2 Νοεμβρίου 2011

Μπ. Μπορίσοφ: «Οι πιστωτές δεν χάρισαν τίποτε στην Ελλάδα»


«Σοβαρό λάθος» χαρακτήρισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τις ερμηνείες, ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για «κούρεμα» 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο του ελληνικού χρέος στο πλαίσιο των μέτρων σταθεροποίησης της Ευρωζώνης αντιστοιχούν σε μεγάλο «δώρο» στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως υποστήριξε ο συντάκτης Βίκτορ Νικολάεφ - παρουσιαστής της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του καναλιού BTV.Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην εκπομπή και παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών και δημοτικών εκλογών στη Βουλγαρία και για τα μετεκλογικά σχέδια του κυβερνώντος κόμματος, κύριος πολιτικός στόχος του οποίου είναι να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές στο 2013.
Ο κ. Μπορίσοφ αφού εξήγησε, χρησιμοποιώντας απλά παραδείγματα της καθημερινής ζωής, πως η οικονομική κρίση είχε συνέπεια το χρέος της Ελλάδας να τριπλασιαστεί στις διεθνείς αγορές, πρόσθεσε, ότι η απόφαση να παραγραφεί το ένα-τρίτο του ελληνικού χρέους δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, αφού παραμένουν άλλες υποχρεώσεις της τάξης των 200 δισ. ευρώ, κατά την άποψη του.
Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει εφικτός κίνδυνος «η Ελλάδα, όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα που έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, να αναγκαστεί να πουλήσει όλα όσα έχει και μάλιστα, σε τιμές που της επιβάλουν, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τα χρέη της».
«Στην ουσία, εκείνοι (οι διεθνείς πιστωτές) δεν χάρισαν τίποτε στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε, επίσης, ότι οι ξένες τράπεζες (οι οποίες, ως γνωστόν, αναμένεται να λάβουν μέρος στη διαδικασία περικοπής του ελληνικού χρέους ύστερα από τις πρόσφατες αποφάσεις του έκτακτου Ευρωπαϊκού συμβουλίου) ήδη έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη από τα υψηλά επιτόκια της πολύχρονης δανειοδότησης της Ελλάδας.
Ο κ. Μπορίσοφ αναφέρθηκε στη συνέχεια, στην πολιτική της κυβέρνησης του που έχει στόχο να ματαιώσει το ενδεχόμενο ουσιαστικής αύξησης των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της Βουλγαρίας, όπως υποστήριξε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου