23 Αυγούστου 2011

Επιτέλους ......'Πράσινη ενέργεια΄ στις μικρές νησίδες του Αιγαίου με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες!


20-08-2011


Το Φαρμακονήσι και η Καλόλιμνος εισέρχονται σε μια νέα καθαρή...ενεργειακά περίοδο με τη χρήση ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό!

Με τη χρήση της "πράσινης" ενέργειας οι δύο αυτές νησίδες καταστάθηκαν αυτάρκεις σε ηλεκτρικό καθ' όλο το 24ωρο.
Στο μεν Φαρμακονήσι κατασκευάστηκαν πέντε ανεμογεννήτριες οι οποίες θα συνεργάζονται με τρεις συστοιχίες φωτοβολταϊκών συλλεκτών και θα προσφέρουν στο φυλάκιο του Στρατού ενέργεια ισχύος 22,5 kw.
Με αντίστοιχη ισχύ θα τροφοδοτούν το φυλάκιο στην Καλόλιμνο οι τρεις ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα με επίσης τρεις συστοιχίες φωτοβολταϊκών συλλεκτών.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού επέλεξε να υιοθετήσει στα δύο αυτά μικρά νησιά, στα οποία διατηρείται φρουρά στρατιωτικών καθ' όλο το έτος, και τις δύο μορφές παραγωγής ενέργειας, με προφανή σκοπό να υπάρχει αλληλοκάλυψη και να μην ξεμένουν ποτέ από ηλεκτρικό οι φύλακες του Αιγαίου. Ανεμογεννήτριες για το χειμώνα και φωτοβολταϊκά για το καλοκαίρι. Η ηλεκτρική ενέργεια έως τώρα εξασφαλιζόταν με τη χρήση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών. Γεγονός που δημιουργούσε αυξημένες ανάγκες για τη μεταφορά καυσίμων, αλλά και κίνδυνο διακοπής ρεύματος με συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των φυλακίων.
Επισημαίνεται ότι το χειμώνα οι δύο αυτές νησίδες παραμένουν αποκομμένες από τα μεγάλα νησιά του συμπλέγματος για χρονικά διαστήματα μακρά λόγω κυρίως των κακών καιρικών συνθηκών που απαγορεύουν την προσέγγισή τους από θαλάσσια μέσα. Αυτός ήταν και ο λόγος που το ΓΕΣ αποφάσισε και κατασκεύασε ταυτόχρονα μονάδες αφαλάτωσης στις δύο νησίδες. Έως τώρα η αυτάρκειά τους σε νερό επιτυγχανόταν με υδροφόρες του Πολεμικού Ναυτικού. Διαδικασία χρονοβόρα και με κόστος. Επιτελείς εκτιμούν ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα γίνει απόσβεση του κόστους εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών τόξων.
Η ηγεσία του Στρατού είναι αποφασισμένη να προωθήσει την κατασκευή ανάλογων έργων προκειμένου να καταστούν αυτάρκεις σε ηλεκτρικό και πόσιμο νερό τόσο φυλάκια όσο και στρατιωτικές μονάδες περισσότερων νησίδων και νησιών του ανατολικού Αιγαίου, έστω και αν αυτά κατοικούνται (όπως το Αγαθονήσι).
Πηγή: ΡΟΔΙΑΚΗ
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ στην Ελλάδα πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου