2 Μαΐου 2012

Ευκαιρίες στα εξοχικά - Ελπίδες στους ξένους

του Φώτη Κόλλια
Δημοσιεύθηκε: 07:58 - 02/05/12

Εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, χιλιάδες παραθεριστικά ακίνητα σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στα αζήτητα. Το άλλοτε βαρύ πυροβολικό και ένα από τα μέσα για την έξοδο από την κρίση της κτηματαγοράς έχει σιγήσει για τα καλά τα τελευταία 3 χρόνια, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα έρθει η ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, διευθύνοντα σύμβουλο της E-Real Estates, του μεγαλύτερου πανελλαδικού δικτύου ανεξάρτητων κτηματομεσιτικών εταιριών, «η εξοχική κατοικία γυρίζει στις τιμές που ίσχυαν στις αρχές της δεκαετίας, χωρίς να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ακόμα και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα θα προκύψει αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος».

Ο κ. Μπάκας υποστηρίζει πως οι αξίες έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το 2008 από 50% έως 70% σε περιπτώσεις πολυτελών ακινήτων, που δύσκολα βρίσκουν αγοραστή. Η πρώτη πτώση των τιμών έγινε το 2010 και ήταν 25% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2009, ενώ το 2011 ήταν 10% - 15% σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα και με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τη διετία 2009-2011 ο αριθμός των συναλλαγών σε εξοχικές κατοικίες έχει καταγράψει πτώση 80%.

Η επιδείνωση της κρίσης και η περαιτέρω αποδυνάμωση των οικογενειακών εισοδημάτων συνηγορούν υπέρ της ακόμα εντονότερης πτώσης των τιμών. Επιπλέον, οι προβλέψεις παλαιότερων μελετών για τη δυνατότητα να πουληθούν σε αλλοδαπούς επενδυτές ακόμη και 1 εκατ. εξοχικά σε βάθος χρόνου έχουν διαψευστεί.

Οι περίφημοι αγοραστές από τη βόρεια Ευρώπη απέχουν από την ελληνική αγορά καθώς μια σειρά εμπόδια όπως νομικής, γραφειοκρατικής, πολεοδομικής ή φορολογικής φύσεως, συμπεριλαμβανομένης και της χρονοβόρας διαδικασίας, δυσχεραίνει τις αγοραπωλησίες.

Το χρονικό διάστημα 2003 - 2007 πουλήθηκαν σε αλλοδαπούς 12.000 κατοικίες συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, λέει ο κ. Μπάκας. Ωστόσο, υπήρχε η προσδοκία πως η σημαντική πτώση των τιμών θα προσέλκυε περισσότερους ξένους αγοραστές, που θα αντιστάθμιζαν τις απώλειες της εγχώριας αγοράς, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Άλλωστε, οι ξένοι αναζητούν όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, απαιτώντας ταυτόχρονα και την καλύτερη δυνατή ποιότητα κατασκευής. Για τον λόγο αυτόν υφίσταται μεγάλος ανταγωνισμός με τις χώρες της Ν. Ευρώπης, όπως με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της E-Real Estates, την περίοδο 2003 - 2007 η Ισπανία πουλούσε σε ξένους αγοραστές κατά μέσο όρο 45.000 κατοικίες ανά έτος και η Κύπρος 8.000 ανά έτος, ενώ σε όλη την Ευρώπη το διάστημα  2001-2007 έγιναν 500.000 μεταβιβάσεις εξοχικών ακινήτων σε αλλοδαπούς αξίας 120 δισ. ευρώ.

Προσγείωση των τιμών
Η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας παρουσιάζει πλέον επενδυτικές ευκαιρίες, πάντα όμως με την απαιτούμενη διαπραγμάτευση. Επιπλέον, οι σημερινές τιμές είναι πολύ προσιτές σε άλλοτε απλησίαστες περιοχές των τουριστικών θερέτρων.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση τη συγκεντρώνουν τα νησιά και η ηπειρωτική Ελλάδα που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, όπως οι Σπέτσες και η Ύδρα, οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου, καθώς και τα δημοφιλή νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδος κ.ά.).

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, πλέον έχουμε 4 κατηγορίες αλλοδαπών αγοραστών: αυτούς που αναζητούν ακίνητα κοντά στη θάλασσα με 2 δωμάτια έως 180.000 ευρώ, αυτούς που επιθυμούν ακίνητα κοντά στη θάλασσα με 4 δωμάτια και πισίνα αξίας από 200.000 ευρώ και άνω και όσους επιθυμούν μοναδικά ακίνητα με ιδιωτικές παραλίες από 500.000 ευρώ και πάνω.

Στην τέταρτη κατηγορία ανήκει ένα κοινό άνω των 50 ετών, με παιδιά, που έχει μεσαία ή υψηλά εισοδήματα και επιθυμεί να μεταναστεύσει σε θερμότερα κλίματα και σε χώρες με χαμηλό κόστος διαβίωσης. Στις επιλογές τους είναι οργανωμένα παραθεριστικά συγκροτήματα, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας οι οποίες βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και τα αεροδρόμια, όπως η Πελοπόννησος.

Οι περιοχές και οι τιμές
Το Costa Navarino έδωσε σημαντική ώθηση στη Μεσσηνία με γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις spa και οργανωμένες εξοχικές κατοικίες. Πολύ σημαντική η προσφορά νεόδμητων και παλαιών κατοικιών υπάρχει στην Πύλο καθώς και στην Κορώνη, όπου οι τιμές ξεκινούν από 1.200 ευρώ/τ.μ.

Στη Λακωνία το επενδυτικό ενδιαφέρον κυριαρχεί στο Γύθειο και στο Μαυροβούνι (πλεονέκτημά τους η κοντινή απόσταση από την Αθήνα). Τα είδη των ακινήτων που παρουσιάζουν ζήτηση είναι κυρίως πετρόκτιστες παραδοσιακές κατοικίες από 70 τ.μ. σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Στην Αργολίδα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ναύπλιο και στο Πόρτο Χέλι, περιοχές με επιχειρηματική ανάπτυξη. Η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη κατασκευή του Porto Heli Collection αναμένεται να φιλοξενήσει το πρώτο Amanresort με κατοικίες στην Ευρώπη, παραθαλάσσια υπερπολυτελή εξοχικά, αλλά και γήπεδα γκολφ 18 οπών. Πολλοί επώνυμοι διατηρούν πολυτελή εξοχικά στον Άγιο Αιμιλιανό, στη Βερβερόντα, στο Δορούφι, στο Σαλάντι, στην Κόστα και στην Πετροθάλασσα, όπου οι τιμές αγγίζουν τις 3.500 ευρώ/τ.μ.

Η Αχαΐα, κυρίως το βόρειο κομμάτι του νομού, και η Κορινθία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στη λίστα για τη Πελοπόννησο. Η Ακράτα, το Ξυλόκαστρο, ο Λόγγος, το Ρίο και το Λουτράκι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας με τιμές από 1.400 ευρώ/τ.μ.

Η ζήτηση σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Ρόδος βρίσκεται πάντα στο αγοραστικό προσκήνιο και διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, αν και είναι μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πτώση των τιμών κατά μέσο όρο έχει αγγίξει το 15%, παρότι ευκαιρίες πάντα υπάρχουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στη δυτική πλευρά των Χανίων από Ισραηλινούς, για ανοικοδόμηση κατοικιών και μεταπώλησή τους.

Σημαντική μείωση παρουσιάζεται στις τιμές των εξοχικών κατοικιών σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, η πτώση φτάνει το 30% και το 40% και οι τιμές/τ.μ. για νεόδμητα ακίνητα ξεκινούν από 900 ευρώ και κάποιες φορές είναι κάτω από το κόστος κατασκευής και αγοράς οικοπέδου.

Στα Επτάνησα, και ειδικότερα στην Κέρκυρα, οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση ανάλογα με το σημείο. Ειδικότερα, περιοχές κυρίως στο βόρειο κομμάτι του νησιού καταγράφονται τιμές/τ.μ. που αγγίζουν και τις 3.000 ευρώ.
Στη Ζάκυνθο η ζήτηση αφορά μονοκατοικίες και οργανωμένα συγκροτήματα με τιμές/τ.μ. για πολυτελή κατοικίες που ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ. Έκπληξη στη λίστα των νησιών στο Ιόνιο είναι το πρωτοεμφανιζόμενο Μεγανήσι, ένα μικρό και ήρεμο νησάκι απέναντι από το μυθικό νησί Σκορπιός του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

Στο Μεγανήσι η έλλειψη εκτάσεων έχει διατηρήσει τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 1/3 του νησιού έχει αγοραστεί από την οικογένεια Rothschild καθώς και από πολλούς επώνυμους, όπως η εγγονή του πρώην προέδρου της Γαλλίας Β.Ζ. Ζεστέν. Το νησί έχει γίνει πόλος έλξης Γάλλων, Ιταλών και Ρώσων λόγω της σχέσης του με τον Σκορπιό, την οργανωμένη μαρίνα και τους φυσικούς κόλπους για τα ιστιοπλοϊκά.

Bullets • Περίπου 300 ακίνητα έχουν μεταβιβαστεί σε ξένους το διάστημα 2008 - 2012 στη Χαλκιδική. Το 60% είναι Ρώσοι.
• Γύρω στο 1.500.000 ξένοι επιθυμούν κάποια στιγμή να αποκτήσουν εξοχικό ακίνητο στην Ελλάδα.
• Περί τις 450.000 - 500.000 Ρώσοι επισκέπτονται την Ελλάδα και το 7 % είναι εν δυνάμει επενδυτές.

Το 2008 αγόρασαν στα παράλια της Τουρκίας εξοχικές κατοικίες από 1.000 έως 1.300 ευρώ/τ.μ. 10.059 Έλληνες και 42.000 αλλοδαποί (Γερμανοί, Άγγλοι, Ιρλανδοί, Δανοί, Ολλανδοί και Αυστριακοί).


***Οι αναλυτικοί πίνακες με τις τιμές εξοχικών το 2012 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

2 σχόλια: