8 Αυγούστου 2011

Ενίσχυση του δολαρίου λόγω του μεγαλύτερου «ατού» του που είναι η ρευστότητα


• Βουτιά για το ευρώ μετά τα απαισιόδοξα μηνύματα της ΕΚΤ
• Γιατί το γιεν ανταποκρίνεται στην παρέμβαση της BoJ;
• Καλές οι επιδόσεις της στερλίνας σε σχέση με τα νομίσματα υψηλού ρίσκου
• Ελβετικό φράγκο: Προβληματισμό προκαλεί η παρέμβαση της SNB
• Γιατί ο χρυσός υποχωρεί όταν οι χρηματαγορές καταρρέουν
• «Γκρεμίστηκε» το πετρέλαιο, «σπάζοντας» σημαντική επίπεδα στήριξης

Οι κεφαλαιαγορές μετέβησαν από το στάδιο αποστροφής ρίσκου στο πρώιμο στάδιο μιας κρίσης πανικού. Το ζήτημα είναι αν αυτή η κατάσταση θα έχει διάρκεια. Στις 6 Μαΐου του 2010 η κατάρρευση των κεφαλαιαγορών αποδείχτηκε «στιγμιαία». Αυτή τη φορά συντρέχουν σημαντικοί θεμελιώδεις και δημοσιονομικοί παράγοντες καθώς και παράγοντες ρευστότητας που οδήγησαν σε αυτή την καταιγίδα. Και αυτή η κατάσταση αναμφίβολα αναιρεί την πεποίθηση ότι οι αγορές μπορούν να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις και να ενισχυθούν καθώς και ότι πάντα θα υπάρξει μια χείρα βοηθείας από τους ιθύνοντες για τη διάσωση των επενδυτών.
Στην παρούσα φάση η αγορά έχει επίγνωση ότι μεμονωμένες κρίσεις τείνουν να παγκοσμιοποιηθούν, όπως είναι το τέλος των μέτρων στήριξης και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό το δολάριο κέρδισε σημαντικό έδαφος με τον δείκτη Dow Jones FXCM Dollar Index να «τρέχει» με 2,1%, αν και η απόδοσή του διέφερε συγκριτικά με τα ανταγωνιστικά νομίσματα. Εξαιρετική ήταν η απόδοση του αμερικανικού νομίσματος απέναντι στα δολάρια Αυστραλία, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας σημειώνοντας το ισχυρότερο ράλι σε διάστημα πολλών ετών. Αντίθετα η απόδοσή του σε σχέση με τα πιο σταθερά νομίσματα ευρώ, στερλίνα και ελβετικό φράγκο ήταν πιο συγκρατημένη. Το αμερικανικό νόμισμα μπορεί να χάσει γρήγορα τον ρόλο του ως επενδυτικό καταφύγιο και αποθεματικό νόμισμα. Όταν η αγορά αναζητά ρευστότητα, τότε οι επενδυτές επιστρέφουν στα αμερικανικά ομόλογα, τις χρηματαγορές και το δολάριο.

Στην αγορά συγκεντρώνονται όλες οι προϋποθέσεις για να ξεσπάσει μια κρίση ρευστότητας. Κρίσιμη είναι και η σημερινή ημέρα, όπου ανακοινώνονται οι νέες θέσεις απασχόλησης εκτός αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ. Και η ανακοίνωση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ακόμα καταλύτης μιας κρίσης πανικού. Η καλύτερη εκδοχή αντίδρασης στην ανακοίνωση είναι μια «φυσική» ανάκαμψη λόγω profit taking, αν και η προσπάθεια αυτή δεν νομίζω ότι θα έχει διάρκεια.
ΕΥΡΩ: Μετά την «επίλυση» του ελληνικού ζητήματος εντός της ΕΕ, η κρίση χρέους είναι εμφανές ότι μετατοπίζεται προς τον «πυρήνα» της Ευρωζώνης και οι αξιωματούχοι δεν δείχνουν σαφείς προθέσεις να καταλήξουν σε μια κοινή λύση αντιμετώπισης. Χθες η ΕΚΤ επανέφερε σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, «παγώνοντας» την όποια αύξηση των επιτοκίων. Κυκλοφόρησε μια φήμη για αγορά ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων. Ωστόσο, η αντίδραση σε αυτή ήταν τι γίνεται αναφορικά με την αγορά ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίες δέχονται τα πυρά των κερδοσκόπων;
ΓΙΕΝ: Η παρέμβαση μιας Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος ισοδυναμεί με την αποτυχία. Κι αυτό καθώς με τα χρήματα που διαθέτουν δεν μπορούν να «πολεμήσουν» επ’ αόριστον την αποστροφή ρίσκου της αγοράς. Αν συνεχιστεί το carry trade, τότε όλα τα νομισματικά ζεύγη του γιεν θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν.
ΣΤΕΡΛΙΝΑ: Η απόφαση της BoE, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν επηρέασε την στερλίνα. Το νόμισμα σημείωσε καλές αποδόσεις έναντι των νομισμάτων υψηλής απόδοσης, ενώ βρέθηκε στο έλεος ισχυρών κεφαλαιακών ροών προς τα επενδυτικά καταφύγια.
ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ: Μεταξύ των δύο παρεμβάσεων, της BoJ και της SNB, η δεύτερη ήταν αυτή με τη μεγαλύτερη επίδραση. Ωστόσο, η επίδραση της παρέμβασης στο ελβετικό φράγκο αν και εντυπωσιακή δεν είχε διάρκεια.
ΧΡΥΣΟΣ: Η καλύτερη επένδυση ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, στην αποστροφή ρίσκου και στην υποτίμηση των νομισμάτων, ο χρυσός, χθες έκλεισε στο «κόκκινο» καθώς οι επενδυτές επιχείρησαν να αντλήσουν κέρδη από τις επενδύσεις με ισχυρές αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τις ζημιογόνες τοποθετήσεις τους.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπό την πεποίθηση ότι θα μειωθεί η ζήτηση πετρελαίου, το αμερικανικό αργό υποχώρησε χθες σε χαμηλό 3 μηνών, διαγράφοντας τα κέρδη του 2011. Τα futures του αργού σημείωσαν βουτιά 5,8%, «γκρεμίζοντας» σημαντικά επίπεδα στήριξης. Ειδικότερα χθες το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου υποχώρησε στα 86,63 δολάρια/βαρέλι.

http://www.myfxcentral.gr/Market-Commentary/krisi-panikou-stis-agores-sosibio-gia-to-dolario-5170.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου