7 Σεπτεμβρίου 2012

Draghi: Παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά υπό προϋποθέσεις

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:00

Ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi υπογραμμίζοντας ότι η περαιτέρω όξυνση των εντάσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές ενέχει κινδύνους για την ανάπτυξη.

Το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ με τίτλο ΄Monetary Outright Transactions – MOT΄ προβλέπει απεριόριστες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ώστε να "διασφαλιστεί η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης".

"Το OMT θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις ακραίες στρεβλώσεις στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων οι οποίες προέρχονται κυρίως από τις αβάσιμες ανησυχίες από την πλευρά των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του ευρώ", δήλωσε ο Draghi.

"Έτσι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα έχουμε ένα πλήρως αποτελεσματικό προστατευτικό μηχανισμό για να αποφύγουμε καταστροφικά σενάριο με δυνητικά σοβαρές προκλήσεις για τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν έχουν τεθεί όρια στις παρεμβάσεις του MOT, ενώ διευκρίνισε ότι όλες οι πράξεις θα είναι πλήρως αποστειρωμένες (sterilized) ώστε να απομακρυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με την εκτύπωση χρήματος.

"Δεν έχουν τεθεί ex ante ποσοτικά όρια στο μέγεθος του MΟT", δήλωσε.

Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, πρόσθεσε ο διοικητής της ΕΚΤ, ενώ προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να τερματίζει τις αγορές ομολόγων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

"Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι ένα πλαίσιο αυστηρών και αποτελεσματικών όρων που θα συνδέονται με ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM) ", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

"Τέτοια προγράμματα μπορούν να πάρουν τη μορφή ενός πλήρους προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του EFSFή του ESM ή ενός προληπτικού (precautionary) προγράμματος", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν την "πιθανότητα αγορών στην πρωτογενή αγορά από το EFSF ή  τον ESM".

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να επιδιώκεται [στα προγράμματα αυτά] και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι οι αγορές θα εστιάζουν σε ομόλογα με ορίζοντα ωρίμανσης από 1 έως 3 έτη.

"Οι συναλλαγές θα εστιάζουν στο βραχυπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων και ιδίως σε κρατικά ομόλογα με ωρίμανση από ένα έως τρία έτη", δήλωσε.

Όσον αφορά το καθεστώς για την εξυπηρέτηση των πιστωτών, ο Draghi σημείωσε ότι το Ευρωσύστημα προτίθεται να διευκρινίσει στη νομική πράξη που θα διέπει το OMT πως θα δέχεται την ίδια μεταχείριση όπως οι ιδιώτες ή άλλοι πιστωτές για τα ομόλογα που θα εκδίδονται από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο Draghi δήλωσε ότι η απόφαση να προχωρήσει η ΕΚΤ με το νέο πρόγραμμα δεν ήταν ομόφωνη καθώς υπήρξε ένα μέλος του Δ.Σ. που διαφώνησε, ενώ διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώνει κάθε εβδομάδα τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του OMT.

Με την απόφαση για την υλοποίηση του νέου προγράμματος τερματίζεται το προηγούμενο πρόγραμμα (Securities Markets Programme) της ΕΚΤ.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το δ.σ. της Τράπεζας αποφάσισε επιπρόσθετα μέτρα για τη διατήρηση της διαθεσιμότητας των collateral για τους αντισυμβαλλόμενους, έτσι ώστε να διατηρηθεί η πρόσβασή τους στις λειτουργίες παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής διαβάθμισης αναφορικά με τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας εξασφάλισης για τους σκοπούς των πιστωτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος, στην περίπτωση των εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδονται ή εγγυώνται από την κεντρική κυβέρνηση χωρών που είναι επιλέξιμες για το ΟΜΤ ή βρίσκονται υπό πρόγραμμα της Τρόικας, και να συμμορφωθούν με τις ήδη υπάρχουσες προϋποθέσεις, όπως αυτές αξιολογούνται από το διοικητικό συμβούλιο.

Η αναστολή ισχύει για όλα τα εκκρεμή και νέα περιουσιακά στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω. Η απόφαση σχετικά με την καταλληλότητα των collateral των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση την οποία έλαβε το δ.σ. στις 18 Ιουλίου 2012, εξακολουθεί να ισχύει.

Το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης ότι τα διαπραγματεύσιμα χρεόγραφα εκφρασμένα σε άλλο νόμισμα εκτός του ευρώ (δολάριο ΗΠΑ, στερλίνα και γιεν) που εκδίδονται και κρατούνται στην ευρωζώνη, είναι επιλέξιμα να χρησιμοποιηθούν ως collateral στις πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος μέχρι νεωτέρας.

Το μέτρο αυτό επανεισάγει μια παρόμοια απόφαση που ίσχυε από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι το Δεκέμβριο του 21010, με τις κατάλληλες αποτιμήσεις.

Παραμένει υποτονική η οικονομική ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει υποτονική, με τις συνεχιζόμενες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την αυξημένη αβεβαιότητα να επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη και το οικονομικό κλίμα.

Για τον πληθωρισμό σημείωσε ότι λόγω των υψηλότερων τιμών στην ενέργεια και των έμμεσων φόρων σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, ο ρυθμός του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 2% το 2012 για να υποχωρήσει και πάλι κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους παραμένοντας σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο της ΕΚΤ να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Σημείωσε παράλληλα ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ τοποθετούν την ετήσια πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ μεταξύ -0,6% και -0,2% για το 2012 και μεταξύ -0,4% και 1,4% το 2013.

Σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Ιουνίου οι νέες προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί καθοδικά.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε παράλληλα τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προωθήσουν με αποφασιστικότητα τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης.

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δεύτερο διαδοχικό μήνα μετά τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.

Τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν αμετάβλητα στο 1,50 % και 0,00 % αντιστοίχως.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου