30 Νοεμβρίου 2011

Σκληρό πόκερ για τη διάσωση της Κύπρου


Εκθεση του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι η χώρα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές

Τρίτη, 29 Νοέμβριου 11 , 14:12 , Ενημέρωση 16:26


Σκληρό πόκερ παίζεται γύρω από την Κύπρο αυτές τις ημέρες καθώς η χώρα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Σε έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι η χώρα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές και επιχειρεί να συντηρηθεί μέχρι τα τέλη του 2012 μέσω διακρατικών συμφωνιών. Ηδη έχει συνάψει δάνειο €2,5 δισ. με τη Ρωσία και αναζητά επιπλέον €700 εκατ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κύπρου αισιοδοξούν ότι θα συνεχίσουν να δανείζονται από πηγές εκτός αγορών μέχρι να μπορέσουν να ανακτήσουν την πρόσβαση σε αυτές.
Στόχος της Κύπρου είναι να αποφύγει την προσφυγή στο Μηχανισμό Σταθερότητας και αναζητά διακρατική χρηματοδότηση από τη Ρωσία και το Ισραήλ, σε αυτή τη φάση.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση στα αγγλικά κάνοντας click εδώ
Παράγοντες που γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις επισημαίνουν ότι η Κύπρος έχει βρει βραχυχρόνια χρηματοδότηση αλλά δεν φαίνεται να επαρκεί για να περάσει τη στενωπό οπότε αν δεν υπάρξει σύντομα συνολική λύση από την πλευρά της Ευρώπης δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της.
Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει δάνειο €2,5 δισ. από τη Ρωσία, το οποίο θα εκταμιευθεί σε τρεις δόσεις, η πρώτη στα τέλη του έτους και οι άλλες δυο μέχρι τον Απρίλιο του 2012.
Το ποσό αυτό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μέχρι τα τέλη του 2012, αφήνοντας ακάλυπτα περίπου €700 εκατ. -αν ευοδωθούν τα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Η κυβέρνηση της χώρας ήδη συνεργάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε επίπεδο τεχνογνωσίας, για τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση του Δημοσίου χρέους.
Παράλληλα η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% το 2012 και την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μέχρι το 2014.
Το Sofokleousin.gr θα δημοσιεύσει την πλήρη-αυτούσια έκθεση του ΔΝΤ στις 15.00 εντός του συγκεκριμένου άρθρου αλλά και αυτόνομα.

Χ. Φράγκου 

http://www.sofokleousin.gr/