29 Νοεμβρίου 2011

Ψαρονέφρι με μέλι, θυμάρι και δενδρολίβανο


photo Ψαρονέφρι με μέλι, θυμάρι και δενδρολίβανοΥλικά 
½ κιλό ψαρονέφρι
2 κουταλιές μελί
2 κουταλιές μουστάρδα ντιζον
1 κουταλάκι δεντρολίβανο
½ κουταλάκι θυμάρι
1/4 κόκκους πιπέρι
Για τη σάλτα κρεμμυδιού
4 κόκκινα κρεμμύδια
1 ½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κουταλιά ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλιά ζάχαρη
1 σκελίδι σκόρδο λιωμένη
2 κουταλιές πόρτο
 μια πρέζα αλάτι
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 βαθμούς. Καθαρίζεις το ψαρονέφρι από τυχόν λίπος. Βάζεις το μέλι, τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι σε μικρό μπολ και τα ανακατεύεις καλά.
Κοπανίζεις το πιπέρι σε γουδί. Αλείφεις το ψαρονέφρι με το μείγμα μελιού και πασπαλίζεις με το κοπανισμένο πιπέρι. Βάζεις το κρέας σε ταψάκι και το ψήνεις στο φούρνο 35 με 45 λεπτά.
Για τη σάλτσα κρεμμυδιού κόβεις τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα βάζεις σε κατσαρόλα.
Προσθέτεις στην κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών, το ξίδι, τη ζάχαρη και το σκόρδο. Σκεπάζεις και σιγοβράζεις 20  λεπτά.
Ξεσκεπάζεις την κατσαρόλα, ρίχνεις το πόρτο και εξακολουθείς να σιγοβράζεις ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ώσπου να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να καραμελώσουν οι χυμοί τους. Αλατίζεις.
Κόβεις το ψαρονέφρι σε φέτες και το τοποθετείς σε 4 ζεσταμένα πιάτα. Το σερβίρεις ζεστό, γαρνιρισμένο με το δεντρολίβανο και το θυμάρι και συνοδευόμενο από τη σάλτσα κρεμμυδιού και, αν θέλεις, από ψητές πατάτες.