/5/2014 έως 30/11/2014 με ημερομίσθιο 40,00 ευρώ. Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα λάμβανε αμοιβές για νόμιμη υπερωρία και νυχτερινή απασχόληση τακτικά κάθε μήνα και συνολικά 300,00 ευρώ για όλο το παραπάνω διάστημα.
Ο υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στην παραπάνω περίπτωση γίνεται με τον παρακάτω τρόπο:
Υπολογισμός ημερών για τις οποίες δικαιούται Δώρο Χριστουγέννων:
Οι ημερολογιακές ημέρες για το διάστημα 1/5 έως 30/11 είναι 214. Ο συντελεστής υπολογισμού του Δώρου που προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα για τις 214 ημέρες είναι 22,5263.
Τακτικές αποδοχές για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων:
Ημερομίσθιο 40,00 ευρώ
Προσαύξηση ημερομισθίου λόγω νυχτερινής απασχόλησης και νόμιμης υπερωρίας 300,00 ευρώ / 183 = 1,64 ευρώ (οι 183 ημέρες είναι οι ημέρες για τις οποίες ο εργαζόμενος διατήρησε στο διάστημα από 1/5/2014 έως 30/11/2014 αξίωση αποδοχών, δηλαδή οι ασφαλιστικές του ημέρες).
Σύνολο τελικού ημερομισθίου για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων 41,64 ευρώ (40 + 1,64).
Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων:
1. Πολλαπλασιάζουμε το τελικό ημερομίσθιο με τον συντελεστή του Δώρου (41,64 x 22,5263 = 938,00).
2. Το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται με την αναλογία του επιδόματος αδείας και συγκεκριμένα με τον συντελεστή 0,04166 (938,00 x 0,04166 + 938,00 = 977,08).
Συνεπώς το τελικό ποσό του δώρου Χριστουγέννων για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο είναι ίσο με 977,08 ευρώ.

Δ.2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Όπως προαναφέρθηκε προκειμένου ο εργαζόμενος να λάβει ολόκληρο το Επίδομα - Δώρο Εορτών Χριστουγέννων θα πρέπει να έχει απασχοληθεί πλήρως κατά το χρονικό διάστημα από 1/5 έως 31/12.  Για τον ευκολότερο υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων των εργαζομένων εκείνων που δεν εργάσθηκαν πλήρως κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, ή είχαν αδικαιολόγητη απουσία ή ασθένεια για την οποία έλαβαν επίδομα από τον ασφαλιστικό οργανισμό τους, παραθέτουμε παρακάτω τους συντελεστές βάσει των οποίων προκύπτει το Δώρο Χριστουγέννων ανάλογα με τον αριθμό ημερών που δικαιούται ο μισθωτός κατά το διάστημα από 1/5 έως 31/12.
Ημέρες
Συντ. ΔΧ
Ημέρες
Συντ. ΔΧ
Ημέρες
Συντ. ΔΧ
Ημέρες
Συντ. ΔΧΗμέρες
Ημέρες
Συντ. ΔΧ
Ημέρες
Συντ. ΔΧ
1
0,1053
41
4,3158
81
8,5263
121
12,7368
161
16,9474
201
21,1579
2
0,2105
42
4,4211
82
8,6316
122
12,8421
162
17,0526
202
21,2632
3
0,3158
43
4,5263
83
8,7368
123
12,9474
163
17,1579
203
21,3684
4
0,4211
44
4,6316
84
8,8421
124
13,0526
164
17,2632
204
21,4737
5
0,5263
45
4,7368
85
8,9474
125
13,1579
165
17,3684
205
21,5789
6
0,6316
46
4,8421
86
9,0526
126
13,2632
166
17,4737
206
21,6842
7
0,7368
47
4,9474
87
9,1579
127
13,3684
167
17,5789
207
21,7895
8
0,8421
48
5,0526
88
9,2632
128
13,4737
168
17,6842
208
21,8947
9
0,9474
49
5,1579
89
9,3684
129
13,5789
169
17,7895
209
22,0000
10
1,0526
50
5,2632
90
9,4737
130
13,6842
170
17,8947
210
22,1053
11
1,1579
51
5,3684
91
9,5789
131
13,7895
171
18,0000
211
22,2105
12
1,2632
52
5,4737
92
9,6842
132
13,8947
172
18,1053
212
22,3158
13
1,3684
53
5,5789
93
9,7895
133
14,0000
173
18,2105
213
22,4211
14
1,4737
54
5,6842
94
9,8947
134
14,1053
174
18,3158
214
22,5263
15
1,5789
55
5,7895
95
10,0000
135
14,2105
175
18,4211
215
22,6316
16
1,6842
56
5,8947
96
10,1053
136
14,3158
176
18,5263
216
22,7368
17
1,7895
57
6,0000
97
10,2105
137
14,4211
177
18,6316
217
22,8421
18
1,8947
58
6,1053
98
10,3158
138
14,5263
178
18,7368
218
22,9474
19
2,0000
59
6,2105
99
10,4211
139
14,6316
179
18,8421
219
23,0526
20
2,1053
60
6,3158
100
10,5263
140
14,7368
180
18,9474
220
23,1579
21
2,2105
61
6,4211
101
10,6316
141
14,8421
181
19,0526
221
23,2632
22
2,3158
62
6,5263
102
10,7368
142
14,9474
182
19,1579
222
23,3684
23
2,4211
63
6,6316
103
10,8421
143
15,0526
183
19,2632
223
23,4737
24
2,5263
64
6,7368
104
10,9474
144
15,1579
184
19,3684
224
23,5789
25
2,6316
65
6,8421
105
11,0526
145
15,2632
185
19,4737
225
23,6842
26
2,7368
66
6,9474
106
11,1579
146
15,3684
186
19,5789
226
23,7895
27
2,8421
67
7,0526
107
11,2632
147
15,4737
187
19,6842
227
23,8947
28
2,9474
68
7,1579
108
11,3684
148
15,5789
188
19,7895
228
24,0000
29
3,0526
69
7,2632
109
11,4737
149
15,6842
189
19,8947
229
24,1053
30
3,1579
70
7,3684
110
11,5789
150
15,7895
190
20,0000
230
24,2105
31
3,2632
71
7,4737
111
11,6842
151
15,8947
191
20,1053
231
24,3158
32
3,3684
72
7,5789
112
11,7895
152
16,0000
192
20,2105
232
24,4211
33
3,4737
73
7,6842
113
11,8947
153
16,1053
193
20,3158
233
24,5263
34
3,5789
74
7,7895
114
12,0000
154
16,2105
194
20,4211
234
24,6316
35
3,6842
75
7,8947
115
12,1053
155
16,3158
195
20,5263
235
24,7368
36
3,7895
76
8,0000
116
12,2105
156
16,4211
196
20,6316
236
24,8421
37
3,8947
77
8,1053
117
12,3158
157
16,5263
197
20,7368
237
24,9474
38
4,0000
78
8,2105
118
12,4211
158
16,6316
198
20,8421
238
25
39
4,1053
79
8,3158
119
12,5263
159
16,7368
199
20,9474
239
25
40
4,2105
80
8,4211
120
12,6316
160
16,8421
200
21,0526
240
25
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
241
25
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
242
25
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
243
25
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
244
25
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
245
25
Η παραπάνω αναλογία αναφέρεται για μεν τους ημερομίσθιους σε ημερομίσθια, για δε τους αμειβόμενους με μισθό σε εικοστά πέμπτα του μηνιαίου μισθού.

http://www.e-forologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου