7 Νοεμβρίου 2011

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν με επιδότηση 100% οι άνεργοι


Ενισχύσεις 100% σε ανέργους για να ανοίξουν μικρές επιχειρήσεις που θα παράγουν παραδοσιακά και τοπικά εδέσματα, τρόφιμα, καρυκεύματα, ροφήματα βοτάνων κλπ. δίνει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Με το ποσοστό της επιδότησης καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες των νέων μικρών μονάδων μεταποίησης που μπορούν να στήσουν οι άνεργοι. Πιο συγκεκριμένα οι κλάδοι που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι:

1. Παραγωγή παξιμαδιών και μπισκότων και διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής.
2. Παραγωγή μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων.
3. Επεξεργασία αφεψημάτων βοτάνων.
4. Παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων.

Το πρόγραμμα που μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι το "Σχέδιο Στήριξης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Ανέργων και Νέων Επιχειρηματιών (σε φάση start-up)" συνολικού προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ. Η δράση έχει ποσοστό χρηματοδότησης 100% και επιλέξιμες δαπάνες προς χρηματοδότηση είναι το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κλπ.), δαπάνες για σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, για κατάρτιση, για αγορά εξοπλισμού και πρώτων υλών, δαπάνες για την ίδρυση της επιχείρησης, την απόσβεση παγίων κ.ά.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Η δράση χρηματοδοτεί επιπλέον τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας με ποσό 15.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η θέση εργασίας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες. Aρα η ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 35.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει:

- Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας).
- Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).
- Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Oσον αφορά στο 64ο έτος, μετά τη συμπλήρωσή του (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης), οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μπορούν να υποβάλλονται από τη 15η Νοεμβρίου 2011 έως την 15η Ιανουαρίου 2012, οπότε και ξεκινά η αξιολόγηση των αιτήσεων για άμεση εκταμίευση.

Οι δαπάνες που είναι επιλέξιμες και το μέγιστο ποσοστό (εντός παρενθέσεως) στον προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου είναι:

1. Ενοίκια (50%): Περιλαμβάνει κόστος ενοικίων του τόπου υλοποίησης του σχεδίου. (Θα απαιτηθεί εν ισχύ μισθωτήριο).

2. Λογαριασμοί ΔΕΚΟ (40%): Περιλαμβάνει δαπάνες ηλεκτρικού, ύδρευσης, θέρμανσης, τηλεφωνίας-διαδικτύου κ.λπ.

3. Δαπάνες ίδρυσης της επιχείρησης (10%): Αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης (π.χ. Εγγραφή σε Επιμελητήρια, έναρξη στην Εφορία κλπ).

4. Δαπάνες παροχής υπηρεσιών (10%).

5. Δαπάνες σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου (5%).

6. Δαπάνες κατάρτισης (20%).

7. Αποσβέσεις παγίων (5%).

8. Δαπάνες αγοράς εξοπλισμού/πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων (10%): Περιλαμβάνει την αμοιβή για τη σύνταξη και υποβολή του προτεινόμενου επιχειρηματικού σχεδίου. Απαιτείται σχετική σύμβαση κατατεθειμένη και θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

9. Μισθολογικό κόστος 12 μηνών για νέα θέση εργασίας (15.000 ευρώ).

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος

Ηλεκτρονική είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα και μάλιστα ακολουθείται υποχρεωτικά από όσους θέλουν να συμμετάσχουν. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω των ιστοσελίδων www.ependyseis.gr και www.ependyseis.gr/mis . Οι αιτήσεις περιλαμβάνουν την περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου και επέχουν και τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης. Τα δικαιολογητικά κατατίθενται σε 60 ημερολογιακές ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα. Τα δικαιολογητικά που πρέπει οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ άλλων να υποβάλουν είναι:

1. Δελτίο ανεργίας ή βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ με επιλέξιμο ΚΑΔ.

2. Φωτοτυπία ταυτότητας.

3. Ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτου. Οι ενδιαφερόμενοι εφόσον έχουν ακίνητο δικό τους θα πρέπει να φέρουν τίτλο ιδιοκτησίας του χώρου υλοποίησης του σχεδίου (Ε9 επιχείρησης). Σε περίπτωση μίσθωσης απαιτείται μισθωτήριο συμβόλαιο θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ του οποίου η λήξη θα καλύπτει την περίοδο υλοποίησης του σχεδίου.

4. Στοιχεία νέου απασχολούμενου προσωπικού. Θα πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικό αναγγελίας πρόσληψης στον ΟΑΕΔ και αντίγραφο βιβλίου νεοπροσλαμβανομένου.

Πέντε είναι τα στάδια της διαδικασίας μέχρι την έκδοση της εγκριτικής απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα για την υλοποίηση των έργων από τους δικαιούχους:

1. Δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Ως χρόνος έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης.

2. Ηλεκτρονική υποβολή και αξιολόγηση των προτάσεων μέσω Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr ).

3. Αξιολόγηση.

4. Εκδοση αποφάσεων ένταξης.

5. Δημοσιοποίηση και αποστολή των αποφάσεων ένταξης στους δικαιούχους.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στους παρακάτω Δικτυακούς Τόπους:

www.antagonistikotita.gr
www.espa.gr
www.efepae.gr
www.startupgreece.gov.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 801 11 36 300

Γραφείο Πληροφόρησης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα

210-6985210 | Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα |ΕΦΕΠΑΕ.

(Πηγή: Εθνος)

Οι ενδιαφερόμενοι για επιδοτήσεις, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).