23 Μαρτίου 2011

Προς πώληση η Tbank, την θέλουν Ρέστης και Ρώσοι

Αλλαγή ιδιοκτησίας ή απορρόφηση από το ΤΤ είναι οι δύο λύσεις που απομένουν για τη διάσωση της Τbank/Aspis, καθώς η Κομισιόν δεν εγκρίνει τη συμμετοχή του ΤΤ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η οποία είναι απολύτως επιβεβλημένη προκειμένου να επανέλθουν οι δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας στα ελάχιστα αποδεκτά όρια. Καθ' υπόδειξη της ΤτΕ η Tbank πρέπει να πραγματοποιήσει ΑΜΚ τουλάχιστον 70 εκ. ευρώ. Tο ΤΤ που κατέχει το 33% ζήτησε να συμμετάσχει, καλύπτοντας το ανάλογο ποσοστό. Ομως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δίνει το "πράσινο φως", επειδή το ΤΤ έχει λάβει κρατική ενίσχυση 225 εκατ. ευρώ έναντι προνομιούχων μετοχών, μέσω του προγράμματος στήριξης.
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το θέμα και η Διοίκηση του ΤΤ, εκτιμώντας ότι αντί να εισφερθούν κεφάλαια σε μία ανταγωνιστική τράπεζα που δύσκολα θα "ορθοποδήσει" και θα γίνει κερδοφόρος, θα ήταν ίσως προτιμότερη η απορρόφηση της. Η κίνηση αυτή δεν απαιτεί εκταμίεση κεφαλαίων, αλλά θα επιδείνωνε τη συνολική εικόνα και τους χρηματοοικονομικούς δείκτες του ΤΤ, επιβαρύνοντας το ενδεχομένων και με δαπάνες για κλείσμο καταστημάτων, μείωση προσωπικού κλπ.
Κυβέρνηση και ΤτΕ θεωρούν ως καλύτερη λύση την πώληση του πακέτου (33%) της Tbank που κατέχει το ΤΤ σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναλάμβανε να καλύψει και την αναγκαία ΑΜΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο όμιλος Ρέστη, ο οποίος ελέγχει την First Business Bank (FBB). Ο όμιλος προτείνει να εξαγοράσει ποσοστό της Tbank (20%-33%) και εν συνεχεία να την συγχωνεύσει με την FBB. Ετσι η τράπεζα του θα βρεθεί στο ΧΑ και παράλληλα θα έχει αποκτήσει εκταταμένο δίκτυο, με δυναότητες ταχείας ανάπτυξης εργασιών.
Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνεται επίσης ρωσικό τραπεζοασφαλιστικό γκρουπ, που διατίθεται να αγοράσει ολόκληρο το ποσοστό του ΤΤ, να καλύψει ολοσχερώς την ΑΜΚ και εν συνεχεία να εισφέρει πιπλέον κεφάλαια για ενίσχυση-αναπτυξη της Tbank.
Οι τελικές αποφάσεις για την τύχη και το ιδιοκτησιακό μέλλον της τράπεζας θα ληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο, σε συνεργασία με την ΤτΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου