6 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.............

Νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Outright Monetary Transaction) ανακοίνωσε ο Draghi της ΕΚΤ - Προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ οι επεμβάσεις των μηχανισμών EFSF και ESM

06/09/12 - 15:30
(upd2)Την πλήρη δέσμευση της ΕΚΤ για τη στήριξη της αγοράς κρατικών ομολόγων επανέλαβε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, M. Draghi, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. O Draghi έκρουσε εκ νέου τον κίνδυνο για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, τονίζοντας πως παραμένει η αβεβαιότητα σε αγορές και οικονομία.
Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Με «αποστείρωση» ο μηχανισμός παρέμβασης της ΕΚΤ στα ομόλογα – Οι απεριόριστες αγορές δεν θα είναι και τόσο…απεριόριστες καθώς έχουν ήδη μοχλευθεί 23 φορές τα κεφάλαια – Αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο

Αμετάβλητο στο 0,75%  διατήρησε το επιτόκιο της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της. Στο 0% και το καταθετικό επιτόκιο αμετάβλητο. Η σημερινή μπορεί να θεωρηθεί μέρα κρίσεως, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ Draghi θα ανακοινώσει το πλέγμα και προφανώς όχι τα μυστικά του σχεδίου παρεμβάσεων στις αγορές ομολόγων. Μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται σήμερα ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα αγοράσει και εταιρικά ομόλογα τραπεζών.
Με βάση διαρροές οι 2 έννοιες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο είναι η αποστείρωση και οι απεριόριστες αγορές.
Είναι σε γνώση της αγοράς εδώ και εύλογο διάστημα ότι οι παρεμβάσεις στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων θα αφορούν έως και 3ετή χρεόγραφα.
Είναι σε γνώση της αγοράς ότι οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν όταν μια χώρα προσφύγει στον μηχανισμό της ΕΚΤ και υιοθετήσει ένα μνημόνιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην οικονομία.
Είναι επίσης σε γνώση της αγοράς ότι η ΕΚΤ δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες ουσιαστικές για το είδος των παρεμβάσεων της.
Δηλαδή δεν θα αποκαλύψει ότι με την απόδοση π.χ. στο 6% και spread 400 μονάδες βάσης  θα ενεργοποιούνται οι παρεμβάσεις.
Ακόμη και αν δεν αποκαλυφθεί η αγορά θα γνωρίζει πότε παρενέβη η ΕΚΤ και αυτομάτως θα εξάγει συμπεράσματα για τα επίπεδα αποδόσεων και spreads.
Αλλά αυτό θα συμβεί όταν ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις.
Είναι σε γνώση της αγοράς ότι η ΕΚΤ έχει ένα υπερβολικά υπερμοχλευμένο ισολογισμό. Με 85 δις κεφάλαια έχει χορηγήσει και επενδύσει 23 φορές τα κεφάλαια της.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους και από τις διαρροές που υπάρχουν προκύπτουν δύο έννοιες.
Αποστείρωση  και απεριόριστες αγορές.
Αποστείρωση σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα κρατάει σταθερό το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διατηρεί και αυτό θα συμβεί με την διαδικασία θα αγοράζει ομόλογα Ισπανίας και θα πουλάει υφιστάμενα στα χαρτοφυλάκια της.
Όμως τα υφιστάμενα ομόλογα περί τα 68 δις ευρώ είναι προβληματικών χωρών και εδώ εγείρεται ένα θέμα αν πουλήσει ελληνικά ομόλογα ποιος θα τα αγοράσει και κυρίως ποιες επιπτώσεις θα έχει στις αποδόσεις των ομολόγων.
Όσον αφορά την έννοια απεριόριστες αγορές είναι προφανές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν απεριόριστες αγορές.

Ο μύθος που πρέπει να γίνει πραγματικότητα…

Το πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ έχει σχεδόν μυθοποιηθεί.
Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η ΕΚΤ θα καταφέρει μέσα από ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων έως 3ετούς διάρκειας σε Ισπανία και Ιταλία (σε αυτές τις δύο χώρες θα επικεντρωθεί εφόσον ζητήσουν βοήθεια) να εξορθολογήσει τα spreads και να μειώσει τα επιτόκια.
Εν συνεχεία ο ESM θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα πρωτογενώς δηλαδή να αγοράζει χρέος σε πρωτογενή μορφή στην διαδικασία της έκδοσης δηλαδή και έτσι να περιοριστούν οι στρεβλώσεις στα CDS και τα spreads.
Στο παρελθόν η ΕΚΤ είχε αγοράσει 68 δις ευρώ ομόλογα Ελλάδος Πορτογαλίας και Ιρλανδίας και παραδόξως και οι 3 χώρες κατέληξαν σε μνημόνια και εκτός αγορών.
Σε τι διαφέρει το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων;
Υπάρχουν θετικά και αρνητικά.
Τα θετικά είναι ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει στα ομόλογα μόνο αν αποδείξουν οι χώρες που ζητούν στήριξη αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις.
Η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει δευτερογενώς έως 3ετή ομόλογα π.χ. της Ισπανίας και να αποσυμπιέσει τις αποδόσεις και τα spreads.
Ωστόσο η αγορά θα ήθελε παρεμβάσεις και σε ποιο μακροπρόθεσμες περιόδους.
Ένα ζήτημα που θα τεθεί είναι ότι η ΕΚΤ θα θέσει ένα «μυστικό» στόχο για τις παρεμβάσεις της.
Π.χ. όταν το spread Ισπανίας – Γερμανίας κινηθεί πάνω από 500 μονάδες βάσης θα αγοράζει.
Όμως υπάρχει ο κίνδυνος της μη προόδου. Δηλαδή η αγορά αν διαπιστώσει ότι η ΕΚΤ παρεμβαίνει σε συγκεκριμένα επίπεδα θα επιδιώξει να συντηρήσει τις αποδόσεις και τα spreads στα άτυπα επίπεδα που θα προσδιοριστούν από την ΕΚΤ.
Ένα άλλο ζήτημα είναι το εύρος αγορών.
Η ΕΚΤ έχει μοχλεύσει 23 φορές τα κεφάλαια της ύψους 85 δις ευρώ.
Το θέμα είναι πόσα ακόμη ομόλογα θα αγοράσει;
Μέχρι τώρα από παρεμβάσεις κατέχει ομόλογα αξίας 68 δις ευρώ.
Μήπως θα αποδειχθεί ότι είναι οριοθετημένη η δύναμη πυρός της ΕΚΤ;
Ένα εξίσου ενδιαφέρον θέμα είναι από ποιους θα αγοράζει τα ομόλογα;
Από τις Ισπανικές τράπεζες αν μιλάμε για στήριξη της Ισπανίας ή γενικώς από την αγορά;
Με όρους αγοράς τι θα συμβεί;
Τα επιτόκια των ομολόγων, οι αποδόσεις τους θα υποχωρήσουν και θα ενισχυθούν περαιτέρω οι τιμές. Πόσο;
Η 10ετία στην Ισπανία θα μπορούσε να υποχωρήσει από 6,74% στο 6% ή 5,8%.
Η ελληνική 10ετία από 22% στο 18%.
Το ΧΑ θα μπορούσε να αναρριχηθεί έως τις 720-750 μονάδες και μετά....θα δούμε...

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου