3 Μαρτίου 2011

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Μουσακάς

Προετοιμασία: 2-2.5 ώρες, Μαγείρεμα: 45-60 λεπτά  


Υλικά 750 γραμ. κιμά
1700 γραμ. πατάτες
1500 γραμ. μελιτζάνες
1 ξερό κρεμμύδι
500 ml. σάλτσα ντομάτα
αλάτι, πιπέρι
λάδι
για την μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα
150 γραμ. αλεύρι
100 γραμ. μαργαρίνη
1 αυγό

Τρόπος παρασκευής Στην αρχή, ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη. Αμέσως μετά βάζουμε και τον κιμά και τον καβουρδίζουμε και αυτόν με τη σειρά του. Μόλις πιει τα υγρά του, ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και τον αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Τις κόβουμε σε φέτες και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Ειδικά τις μελιτζάνες, πριν τις τηγανίσουμε, θα πρέπει να τις ξεπικρίσουμε. Τις αλατίζουμε λοιπόν και περιμένουμε να ξεπικρίσουν για 5-10 λεπτά. Έπειτα τις πλένουμε καλά και τις τηγανίζουμε.
Στη συνέχεια, στρώνουμε σε ένα ταψί μια δόση πατάτες, μια μελιτζάνες, τον κιμά και ξανά πατάτες και μελιτζάνες.
Αφού ο μουσακάς στρώθηκε στο ταψί, έφτασε η ώρα για την μπεσαμέλ. Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, για να λιώσει. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε και γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις ενσωματωθεί η πρώτη δόση υλικών με το βούτυρο, συνεχίζουμε προσθέτοντας ξανά αλεύρι και γάλα. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται σε χαμηλή φωτιά και να ακολουθείται από συνεχές ανακάτεμα. Όταν χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι και γάλα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το αυγό. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
Σκεπάζουμε το μουσακά με την μπεσαμέλ και ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Τον αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και έπειτα τον τρώμε.
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου