7 Σεπτεμβρίου 2012

Δέκα χώρες ιδρύουν επιχείρηση για ενίσχυση της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος

16/07/2012
Συμφωνία ενδέχεται να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και αξιόπιστες παροχές ενέργειας, ενώ σηματοδοτεί μια επί μακρόν δυσκολοθώρητη ενσωμάτωση της αγοράς.
Της Ιβάνα Γιοβάνοβιτς για τους Southeast European Times στο Βελιγράδι -- 16/07/12
photoΤο κοινό σύστημα διανομής θα εξασφαλίσει σταθερές παροχές ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις χώρες μέλη. [Νάντα Μπόζιτς/SETimes]
Δέκα χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία νέας επιχείρησης, το Συντονιστικό Γραφείο Δημοπρασιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE CAO), το οποίο θα διανέμει ηλεκτρικό ρεύμα σε ολόκληρη την περιοχή.
Η επιχείρηση θα έχει κεντρικά γραφεία στην Ποντγκόριτσα, βασικός στόχος της είναι να εξασφαλίσει σταθερές παροχές ηλεκτρικού ρεύματος σε Αλβανία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), πΓΔΜ, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σλοβενία, Κοσσυφοπέδιο και Τουρκία.
"Για παράδειγμα, εάν η Κροατία επιθυμεί να εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα από την Τουρκία, πρέπει να ρωτήσει Β-Ε, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία κτλ. ... για να το κάνει. Αυτό δεν θα ισχύει πλέον. Η Κροατία θα το λαμβάνει απευθείας από οπουδήποτε στη ΝΑΕ...και δεν θα είναι εφικτό από μια πλευρά να κλείνει τις διαδρομές, όπως είχε συμβεί αυτό το χειμώνα με τη Σερβία η οποία έκλεισε όλα τα σύνορά της και δεν μπορούσε κανείς να διανείμει ηλεκτρικό ρεύμα," δήλωσε στους SETimes ο Αλεξάνταρ Μιούσκοβιτς, εκτελεστικός διευθυντής του SEE CAO.
Ωστόσο δεν έχει να κάνει μόνο με την ποσότητα. "Το ηλεκτρικό ρεύμα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε θα έχει πολύ καλύτερη ποιότητα καθώς οι χρησιμοποιήσιμες δυνατότητες θα είναι 150 αντί 100 τη δεδομένη στιγμή," δήλωσε ο Μιούσκοβιτς. Αποτελεί καλή είδηση για μια περιοχή η οποία πλήττεται από χρόνιες διακοπές ρεύματος.
Πέραν αυτού, ανέφερε, "Το έργο αυτό ορίζει ένα ισχυρό σήμα για την ικανότητα της περιοχής να συνεργάζεται με στόχο το κοινό καλό".
Εγγενές αυτού είναι το γεγονός ότι το SEE CAO αποτελεί πραγματικό δείκτη για την ενσωμάτωση της αγοράς, σε αντίθεση με το διασυνοριακό εμπόριο.
"Μιλάμε για μικρές, κατακερματισμένες αγορές. Αυτό σημαίνει πολλά σύνορα. Ο μεγάλος αριθμός συνόρων, σε συνδυασμό με την αντίθετη ικανότητα μεταφοράς των μηχανισμών δημοπρασίας, καθιστούν το εμπόριο στην περιοχή αρκετά δύσκολη υπόθεση," δήλωσε στους SETimes ο Σλάβτσκο Νεΐκοφ, διευθυντής της Γραμματείας Κοινοτικής Ενέργειας σχετικά με την ίδρυση του CAO στη Βιέννη.
"Θα υπάρχει λιγότερο γραφειοκρατία. Στην πραγματικότητα, αναμένουμε εφαρμογή της αρχής μονοαπευθυντικής αγοράς," πρόσθεσε ο Νεΐκοφ.

Αναμένεται επίσης να ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση και να μειώσει την εξάρτηση. "Ο φορέας αυτός αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική πλατφόρμα για ταχύτερο, οικονομικότερο και πιο εύκολο τρόπο εισαγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος," δήλωσε στους SETimes η Άνα Μπ. Μποβάν, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Φόρουμ Κεντρικής Ευρώπης στο Βελιγράδι. Η Σερβία αναμένεται να ενταχθεί επίσημα στην ομάδα κάποια στιγμή.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν δυο με τρία χρόνια για να νιώσουν την πρώτη επίδραση στις τιμές "βάσει ενός πολύ καλύτερου και ευκολότερου εμπορίου ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα παρέχεται από το CAO," προέβλεψε ο Μιούσκοβιτς. Οι τιμές στο τέλος θα πέσουν, αν και αναμένεται να αυξηθούν στο μεταξύ από τα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία θεωρούνται χαμηλά από τα πρότυπα της ΕΕ.
Το CAO στέλνει επίσης ένα ισχυρό πολιτικό σήμα. "Έπειτα από χρόνια αναταραχών, έχουμε δέκα TSO που κάθονται μαζί και συναλλάσσονται εμπορικά. Προς αυτό το σκοπό, αναμένω πως θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες TSO," δήλωσε ο Νεΐκοφ.
Στο άρθρο αυτό συνέβαλε η ανταποκρίτρια των SETimes Κλαούντια Λουτόβσκα στα Σκόπια.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου