8 Αυγούστου 2011

Η ΕΚΤ δρομολογεί το δικό της "QE" Πηγή:www.capital.gr


Του Γιάννη Αγγέλη

Η απόφαση έχει ληφθεί, αλλά οι αγορές θα κρίνουν μέσα στα επόμενα 24ωρα αν είναι επαρκής για να ανακόψει το τσουνάμι των εξελίξεων τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στις αγορές ομολόγων: η ΕΚΤ πήρε χθες το πράσινο φώς για να ξεκινήσει το δικό της "QE", το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα περιλαμβάνει και τα ιταλικά - ισπανικά ομόλογα.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποιό θα είναι το όριο του ευρωπαϊκού "QE", αλλά ο κ. Τρισέ παρά τις επίμονες επιφυλάξεις, κυρίως των Γερμανών και των Ολλανδών, δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα εκτελεσθεί χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Το πρόβλημα για τον κ. Τρισέ είναι ότι ο όγκος των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των πιέσεων στο ιταλικό και ισπανικό χρέος απειλεί να εκτροχιάσει τον ισολογισμό της ΕΚΤ καθώς θα απαιτήσει, κατά τους υπολογισμούς αναλυτών της αγοράς, από 250 μέχρι και 400 δισ. ευρώ, πέραν των όσων έχει ήδη "ξοδέψει" και συνεχίζει να ξοδεύει για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Στο μεταξύ η διατραπεζική έχει επίσης "παγώσει" και ολοένα και περισσότερες τράπεζες στρέφονται επίσης στην ΕΚΤ για ρευστότητα.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι παράλληλα με τις δημόσιες δηλώσεις των ηγετών του G - 7 και του G - 20 για τη σταθερή εμπιστοσύνη τους στην αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομία, έχουν ενεργοποιηθεί διαδικασίες για την παρέμβαση στο "κανονιστικό πλαίσιο" υπό το οποίο λειτουργούν οι αγορές κεφαλαίου και δεν αποκλείονται εκπλήξεις ακόμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι "εκπλήξεις" -εάν και εφόσον προχωρήσουν μέσα από τον λαβύρινθο της πολιτικής κρίσης σε ΗΠΑ και Ε.Ε.- θα αφορούν τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης, τα hegde funds και την αγορά παραγώγων.

Στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης στην Αθήνα δικαιολογημένα έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το πως θα εφαρμοσθούν τελικά οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για το νέο "πακέτο", καθώς το συνολικό κλίμα επιδεινώνεται δραματικά και μεταφέρει το κέντρο της προσοχής στις ισχυρές χώρες του ευρωπαϊκού νότου, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να διερευνήσει το πώς εξελίσσεται το κλίμα για την Αθήνα στην Β. Ευρώπη στέλνοντας τον ΥΠΕΞ σε περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες... 


Πηγή:www.capital.gr