10 Αυγούστου 2011

Επεκτείνεται έως το 2024 το rollover στα ομόλογα

Επεκτείνεται έως το 2024 το rollover στα ομόλογα Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/08/2011 09:16

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Με μεγάλο ζητούμενο την επίσπευση -και επιτυχή έκβαση- του ελληνικού rollover, καθώς και την ταχεία επικύρωση των νέων αρμοδιοτήτων του EFSF, υπό το βάρος των πρωτοφανών πιέσεων στις διεθνείς χρηματαγορές, κορυφώνονται οι αγωνιώδεις διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανόν το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων να επεκταθεί χρονικά, καλύπτοντας τις λήξεις από το 2020, τουλάχιστον έως το 2024, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για επιμήκυνση ομολόγων αξίας 135 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει αφενός γιατί οι αρχικοί υπολογισμοί, όταν σχεδιαζόταν το πρόγραμμα, εξειδικεύονται σήμερα με σαφή καταμέτρηση των ομολόγων και των λήξεών τους τα επόμενα χρόνια και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις. Ο σχεδιασμός όμως για επέκταση του προγράμματος μπορεί να λειτουργήσει και ως δικλίδα ασφαλείας στο ενδεχόμενο να αποδειχθεί τελικά μικρότερη η συμμετοχή των ομολογιούχων στο πρόγραμμα, δηλαδή εάν κάποιοι ομολογιούχοι με τίτλους που λήγουν το 2020 να μην επιθυμούν τελικά να συμμετάσχουν. Υπενθυμίζεται πως ένας καταρχήν στόχος ήταν το ποσοστό συμμετοχής να διαμορφωθεί στο 90%.

Σύμφωνο

Οι τεχνικές πτυχές του σχεδίου ανταλλαγής ομολόγων, το οποίο μένει να καθοριστεί και να αποσταλεί ως ένα σύμφωνο κατανόησης στις τράπεζες -ελληνικές και ξένες- μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά και το πώς μπορεί να επισπευσθεί η διαδικασία επικύρωσης των νέων αρμοδιοτήτων του EFSF βρέθηκαν στο επίκεντρο χθεσινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο Ε. Βενιζέλος, αντάλλαξε απόψεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον επίτροπο Όλι Ρεν, τον επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών Τσ. Νταλάρα, τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ε.Ε. Β. Γκρίλι και τον επικεφαλή του ΕFSF Κλ. Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι εξελίξεις στις αγορές καθιστούν ακόμη πιο σημαντική την επίσπευση της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. «Έχει ιδιαίτερη σημασία να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις για το νέο ρόλο του EFSF... που είναι στην περίπτωση της Ελλάδας ένας κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα μέσω των εγγυήσεων που παρέχει», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και παρέμβασης του EFSF είναι συγκεκριμένες και χειροπιαστές, αρκεί όμως να συνοδεύονται από την αναγκαία πολιτική διορατικότητα και αποφασιστικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: Ημερησία http://www.imerisia.gr