3 Μαρτίου 2011

Πάνω από 100% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2023

Δέσμια ενός υπέρογκου δημόσιου χρέους θα είναι η ελληνική οικονομία έως τις αρχές της δεκαετίας του 2020. Στην καλύτερη περίπτωση αν επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης άνω του 2% και πρωτογενή πλεονάσματα 5,5% του ΑΕΠ το χρόνο και πραγματοποιηθούν αποκρατικοποιήσεις τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ έως το 2015 το δημόσιο χρέος θα πέσει στο 80% του ΑΕΠ το... μακρινό 2023. Στην περίπτωση όμως που δεν πραγματοποιηθούν οι αποκρατικοποιήσεις και η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη του 2% κατ΄ έτος το χρέος θα εξακοντιστεί στο 200% το 2021.

Τα παραπάνω σενάρια για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους περιέχονται στο κείμενο το οποίο παρέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στα κόμματα της αντιπολίτευσης ΛΑ.Ο.Σ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία, τα οποία συμμετέχουν στο διάλογο για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 ? 2015. Το πλαίσιο, σύμφωνα με το υπουργείο, θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα ύψους 22 δισ. προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα ύστερα από πέντε χρόνια στο 1% του ΑΕΠ. Εξ αυτών, τα 14 δισ. θα προκύψουν από περιστολή των δαπανών και τα 8 δισ. από αύξηση των εσόδων. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε συνομιλίες επί του Δημοσιονομικού Πλαισίου με εκπροσώπους των τριών κομμάτων.

Μνημόνιο

Θα πρέπει να τονιστεί πως σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου στο Πλαίσιο θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να συμπεριληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

Μείωση του μισθολογικού κόστους με το ενιαίο μισθολόγιο και με συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Το νέο μισθολόγιο θα περιλαμβάνει περικοπές ή και καταργήσεις επιδομάτων και αλλαγές στη μισθολογική εξέλιξη.

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια και τα εισιτήρια των ΔΕΚΟ.
Κλείσιμο δημόσιων φορέων.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια.
Ψαλίδισμα επιχορηγήσεων και μισθών στις ΔΕΚΟ.
Μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.
Μείωση αμυντικών δαπανών. Οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να συγκλίνουν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού όρου.

Προβλέψεις

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμο το πρώτο σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου. Τον Απρίλιο θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα αποσταλεί σε Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ. Εντός του Μαΐου θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Εξάλλου πέρα από τα μέτρα για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος, στο Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα περιλαμβάνονται συντηρητικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βασικό σενάριο με προβολές εσόδων και δαπανών ολόκληρου του δημόσιου τομέα, ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο ξεχωριστά και στόχοι για όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2015 και στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 6% του ΑΕΠ την ίδια χρονιά.

Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου για να πέσει το έλλειμμα κάτω από στο 1% του ΑΕΠ ή στα 2,6 δισ. ευρώ το 2015 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ (ή 9,5% του ΑΕΠ) από το 2012 έως και το 2015. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τυχόν αποκλίσεις, καθώς σε απόλυτους αριθμούς το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 14,5 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά το Δημοσιονομικό προβλέπει τη λήψη μέτρων ύψους 7 δισ. ευρώ για το 2012, 4 δισ. ευρώ για το 2013, 7 δισ. ευρώ για το 2014 και 4 δισ. ευρώ για το 2015.

Ελλείψεις-ρεκόρ

Επιπλέον στο κείμενο του υπουργείου Οικονομικών για το διάλογο υπογραμμίζεται πως παρότι πέρυσι το έλλειμμα μειώθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες φέτος η Ελλάδα θα έχει το τέταρτο υψηλότερο έλλειμμα (7,4% του ΑΕΠ), πίσω από την Ιρλανδία (10,3%), Αγγλία (8,6%) και Λετονία (7,9%). Στο μέτωπο του δημοσίου χρέους η χώρα μας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με 153% του ΑΕΠ πολύ μακριά από τη δεύτερη Ιταλία (120%), την Ιρλανδία (107%) και το Βέλγιο (101%).

Χρονοδιάγραμμα

• Eως τα μέσα Mαρτίου 2011: Διάλογος με κοινωνικούς εταίρους και πολιτικά κόμματα
• Tέλος Mαρτίου 2011: Πρώτο σχέδιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου
• [1-15] Aπριλίου 2011: Πρόγραμμα Σταθερότητας με βάση το πρώτο σχέδιο του MΔΣΠ
• Mέσα Aπριλίου 2011: Eγκριση από το Yπουργικό Συμβούλιο
• Mέσα Aπριλίου 2011: Aποστολή του τελικού σχεδίου του MΔΣΠ σε EKT - ΔNT - E.E. (μαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας)
• Aρχές Mαΐου 2011: Kατάθεση MΔΣΠ στη Bουλή
• Mέσα Mαΐου 2011: Ψήφιση MΔΣΠ από τη Bουλή

Το σχέδιο

Στο βρόχο του υπέρογκου χρέους


• 2% ρυθμό ανάπτυξης και 5,5% πρωτογενή πλεονάσματα περιλαμβάνει το πλέον αισιόδοξο σενάριο

• 1% του AEΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα σε 5 έτη με μέτρα 22 δισ. ευρώ

• 6% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης

• 7,4% του AEΠ θα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας φέτος.
Πηγή:  Ημερησία
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου