10 Αυγούστου 2011

Κυπριακή Οικονομία Νοτιότερα του «ευρωπαϊκού Νότου» η Κύπρος Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/08/2011 07:16


Νοτιότερα του ευρωπαϊκού Νότου κινούνται τις τελευταίες βδομάδες οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για προσφυγή της χώρας σε διακρατικό δανεισμό.

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων αυξάνονται δραματικά τις τελευταίες βδομάδες παρά τη μείωση που άρχισε να παρουσιάζεται στα ομόλογα των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων ανήλθαν χθες στο 16,2% και των δεκαετών στο 10,69%, παγιώνοντας τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές χρήματος.

Από τις 21 Ιουλίου, όταν ανακοινώθηκε το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου παρουσιάζει αύξηση 206 μονάδες βάσης σε αντίθεση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που παρουσιάζουν μείωση.

Η αύξηση αντιστοιχεί, θεωρητικά, με πρόσθετο κόστος €20 εκ. περίπου για κάθε δισεκατομμύριο που θα δανειστεί η Κύπρος το επόμενο διάστημα.

Η απόδοση του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου παρουσιάζει μείωση 228 μονάδες βάσης και του ελληνικού 108 μονάδων βάσης. Μείωση παρουσιάζεται και στα ισπανικά (-0,76%), πορτογαλικά (-0,94%) και ιταλικά (-0,26%) ομόλογα.

Η μείωση οφείλεται εν μέρει στις επιδράσεις του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας αλλά και στην ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που περιλαμβάνει πλέον πέραν των τριών χωρών του μηχανισμού και τις Ιταλία και Ισπανία, όχι όμως την Κύπρο.

Η απότομη άνοδος των κυπριακών ομολόγων σχετίζεται με τις αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή αγορά – που ανάγκασαν την ΕΚΤ να παρέμβει – αλλά και με την απότομη επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών.

Η εκτόξευση του ελλείμματος σε πρωτοφανή επίπεδα το πρώτο εξάμηνο (€637 εκ.) έχει εντείνει τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση, ενώ η καταστροφή στο Μαρί έχει αλλάξει τα μακροοικονομικά και πιστοληπτικά δεδομένα προς το χειρότερο.

Οι υποβαθμίσεις από τους Moody’s και τους Standard and Poor’s έχουν θορυβήσει τους ξένους πιστωτές, που εντοπίζουν πλέον ως πρόσθετο πρόβλημα την πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη χώρα και την αδυναμία λήψης μέτρων εξυγίανσης.

Τα δεδομένα που επικρατούν στις διεθνείς αγορές προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που υποστηρίζει όμως ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Με μικρές εξαιρέσεις, η κυβέρνηση δανείζεται φέτος από την εγχώρια αγορά, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει τους επόμενους μήνες.

Η κατάσταση όμως έχει προβληματίσει και τους εγχώριους πιστωτές, που βρίσκονται σε δίλημμα αν θα πρέπει να δανείσουν το κράτος, δεδομένου του ρίσκου που δημιουργεί το διογκούμενο έλλειμμα.

Το κρίσιμο τεστ για το νέο υπουργό Οικονομικών θα είναι το Φθινόπωρο, όταν θα κληθεί να πείσει τους πιστωτές να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια €1,1 δισ. περίπου που λήγουν στις αρχές του 2012.

Το υπουργείο ευελπιστεί πάντως ότι η λήψη μέτρων θα δώσει στο κράτος τα εφόδια για να πείσει τους εγχώριους και ξένους πιστωτές να καλύψουν τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε διακρατικό δανεισμό.

«Η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε νέο δανεισμό», ανέφερε στη StockWatch ο επικεφαλής του γραφείου διαχείρισης δημοσίου χρέους, Φαίδωνας Καλοζώης.

«Θα περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και θα καθίσουμε με τον νέο υπουργό να επανασχεδιάσουμε το δανειακό μας πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Της Γεωργίας Χαννή

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=139159