2 Φεβρουαρίου 2012

Πως χάλασε το deal Alpha-Eurobank

Print E-mail
Tuesday, 31 January 2012 18:11
alphaeurobank 390_2908Έκπληξη προκάλεσε σε αρκετό κόσμο η χθεσινή είδηση για τα προβλήματα στο deal της Alpha Bank – EFG Eurobank, αν και σίγουρα όσοι παρακολουθείται τη στήλη μας θα ξέρετε ότι είχαμε προειδοποιήσει για πιθανά προβλήματα εδώ και αρκετούς μήνες. Βέβαια και προτού περάσουμε στο σχόλιο μας, θα ρίξουμε και το καρφί μας για όλους αυτούς οι οποίοι γράφουν σε διάφορά site ότι ήταν κοινό μυστικό ότι υπάρχουν προβλήματα και άλλα τέτοια, την ώρα που εδώ και εβδομάδες αν όχι μήνες έγραφαν ότι το deal είναι θέμα χρόνου κτλ.
Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ξεκάθαρα την εμπλοκή στη συγχώνευση έχει προκαλέσει η Alpha Bank, κάτι το οποίο φάνηκε και από τις ανακοινώσεις των δύο τραπεζών.
Σύμφωνα με τα όσα έχουμε γράψει κατά καιρούς από την πρώτη στιγμή απλά η Alpha Bank δεν ήθελε το εν λόγω deal, λόγω του ύψους του χαρτοφυλακίου ομολόγων που είχε η EFG Eurobank, ενώ για όσους αναρωτιούνται για είχε προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία, η απάντηση βρίσκεται στα όσα είχαμε αποκαλύψει αποκλειστικά από αυτήν τη στήλη. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Alpha Bank είχε δεχθεί πολιτικές πιέσεις από την κυβέρνηση Παπανδρέου, τον ίδιο και συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη, στις οποίες πιέσεις λόγω της κατάστασης η οποία επικρατούσε, αναγκάστηκε να ενδώσει η διοίκηση της Alpha Bank. Μάλιστα, η δυσφορία των ανθρώπων της Alpha Bank είχε φανεί, όταν σε μια συνάντηση της κυβέρνησης (επί ΠΑΣΟΚ) με τους επικεφαλής των τραπεζών (λίγο πριν η κυβέρνηση Παπαδήμου αναλάβει) η διοίκηση της Alpha Bank, με ένα εντελώς δεικτικό τρόπο, ήταν η μοναδική η οποία δεν είχε στείλει εκπρόσωπο της.  Έτσι λοιπόν και μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών (αλλαγή κυβέρνησης, PSI+ κτλ), η διοίκηση της Alpha Bank προχωράει σε μια προβλεπόμενη κίνηση θέτοντας θέμα ολοκλήρωσης του deal.   
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διοίκηση της Alpha Bank δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα πει ανοιχτά ότι δεν επιθυμεί να γίνει το deal, αν και αυτό ουσιαστικά επιθυμεί, αλλά είναι πολύ πιθανόν να προτείνει μια νέα σχέση ανταλλαγής η οποία θα είναι εξαιρετικά υπέρ της, αναγκάζοντας ουσιαστικά την EFG Eurobank να μη συμφωνήσει. Συγκεκριμένα, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Alpha Bank θα επικαλεστεί τις μεγάλες επιπτώσεις του κουρέματος του χρέους στη νέα τράπεζα, ως αποτέλεσμα του μεγάλου χαρτοφυλάκιο ομολόγων που έχει η EFG Eurobank, προτείνοντας μια σχέση ανταλλαγή αντί για 5 προς 7, 5 προς 11 ή 12 μετοχές, δηλαδή για κάθε 5 μετοχές της Alpha Bank να αναλογούν 11 ή 12 μετοχές της EFG Eurobank.  Απλά για την ιστορία με τις χθεσινές τιμές κλεισίματος (Alpha Bank 1,24 ευρώ, EFG Eurobank 0,797 ευρώ) αυτό σημαίνει μια τιμή για τη μετοχή της Eurobank, περίπου 0,56 – 0,57 ευρώ. Βέβαια εξίσου πιθανό είναι πει ότι δεν επιθυμεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Πέραν των παραπάνω, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άραβες – επενδυτές οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν στο νέο σχήμα είναι ουσιαστικά επενδυτές οι οποίοι έχουν διαχρονική σχέση με την Alpha Bank και τη διοίκηση της Τράπεζας. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι όταν γίνονταν οι αρχική συμφωνία με την EFG Eurobank, είχε γίνει προσπάθεια από τη διοίκηση της Eurobank να βρεθούν επενδυτές από το εξωτερικό που σχετίζονται με τον όμιλο Λάτση κάτι το οποίο είχε μπλοκάρει η πλευρά της Alpha Bank, βάζοντας  στο παιχνίδι τους επενδυτές από το Κατάρ, οι οποίοι έτσι και αλλιώς έχουν ποσοστό στην Alpha Bank. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι συγκεκριμένοι επενδυτές αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη νέα Alpha Bank (χωρίς την EFG Eurobank) καλύπτοντας πιθανόν μεγάλο μέρος μιας αύξησης κεφαλαίου, στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας μετά το κούρεμα.
Κρίνοντας τα τελευταία γεγονότα θα λέγαμε ότι η κίνηση της Alpha Bank κρίνεται απόλυτα φυσιολογική, αυστηρά σύμφωνα με οικονομικούς όρους και λόγω του πολύ μεγάλου χαρτοφυλακίου ομολόγων που έχει η EFG Eurobank, σε αντίθεση με αυτό της Alpha Bank, το οποίο όπως αναφέρουμε μήνες τώρα είναι απόλυτα διαχειρίσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου