30 Νοεμβρίου 2011

Κατέληξε σε δύο επιλογές για ενίσχυση του EFSF το Eurogroup

www.capital.gr - Κεφάλαιο στην ενημέρωση


Σε δύο επιλογές για την ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) κατέληξε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Το Ταμείο θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εφαρμογή των ανωτέρω επιλογών, η φύση της οποίας δεν διευκρινίστηκε.

Η πρώτη επιλογή αφορά την πιστωτική ενίσχυση στην πρωτογενή αγορά και έχει ως στόχο να αυξήσει τη ζήτηση για ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, το Ταμείο θα μπορεί να αγοράζει έως και το 50% των νέων εκδόσεων στην πρωτογενή αγορά, ενώ παράλληλα θα προσφέρει (σ.σ. σε τρίτους) εγγυήσεις για το 20-30% της ονομαστικής αξίας των εκδόσεων. Οι εγγυήσεις αυτές θα εκδίδονται από όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που δεν θα συνδέεται νομικά με το EFSF ή τα κράτη-μέλη και θα δίδονται σε περίπτωση που προκύψει "πιστωτικό γεγονός", όπως αυτό ορίζεται από την ISDA.

Η δεύτερη επιλογή αφορά τη δημιουργία ενός ή περισσότερων funds που θα συνεπεδύουν μαζί με το EFSF. Θα επιτρέπει το συνδυασμό ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθούν τα πιστωτικά αποθέματα του Ταμείου.

Οι δύο επιλογές εκτιμάται ότι θα προστατέψουν την πιστοληπτική αξιολόγηση του EFSF. Ο επικεφαλής του Ταμείου Klaus Regling διευκρίνισε πως διαπιστώθηκε ενδιαφέρον για επένδυση στο fund από διάφορους τύπους επενδυτών ανά τον κόσμο αλλά η μόχλευση θα προκύψει με την πάροδο του χρόνου. "Μην περιμένετε δεσμεύσεις από επενδυτές τις επόμενες ημέρες", ανέφερε χαρακτηριστικά. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. προσπαθούν ακόμη να πείσουν ομολόγους τους για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker θεωρεί απαραίτητη την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, ώστε το ταμείο να μπορεί να συνδράμει στην στήριξη ενός EFSF αυτής της κλίμακας.

Λοιπές αποφάσεις του Eurogroup

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της Συνθήκης της Ε.Ε. άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, λέγοντας πως οι υπουργοί συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για νέους δημοσιονομικούς κανόνες και πιθανώς την αλλαγή της Συνθήκης.

Ξεχωριστά ο Juncker ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ιρλανδίας και άνοιξε ο δρόμος για την επόμενη δόση των 8,5 δισ. ευρώ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη του στον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti για την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, ήταν θετικός για το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος που ανακοίνωσε το Βέλγιο.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1342866