2 Μαΐου 2012

Ολο το σχέδιο νόμου για το Χρηματιστήριο


Τετάρτη, 02 Μάιος 2012 01:01
Αναλυτικές προτάσεις που αφορούν σε αλλαγές του πλαισίου που διέπει τη διενέργεια δημοσίων προτάσεων και margin account, στους κανόνες Εταιρικής διακυβέρνησης, στην εισαγωγή στο ΧΑ των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών κατέθεσε στο Υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αναμένει πλέον από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου την έγκριση και άμεση εφαρμογή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.Οσον αφορά στις δημόσιες προτάσεις, με το υποβληθέν σχέδιο καταργείται η δυνατότητα υποβολής δημόσιας πρότασης σε περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού (π.χ. συγχώνευση, διάσπαση, μετατροπή), ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι με εισηγμένες μετοχές να λάβουν (υποχρεωτικά) μετρητά και η εταιρεία να διαγραφεί από το ΧΑ.
Επιπλέον αυξάνεται σε 12 από 6 μήνες το διάστημα που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της ελάχιστης τιμής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, σε περίπτωση απόκτησης από τον προτείνοντα μετοχών της εταιρείας που αποτελεί αντικείμενο της δημόσιας πρότασης.
Στο θέμα του margin account οι βασικές αλλαγές αφορούν σε πλήρη εναρμόνιση με την MiFID αλλά και στη δυνατότητα ασφάλειας με μετοχές τίτλων που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια του εξωτερικού.
Σχετικά με την Εταιρική Διακυβέρνηση, η προώθηση του σχετικού σχεδίου νόμου καθιστά υποχρεωτική πλέον και οχι προαιρετική την εφαρμογή όλων των σχετικών διατάξεων στις οποίες προστίθενται και νέες, όπως για παράδειγμα, η δημοσιοποίηση της πολιτικής αμοιβών της κάθε εταιρείας στην ιστοσελίδα της.

Επίσης, προβλέπεται σαφέστερος διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ κάθε εταιρείας.Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε επίσης σχέδιο που αφορά στη δυνατότητα εισαγωγής των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) στο Χρηματιστήριο, κάτι που έως σήμερα δεν ισχύει και που προέκυψε κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών.
Με το συγκεκριμένο σχέδιο επιδιώκεται η παροχή δυνατότητας εισαγωγής των ΑΚΕΣ προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Τα Venture Capitals
Στις οργανωμένες αγορές των μεγάλων διεθνών χρηματοοικονομικών κέντρων, εισάγονται προς διαπραγμάτευση τα Venture Capitals, δηλαδή επενδυτικά σχήματα κλειστού τύπου που επενδύουν σε εταιρίες με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους επενδυτές να αποκτήσουν μέσω αυτών πρόσβαση σε χαρτοφυλάκιο κινητών αξιών, κυρίως μη εισηγμένων εταιρειών.
Αντίστοιχο ρόλο με τα VCTs, επιτελούν τα Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών.
Αυτά τα επενδυτικά οχήματα έχουν φορολογικά πλεονεκτήματα για τον επενδυτή αλλά και αναπτυξιακό σκοπό μέσω της χρηματοδότησης κυρίως νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς τομείς όπως οι εξαγωγές, η αγροτική παραγωγή, η ενέργεια κ.λπ.
Στο ίδιο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων περιλαμβάνονται αλλαγές για τις ΑΕΕΧ, απαλλαγή των ΑΕΕΔ από την έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού αλλά και επιμήκυνση της υποχρέωσης τήρησης ηχητικών αρχείων για 3 χρόνια – από ένα έτος που ισχύει σήμερα- προκειμένου να διευκολύνονται έλεγχοι που αφορούν σε ενδεχόμενο χειραγώγησης αγοράς.
* Οι νομοθετικές προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".
ΠΗΓΗ: http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου